Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pagina Wikipedia

Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...
 Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat
 Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...
 Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...
 

sHi tZie iTZi plac caracterele romAneSHti ?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
31 replies to this topic

#19
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003

Quote

Originally posted by arty

... So de unde sunt ele, diacriticele shi cine le'au impus ? daca ne uitam in jurul nostru, geografic la romania ma refer observam cu ushurintza ca Turcii sunt cei care ne'au impus aceste diacritice. Cum oare ? hmmm...

So, aparam diacriticele practic aparam ocupatzia turca... de la turci cetire cu sedila shi ulterior virgulica su s sau t, cu caiulitze peste a, etc.

În lume există doar patru limbi care folosesc alfabetul latin fără semne suplimentare (cum ar fi diacritice). Una fiind engleza.

Să înțeleg că le-au ocupat turcii pe toate? și le-au impus diacritice tuturor? Din Spania în Vietnam?

Iar "virgulica" sub s și t o folosim doar noi. Ceilalți au sedilă. Turcii dacă au ceva au au sedilă. Turcii au i cu punct și i fără punct. Noi nu.

Trecerea la alfabetul latin s-a făcut cam în a doua jumătate a secolului XIX. școala Ardeleană și Cuza. Foarte supuși turcilor, trebuie să recunosc :mad:

Diacriticele au apărut pentru simplul motiv că avem mai multe sunete decît litere.

PÃREREA MEA.

#20
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
Arty , mai continui cu sclipirile tale de inteligenta ?
Cultura romana este un amestec de culturi alea popoarelor care ne-au cotropit sau au fost "in vizita" si asta nu valabil doar la limba romana ci si la bucatarie , traditii etc .
Nu sunt patriot convins cu tenta comunista dar tin cat de cat la valorile romanesti , care mai exista !

#21
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
de ce asociezi patriotismul desuet cu comunismul ? eu n'am spus asta... ci tu. eu am spus ca natzionalismul (nu patriotismul) desuet n'ar trebuii sa se impiedice de fleacuri ci sa se concentreze pe probleme mult mai importante.

Uite, din sclipirile mele de inteligentza.... itzi dau o tema de meditatzie: de ce crezi ca romania nu are nici un premiu nobel pt literatura ?

cred ca punerea problemei in acest fel ne focuseaza putzin mai tare pe contzinut decat pe suprafatza la care continui sa te referi cu incapatzanare.

WhoAmI> "Diacriticele au apărut pentru simplul motiv că avem mai multe sunete decît litere"

Well, incearca sa acceptzi ca shi in engleza exista sunetele care sunt scrise cu diacritice in romaneshte :) adica sh, tz ... shi a ca in mar (fructul) exista.

Sedila a fost inlocuita cu o virgulica su sh shi tz tocmai din cauza natzionalismului, daca vrei, sap nitzel shi itzi dau toate detaliile legate de poveste, anu, cine, de ce, etc....

Remarca cu ocupatzia turca shi diacriticele a fost o exagerare (repet) potrivita contextului zic eu, n'am nici o treaba cu diacriticele internatzionale. Ca o completare insa, nu cred ca in Vitenam se scrie cu litere latine, dar well, mai shtii...

In general, romanii, din acest punct de vedere nu au reushit sa se puna de accord cu ei inshishi... shi cand spun asta ma refer, fireshte, la povestea cu cu â, cu sunt shi sint shi altea asemenea lor.

Oare valoarea natzionala e daca scriem cu tz sau t cu virgulica ? Acolo s'a impiedicat literatura romana (vezi tema de meditatzie data lu' "daemonx" ? nu cred.

important e sa ai ce sa spui, iar acel lucru pe care'l spui sa fie corect logic, apoi, vin altele gen diacritice shi alte poveshti.

#22
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
ah, am uitat.

scrierea cu diacritice este importul direct din turca. cine are chef sa ma contrazica, ii doresc success. iar printr'un exercitziu de logica shi putzina matematica, extrapolam situatzia:

asha cum cei care au facut trecerea de la kirilice la latine foloseau turca zi de zi in scris, au trecut diacriticele din turca in nou nascuta latin-romaneasca cum cei atat de blamatzi de daemonx trec sh shi tz din slangul anglo/romanesc electronic in viatza de zi cu zi.

#23
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
Ei bine , asa este limba noastra acum si cred ca daca chiar ar  fi sa o schimbam ar trebui mai degraba sa o latinizam nu sa o impopotonam cu sh , tz si altele . Nu cred ca avem vreo origine anglo-saxona care sa ne faca sa ne intoarcem la vechea limba . Oricum nu cred ca  in viitorul apropiat va fi vreun proiect de lege referitor la asa ceva .
Romania nu are nici  un premiu Nobel pentru literatura pentru ca nu prea avem nici la restul domeniilor , pentru ca nu prea excelam in nimic si daca o facem "exportam" tot , cum este , banuiesc , si cazul tau dar sa nu deviez .
Cum spuneam avem origini din mai toate tarile invecinate noua , implicit si traditii , cuvinte  etc ..
Este o rusine ca suntem un amalgam de traditii ? Zic eu ca NU . Tocmai asta e unul din farmecele Romaniei !
Astept reply .

#24
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
Shti la ce ma gandeam? spuneai ca romania are influentze de la vecini, asha este... micii sunt greceshti, sarmalele bulgareshti/turceshti etc... ideea de baza e ca intr'o anumita zona/comunitate obiceiurile se amesteca.

la fel, de cand cu globalizarea, internetul face ca obiceiurile sa se imprashtie, exact la fel ca odinioara, insa cu diferentza ca la mult mai mare departare. potzi sa n'ai origine anglosaxona shi sa foloseshti "microprocesoare" cuvant cu origine greaco-latina la o adica shi cu devenire anglosaxona datorita salturilor tehnologice ale acestei societatzi.

Daca e vreo rushine sa fi un amalgam de traditzii ? DELOC, devi insa ridicol daca incepi sa te batzi cu pumnul in piept shi sa sustzii ca acelea sunt valoarea exclusiva a poporului.

Eu m'am exportat adevarat, motivele? chiar trebuie sa insist ?

#25
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
nu

#26
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
Ok. Sint de acord ca e mai important sa zici ceva corect, logic samd, decit sa scrii corect. Dar daca scrii prea varza devii obositor si risti sa nu mai citeasca nimeni chestia aia logica, corecta, etc. Nu ma intereseaza foarte tare scrierea cu/fara diacritice, cu de care, cu sh, tz, ah, si astea. Fonetica sau etimologica. Sau la mijloc. Ma deranjeaza ca nu exista o scriere generalizata. Poa' sa se desfiinteze complet diacriticele, sau sa se inventeze si altele, sa se scrie cu î din z, daca vor, dar macar sa scrie toti la fel. Iar academia ar avea dreptate sa schime normele ortografice daca ar reusi sa aduca un argument diferit de "noi sintem academia, deci stim mai bine". Cind au facut ultima reforma, au cerut parerea unor lingvisti din tara si strainatate, dupa care n-au tinut cont de parerile respective si au facut tot cum i-a taiat capul.

Mi se pare o insulta la adresa inteligentei cititorului sa scrii cu sh si tz, atita timp cit cuvintele se pot intelege foarte usor din context. Daca folosesti un cuvint asupra caruia pot exista dubii, da. ntz e mai usor de inteles decit nt.

Problema e alta. Probabil datorita indolentei, in limba romana actuala exista foarte mlte forme (mai mult sau mai putin acceptate/folosite) pentru acelasi cuvint. Doua forme foarte raspindite - î din i si î din a. Forma veche inca se mai foloseste (vezi EZ, de exemplu). Apoi vine forma fara nici un fel de diacritice. Apoi forma cu sedila si virgulita, care desi au acelasi cod in ISO 8859-2 respectiv 16, au coduri diferite in UNICODE. Forma cu tilda pe a, care are singurul merit ca seamana oarecum cu ă, si este in ISO 8859-1 (si are acelasi cod ca ă in 8859-2). Poti s-o vezi la televizor daca urmaresti reclamele. Se mai folosesc sunt, sînt si mai rar sânt, pe linga sint. Se folosesc apoi cuvintele cu î si â, dar fara celelalte diacritice (pentru ca literele cu circumflex apar in 8859-1), de asemenea cu doua forme, in functie de ce î foloseste fecare. Iar la astea se adauga sh, tz, ah, ey, care par sa se raspindeasca. Si la care se adauga formele complet agramate pe care le folosesc din ce in ce mai multi. Mai asteapta citva ani, sa se generalizeze UTF-8, si du-te pe google sa cauti ceva in romana. Iti urez succes.

Ca sa nu mai vorbesc de tristul ro-key, pe care dintr-o exerienta amara a aflat ca unii inca il mai folosesc. In noiembrie am luat de la ei de pe sit un zip cu noile tarife telefonice, in care erau niste fisiere doc scrise cu []=, si un ttf cu care sa le vezi. Deci se poate.

Cit despre diacritice, provin din franceza. Cel putin sedila si circumflexul. Caciula de pe ă cred ca provine din vreo limba slava (parca rusii au o caciula pe al doilea i). Iar francezii foloseau diacriticele mult inainte ca turcii sa treaca la alfabetul latin. De fapt, nu stiu daca turcii trecusera deja la alfabetul latin cind am trecut noi. Nu stiu cind si de ce sedila s-a transformat in virgulita (daca chiar vrei sa sapi, ar fi interesant de stiut). Daca chiar provin din turca, ok, fie.

A, si ultima chestie: in Vietnam nu se foloseste alfabetul latin, dar s-a folosit vreo suta - doua de ani, cit au stat francezii acolo. Si aveau un numar impresionant de diacritice.

#27
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
Adevarat grait'a WhoAmI !

#28
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
Adevarat grait'a WhoAmI !

#29
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
scuze pt postul repetat :(

#30
altu

altu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 12.11.2002
V-ati intrebat de ce pe forumul asta nimeni nu foloseste diacritice in afara de thread-ul asta?

#31
Shobolanu

Shobolanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 08.12.2001
Eu nu le folosesc din comoditate , dar nici  nu apelez la alte forme pt  a le sugera .

#32
WhoAmI

WhoAmI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 15.01.2003
Da. Si chestia asta nu se intimpla numai pe forumul asta. Eu de exemplu scriu fara diacritice pentru ca stiu ca exista unii care nu le pot vedea. Pentru ca desi nu e foarte greu sa-ti faci calculatorul sa le arate, unii nu-l fac. Iar altii intra pe net de la scoala, icafe, vecini, prieteni, astea, si chiar daca ar vrea n-ar putea sa schimbe setarile respective. Ca sa nu mai vorbesc de cei care-s in strainatate. Am scris cu diacritice cind am vrut sa specific ceva cu asta, dar in general nu le folosesc pe forum sau in mail. Ceea ce de fapt nu e bine ;)

btw, daca dai Search o sa vezi ca mai sint citeva threaduri in care s-a scris cu diacritice :) nu multe, si in general doar legate de subiect.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate