Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 

Cum scot o masina de la impozite?

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
freenet363636

freenet363636

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 17.11.2006
buna tuturor, am o masina mai veche functionala pe care as vrea sa o pastrez dar sa o scot de la impozite. ce variante am? Daca o duc undeva la tara si o bag intr-o curte e ok? Sau de exemplu daca o vand bucata cu bucata? sau ce alte variante mai sunt? va multumesc

#2
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,225
  • Înscris: 13.03.2017
Pai depui o cerere de radiere la Serviciul Rutier - predai placutele - iei certificatul de radiere
Dupa aia mergi la primarie la taxe si impozite - faci alta cerere - anexezi hartiile de la Serviciul Rutier - gata

Cam asta e procedura

Am gasit si ghidul Posted Image
https://www.delta-in...cereri-sfaturi/

#3
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,784
  • Înscris: 06.09.2004
trebuie sa ai loc de depozitare, de ex curtea aia de la tara sa fie a ta. ai acte de proprietate pe curte?

#4
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,661
  • Înscris: 26.11.2001
Impozitul local este pe proprietate, deci indiferent daca o folsoesti sau nu, acesta trebuie platati, atata timp cat masina exista si e pe numele tau.

Daca e distrusa/furata/vanduta, atunci duci dovezile si va fi scoasa de la impozit.

#5
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,487
  • Înscris: 06.01.2014
GRESIT.
Eu am radiat la cerere o masina și nu mai plătesc impozit după ea. Fizic e la mine, am CIV, pe numele meu, deci sunt proprietar, nu am talon , nici numere -astea le-am predat. Dar, NU MAI PLATESC IMPOZIT. Teoretic, o mai pot (re)inmatricula.

Edited by cristobob, 08 November 2022 - 18:44.


#6
ElcapoMafia

ElcapoMafia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 12.01.2011
Depinde de primarie, eu In Scheia Suceava nu pot sa o scot de la impozit fara dovada de casare, dezmembrari sau  instrainare.

#7
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 Courage, on 08 noiembrie 2022 - 18:32, said:

Impozitul local este pe proprietate, deci indiferent daca o folsoesti sau nu, acesta trebuie platati, atata timp cat masina exista si e pe numele tau.
Nu e. Impozitul este pe mijloacele de transport.

(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel. Norme metodologice
(2) Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A468

Ca unele primarii fac abuzuri, asta se stie.

Edited by pasilla, 08 November 2022 - 19:16.


#8
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,591
  • Înscris: 31.01.2010
Este exact ca si cind o cumpar din strainatate, o aduc si o tin in curte neimnatriculata.

Edited by Ion_Bumbu, 08 November 2022 - 19:27.


#9
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 30.07.2007

 ElcapoMafia, on 08 noiembrie 2022 - 18:58, said:

Depinde de primarie, eu In Scheia Suceava nu pot sa o scot de la impozit fara dovada de casare, dezmembrari sau  instrainare.
Nu depinde deloc. Legea e la fel si in Scheia si in Jilava.

 Courage, on 08 noiembrie 2022 - 18:32, said:

Impozitul local este pe proprietate, deci indiferent daca o folsoesti sau nu, acesta trebuie platati, atata timp cat masina exista si e pe numele tau.

Daca e distrusa/furata/vanduta, atunci duci dovezile si va fi scoasa de la impozit.
Asa cum s-a spus, opinia asta e eronata. Impozitul auto se percepe asupra mijloacelor de transport. Daca e radiata din circulatie nu mai e mijloc de transport.

#10
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,954
  • Înscris: 24.04.2013
OT:
@ElcapoMafia: Daca platesti impozit pe masina NEinmatriculata, depune o reclamatie sa ti-o scoata de la impozit si sa iti dea banii inapoi. Inclusiv din urma, in interiorul termenului de prescriptie care e de cel putin 3 ani (termenul general), dar s-ar putea sa fie de 5 (acesta e cel in materie fiscala, dar nu stiu daca il aplica si cand ei iti datoreaza tie sau numai cand tu le datorezi lor). 3-sau-5 ani inseamna mai exact anul curent plus cei 3-sau-5 ani calendaristici anteriori, deci incepand cu 2019-sau-2017.

 crocko.dilul, on 08 noiembrie 2022 - 19:51, said:

… Impozitul auto se percepe asupra mijloacelor de transport. Daca e radiata din circulatie nu mai e mijloc de transport.
Chiar neimmatriculata o masina tot mijloc de transport este, dar Codul Fiscal o excepteaza explicit de la impozitare ceea ce e suficient ca sa nu trebuiasca sa platesti indiferent de primarie.

#11
crispolux

crispolux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 537
  • Înscris: 29.08.2009
Legea cat si normele metodologice de aplicare trebuie citita si interpretata corect :
CAPITOLUL IV - Impozitul pe mijloacele de transport
SECȚIUNEA a 4-a - Declararea și datorarea impozitului pe mijloacele de transport
124. Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior și încetează de a se mai datora începând cu 1 ianuarie a anului fiscal următor în următoarele situații:
a) înstrăinarea mijlocului de transport;
b) radierea mijlocului de transport din circulație; ori
c) radierea contribuabililor persoane juridice din evidențele fiscale, inclusiv din Registrul prevăzut la pct. 101, ca urmare a pronunțării unei sentințe de închidere a procedurii falimentului;
d) schimbarea domiciliului fiscal al contribuabilului într-o altă unitate administrativ-teritorială, caz în care acesta are obligația să depună declarație fiscală în acest sens, atât la organul fiscal unde a avut domiciliul fiscal, cât și la organul fiscal unde își stabilește noul domiciliu fiscal, în termen de 30 de zile de la apariția acestei situații.
(2) Pentru mijloacele de transport dobândite de către contribuabili până la 31 decembrie a anului curent, care au fost înmatriculate/înregistrate în România anterior dobândirii, contribuabilii dobânditori datorează impozitul pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor anului curent, chiar dacă nu l-au înmatriculat/înregistrat pe numele lor, după data de 31 decembrie.
125. Înstrăinarea privește pierderea proprietății prin transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.
126. (1) Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulație a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri:
a) proprietarul dorește retragerea definitivă din circulație a vehiculului și face dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii, spațiu care nu afectează domeniul public sau care afectează domeniul public, dar pentru care există o convenție sau o autorizație, în acest scop, de la autoritățile competente;
b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unități specializate în vederea dezmembrării;
c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv;
d) În cazul furtului vehiculului.
(2) Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenței fizice, scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea unui certificat de distrugere emis în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități de reparații, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucție a vehiculelor rutiere, precum și de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 19 din Legea nr. 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz.
(3) În lipsa documentului prevăzut la alin. (2), contribuabilul care nu mai poate face dovada existenței fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidențele organelor fiscale locale prezintă o declarație pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului și a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia și operează, în ceea ce privește scăderea de la plata obligațiilor fiscale datorate, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care depune această declarație la organul fiscal la care figurează înregistrat, numai dacă are achitate integral orice obligații fiscale datorate de natura impozitului asupra mijloacelor de transport stabilite până la data de 31 decembrie a anului fiscal în care depune declarația.
(4) Scoaterea din evidență a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condițiile legii.
(5) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziție a autorității administrației publice locale, fără stăpân sau abandonate se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziției respective.

#12
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 30.07.2007

 crispolux, on 08 noiembrie 2022 - 20:14, said:

Legea cat si normele metodologice de aplicare trebuie citita si interpretata corect :
CAPITOLUL IV - Impozitul pe mijloacele de transport
SECȚIUNEA a 4-a - Declararea și datorarea impozitului pe mijloacele de transport
124. Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior și încetează de a se mai datora începând cu 1 ianuarie a anului fiscal următor în următoarele situații:
a) înstrăinarea mijlocului de transport;
b) radierea mijlocului de transport din circulație; ori

Vezi ca ai trebuia subliniat mai sus, relevant

 sags, on 08 noiembrie 2022 - 20:13, said:

Chiar neimmatriculata o masina tot mijloc de transport este, dar Codul Fiscal o excepteaza explicit de la impozitare ceea ce e suficient ca sa nu trebuiasca sa platesti indiferent de primarie.
Te legi de nuante. Ai inteles ce-am zis.

Edited by crocko.dilul, 08 November 2022 - 20:20.


#13
96Flo

96Flo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 18.03.2014
Din ce stiu eu la ,,oras" nu se poate radia la cerere, la ,,comuna" (sat) se poate daca ai un petic de pamant in proprietate, si impozitul achitat la zi! Mai e posibilitatea de dat la ,,rabla" si vandut sau folosit cuponul.

Edited by 96Flo, 08 November 2022 - 20:50.


#14
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,487
  • Înscris: 06.01.2014
GRESIT.
Eu "la oras" am făcut treaba mai sus menționate. Arătând ca am un teren "la tara".

#15
realnick

realnick

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,005
  • Înscris: 22.10.2007
Te duci cu declaratie notariala la primarie.In declaratie se precizeaza ca bunul se retrage din circulatie pentru a fi depozitat. Sa ai actele masinii la tine cand mergi in ambele locuri.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate