Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 

Analiza pe placa de baza, de ce sa nu comperi un Lenovo...

- - - - -
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#55
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
In primul rand, hai sa stabilim niste lucruri. Incarcatorul si conectorul de la Lenovo e comun tuturor modelelor (sam macar majoritatii).
Pinul central de la lenovo, are pe partea de incarcator o simpla rezistenta montata catre masa. Prin acea rezistenta, laptopul detecteaza tipul de incarcator folosit. Pentru a face asta, pe acel pin trebuie sa soseasca un curent din laptop. Din charger nu vine nimic.
Adica, un dezign prin care detectorul foloseste un pin de intrare pull-up, la o anumita tensiune(nu stiu cat este, poate 5, poate 20V, dar banuiesc ca 5 sau chiar 3.3). Deci acel pin e un pin de intrare, dar nu e de impedanta inalta pentru ca are acest mecansim pull-up prin care practic acel rezistor e alimentat.
Rezolvarea pe care o propune Sorin, desi functioneaza, totusi nu face altceva decat sa puna inca o rezistenta in serie cu rezistenta deja existenta in charger. Chestie care nu-i tocmai Ok, dar.. sa zicem ca merge.
Apoi, acel pin de detectie din circuitul SuperIO e musai sa fie tolerant la tensiuni mari, posibile de intrare pe acel pin.  Deoarece lasat in gol, va avea o tensiune maxima, specifica topologiei pull-up. Nu mai mult de 20V, dar ar trebui sa fie tolerant la 20V, provenit dintrun scurt circuit, dintr-o legare a acelui pin la pinul de + . Nu bag mana in foc si nu as vrea sa testez ca poate Sorin are totusi dreptate, dar faptul ca acel pin e legat direct la exterior nu-i neaparat un dizain care sa genereze distrugerea laptopului in cazul unui scurt al pinului central catre plus. E o ingrijorare, dar care se poate dovedi a fi nejustificata.
Dedigur, faptul ca nu e protejat impotriva unor tensiuni electrostatice ar putea fi o problema, insa un pin de intrare de tip pull-up are o impedanta redusa, chiar daca e pin de input. Posibil sa aiba si un condensator acolo, chestie care nu poate fi detectata cu aparatul de masura fara sa te uiti pe schema. Deci ar putea avea si o anumita protectie la o descarcare electrostatica "rezonabila". Descarcare ce ar presupune mai multe lucruri nasoale cu acel incarcator, sa fie stricat, sa aiba acces pinul central la contactul cu exteriorul+ ceasul rau+... etc. Poate ca nu-i proiiecta la genul asta de defectiuni in care mai multe chestii sunt nasoale. Pinul central nu are de ce sa fie accesibil descarcarilor electrostatice, dar.. daca se vrea, se poate.

Acuma, eu nu am experienta in a repara partea asta de circuit de pe placa de baza din motiv ca nu am reparat prea multe laptopuri, si nici ca nu am intalnit probleme la partea de SuperIO.
Insa, ideea e ca nici nu m-as exalta foarte tare la acest filmulet. As face-o daca as sti sigur si daca as intelege exact daca exista sau daca nu exista o anumita protectie, iar acest raspuns nu poate fi dat definitiv printr-o masuratoare de continuitate.
Desigur, asta totusi denota un design ieftin, dar poate ca e o solutie comuna la variantele mai ieftine de laptopuri. Nu stiu.  Dupa aspect si plastic, acel model de Lenovo e o porcarie ieftina. Well, trebuie sa taie si producatorul de la ceva sa rezulta un model ieftin. Nu numai de la carcasa, dar si de la dizainul circuitelor de pe placa de baza. Nu ne putem astepta sa aiba aceiasi placa de baza la modelele ieftine cu modelele scumpe. Iar ala din film e un model ieftin, o petarda.

Acuma, eu am Thinkpad T, care.. nu stiu daca opteaza pentru acelasi dezign. Nu am testat, dar poate ca o sa testez prima data cand o sa-l desfac. Chiar am facut un PCB mic prin care sa alimentez latopul prin USB-C, cu un minicircuit de switch pentru ca laptopul sa detecteze prezenta unui incarcator Lenovo. Insa, nici pana in ziua de azi nu am gasit timpul si cheful sa montez acest circuit in laptop. Necesita o lipitura cu un adeziv epoxy, dar facuta cu atentie sa nu lipesc aiurea pe-acolo, chestie care mi-a cam taiat din elanul de a finaliza proiectul.
Dar, cu ocazia asta, am vazut cum sunt facute chargerele astea si rolul pinului central. Eu simulez in acel circuit prezenta unui charger lenovo, cand bag tensiune pe USB-C dintr-un charger PD. Cuplez sau decuplez cu un mosfet un rezistor intre pinul de detectie si acel rezistor si cu ocazia asta, pinul exterior de la charger nu mai intra direct in pinul de input din acel circuit IO. Desigur, circuitul nu ofera nicio protectie, insa continuitatea nu va mai exista s-o poti masura cu un aparat de masura. Ideea e ca, printr-un test de continuitate, nu poti detecta si da un raspuns definitiv asupra faptulu ca laptopul a fost proiectat dinadins prost. Doar daca pleci de la premisa asta, ti-o intaresti. Dar daca pleci de la premisa (rezonabila) ca pinul de input din IO e tolerant la 20V, atunci nu mai e o asa de mare problema.

Edited by maccip, 22 October 2022 - 08:11.


#56
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
Sistemul ăsta cu Power ID îl au mai mulţi fabricanţi în diferite configuraţii, pt. laptopurile care consumă putere mai mare de 100W, ca să nu conectezi adaptoare mai slăbuţe şi să pice apoi tensiunea în sarcină. HP are un sistem cu trepte de tensiune pe pinul ID, iar Dell foloseşte de când lumea o memorie OneWire pe placa adaptorului care conţine datele de voltaj şi curent inclusiv seria de fabricaţie. Structura cablului este următoarea: manta exterioară masă, manta interioară plusul sursei, firul central power ID. La toţi apar probleme că se poate întâmpla să intre cablul în scurt între tresa de mijloc şi firul central când se îndoaie foarte agresiv cablul, mai ales în zona cu jack-ul de alimentare şi intră cei 19-20V pe pinul ID. La plăcile mai scumpe se  adaugă o protecţie cu rezistenţă şi TVS sau zener, însă majoritatea sunt fără. La Dell şi ruda Alienware e şi mai rău că dacă nu se detectează sursă de putere suficientă nu vrea să încarce bateria şi procesorul stă permanent în frecvenţa minimă, adică laptopul abia se târăşte.
Reclama cu componentele militare e o prostie, singurele laptopuri cu certificare asemănătoare pe care le-am văzut au fost Panasonic Thoughbook şi Gericom X5. Militar înseamnă printre altele şi ecranat împotriva radiaţiilor, ceea ce nu e cazul la aparatele consumer. Există unele plăci de PC pe care scrie certificare MIL....., dar placa trebuie montată într-o carcasă corespunzătoare, nu tablă de duzină.

Edited by mihaicozac, 22 October 2022 - 08:36.


#57
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,033
  • Înscris: 24.02.2006

View Postmihaicozac, on 22 octombrie 2022 - 08:33, said:

.... La Dell şi ruda Alienware e şi mai rău că dacă nu se detectează sursă de putere suficientă nu vrea să încarce bateria şi procesorul stă permanent în frecvenţa minimă...
esti sigur de asta? ai vreun link sa ma documentez si eu?
folosesc acum un Dell cu periferice atasate, asa ca am presupus ca nu-i o problema daca il alimentez dintr-un incarcator mai slab (se plange prin Windows, dar bateria se incarca intotdeauna). daca ar fi cum zici tu, as inseamna ca merita sa-l alimentez mai bine.

#58
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
Dacă adaptorul e prea slab sau nerecunoscut laptopul te avertizează la pornire dacă opţiunea e activată din BIOS. În BIOS la rubrica bateriei îţi afişează waţii adaptorului, dacă nu e recunoscut scrie Unknown.
M-am lovit de ani buni de zile de probleme din astea, de multe ori de defectează memoria din sursă şi cele noi sunt greu de înlocuit/programat. Aşa că am dezvoltat un emulator pt. aceste memorii realizat cu un ATTiny13 sau 44 pe care îl programez cu Bascom pt. diferite ID-uri.

Edited by mihaicozac, 22 October 2022 - 09:03.


#59
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Si eu in acest moment folosesc un Thinkpad T460p, care a venit cu un turtoi mare de charger de 135W. Eu insa folosesc un charger micut, de doar 45W, sau 60W (am mai multe).
Iti da un warning la startup, iar pe parcursul functionarii laptopului, nu e "lasat" sa consume peste puterea chargerului. Bateria e incarcata mai lent, laptopul intra mai repede in trottling, fara ca temperatura sa ajunga la trottling, chedstii de-astea de limitare a puterii, insa laptopul functioneaza bine si cu charger mai mic, fara sa depaseasca consumul maxim debitat de charger.

Daca insa, pacalesc laptopul cu un rezistor corespunzator unui charger de 90W pe un charger de doar 60W sau mai mic, atunci cand folosesc laptopul in sarcina, trece pe baterie, apoi iar pe charger, iar pe baterie si tot asa. Adica laptopul e pacalit si nu mai face corec managementul.
Deci, circuitul de management de pe placa de baza(probabil tot acel chip de IO), e gandit sa functioneze si cu un charger mai slab ,la niste parametri usor mai slabi.
Daca lipsete de tot acel rezistor, laptopul merge, dar nu incarca bateria. Si nu face niciun power management. Daca folosesti OCCTsau un soft de stress, chargerul intra in protectie daca nu face fata curentului si laptopul trece pe baterie pana isi revine chargerul si tot asa, in bucla.
Oricum, rareori laptopul meu, la modul in care il utilizez eu, sare de 40W la consum, deci un charger mai mic nu ma incomodeaza (aproape) in nicio situatie. Prefer chargerul mai mic deoarece il car tot timpul cu mine.

#60
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,033
  • Înscris: 24.02.2006

View Postmihaicozac, on 22 octombrie 2022 - 09:02, said:

Dacă adaptorul e prea slab sau nerecunoscut laptopul te avertizează la pornire dacă opţiunea e activată din BIOS. În BIOS la rubrica bateriei îţi afişează waţii adaptorului, dacă nu e recunoscut scrie Unknown.
n-am retinut exact mesajul de avertizare, dar sigur nu zicea nimic de modificarea frecventei procesorului.
o sa incerc sa urmaresc chestia asta.
sunt fix in situatia lui maccip, nu sar (de obicei) cu consumul peste cat ofera charger-ul (cred, in special din cauza ca folosesc monitor extern, nu pe cel al laptop-ului) si nu m-am gandit ca folosirea unui incarcator mai slab ar avea vreun efect in ceea ce priveste performanta procesorului,

#61
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
Frecvenţa poţi să o vezi în Task Manager sau cu HWInfo.

#62
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,557
  • Înscris: 06.03.2016

View PostPeerless, on 21 octombrie 2022 - 19:34, said:

Prima regula ca sa nu cumperi un L e ca service-ul in ro e facut de gaina fara cap/cu capul stecher/cu iz de smecher.
Restu-s amanunte. Habarnero parca-i zice...
Habarnero e service si pentru alte marci.
Laptop-urile din seria Lenovo Legion mai nou vin cu "Premium Care", suni la Lenovo Romania si iti trimite echipa acasa pt. reparatie daca vrei. Stiu ca au contract cu MB Distribution pe partea asta.

Aceeasi treaba si la Thinkpad.

Edited by red46, 22 October 2022 - 11:45.


#63
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008

View Postmihaicozac, on 22 octombrie 2022 - 08:33, said:

Reclama cu componentele militare e o prostie, singurele laptopuri cu certificare asemănătoare pe care le-am văzut au fost Panasonic Thoughbook şi Gericom X5. Militar înseamnă printre altele şi ecranat împotriva radiaţiilor, ceea ce nu e cazul la aparatele consumer. Există unele plăci de PC pe care scrie certificare MIL....., dar placa trebuie montată într-o carcasă corespunzătoare, nu tablă de duzină.

Standardul este MIL STD 810G eu cred ca este mult marketing.

cu o steluta binecunoscuta.
*MIL STD 810G testing is conducted on select ASUS ZenBook & ExpertBook series laptops and is not intended to demonstrate fitness for military use. Laptops undergo multiple quality tests but are not subject to all tests stated above and should not be used as a guarantee for future operation under these test conditions.

Pai este, ori nu este, nu cumva sa il testezi in acele conditii...

Edited by iulian_1976, 22 October 2022 - 13:49.


#64
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
Hmmm.... poate de aia nu le merg ruşilor bine rachetele alea. Au crezut în poveştile Asus şi le-au folosit pe bune în industria militară.

Edited by mihaicozac, 22 October 2022 - 13:48.


#65
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008

View Postmaccip, on 22 octombrie 2022 - 09:50, said:

Deci, circuitul de management de pe placa de baza(probabil tot acel chip de IO), e gandit sa functioneze si cu un charger mai slab ,la niste parametri usor mai slabi.
Daca lipsete de tot acel rezistor, laptopul merge, dar nu incarca bateria. Si nu face niciun power management. Daca folosesti OCCTsau un soft de stress, chargerul intra in protectie daca nu face fata curentului si laptopul trece pe baterie pana isi revine chargerul si tot asa, in bucla.

Nu inteleg cum poti sa faci un Super I/O in 2014 sa fie abuzat 10 ani si altul sa nu functioneze nici un an si sa-l declari si standardul militar.

Edited by iulian_1976, 22 October 2022 - 13:59.


#66
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008

View Postmaccip, on 22 octombrie 2022 - 09:50, said:

Daca lipsete de tot acel rezistor, laptopul merge, dar nu incarca bateria. Si nu face niciun power management. Daca folosesti OCCTsau un soft de stress, chargerul intra in protectie daca nu face fata curentului si laptopul trece pe baterie pana isi revine chargerul si tot asa, in bucla.
Bucla asta imi pare ca am observat-o, intra si iesea la cateva secunde in continuu...
Pare o problema generalizata legat de acest Super IO la mine s-a intamplat invers mergea laptopul doar pe baterie si chargerul nu mai dorea sa incarce nimic desi este ok si in prezent, a mers pana a "murit" bateria.

Poate ca este doar o obsesie de-a mea, n-am schimbat in 10 ani cat am schimbat in 2-3 ani la USB-C-uri , n-am inteles de ce se busesc asa repede ,
initial am dat vina pe USB-C si la laptopul asta...

Edited by iulian_1976, 22 October 2022 - 14:26.


#67
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
USB-C e o mare bătaie de cap pt. depanatori. Ca să îi fie utilizatorului cât mai simplu au complicat bucătăria internă la maximum. Să foloseşti acelaşi conector în scopuri diferite plus circulaţie de energie bidirecţională nu este simplu de implementat, e nevoie de o grămadă de protecţii logice şi fizice. Dacă sursa livrează 12 sau 20V iar din diferite cauze calea de trimitere de energie din laptop spre mufă (pt. alimentare de periferice externe cum ar fi un maus sau cititor de carduri) nu e bine blocată ajunge tensiunea înaltă pe bara de 5V din laptop, cu consecinţe dramatice. La USB2.0 şi 3.0 măcar ştiai dracului că e un port de intrare şi gata, C-ul ăsta vrea să fie ca o şaorma cu de toate.

#68
Hider141

Hider141

    trolling here since 2008

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,867
  • Înscris: 06.01.2008

View Post_Smiley_, on 21 octombrie 2022 - 19:54, said:

e foarte simplu: toti meseriasii care repara ceva "stiu" mai multe decat cei care au facut acel ceva :)...
Stiu, nu stiu, de multe ori scot in evidenta greseli de design. Unele care par chiar intentionate gen conectorul LVDS la unele generatii de MacBook Air care are contactul de backlight pus langa cel care duce inapoi la placa video (sau procesor in cazul celor cu grafica integrata), si e pus undeva unde foarte usor pot patrunde din greseala lichide in carcasa.
Iar la prima picatura patrunsa in laptop face scurt circuit.
Daca ai varianta cu grafica dedicata te-ai scos, cu vreo 100 de iepuroi se schimba un switch de pe placa (MUX switch din cate tin minte) in care se duce tensiunea , dar daca ai varianta cu grafica integrata spui pa-pa MacBook, ai prajit procesorul.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate