Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Site-uri matrimoniale serioase

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

Inca un contor pentru prosumatori (energia produsa)

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#1
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,014
  • Înscris: 22.05.2003
Rezumat contoare cerute de ANRE (Later edit)

1. Contorul de bransament (principal), care sa aiba si index 2.8.0 pentru a masura exportul productiei fotovoltaice in retea.
2. Contor ce se pune pe iesirea AC a invertorului si masoara intreaga productie fotovoltaica.
3. Smartmeter, care e teoretic optional, dar fara de care NU poti limita exportul in retea.
4. Contor ce se pune pe baterii, daca acestea exista.

Contoarele 1, 2 si 4 sunt puse de distribuitor pe banii sai.
Contorul 3 (smartmeter) se cumpara si se monteaza de prosumator.


======

Cred ca subiectul merita un topic dedicat.
Pana acum, se punea un contor dedicat si sigilat doar pentru cei care instalau prin AFM, intre invertor si reteaua casei (pe iesirea invertorului).
Acesta NU este un smartmeter, ci un contor pus de OD si sigilat, care masoara energia PV produsa de invertor!

De la 1 mai, din tampitul ordin ANRE Ord. 19 / 2022, Cap. IV, Art. 27 (3) se trage concluzia ca TOTI prosumatorii trebuie sa aiba inca un contor , pentru energia PRODUSA.

Quote

Articolul 27
(1) Operatorul de distribuție este responsabil de achiziția și înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicație, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului.
(2) Achiziția și montarea altor echipamente decât cele prevăzute la alin. (1) din grupul de măsurare a energiei electrice sau din blocul de măsură și protecție, dacă acestea sunt necesare ca urmare a racordării instalației de producere a energiei electrice la locul de consum existent, precum și suportarea costurilor aferente acestor activități se realizează în conformitate cu prevederile regulamentului.
(3) Operatorul de distribuție montează și, dacă este cazul, înlocuiește grupurile de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalațiile de utilizare ale prosumatorilor, cu respectarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a^1)din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

In practica, OD se asteapta sa pregatesti o cutie sigilabila si impermeabila (BMPT) la iesirea din invertor, unde el va introduce un contor sigilat, inainte de a iti da Certificatul de Prosumator.
* de adaugat contorul in schema monofilara...

Raspuns ofcial ANRE

Quote

În urma cererii dumneavoastră nr. xxxx din data de 04.07.2022, adresată ANRE conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă trasnmitem în continuare punctual răspunsul la întrebările adresate:

1. Este acest contor obligatoriu, indiferent daca investitia a fost facuta din fonduri proprii sau prin AFM?

Montarea în instalațiile prosumatorului a grupurilor de măsurare a energiei electrice produse este obligatorie, indiferent de sursa finanțării investiției.

În conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, operatorii de distribuție au obligația de a asigura achiziționarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea și, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalațiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE.

În cadrul de reglementare subsecvent legii, obligația menționată anterior este dispusă de prevederile art. 7 din Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare (denumită în continuare Metodologie), respectiv de cele ale art. 27, alin. (3) din Procedura privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022.

De asemenea, dacă schema electrică a centralei electrice conține instalație de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, operatorul de distribuție are obligația de a monta și grupuri de măsurare a energiei electrice produse în instalația de stocare, amplasate în instalațiile prosumatorului.

1.1 Daca e obligatoriu, cine il citeste, care e scopul sau si cum poate fi obligat prosumatorul sa dea acces la citirea acestuia?
Potrivit prevederilor art. 8, alin. (1) din Metodologie, operatorul de distribuție are obligația citirii lunare a contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile prosumatorului pentru determinarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumator.
Referitor la acordarea accesului la contorul amplasat în instalațiile prosumatorului, vă informăm că potrivit prevederilor art. 7, alin. (4) din Metodologie, prosumatorul are obligația de a acorda accesul operatorului la instalațiile proprii pentru montarea, sigilarea, verificarea, inclusiv înlocuirea, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice amplasate în instalațiile prosumatorului, inclusiv pentru activitățile ulterioare de verificare a grupurilor de măsurare respective. Cu privire la citirile contoarelor amplasate în instalațiile prosumatorului, vă transmitem  că aceasta se realizează de la distanță, iar în situația în care citirea la distanță nu este posibilă din motive tehnice, conform prevederilor art. 8, alin. (2) din Metodologie, energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în rețeaua electrică de prosumator va fi determinată pe baza datelor istorice măsurate, iar regularizarea cantităților de energie electrică se va realiza la prima citire a contoarelor respective de măsurare a energiei electrice de la momentul restabilirii transmiterii datelor de la subsistemul de măsurare la sistemul central de gestiune a datelor de măsurare.

2. Ce se intampla cu prosumatorii existenti, care NU au acest contor (si eu ma aflu in aceasta situatie, la alt pct de consum).

Potrivit prevederilor art. 5, alin. (2) din Ordinul ANRE nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei, ”(2) Operatorii de distribuție asigură achiziționarea și montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la art. 7 alin. (2) și (3) din anexă, în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării la operatorii de distribuție a unei solicitări în acest sens din partea prosumatorilor care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, puse în funcțiune până la data intrării în vigoare a prezentului ordin.”.

Astfel, prosumatorii existenți, și anume cei care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, puse în funcțiune până la data de 01.05.2022, data intrării în vigoare a ordinului precizat anterior, trebuie să solicite operatorului de distribuție montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice în instalațiile de utilizare proprii.


#2
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,111
  • Înscris: 11.01.2009
Masoara energia produsa.
Iar cel de la limita de proprietate masoara atat energia exportata si energia consumata.
De aici pot sa deduca energia consumata direct de locuinta.

#3
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,306
  • Înscris: 29.05.2004
nope. nu are cum sa masoare energia produsa. masoara tot ce consuma casa nestiind de unde vine aceasta energie.

#4
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,014
  • Înscris: 22.05.2003
@Pexic - le incurci.

Acest contor nou, masoara ceea ce produce sistemul PV, adica ce iese din Invertor!

Ai asa:
Invertor -> Contor nou -> casa -> Contor retea

Am ignorat smartmeterul pt ca e un accesoriu optional.

Pana acum, OD nu stia cat produci, stia doar cat trimiti surplus in retea.
Acum, teoretic ar putea sa afle cat ai consumat din productie proprie, facand un simplu calcul:

Index PV (contor nou) PLUS curent consumat din retea = consumul real al gospodariei.

#5
dogsgame

dogsgame

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 282
  • Înscris: 30.07.2007
Sâmbăta a venit instalatorul  la mine și mi a pus o cutie pentru contorul ce urmează sa fie instalat de cei de la distribuție. Contorul este pentru măsurarea producției și cel mai probabil o sa fie citit de la distanta.

Edited by dogsgame, 04 July 2022 - 10:48.


#6
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,306
  • Înscris: 29.05.2004
deci m-am aflat in oroare ? nu stiu de ce intelesesem ca acest contor nou se pune pe firele ce duc catre casa dupa conexiunea invertorului ongrid..
Deci el se pune pe firele inv o grid i ainte ca acestea sa faca jonctiunea cu reteaua...ok.
Singurul motiv pe care il vad tine de bani (primiti sau dati) daca aveau nevoie de productie doar ca informatie tehnica nu aveau nevoie de contor, mergea ceva mai mic/ieftin.

#7
anduvirgil

anduvirgil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 26.12.2009
Invertorul nu inregistreaza cat produce?!

#8
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,306
  • Înscris: 29.05.2004
ba da dar probabil legea noastra din 19toamna prevede ca doar info de la un contor omologat sa fie folosit pentru plata.. zic si eu

Edited by pexic, 04 July 2022 - 11:21.


#9
nico99900

nico99900

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,056
  • Înscris: 09.09.2010
Poate vreau sa stie cat se produce in Ro din fotovoltaice.

#10
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,654
  • Înscris: 26.11.2001

Quote

Buna ziua,
Pentru dosarul de utilizare sunt necesare urmatoarele documente:
  • Adresa de inaintare (cea generată de sistem când depui cererea)
  • Anexa 1,   sau Anexa 2 ( dupa caz) ( semnata si stampilata);
  • Memoriu de prezentare ( echipamentele instalate si caracteristicele tehnice ale acestora);
  • Procesele verbale la punerea in functiune // care confirma receptia la terminarea lucrarilor semnate de ambele parti ( beneficiar <-> firma instalatoare) in care sunt mentionate echipamentele aferente CEF;
  • Tabelul  reglajelor de interfata  implementate asupra invertorului fotovoltaic conform ORD ANRE 228/132 ( pe 1 sau 2 trepte in functie de instalatia electrica) si / sau poze sau screenshoot-uri din aplicatie ce fac dovada implementarii acestora asupra invertorului fotovoltaic respectiv, poze din care sa reiasa seria invertorului utilizat ( screenshoot din aplicatia producatorului);
  • Schema electrica monofilara a instalatiei de utilizare, inclusiv tabloul general, cu precizarea protectiilor prevazute si a reglajelor acestora semnata si stampilata de catre persoana /firma care a intocmit-o ;
  • schita BMPT din cadrul instalatiei de utilizare ( intre invertor si TEG)  unde : este necesara montarea unui grup de masura  in cadrul instalatiei de utilizare intre iesirea invertorului si intrarea din TG client in care OD va monta un contor de energie electrica in vederea masurarii energie electrice produse din centrala fotovoltaica. ( conform ORD ANRE 15/2022);
  • Buletinul prizei de pamant in care sa fie mentionata durata de valabilitate a buletinului;
  • Certificatele de conformitate si fisele tehnice emise de fabricant, ĂŽn copie, ale invertoarelor si unitatilor generatoare cu datele si functiile corespunzatoare si, dupa caz, fisele tehnice emise de fabricant, ĂŽn copie, ale instalatiei de stocare;
  • Atestatul ANRE


#11
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,899
  • Înscris: 01.03.2013
In regulamentul Programului AFM (ala cu 20.000 lei de la stat pentru montare PV) era o referire la montarea unui contor pentru productia fotovoltaica, dar nu era clarificat foarte bine ce fel de contor, cine-l plateste, samd.

Eu cred ca acest articol 27 din Ord. 19 si aceasta interpretare a OD isi are originile in acea regula pentru programul AFM.

Edited by kolfleading, 04 July 2022 - 16:10.


#12
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,654
  • Înscris: 26.11.2001
O vrabiuta  bine informata mi-a spus ca este un push al cuiva de la ANRE, dar dpdv legal, cererea nu are acoperire.
Nu scrie nicaieri ca e obligatoriu acest contor pt productie PV.

#13
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,111
  • Înscris: 11.01.2009
Parca vad ca imi refuza dosarul ca nu am in schema contorul.
Se misca prea bine pana acum (6 luni) si parca avea nevoie de o frana in proces.

#14
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,654
  • Înscris: 26.11.2001
Astia ma "inerveaza" rau, deci pun si eu mana pe lege, sa conspectez


https://legislatie.j...mentAfis/252410

Capitolul IV - art 24-30 si art 41

Quote


Articolul 24
(1) După realizarea instalației de producere a energiei electrice racordate la locul de consum existent, prosumatorul transmite la operatorul de distribuție notificarea privind racordarea la un loc de consum existent a unei instalații de producere a energiei electrice, conform modelului din anexa nr. 2, însoțită de documentele prevăzute în cuprinsul acesteia. În cazul în care la locul de consum existent prosumatorul racordează și o instalație de stocare, acesta confirmă în cuprinsul notificării deținerea instalației de stocare.
(2) Prosumatorul adresează notificarea prin una dintre următoarele modalități:
a) direct;
b) prin împuternicit, care poate fi și o persoană fizică autorizată sau un reprezentant al unui operator economic atestat conform prevederilor legale, în numele și pe seama solicitantului;
c) prin furnizorul de energie electrică, în numele și pe seama solicitantului, pentru locurile de consum aferente clienților casnici.
(3) Notificarea trebuie să fie în mod obligatoriu semnată de prosumator sau de împuternicitul acestuia.
(4) Notificarea și documentația anexată acesteia se pot trimite prin una dintre următoarele modalități:
a) direct/prin poștă la centrele teritoriale de relații cu utilizatorii ale operatorului de distribuție;
b) în format electronic, scanate, la adresa de e-mail/serviciul online pentru racordare pusă/pus la dispoziție de operatorul de distribuție.

Articolul 25
(1) În termen de două zile lucrătoare de la data înregistrării notificării, operatorul de distribuție verifică documentația depusă.
(2) În cazul în care constată că documentația depusă este incompletă, operatorul de distribuție comunică în scris solicitantului, în cadrul termenului prevăzut la alin. (1), necesitatea completării, indicând informațiile sau documentele ce trebuie anexate, completate sau refăcute.
(3) Prosumatorul transmite operatorului de distribuție documentația completată conform prevederilor alin. (2), fără a fi necesară o altă cerere de punere sub tensiune pe perioada de probe din partea prosumatorului.
(4) În termen de maximum două zile lucrătoare de la data înregistrării notificării și a documentației complete, operatorul de distribuție transmite solicitantului racordării factura de plată a tarifului pentru actualizarea certificatului de racordare, indicând modalitățile de plată, inclusiv plata prin ordin de plată/mandat poștal în contul bancar al operatorului de distribuție.

Articolul 26
(1) În cazul în care la instalația de utilizare a unui loc de consum existent se racordează instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, operatorul de distribuție:
a) actualizează certificatul de racordare existent; sau
b) emite certificat de racordare fără a fi necesară actualizarea avizului tehnic de racordare emis pentru locul de consum respectiv, în cazul în care la locul de consum nu există un certificat de racordare emis la data primirii de către operatorul de distribuție a notificării prevăzute la art. 24 alin. (1).
(2) În situația prevăzută la alin. (1) nu se realizează lucrări suplimentare sau modificări în instalațiile electrice existente din amonte de punctul de delimitare.
(3) Operatorul de distribuție are obligația de a analiza și utiliza releele/funcțiile de protecție existente în punctul de racordare/delimitare (după caz), în circuitele electrice de curent alternativ aferente instalațiilor de producere a energiei electrice, inclusiv cele existente în modulul generator/generatorul sincron și în restul instalației de utilizare, în vederea respectării cerințelor prevăzute în Norma tehnică „Condiții tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecție de putere activă în rețea“, aprobată prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Articolul 27
(1) Operatorul de distribuție este responsabil de achiziția și înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicație, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului.
(2) Achiziția și montarea altor echipamente decât cele prevăzute la alin. (1) din grupul de măsurare a energiei electrice sau din blocul de măsură și protecție, dacă acestea sunt necesare ca urmare a racordării instalației de producere a energiei electrice la locul de consum existent, precum și suportarea costurilor aferente acestor activități se realizează în conformitate cu prevederile regulamentului.
(3) Operatorul de distribuție montează și, dacă este cazul, înlocuiește grupurile de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalațiile de utilizare ale prosumatorilor, cu respectarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.
(4) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării notificării transmise de prosumator conform prevederilor art. 24 alin. (1), însoțită de documentația completă, operatorul de distribuție înlocuiește contorul, montează, după caz, echipamentele necesare, conform prevederilor alin. (2), și transmite prosumatorului notificarea de punere sub tensiune reprezentând acceptul de punere sub tensiune pentru perioada de probe a instalației de producere a energiei electrice și a instalației de stocare, după caz.
(5) Contoarele și elementele care alcătuiesc sistemul de măsurare a energiei electrice la locul de consum și de producere trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute de Codul de măsurare a energiei electrice, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Articolul 28
(1) Pentru racordarea la un loc de consum existent a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, perioada de probe este de maximum 5 zile lucrătoare de la data înlocuirii contorului, montării echipamentelor necesare conform prevederilor art. 27 alin. (1)-(3) și transmiterii de către operatorul de distribuție prosumatorului a notificării de punere sub tensiune.
(2) După finalizarea perioadei de probe, prosumatorul sau împuternicitul său transmite la operatorul de distribuție procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune a instalațiilor de producere și, după caz, a instalației de stocare.

Articolul 29
(1) Operatorul de distribuție are obligația să actualizeze/să emită și să transmită prosumatorului certificatul de racordare în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii de către prosumator sau împuternicitul său la operatorul de distribuție a procesului-verbal de recepție a punerii în funcțiune.
(2) Transmiterea către prosumator a certificatului de racordare actualizat/emis este condiționată de achitarea de către acesta a tarifului de actualizare a certificatului de racordare.
(3) Certificatul de racordare se completează cu calitatea de prosumator.

Articolul 30
Punerea sub tensiune finală a instalațiilor electrice aferente locului de consum existent la care s-au racordat instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile se realizează de către operatorul de distribuție în termen de maximum două zile lucrătoare de la data actualizării/emiterii certificatului de racordare

Articolul 41
Sunt interzise operatorilor de distribuție solicitarea oricăror alte documente în afară de cele prevăzute în prezenta procedură, precum și solicitarea realizării de probe/teste pentru instalațiile de producere a energiei electrice și pentru instalațiile de stocare, după caz, ale căror rezultate sunt deja confirmate prin documentele transmise de prosumator conform prevederilor prezentei proceduri.


#15
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,388
  • Înscris: 02.07.2009
Ar trebui adaugata si o captura cu pasii care apar la ei pe site pt o cerere ca sa se vada ca sunt total pe langa subiect. Tot undeva pe site-ul lor scrie ca doar titularul poate depune acte, lucru care din nou incalca Ord.19/2022

 kolfleading, on 04 iulie 2022 - 16:06, said:

In regulamentul Programului AFM (ala cu 20.000 lei de la stat pentru montare PV) era o referire la montarea unui contor pentru productia fotovoltaica, dar nu era clarificat foarte bine ce fel de contor, cine-l plateste, samd.

Eu cred ca acest articol 27 din Ord. 19 si aceasta interpretare a OD isi are originile in acea regula pentru programul AFM.

Pentru AFM era prevazut acel contor, dar ord.19/2022 a inlocuit ord.15/2021 si sunt aproape identice. Cum in trecut nu se cerea acel contor decat in doua cazuri : AFM sau pt cei care au si acumulatori(unii distribuitori precizau "doar daca se pot incarca din retea"), practic ord.19/2022 nu a schimbat nimic din acest pdv.

Pt ca au inceput sa ceara acest contor dupa data de 1 mai(unii...) este clar ca au vazut ceva in ord.15/2022. Se pare ca asta: art.7(2). Doar ca este vorba despre cine suporta costurile si nu despre cine are obligatia sa le monteze.
Art. 7. — (1) Costurile cu achiziția și montarea grupurilor de măsurare a energiei electrice din punctul de delimitare între instalațiile prosumatorului și cele ale OD sunt suportate de către OD la rețelele căruia este racordată centrala electrică prevăzută la art. 5 alin. (1), în conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare.
-(2) Costurile cu achiziția, montarea, sigilarea, verificarea, inclusiv înlocuirea, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalațiile prosumatorului, se suportă de către OD la rețeaua căruia se află racordate centralele electrice respective, fiind recunoscute în programul de investiții luat în considerare de ANRE la aprobarea tarifelor pentru tariful de distribuție a energiei electrice.
-(3) Dacă schema electrică a centralei electrice conține instalație de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, costurile cu achiziția, montarea, sigilarea, verificarea, inclusiv înlocuirea, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice produse în instalația de stocare respectivă, amplasate în instalațiile prosumatorului, se suportă de către OD la rețeaua căruia se află racordate centralele electrice respective, fiind recunoscute în programul de investiții luat în considerare de ANRE la aprobarea tarifelor pentru tariful de distribuție a energiei electrice.

Doar ca ord.19/2022 zice :
Art. 27. -
(1) Operatorul de distribuţie este responsabil de achiziţia şi înlocuirea contorului de
măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară
energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicaţie, costurile fiind
suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului
(2) Achiziţia şi montarea altor echipamente decât cele prevăzute la alin. (1) din grupul
de măsurare a energiei electrice sau din blocul de măsură şi protecţie, dacă acestea sunt
necesare ca urmare a racordării instalaţiei de producere a energiei electrice la locul de
consum existent, precum şi suportarea costurilor aferente acestor activităţi se realizează în
conformitate cu prevederile regulamentului.

Mai trebuie gasit unde se precizeaza clar care sunt cazurile in care se monteaza acest contor suplimentar.
Ca idee, oricum nu este util atata timp cand ai acces inaintea lui.

 Adm, on 04 iulie 2022 - 08:06, said:

...De la 1 mai, din tampitul ordin ANRE Ord. 19 / 2022, Cap. IV, Art. 27 (3) se trage concluzia ca TOTI prosumatorii trebuie sa aiba inca un contor , pentru energia PRODUSA....

(2) Achiziția și montarea altor echipamente decât cele prevăzute la alin. (1) din grupul de măsurare a energiei electrice sau din blocul de măsură și protecție, dacă acestea sunt necesare ca urmare a racordării instalației de producere a energiei electrice la locul de consum existent, precum și suportarea costurilor aferente acestor activități se realizează în conformitate cu prevederile regulamentului.
Ord. care a fost inlocuit de 19/2022 este 15/2021 si era formulat identic(atunci nu se cerea acest contor):
Art. 27. – (1) Operatorul de distribuție este responsabil de achiziţia şi înlocuirea contorului de măsurare a energiei electrice existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, precum și de achiziția și montarea altor echipamente din grupul de măsurare a energiei electrice sau din blocul de măsură și protecție dacă acestea sunt necesare ca urmare a racordării la locul de consum existent a instalației de producere a energiei electrice, inclusiv a sistemului de comunicaţie, costurile fiind suportate de către acesta în conformitate cu prevederile regulamentului.

Edited by pyxyit, 04 July 2022 - 22:06.


#16
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,899
  • Înscris: 01.03.2013

View PostCourage, on 04 iulie 2022 - 19:42, said:

O vrabiuta  bine informata mi-a spus ca este un push al cuiva de la ANRE, dar dpdv legal, cererea nu are acoperire.

VICTORIE !!
ANRE tocmai a angajat un expert legislativ si precis se vor clarifica toate problemele si confuziile generate de ordonantele ANRE!

https://www.g4media....meniu-anre.html

#17
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,902
  • Înscris: 07.06.2019
Îmi dai palpitații. Am deschis linkul cu pricina, și deja sotia ma întreba de ce ma uit la poze cu femei goale. Pune și tu un warning înainte, sa plec de lângă soție.

#18
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,654
  • Înscris: 26.11.2001
Raspuns oficial ANRE

Quote

În urma cererii dumneavoastră nr. xxxx din data de 04.07.2022, adresată ANRE conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă trasnmitem în continuare punctual răspunsul la întrebările adresate:

1. Este acest contor obligatoriu, indiferent daca investitia a fost facuta din fonduri proprii sau prin AFM?

Montarea în instalaţiile prosumatorului a grupurilor de măsurare a energiei electrice produse este obligatorie, indiferent de sursa finanțării investiției.
În conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, operatorii de distribuţie au obligația de a asigura achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE.

În cadrul de reglementare subsecvent legii, obligația menționată anterior este dispusă de prevederile art. 7 din Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare (denumită în continuare Metodologie), respectiv de cele ale art. 27, alin. (3) din Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022.

De asemenea, dacă schema electrică a centralei electrice conţine instalaţie de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, operatorul de distribuție are obligația de a monta și grupuri de măsurare a energiei electrice produse în instalaţia de stocare, amplasate în instalaţiile prosumatorului.

1.1 Daca e obligatoriu, cine il citeste, care e scopul sau si cum poate fi obligat prosumatorul sa dea acces la citirea acestuia?

Potrivit prevederilor art. 8, alin. (1) din Metodologie, operatorul de distribuție are obligația citirii lunare a contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalaţiile prosumatorului pentru determinarea energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de prosumator.
Referitor la acordarea accesului la contorul amplasat în instalațiile prosumatorului, vă informăm că potrivit prevederilor art. 7, alin. (4) din Metodologie, prosumatorul are obligația de a acorda accesul operatorului la instalaţiile proprii pentru montarea, sigilarea, verificarea, inclusiv înlocuirea, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice amplasate în instalaţiile prosumatorului, inclusiv pentru activităţile ulterioare de verificare a grupurilor de măsurare respective. Cu privire la citirile contoarelor amplasate în instalaţiile prosumatorului, vă transmitem  că aceasta se realizează de la distanță, iar în situaţia în care citirea la distanţă nu este posibilă din motive tehnice, conform prevederilor art. 8, alin. (2) din Metodologie, energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică de prosumator va fi determinată pe baza datelor istorice măsurate, iar regularizarea cantităţilor de energie electrică se va realiza la prima citire a contoarelor respective de măsurare a energiei electrice de la momentul restabilirii transmiterii datelor de la subsistemul de măsurare la sistemul central de gestiune a datelor de măsurare.

2. Ce se intampla cu prosumatorii existenti, care NU au acest contor (si eu ma aflu in aceasta situatie, la alt pct de consum).

Potrivit prevederilor art. 5, alin. (2) din Ordinul ANRE nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei, ”(2) Operatorii de distribuţie asigură achiziţionarea şi montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la art. 7 alin. (2) şi (3) din anexă, în termen de cel mult 60 de zile de la data înregistrării la operatorii de distribuţie a unei solicitări în acest sens din partea prosumatorilor care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, puse în funcţiune până la data intrării în vigoare a prezentului ordin.”.
Astfel, prosumatorii existenți, și anume cei care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, puse în funcţiune până la data de 01.05.2022, data intrării în vigoare a ordinului precizat anterior, trebuie să solicite operatorului de distribuție montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice în instalațiile de utilizare proprii.

Edited by Courage, 13 July 2022 - 15:52.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate