Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Telefon de rezerva

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#19
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013

View PostCyanid3, on 25 iunie 2022 - 09:07, said:

Pai nu conteaza ce telefon. Am avut un Motorola, apoi Huawei. Daca nu stai cu el in soare/caldura, nu joci jocuri si il incarci in intervalul 30-80%, te tine bateria 5 ani lejer, iar la finalul celor 5 ani e perfect utilizabil, doar ca vei avea cu 1 treime din capacitate mai putin. La un telefon cu baterie mare din start, nu e tragedie.
Daca, in schimb, te joci jocuri, il incarci 0-100% (eventual il si tii noaptea la una din cele 2 extreme), il tii in soare etc, te poti trezi si cu jumate din capacitate dupa 2-3 ani.

Incarcarea de la 0 la 100% se petrece de fapt de la aprox. 3% pana pe la aprox. 97% si atata timp cat tii cont de aspectele de mai jos, este cel mai benefic si cel mai eficient tip de incarcare. La urma-urmei, mai ai si o viata, viata ta, nu sa stai sa monitorizezi mereu parametrii 30-80%, dumnezeule mare. Poti sa ai si mama aplicatiilor, incarcarea superficiala tot iti va manca viata, monitorizand paranoic mereu procentajul.
Pentru longevitatea bateriei, cele mai importante aspecte sunt urmatoarele:
- incarcare lenta si rece. La telefoanele actuale, cu bateriile lor de la 2500mAh in sus, lent inseamna la maxim 1A (ideal la 500-750mAh), iar rece inseamna pana in 30*C. Cine face asta va avea baterie beton si 10 ani de zile. Cheia este sa nu fii un om slab si sa NU folosesti incarcatorul din cutie, ci incarcatoare vechi si lente de la telefoane vechi. Evidet, sa fie incarcatoare originale, nu chinezarii.
- evitarea incingerii bateriei pe bordul masinii, plaja la soare sau la utilizare intensa etc).
Eu incarc de 20+ ani pana la 100% si am telefoane cu baterii in casa si de 15 ani care tin ca in prima zi. Telefonul meu de zi cu zi, Nokia E72, are bateria originala din 2010 in el si ghici ce, cu incarcarile mele "RELE" pana la 100% (si pe timp de noapte) tine ca in prima zi. Asta pt ca il incarc cu incarcatoare de 350-550mAh, si nu il bag la priza pana nu il simt `rece`, ca sa stii de la mine.
Un alt exemplu, am in casa un Lumia 630, telefon din 2014, folosit inclusiv pt hotspot. Are mii de incarcari la activ, aproape intotdeauna incarcat pana la 100%,, iar ca hotspot a vazut si saptamani intregi de stat permanent in priza, conectat la incarcator original Nokia de 750mAh. Bateria duce in continuare ca la inceputuri. N-o mai fi ea 100% in parametrii, dar e pe acolo, chiar zilele trecute l-am folosit ca hotspot cu el in ruxac o zi intreaga prin oras si la fel tinea si anii trecuti.
Incarcarea `REA` pana la 100% este un mit, cu atat mai mult daca o faci rece si cu incarcator lent. Nu mai vorbi prostii auzite de la altii daca nu ai experimentat pe propria piele.

#20
Magicwisewolf

Magicwisewolf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,106
  • Înscris: 29.01.2016
In sfarsit e cineva care combate chestia asta cu bateria 30%-80%, pus la incarcat doar in timpul zilei, pe luna plina, intr-o zi de marti cand pica pe 27...
De acord cu ce zici cu incarcarea "rece", dar asa cum ziceai, mai avem si o viata si nu stau sa mi-o petrec incarcand telefoane in ore si ore.
Eu am folosit mereu incarcatorul din cutie, nu am avut probleme cu nicio baterie. Oricum, dupa 3-4 ani, nici nu ma mai intereseaza de acel telefon, deoarece la modul in care evolueaza tehnologia si in ritmul in care evolueaza, un flagship de acum 4 ani este batut de un telefon mid-range din ziua de azi. Asta inseamna ca, vrem sau nu, la fiecare 4 ani cel mult, daca vrem performanta, trebuie sa schimbam telefonul. Nostalgiile sunt pentru poze, amintiri si trairi, nu pentru tehnologie, mai ales daca vrem sa ne facem viata mai usoara...
Prin urmare, nu imi bat capul cu bateriile telefoanelor, am incarcat mereu de undeva de sub 15-20% pana la 100% si le-am lasat si peste noapte si nu am avut probleme. Ma bazez pe faptul ca producatorii, bateriile si incarcatoarele sunt mai destepte ca mine si stiu singure ce au de facut. Si, in felul asta de exploatare, nu am avut probleme cu niciun telefon pana acum.
Nu contest ca sunt si oameni care se pricep si stiu ce spun, probabil ca unele metode sunt mai bune decat altele, dar eu povestesc strict din experienta si fara cunostinte in domeniu. Pana acum ma declar multumit de telefoanele avute si de modul in care a functionat si s-a comportat bateria fiecaruia.

#21
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013

View PostMagicwisewolf, on 27 iunie 2022 - 10:14, said:

In sfarsit e cineva care combate chestia asta cu bateria 30%-80%, pus la incarcat doar in timpul zilei, pe luna plina, intr-o zi de marti cand pica pe 27...

:D iar 27 e zi de sarbatoare. :D

Io incarc cam tot timpul peste noapte cu incarcatoare care nu sunt rapide deci nu ma derajeaza daca se incarca in timi de 2 ori mai mari.
Sunt de aceeasi parere cu tot ce ai spus, insa la mine sunt doua aspecte, vechi vs nou.
1. La telefoanele mele cu butoane ale caror baterii noi si originale nu mai exista conteaza foarte mult felul in care le exploatez daca vreau sa le am inca in stare buna. Am uzat prematur baterii la viata mea cu incarcari incinse, telefoane uitate pe bord sau baterie pusa de rezerva in torpedo cand nu stiam cu ce si cum, deci am ceva experienta, zic.
2. Daca la telefoanele vechi conteaza, la Androidele astea noi care se invechesc moral poate nu mai conteaza, dar totusi, am vazut oameni care se plang de baterie de flagship uzata de la mega charger dupa numai 1 an de zile, ceea ce mi se pare absurd ca sa nu zic stupid, oricare ar fi motivul. De aici si miturile cu incarcarea pana la 100%, pe timp de noapte, uzura bateriei odata cu trecerea timpului etc etc. Oamenii au ajuns sa creada ca timpul are amprenta mare pe viata unei baterii. Eu nu zic ca nu are, dar nu mare. Daca tehnologia asta li-ion (apropo, de stiut, din proprie experienta, va spun ca li-ion este semnificativ mai resistent decat li-pol) ar fi fost cu atat de multe fiţe, industria auto n-ar fi adoptat-o.

Referitor la topic, sunt tare curios ce telefon vrea sa dubleze initiatorul nostru, pt ca, intr-adevar, anumite telefoane mai vechi sunt mai bune decat actualele. Spre ex, eu am luat de curand un Nokia 8 in stare perfecta cu numai 350 lei. Acum, ca am vazut ce ecran extraordinar are, felul in care e construit, ecraul 16:9 si butoane sub el asa cum imi doresc eu, hardware mai rapid decat multe midrange-uri de astazi, camera buna etc, mai-mai ca-mi vine sa mai iau unul pt ca asa ceva nu mai exista si nici nu se va mai face vreodata. Si cum eu stiu cum sa exploatez bateriile lor, n-am greturi sa iau `vechituri` atata timp cat atunci cand le iau au bateria inca in mintile ei.

#22
gratzi858

gratzi858

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 06.09.2021
Pixel 5.

#23
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013
Pixel 5, zici? Daca tot te vad asa de tacut, vorbesc eu si pt tine, randuri scrise si postate cu al meu Nokia E72, c-asa-i in tenis.
Asadar. Ca sa stii daca e cazul sa mai iei inca unul sau nu implica mai multe aspecte. Iata cateva care imi trec mie acum prin mintea mea de geniu:
- in primul rand, e nevoie sa il utilizezi un minimum de 6 luni de zile ca sa stii daca este un telefon pe care il vei folosi niste ani de zile si pt ca sa stii daca merita investitia pentru al doilea, pt ca in cazul tau chiar e o investitie acolo.
- nu e exclus ca Pixelul tau sa aiba si el sindromul Apple si dupa nu stiu cate update-uri si vreo 2 ani sa te trezesti ca devine dubios de lent, deci grija mare, termenul de "durata de viata controlata" nu e conspiratie, e cat se poate de real, e patentat, e oficial si are o vechime de cel putin 100 de ani. Totul e industrie, marketing, materialism, consumerism, tot ce se doreste este schimbarea cat mai des a produsului cu unul "nou", care in ziua de astazi este mai vechi decat cel vechi, daca ma-ntelegi. Adica succesorul este mai slab decat predecesorul, ca sa fiu sigur ca ai inteles.
- daca in viata ta, obisnuiesti sa cedezi in fata trendului numit "invechire morala" nu e bine, vei rata, arunci cu banii. Bine-bine, il poti lua pe al doilea si apoi sa il vinzi. Dar, la ce bun?
- Nu, nu si nu daca obisnuiesti - din plictiseala - sa schimbi des telefoanele.
- vad ca Gugle a scos numai dinozauri dupa acest Pixel 5, deci aici poate fi una bucata argument.
- bateria este li-pol, ceva mai pretentioasa fata de li-ion si ca sa o ai in forma e bine sa eviti pe cat posibil incarcarile rapide, cu atat mai mult daca telefonul are mai mult de 30-32 de grade Celsius.
- ca sa ai bateriile in stare beton armat, eu recomand utilizarea telefoanelor prin rotatie, cu schimbare o data la 4-6 luni, mai des de atat nu e nevoie. Punerea la pastrare (conservarea) se face cu bateria incarcata intre 30 si 40 de procente si, evident, telefonul inchis.
- gandese-te la asa-numita presiune sociala si la reactiile si glumele celor din viata ta: "tot cu Pixel 5??? Ai contract cu Google? Tot cu artefactu` ?" Daca glumele lor iti pasa si te afecteaza, atunci nu. Daca, insa, ai personalitate profunda si esti tanc, da-i inainte si chiar vei fi respectat de ceilalti pt ca nu tii cont de trend. Telefonul meu de zi cu zi este Nokia E72, deci stiu bine ce vorbesc aici si nu intru in detalii ca e jale.
- ideea finala este urmatoarea: daca si numai daca esti genul de om ce obisnuieste sa tina un telefon cu anii, atunci, da, ideea de a mai lua inca unul la fel poate fi o idee buna.
Asta ca sa iti raspund la intrebarea ta pe argumente la care inca nu te-ai gandit.

Insa. Un mare insa. Din moment ce viata pe pamantul asta verde si plat e atat de scurta, oferta industriei atat de mare, cum naiba sa folosesti mereu acelasi si acelasi Android?!? La mine, la Nokia E72 e cu totul alta poveste, asta este nemuritor, fara varsta si intangibil in fata trendurilor, dar cand vine vorba de un Android, de ce sa nu experimentezi si altceva, mai ales cand ai si posibilitatea financiara?!? Eu iau Androide la 500 de lei de pe OLX si iau mereu altul, alta marca, alt skin, alta forma, alt ecran, jack sus, jask jos etc etc. I-ai unui copil o jucarie noua identica cu cea veche si va plange fara sfarsit. Si noi, tot copii suntem, iar copilul din noi trebuie sa fie alaturi de noi pana la sfarsitul vietii noastre si dincolo de ea!
E ca si cum ai purta mereu acelasi tricou. Sau ca si cum ai inlocui o masina cu alta fix la fel.

Nu zic sa iei neaparat telefon generatia urmatoare, dar sa iei un produs cumva diferit, dintr-o ograda diferita, chiar daca, la final de zi, toate-s la fel si Gugle ne spioneaza cu oricare dintre ele. Macar traiesti iluzia diversitatii, viata asta de-o traim acum e doar o iluzie a vietii pe care trebuia de fapt sa o avem, departe de potentialul ei.
Deci nu, e greseala sa dublezi.

#24
gratzi858

gratzi858

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 06.09.2021
Nokia 8 mi se pare interesant. Are specificatii de tel modern pentru un tel din 2017.
Dar nu are incarcare wireless. Dupa un timp mufa de incarcare se uzeaza pana nu mai face contact bun si atunci e utila incarcarea wireless

#25
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013
Pentru mine Nokia 8 e un super telefon, iar pt restul lumii e telefonul vechi si mort din fasa de care n-a auzit nimeni.

Ce zici tu cu portul de incarcare nu mi s-a intamplat la niciun telefon. Ma rog, exceptand la un Nokia E7, acum vreo 10 ani, model care avea mufa prost prinsa din conceptie, toate au avut buba asa. Si cutuma asta migreaza inclusiv la patronajul chinezesc din zilele zilele noastre, sunt modele Nokia cu Android cu usb-c care au slabiciuni la port, aspect recunoscut oficial de producator.

Incarcarea wireless e masura de backup pt ca afecteaza bunul mers al bateriei si sanatatea ei.
Ca preventie a uzurii portului (care la usb-c e stupida pt ca e rigida fata de micro usb) eu incarc Nokia 8 cu cablu magnetic, conectat la un incarcator de 1A si am urmatoarele avantaje:.
1. Protejeaza portul, conectarile si deconectarile sunt floare la ureche;
2. Foarte practic, pot incarca frugal si superficial ori de cate ori am nevoie;
3. Praful sau mizeria nu mai au pe unde intra. Iar daca se intampla, se poate curata cu usurinta, nu vad problema. Beleaua e cand portul ia joc de pe prinderea lui, caz in care e buba cu puroi.

#26
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020

View Postgratzi858, on 27 iunie 2022 - 16:50, said:

Pixel 5.
Am crezut ca ai vreun telefon prin satelit Posted Image ! M-am linistit !

#27
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,373
  • Înscris: 08.12.2008

View Postgratzi858, on 23 iunie 2022 - 21:42, said:

Ma gandeam sa iau un telefon identic cu cel actual pe care il tin in sertar vreo 2 ani pana cand bateria nu mai tine la cel actual.
poate fi o solutie viabila daca esti atent la anumite aspecte:
gen baterie incarcata maxim 80% si descarcat pana la maxim 20%, pastrat in loc uscat si rece adica 12-18 garde celsius, pornit macar odata la 2 luni pentru 1-2h.

#28
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013
@carmenclara1
Sfaturile astea, de unde le-ai scormonit? Spre exemplu, unde ai vazut tu ca bateria se pune la pastrare incarcata pana la 80%??

#29
icssizero

icssizero

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 28.02.2022

View Postgratzi858, on 23 iunie 2022 - 22:21, said:

Tel de care vb este cel mai reusit tel facut vreodata si nu se va mai face asa tel in viitor.
De aceea ma gandeam sa iau unul de rezerva pana inca se mai gaseste.

De schimbat doar bateria este foarte greu ca toate sunt lipite acum plus ca sigur nici nu o sa gasesc baterie peste 2 ani
Asa am zis si eu despre un telefon si dupa 8 ani cu toate ca nu a iesit altceva similar pe piata pur si simplu nu il mai pot folosi ca dailydriver.
Merge totul pe el insa ba se incalzeste exagerat, ba mai face lag la aplicatiile android, caci da os-ul suporta aplicatii android avand chiar Google Play pe el. Una peste alta nu mai este de incredere.
Si asta chiar a fost un telefon unic .
E vorba de Blackberry Passport.
Cred ca e risipa ce vrei sa faci iar legat de baterie , daca tot te decizi, e bine sa o mai incarci de 2-3 ori pe an.

#30
addryanns

addryanns

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,497
  • Înscris: 31.07.2015

View Postcosmin147, on 02 iulie 2022 - 01:01, said:

@carmenclara1
Sfaturile astea, de unde le-ai scormonit? Spre exemplu, unde ai vazut tu ca bateria se pune la pastrare incarcata pana la 80%??
Se găsește informația asta online. Și unele încărcătoare pentru acumulatori de scule electrice au funcția asta de încărcare pentru întreținere, care nu le încarcă complet.
Reiterez că e o idee nasoală să bagi bani în plastice care stau prin sertare.

#31
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013
@addryanns
Daca ai fi citit topicul (si postarile mele de mai sus) ai fi inteles mai bine intrebarea mea.
Incarcarea partiala pt punerea bateriei in "hibernare" NU se face pana la 80%, ci pana la aprox 40%, asta era ideea principala pe care voiam sa o subliniez.
Apoi, pt sanatatea ei, o data la cateva luni se face un ciclu complet de incarcare-descarcare-incarcare 30-40% si apoi iarasi trecuta in hibernare, nu cum a spus colegul cu acea pornire pt 2 ore.

#32
XAN

XAN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,303
  • Înscris: 01.09.2002
Eu am devenit fan încărcare wireless, nu concep să îmi iau un telefon fără așa ceva ceea ce îngrădește un pic oferta de telefoane. Ca un plus timpul de încărcare e dublu față de cea pe fir, deci ceva mai sănătos pentru baterie. Mai nou, în android 12, e funcție de limitare a încărcării la 85%, cel puțin la al meu S10 am descoperit recent opțiunea asta cu ajutorul colegilor de pe softpedia, astfel că îl țin peste noapte dar nu se încarcă mai mult de 85%.

#33
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,373
  • Înscris: 08.12.2008

View Postcosmin147, on 02 iulie 2022 - 01:01, said:

@carmenclara1
Sfaturile astea, de unde le-ai scormonit? Spre exemplu, unde ai vazut tu ca bateria se pune la pastrare incarcata pana la 80%??
o zic si niste capete mai luminate care au studiat si aprofundat materia si lucreaza in domeniu, pe la producatori de astfel de terminale si de bateri.

View Postcosmin147, on 02 iulie 2022 - 08:19, said:

Apoi, pt sanatatea ei, o data la cateva luni se face un ciclu complet de incarcare-descarcare-incarcare 30-40% si apoi iarasi trecuta in hibernare, nu cum a spus colegul cu acea pornire pt 2 ore.
fa asta si o sa te miri ca bateria te tine dar sistemul de racire al telefonul incepe sa nu mai functioneze, asa cum o facea la inceput.

#34
cosmin147

cosmin147

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 16.02.2013
@carmenclara1

Pune linkul capetelor luminate care au spus ca stocarea se face cu bateria incarcata pana la 80% si ca la 2 luni se porneste telefonul pt 2 ore, ca sa nu mor prost.
Tu nu pricepi ca incarcarea inainte de hibernare se face pana la 40%-maxim 50% si ca se recomanda repetarea incarcarii o data la 3-6 luni?
https://www.dnkpower...attery-storage/

View Postcarmenclara1, on 03 iulie 2022 - 22:57, said:

fa asta si o sa te miri ca bateria te tine dar sistemul de racire al telefonul incepe sa nu mai functioneze, asa cum o facea la inceput.
Aici mintea mea a murit. Poate imi explici si mie ca sa nu ajung sa merg pe strada ca un zomb. Explica si da si linkul mintilor luminate.
PS. "baterii", intotdeana cu doi i, biata limba romana.

Edited by cosmin147, 04 July 2022 - 10:29.


#35
addryanns

addryanns

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,497
  • Înscris: 31.07.2015
@Cosmin147
Ți-ai luat telefonul de nișă dorit, de ce mai insiști să pui paie pe foc cu discuțiile astea despre o baterie a unui oarecare telefon de rezervă? Poate carmenclara1 a scris în autobuz, în drumul spre casă, în grabă, e musai să ne legăm de baterii cu câți "i"?

Edited by addryanns, 04 July 2022 - 11:37.


#36
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,373
  • Înscris: 08.12.2008
@cosmin147

pe scurt:  telefonul nu consista doar din baterie.

el e format si din alte componente,
care necesita aceste cicluri de 1-2h de functionare la doua luni pentru a-si pastra eficienta de functionare.

Edited by carmenclara1, 04 July 2022 - 12:11.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate