grătar (grill) fontă
#1
Posted 19 April 2022 - 12:12
care este logica de constructie si functionare a acestui model de gratar??
[ https://gomagcdn.ro/domains/poolandgarden.ro/files/product/large/gratar-pe-carbuni-din-fonta-35-cm-grill-chef-0630-228-8145.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#2
Posted 19 April 2022 - 12:20
cabuni putini, cenusar mare.
am avut, e o jucarie. nu m-am inteles cu el. p.s. il am pe asta https://www.bricodep...tar-russel.html Edited by arg, 19 April 2022 - 12:25. |
#3
Posted 19 April 2022 - 12:24
Am avut eu. De fapt, il mai am doar ca i s-a rupt un picior. Focul il faceam pe gratarul cel mic, intai cu lemne pana ce se facea putin jar, dupa care puneam carbuni. Am fost multumit.
|
#4
Posted 19 April 2022 - 12:25
Avea un amic, o mizerie! Nu se compara cu gratarul de carciuma pe care l-am luat cand au demolat astia in Herastrau.
|
#5
Posted 19 April 2022 - 12:30
da,
1. nu inteleg ce face chestia aia disproportionat de mare de dedesupt, cui la ce-i foloseste? 2. ma gandesc ca un pic de cenusa daca se strange incepe sa curga pe usita (șubarul) de tiraj 3. cred ca trebuie sa umpli "farfuria" aia rasă cu carbuni... ca sa ai caldura pe toata suprafata gratarului... nu doar pe centru Quote Poate ca tocmai ala e schepsisul: sa ai zone fierbinti si zone cu temperatura mai mica e adevarat ca fonta mai egalizeaza din temperatura dar nici chiar asa... daca asta e un "schepsis", de ce nu e folosit si la alte gratare?!? Edited by apocalipsul, 19 April 2022 - 12:39. |
#6
Posted 19 April 2022 - 12:36
Poate ca tocmai ala e schepsisul: sa ai zone fierbinti si zone cu temperatura mai mica
|
#7
Posted 19 April 2022 - 13:07
la cat de mic e, daca ti cont de zone fierbinti faci maxim cate 4mici.
carnati nu ai cum ca ii arzi intr-un loc si ies cruzi in partea cealalta. la gratarul ala de-l folosesc eu spilu e ca caebunii sa ii fac cerc pe marginea gratarului de jos. iar centrul sa ramana gol. in felul asta merge uniform pe toata suprafata. IMG_20220419_140533.jpg 467.56K 50 downloads IMG_20220419_140501.jpg 494.6K 49 downloads Edited by arg, 19 April 2022 - 12:59. |
#8
Posted 19 April 2022 - 14:05
Primul , din fonta e pentru gatit in sedinte lungi si pentru incalzire , in conditii outdoor...neprielnice si de vant , pentru profesionisti iar urmatoarele pentru distractie !
|
#9
Posted 19 April 2022 - 14:41
apocalipsul, on 19 aprilie 2022 - 12:12, said:
care este logica de constructie -ai zonă de prăjit -ai zonă de cărbuni -ai zonă de colectare cenușă -ai reglare de tiraj -ai distanțiere pt ridicat/coborât grătarul în funcție de temperatura cărbunilor -ai mânere ergonomice si functionare a acestui model de gratar?? -se deschide ușa tirajului -se așează cărbunii pe grila inferioară -se intercalează pastile de aprins -se dă foc -pe măsură ce cărbunii se-ncing, se-nchide ușa tirajului -când cărbunii au strat alb de cenușă pe ei, se așează carnea pe grilajul superior -dacă temperatura este prea mare, se ridică grătarul astfel încât ești mulțumit PS: cenușa se colectează ușor prin ușa de tiraj - TOCMAI pt că ea cade ușor! (menționez asta, deoarece un coleg era intrigat de colectorul de cenușă ) PPS: spor la îngurgitat! [ https://gomagcdn.ro/domains/poolandgarden.ro/files/product/large/gratar-pe-carbuni-din-fonta-35-cm-grill-chef-0630-228-8145.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#10
Posted 19 April 2022 - 14:46
ce si cum gatesti in sedinte lungi?
cu carbuni gatesti? cum faci? mai arunci o mana de carbuni din cand in cand? exista gratare cu aparatoare de vand... nu seamama cu asta... vreau doar sa-l inteleg... sa aflu daca in spatele designului mai năstrușnic mai e si altceva... zici ca e pentru incalzire? de ce trebuie sa fie colectorul de cenusa atat de voluminos? |
|
#11
Posted 19 April 2022 - 15:13
Daca vrei informatii , e mult de scris , cauta pe youtube ''classic cast iron bbq'' si o sa intelegi , nu e numai ''gratar'' in sensul romanesc ci poti gati cam ce vrei pe el inclusiv mancaruri care necesita timp lung de gatire , cu resurse si pierderi minime .
@Gushpi ti-a explicat in mare cum functioneaza . E destinat zonelor mai izolate , unde nu gasesti sacii de carbuni sau lemn uscat la indemana sau celor foarte priceputi la gatit pe stil vechi , deci NU e pentru 99% dintre romani ! Edited by Alltrack, 19 April 2022 - 15:15. |
#12
Posted 19 April 2022 - 15:36
apocalipsul, on 19 aprilie 2022 - 14:46, said:
de ce trebuie sa fie colectorul de cenusa atat de voluminos? Ca sa aiba unii ideea de a pune carbunii in el si dupa aia sa reclame ca nu merge! Am unu de acel tip si ma descurc bine cu el, bineinteles merge doar cu mangal, mai precis, eu il folosesc doar cu mangal. Totusi termenul de fonta este supraevaluat, este ceva premergator fontei, daca se rupe ceva e nevoie de o adevarata arta sa-l mai sudezi. Altfel eu sint foarte multumit de el. P.S. bineinteles la mine s-a rupt un suport de gratar, din acela cu 3 pozitii, a fost instructiv de sudat... Edited by Ion_Bumbu, 19 April 2022 - 15:41. |
#13
Posted 19 April 2022 - 15:43
asa, pentru gatit... soba racheta imi pare ok
asta e facut in ideea de gratar totusi Edited by apocalipsul, 19 April 2022 - 15:46. |
#14
Posted 19 April 2022 - 15:53
Ion_Bumbu, on 19 aprilie 2022 - 15:36, said:
... ma rog nu l-am probat cu carbuni bioten. @gushpi carbuni se aprind in cana nu cu pastile eu folosesc 2 cani, una mai mare in care pun carbunii si una mai mica in care pun cartoanele ce aprind carbunii. Edited by arg, 19 April 2022 - 15:53. |
#15
Posted 19 April 2022 - 16:04
Pe aia cinstita, eu nu stiu sa gatesc sau sa-l folosesc, stiu sa fac focul insa aia o stiu bine, am avut profesor bun, un amic care doar azbest n-a facut sa arda insa nici n-a incercat, inca!
Se aprind carbunii din cenusar, citeva sparturi de brad bine uscate si se aprinde ca racheta, de aici incolo sotia se descurca foarte bine cu el. |
|
#16
Posted 19 April 2022 - 16:18
aici deja e o problema... asta pe care am prezentat-o eu e versiunea fericita... exista insa alta versiune identica si la fel dar in loc de al doi-lea gratar din fionta detasabil are o plasa de sarma fixa care se si mananca repede deci nu prea ai pe unde baga ceva in "cenusar"
iar cenusarul e din tabla nu din fonta ca la V1.0 [ https://www.auchan.ro/public/images/h13/h8e/h00/gratar-din-fonta-grillchef-36-x-465-x-40-cm-8986364411934.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] culmea este ca ambele poze sunt ale aceluiasi produs pe acelasi site Edited by apocalipsul, 19 April 2022 - 16:20. |
#17
Posted 19 April 2022 - 19:50
apocalipsul, on 19 aprilie 2022 - 14:46, said:
ce si cum gatesti in sedinte lungi? cu carbuni gatesti? cum faci? mai arunci o mana de carbuni din cand in cand? colega, dimensiunile îți „zic” la ce se pretează fiecare dacă vezi un grătar de 30 cm diametru, te gândești la sesiuni lungi de gătit? cel prezentat de tine e bun pt 2...4 persoane, dar nu neapărat toți români - că rumânu' până n-are mațu ghioagă nu se oprește din înghițit... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users