Impozit pe proprietate, platit separat de coproprietari - posibil?
Last Updated: Jan 25 2023 17:10, Started by
Piscopescu
, Jan 12 2022 21:38
·
1

Posted 12 January 2022 - 21:38

Dupa dezbaterea succesiunii la notar, cativa mostenitori se trezesc
![]() Intrebari: 1. Isi pot plati separat impozitul pe proprietate, fiecare dupa procentele pe care le detine - fara legatura cu ce fac(sau nu) ceilalti coproprietari? 2. Daca raspunsul la prima intrebare e pozitiv, ce se intampla daca unul din ei nu plateste, statul/administratia locala pot "popri" proprietatea? 3. Cand o parte a proprietarilor traieste in afara Romaniei, isi pot totusi plati impozitul pe proprietate prin Ghiseul.ro? Multumesc anticipat. |
Posted 12 January 2022 - 21:47

Eu am platit impozitul la o proprietate din asta cu 2 proprietari
Mi-a dat cate o hartie si chitanta pentru fiecare in parte 50/50% Probabil ca daca nu platesti in timp se aduna suma cu penalitati; in final nu vei putea vinde daca nu achiti tot Nu stiu daca se face poprire |
Posted 12 January 2022 - 22:00

Piscopescu, on 12 ianuarie 2022 - 21:38, said:
1. Isi pot plati separat impozitul pe proprietate, fiecare dupa procentele pe care le detine - fara legatura cu ce fac(sau nu) ceilalti coproprietari? 2. Daca raspunsul la prima intrebare e pozitiv, ce se intampla daca unul din ei nu plateste, statul/administratia locala pot "popri" proprietatea? 3. Cand o parte a proprietarilor traieste in afara Romaniei, isi pot totusi plati impozitul pe proprietate prin Ghiseul.ro? 1. Da, fiecare proprietar are rol separat la organul fiscal. 2. Organul fiscal probabil intai ii popreste alte venituri/bunuri/conturi. Daca nu are alte bunuri ar trebui sa se indrepte catre cota lui din proprietate. Ceilalti proprietari cel putin teoretic ar avea un drept de preemptiune sa cumpere cota respectiva daca se ajunge la o executare. Cineva din domeniu ar putea da un raspuns mai coerent. ![]() 3. Da, este foarte simplu daca au cont si card (preferabil in lei desi probabil se poate plati si cu un card in alta valuta si se face conversia). |
Posted 12 January 2022 - 22:01

In mod normal cei de la taxe si impozite locale stabilesc impozitul pe proprietate, dupa care il imparte la procentele detinute de fiecare proprietar.
Eu si sotia primim fiecare o instiintare de 50% fiecare. Primaria nu propreste proprietatea, ci impiedica vanzarea ei pana la plata datoriilor. Nu toate localitatile sunt inscrise in ghiseul.ro |
Posted 12 January 2022 - 22:09

1. da, daca au rol separat.
Asta e cu dus si-ntors, in functie de cum a inregistrat primaria. La una dintre proprietati primaria a decis sa separe rolurile acum vreo 7-8 ani. La alta suntem la comun. 2. Habar n-am. Probabil depinde daca e rol separat. 3. Asa cum s-a zis, daca Primaria e inrolata si au rol separat, cred ca da. Ca si sfat/idee: iesirea din indiviziune e sfanta, zic |
Posted 12 January 2022 - 22:21

stalker2142, on 12 ianuarie 2022 - 21:47, said:
Eu am platit impozitul la o proprietate din asta cu 2 proprietari Mi-a dat cate o hartie si chitanta pentru fiecare in parte 50/50% Presupun ca ai platit tot impozitul odata, de asta n-a fost problema sa-ti dea chiar si 2 chitante separate. Era interesant daca voiai sa platesti doar 50%... crocko.dilul, on 12 ianuarie 2022 - 22:09, said:
Ca si sfat/idee: iesirea din indiviziune e sfanta, zic Amen to that brother ![]() ![]() |
Posted 12 January 2022 - 22:30

Asa dadea oricum; dar pe alta proprietate cum zice si crocodilul mai sus...era acelasi rol (cod de plata impozit) pentru ambii proprietari si automat 1 singura plata/ o singura suma
|
Posted 13 January 2022 - 07:40

De ce dau sfaturi juridice, persoane care nu sunt licentiate in acest domeniu? Sau si aici va pricepeti toti, ca la fotbal?
|
Posted 13 January 2022 - 07:54

Presupun ca ai platit tot impozitul odata, de asta n-a fost problema sa-ti dea chiar si 2 chitante separate. Era interesant daca voiai sa platesti doar 50%... Amen to that brother ![]() ![]() |
Posted 13 January 2022 - 08:15

eu am cont pe ghiseul, imi pot plati online jumatatea. nevasta nu, jumatatea ai o platesc la ghiseu. Eu am 1/4 dintr-o proprietate si pot plati online pentru toata. Desi suntem 2 proprietari. LE: eu nu platesc pe ghiseul Edited by greenlife, 13 January 2022 - 08:27. |
Posted 13 January 2022 - 08:40

De ce dau sfaturi juridice, persoane care nu sunt licentiate in acest domeniu? Dude... ![]() ![]() Totul e in regula, multumesc pt. avertisment! |
|
Posted 13 January 2022 - 10:24

Posted 13 January 2022 - 10:27

Hello,
din ce stiu eu: 1. Isi pot plati separat impozitul pe proprietate, fiecare dupa procentele pe care le detine - fara legatura cu ce fac(sau nu) ceilalti coproprietari? - cf codului fiscal/procedura fiscala, trebuie definit cate 1 rol fiscal pt fiecare din coproprietari, cf procentelor din certif mostenire, ceea ce inseamna ca nu mai au legatura unii cu altii dpdv plata, asadar DA. In practica, in localitatile mai mici, NU s-au impartit rolurile fiscale, adica exista 1 singur rol, pe numele celor X coproprietari. Asta poti intreba/verifica cand se depune certif mostenitor la primarie 2. Daca raspunsul la prima intrebare e pozitiv, ce se intampla daca unul din ei nu plateste, statul/administratia locala pot "popri" proprietatea? - pana la sechestru asupra bunului imobil, mai e ![]() 3. Cand o parte a proprietarilor traieste in afara Romaniei, isi pot totusi plati impozitul pe proprietate prin Ghiseul.ro? - DA. Daca nu sunt inrolati in ghiseul, dai un mail la primarie, spui cine esti, ce proprietate ai in localitatea respectiva, si le ceri suma/sumele de plata si detaliile de plata aferente (conturile de la trezorerie in care vei vira banii, nume beneficiar etc- stiu ei ce sa iti trimita) daca mai ai intrebari, shoot LE: ai/ati depus certif mostenire la primarie? ati completat declaratii fiscale individual, sau una singura, in numele tuturor mostenitorilor (adica noii coproprietari) Edited by irina2014, 13 January 2022 - 10:30. |
Posted 13 January 2022 - 20:23

daca mai ai intrebari, shoot LE: ai/ati depus certif mostenire la primarie? ati completat declaratii fiscale individual, sau una singura, in numele tuturor mostenitorilor (adica noii coproprietari) Multumesc mult! Nu stiu - cum se poate verifica la primarie? Dupa incheierea "etapei" la notariat, precedata de plata concomitenta a impozitelor restante de catre toti mostenitorii, reuniti pt. eveniment ![]() ![]() |
Posted 13 January 2022 - 20:51

Multumesc mult! Nu stiu - cum se poate verifica la primarie? Dupa incheierea "etapei" la notariat, precedata de plata concomitenta a impozitelor restante de catre toti mostenitorii, reuniti pt. eveniment ![]() ![]() cam asta e fluxul. dc e localitate mai mica, suna la ei si spune cine esti, ce certif most ai, dupa cine (defunctul) etc, si intreaba daca mostenitorii au roluri separate sau e un singur rol fiscal pt toti, si cat ai tu de plata. Ar tb sa te lamureasca |
Posted 17 January 2023 - 17:06

Salutare!
Scuze pentru ca invii topicul. Se da un apartament cu propietari ambii soti. Sotul a murit, sotia nu a facut succesiunea. La impozite figurau cu un cod, nu cu CNP. S-a adaugat cnp-ul sotiei ca sa poata plati tot impozitul, a mers 1 an doi, anul asta se pare ca ea poate plati doar partea ei.... Cum poate face sa plateasca si cealalta jumatate de impozit, pana rezolva cu succesiunea? Multumesc! |
Posted 19 January 2023 - 13:19

Eu plătesc pentru bunicul meu, decedat de 26 de ani, fix pe numele lui.
Pe chitanța de plată apare "defunct" lângă nume. |
|
Posted 25 January 2023 - 17:08

Eu plătesc pentru bunicul meu, decedat de 26 de ani, fix pe numele lui. Pe chitanța de plată apare "defunct" lângă nume.
Salutare! Scuze pentru ca invii topicul. Se da un apartament cu propietari ambii soti. Sotul a murit, sotia nu a facut succesiunea. La impozite figurau cu un cod, nu cu CNP. S-a adaugat cnp-ul sotiei ca sa poata plati tot impozitul, a mers 1 an doi, anul asta se pare ca ea poate plati doar partea ei.... Cum poate face sa plateasca si cealalta jumatate de impozit, pana rezolva cu succesiunea? Multumesc! |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users