Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

barocamera si oxigenoterapia hiperbara

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
In legatura cu accidentele mediatzate recent.

Barocamera este un dispozitiv care poate ucide, singurul eveniment /manevra care poate ucide este decompresia prea rapida/ brutala.

Utilizarea barocamerelor presupune o cultura stiintifica si tehnica sau o un training, insa cultura este mai buna deorece constientizezi mai bine riscurile, si nu faci manevre periculoase.

Barocamerele de uz public au mijloace de siguranta, (safety features) care pot fi actionate din interior buton de panica ce opreste compresia/  decompresia daca este actionat.

La intrarea in barocamera ar trebui facut un instructaj beneficiarilor inainte de a incepe compresia, si ar trebui sa existe instructaj scris pentru fiecare ocopant la fel ca in avion, care este si el tot o barocamera.

Ca masura de siguranta barocamerele sunt echipate cu barometre atit digitale cat si analogice, care se pot citi atit din exterior cat si din interior, exista cate trei senzori pentru a putea identifica sursa unor eventuale erori.

Referitor la ritmul de decompresie, decompresia prea rapida duce la embolie gazoasa, azotul este cel mai pacatos deorece se dizolva rau in apa si bine in grasime, din acest motiv este preferat amestecul cu heliu atit in timpul scufunfdarii cat si la decompresie, utilizarea lui scurteaza timpul de decompresie.

Utilizarea de oxigen pur ca in cazul oxigenoterapiei hiperbare reduce riscul de embolie gazoasa comparativ cu azotul si permite o decompresie mai rapida.

Decompresia brutala produce barotrauma, trebuie un instructaj si in acest caz, aerul trebuie lasa sa iasa liber, decompresia brutala nu ar trebui sa se produca, poate fi considerata un accident catastrofic foarte rar, produs de o defectiune tehnica, sau in caz extrem cand invelizul camerei cedeaza, astfel de accident este doar ipotetic, nu au fost consemnate, exista astfel de decompresii doar in aviatie, si in astronautica cele din astronautica soldate cu deces.

Oxigenoterapia hierbara s-a dorit sa fie folosita pentru marii arsi deoarece opreste dezvoltarea bacteriilor anaerobe, dar plagile celor intrdusi in barocamera nu pot fi toaletate , un dezavantaj mai mare decat oprirea cresterii anaerobilor.

Oxigenoterapia hiperbara are mai mult utilizari cosmetice, poate fi utilizata la alti pacienti cu infectii cu anaerobi care nu necesita toaletari de plagi.

Edited by stdalionutpwr, 12 November 2021 - 04:58.


#2
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

 stdalionutpwr, on 12 noiembrie 2021 - 04:57, said:

Barocamera este un dispozitiv care poate ucide, singurul eveniment /manevra care poate ucide este decompresia prea rapida/ brutala.

Vreti cosmaruri?
Byford Dolphin

Quote

Medical findings
Medical investigations were carried out on the remains of the four divers and of one of the tenders. The most notable finding was the presence of large amounts of fat in large arteries and veins and in the cardiac chambers, as well as intravascular fat in organs, especially the liver.[3]: 97, 101  This fat was unlikely to be embolic, but must have precipitated from the blood in situ.[3]: 101  The autopsy suggested that rapid bubble formation in the blood denatured the lipoprotein complexes, rendering the lipids insoluble.[3]: 101  The blood of the three divers left intact inside the chambers likely boiled instantly, stopping their circulation.[3]: 101  The fourth diver was dismembered and mutilated by the blast forcing him out through the partially blocked doorway and would have died instantly.[3]: 95, 100–101 
Coward, Lucas, and Bergersen were exposed to the effects of explosive decompression and died in the positions indicated by the diagram. Investigation by forensic pathologists determined that Hellevik, being exposed to the highest pressure gradient and in the process of moving to secure the inner door, was forced through the crescent-shaped opening measuring 60 centimetres (24 in) long created by the jammed interior trunk door. With the escaping air and pressure, it included bisection of his thoracoabdominal cavity, which resulted in fragmentation of his body, followed by expulsion of all of the internal organs of his chest and abdomen, except the trachea and a section of small intestine, and of the thoracic spine. These were projected some distance, one section being found 10 metres (30 ft) vertically above the exterior pressure door.[3]: 95 

Edited by shefu_de_combinat, 12 November 2021 - 05:18.


#3
tioopedi

tioopedi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,731
  • Înscris: 01.12.2018

 stdalionutpwr, on 12 noiembrie 2021 - 04:57, said:

dar plagile celor intrdusi in barocamera nu pot fi toaletate ,
Cum ai ajuns la concluzia asta?
In barocamera, se poate intra si iesi. E nevoie doar de un tunel de legatura si o alta barocamera, si egalizarea presiunilor si a gazelor prin schimbari lente si bine coordonate.

#4
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Ce treabă au astea cu Poiana?

#5
tioopedi

tioopedi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,731
  • Înscris: 01.12.2018
Lautarul matu este confundat cu Catu

Edited by tioopedi, 12 November 2021 - 07:44.


#6
pisoiu2

pisoiu2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 08.03.2007
Am facut scufundare simulata in barocamera. Tu, ca si utilizator, nu trebuie sa iti bati capul cu nimic, nu ai nici o sansa sa intri intr-o barocamera fara sa fii supravegheat de asistenti specializati si de un medic specialist in medicina hiperbara si fara sa ai recomandare de tratament hiperbar. Cel putin in aia in care am fost eu, la Targu Mures,e privata. La statul roman si la barocamerele cu care se lauda Arafat si care zac de ani de zile prin depozite, nu stiu.
Terapia hiperbara pe bune, aia facuta in camere hiperbare adevarate, nu in pungi de plastic umplute cu compresorul pentru infrumusetare, etc, este o terapie foarte buna pentru multe probleme medicale: recuperare post covid, arsuri, recuperare DCS la scafandri, etc.

#7
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020

 tioopedi, on 12 noiembrie 2021 - 06:59, said:

Cum ai ajuns la concluzia asta?
In barocamera, se poate intra si iesi. E nevoie doar de un tunel de legatura si o alta barocamera, si egalizarea presiunilor si a gazelor prin schimbari lente si bine coordonate.

Tehnic se poate, dar nu  sta nimeni sa faca cicluri de decompresie doar sa toaleteze niste plagi, nu gasesti personal medical amator pentru asa ceva, din acest motiv s-a renuntat.

In general din acest motiv s-a cam renuntat la procedurile care necesita asistenta medicala umana in interiorul barocamerei.

#8
Varonul

Varonul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,225
  • Înscris: 02.06.2021
nu stiu ce face camera asta dar cand stai in resita si ai muntele la 2km cu aer curat nu vad rostul sa dai bani pt aer curat.

#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,570
  • Înscris: 15.06.2004
Camera asta a fost creata ptr scafandrii de mare adancime ptr a realiza presurizarea/depresurizarea corecta - altfel le explodeaza plamanii si /sau se acumuleaza azot sub forma de gaz in vasele de sange - moarte garantata.
Ulterior unii au folosit-o ptr sportivi - un fel de dopaj cu oxigen - imposibil de detectat.

In ambele cazuri trebuie un control strict medial si permanent pe toata durata.

De folosire in uz medical, ptr recuperare e prima data cand aud. In mod normal trebuei sa fii perfect sanatos ptr a folosi asa ceva.

Edited by eiffel, 12 November 2021 - 09:15.


#10
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,783
  • Înscris: 12.01.2018
la un bolnav de covid plămânul este precum ficatul la consistentă și culoare așa ajunge

mai bine spus fost bolnav

în rest despre barocameră discutăm ca despre fotbal

#11
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
In afara de oprirea infectillor cu bacterii anaerobe, care de regula sunt amenitatore de viata, alte aplicatii medicale personal nu cunosc, or fi , dar eu nu stiu.

Dupa logica si cultura mea alt  beneficiu in afara de doparj cu oxigen la sportivi nu vad, hemoglobina este la satutatie 100% la presiunea atmosferica, deci mai mult nu se poate, mioglobina are saturattii uzuale de 60% prin urmare se poate folosi acest dopaj cu oxigen la sportivi, pentru omul de rand nu ajuta cu nimic.

Daca omu are saturatie 100% dupa covid sau nu, n-o mai cresti in barocamera 100% e maxim.

Barocamerele se folosesc de peste 100 de ani, aceste accidente de decompresie ma contrariaza, o fi fost accident sau o fi fost intentionat?

Edited by stdalionutpwr, 12 November 2021 - 10:12.


#12
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Se greseste din start ca nu se subliniaza faptul ca tu inspiri oxigen in barocamera aia pentru tratamentul hiperbaric.Studii efectuate in Israel au demonstrat ca exista avantaje insemnate pentru metabolism in tratamentul hiperbaric cu oxigen.Intre altele ar fi "intinerirea" probabil prin producerea de hormoni de crestere si stimularea coenzimei Q10.Ce cred eu ca s-a incercat cu cantaretul Matu,dar avand plamanii probabil inca slabiti de Covid nu a rezistat si i-au pleznit vasele sanguine,de aceea a scuipat sange.

#13
pisoiu2

pisoiu2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 08.03.2007
Saturatia este 100% in conditii normobare. In hiperbar, cand ajungi la 2-3 ATA O2 apar efectele benefice, ceea ce nu e posibil la 1ATA chiar si in 100% O2. In hiperbar, din cate am inteles, cel putin referitor la covid, efectul nu e cel de marire al gradului de oxigenare (adica ce se face pe ATI) ci cel de accelerare a vindecarii leziunilor pulmonare post covid.
Desi camera hiperbara a fost dezvoltata acum multi ani in principal pentru lucratorii in scafandrerie si cei in constructii de poduri (care lucrau in mediu hiperbar in chesoane, acolo s-au observat prima oara bolile de decompresie), ea a fost ulterior adaptata la domeniul medical dupa ce s-au observat efectele ei asupra diverselor afectiuni.
In ziua de azi, costurile cu operarea unei camere hiperbare sunt foarte mari, de aceea terapia nu e ieftina si de aceea statul se tot da dupa colt cu camerele alea ale lui Arafat, care ba sunt ba nu sunt. Nu e destul sa le cumperi, trebuie sa le si operezi la standardele actuale si asta costa foarte multi bani si e nevoie de personal de inalta specialitate. Nu stiu daca in Ro sunt 10-20 de medici specialisti in medicina hiperbara. Pe doi ii cunosc si unul din ei detine camerele private de la Tg. Mures si de la Constanta. In concluzie, datorita costurilor de operare, utilizarea curenta este preponderent medicala si nu pentru urgente la scafandri. Camera de la Tg. Mures (marca Haux) a lucrat in ultimul an non stop, inclusiv cu ture de noapte, pentru tratamente post covid.
Camerele hiperbare adevarate sunt niste tuburi mari de otel cu diverse optiuni, diferite numere de locuri, cu/fara sas de acces de urgenta, cu/fara posibilitatea de a efectua operatii chirurgicale in hiperbar, etc. Se intra in camera fie pe picioare si stai pe scaun, fie pe targa, fie pe scaun cu rotile. Atmosfera in camerele hiperbare este intotdeauna aer (21% oxigen, 79% azot) iar tratamentele cu oxigen se administreaza pe masca izolata, aia inseamna ca masca are 2 furtune, unul pe care intra oxigenul, celalalt pentru tot ce expiri din plamani, este evacuat afara din camera pe circuit separat. Pentru cazuri speciale (arsi, etc) se poate folosi un clopot de respiratie. Niciodata oxigenul administrat pentru terapie nu se evacueaza direct in camera, ca stim de la televizor ce se intampla. Operarea acestor camere hiperbare se face intotdeauna in prezenta tehnicienilor si a unui medic specialist in medicina hiperbara. Sunt si foarte multe afectiuni pulmonare care nu iti permit sa intri in hiperbar, ca o mierlesti pe loc.
Daca cautati pe google dupa camere hiperbare o sa mai gasiti si ceea ce se numeste 'mild hiperbar' adica niste camere de obicei monoloc, mult mai mici, care presurizeaza foarte putin peste 1ATA (presiunea la nivelul marii), unele folosesc atmosfera imbogatita de oxigen de la un compresor cu concentrator de oxigen (dar nu 100% O2), se opereaza de obicei doar de un asistent, cateodata si ala fara pregatire medicala, pentru tot felul de tratamente de infrumusetare, etc. Una dinasta am vazut si la Cluj. Dupa mine alea sunt niste jucarii, dar no, fiecare face ce vrea cu banii lui.
Pentru cine doreste sa vada indicatiile terapeutice pentru o camera hiperbara: https://www.medicinahiperbara.ro/ , intrati la indicatii sau la urgente, vedeti studii de caz, preferabil nu dupa ce ati mancat.

#14
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

 pisoiu2, on 12 noiembrie 2021 - 10:49, said:

Saturatia este 100% in conditii normobare. In hiperbar, cand ajungi la 2-3 ATA O2 apar efectele benefice,,

In tratamentul hiperbaric cu oxigen nu creste mai mult de 1,5 atm. sa nu riste complicatii la persoanele in varsta cu alte comorbiditati.

#15
pisoiu2

pisoiu2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 08.03.2007
Toti parametrii de tratament (presiune ambianta, intervalele de respiratie O2/pauza, durata totala, numar sedinte, etc) ii stabileste medicul specialist, ca asta e treaba lui. Posibil ca pe oamenii in varsta cu alte probleme sa ii ia mai usor. Dar se poate si mai mult.
Eu am facut in camera de la Tg. Mures o scufundare simulata la 50 metri parca, aia inseamna 6 ATA presiune, atmosfera aer. Asta e o presiune la care deja narcoza de azot se manifesta, e foarte periculoasa pentru scafandrii. Durata totala, cu decompresie, a fost de vreo 2-3 ore.

Edited by pisoiu2, 12 November 2021 - 11:09.


#16
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Nu cred se adreseaza oamenilor care au afectiuni pulmonare inflamatorii, cu plamani afectati . Cum se spunea si mai sus , se adreseaza in special oamenilor perfect sanatosi . Este o moda acum de facut bani , ca sunt niste costuri de te ia ameteala. Am un var care a facut o forma usoara de COVID si s-a dus la Constanta pentru un asemenea tratament , ca auzise el , dar trecuse de luni bune de faza bolii si efectele , din punctul lui de vedere , nu erau masurabile . S-a simtit la fel si inainte si dupa sedinte ( nu mai retin numarul dar au fost mai multe). Stiu sigur ca a costat mai mult decat masina mea .

#17
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003
Jucăriile din tehnică sunt cautate de oamenii disperaţi.
Ceea ce foloseau în trecut scafandrii profesionişti a devenit mijloc de îmbogăţire pentru unii oportunişti.

Frica de asfixiere i-a îndemnat pe unii să cumpere inclusiv generatoare de O3 şi să inhaleze acel gaz...

#18
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Unii zic ca ajuta dupa covid altii nu,  oficial s-a stabilit ca nu este recomandata.

Totusi nu inteleg cum poate opera un singur specialist doua barocamere in doua orase diferite in acelasi timp.

Lucru interesant ca lumea alearga dupa cele mai scumpe lucruri chiar daca sunt unele mult mai ieftine care ajuta mult mai bine, no comment.

Singurul lucru foarte scump care ajuta pe bune este CRISPR,(editare genica de inalta precizie) in anumite boli genetice si in anumite cancere, rezolva problema definitiv,
(poate oferi o solutie si pentru cei care doresc sa nu se infecteze niciodata cu sarscov2, ofera o solutie definitiva si in cazul hiv/sida in doua feluri, bani sa fie)

Edited by stdalionutpwr, 12 November 2021 - 13:05.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate