Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 

Pentax Romania - topic pentru pentaxiști

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
7304 replies to this topic

#6031
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Interviu:
https://www.dpreview...-first-priority

#6032
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Alt interviu:
https://www.imaging-...xt-after-k-3-ii

#6033
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Salutari tuturor... N-am mai scris cam de mult pe aici, am avut tot soiul de probleme care nu mi-au prea lasat mult timp de pozat/postat. Sper, asadar, ca toata lumea e OK...

Vechiul meu K-r a inceput, incet-incet, sa faca figuri:


Problema 1 e (oarecum) celebra "mirror flop" (cunoscuta la K-r in diverse variante). Eu n-am avut-o pana acum cateva luni. La mine se manifesta in felul urmator: ocazional/cand are el chef, la declansare, oglinda se ridica, aparatul expune, oglinda coboara, apoi, imediat, se ridica inapoi si ramane asa. LCD-ul ramane negru si afiseaza clepsidra, chiar daca incerc sa-l opresc / re-pornesc (la altii, la restart oglinda coboara). La mine, trebuie sa scot acumulatorul si sa-l re-introduc, abia apoi isi revine. Cadrul respectiv, totusi, este expus corect si salvat pe card.

Nu garantez 100%, dar pare sa se manifeste mai des cand folosesc obiectivele third-party (am 2 obiective Chinon, pe langa 18-55-ul de kit). Totodata, desi iar nu garantez, pare sa se manifeste mai des la timpi de declansare mai rapizi (lumina puternica si/sau subiecti in miscare).


Problema 2 - nu mai retine data/ora dupa ce scot acumulatorul ca sa-l incarc. Aici, e interesant: cand acumulatorul ramane afara pt cateva ore, trebuie mereu resetata data/ora - dar uneori, fenomenul se intampla chiar daca scot acumulatorul pentru doar cateva secunde. Alteori, il pot lasa scos 2-3 minute fara probleme. Asta ma face sa ma gandesc la o posibila problema de contact...(?)

Acuma: din cat am cautat eu pe google, ar rezulta ca, la K-r, functia de memorie e indeplinita de un condensator, nu de o baterie interna. Daca la problema 1 ma indoiesc ca pot gasi vreo rezolvare, oare macar la cealalta am vreo sansa...? In principiu, nu mi-e frica sa-l desfac, si am si oarece scule fine (desi daca acel condensator e un SMD la care se poate lucra doar cu statie de lipit cu aer fierbinte, nu cred ca am ce-i face). Totusi, ati incercat, careva, vreodata, asa ceva...? Vreo sugestie...?


Stiu ca solutia cea mai buna e sa-i dau cu praf de inlocuit-cu-un-body-mai-nou Posted Image; e in plan de ceva vreme, dar repet, am avut probleme care m-au tinut departe de pozat si (cu atat mai mult) de investitii in aparatura. Dar va urma. Oricum, ca fapt divers, nu am niciun regret in ce-l priveste. Cu bune si cu rele, am si ratat multe cadre de mi-a venit sa dau cu el de pamant, dar m-a si ajutat sa fac poze care-o sa ramana amintiri pretioase, superbe, in albumul familiei. Si, nu in ultimul rand, asa bun-rau cum e, am invatat destul de mult despre fotografie cu el... Posted Image

#6034
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Probabil functia se activeaza pentru noi astia mai indaratnici la upgrade, dar chiar si cu oglinda flopanta tot nu ne lasam...cu una cu doua.

#6035
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Ei, stimati colegi pentaxisti, cu toata groaza va stresez din nou... partea buna e ca nu-i exclus sa fie ultima oara cand va frec la cap cu acest K-r al meu.

Tot facea el figurile descrise 2 posturi mai sus, dar era utilizabil. Azi am vrut sa fac o poza avand atasat obiectivul cu focus manual Chinon 35-80mm, in modul M; lumina fiind dubioasa, am focalizat, a confirmat focusul, apoi am apasat butonul verde - reactia normala ar fi fost sa expuna un cadru fara a-l salva, apoi sa-si aduca setarile la (ceea ce el crede ca e) expunerea optima.

In fapt, s-a auzit un sunet mecanic asemanator (dar nu identic!) cu cel pe care-l face cand ridica oglinda pt curatarea senzorului, iar apoi... mortua est. A amutit complet. Oglinda este coborata (nu stiu ce a facut in momentul cand s-a auzit acel sunet...), iar el este complet mort. Nu porneste, nu clipeste nici macar LED-ul de activitate, care normal clipea de cateva ori la reintroducerea cardului SD, semnalizand citirea cardului, chiar daca aparatul nu era pornit. La fel face indiferent ce obiectiv atasez, inclusiv 18-55-ul de kit.

Acumulatorul era incarcat, l-am masurat si indica 7,7V (vs. 7,4 cat scrie ca e tensiunea nominala), deci presupun ca pot sa-l exclud ca posibila cauza.

Ce sa va intreb... varianta (1) - posibile idei / sugestii de rezolvare...? sau varianta (2) - idei de inlocuire / upgrade, body din gama Pentax, regim SH, performante macar la nivelul lui K-r, la buget cat mai redus posibil...? Posted Image


EDIT: desi n-are legatura cu Pentax, cu titlu' de curiozitate foto, merita mentionat: vrand neaparat sa fac cateva poze, mi-am adus aminte de sapuniera de backup - Canon A530, pe care o am din 2005. Am sapat in fundul dulapului si am gasit-o, avand inauntru o pereche de acumulatori AA Sanyo Eneloop 1900mAh care au stat in ea cel putin un an (am folosit-o ultima oara prin martie-aprilie 2017). Credeti sau nu, a pornit, si desi afiseaza permanent alerta de "low battery", am facut vreo 7-8 poze... si inca NU s-a stins :) Ei, imho... AIA inseamna camera de backup de incredere, si mai ales, AIA inseamna acumulatori adevarati. Tot respectul... Posted Image

Edited by Mircea_jr, 03 June 2018 - 17:27.


#6036
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Varianta 2, macar un K-5 II(s) as zice - desi nu suporta KAF4.
Mai future proof ar fi un K-S2 sau K-70.

#6037
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,691
  • Înscris: 26.02.2008
La entry-level urile astea (entry level in linia Pentax ca specificatii sunt mai mult spre medium daca se compara cu altii) trebuie tinut seama si de faptul ca exista posibilitatea ca dupa o vreme sa apara defectul ala tipic cu diafragma, bobina, etc. si sa apara cadre negre din cand in cand. Pentru KS2 s-au raportat cateva cazuri, pentru K70 inca nu am auzit, Avand problemele respective cu Kr e bine de stiut la ce sa te astepti.

#6038
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Am inceput sa ma uit, incet-incet, dupa variante de upgrade. Bineinteles ca si bugetul e foarte strans; evident, Kr-ul si-a ales un moment foarte ne-inspirat (dpdv financiar) sa capoteze...

In fine, la o prima vedere gasesc extrem de putine K-5 II-uri (fie ele "s" sau nu) pe piata SH. Am vazut, in schimb, destule K-5-uri din prima generatie, unele in stare aparent foarte buna si cu relativ putine cadre, la preturi acceptabile.

Daca unii dintre voi cunoasteti in mod direct ambele generatii... ar fi motive evidente pentru care sa ma "tem" de un K-5 si sa vreau neaparat un K-5 II? (in afara de faptul ca primul e un aparat mai vechi, deci folosit mai mult timp). Din cate am citit, principalele diferente ar fi LCD-ul care la K-5 II este "air-gap free" (aspect de care, sincer, mi se fâlfâie)...si autofocus-ul upgrad-at la K-5 II.

K-r avea sistemul AF denumit de ei SAFOX IX... era OK (...-ish) in lumina buna, in schimb intr-adevar avea momente cand ma exaspera in lumina slaba.
K-5 are sistemul SAFOX IX+... cica s-a adaugat un senzor de lungime de unda (light wavelength sensor), cu scopul expres de a-l imbunatati in lumina slaba.
K-5 II a trecut la SAFOX X, nu am avut timp sa ma documentez pe larg despre diferente.

Deduc ca oricum ar trebui sa simt o imbunatatire la AF fata de K-r, dar imi poate cineva spune daca AF-ul de pe K-5 II este atat de bun incat sa merite cautat neaparat, vs. un K-5 mai vechi...?

Ca paranteza, lipsa filtrului AA de pe K-5 IIs nu ma tenteaza foarte mult. Nu cred ca performantele mele (in primul rand) si ale obiectivelor pe care le am m-au adus la nivelul la care acea diferenta de sharpness sa fie semnificativa.

Nu in ultimul rand, sunt deschis la orice alte sugestii... Multumesc anticipat!

#6039
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Doar pentru AF, si merita K-5 II-ul cu varf si indesat. Nu ca ar fi mai performant (nu este), dar e clar mai precis in special pe lumina slaba/tungsten.

SAFOX IX+ nu are senzorul de lumina; ala a fost introdus pe SAFOX IXi+ (K-30). N-am avut ocazia sa compar K-5-ul cu K-r-ul, dar ambele modele sunt cunoscute pentru imprecizia focalizarii pe lumina slaba/tungsten (exacerbata si de performantele senzorului, lucru ce te impinge sa-l folosesti in asemenea conditii).

Apropo, am un K-5IIs in stare buna.

#6040
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Ca si observatie, si k5ii(s) mai are toane, dupa norocul fiecaruia, se mai blocheaza (scoti bateria si se rezolva), mai flopaie oglinda (din ce am obs. se intampla la temperaturi mai joase, s-a manifestat de la un timp, in primii ani a fost ok).

Edited by crokodilu, 06 June 2018 - 11:44.


#6041
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007

View Postcrokodilu, on 06 iunie 2018 - 11:17, said:

... se mai blocheaza (scoti bateria si se rezolva), ...

Si Kr-ul facea figura asta cu blocarea, pe langa mirror flop, de ceva vreme... dar le facea relativ rar. Las' ca amu' o facut-o o data si bine, ca s-o cacarisit definitiv. Asta e, intr-adevar m-am gandit ca iau un K5 sau K5ii second hand si-o iau oarecum de la capat, in sensul ca ma trezesc ca face aceleasi figuri - si mi-e groaza de idee... dar nu prea am de ales, caci bani de ceva nou (si bun) cu siguranta NU am acuma, iar sa schimb sistemul de frica problemelor tehnice, iar nu-i prea fezabil.

La banii pe care sper sa-i pot disponibiliza pt manevra asta (oricum inca nu-i am nici pe aia :) ), ma indoiesc ca as gasi ceva Canikon (cu tot cu cel putin un obiectiv) mai de Doamne-ajuta decat un body K5 + obiectivele mele...

#6042
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006
Exceptand problemele mentionate (care nu sunt generale), k5ii e aproape perfect, body misto, butoane dedicate, fps/buffer, iar senzorul e un deliciu.

#6043
nicolaie

nicolaie

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,158
  • Înscris: 07.03.2006

View PostMircea_jr, on 06 iunie 2018 - 11:54, said:


Si Kr-ul facea figura asta cu blocarea, pe langa mirror flop, de ceva vreme... dar le facea relativ rar. Las' ca amu' o facut-o o data si bine, ca s-o cacarisit definitiv. Asta e, intr-adevar m-am gandit ca iau un K5 sau K5ii second hand si-o iau oarecum de la capat, in sensul ca ma trezesc ca face aceleasi figuri - si mi-e groaza de idee... dar nu prea am de ales, caci bani de ceva nou (si bun) cu siguranta NU am acuma, iar sa schimb sistemul de frica problemelor tehnice, iar nu-i prea fezabil.

La banii pe care sper sa-i pot disponibiliza pt manevra asta (oricum inca nu-i am nici pe aia Posted Image ), ma indoiesc ca as gasi ceva Canikon (cu tot cu cel putin un obiectiv) mai de Doamne-ajuta decat un body K5 + obiectivele mele...

Fii si tu in rand cu lumea si cumpara un Fuji, un Sony, nu te mai gandi la Canon si Nikon. Sa iei in 2018 cu speranta utilizarii a cativa ani de acum inainte, un K5 .. mi se pare ca bati pasul pe loc sau chiar inapoi. Ce obiective ai, de nu te poti desparti de ele ? Ca s-au lansat niste obiective fantastice in ultima vreme.

#6044
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Deci scopul nu este fotografia, ci sa fii "in rand cu lumea"?
Omul are un buget limitat; de unde "Fuji, Sony" (care sa mai fie si peste K-5) si "obiective fantastice"?

@crokodilu: mai e inca un dezavantaj potential major al K-5-urilor, care merita repetat: nu suporta KAF4.

#6045
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,907
  • Înscris: 28.12.2006

View PostTS030, on 07 iunie 2018 - 11:17, said:

@crokodilu: mai e inca un dezavantaj potential major al K-5-urilor, care merita repetat: nu suporta KAF4.
Depinde ce inseamna practic asta...

View PostMircea_jr, on 06 iunie 2018 - 11:54, said:

..Las' ca amu' o facut-o o data si bine, ca s-o cacarisit definitiv. ..
Oare nu merge reparat pt. o suma neglijabila (comparativ cu un k5)?

Edited by crokodilu, 07 June 2018 - 11:41.


#6046
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Nu suporta nici KAF5, nici KAF6, si nici Andoid - hip-hip-ura!
Daca are deja obiective si buget limitat, nu o sa planga prea tare fara KAF4...

Dupa Pentax asteptam de zeci de ani sa scoata obiective de FF35 satisfacatoare, si inca asteptam, chit ca sunt pretentii rezonabile sa ai disponibil 85 f 1.4 ( sau 90 f 1.7 cum vreau eu), 35 f 1.4, 28 f 2, 24 f 2 fara fringing, 14 f 2.8 fara mustata ( 15-30 nu-mi place cum reda cu umbre beznoase si contrast exagerat).
Din APS-C oricum e mai greu sa storci mai mult fara dari peste cap si sume mari de bani, si oricum sunt si alte compromisuri si probleme de nerezolvat.
Daca inca se asteapta 85 f 1.4 de FF35 ( eu vreau 90 f 1.7), un 55-60 f 1.0 sau f 1.1 de APS-C e deja o pretentie mult mai mare...

Edited by loock, 07 June 2018 - 11:50.


#6047
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012

View Postcrokodilu, on 07 iunie 2018 - 11:39, said:

Depinde ce inseamna practic asta...
Practic inseamna ca nu poate folosi 55-300 RE PLM. Caci D FA* 50mm f/1.4 nu cred ca o sa cumpere.

#6048
mihnearau1

mihnearau1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,588
  • Înscris: 20.09.2016

View PostTS030, on 07 iunie 2018 - 11:17, said:

Deci scopul nu este fotografia, ci sa fii "in rand cu lumea"?
Omul are un buget limitat; de unde "Fuji, Sony" (care sa mai fie si peste K-5) si "obiective fantastice"?

cam orice Fuji recent e peste k5

Edited by mihnearau1, 07 June 2018 - 13:09.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate