Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 

Mufa bricheta 12v se incinge/topeste

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Am urmatoarea lada frigorifica https://www.campinga...ric-cooler.aspx pentru care am achizitionat si transformatorul recomandat de producator 220v-12v https://www.campinga...ontinental.aspx

Mufa originala s-a topit, in asa fel incat plasticul s-a strans pe varful miezului metalic, asa incat s-a intepenit. De mentionat ca lucrul acesta s-a intamplat dupa o testare de cateva ore continuu cu alimentatorul mai sus mentionat. Caldura degajata de acesta impreuna cu caldura degajata de mufa tata inserata in mufa mama ce se afla in interiorul transformatorului a fost cauza.

Fiind nevoit sa schimb mufa, am cumparat un prelungitor tata-mama. Am lipit firele de la cablul original de pe mufa topita pe mufa tata noua. Mufa mama impreuna cu cablul le-am lipit pe placa din interiorul transformatorului, pentru a putea scoate mufa mama in exterior, departe de caldura degajata de transformator.

Lucrurile s-au imbunatatit, dar acum s-a incalzit excesiv arcul din mufa tata, ceea ce a topit plasticul din interior. Mi-am dat seama ca acesta fiind foarte subtire joaca rol de rezistor si am cositorit intre lamela metalica de la baza mufei si siguranta un fir mai gros rasucit, bagat in interiorul arcului. In felul acesta, am observat ca nu se ma incalzeste zona arcului aproape deloc, in consecinta nu se mai topeste mufa. SIngurele elemente care se incalzesc sunt: varful metalic al mufei tata (frige de nu poate fi atins, dar nu s-a topit plasticul din jur), transformatorul (in limite normale) si cablul dintre transformator si mufa mama externa (nesemnificativ, se simte doar la mana diferenta fata de alt cablu).

Acum testez sa vad daca se mai topeste, lucrurile par in regula, insa am zis totusi sa intreb si aici, poate are cineva vreo idee, vreun sfat, cum ar fi mai bine sa procedez.

Daca stiam ca nici macar produsele recomandate a fi folosite impreuna de un producator nu functioneaza in parametri, cumparam direct varianta cu 2 cabluri 12v si 220v, fara transformator extern https://www.campinga...ric-cooler.aspx . Si tot nu sunt sigur ca mufa de bricheta nu cumva se topea la simpla utilizare in masina sau daca transformatorul intern al lazii nu incalzea inutil lada, deci nu stiu.

Edited by bloodhand, 30 July 2021 - 21:19.


#2
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020
Consum prea mare... Iti trebuie conexiuni sigure iar mufa de la bricheta nu prea ofera asta.

https://www.pescar-e...&utm_medium=CPS

#3
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,666
  • Înscris: 21.03.2020
Are un consum de minim 4,5A pe bricheta - deci ai grija la mufele alea chinezesti sa nu iei foc!

Attached Files



#4
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Da, stiu. Modelul postat de tine este identic cu cel pe care il am. Alesesem varianta asta, pentru ca am prins-o la oferta, cam la jumatate de pret cu tot cu transformator fata de cea cu transformator integrat, plus la nivel de capacitate de racire varianta fara transformator integrat ar fi mai eficienta.

Lada este inca alimentata, temperaturile nu s-au schimbat, nu se mai topeste mufa, pare in regula, voi mai testa.

Ma gandeam sa cumpar o mufa zdravana, dar nu stiu exact care ar fi una buna. Voi mai studia.

Edited by bloodhand, 30 July 2021 - 22:24.


#5
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,950
  • Înscris: 15.04.2019
Pune-i o cupla ceramica de 220. Apropos, ții motorul mereu pornit sau ai baterie de tractor?

#6
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
In masina o alimentez doar pe traseu, deci cand e motorul pornit. Daca am acces la o sursa 220v, o pun pe transformator. Oricum important e sa nu se incinga pana la topire alimentata prin transformator, alimentata la masina nu s-au atins astfel de temperaturi.

#7
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Lazile alea sint de regula "o gluma", ca nu racesc nimic. Am avut si inca mai am asa ceva, dar nu ma mai chinui sa le bag la bricheta, deoarece am constatat ca nu ajuta la nimic. Acum mai am una singura care are si mufa de bricheta, dar si pentru 230V, dar cum am spus, nu ma mai chinui sa o alimentez
Du lada in casa, baga un termometru in ea si las-o o noapte intreaga in priza ca sa vezi daca face ceva. (teoretic nu face nimic, inafara de a consuma curent degeaba). Poate ca tu esti mai norocos si a ta raceste.

#8
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,154
  • Înscris: 24.11.2006
Nici macar lazi nu se pot numi, sunt niste dispozitive care au menirea de a tine sau a pastra o temperatura cat mai apropiata de cea initiala. Sa zicem ca ai pus la "rece" mai bine zis la pastrare o bere care are 5 grade scoasa de la congelator. Nu te astepta ca respectiva bere sa-si mentina temperatura de 5 grade 12 ore. Exclus! Acele "lazi" se folosesc de efectul Peltier, se poate cauta pe internet ce si cum pentru mai multe detalii. Ca idee, mufa solida, contacte ferme, cablu gros, siguranta corect dimensionata, si mare atentie la instalatia electrica a masinii. Ce consum maxim suporta pe conectorul de bricheta? Referitor la asa-zisul transformator recomadat de catre producator mi se pare o gluma proasta. Sigur e transformator si nu sursa in comutatie? Oricum ar fi n-as baza pe el si nu l-as lasa nesupravegheat. Nu stiu ce rost mai are respectiva "lada" sa o folosesc in casa sau un loc in care deobicei am un frigider obisnuit. La cat de ineficienta este... Lucrurile astea sunt facute pentru perioade scurte de timp, gen merg la iarba verde, imi pun berea, sucul, apa, vinul samd la "rece" si le consum cat mai repede cu putinta. Ca idee daca totusi doresti sa prelungesti perioada de folosire poti lua niste rezerve cu gel pentru "gentile frigorifice" clasice, le bagi in congelatorul clasic al frigiderului iar apoi le pui in interiorul "sculei" pe care ai cumparat-o. Bine, o sa-ti ocupe din spatiu, dar e cam singura varianta prin care ii poti prelungi eficienta.

#9
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
A stat lada o zi intreaga in priza si temperaturile se mentin in limite normale. Cablul dintre alimentatorul 220v-12v si mufa mama este usor cald la atingere, asa ramane inca de la inceputul alimentarii, nu se modifica pe parcurs. Alimentatorul 220v-12v se incalzeste ca si un alimentator de laptop, nimic deosebit. Ansamblul mufa mama - mufa tata este usor intre temperatura cablului si cea a alimentatorului. Varful metalic al mufei tata este fierbinte, dar am desfacut mufa tata si inauntru nu se vede niciun semn de supraincalzire, topire, de obicei era vizibil in jurul arcului, inainte de a cositori bucata de fir dintre lamela si siguranta, in paralel cu arcul.

Lada raceste bine mersi, dupa circa 1h deja incepe sa raceasca o sticla cu apa, dupa vreo 5 ore deja apa este ca la frigider. Oricum de obicei cand o incarc pentru masina, pun obligatoriu 2-3 sticle de apa congelate pe care, spre deosebire de rezervele cu gel, le pot consuma dupa dezghetare, apoi peste alimentele racite in prealabil la frigider. Pe drum tin alimentata lada pentru a prelungi mentinerea temperaturii. Lada izoleaza foarte bine, dupa 3 zile intregi, timp in care nu am mai alimentat-o deloc la curent, inca mai erau sloiuri de gheata in interiorul celor 2-3 sticle de apa. Alimentatorul pentru 220v il vad util pentru situatia in care nu am frigider la destinatia intermediara sau pentru transport produse congelate pe distante lungi, practic te ajuta sa mentii produsele la temperatura initiala o perioada mai indelungata.

Edited by bloodhand, 01 August 2021 - 11:43.


#10
SebiEnc

SebiEnc

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 18.10.2021
Doamne... si eu patesc la fel cu mufa tata de la frigiderul meu, 2 mi s-au ars pana acum, efectiv se incalzeste foarte tare arcul din interior (in nici 30 secunde deja se simte miros de topit) iar arcul respectiv
se incalzeste atat de tare incat si el se topeste, Blood, cum ai procedat sa rezolvi problema asta?

#11
Peerless

Peerless

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 14.03.2022
Luati gheata si o lada bine izolata ca astea peltier sunt frectii. Consuma de rup si au eficienta la sfert fata de compresor.

#12
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006

 SebiEnc, on 15 iunie 2022 - 13:59, said:

Doamne... si eu patesc la fel cu mufa tata de la frigiderul meu, 2 mi s-au ars pana acum, efectiv se incalzeste foarte tare arcul din interior (in nici 30 secunde deja se simte miros de topit) iar arcul respectiv
se incalzeste atat de tare incat si el se topeste, Blood, cum ai procedat sa rezolvi problema asta?
Cum ziceam, mi-am dat seama ca arcul fiind foarte subtire joaca rol de rezistor si am cositorit intre lamela metalica de la baza mufei si siguranta un fir mai gros rasucit, bagat in interiorul arcului. In felul acesta, am observat ca nu se ma incalzeste zona arcului aproape deloc, in consecinta nu se mai topeste mufa.

Foloseste o bucata de cablu electric multifilar pe care o ondulezi usor ca sa se poata arcui in acelasi timp cu arcul, taiata la lungime. Merge fara probleme!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate