Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Chiar asa de prosti sunt englezi?

La mulți ani @xperia_ray!

Circular Makita de negasit in RO

FightBox ar merita transformat ...
 Statii cu baterii

[TEORIE] Ce ati face in cazul une...

Exceptii reale/aparente de la pri...

Se dorește interzicerea algo...
 Pret manopera

Balti de pescuit in Dobrogea - li...

EURO 24 - Meciul 2: Belgia - Roma...

Metru Jysk/Ikea
 Pareri complex rezidențial T...

Camping Franta - Chamonix

Macbook Pro 2019 se blocheaza cu ...

Folie pentru protectie solara
 

Cum v-a apucat dragostea pentru istorie?

* * - - - 9 votes
  • Please log in to reply
186 replies to this topic

#55
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 05:48, said:

La: muzica, aritmetica si geometrie, literatura, limbi si gramatica, oratorie, cunostinte de teorie politica, bune maniere.

Ce treaba au cu istoria toate astea, totusi?... Sau ce au vrut sa spui?

Quote

Si da, inclusiv la conditie fizica si militara. Intre tine si un roman parte in parte eu pun banii pe roman.

Conditia fizica si militara conteaza din ce in ce mai putin in viata omului modern. La fel cum si stiinta conta prea pujtin in viata soldatului. Chiar asa, cati crezi ca ar trece un examen de clasa a VIII-a? Situatia din teren, cu multi oameni obezi si care nu se misca deloc, nu iti da dreptate. Nu mai ai timpul si energia sa le faci pe toate. In ziua de azi, iti trebuie educatie economica, juridica etc. Nu te mai lupti cu dusmanii ca acum 500 de ani, nici cu lupul sua ursul.

Edited by aaaa4567, 18 August 2020 - 07:58.


#56
Sucre_revenitorul

Sucre_revenitorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 462
  • Înscris: 21.07.2020
Cred cã încã de foarte mic îmi plãcea istoria numa nu mi dadeam seama :) Citeam Biblia dar numa pãrțile alea care vorbeau de trecut gen Geneza, Exodul ,Numeri. Alea gen Psalmi, Cântãri le ignoram . Apoi a venit marea dragoste , Roma antica 😁. In clasa 5;am fãcut  rost de un manual vechi de istorie anticã  plus manualul nou pe care l-am primit . Cã preferințe și acuma îmi place mai mult istoria premodernã .

#57
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,271
  • Înscris: 12.09.2011

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 07:37, said:

Li s-a acordat prea multa importanta si au fost puse pe un prea inalt piedestal (capodopere universale si bla bla) din cauza ca nu exista altceva, pe vremea aceea. In ciuda aparentelor, nu au schimvat multe la vremea lor.
Nu pot decat sa spun ca NEG profund ce zici tu si cataloghez ca profunda, extrem de profunda, neintelegere.

Quote

Cati aveau acces la asa ceva, btw?
Aia e alta discutie, si nu are nici o relevanta in discutia de acum. Tu ai acces la ultimul computer cuantic? La ultimul model Tesla?

Quote

Nu ti se pare ca progresele facute de omenire in ultimele 2-3 secole le cam intrec pe cele facute in... milenii?
Nu, nu mi se pare.
Doar in domeniul tehnicii atat.

Quote

Tu, de fapt, imi spui indirect altceva: ca in asemenea vremuri de mizerie, erau totusi cativa boieri care huzureau avand cantareti la curte (ca nu existau inregistrari) si ii exploatau pe altii (vezi boierime, iobagie etc). Vrei sa ma incante asta? Sa ma incante ca existau niste cinici, grandomani care ii exploatau pe altii care erau nascuti sclavi? Haida-de!

Stiu ca ti se pare ignoranta opinia mea, dar mai gandeste-te...

NU, nu iti spun eu indirect asta, asta iti spun dracusorii Marx&Engels care se pare ca iti stau pe umeri de vezi totul prin lentila lor. Adica ce, daca s-au intamplat si chestii naspa sunt incapabil sa ma incante chestiile bune ? Wtf ? Daca esti o persoana negativista care vede etern negrul, atunci clar nu o sa existe ever alta culoare, ca sigur o sa detectezi tu undeva un peticel de negru. Te obsedeaza clar niste chestii de tot repeti: "dar uite chestii naspa s-au intamplat!!", nu zau, chestii naspa se intampla si azi: Ruanda, Uigurii, Hong Kong, Siria. Suntem oameni, chestiile naspa vin la pachet cu noi.

Si da, cer scuze nu vreau sa jignesc ca nu e onorant, dar e mai rau decat ignoranta. Ignoranta e cand nu stii ceva, aici e vorba de o viziune neagra, toxica si materialist-dialectica asupra istoriei.

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 07:58, said:

Ce treaba au cu istoria toate astea, totusi?... Sau ce au vrut sa spui?
Am insirat la ce ar fi un roman de la Roma de acu 2000 de ani peste un bucurestean de azi. Parerea mea.

Quote

Conditia fizica si militara conteaza din ce in ce mai putin in viata omului modern...... Situatia din teren, cu multi oameni obezi si care nu se misca deloc, nu iti da dreptate.

Sumedenia de antrenori de fitness si puzderia de obezi fix imi dau dreptate. Cat priveste pregatirea militara, este o imensa greseala ca inca nu s-a reformat recrutarea. Armata este cea mai importanta chestie in stat. Raison d'etre.

Mens sana in corpore sano.

#58
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011
@asiodf - da, sunt voit ignorant si reduc totul la chestii simple, caci la cata mizerie a fost, ma indoiesc profund ca ce spui tu (arta, literatura etc) chiar a avut un rol in evolutia societatii si a omului de rand, dincolo de manipularile si elatiile specifice vremurilor (similar cu ce vezi acum in mass media, Internet etc etc). Sigur ca daca venea Voda si iti spunea sa lupti pentru nu stiu cine, iar tu erai necitit si ignorant, erai mult mai usor de manipulat etc etc.

#59
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018

View Postdjl, on 17 august 2020 - 16:15, said:

Cum v-a apucat dragostea pentru istorie?

De cand ma stiu.

View Postmaccip, on 17 august 2020 - 16:38, said:

Pe mine nu m-a apucat dragostea pentru istorie si nici n-o sa ma apuce. Din contra, am urat-o in scoala din toti ficatii, o urasc si acum pentru ca e doar propaganda iar putinele adevaruri stiintifice sunt doar pentru a sprijini aceasta propaganda.
Ia-o si tu ca pe o ancheta, incearca sa vezi care e adevarul ala adevarat.
Da, e foarte mare parte propaganda. Dar sa cauti adevarul e foarte interesant.

#60
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,271
  • Înscris: 12.09.2011

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 08:13, said:

@asiodf - da, sunt voit ignorant si reduc totul la chestii simple, caci la cata mizerie a fost, ma indoiesc profund ca ce spui tu (arta, literatura etc) chiar a avut un rol in evolutia societatii si a omului de rand, dincolo de manipularile si elatiile specifice vremurilor (similar cu ce vezi acum in mass media, Internet etc etc).

Nu numai arta, mitologia si religia au avut urmari profunde asupra mersului istoriei.
Este motivul pentru care noi avem industrie de fashion (si statui superbe ateniene cu forme feminine), iar altii calareti de camile pun botnitza si sac peste femei sa nu le vada nimeni.

Quote

Sigur ca daca venea Voda si iti spunea sa lupti pentru nu stiu cine, iar tu erai necitit si ignorant, erai mult mai usor de manipulat etc etc.

NU asa functiona treaba in medieval. Taranii nu prea luptau mai deloc. Luptau razesii (taranii proprietari) si cred ca se si bateau pe privilegiul asta. In general vasalii aveau oameni special antrenati pentru lupta, numiti knights.

#61
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 08:12, said:

Am insirat la ce ar fi un roman de la Roma de acu 2000 de ani peste un bucurestean de azi. Parerea mea.

Un roman de la Roma de acum 2000 de ani traia in atata inapoiere ca nu voiai sa stii... Deci nu conteaza ca avem paduchi, molime, nu conteaza ca cineva te poate ucide cu sabia in 2 minute, nu conteaza ca tot ce stii e sa mergi la oaste, la padure si atat, nu conteaza ca poti muri stupid muscat de serpi. Conteaza arta si literatura, la care, btw, au acces doar stapanii tai, ca nu cred ca citeai la kindle, nici ca aveai mp3 player cand taiai lemnul la padure. Mai, parca esti ruda cu coana Anisie, zau.

Ai insirat de fapt o viziune idilica, de fapt ce ai citit sau auzit tu, ca ar fi facut romanul ala in Roma Antica. Cand de fapt erai ocupat cu muncile grele, cu mersul la lupta, cu f%tut 3 amante, dupa care mureai. La 20-30 de ani, da?

Quote

Sumedenia de antrenori de fitness si puzderia de obezi fix imi dau dreptate. Cat priveste pregatirea militara, este o imensa greseala ca inca nu s-a reformat recrutarea. Armata este cea mai importanta chestie in stat. Raison d'etre.

Antrenorii aia de fitness sunt mai mult din motive estetice si de sanatate. Adica, omul poarta anumite rudimente. Nevoia aia de miscare e ca un rudiment, cum sunt muschii eretcori ai firului de par, nu mai folosesc astazi. La fel, metabolismul lent, facut pentru vremurile trecute. Armata e importanta bla bla, dar deocamdata nu perea mai lupta nimeni ca acum 300 de ani, ca nu prea merita, nu e eficient etc. Si ce-ai vrea, ca pentru o lupta din asta la 100 de ani sa avem oameni pregatiti mereu? Abia au oamenii stingator in casa si tu vorbesti de pregatire fizica, militara, care, daca o iei in serios, iti ia 1/2 din norma sa o faci. Cine mai are timp de asa ceva?

Quote

Adica ce, daca s-au intamplat si chestii naspa sunt incapabil sa ma incante chestiile bune ?
Timp de mii de ani s-au intamplat aproape numai chestii naspa, de fapt inacceptabile pentru omul de azi. Cine crezi ca ar mai accepta azi sa circule cu carul cu boi, sa se ocupe toata ziulica de agricultura de subzistenta, sa fie tinut sclav si sa lupte deseori aiurea pentru stapani (preamarirea domnului nostru si bla bla bla). Ce literatura, ce arta? Tu nu intelegi ca majoritatea nici nu vedeau asa ceva?? Gandeste-te ca te-as scoate afara din casa, cu ce ai pe tine, si te-as duce intr-un campus sa iti castigi existenta, cum am spus. Ti-ar arde de povesti? Pai, te-ar lua aia la munca pe sus. Crezi ca ti se da de mancare? Crezi ca te duci si mananci pe 3 dolari de la market? Nu, tata, muncesti pana cazi lat. Te culci nesapalat, in caldura, cu tantarii etc etc.

Sigur ca toata viata asta aspra a avut si aspecte pozitive, unul din ele ar fi selectia. Dar, cati ar mai accepta toate astea, astazi? Posted Image Iti place selectia? Hai, sa vedem, accepti sa mori de o infectie banala? Ca nu exista antibiotic. De o apendicita, de exemplu. Dar nu era bai, ca faceai 10 copii, si tot traiau 3...

Ce arta, ce literatura, omule, marea majoritate a oamenilor erau prinsi in sordidul cotidian, cu castigarea existentei, de zeci de ori mai greu decat ce vedeti voi astazi in satele sarace. Acum, de fapt, e boierie, nici nu mai gasesti case traditionale, de fapt...

Quote


Nu, nu mi se pare.
Doar in domeniul tehnicii atat.
Ca si cum domeniul tehnicii (si stiintei) nu ar influenta voata de zi cu zi, si asta in mod profund. Faptul ca ai acces la informatie la nivel inimaginabil si acum 30 de ani, ca vii acasa odihnit, ca poti citi pe oriunde, ca te poti spala, ca le faci pe toate cu efort minim (nu mai speli la rau, nu mai tai lemne) lasandu-ti timp pentru educatie si formare personala, astea nu-s importante, nu... Faptul ca ai salvare, antibiotice, nu mai mori ca prostu' la 30 de ani (desi mai sunt unii pe la tara), iar nu conteaza. Conteaza numai ca pe vremuri exista literatura, arta, la care, oricum, nu aveai acces. Faptul ca rezolvi civilizat orice conflict (stat de drept) ca ai drepturi (ma rog, sa zicem) etc ca nu te mai lupti cu parul cu vecinul de peste gard, iarasi nu conteaza.

Conteaza literatura si arta, la care oricum nu ai acces si de care oricum nu iti arde, ca ard altele, mult mai jos in piramida aia a necesitatilor. O fi, daca zici tu. Dar cati sunt asa, cativa asceti?

De unde le scoateti, oameni buni, cum poti avea o asemenea viziune ingusta? O asemenea rupere de realitate... Sa idilizezi niste vremuri mizere doar inchupuidu-ti ca oamenii aia traiau cu capul in arta, literatura etc Pai, daca era asa, cei de la sat ar fi ramas in lumea lor, luand pe acolo si cateva biblioteci cu carti, pe care am observat, btw, ca orasenii le cam arunca. Cati asceti d-astia stii, in afara de comunitatile alea izolate, care traiesc de buna voie asa? Care au vazut civilizatia si au ales sa traiasca asa, zic... Cati? Probabil sub 1%.

Asa e ca, dupa tine, si Eminescu a ales sa traisca acele vremuri "idilice"? Tratat cu mercur, marginzalizat de societate, si Creanga a ales sa traiasca in mizerie, si Caragiale intr-o societate meschina. Deh, era o placere, o revelatie... Si vorbim de 150 de ani in urma, nu de 3-4-500...

Edited by aaaa4567, 18 August 2020 - 08:42.


#62
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,217
  • Înscris: 25.06.2007

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 08:21, said:

NU asa functiona treaba in medieval. Taranii nu prea luptau mai deloc. Luptau razesii (taranii proprietari) si cred ca se si bateau pe privilegiul asta.
Depinde de zona si perioada istorica: de exemplu in Transilvania medievala, in virtutea unei legi date de Sigismund de Luxemburg la 1397 stipula ca in caz de razboi de la fiecare 20 familii/ gospodarii se se recruteze un arcas si de la fiecare 24 de familii/ gospodarii se se recruteze un calaret.

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 08:37, said:

de fapt ce ai citit sau auzit tu, ca ar fi facut romanul ala in Roma Antica. Cand de fapt erai ocupat cu muncile grele, cu mersul la lupta, cu f%tut 3 amante, dupa care mureai. La 20-30 de ani, da?
Cetatenii romani de acum 2000 ani erau de fapt niste asistati intretinuti de stat, primeau o ratie de alimente precum si intrarea la tot felul de spectacole  de divertisment finantate de carmuire: panem et circenses

#63
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011

Quote

Cat priveste pregatirea militara, este o imensa greseala ca inca nu s-a reformat recrutarea. Armata este cea mai importanta chestie in stat. Raison d'etre.

Abia se mai misca oamenii pana la magazin pe jos, au burtile cat casa, si tu vrei pregatire militara. Jesus. Cati din astia crezi ca ar participa la nkste operatiuni de salvare, nu zic de altceva? Eu spun de ceea ce este, tu spui ce ar trebui sa fie, sau ce a fost. fac pariu ca daca i-ar chema la oaste, ar dezerta din prima saptaman. Uita-te doar la cati respecta ordonantele militare, niste ordine simple, chiar simple. Or sa gaseasca si acolo subterfugii: ba ca nu a venit dusmanul, ba ca altceva etc etc.

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 08:44, said:


Cetatenii romani de acum 2000 ani erau de fapt niste asistati intretinuti de stat, primeau o ratie de alimente precum si intrarea la tot felul de spectacole  de divertisment finantate de carmuire: panem et circenses

Se poate, si asta, probabil, in "vremurile bune". Atat era orizontul.  Dar eu ma refeream asa, in general, care era conditia omului de rand (mai jos decat ce vedeti in casele saracacioase, ala traditionale) din ziua de azi.

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 08:21, said:

Nu numai arta, mitologia si religia au avut urmari profunde asupra mersului istoriei.
Este motivul pentru care noi avem industrie de fashion (si statui superbe ateniene cu forme feminine), iar altii calareti de camile pun botnitza si sac peste femei sa nu le vada nimeni.


Da, sigur ca au avut un rol. Si abuzurile facute de comunisti pentru construierea unor opere megalomanice au avut un rol in istorie, in dezvoltarea orasului. Si asta inlatura ideea principala, si anume ca omul traia intr-o mizerie, in obscuritate, era usor de manipulat? De fapt, nu stia carte, singura sursa de informatie erau zvinurile, ce spun femeile din sat, popa, si ce spune voda/whatever. Curat cunoastere.. Sau credeti ca icoanele facatoare de minuni sunt o inventie a ultimilor 30 de ani? Va dati seama cum era atunci, da? Vraci, vrajitoare etc etc. De fapt, numai la astea aveai acces, la naiba, nu exista medicina moderna, sau era doar putin diferita de leacurile babesti pe care le stiti astazi. Apropo: https://en.wikipedia...wiki/Witch-hunt - lumea chiar credea ca exista vraji, da?

#64
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,217
  • Înscris: 25.06.2007

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 08:57, said:

era conditia omului de rand (mai jos decat ce vedeti in casele saracacioase, ala traditionale) din ziua de azi.
Pai nah, au trecut 2000 de ani, normal ca lumea nu a stagnat.
De noi cum crezi ca o sa se zica peste 2000 de ani?
Distrusii aia, munceau ca sclavetii 8-10 ore pe zi, nu aveau roboti umanoizi, nu aveau replicatoare, nu se putea deplasa cu viteze supraluminice, traiau cel mult 90 -100 de ani si banalul cancer era o boala mortala!

#65
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,271
  • Înscris: 12.09.2011

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 08:44, said:

Depinde de zona si perioada istorica: de exemplu in Transilvania medievala, in virtutea unei legi date de Sigismund de Luxemburg la 1397 stipula ca in caz de razboi de la fiecare 20 familii/ gospodarii se se recruteze un arcas si de la fiecare 24 de familii/ gospodarii se se recruteze un calaret.

Chiar si luand cazul asta, mi se pare f putin. Unu la 20 de familii insemna atunci cat? 1 la 100 de persoane ? Poate chiar mai putin.

#66
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011
NB: nu credeau numai niste excentrici sau niste inapoiati in vrajitorie, cum se mai intampla si astazi, ci si societatea, oamenii instruiti (judecatori, conducatorii cetatilor) credeau si condamnau vrajitoria, adica credeau ca asa ceva se poate intampla. Va dati seama nivelul de inapoiere, nu? Posted Image

Este ca si cum Mitica il acuza pe Gerogel ca i-a mutat cireada de vite, sau ca i-a luat mintile unei femei etc etc. Si vine o instanta, o putere a statului si il acuza si judeca pe Georgel de vrajitorie. Nu, nu il interneaza la psihiatrie, nu banuieste nimeni ca e o inselaciune, nu se indoieste nimeni de veridicitatea celor relatate, ca erau niste scorneli, ineptii. Si ca nu existau probe. Ci il judeca si condamna pe Georgel! Si voi vreti sa cred in ce spun cartile de istorie, cand oamenii, societatea in general credeau chestiile astea. OMFG, OMFG!!

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 09:03, said:

Pai nah, au trecut 2000 de ani, normal ca lumea nu a stagnat.
De noi cum crezi ca o sa se zica peste 2000 de ani?
Distrusii aia, munceau ca sclavetii 8-10 ore pe zi, nu aveau roboti umanoizi, nu aveau replicatoare, nu se putea deplasa cu viteze supraluminice, traiau cel mult 90 -100 de ani si banalul cancer era o boala mortala!
Care 2000 de ani, ca asta se intampla si acum 100-200 de ani. Posted Image Munceai in nestire, si mai si mureai de foame. Sa spuneam de foamete recenta: https://en.wikipedia...Famine_(Ireland) NB: la 1850. Nu 1350, da? Hop, vine un eveniment natural, mai un conflict ceva, si mor de foame, la propriu, milioane de oameni. Cum vi se pare? Realitatea, nu filmul despre, zic. Posted Image

Ati mai trai voi d-astea? In numele selectiei si unui corp bine facut. Fit, fara sali de fitness, doar cu mancare putina si cules de cartofi toata ziua. Numai fibra suneti, ba garantez. Posted Image Lasati masini, combine, da-le dr@cului.

Bai, oamenii aia mancau troscot la propriu, stiti ce e ala da? Se da la porci. Nu aveau ce manca. Nu faina, malai, nimic. Think again. Posted Image AU murit citind literatura si admirand fecioare, cum ziceau cineva mai sus, in semiagonie.  You made my day [zic de cel care spunea de arta]... De fapt, asa se murea, era ceva comun.

Povesteau oamenii mai batrani pe care i-am intalnit eu, care au trait la tara, deveniti oraseni, ca abia aveau branza si oua. Nu existau dulciuri, zahar etc etc. Imparteai un ou cu ceilalti. Om la 90 de ani, cu care am vorbit.

Uite, si mie imi place istoria, deja am adus-o in discutie. Ma uit... partial cu circumspectie, partial cu mila la cat de primitiva si salbatica era societatea nu cu mult timp in urma. De regret, nici vorba.

Edited by aaaa4567, 18 August 2020 - 09:19.


#67
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,217
  • Înscris: 25.06.2007

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 09:03, said:

...
Pai da, in vremurile respective bataliile se duceau intre armate mici, de cateva mii de combatanti. O armata de 20.000 (din astia multi erau mercenari profesionisti) era deja mare

#68
Donald_Duck

Donald_Duck

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,431
  • Înscris: 09.11.2014
in gimnaziu am citit "brazda si palos" al lui r. theodoru, epopeea cavalerilor lui ioan dan, carti citite si rascitite, pana s-au ferfenitit. in liceu am dat de un prof de matematica, mare iubitor de istorie, care, cu tact, mi le-a demantelat Posted Image de nu s-au vazut si mi-a dat sa citesc pp panaitescu.

Edited by Donald_Duck, 18 August 2020 - 09:11.


#69
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,271
  • Înscris: 12.09.2011

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 09:08, said:

Pai da, in vremurile respective bataliile se duceau intre armate mici, de cateva mii de combatanti. O armata de 20.000 (din astia multi erau mercenari profesionisti) era deja mare

Da, stiu. Spune-i lu' tovarasu cum statea treaba ca nu ma crede pe mine.

#70
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,217
  • Înscris: 25.06.2007

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 09:07, said:

NB: nu credeau numai niste excentrici sau niste inapoiati in vrajitorie, cum se mai intampla si astazi, ci si societatea, oamenii instruiti (judecatori, conducatorii cetatilor) credeau si condamnau vrajitoria, adica credeau ca asa ceva se poate intampla. Va dati seama nivelul de inapoiere, nu? Posted Image
Era inapoiere, insa s-a progresat tot timpul. Societatea de acu' 100 de ani era radical diferita fata de cea de acum 300 de ani sau fata de acum 1000 de ani.

View Postaaaa4567, on 18 august 2020 - 09:07, said:

Bai, oamenii aia mancau troscot la propriu, stiti ce e ala da? Se da la porci. Nu aveau ce manca. Nu faina, malai, nimic. Think again. ;)
Atunci cum n-au murit cu totii de foame?
Aveau gospodarii, ca din aia traiau. Pe la 1550 in Ardeal se plateau ca obligatii feudale a noua parte din recolta, o oaie din 50, un porc din 10. Romanii erau oieri (tineau turme de sute de oi) si agricultori.

Sunt o gramada de carti, de exemplu imi vin in minte cele din Biblioteca de Arta, care explica timpurile si societatea acelor vremuri.
Daca ni le explicam dupa valorile de acum, riscam sa tragem concluzii foarte gresite.

#71
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 06:21, said:

Cuvantul politica NU inseamna polis. Iti recomand sa citesti un dictionar. https://en.wikipedia.org/wiki/Politics
Istoria este studiul evenimentelor ce s-au petrecut. Tu afirmi ca istoria este studiul manuscriselor despre niste evenimente care s-au petrecut ?

Daca tot dai link din wikipedia, puteai citi si articolu wikipedia despre Istorie: events occurring before the invention of writing systems are considered prehistory.

View Postasiodf, on 18 august 2020 - 06:21, said:

Cum sa nu fie arhitectura ? E un ansamblu fizic cu functii fizice si practice. Este foarte arhitectura. Si sunt mai multe tipuri de arhitecturi de procesor.
Diferentele nu sunt doar de forma (design) ci sunt profund structurale.

Arhitectura inseamna "case, temple, castele, constructii din piatra, lemn, caramida, pt locuit, depozitat, comert, aparare etc.".

#72
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 18.10.2011

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 09:29, said:

Era inapoiere, insa s-a progresat tot timpul. Societatea de acu' 100 de ani era radical diferita fata de cea de acum 300 de ani sau fata de acum 1000 de ani.


Atunci cum n-au murit cu totii de foame?
Aveau gospodarii, ca din aia traiau. Pe la 1550 in Ardeal se plateau ca obligatii feudale a noua parte din recolta, o oaie din 50, un porc din 10. Romanii erau oieri (tineau turme de sute de oi) si agricultori.

Sunt o gramada de carti, de exemplu imi vin in minte cele din Biblioteca de Arta, care explica timpurile si societatea acelor vremuri.
Daca ni le explicam dupa valorile de acum, riscam sa tragem concluzii foarte gresite.
Si ti se pare ceva de admirat? Ca traiau din munca rudimentara a campului? Ce e de venerat aici? Ca trageai 10 ore pe zi? da, aveai conditie fizica, dar traiai intr-o crunta inapoiere.

View PostKarhu, on 18 august 2020 - 09:29, said:

Era inapoiere, insa s-a progresat tot timpul. Societatea de acu' 100 de ani era radical diferita fata de cea de acum 300 de ani sau fata de acum 1000 de ani.

Era diferita, dar nu stiu daca fundamental diferita, totusi. Majoritar faceai munci fizice grele, neautomatizabile. Barbatii aveau de luptat cumva, cu cineva, isi mai peirdeau viata. femeile tot cu treburile casei intr-un mod rudiementar se ocupau, cu crescutul copiilor si cu mentinerea relatiilor in familie, comunitate (nu degeaba existau barfele etc). Forme rudimentare de aservire, asuprire etc etc. (dari, biruri, comert cu sclavi etc etc). Nu stiu cand isi inchipuie cineva ca mai aveai timp de reflectie, poate in zilele de iarna, cand mestereai la opait, la sulita si mai fredonai un cantecel...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate