Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

simularea realitatii virtuale

  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View Postmaccip, on 27 aprilie 2019 - 12:57, said:

1 Adica vrei sa fii un autodidact?

2 In scoala inveti lucrurile pas cu pas, programa e facuta astfel incat sa nu ai lacune de cunoastere, daca inveti tot ce ti se cere.

3 Optimizarea algoritmilor? Ti-am spus, incepe cu Knuth. In cartea lui Knuth ai prezentata toata harababura matematica de care ai nevoie, eventuale lacune le poti completa rapid pe wikipedia, daca simti ca e ceva ce nu intelegi.
Si dupa ce ai citit un capitol, ai de facut problemele aferente. Sunt si cateva exemple si.. in rest n-ai nevoie de cat de pura inteligenta si munca individuala. Se gasesc rezolvarile si in carte si pe net, deci te poti verifica.

Dupa ce terminii toata cartea, iti garantez eu ca ai o baza solida pentru a intelege un algoritm.
Insa, tot trebuie sa intri in zona aia, tre sa cunosti un limbaj de programare sa implementezi ceva de test.

4 Eu de exemplu am implementat(partial + impreuna cu altcineva) o biblioteca de lucru cu imagini de mari dimensiuni (gen 200MB-2GB), operatiuni raster geometrice si radiometrice care sa completeze biblioteca GDAL in vederea corelarii imaginilor. Biblioteca GDAL nu putea lucra cu imagini poligonale de foarte mari dimensiuni sau cu foarte multe vertexuri ale poligoanelor. Cerinta a venit de la un coleg, m-am implicat si eu si impreuna cu el(ghidat de el), am gandit cativa algoritmi, cel mai mult aport propriu a fost la operatiunile de intersectare a unor poligoane (concave) cu (posibil) milioane de vertexuri suprapuse peste un raster de mari dimensiuni (zeci de miliarde de pixeli). Era nevoie de asa ceva pentru optimizarea unor operatii de corelare a imaginilor pentru a scoate valorile paralaxelor in aerofotografierea stereografica multispectrala.
Am folosit o multime de concepte, inclusiv arbori de sortare (Red-Black Tree implementat de mine), TIN/Delaunay (Triangular Irregular Network), implementat de mine, am implementat inclusiv un soi de gramatica booleana (metode care primeau drept argument un arbore reprezentand o expresie booleana). arbore quad (structura raster grosiera, ceva asemanatoare cu piramida imaginilor)


Deci.. depinde de ce vrei sa faci. Pentru ce am spus eu, nu-i nevoie de o matematica colosala, e nevoie insa sa cunosti un limbaj de programare, sa intelegi functionarea conceptelor de programare pe obiecte, sa aplici algoritmi inventati de altii, nu sa reinventezi roata. Dar sa intelegi inainte de a implementa care va fi viteza de executie, sa stii unde sa optimizezi, care e bucla critica.. chestii de-astea.
1 nu neaparat dar....tu ai mai da ca parinte un ban unui copil care se plange (de fapt nu mai e copil ca are 33 de ani) ca a dat gresit la uman la liceu si dupa aia la istorie la facultate ca dupa aia sa iti spuna ca vrea la fizica computationala? mai ales ca acest copil cand avea vreo 14 ani lua destul de multe note proaste la matematica? cata incredere sa iti mai pui in el? mai ales ca a luat-o destul de des razna ? mai ales cand a urmat inca din 2005 un tratament insa nu s-a mai dus la tratament pentru ca ASA A VRUT EL? cine ar mai risca sa dea banii si sa isi puna increderea? nici eu nu as mai faceo daramite altii.... deci de unde bani de facultati si alte chestii? Basca ca ce institut l-ar mai primi pe el in situatia asta chiar daca sa zicem ca face o facultate de fizica computationala ? pai decat sa primeasca institutele batranei din astia care fac facultate la 33 de ani ca sa o termine la 39 mai bine gasesc astia un tinerel din asta cu creier brand new pe care il pot folosi.... deci de ce sa ma duc pe la bucuresti cu chestii din astea? mai bine astept sa ma fac bine si cantaresc bine optiunile... mai ales ca mai am doar 1 an ...
2 sunt constient si tocmai de aia am cautat pe edu.ro manualele de liceu si gimnaziu ca sa mai completez din cunostiinte....plus ca am ceva clipuri vazute pe khanacademy si chestii in genul.....asa ca as avea o baza solida cel putin in ceea ce priveste gimnaziul insa stau prost cu tinerea de minte.... mai era si proiectul ala mathpdr pe care vedeam clipuri.
3 am ceva cunostiinte de c++ dar as vrea sa invat ceva special pentru fizica computationala cum ar fi haskell sau julia ori mathlab
4 limbi straine pentru mine momentan...klingoniana sau ceva

View Postdani.user, on 27 aprilie 2019 - 12:33, said:

Animatia (credibila) first, vorbele ulterior.
atunci am zis, vorbim peste 1 an cand mi se scoate tratamentul si vom vedea mai exact ce si cum...atunci cred ca as putea face ce ceri... momentan asta e tratamentul si asta e ....trebuie dus pana la capat mai ales ca eu am avut ceva recaderi cand n-am mai luat tratamentul...

View PostYOUR_GOD, on 27 aprilie 2019 - 13:04, said:

Adică, să învețe Java.



Deci, o copie, un exercițiu. Asta este simularea. Te pregătește pentru "the real thing". Tu, bag de seamă, vrei să creezi o realitate. Și asta este funny pentru că cele mai luminate minți ale lumii nu inteleg concepte de bază, cum ar fi gravitația. Ca idee, avem posibilitatea tehnologică să creem orice, problema apare când ajungem la soft. Asta ne lipsește și de aici pleacă totul.
Tu știi exact ce vrei? Discuția acestea pare că-și formează subiectul pe parcurs. Și eu ciudat...
nu dar efectele gravitatiei le putem sti.... si putem obtine un pattern

#20
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Bai karax, important e sa fii realist, nu vei ajunge niciodata om de stiinta.

Eu sunt realist si stiu ca nici eu nu voi ajunge.
Nici om de stiinta, nici pianist, nici electronist, nici nimic altceva decat sunt acum - topograf.
Imi place sa cred ca am o sansa in programare, dar tineretul asta e destept tare, e greu sa concurezi cu un pusti la 25 de ani.


Dar ca si hobby, pasiune preocupare, stiinta e o chestie OK.
Insa tu te cam arunci prea departe. Ia-o incet cu notiunile de baza.
Nu de alta, dar trec anii si nu acumulezi nimic, te voi gasi si peste 10 ani cu aceleasi cacaturi, generatoare de energie din bășini  de cal.
Dac incepi cu chestiile de baza, odata cu trecerea anilor vei acumula.
Daca iti faci o rutina sa citesti zilnic/saptamanal cate ceva, poti evolua. In 10 ani ajungi sa stii atat ceva fizica cuantica cat si ceva despre algoritmi..ceva acolo, suficient cat sa-ti faci o idee, evident ca n-ai sa te poti compara niciodata, sub nicio forma cu un fizician care pe langa cunostinte, are si exercitiul.

Termina manualele de mate-fizica-chimie pana la nivel de liceu. Vreau sa te vad cu probleme de derivate/integrale/siruri pe-aci. Intrebari despre conditii de convergenta a sirurilor, nu despre realitate virtuala. Despre realitatea virtuala poate vorbi orice imbecil cu netflix, despre convergenta sirurilor nu chiar.
Posted Image


Iar despre job, nu-ti cauta in domeniu ca n-ai nicio sansa. Vanzator, Uberist, in constructii. Ceva de genul asta, necalificat. Tre sa fii realist, nu te angajeaza astia de la CERN poate decat ca si instalator, sa chituiesti chiuveta, nu ciclotronul.

Edited by maccip, 27 April 2019 - 14:16.


#21
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
pai am luat niste manuale mai de jos de clasele mici ca sa inteleg bazele...ca mi-am zis ca nu inteleg bazele , si le-am citit si rascitit .....am ajuns pe undeva la clasele 6-8 de gimnaziu insa chiar si din astea am mai citit chestii pe internet ...mai ales cu acel math-pdr ...si pot spune ca incep sa inteleg binisor si ceva subiecte de liceu....nu toate dar pot... pacat ca pe kahn academy nu gasesc exact in ordinea in care se preda la scoala...
as cauta pe youtube un canal unde arata exact in ordinea in care se preada la scoala trecand prin toate lectiile...

#22
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007

View Postkarax, on 27 aprilie 2019 - 14:17, said:

...nu gasesc exact in ordinea in care se preda la scoala...
Si eu am aceiasi problema cu invatatul aiurea, neghidat.  Nu gasesc materialele sa le iau in ordinea care trebuie.

Edited by maccip, 27 April 2019 - 14:21.


#23
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,920
  • Înscris: 01.01.2010

View Postkarax, on 27 aprilie 2019 - 13:52, said:

nu dar efectele gravitatiei le putem sti.... si putem obtine un pattern

In mediu virtual, totul trebuie creat, nu exista nimic.

View Postmaccip, on 27 aprilie 2019 - 14:10, said:

Dac incepi cu chestiile de baza, odata cu trecerea anilor vei acumula.
Daca iti faci o rutina sa citesti zilnic/saptamanal cate ceva, poti evolua. In 10 ani ajungi sa stii atat ceva fizica cuantica cat si ceva despre algoritmi..ceva acolo, suficient cat sa-ti faci o idee, evident ca n-ai sa te poti compara niciodata, sub nicio forma cu un fizician care pe langa cunostinte, are si exercitiul.

Stii ce-i interesant? Si eu sunt autodidact si am invatat multe, singur (prin urmare ineficient). Primul lucur pe care il inveti cand incerci sa dezlegi tainele unei stiinte, este cat de putin stii. Este o lege a naturii, un prag, pus acolo pentru triaj. Numai cine vrea cu adevarat, trece peste acest pas.

#24
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007
Si avem norocul ca exista cursuri pe net de pe la universitatile astea straine, gasesti in orice domeniu te intereseaza. Acum 20 de ani nu era asa ceva.
Acum, daca vrei cu adevarat, poti invata singur acasa, fara sa te coste jdemii de euro pe an, fara bursa de studii si alte cacaturi.
Dar sunt si dezavantaje, invatatul haotic e unul dintre ele.

Dar, pana la urma o faci din placere, n-ai examene care sa te preseze, nici profesori idioti care sa te enerveze cu egoul lor sau mai rau profesori reșapați care sa nu stie nici macar cat un elev mai rasarit.
Profesorii buni sunt rari, eu am avut nu mai mult de 5 cu adevarat buni, care sa se simta confortabili la intrebari mai dificile.
La universitatile astea care publica pe net cursuri cam toti sunt foarte buni, cu cateva nivele peste ai nostri.

Oricum e o preocupare mai interesanta decat sa freci telecomanda sau sa te uiti la niste documentare de cacat pe descovery.

Edited by maccip, 27 April 2019 - 15:08.


#25
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,202
  • Înscris: 01.10.2009
Titlul corect ar trebui sa fie "Simularea realitatii, in virtual".
Realitatea vituala este deja ea insasi o simulare.

#26
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,906
  • Înscris: 14.11.2004
Ai nevoie de un supercomputer pentru calculele respective si pe urma sa le ilustrezi grafic pe un monitor cu ajutorul unui soft care sa interprezete acele date.

Poti incerca si cu o placa Nvidia Tesla pentru calcule si procesarea pe o Quadro.

Edited by connectorxp, 27 April 2019 - 16:20.


#27
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View Postmaccip, on 27 aprilie 2019 - 15:07, said:

Si avem norocul ca exista cursuri pe net de pe la universitatile astea straine, gasesti in orice domeniu te intereseaza. Acum 20 de ani nu era asa ceva.
Acum, daca vrei cu adevarat, poti invata singur acasa, fara sa te coste jdemii de euro pe an, fara bursa de studii si alte cacaturi.
Dar sunt si dezavantaje, invatatul haotic e unul dintre ele.

Dar, pana la urma o faci din placere, n-ai examene care sa te preseze, nici profesori idioti care sa te enerveze cu egoul lor sau mai rau profesori reșapați care sa nu stie nici macar cat un elev mai rasarit.
Profesorii buni sunt rari, eu am avut nu mai mult de 5 cu adevarat buni, care sa se simta confortabili la intrebari mai dificile.
La universitatile astea care publica pe net cursuri cam toti sunt foarte buni, cu cateva nivele peste ai nostri.

Oricum e o preocupare mai interesanta decat sa freci telecomanda sau sa te uiti la niste documentare de cacat pe descovery.
de documentare de rahat pe discovery sunt satul...am vazut de mi-au sarit capacele ....
vreau sa trec la altceva mai ales ca un documentar e o chestie care sa iti suplimenteze cunostiintele in nici un caz nu tin loc de cursuri si alte alea....
pe net gasesc orice numai sa am memoria necesara sa le invat....
nu stiu...caut eu ceva, pe care nu pot sa il definesc dar nu stiu cum sa il definesc.....calcul rapid ...sau mai degraba simularea realitatii utilizand calcul rapid....

ma gandesc ca un algoritm de multiplicare rapida ar putea fi de forma regulii de 3 simpla sau compusa ...daca la 1x1 se obtine 1 si daca la 3x3 se obtine 9 cat se obtine la 299 x 399....si ar exista o crestere in procente sau ceva de genul... dar nu stiu cum ar arata un astfel de algoritm exact...chestia fiind de proportii mai degraba ...
ai scade ca sa vezi cu cat a crescut de la 3x3 la 299x299 si obtii proportia cu care a crescut ...cu cat la % a crescut....numai ca pentru numere mari oricum proportia ar fi mare ...

sau prin machine learning ai putea sa faci o lista logaritmica de rezultate ale unui sir de inmultiri si obtinandu-se un pattern al inmultirilor din diferite numere sa se ghiceasca direct cat este rezultatul unei anumite inmultiri .... cred ca asta ar fi mult mai bun decat alte forme de inmultire rapida ....

de exemplu daca la 3x3 =9 la 4x4=16 la 5x5=25 sa se ghiceasca care e rezultatul inmultirii 134 x 144 ....insa iti trebuie niste patternuri , niste repetabilitati , niste corelatii care sa functioneze indiferent de cat de mari sunt numerele.....
la 6x6=36
la 7x7=49
si uite asa mai departe observam anumite numere in rezultatul inmultirii si cresterea cu nu stiu cat intre rezultate

sau spre exemplu daca avem 12436484859960 x 17382983920302023 sa se grupeze cate 2 cu 2 perechi de cifre si sa se vada daca sunt divizibile cu cifre anume si de acolo sa se intuiasca rezultatul.... desi nu stiu exact cum ai intui rezultatul aici

Edited by karax, 27 April 2019 - 16:52.


#28
Iulius-Foyas

Iulius-Foyas

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,361
  • Înscris: 21.04.2019
Simularea unei realitati care nu exista. Te cam doare capul doar sa procesezi aceasta informatie.  Posted Image

Quote

de exemplu daca la 3x3 =9 la 4x4=16 la 5x5=25 sa se ghiceasca care e rezultatul inmultirii 134 x 144 ....insa iti trebuie niste patternuri , niste repetabilitati , niste corelatii care sa functioneze indiferent de cat de mari sunt numerele.....
la 6x6=36
la 7x7=49
si uite asa mai departe observam anumite numere in rezultatul inmultirii si cresterea cu nu stiu cat intre rezultate
sau spre exemplu daca avem 12436484859960 x 17382983920302023 sa se grupeze cate 2 cu 2 perechi de cifre si sa se vada daca sunt divizibile cu cifre anume
Ce spui tu nu are nici o treaba cu subiectul, dar poti sa faci manual pe hartie acele inmultiri daca ploua afara si nu ai ce face.

Edited by Iulius-Foyas, 27 April 2019 - 16:50.


#29
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
cred ca prin machine learning e cel mai usor....se obtine o lista lunga de patternuri , predictibile, ca un fel de table ale inmultirii , care se memoreaza sau se scriu cu algoritm scurt prin increment ... si de acolo se ghiceste care e raspunsul la o inmultire ..... ne uitam la numerele ce trebuiesc inmultite, la cifrele care le compun si ordinea cifrelor si ne dam seama cum se compara cu o lista  din asta de inmultiri....asa cum exista spre exemplu numere infinite ce au perioade ce se repeta dupa un anumit pattern.

View PostIulius-Foyas, on 27 aprilie 2019 - 16:48, said:

Simularea unei realitati care nu exista. Te cam doare capul doar sa procesezi aceasta informatie.  Posted Image


Ce spui tu nu are nici o treaba cu subiectul, dar poti sa faci manual pe hartie acele inmultiri daca ploua afara si nu ai ce face.
ba are exact cu primul post...
pentru ca luam acei atomi si rezultantele alea de care vorbeam si le calculam ...insa cum este vorba de trilioane si trilioane de atomi ...lucram cu numere mari ...deosebit de mari....

Edited by karax, 27 April 2019 - 17:01.


#30
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
in fine nu stiu cum ai putea gasi acele patternuri.....poate doar cu un soft care observa patternuri puri si simpplu...repetabilitati in inmulirea numerelor....
poate de genul 4 numere inmultite 2 cu 2 si la rezultatul lor se aduna o cifra ...ca sa vezi tot felul de patternuri din tot felul de calcule....nu numai simple inmultiri....

ai avea de genul daca la 3x3=9 +4=13 si la 4x4=16+4=20 si la 5x5=25+4=29 cat este rezultatul inmultirii 12512617 x 163617321......
sau am face de genul daca la 3x3=9 si la 3x3=9+4=13 si 13-9=4 .......genul asta de corelatii intre inmultiri ....
in fine

am avea si ceva de genul unei chestii invatate in clasa a 3-a
rezultatul inmultirii cu 2, 4 si 8 est un numar par si presupune inmultirea rezultatului primei table cu 2 pentru a obtine pe cealalta ...asta e un pattern...
la fel cu 3,6 si 9 ....
si la fel si cu 5,7 si 10.....
tot patternuri si aici

#31
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,263
  • Înscris: 06.01.2007

View Postkarax, on 27 aprilie 2019 - 16:46, said:

sau spre exemplu daca avem 12436484859960 x 17382983920302023 sa se grupeze cate 2 cu 2 perechi de cifre si sa se vada daca sunt divizibile cu cifre anume si de acolo sa se intuiasca rezultatul.... desi nu stiu exact cum ai intui rezultatul aici
Strict la problema ta, ai urmatorul algoritm, citesate despre el.
https://en.wikipedia...tsuba_algorithm

Dar, pentru ca sa-l intelegi mai bine, cauta sa citesti mai intai despre Algoritmul li Strassen. Sper ca stii ce-s alea matrici si cum se inmultesc ele, altfel.. nu te ajuta cu nimic.
Dar algoritmul lui Strassen ofera declick-ul necesar pentru a purcede in cursa asta a algoritmilor mai eficienti.
E un fel de Kilometrul zero al teoriei algoritmilor, asta deoarece ofera un rezultat mai bun, la o chestie care pare la prima vedere cat se poate de optima. E nu doar un exemplu de baza care sa-ti stimuleze gustul pentru cautarea unui algoritm bun, dar in jurul acestui algoritm se construieste o teorie asupra limitarilor in ceea ce priveste optimizarea unui algoritm pe un calculator non-cuantic.
E de sapat, daca te intereseaza sa vezi cat de adanca e vizuina.

#32
adicontakt

adicontakt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,201
  • Înscris: 24.08.2007

View PostXORIAN_L, on 27 aprilie 2019 - 15:44, said:

Titlul corect ar trebui sa fie "Simularea realitatii, in virtual".
Realitatea vituala este deja ea insasi o simulare.
titlu corect ar fi : nu mai deschideti topicuri idioate

#33
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
imi dau seama ca algoritmul asta cu machine learning se poate aplica la orice fel de calcule : functii, integrale , derivative, sume epsilon, si multe altele...avand in vedere caracterul repetitiv si de patternuri ale matematicii...... ba chiar si limite ...putem calcula usor limite cu asa ceva...chiar daca de obicei la limite raspunsul este evaziv...de genul "tinde spre"...ei bine acum am putea spune exact pe grafic in ce punct se opreste limita ....

#34
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,238
  • Înscris: 24.02.2007

View Postmaccip, on 27 aprilie 2019 - 18:13, said:

Sper ca stii ce-s alea matrici si cum se inmultesc ele, altfel.. nu te ajuta cu nimic.

Esti optimist...

View Postkarax, on 29 aprilie 2019 - 08:30, said:

imi dau seama ca algoritmul asta cu machine learning se poate aplica la orice fel de calcule :

Posted Image

#35
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postjobist, on 27 aprilie 2019 - 12:25, said:

Hai meștere zi-ne câți atomi are o meleculă de H2O!

ADN-ul e tot o molecula. Miliarde de atomi, unii propun sute de miliarde.

#36
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View Postdani.user, on 29 aprilie 2019 - 10:04, said:


Posted Image
What? ce am mai facut? am zis ceva gresit? de ce nu s-ar putea aplica acest algoritm ?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate