Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 

Criza ! Ca model de redistributie a avutiei sociale

* * - - - 5 votes
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#19
Paz

Paz

    Kitzbühel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,942
  • Înscris: 29.04.2018
Chestia cu dobanda nu justifica nimic. In 2009 in zona mea, se sinucideau cate 3 artizani pe zi in timp ce se salvau bancile. Si nu-mi rezulta ca si in Europa sa se mai recupereze ceva din bailouturile astea. Ce sa mai vorbim de dobanzi...

#20
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

View PostGhita_Bizonu, on 15 ianuarie 2019 - 11:09, said:

Insa la acesta cronica a crizelor mai trebuiesc pomenite niste evenimente politice.

În economie mai ales, crizele sunt de când e lumea. O listă a crizelor se află aici.

Există panica economică, în care lumea brusc îşi pierde încrederea în capacitatea economică şi în valoarea acţiunilor; apoi există criza economică, în care economia pierde brusc din valoare; şi...există criza economico-politico-militară, adică, pur şi simplu război, în care apar şi distrugerile materiale.

În prezent, cine analizează situaţia economică sumar, pe Google Finance, vede o scădere abruptă în ultima lună, a valorii majorităţii acţiunilor companiilor. Asta înseamnă că avem parte de o panică economică. Încă nu e criză.


Panicile şi crizele sunt specifice unei economii deschise. În secolul 19, Marx şi Engels aveau viziunea unei economii controlate, din care să fie eliminată posibilitatea unei crize. Ideea a funcţionat o vreme, adică zeci de ani, dar, şi când a intrat "dihonia" (criza) în economia comunistă, în anii 1980...praf a făcut-o !

Edited by lupini, 15 January 2019 - 16:12.


#21
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Uaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

View PostLouisy, on 15 ianuarie 2019 - 15:29, said:

Nu gresesti, ai dreptate. E incalcata libertatea economica.

Totusi e important sa respectam adevarul: banii nu au fost cadou, ci au fost returnati cu dobanda. E important pentru ca orice teorie buna a conspiratiei incepe cu cadourile facute in perioada crizei. Nu e chiar asa. Iar daca autorul teoriei e dispus sa minta prin omisiune, nu e exclus sa fie dispus sa minta de-a dreptul despre alte lucruri pe care le sustine. Adica manipuleaza cu un interes.

Iata cea mai simpla forma de manipulare: abaterea atentiei. Criza e un model de redistributie si facem o teorie complicata ca sa demonstram asta?

Iata-ma devenit (autorul!) mincinos si mai ales manipulangiu , adica profesor de ipsisatiune!
Cumva si trolul lui Putin?!

View PostLouisy, on 15 ianuarie 2019 - 15:29, said:

Poate e mai simplu sa vedem redistributia zilnica, de sub nasul nostru, pe care nu o ascunde nimeni: a statului, prin impozite si inflatie. Depaseste cu zeci de ordine de magnitudine orice redistributie a unor presupusi conspiratori. Nu e mai productiv sa ne supere redistributia de sub nasul nostru, pe care nu o ascunde nimeni si ne loveste zilnic?
Mai sus a scris banii nu au fost cadou, ci au fost returnati cu dobanda. E important pentru ca orice teorie buna a conspiratiei incepe cu cadourile facute in perioada crizei.

Cine le-a dat banii aia ? 700 de miliarde!!
Cu  cine? Statul American!!!
Si de unde are Statu?
Pai de la cetanei cum de unde!
Ca cetatenii sunt Statul!!!
Averea Statuluyi sunt cetatenii !

View PostLouisy, on 15 ianuarie 2019 - 15:29, said:

Toate acestea ar fi adevarate daca "oamenii de rand" ar fi avut o bogatie reala. Dar toate bogatia acestora era fictiva, pe datorie, adusa dintr-un roz viitor.

Criza e o modalitate de a regla exuberanta cheltuirii a ceea ce de fapt nu ai si zici ca o sa produci... candva.

Si criza mai poate a fi un momernt de respiro. Ca atunci cand trebuie sa treci in viteza a 3a ca sa depasesti cu a  4a! Adica acceleratia cpntinua este imposobila. Inervine un moment in care se atinge voiteza maxima. In economie, in votata sociala este nevoie de un moment de respirao. dë "reconfigurare"" , si deci cresterea stagneaza . Asta e cea mai simpla criza.

Insa creiza poate fi si provocata ....


View PostLouisy, on 15 ianuarie 2019 - 15:29, said:


E irelevant in contextul discutiei si doar partial adevarat. Ca tot ziceam mai sus de omisiune. Pot fi banii de ponentilor sau ai actionarilor. Dar in contextul Romaniei e irelevanta observatia pentru ca nu au existat restrictii la retrageri, ca in Grecia. Orice depunent isi putea retrage integral suma depusa, plus dobanda cuvenita.

Ziceam eu (prea mult) de Romania? Pai daca discut despre CRIZA atunci nu dicut despre Romania !
Insa tu ... se pare ca nu reeusesti sa pricepi ca pe lumea asta mai este si SUA .. Japonia.. China.. Germania

View PostLouisy, on 15 ianuarie 2019 - 15:29, said:

Si o observatie generala: nu exista "avutie sociala". Exista doar avutia lui X si Y. "Avutie sociala" e un concept inventat de politicieni ca sa-i faca pe cetateni sa creada ca ar fi cumva al lor si ce e al statului. Daca nu ar crede asta, ar observa prea repede ca in realitate au putin si ca dau prea mult la stat din putinul lor.

Da  draga stiu.
Insa X si Y si W se pot asocia in ce  nnumim generic societate. De exmplu .. sa zicem un sat . Sunt sate bogate si sace sarace, da? Isa bogatia satului nu este data de magnifiscenta proprietarulkui cel mai bogat ci de starea mediana a satenilor. Cand priumul era senior .... stea in castel si ailati in bojdeuci...
Asa si cu restru..

Si bogatia lui X, Y si W este bogatia totala a societatii lor (hoarda, sat, stat, societate comerciala, manastire). Iar bogatia unui stat sta in special pe umerii majoritatii .. adica a celor care produc avere.
Ca daca iei 120 de prpaditi - fierari, tarani, tamoplari, sim ii lasi in jungla .. poate peste 20 de ani "iese: "ceva". Dar daca il iei pe Soros (asa ca sa te enervez) si 200 de baieti de aur de pe Wall Stret ... sunt furaj ptr necrofagi

Insa sa stii ca exista avutie socialas. Se verifica mai ales in caz de razboaie - ala care are mai mult poate mai mult!!!

A da si capitalismul de azi... azi este epoca cartoforilor si a camatrilo ..

"Inainte" era epoca Titanilor . Un Ford, un Carnegie aveau pe hartia scrisorilor cate milioane aveau ... insa mandria lor era propducta" Sunt Regele Autoturismelor", "Eu sunt Otelul" ... un JP Morgan finata aparitia industriei electrice si a telefoanelor ...
Azi?! Derivative! Acum 50 de ani cei mai buni dintre tioneri sperau sa calculzeze rachete care sa zboare in cosmos.. azi .. rachestistii calculeaza ... derivative!

hm ..hm .. iata o scena care mi-a placut de prima data . Un "intelectual" fata cu un titan de tip chihuahua

Quote

SCENA X
ANDRONIC, BUCȘAN
BUCȘAN: Dumneata ești domnul Andronic?
ANDRONIC: Da. Cu cine am onoarea?
BUCȘAN: Știi dumneata prea bine.
ANDRONIC: Ne-am mai cunoscut?
BUCȘAN: Eu nu. Dar dumneata… mă cunoști.
ANDRONIC: Drept să spun… nu-mi aduc aminte.
BUCȘAN (tranșant): Sunt Grigore Bucșan.
ANDRONIC: Bucșan! (Se gândește un moment.) Nu… nu-mi aduc aminte!
BUCȘAN (ironic): N-ai auzit niciodată de numele meu?
ANDRONIC: Nu cred.
BUCȘAN (același joc): E un nume nou pentru dumneata? Necunoscut?
ANDRONIC (ca și cum și-ar cere scuze pentru ignoranță): Îmi pare rău, dar…
BUCȘAN (ia o scrumieră de metal de pe birou și o ține în mână, cântărind-o parcă): Frumoasă scrumieră… (O întoarce scurt pe dos și o pune sub ochii lui Andronic.) Ce scrie aici?
ANDRONIC (citind): Uzinele Bucșan.
BUCȘAN (ia de pe birou un bloc de hârtie și cu aceeași mișcare scurtă i-l pune sub nas): Și pe blocul acesta de hârtie ce scrie?
ANDRONIC: Fabrica de Hârtie Bucșan
BUCȘAN (rotește privirea prin odaie și alege un alt obiect, pe care îl aduce sub nasul lui Andronic): Și aici?
ANDRONIC: Oțelăriile Bucșan.
BUCȘAN (se apropie de Andronic și, cu o mișcare bruscă, îi rupe nasturele de la haină, arătându-i-l): Și aici?
ANDRONIC: Fabrica de Nasturi Bucșan.

BUCȘAN: Și dumneata nu mă cunoști! Nu e nimic în casa asta care să nu fi trecut prin mâinile mele. Nu e nimic în tot orașul ăsta care să nu poarte imprimat numele meu. Și dumneata nu mă cunoști! Ascensorul cu care te urci e un ascensor Bucșan. Betonul din care e clădită casa e beton Bucșan. Ghetele pe care le porți sunt lucrate cu talpă Bucșan. Asfaltul pe care umbli e asfalt Bucșan. Și dumneata nu mă cunoști!

Astia aveau ceva de zis ...

#22
Greasy-Man

Greasy-Man

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 14.01.2019
Societatea moderna nu mai e sustenabila din 1973 dupa cum s-a observat.
Si asta din cauza consumerismului ambulant scapat de sub control , a corporatismului care exploateaza pana epuizeaza tot   si al socialismului care incurajeaza parazitismul.

Consumam mai mult decat producem, epuizam resurse inutil, iar inflatia creste gradual de la an la an. Criza este constanta, dar este mentinuta sub control de FED si bancile gigantice in timp ce guvernele irosesc bani prin a mari cheltuielile si incuraja consumul, crezand ca asa se rezolva.  Cand nu vor mai putea controla, fiti siguri ca  atunci va fi horror.
Nu vorbesc doar de urmatoarea criza economica, dar si de urmatoarea criza petroliera datorata epuizarii zacamintelor.  Benzina se va scumpi infiorator in urmatorii 10 ani.  

Interesati-va sa aflati cate resurse si energie poate sa consume un computer doar ca sa postati pe internet ca sa nu va mirati apoi ca de ce a au ajuns computerele produse de lux peste 10 ani.

Edited by Greasy-Man, 16 January 2019 - 12:27.


#23
Sierra_Tango

Sierra_Tango

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 11.01.2019
Si totusi, in criza The Financial crisis of 2007–2008, statul american i-a lasat sa pice pe fratii Lehman. Exista u  dokumentar fain pe criza asta...

#24
Greasy-Man

Greasy-Man

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 14.01.2019
Ca alti giganti sa acapareze tot.

#25
mailxox

mailxox

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 19.01.2019
Are loc cate o criza odata la 10 ani, de cand s-a creat sistemul capitalist modern bazat pe specula.  

Mai ales in America si in UK, cred ca nu e un deceniu  prin secolul asta in care sa nu fi fost recesiune.  
List of recessions in the United States - Wikipedia

List of recessions in the United Kingdom - Wikipedia




Crizele sunt periodice, la fel ca si razboaiele.
Sunt  fenomene  ciclice firesti.

Edited by mailxox, 19 January 2019 - 16:55.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate