Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Furt de identitate la bancă? Interceptări e-mail?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 08.03.2006
Vă salut pe toți și vă expun o problemă reală a unui foarte bun prieten, să-i spunem Dan Dănescu ca să-i protejăm identitatea, cu convingerea că mă puteți ajuta:
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Dan a început să primească e-mail-uri – pe adresa [email protected] – de la banca britanică Monese, la care îți faci cont online, fără să fii prezent la vreun ghișeu. Email-urile îi spuneau că „Felicitări, Dan Dănescu, pentru a valida contul avem nevoie de ID-ul tău scanat”, ulterior „Mulțumim pentru ID-ul scanat, solicitarea ta este în curs de analizare”, iar ulterior „Felicitări, acesta este noul tău cont IBAN:___”. Toate acestea fără ca Dan să fi făcut niciun demers în acest sens. El a contactat banca, s-a prezentat cu toate datele sale personale și a spus că nu a solicitat deschiderea niciunui cont. A primit răspunsul că tocmai i-au creat un cont unui anume Dan Gabriel Dănescu, care a furnizat ca adresă de e-mail adresa [email protected] (fără punct), și că totul a decurs normal. Deci banca îi solicita ăluia acte la adresa fără punct, în e-mail-uri pe care le primește și omul nostru la adresa cu punct. Ăla răspunde la e-mail-urile primite de la bancă și atașează acte, dar Dan al meu nu le vede, nu apar în Sent și oricum Dan și-a schimbat parola de mai multe ori de atunci. Dan Dănescu nu primește decât e-mail-urile trimise de bancă, nu și pe cele trimise băncii de Dan Gabriel Dănescu. Atât din ce se vede online, dar și telefonic în două ocazii, Google USA a desființat categoric posibilitatea ca altcineva să dețină adresa fără punct, atâta timp cât Dan al meu o are pe cea cu punct. Gmail ignoră punctele. Prin urmare, Gabriel ăsta primește e-mail-urile la altă adresă decât cea pe care a furnizat-o în formularul de înscriere la bancă.
Ce cred eu: este ușor să îți instalezi un server de e-mail pe computer și să setezi acolo ce vrei tu, inclusiv o adresă de e-mail gen [email protected] . Am făcut asta acum fro 14 ani, doar că n-am putut ține piept hackerilor și în două zile computerul meu trimisese câteva zeci de mii de spam-uri. Deci Gabriel a trimis mailuri la Monese apărând în mod fals ca provenind de la [email protected] în care a specificat altă adresă în câmpul „return-to address”. Astfel, probabil, banca doar a dat reply la email-urile lui, iar răspunsurile băncii au ajuns și la adresa lui specificată în „return-to” dar și la Dan al nostru. Probabil, dacă banca ar iniția un e-mail nou către adresa [email protected], singurul care l-ar primi ar fi adevăratul Dan al nostru, nu și Dan Gabriel. Însă noi nu avem cum să verificăm asta, pentru că Gabriel, contactat telefonic în mod repetat de către bancă, nu a răspuns niciunui apel la numărul pe care l-a furnizat în procesul de înscriere. Iar banca nu îi dă lui Dan al nostru nicio dată personală a lui Gabriel pentru că, până una-alta, Gabriel este noul lor client iar Dan – o terță persoană din România cu care ei nu au nicio legătură. Am un e-mail pe care Dan l-a primit de la bancă și mi l-a trimis și mie, m-am uitat în header și în meta-date și nu am văzut nimic, dar sunt o grămadă de informații acolo și nu mă pricep să le interpretez pe toate.

Acum, care este explicația și ce e de făcut?

#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Eu primesc destul de des mosteniri prin tari care nu stiu unde se afla pe harta.

Pe scurt, nu e nimic nou pt cei care au primit deja milioane de mailuri.


gmail are mari probleme cu adrese de genul [email protected] vs [email protected]
Cateodata incurca adresele.

P.S. Monese nu e banca.
La banca te duci personal, cu boletinul.

Ce e pe net e altceva.

#3
Maryus89

Maryus89

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 02.05.2008
https://support.goog...en
http://www.businessi...s-doesnt-matter

Citeste aici si te lamuresti.

Edited by Maryus89, 03 March 2018 - 23:47.


#4
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View PostGILOFFICE, on 03 martie 2018 - 23:41, said:

Acum, care este explicația și ce e de făcut?
Explicatiune nu am, probabil e pe baza nervoasa.
Ideea e ca "Dan" poate sa-si vada linistit de viata.
Daca vrea.

#5
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Si eu zic ca Dan (cel din poveste) isi poate vedea linistit de viata.

Edited by pasilla, 04 March 2018 - 00:06.


#6
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Intrebarea e: "Si ce?"

Sa bage la spam adresa de pe care primeste mailuri, si gata. N-are nicio legatura cu furtul de identitate.

#7
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,876
  • Înscris: 27.04.2010
"El a contactat banca, s-a prezentat cu toate datele sale personale ..."
Deci pana la urma Dan a fost atat de prost sa le dea datele lui personale unora de pe net ???
Nu le-a dat si datele celorlalte conturi pe care le mai are ??
Ca sa-i trimita aia mostenirile ... pamant pe Luna ... vreo 2-3 piramide ...

Edited by shymano, 04 March 2018 - 01:11.


#8
marius87ism

marius87ism

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,801
  • Înscris: 18.11.2012
Ca sa deschizi cont la monese cineva trebuie sa aiba datele lui dan danescu asta si mai ales sa arate foarte asemanator cu dan danescu pentru ca procesul de creare a unui card implica si inregistrarea vocala si video a lui, inainte de a deschide contul de asemenea va trebui sa aiba o conferinta video cu un reprezentant al bancii in care ar trebui sa il vada personal pe el intre timp ce ii arata si actul de identitate in original, deci nu e chiar asa simplu, dar orice e posibil, nu excludem nimic,

#9
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,381
  • Înscris: 01.12.2001
Asa de tare te-a marcat filmul de aseara de pe ProTV? "Furt de identitate". E doar o comedie.
Ce te faci cand incepe seria Bourne ;)

#10
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Cliseul clasic"UN PRIETEN A PATIT..."
In rest, "spam".

#11
katti

katti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 16.09.2008

View PostGILOFFICE, on 03 martie 2018 - 23:41, said:

au creat un cont unui anume Dan Gabriel Dănescu, care a furnizat ca adresă de e-mail adresa [email protected] (fără punct), și că totul a decurs normal.
Ala e un prost, ca nici nu stie exact propria adresa de mail, iar banca aia online nici nu verifica adresele de mail furnizare de clienti.

Edited by katti, 04 March 2018 - 10:23.


#12
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
@GILOFFICE

E vrajeala curata ce ai scris tu acolo.
De ce ar face un om care nu a contactat o banca niciodata, un demers, trimitand datele personale si interactionand cu Monesse ca si cand ar fi creat cu intentie contul?
Apoi... contul ala de Monesse trebuie alimentat, ca nu pica bani din cer... Cine il va alimenta? Probabil ca celalalt individ... Iar daca va lua un credit mic de la Monesse, pe care nu-l va mai da inapoi, banca se va indrepta catre posesorul real al contului...ala care a trims actele scanate.

Asta nu e furt de identitate e o confuzie de mail. Banca are copia actelor aluia care a deschis contul, deci CNP-ul lui Gabriel... Mai concret, in lumea reala, Dan nu are de ce sa fie atat de idiot incat sa trimita documente, stiind ca nu a solicitat niciodata acelei banci deschiderea contului...

Dar, pe tine te preocupa altceva... cred. Te preocupa daca o astfel de frauda ar fi posibila... Raspuns:  nu prea.

Edited by rosix, 04 March 2018 - 11:17.


#13
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 08.03.2006
S-o luăm pe rând: Maryus89: mulțumesc, dar știu, am scris din primul post că „Gmail ignoră punctele”. Shymano: să faci pe alții proști fără să-i cunoști sau semnături de genul „nu suport prostia” nu te fac mai deștept, ci mai anost. Inteligența se dovedește, nu se proclamă; iar apropos de semnătura ta: deși te dezici de proști, confunzi grav o aptitudine/capacitate (inteligența) cu personalitatea, care e cu totul și cu totul altceva, iar astea le înveți încă din liceu. Posted Image  .   Marius87ism: mulțumesc pentru detalii, credeam că se bazează doar pe un ID scanat; și totuși, un buletin poate fi falsificat ușor dacă verificarea lui se face prin scanare sau prin webcam, cum de li s-o permite celor de la Monese să verifice un ID doar prin metodele astea?  Katti: da, așa pare, că Gabriel nu-și știe propria adresă de e-mail, dar atunci cum de primește e-mail-urile trimise de bancă la adresa [email protected]? Sigur le primește, pentru că răspunde la ele. Dan al nostru nu vede ce ăi scrie Gabriel băncii, dar primește toate e-mail-urile pe care banca i le trimite lui Gabriel.
Valabil pentru cine a mutat aici postul scris inițial într-o arie tehnică și pentru toți ceilalți de mai sus, necitați: am pierdut 20 de minute să scriu un post căutând sfaturi tehnice, gen ce să caut în header-ul e-mail-urilor, după ce să mă uit în meta-datele cuprinse într-un e-mail, eventual cineva de ajutor căruia să îi trimit toate acestea și care să le analizeze. Suntem oameni serioși și ocupați și Dan și eu, nu să facem conversație de plictiseală ca babele pe marginea drumului căutam. Mulțumesc pentru sfaturile de a ignora problema, Dan își poate vedea în continuare de business cu sau fără aceste e-mail-uri de la Monese, doar că mă crede pe mine mai tehnic decât el și mi-a povestit chestiunea, iar pe mine m-a intrigat asta cu e-mail-urile: cum se poate să fie primite și de unul și de altul deși ele au fost trimise la o singură adresă?
LE: Rosix, pentru că acuzi așa fără să știi: zât! Așa, pentru tine: Dan nu a trimis documente la bancă, iar banca nu acordă credite, iar eu nu mă ocup cu fraude; dacă tu crezi că aș putea să întreb pe un forum public despre cum să fac fraude, mă faci să râd; de tine, bineînțeles. Recunosc în schimb că am pus titlul ăsta din motive de marketing.

Edited by GILOFFICE, 04 March 2018 - 11:25.


#14
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

View Postkatti, on 04 martie 2018 - 10:23, said:

Ala e un prost, ca nici nu stie exact propria adresa de mail, iar banca aia online nici nu verifica adresele de mail furnizare de clienti.

E o banca la care-ti faci cont online. Tot ce ai nevoie e de o poza dupa ID si un numar de telefon unde primesti un cod de validare.
Adresa de email este ceruta doar optional. Daca esti suficient de prost sa pastrezi bani intr-o astfel de banca, probabil esti suficient de prost sa completezi gresit adresa de email.

#15
lexis1

lexis1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.02.2018
La GMAIL situatia cu punctul e mai ciudata pentru ca gmail nu stie sa contorizeze punctul si toate mailurile ajung in inboxul care detine ca varianta principla acele litere, indiferent de unde e plasat punctul.
In sensul ca daca detii dandanescu@ atunci gmail directioneaza mailurile si pentru variatiunile cu punct, adica dan.danescu@ si danda.nescu@ si dandan.escu@, etc si mailurile toate ajung in inbox la dandanescu@

Si unde e furtul de identitate?
Tu chiar traiesti cu impresia ca esti singurul Dan Danescu de pe planeta si ca numele persoanelor sunt unice pe planeta?
Ti-a spus compania clar, un cetatean ce are acelasi nume Dan Danescu Gabriel a deschis un cont la ei si a declarat din greseala sau nu, adresa aceea de mail.
Avand in vedere ca ai comunicat cu acea companie puteai sa le ceri sa stearga mailul tau din baza lor de date deoarece nu le-ai dat acordul de prelucrare si nu ai nici o legatura cu cel ce a dat acel mail din greseala sau nu.

Furt de identitate era daca se folosea de datele tale personale, CNP, Data nasterii, Adresa... nu ca are acelasi nume ca tine + inca un prenume si ca a completat o adresa de mail gresit sau poate a fost transcrisa gresit de functionara. Se mai intampla si asta, sa transcrie gresit functionara din hartiile completate in baza de date.

Ca exemplu, cineva are o adresa de mail de genul asta si aparent ori a fost candva a unei persoane cu acelasi nume, ori completa pe formular gresit sau la vrajeala mailul acea persoana cu acelasi nume si detinatorului ii vin mailuri de la niste companii cu care nu a avut nici o treaba si nu le-a dat nici un mail.

#16
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,876
  • Înscris: 27.04.2010

View PostGILOFFICE, on 04 martie 2018 - 11:17, said:

.
Daca esti atat de inteligent, de ce mai ceri sfaturi p-aici ???
Nu ti se pare ca e un paradox asta ??

#17
GILOFFICE

GILOFFICE

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 08.03.2006
Cspot, și totuși cum de primesc amândoi email-urile? Dan primește pentru că, na, e adresa lui cea la care banca trimite mail-uri, e normal să le primească; dar Gabriel ăla cum de le primește și el? Asta e întrebarea postului. Sigur le primește, pentru că răspunde la ele! Asta e întrebarea la care căutam un răspuns tehnic, de genul „vezi că e un un return-to address mascat în meta-date, uită-te pe rândul 83 din cod și vezi acolo o adresă străină; adică mă așteptam la o explicație tehnică, cum se poate ca Gabriel să primească mailurile dacă banca scrie pe adresa lui Dan?
Dar acum, na, slabe șanse să mă lămurească frun IT-ist de ce, mai ales că o deviarăm în altele, ne certăm pe inteligență :) (cheers, shymano!), alții îmi repetă ceea ce am scris din primul post (gmail ignoră punctele) unde mai pui și că postul a fost mutat din aria tehnică de software în asta de „pasiuni, ce mi-am mai luat eu de pe net, uite poze cu pisica mea în blana goală” șamd Posted Image

#18
lexis1

lexis1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.02.2018
Si cine ti-a spus ca Gabriel primeste mailurile?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate