Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Smiorcaieli proletare la moartea unui boier

* * * * - 6 votes
  • This topic is locked This topic is locked
42 replies to this topic

#19
lil debul

lil debul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,662
  • Înscris: 29.09.2005

 Aldulescu, on 25 ianuarie 2018 - 19:39, said:


Da, dar a avut noroc ca s-a nascut intr-o familie boiereasca si avea relatii asa ca i s-au deschis usor toate portile.
Ce-ti mai place Miorita.

#20
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,745
  • Înscris: 26.08.2008

 belogerer, on 25 ianuarie 2018 - 19:59, said:


ce a realizat asta pt tine/noi? concret...
Pentru tine trebuie sa realizezi ceva TU!

#21
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003

 gear, on 25 ianuarie 2018 - 19:04, said:

In fata boierului poate te inclini tu.

Poporul roman isi aminteste de oamenii care merita sa fie amintiti pentru cea ce au realizat, Neagu Djuvara e unul dintre ei.

Ai avut un puseu de manie proletara ?

Nu te speria, Romania este condusa de "oamenii care merita sa fie amintiti", de fii poporului. Ei iti ofera exact ceea ce doresti si meriti.

#22
Trexman

Trexman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,371
  • Înscris: 11.11.2017

 pasilla, on 25 ianuarie 2018 - 18:06, said:

NU conteaza. Nu e treaba ta.

Unul a ras păduri, altul ne-a făcut pecenegi/cumani.

„ie” în treburile noastre.

#23
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Din cartea lui Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident:

"Singurul ţel al tuturor acestor fanarioţi, ţintit încă din cea mai fragedă copilărie, este un loc de domnitor în Muntenia sau Moldova. Ca să-l atingă, nici o fărădelege nu li se pare prea mare, nici o josnicie nu este prea umilitoare. De cumva vreun frate, unchi, văr sau chiar părinte se pun în calea năzuinţei lor, otrava sau securea călăului îi scapă de ei; căci, atunci cînd nu-l poţi nimici tu însuţi pe cel ce-ţi poate dăuna, îl pîrăşti, iar de la pîră, oricum ar fi ea, pînă la moarte, la Constantinopol, nu este decît un pas. Lăcomia, bine cunoscută, a acestei nemernice cîrmuiri duce la locurile rîvnite. Ca să ajungi pînă acolo, rămîi sărac lipit, apoi furi şi jefuieşti ca să-ţi refaci averea.

Un domnitor proaspăt numit pleacă de la Constantinopol cu datorii de două—trei milioane de piaştri. După patru, cinci sau şase ani de domnie, se întoarce cu o avere de cinci-şase milioane, atunci cînd i se lasă răgazul să le adune: însă, îndeobşte, este alungat, surghiunit sau i se taie capul după cîţiva ani de huzur, sau de se află că a adunat o avere destul de mare ca să-i poată fi luată [...].
ţările române sînt silite să participe din plin la aprovizionarea imperiului şi, mai presus de toate, a capitalei lui, aflată atît de aproape, în secolul al XVIII-lea,\ observatori străini susţin că o treime din aprovizionarea oraşului Constantinopol vine din Principate. De aceea, în aceste ţări, turcii deţin monopolul la cumpărarea grînelor şi a vitelor, cu preţurile impuse de ei. Iar preţurile acestea sînt tot mai scăzute faţă de preţurile pieţei, pe măsură ce situaţia economică şi monetară a imperiului se înrăutăţeşte. La sfîrşitul secolului al XVI-lea, preţurile nu sînt decît cu puţin peste jumătate din preţurile pieţei, în fiecare an, la date fixe, trimişii Porţii adună mii de tone de grîu şi de orz, sute de mii de vite mari şi de oi (un document din 1591 arată că 141 000 de oi au fost ridicate numai din Moldova), în vreme de război, sînt ordonate rechiziţii suplimentare. Ne putem închipui urmările dezastruoase ale unui asemenea sistem. La început, măsurile acestea lovesc cu deosebire în boieri, mari proprietari de pămînt, singurii care aveau surplusuri pentru piaţa externă. Aceasta va determina, în parte, aventuroasa tentativă a lui Mihai Viteazul, ultima încercare importantă a ţărilor române de a scutura jugul otoman. însă, cu timpul, măsurile acestea îl lovesc, încă şi mai tare, pe ţăran: nemaiputînd, din puţinul ce-i prisoseşte, să facă faţă dărilor şi rechiziţionărilor, ţăranul liber se îndatorează tot mai mult şi, în cele din urmă, se dă pe sine, împreună cu familia şi cu peticul lui de pămînt, pe mîinile moşierului din vecinătate, în felul acesta, se alcătuiesc, în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi de-a lungul secolului al XVII-lea, imense latifundii stăpînite de boierii cei mari, în timp ce domeniul ţărănimii libere se micşorează din ce în ce mai mult. Şi încă ceva: ţărănimea aceasta care, vreme de secole, dăduse cel mai mare număr de apărători ai ţării, acum, cînd este transformată tot mai mult într-o masă de şerbi ce pot fi puşi la dări şi munci după bunul plac al stăpînului, nu va mai da — aproape deloc — ostaşi. Armata lui Mihai Viteazul este, în bună parte, o armată de boieri şi de mercenari, ca în Occident.

Principalele impozite indirecte erau: taxa pe ovine şi pe caprine (oferitul), dijma pe stupi şi pe porci (dijmăritul), taxa pe vin (vinăritul) — şi, sporadic, taxa pe bovine (văcăritul),
cea mai detestabilă şi mai detestată, deoarece era pusă pe principalul ajutor al plugarului. Vacaritul stîrnea adevărate răzmeriţe, încît, în 1763, Constantin Racoviţă îl desfiinţase, cu
firman al sultanului, patriarhul ecumenic blestemîndu-i pe cei ce se vor încumeta să-l pună din nou. Vom vedea ceva mai încolo cum a fost cu blestemul!... Mai existau, în sfîrşit, încă două capitole importante: exploatarea minelor de sare (care aprovizionau o mare parte a sud-estului Europei) şi vămile şi impozitele pe mărfurile de consum local. Spre deosebire de capitaţie, adunată de slujbaşii statului, impozitele indirecte, cele de pe vămi şi cele de la minele de sare erau cedate, anual, unor mari financiari..., altă sursă de nenumărate abuzuri. Am văzut mai înainte ce scrie Langeron despre faptele ispravnicilor, adică ale prefecţilor. Ar fi fost de dorit ca spusele lui să fie exagerări, să fie părtinitoare, aşa cum i se întîmplă adesea. Dar, din nefericire, spusele sale se potrivesc cu cele ale multor altora, străini sau pămînteni"

Edited by rosix, 26 January 2018 - 08:10.


#24
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006

 gear, on 25 ianuarie 2018 - 19:04, said:



Oamenii simpli se inchina cu capul descoperit in fata istoricului Neagu Djuvara.
Romania mai are multe nume mari in cultura, care nu sunt boieri,  o sa se incline omul simplu in semn de respect si in fata lor la fel cum se inchina acum in fata istoricului si omului de cultura Neagu Djuvara.

In fata boierului poate te inclini tu.

Poporul roman isi aminteste de oamenii care merita sa fie amintiti pentru cea ce au realizat, Neagu Djuvara e unul dintre ei.
Daaaa, 90% din cei nascuti pana in ´75-´80, il plang pe Ceausescu pentru merite!

#25
Assur

Assur

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 14.07.2017
Si de ce dracu`l-am plange pe hodorogu`ala cu ifose aristocratice care n-a muncit o zi in viata lui(nu e de mirare ca a apucat 100 de ani!), si n-a facut absolut nimic pentru tara asta?!

#26
valecris16

valecris16

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,677
  • Înscris: 26.11.2007

 rosix, on 25 ianuarie 2018 - 20:29, said:

Va recomand sa cititi cartea lui Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident  in primul rand ca sa intelegeti din ce neam de iobagi va trageti si in al doilea rand ca sa intelegeti ca aproape intreaga istorie a patriei e dramatica, un abuz fiscal major al marilor puteri si a domnitorilor pusi in functie de acestea, la adresa iobagilor de pe aceste meleaguri (lucruri care se intampla si in prezent)  

Studiind relatiile de slugarnicie a domnitorilor locali, pusi de Inalta Poarta sau de imperiul rus, in tarile romane, veti intelege ca situatia actuala din Romania, caracterizata de coruptie majora, are adanci radacini istorice in trecut.

Veti vedea ca expresia neam de slugi, folosita la adresa romanilor, se referea de fapt la o intreaga categorie de functionari, care isi plateau posturile si apoi isi scoteau banii, cu varf si indesat de la cei mai saraci care intrau in relatie cu statul, prin tot felul de taxe si biruri.

Studiind istoria din mai multe surse o sa vedeti ca, incepand cu perioada fanariota, tarile romane au o istorie mizerabila a abuzului si exploatarii combinata cu saracie maxima in paturile sociale, departe de istoria glorioasa care vi s-a predat la scoala.
Bine punctat rosix'....dar pe linga aceasta carte fenomenala(Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident) recomand si Nicolae Filimon-Ciocoii vechi și noi....asta ca sa fie imaginea mai clara unde ne aflam in anul de gratie 2018....

 myshyk, on 26 ianuarie 2018 - 09:01, said:

Daaaa, 90% din cei nascuti pana in ´75-´80, il plang pe Ceausescu pentru merite!
Ofera informatia pina la capat....adica si ca peste 90% din cei nascuti dupa '89 nu au habar de ceausescu si din indolenta si prostie au marea oportunitate sa repete ce au trait ceilalti 90%....

#27
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,429
  • Înscris: 20.02.2008

 Assur, on 26 ianuarie 2018 - 10:08, said:

Si de ce dracu`l-am plange pe hodorogu`ala cu ifose aristocratice care n-a muncit o zi in viata lui(nu e de mirare ca a apucat 100 de ani!), si n-a facut absolut nimic pentru tara asta?!
A muncit de 10 ori mai mult decat cei ca tine.
Munca intelectuala nu dat la sapa ca toti prostii. Astia ca el pot ridica nivelul tarii asteia. Dar sunt prea putini, PSD are grija sa scape de ei si sa promoveze amibele, euglenele verzi si capetele de penis.

#28
aflorin27

aflorin27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 842
  • Înscris: 06.06.2014
Pacat ca prostia nu doare, mare pacat.
Sunt siderat cum oameni care nici macar sa citeasca o carte nu sunt in stare, au nesimtirea sa puna la indoiala munca unui om care a scris mai multe carti decat au citit ei in toata viata lor. Omul a fost un mare istoric, un mare om de cultura, un om care a studiat ani intregi si niste neica nimeni vin cu rahaturi din astea comuniste ca ce a facut asta pentru tara.
In zile ca astea mi-e scarba de tara asta. Care clar isi merita soarta.

#29
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003
Sa mai arunc putin gaz pe focul maniei proletare.

Subiectul discutiei nu a fost istoric, doar a avut preocupari in domeniu. Unii afirma ca scriele sale au urmarit o anumita directie.

#30
aflorin27

aflorin27

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 842
  • Înscris: 06.06.2014

 terratec, on 26 ianuarie 2018 - 16:35, said:

Subiectul discutiei nu a fost istoric, doar a avut preocupari in domeniu.
Preocupari, clar. Si un doctorat in filosofia istoriei, la Sorbona.

#31
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,429
  • Înscris: 20.02.2008
Unii or sa creada ca Sorbona e marca de Vodka...

#32
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003

 aflorin27, on 26 ianuarie 2018 - 17:12, said:

Preocupari, clar. Si un doctorat in filosofia istoriei, la Sorbona.

Istoria este una, filosofia este altceva. Nu cunosti diferenta dintre ele sau le incurci intentionat ?

#33
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002

 rosix, on 25 ianuarie 2018 - 20:29, said:

Va recomand sa cititi cartea lui Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident  in primul rand ca sa intelegeti din ce neam de iobagi va trageti si in al doilea rand ca sa intelegeti ca aproape intreaga istorie a patriei e dramatica, un abuz fiscal major al marilor puteri si a domnitorilor pusi in functie de acestea, la adresa iobagilor de pe aceste meleaguri (lucruri care se intampla si in prezent)  

Studiind relatiile de slugarnicie a domnitorilor locali, pusi de Inalta Poarta sau de imperiul rus, in tarile romane, veti intelege ca situatia actuala din Romania, caracterizata de coruptie majora, are adanci radacini istorice in trecut.

Veti vedea ca expresia neam de slugi, folosita la adresa romanilor, se referea de fapt la o intreaga categorie de functionari, care isi plateau posturile si apoi isi scoteau banii, cu varf si indesat de la cei mai saraci care intrau in relatie cu statul, prin tot felul de taxe si biruri.

Studiind istoria din mai multe surse o sa vedeti ca, incepand cu perioada fanariota, tarile romane au o istorie mizerabila a abuzului si exploatarii combinata cu saracie maxima in paturile sociale, departe de istoria glorioasa care vi s-a predat la scoala.


Dumneata din ce neam te tragi ? Eram curios nu de alta, pentru ca am o senzatie de greata cand citesc chestii de genul "va trageti" restul este in regula, un pic discutabil, eu personal cred ca vina apartine in mod egal ambelor parti, probabil ca expresia "zona de confort" s-a inventat in Romania, sau pe meleagurile astea

#34
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,243
  • Înscris: 29.12.2006

 rosix, on 25 ianuarie 2018 - 20:29, said:

Va recomand sa cititi cartea lui Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident  

Cartea asta nu e recomandată celor care toată ziua dau vina pe politicieni, că fură, că înşeală...că românii sunt aşa din cauză că sunt proşti...şi aşa mai departe.

Oamenii sunt la fel peste tot în lume. Însă nu toţi oamenii sunt...între Orient şi Occident, aşa cum suntem noi românii, bulgarii, sârbii, grecii moderni...şi ce-o mai fi pe-aici !

Naţia noastră română are nevoie de elite, care să ne pice din cer într-o clipă. Din istorie aflăm că elitele nu cad din cer, ci, cum se întâmplă peste tot în lumea vie, se supun legii lui Darwin: unele dispar, altele se adaptează. Acest proces are nevoie însă de multe generaţii, şi de mulţi bani !

Edited by lupini, 27 January 2018 - 16:48.


#35
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,429
  • Înscris: 20.02.2008

 lupini, on 27 ianuarie 2018 - 16:45, said:

Cartea asta nu e recomandată celor care toată ziua dau vina pe politicieni, că fură, că înşeală...că românii sunt aşa din cauză că sunt proşti...şi aşa mai departe.

Oamenii sunt la fel peste tot în lume. Însă nu toţi oamenii sunt...între Orient şi Occident, aşa cum suntem noi românii, bulgarii, sârbii, grecii moderni...şi ce-o mai fi pe-aici !

Naţia noastră română are nevoie de elite, care să ne pice din cer într-o clipă. Din istorie aflăm că elitele nu cad din cer, ci, cum se întâmplă peste tot în lumea vie, se supun legii lui Darwin: unele dispar, altele se adaptează. Acest proces are nevoie însă de multe generaţii, şi de mulţi bani !
Pai tu nu vezi ca elitele sunt negate tocmai de anumiti parameci? Nu vezi ca amibele isi permit sa conteste munca unor titani? In timp ce sug la pompa lui Dragnea?

#36
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013
Neagu Djuvara nu a fost un boier ci un intelectual de marca, sa nu incurcam borcanele, ca el au fost zeci dar care din pacate au sfarsit in puscariile comuniste...
Malaxa, Mociornita, etc.de astia puteti spune ca au fost boieri

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate