Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Viata in salbaticie - alternativa viabila?

* * * * * 10 votes
  • Please log in to reply
936 replies to this topic

#901
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
x=x0+v0t+at2/2, zice fizica; practic ma gandesc ca zona a fost locuita anterior cu ceva (poate) zeci de ani in urma; un put de 100m nu este chiar la indemana, tind sa cred ca e mai putin adanc, astept in curand sa-l vad pe scorpion ca-si potoleste setea cu o cana de apa rece.

Edited by edysun2007, 11 May 2021 - 10:44.


#902
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Cand eram copil am fost la munte la un put de vreo 80m, erau 2 galeti, la fiecare capat, nu era bobinat caci nu ar fi incaput , oricum 80m de lant era destul de greu, mai greu decat apa in galeata.

#903
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015
Extras atemporal

Din pacate, programul de furnizare apa curenta este intre 08 - 12... asa ca am fost nevoit sa improvizez o chiuveta / importanta pentru spalarea pe maini, fata, dinti, vase, etc... si un dus de gradina. Initial am folosit o schela metalica pe care o avea, apoi am construit pe structura de lemn.

Ieri seara (joi) a plouat abundent... nu pot descrie senzatia de eliberare de la dusul de gradina... dupa o zi de munca, apa calda la peste 40 grd. C (incalzita numai de la soare, 2 - 3 ore de lumina solara puternica au fost suficiente - bidonul de 35 litri e vopsit in negru cu un spray de vopsea), in buricu' gol in semiintuneric, cu talpile in iarba, protejat de perdelele de dus semiinchise pe o parte si de alunul de pamant si casa pe cealalta, in bataia vantului si a ploii, am redescoperit sapunul SOLID, cel care face spuma din abundenta si miroase a SAPUN, nu gelurile de dus de domnisoara si samponul parfumat si sapunurile lichide dezinfectante...

Consum cam 70 - 80 litri de apa pe zi, asta inseamna 2 - 3 m3 lunar. 15 lei.

Adorm relativ devreme, pe la 21.30 - 22.00 - am uitat de televizor si net. Dimineata ma trezesc spontan si odihnit odata cu rasaritul, pe la 06.00 - 06.30.

Imi simt gandurile, e liniste. Nu ma tulbura aproape nimic, nu mai am ceas.

Am ascutit si am pus aracii la rosii si la ardei (capia, gogosari, gras). Topinamburii au iesit si sunt o frumusete, au cam 50 cm. acum, ca am muncit o zi sa-i scot la lumina cu coasa din buruiana inconjuratoare... foto.

Am pornit prima gramada de compostor, pe straturi. foto. Saptamana viitoare isi va dubla volumul, daca voi putea cosi cat trebuie si daca-mi va permite vremea, se anunta ploi...

Pe mancare si apa plata am consumat saptamana asta, fara restrictii, 120 lei - branza Fagaras, iaurt grecesc, muschi tiganesc, branza, rosii, cascaval, carnati, ciocolata... dar imi vor ajunge si saptamana viitoare, desi cantitatile sunt mici, asa ca... lunar, cheltuiala ar fi de cca. 250 - 300 lei. Nu am nevoie de mai mult, e doar o chestiune de organizare - desi deocamdata nu am unde sa-mi gatesc, mancarea NU se arunca, se programeaza. :-)

Se poate trai simplu si natural. Tensiunea arteriala si glicemia mi-au revenit la normal, sper ca nu doar din intamplare.

Vom vedea ce-mi rezerva viitorul.

Attached Files

  • Attached File  0.jpeg   164.14K   149 downloads
  • Attached File  1.jpeg   379.54K   135 downloads
  • Attached File  2.jpeg   212.57K   131 downloads
  • Attached File  3.jpeg   445.11K   122 downloads
  • Attached File  4.jpeg   362.19K   122 downloads
  • Attached File  5.jpeg   402.47K   115 downloads

Edited by Scorpionul_Lenes, 14 May 2021 - 20:10.


#904
Satinsky

Satinsky

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 07.05.2021
Alun de padure, ca ala de pamant e mic, pitic si se vede buricul din drum.

#905
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
La mulți ani scorpioane și tuturor romanilor! Sper ca e bine la tine. Compostul meu este atât de iubit de plante încât nu stiu cum sa îl împart sa ajungă. Multa sănătate!

#906
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Personal nu reusesc cu compostul, nu ma inteleg cu partea de microbiologie, nu creste ce trebuie, (defect profesional), de anul asta am ingropat materiile fecale in gradina, distribuit uniform, sa vad la anul cum o creste, caci cu zmeura am reusit, creste foarte bine intro brazda cu fecale.

#907
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
Pentru inceput iti iei cateva repere. Volumul, undeva un cub cu latura 1m da bine, se ating temperaturi mari vara. Umiditatea potrivita, se regleaza din produsele adaugate in compost sau se uda in perioade de seceta. Nu strica sa adaugi ceva rame daca nu sunt in zona. Ratia carbon azot, prea multa umiditate-miros adaugi paie uscate, cartoane etc. E bine sa fie maruntite. La pornire e bun un activator, balega proaspata de vaca e numarul unu. Personal folosesc macerat de urzici si sau coada calului. Ambele sunt activatori perfecti, fertilizanti, eu am non stop macerat pentru protectia plantelor de gradina. Nu o las in soare prea mult, se usuca vara si procesul incetineste. Fac lazi de scanduri. La 40grade mor gramezi de patogeni, la 60 moare tot un doi. La final bag mainile in el si inspir adanc - e miros proapat de padure=super bun. Poti composta orice este organic, le ingropi apoi in gradina. Daca nu ai monitorizare de temperatura, dupa ce se umple lada o lasi sa prinda o vara completa. In paralel pornesti alta. Daca maruntesti merge si mai bine. Nu o golesti la curat never, lasi putin sa plece urmatoarea bine. Nu bagi nici un chimical, uzi cu apa de ploaie. Daca apar ciuperci in ea e semn bun, lantul de descompunere functioneaza.

#908
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View Postedysun2007, on 01 decembrie 2021 - 07:45, said:

La mulți ani scorpioane și tuturor romanilor! Sper ca e bine la tine. Compostul meu este atât de iubit de plante încât nu stiu cum sa îl împart sa ajungă. Multa sănătate!

Multumesc, edysun2007... Toate gandurile bune si pentru tine!

Da, la mine e bine. Doua pile de compost functioneaza perfect, la primavara pornesc raspandirea... Am zeci de kg. de topinamburi, dar incep din ianuarie recoltarea, treptat... Am ridicat casuta de lemn, 24 m2, dorm la mansarda semi+deschisa, 12 m2... incalzire cu lemne, fotovoltaic inca in lucru - a venit vremea rea si... sunt sarbatorile de iarna.

La Multi Ani 2022!

#909
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
La mulți ani!

Foarte sănătos topinamburul, bogat în nutrienti. Plus ca se conservă în sol. Sa ai spor în toate. Azi am transplantat și eu câteva răsaduri de kale, e călduț afara. Trebuie sa ma gândesc la însămânțare pentru roșii și ardei. Și poate ma ocup de ceva stoloni de căpșuni, numai sa pregătesc un pat mai acid, cum le place.

Edited by edysun2007, 30 December 2021 - 16:25.


#910
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015
Alt extras atemporal...

A trecut timp, cu bune si rele, cu impliniri dar si cu dezamagiri de la ultima mea postare... Important este ca am scapat (aproape) de presiunea timpului si de "zgomotul" de informatii exterior... Cu mari eforturi, sustinute minut de minut, incep sa nu mai gandesc in termeni de eficienta / randament / productivitate. E greu, dupa ce o viata intreaga ai trait haituit de termene-limita, to-do-list, incarcare maximala a timpului, multitasking, etc.

E greu de inteles si mult mai greu de aplicat asta, sa reduci ritmul, sa nu te simti inutil atat timp cat faci lucruri bune pentru tine.

Venerabilul Nick Keomanavang, calugar buddhist din Thailanda, a fost intrebat de ce calugarii nu-si eficientizeaza  maturatul frunzelor din padure, ca sa castige timp si sa nu se plictiseasca. Raspunsul a fost criptat:

"De mii de ani folosim maturi de crengi si maturam in fiecare dimineata aleile si spatiile comune de frunze, desi traim in padure si este evident ca a doua zi, va exista o noua patura de frunze cazute. Si da, am putea folosi aspiratoare sau alte utilaje cu care sa terminam in cateva minute. Dar care ar fi rostul? Pentru noi, eficienta NU conteaza. Maturand, ne relaxam mintea si corpul si indeplinim si o sanatoasa miscare fizica. E o forma de meditatie. Mindfulness e cand te concentrezi numai pe maturat si tot mediul exterior dispare... Si da, traim o viata plictisitoare, din punctul de vedere al lumii actuale, plina de agitatie, zgomot, stress, bani si hormoni... dar plictiseala aceasta a devenit un lux pe care foarte putini si-l pot permite... :-) "

Incet-incet, modific locul, il imbunatatesc treptat, fac numai ce pot, cand pot, cat vreau si ce vreau EU.

Attached Files



#911
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
In cazul meu ecosistemul tinde sa se degradeze, ma confrunt cu bacterii si alt fel de paraziti daunatoari.

Toti vecinii care cresc animale au un soi de campilobacter, helicobacter, din pacate este larg raspandit la animale in zona unde locuiesc, in plus exista si tulpinile de helicobacter agresive care contamineaza mancarea procesata industrial, nici iaurtul facut in casa din lapte produs local nu-i scutit de probleme din astea.

Nu ma ajuta nimic de genul roscove, guma xantan, pilorix, probiotice, antibiotice, miere de manuca. e.t.c. nu stiu cum pot trece la salbaticie daca sotia nu vrea o astfel de viata, desi pe ea helicobacterul o supara mai rau ca pe mine, ne mai ajuta terapia Rife altfel ar fi jale.

Daca nu prea intervii in ecosistem acesta te va hrani toata viata, daca intervii lucrurile o iau razna.

#912
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015
A pierde vremea / timpul = ... 6. A folosi timpul in mod irational, neproductiv, a nu profita la maxim de trecerea timpului (una dintre definitiile din DEX).

Allan Watts spunea ca : "Dupa multa experienta de viata, am ajuns la concluzia ca singurul scop al vietii este... sa traim" (frumos, as adauga eu)... si atunci, de ce insistam sa adaugam acestui scop genial de simplu, alte si mereu mai multe ramuri secundare? De ce nu ne este de ajuns doar sa traim frumos?

Si daca cei care pierd timpul sunt neproductivi, cum pot sa-si justifice existenta? Poate prin simplul fapt ca se aseaza treptat in spiritualitate, adica in acea dimensiune in care nu se cuantifica nimic si totul tine de o componenta subtila...

#913
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Din pacate anul asta agricultura a fost un semiesec, cred ca o sa iau sotia sa venim in vizita de documentare la topinaburi, trebuie facuta o schimbare.
Nu ma sincronizez deloc cu vremea asta, cand ploua eu nu reusesc sa pun in pamant ce trebuie.

#914
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
salut colegi , apropo de topinamburi, Scorpioane , tu uzi topinamburii? bine la mine aici in vaslui e ceva seceta si mam apucat de udat ,

cand ii recoltezi tu ? ii recoltezi pe toti sau cat gatesti in acea zi .

#915
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
Scorpioane, dacă sufletul e liniștit ce să mai vrei? Toate bune și dă corpului ce are nevoie, la fel și spiritului. Puțini mă înțeleg că mă relaxez lucrând grădina, chiar dacă nu e ușor tot timpul.

Ionuț, ecosistemul nu se degradează, doar răspunde, se transformă. Buruienile, așa numesc neștiutorii unele plante, sunt reacția solului la tratamentul necorespunzător pe care il aplicăm. Începe să compostezi și hrănește solul cu bacterii benefice.


Marius, recoltezi ce consumi. Afară se strică iute, în pământ nu. Doar când îngheață e greu cu săpatul.

#916
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015
A trecut si Echinoctiul de Toamna... scade durata zilei dar Soarele se orienteaza mai bine fata de panourile mele puse in pozitie de iarna, asa incat la ora 11 deja intra in absorb... peste trei ore intra in float si incepe distractia electrica, spalat rufe, gatit la plita cu inductie, cuptor electric, cana de fiert si filtrat apa, etc., in functie de necesitati...

Am avut soare gramada in ultima perioada, am produs cam 10 KWh zilnic, noaptea din baterii 2 - 4 KWh dar se incarca complet a doua zi... :-)

Attached Files



#917
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018

View PostScorpionul_Lenes, on 25 septembrie 2022 - 07:25, said:

A trecut si Echinoctiul de Toamna... scade durata zilei dar Soarele se orienteaza mai bine fata de panourile mele puse in pozitie de iarna,


Nu inteleg...tu acolo cu atat salbaticie si spatiu liber fara nici o obligatie sa cauti planuri si aprobari architecti si ingineri: tu acolo ai pus acele panouri pe iarna cu umbra aia pe ele !?
WTF man...pai ia si trage si tu doua trei lemne si cu ceva suruburi si le modifici pozitia unghiulara in fiecare zi, chiar si cand mergi la facut pipi...

Bafta

Edited by EmeraldCountryHouse, 27 September 2022 - 12:20.


#918
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View PostEmeraldCountryHouse, on 27 septembrie 2022 - 12:19, said:

...
tu acolo ai pus acele panouri pe iarna cu umbra aia pe ele !?
...

Bafta

Ai dreptate, Dar... panourile au 9 x 235W (probabil 200W, sunt SH), am asadar 1800W minim, la charger recomandarea e de 1600W maxim pe 24V... m-a interesat, in primul rand, sa fie cat mai scurta distanta panouri-casa, apoi umbra aia de la horn dispare dupa 2 ore dimineata cand si-asa nu produc in maxim...

Multumesc pentru sugestie, dar nu ma zbat sa super-maximizez productia panourilor, pentru situatia mea de aici e arhisuficient, inclusiv la iarna va fi bine (daca e soare)...

Bafta...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate