Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Despre umiditatea lemnului

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
Salutare,
Apelez cu o chestiune legata de faptul ca lemnul in teorie, ar trebui sa fie uscat inainte de a construi cu el un corp de mobilier folosit la interior.
Prin uscat, eu am inteles ca ar trebui sa aiba undeva intre 8-12 % umiditate.

Problema este ca in rafturile din magazinele de bricolaj, nu am gasit cherestea rindeluita cu specificatii legate de umiditatea lemnului mai mult, la Dede spre exemplu, vin cu o atentionare:
-Nu se recomanda la fabricarea mobilei si a lambriurilor; in conditiile in care, in acelasi context zice
-Cheresteaua se livreaza uscata fortat in uscatoare de mare capacitate.

Informativ, a folosit cineva cherestea ce raspunde sa zicem dpdv estetic cerintelor, aleasa in schimb fara a tine cont de valoarea umiditatii lemnului? Risc ca daca desi se specifica faptul ca este uscata, sa inceapa sa flambeze dupa ce asamblez un corp de mobilier (ex. o masa)?

multumesc

Edited by idneo, 05 August 2017 - 09:34.


#2
sctnicu

sctnicu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 481
  • Înscris: 26.02.2016
stiu caz cu usa de brad cumparata cu multi ani in urma cand erau la moda ca usa de intrare
cumparata dreapta montata, dupa putin timp s-a indoit usa aparand luft intre toc si usa. A trebuit repozitionata yala de sus aplicata in toc deoarece usa nu se mai putea inchide

#3
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,876
  • Înscris: 27.04.2010
N-o sa gasesti in veci lemn uscat in comert.
Poate doar la tamplari, daca gasesti vreunul mai de incredere.
Nici astia nu sunt foarte multi (cei care au lemn vechi si uscat).

#4
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,046
  • Înscris: 23.09.2005
De ce trebuie respectată umiditatea de echilibru a lemnului?


http://casasidesign....onstructii.html

Edited by Phobos, 05 August 2017 - 10:27.


#5
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Acum trebuie sa intelegi ca lemnul lucreaza in timp. Il scoti uscat din uscatorie si daca li lasi in mediu cu umezeala castiga in 24 de ore cateva procente . Abia dupa baituire /tratare/ lacuire poti spune ca incepe sa devina stabil dar si in aceste situatii , la diferente de temperatura lucreaza , crapa . In special in bucatarii este bine sa folosesti PAL pentru ca acesta nu lucreaza decat superficial iar bucataria este un medu cu multa umezeala . La fel in bai . Lemnul , char si uscat ( de fapt fibra lemnoasa ) se torsoneaza in functie de dferentele de temperatura. Daca ai o mobila care are o parte langa o usa unde este rece ..si cealalta parte langa calorifer , sigur se va torsiona , va crapa , Cea mai tare chestie vazuta de mine , la o cabana din busteni intregi , tot peretele pe care era pus caloriferul s-a torsionat in asa hal ca bagai mana prin spatiile ramase goale . Totul numai din diferenta de temperatura .

Edited by JurasikMan, 05 August 2017 - 10:31.


#6
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
@Phobos, multumesc, de pe pagina aia vin dar articolul face trimitere la efecte care nu ma intereseaza in mod special (lacul se poate crapa, in pardoseala pot alarea lufturi, etc); Tot pe siteul respectiv am citit si despre valorile optime de umiditate 8-12% pentru corpuri de mobilier.

Ideea este ca eu sunt interesat de a face un corp de mobilier, pe care sa-l tratez cu ceara sau ulei pentru lemn montat intr-o bucatarie unde oricum avem variatii de umiditate si temperatura. Am deschis topicul pentru a culege daca este posibil date din "teren" de la cei ce au avut deja experienta asta cu materialele disponibile la noi in magazine vandute sub denumirea de <<cherestea uscata>> dar fara a se specifica exact cu cata umiditate.

@JurasikMan sunt absolut convins ca lucreaza; atunci inseamna ca ramane la nivel de loterie, cum spuneai, cumpar un lemn cu 8% umiditate, construiesc cu el obiectul iar apoi in mediu cu umiditate trage pana la 15% si se face doaga de butoi ...

Dar vin si ma intreb corpurile de tipul asta pe care le gasim in baile noastre (umiditate ca dracii, cald/rece), nu tot din lemn sunt facute?
Sa fie oare faptul ca sunt tratate cu Lac poliuretanic/acrilic transparent?

Edited by idneo, 05 August 2017 - 10:57.


#7
sopo

sopo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 574
  • Înscris: 20.11.2007
Ikea (ca tot ai dat exemplu corpul ala vandut de ei) impune niste conditii foarte stricte producatorilor iar daca acestea nu sunt respectate le respinge tot lotul. Prin urmare acolo se respecta umiditatea.  Mai este un aspect care influenteaza deformarea lemnului, locul din bustean de unde a fost debitata cheresteaua (sipca, dulapul) prin urmare pentru anumite corpuri un meserias adevarat stie ce fel de lemn sa aleaga. Cu cat reperul este mai mare , cu atat deformarea este mai mare si alegerea cherestelei devine mai dificila, In  bancutele de baie sunt repere relativ nici, si sa stii ca si alea se deformeaza, dar e mai putin vizibil fiindca sunt sipci distantate intre ele si fixate individual, nu placa mare.
In mobila de lemn masiv foarte rar se foloseste numai lemn masiv , peretii corpurilor sunt de cele mai multe ori din PAL sau din panel furniruit, usile sunt in constructie rama cu tablie. iar elementele lungi (de exemplu cornisele) sunt din MDF furniruit.  Si repet, e nevoie de un meserias, nu de un dorel (nu ma refer la tine:) :)  ) care sa faca mobila de calitate din lemn masiv.

In regim de amator poti incerca dar eu nu as risca.  As zice sa cumperi cheresteaua, sa o mai tii 3-4 ani intr-un loc uscat si bine ventilat , o rindeluiesti din nou...dar merita?

#8
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007
ca toto se vorbeste de umiditatea lemnului, poate este pe aici un brasovean care stie de ce sunt udate lemnele astea de ani de zile ..

https://www.google.r...12!8i6656?hl=ro

#9
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Ca sa nu crape . Fiind expuse in soare marginea se va usca mai repede decat miezul si asta va provoca crapaturi adanci care vor scadea valoarea lemnului. De obicei sunt esente mai valoroase sau care se simt bine in apa ...cum ar fi stejarul . Sa stii ca lemnele se tot schimba , nu sunt aceleasi ani de zile.
Fa o incercare : Ia un lemn relativ uscat si da-l cu lac/ vopsea ...dupa care lasa-l expus la soare. Te uiti la el si vezi cum crapa pe fibra . Paraie asa frumos s se duce crapatura pe toata lungimea de zici ca-i posedat  . Era o asemenea "udatoare" la intrare in Ghimbav . Acum au desfiintat-o . Acolo sta radarul de Politie .

Edited by JurasikMan, 05 August 2017 - 11:56.


#10
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006

View Postsopo, on 05 august 2017 - 11:44, said:

Cu cat reperul este mai mare , cu atat deformarea este mai mare si alegerea cherestelei devine mai dificila, In  bancutele de baie sunt repere relativ nici, si sa stii ca si alea se deformeaza, dar e mai putin vizibil fiindca sunt sipci distantate intre ele si fixate individual, nu placa mare.

In ideea asta ma gandeam ca pentru povestea asta sa nu folosesc blat continuu ci 2-3 bucati de blana asa cum avem in imagine.
Inteleg ceea ce spui legat de locul din care provine bucata de lemn si probabil ca in functie de cat de tare pierde apa ar putea avea si deformari sau crapaturi deranjant de vizibile.

Pe site-urile de specialitate diy de afara, totul pare o joaca de copil sau unde ca probabil nu mai revin cu un feed-back la 1-2 ani distanta, sa ne spuna ca masa a devenit intre timp sanie Posted Image

Si totusi, de ce credeti ca spun cei de la dede ca tipul respectiv de cherestea nu este indicat pentru mobilier desi declara ca este uscat (nu semiuscat sau verde) sa fie strict legat de considerente estetice (prezenta nodurilor, etc)?

Edited by idneo, 05 August 2017 - 12:09.


#11
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007

View PostJurasikMan, on 05 august 2017 - 11:50, said:

Era o asemenea "udatoare" la intrare in Ghimbav . Acum au desfiintat-o . Acolo sta radarul de Politie .

sa uzi lemnul ca sa nu crape este una, zic eu, dar sa uzi lemnele alea ani in sir si nu cred ca exagerez cind zic ca stiu depozitul ala de cel putin 6-7 ani. de fiecare data cind treceam pe acolo in drum spre codllea ne intrebam "de ce / pentru ce" ?!?!?!
dupa cum se poate vedea si in poza de pe goagle, lemnul este inegrit deja.

#12
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Daca vrei sa faci mobilier , evita bradul si orice lemn de esenta moale .

#13
idneo

idneo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 04.03.2006
cred ca parerile sunt impartite citez:
"Bradul se comportă foarte bine la exterior, fiind foarte puțin influențat de umiditate.
Cu toate că, la nivel mondial, cel mai mult este folosit pinul pentru obținerea mobilei, se folosesc cu succes atât bradul cât și molidul. Cel puțin la noi, molidul fiind în cantitate mare, se face destul de multă mobilă din el."

sursa : http://www.revistadi...de-cel-de-brad/

Edited by idneo, 05 August 2017 - 15:56.


#14
ddaannii

ddaannii

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 26.04.2011

View Postr_murphy, on 05 august 2017 - 14:22, said:

sa uzi lemnul ca sa nu crape este una, zic eu, dar sa uzi lemnele alea ani in sir si nu cred ca exagerez cind zic ca stiu depozitul ala de cel putin 6-7 ani. de fiecare data cind treceam pe acolo in drum spre codllea ne intrebam "de ce / pentru ce" ?!?!?!
dupa cum se poate vedea si in poza de pe goagle, lemnul este inegrit deja.
Mai știu și eu o fabrica de celuloza (hârtie) cică udatul înmoaie lemnul, apoi poate fi prelucrat.
Tot asa, grămezi de lemne fără număr udate zilnic ani la rândul în Zaragoza.

#15
manead

manead

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 985
  • Înscris: 08.09.2006
Salut,

As dori sa stiu daca este mare diferenta intre cheresea verde si cherestea uscata vanduta de in magazine.
cat at putea lucra cea verde?


thx all,
dan.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate