Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 

prognoza meteo cancan stiintific

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
48 replies to this topic

#37
LORELYAN

LORELYAN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 15.08.2006

View Postmdionis, on 02 iulie 2017 - 16:17, said:

Stiinta nu este poezie...

ba poate fi !
daca ai un dram de spiritualitate !

View Postmdionis, on 02 iulie 2017 - 16:17, said:

....
despre ce anume vorbesti dumneata? Care este semnificatia literelor pe care le-ai scris acolo?

vrei sa ofer un premiu ?

#38
Ann0nyym0us

Ann0nyym0us

    Arrogant bastard

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,415
  • Înscris: 15.12.2009

View PostLORELYAN, on 02 iulie 2017 - 16:58, said:

vrei sa ofer un premiu ?

Nu! Vreau sa oferi explicatii. Ce inseamna fiecare litera, ce valoare i-ai atribuit, si de unde ai luat valoarea. Altfel esti un nimeni cu tastatura.

#39
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View PostLORELYAN, on 01 iulie 2017 - 16:02, said:

ce credeti/stiti ca facea masa de aer cald. la ora 6 dimineata, aer cald responsabil de temperaturile atinse azi ?
dormita !
astepta un imbold !
razele soarelui !
la ora 6 dimineata era racoare !
Iar ne intoarcem la fizica de liceu.
Racirea poate fi determinata de o masa de aer rece sau, in cazul nostru, in plina advectie tropicala de aer cald, cum a fost zilele trecute, de radiatia nocturna. http://www.hko.gov.h...radcoolinge.htm
In tot acest timp aerul cald s-a pastrat in altitudine. De exemplu, unele zone de deal au avut temperaturi minime de peste 25 de grade pe timpul noptii. Au fost zone de munte cu peste 20 de grade.
Pe timpul zilei, sub influenta vantului si a curentilor descendenti, aerul acesta din altitudine coboara si se supraincalzeste ca efect al insolatiei diurne.
Masa de aer tropical, care ne-a afectat zilele trecute, a venit fix de deasupra Saharei.

Aici ai harta cu temperatura din altitudine: 850 hpa, adica la aproximativ 1500 m altitudine, in atmosfera libera, din data de 1 iulie, ora 3, ora Romaniei:

http://img.meteogrou..._thgt850_12.png

[ http://img.meteogroup.com/meteo/gfs/Europe/2017063012/Europe_2017063012_thgt850_12.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

.

Edited by MembruAnonim, 02 July 2017 - 19:08.


#40
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014

View PostLORELYAN, on 02 iulie 2017 - 16:58, said:

ba poate fi !
daca ai un dram de spiritualitate !

ia fi matale ceva mai spiritual si explica si noua, muritorilor de rand care nu detinem asemenea cantitati de date incat sa lovim stiinta in plin, dat fiind ca tu le detii daca reusesti sa te iei la tranta cu ea si sa iesi invingator cu lauri pe cap, urmatoarele:

1. fiind vb de miscare de mase de aer cald, ca de asta vorbesti, nu?
  • ce tipuri de mase de aer cald gasim in tara noastra, precum si caracteristile acestora dpdv atmosferic
  • unde se formeaza cu preponderenta aceste tipuri de mase de aer cald, precum si directiile de propagare
  • ce se intampla cand acestea se deplaseaza si denumirea specifica la intalnirea cu alte mase de aer
  • ce conditii trebuie sa indeplineasca pt a forma fenomenul descris mai sus
  • cum se numeste formarea si disiparea acestor mase
  • care este pozitia de asezare a acestor mase si astfel determinand vremea in anumite locatii de pe glob
  • unde se formeaza cu preponderenta
  • de cate feluri sunt acestea

in aceste conditii, o sa te credem si noi ca stii macar ce este acest aer cald de care spui ca dai de pamant cu stiinta si o pui in genunchi gata pt ghilotinat.

iar ca bonus, dat fiind ca in ultima perioada au mai fost furtuni cu ploi torentiale si descarcari electrice, te rugam sa ne spui si de ce s-au format, de ce avem asa ceva, daca toata ziua a fost canicula? cum se explica racirea asta brusca?

#41
LORELYAN

LORELYAN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 15.08.2006

View PostDany_Darke, on 02 iulie 2017 - 19:23, said:

...explica si noua, muritorilor de rand .

am un topic deschis cu ceva timp in urma

https://forum.softpe...streaming-nasa/

cateva imagini si legaturile dintre aceste imagini
Attached File  e1.png   1.35MB   4 downloadsAttached File  e2.png   1.19MB   5 downloadsAttached File  e3.png   1.24MB   4 downloads

o sa ofer si legatura intre posturi
pentru cei ce vor sa inteleaga ceva
Raza planetei 6371
Am impartit segmentul de culoare albastra in 10, fiecare segment reprezinta aprox 637 km
Am desenat cu verde un segment aprox egal cu 400 km, inaltimea la care se sustine ca se afla iss


teoretic, pentru o mai buna intelegere, ar trebui sa astept pana la echinoctiul de toamna pentru a demonstra ideea de la care am pornit
Attached File  e4.png   1.14MB   3 downloads



aaaa.
legatura cu pietrele si cu apa !
pe mai tarziu !

Edited by LORELYAN, 05 July 2017 - 18:48.


#42
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,267
  • Înscris: 06.01.2007
In ecuatia ta, fie ea si corecta(depinde de ce intelegi tu prin literele alea), lipsesc punctate anumite aspecte fundamentale pentru a descrie un sistem dinamic nelinear.
1 nelinearitatea. La tine ecuatia pare una lineara(depinde de ce inseamna literele alea)
2 ecuatia trebuie sa fie diferentiala. La tine nu pare a fi. Tre sa contina d?/dt, d?/dx sau..operatori diferentiali pe spatii vectoriale gen divergenta, gradient, rotor, gradient, .. genul asta de operatori. d?/dt e absolut obligatoriu.
3 Ecuatia e un sistem de ecuatii. Ai mai multi parametri care trebuie determinati unic, sau macar sa incerci s-o faci. Ma indoiesc ca ai scris o ecuatie matriceala sau cu vectori dar.. fine.. nu ai punctat nici acest aspect.

Ei bine..
Daca ai fi punctat cele 3 aspecte in ecuatia(sist de ecuatii de fapt) aia a ta, cineva bun cu matematica (nu eu, pe mine ma depaseste rezolvarea unui astfel de sistem) ti-ar fi raspuns ceva de genul:
1. Exista o familie de solutii generale, obtinute prin rezolvarea acelei ecuatii. E ceva specific ecuatiilor diferentiale, toate sunt asa.
2. Din fascicolul ala de solutii posibile, solutia particulara se alege aia care indeplineste conditiile la limita, adica.. valorile parametrilor masurati, temperatura, presiune, etc.. alea pe care le tot masoara meteorologii. Si asta e specifica ecuatiilor diferentiale cu conditii la limita.
3. Se poate constata ca.. variatia foarte mica a unuia dintre parametrii initiali (aia masurati), genereaza efecte exponentiale asupra acelui parametru in timp. Asta e specifica neliniaritatii ecuatiilor.
4. Exponentiala aia are un exponent. Se numeste exponent Lyapunov si e dependent de.. conditiile initiale. Exponentul in sine nu are o dependenta exponentiala. El poate fi calculat (sau estimat daca se lucreaza intr-un cadru statistic). In cazul sistemelor ergotice, dependenta de conditiile initiale nici macar nu exista.
5. Valoarea exponentului Lyapunov este o masura a gradului de predictibilitate. Exponent 0 inseamna ca sistemul nu evolueaza exponential, deci e predictibil. Exponent lambda insemnand ca 1/lambda este timpul pentru care acel sistem poate fi anticipat cu o eroare rezonabila. Oricat de mica ar fi eroarea in determinarea parametrilor de intrare, exponentiala asta e lucru dracului, nu se joaca, creste, creste, creste, erorile o iau razna, sistemul devine haotic, gradul de incredere al calculelor o iau razna.
6. Exista o multime de exponenti Lyapunov care descriu gradul de predictibilitate. Ei insisi sunt sensibili la conditiile initiale (pentru sisteme ne-ergotice), dar sensibilitatea nu este exponentiala dupa cum am mai zis. Poate fi si exponentiala, nu si in cazul sistemelor fizice reale dar matematic poate fi dependenta exponentiala.
7. Un sistem dinamic nelinear are atractori, adica are un set de valori ale parametrilor in jurul caruia sistemul orbiteaza in mod haotic. Exista ordine chiar si in haos. Dar e un subiect care ma depaseste. Sistemele ideale, matematice au atractori, puncte de bifurcatie, chiar si insule de comportament nehaotic in plin spatiu de comportament haotic. Sistemele reale insa.. alea gen meteo... au si ele atractori, puncte de bifurcatie si insule de ne-haoticism, dar din cauza complexitatii matematice, ale ecuatiilo si impreciziei modelului, nu pot fi anticipati. In sistemele haotice simple se pot distinge atractori, posibile si insule de nehaoticism insa. In cazul meteorologiei... nush, ma indoiesc ca se va putea vreodata insa.. nu stapanesc subiectul.
8. Existenta unui atractor, cunoasterea hartii punctelor de bifurcatie, nu inseamna ca sistemul poate fi prezis. Punctele 1...6 raman valabile, chiar daca sa zicem calculezi forma atractorului.
9. Asta nu-ti va zice niciun matematician, asculta cu atentie de la mine. Sistem haotic frate, e frumos, merita o viata de om sa studiezi asa ceva. Atractorul Lorentz, observat de catre un meteorolog, pe un model de sistem meteorologic are o forma interesanta de fluture. Nu-i minunat? Duce cu gandul la "efect butterfly". E plina lumea de atractori Lorentz, fluturi  din aia. Nu numai in meteorologie. Asta-l face si mai deosebit, si mai frumos. Apare in lumea noastra asa cum figurile mandelbrot apar in mod recurent intr-o figura mandelbrot. Asta .. pentru ca tot zici ca esti consumator de stil liric. Eu martrisesc ca-s inebunit dupa atractorii astia, nu pot trai fara ei.

Edited by maccip, 05 July 2017 - 22:40.


#43
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014

View PostLORELYAN, on 05 iulie 2017 - 18:37, said:

1. am un topic deschis cu ceva timp in urma

2. teoretic, pentru o mai buna intelegere, ar trebui sa astept pana la echinoctiul de toamna pentru a demonstra ideea de la care am pornit

3. aaaa.
legatura cu pietrele si cu apa !
pe mai tarziu !

1. eu te-am intrebat de masele de aer cald de care vb in acest topic, nicidecum de ce topice ai mai deschis inainte

2. meteorologii oare fac prognoza din toamna in toamna? cel putin asa se intelege din postarea ta. ca abia la echinoctiu ai putea sa ne arati ca prognoza meteo e gresita? asta inseamna 2,5 luni. e drept ca abia dupa 3 zile ai reusit sa dai un raspuns ... pe langa, desi ai zis ca deja ai demonstrat ca de fapt stiinta meteo este gresita si ca ai calculat deja cele necesare. dar de fapt astepti inca 2.5 luni sa-mi arati 3 linii trase pe o poza.

3. ce legaturi cu pietre si apa?? nu te-am intrebat nimic de genul. sa nu-mi zici ca te referi la roua  :huh:

#44
PonorQ

PonorQ

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 23.10.2015

View PostLORELYAN, on 27 iunie 2017 - 19:43, said:

de ceva timp, urmaresc prognozele meteo cu alti ochi
ma intriga expresia "patrunde un front de aer foarte cald"
se anunta canicula, au dreptate meteorologii doar atata timp cat este insorit, nu explica nimeni cum frontul de aer foarte cald genereza spontan o racire cu aproape 10 grade...
Mai corecta era expresia "patrunde o masa de aer foarte cald".
In noptile senine, are loc racirea radiativa care afecteaza si aerul din apropierea solului. De aici si scaderile de temperatura din timpul nopții.
In schimb aerul din altitudine ramane si pe timpul noptii aproape la fel de cald (sau rece) ca pe timpul zilei.
De aceea nu trebuie sa ne deruteze faptul ca, desi ne aflam intr-o masa de aer tropical, noaptea se lasa racoarea.

#45
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,121
  • Înscris: 25.02.2007
Eh, nu e chiar cancan prognoza meteo, eu o urmaresc pe cea automata pt. localitatea mea si e satisfacatoare.
Mai greseste ea cu juma de ora.. o ora momentul cand incepe ploaia da' mnah, dau prognoza cu rezolutia de o ora.
Ah, si mai gresesc si cate un grad... doua la maxime/minime. Dar e ok.

Daca tu cu globul tau de cristal formula ta produci o prognoza mai buna decat cea automata (fara interventia omului) o sa ajungi bogat.

#46
LORELYAN

LORELYAN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 15.08.2006
pentru sustinerea ideii de plecare a acestui topic, mai postez cateva formule folosite...
...stiintific !

∆t =−6,5°C/1000m

atata invalmaseala in explicatii gen :
Atmosferă
Exosferă
Homosferă
Mezosferă
Stratosferă
..pot conduce, inclusiv la :
Attached File  Atm.png   22.4K   6 downloads

pentru simplul motiv ca retelele neuronale sunt suficiente in procesarea informatiilor primite, prefer sa las fiecaruia satisfactia descoperirii inadvertentelor !
cativa factori de luat in considerare : apa, pamant, atmosfera, ISS-NASA, masa de aer, radiatie, densitate, fluide ideale...

Edited by LORELYAN, 06 July 2017 - 18:45.


#47
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
lory, observ ca esti pe langa. in repetate randuri ti-am scris si eu si colegii sa ne arati calculele, nu sa ne iei cu "sa las fiecaruia satisfactia descoperirii inadvertentelor", ca nu noi suntem cei ce contesta, doar tu esti acela. stii si de ce? pt ca nu ai habar nici despre cele postyate de tine.

urmatoarea postare astept sa contina explicatiile alea de care zici si fara sa ne iei cu povesti de adormit copiii. esti pe aria de stiinta, nu de la vreun cerc al copiilor.

#48
LORELYAN

LORELYAN

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,704
  • Înscris: 15.08.2006

View PostMembruAnonim, on 02 iulie 2017 - 19:07, said:

Iar ne intoarcem la fizica de liceu.
,,,,In tot acest timp aerul cald s-a pastrat in altitudine....

sunt nevoit sa postez o formula ce trebuie analizata,...nu inghitita !
∆t =−6,5°C/1000m

fizica de liceu
masa de aer cald
apa, pamant, atmosfera, ISS-NASA, masa de aer, radiatie, densitate, fluide ideale
Raza planetei

reluam ?

#49
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
atata vreme cat nu vrei sa scrii la subiect si sa scrii pe topicul deschis chiar de tine pt a arunca cu stiinta la gunoi, inseamna ca nu te pasioneaza subiectul si ca atare nu mai ai ce face pe topic.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate