Tartă de mere
Last Updated: Jun 25 2017 21:29, Started by
BucatariaIuliei
, Jun 23 2017 08:48
·
0
#1
Posted 23 June 2017 - 08:48
[ https://scontent.fmad3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19396736_1914222732156043_4221410732595223906_n.jpg?oh=c791d7e361c9e141c9f94c5efbbcabb6&oe=59D73DB3 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Cantitatea pentru 8-10 persoane. Tava cu diametrul 30 cm. Ingrediente: Pentru alauat: • Ou – 1 unit • Zahăr – 135 gr • Unt – 150gr • Făină – 270 gr • Vanilie • Piele de lămâie rasă • Sare – un pic Pentru umplutură: • Mere Golden – 2 unit • Lapte – 150 ml • Frișcă – 150 ml • Ouă – 3 unit • Zahăr – 125 gr • Zahăr brun – 2 linguri (dacă nu aveți la moment, puneți alb) Pregătirea: 1.Punem pe masă zahărul, sarea, vainilia, piele de lămâie rasă, untul. Amestecăm aceste ingrediente cu ajutorul degetelor. Acest aluat nu trebuie să se încălzească mult. Punem oul și continuăm să amestecăm. Punem făina, facem aluatul, continuând să lucrăm numai cu degetele. După ce am unit bine toate ingredientele, lucrăm masa mai departe cu ajutorul bazei mâinei, este partea măinii unde temperatura este mai joasă. Întindem bine aluatul pe masă, făcându-l să lunece înainte undeva 15 cm. Cu acest pas obținem amestecul grăsimii și a făinii. Nu-l lucrăm mult timp. Facem o bilă, învelim cu plastic de bucătărie, dăm la frigider pe 30 minute- 1 oră. 2. Scoatem aluatul din frigidel. Întindem de circa 2 mm grosime. Punem în tava unsă cu unt. Înlăturăm aluatul de prisos care iese de pe margini, lăsând un pic mai înalt decât marginea tavei. Presionăm aluatul la fundul tavei și la încheetura între margine și fund. Aceasta o să facă ca aluatul să nu coboare cu tempertura cuptorului. Facem găuri cu o furculiță la fund. Dăm la cuptorul fierbinte T – 200ºC, 15 minute. Deasemenea se poate pune o greutate peste aluat din fasole sau năut pe o hârtie de copt. 3. Spălăm merele. Tăiem în feliore subțiri. Le aranjăm la fundul tartei în formă de floare sau după dorință. Amestecăm laptele, frișca, ouăle și zahărul. Turnăm acest amestec peste mere. Dăm la cuptor T – 180ºC, pe 30 minute. După ce a trecut acest timp, scoatem tarta, punem zahărul brun deasupra. Dăm încă o dată la cuptor pe 10 minute. Scoatem. Răcim. Servim. Pofră mare!!!! Edited by argonaut, 23 June 2017 - 09:26. |
#2
Posted 23 June 2017 - 08:59
BucatariaIuliei, on 23 iunie 2017 - 08:48, said: Cantitatea pentru 8-10 persoane. Tava cu diametrul 30 cm. Ingrediente: Pentru alauat: • Ou – 1 unit • Zahăr – 135 gr • Unt – 150gr • Făină – 270 gr • Vanilie • Piele de lămâie rasă • Sare – un pic Pentru umplutură: • Mere Golden – 2 unit • Lapte – 150 ml • Frișcă – 150 ml • Ouă – 3 unit • Zahăr – 125 gr • Zahăr brun – 2 linguri (dacă nu aveți la moment, puneți alb) Pregătirea: 1.Punem pe masă zahărul, sarea, vainilia, piele de lămâie rasă, untul. Amestecăm aceste ingrediente cu ajutorul degetelor. Acest aluat nu trebuie să se încălzească mult. Punem oul și continuăm să amestecăm. Punem făina, facem aluatul, continuând să lucrăm numai cu degetele. După ce am unit bine toate ingredientele, lucrăm masa mai departe cu ajutorul bazei mâinei, este partea măinii unde temperatura este mai joasă. Întindem bine aluatul pe masă, făcându-l să lunece înainte undeva 15 cm. Cu acest pas obținem amestecul grăsimii și a făinii. Nu-l lucrăm mult timp. Facem o bilă, învelim cu plastic de bucătărie, dăm la frigider pe 30 minute- 1 oră. 2. Scoatem aluatul din frigidel. Întindem de circa 2 mm grosime. Punem în tava unsă cu unt. Înlăturăm aluatul de prisos care iese de pe margini, lăsând un pic mai înalt decât marginea tavei. Presionăm aluatul la fundul tavei și la încheetura între margine și fund. Aceasta o să facă ca aluatul să nu coboare cu tempertura cuptorului. Facem găuri cu o furculiță la fund. Dăm la cuptorul fierbinte T – 200ºC, 15 minute. Deasemenea se poate pune o greutate peste aluat din fasole sau năut pe o hârtie de copt. 3. Spălăm merele. Tăiem în feliore subțiri. Le aranjăm la fundul tartei în formă de floare sau după dorință. Amestecăm laptele, frișca, ouăle și zahărul. Turnăm acest amestec peste mere. Dăm la cuptor T – 180ºC, pe 30 minute. După ce a trecut acest timp, scoatem tarta, punem zahărul brun deasupra. Dăm încă o dată la cuptor pe 10 minute. Scoatem. Răcim. Servim. Pofră mare!!!! fara suparare ... '' pentru limba romana , apasati pe tasta 1 '' ... Edited by argonaut, 23 June 2017 - 09:27. |
#3
Posted 23 June 2017 - 09:36
#4
Posted 23 June 2017 - 09:42
Interesant de citit. E o prăjitură haioasa cu mere si piele de lămâie.
|
#7
Posted 23 June 2017 - 10:38
habar nu aveam ca maine are o baza :-)))))
"...cu ajutorul bazei mâinei..." la ce folos c-a avut diacritice, c-a facut praf reteta. "plastic de bucatarie" :-))) frigidel...o fi diminutivul de la "frigid" ? "Facem găuri cu o furculiță la fund"...curat sado-maso :-)) Edited by corinadaniela, 23 June 2017 - 10:54. |
#8
Posted 23 June 2017 - 11:44
Bucătăria Iuliei dintr-o țară rusă? Am mai văzut "rusificați" (Moldova, Ucraina) care scriu în limba română așa.
|
#9
Posted 23 June 2017 - 12:17
Este adevărat, este greșit „piele”. Corect în română, este coajă.
|
#10
Posted 23 June 2017 - 12:22
Iulia draga mea, curata merele, le tai bucati. Intr-o cratita caramelizezi niste zahar cat sa acoperi tot interiorul cratitei cu un strat uniform de zahar caramelizat. O lasi sa se raceasca putin si asezi merele taiate in crtita, eventual mai presari niste zahar peste ele. Faci un blat simplu din oua si faina (stii tu, ca doar esti bucatareasa, ala cu albusurile batute, cateva linguri de faina etc), bagi cratita la cuptorul incins 10 minute dupa care o scoti si pui blatul ala peste mere.o mai bagi la cuptor pana se coace blatul, verifici cu scobitoarea. Cand e copt pui un platou peste cratita si o intorci cu susul in jos. O lasi sa se raceasca de tot asa cu cratita, nu o scoti, o lasi cu susul in jos peste tarta. Cand se raceste ai doua variante. Ori te apuci de mancat asa cum e ori o ornezi cu frisca si pe urma o mananci .
Sau varianta de la tara 3 cani de faina si una de untura, nu conteaza marimea canilor, masori cu aceeasi cana ambele componente. Le amesteci pana se face cumva granulat. Pe urma adaugi putin zahar, putina drojdie si apa calduta pana devine o coca usor de intins. Intinzi doua foi, una o pui pe fundul tavii, peste pui merele rase, amestecate cu zahar si lasate 20 de minute, pe urma stoarse si deasupra pui a doua foaie in care faci gauri cu o furculita sau o scobitoare . Coci totul la cuptor, presari niste zahar pudra deasupra si e gata tarta de la tara Sucul de mere ramas il pui in atatea pahare cati copii ai pe langa tine si le dai sa il bea Edited by PoeOvidiu, 23 June 2017 - 12:32. |
|
#11
Posted 23 June 2017 - 12:34
Atentie la "pielea de lamaie" ca este tratata cu E 903 (ceara de carnauba ) si E 904 shellacul (glazurant) pentru a rezista . Trebuie spalat insistent lamaia inainte de folosire .
In rest cred ca e foarte buna tarta. Edited by ldpe, 23 June 2017 - 12:36. |
#12
Posted 23 June 2017 - 12:46
Prin Kaufland, se gasesc lamai cu coaja netratata. Si probabil pe la magazinele bio....
Eu le cumpar doar cand am nevoie de coaja. PoeOvidiu, on 23 iunie 2017 - 12:22, said:
Iulia draga mea, curata merele, le tai bucati. Intr-o cratita caramelizezi niste zahar cat sa acoperi tot interiorul cratitei cu un strat uniform de zahar caramelizat. O lasi sa se raceasca putin si asezi merele taiate in crtita, eventual mai presari niste zahar peste ele. Faci un blat simplu din oua si faina (stii tu, ca doar esti bucatareasa, ala cu albusurile batute, cateva linguri de faina etc), bagi cratita la cuptorul incins 10 minute dupa care o scoti si pui blatul ala peste mere.o mai bagi la cuptor pana se coace blatul, verifici cu scobitoarea. Cand e copt pui un platou peste cratita si o intorci cu susul in jos. O lasi sa se raceasca de tot asa cu cratita, nu o scoti, o lasi cu susul in jos peste tarta. Cand se raceste ai doua variante. Ori te apuci de mancat asa cum e ori o ornezi cu frisca si pe urma o mananci . Sau varianta de la tara 3 cani de faina si una de untura, nu conteaza marimea canilor, masori cu aceeasi cana ambele componente. Le amesteci pana se face cumva granulat. Pe urma adaugi putin zahar, putina drojdie si apa calduta pana devine o coca usor de intins. Intinzi doua foi, una o pui pe fundul tavii, peste pui merele rase, amestecate cu zahar si lasate 20 de minute, pe urma stoarse si deasupra pui a doua foaie in care faci gauri cu o furculita sau o scobitoare . Coci totul la cuptor, presari niste zahar pudra deasupra si e gata tarta de la tara Sucul de mere ramas il pui in atatea pahare cati copii ai pe langa tine si le dai sa il bea Bune retetele, doar ca niciuna nu are nimic de-a face cu cea prezentata initial . Prima e clasica tarte tatin si a doua e....placinta, nu tarta. Si la asta ai uitat scortisoara Edited by richelieu, 23 June 2017 - 13:02. |
#13
Posted 23 June 2017 - 12:47
Eu de când fac prăjituri fara frica, fac totul fara frica. Mama nu se supăra.
|
#14
Posted 23 June 2017 - 14:12
Prajitura pentru canibali?
Edited by YourFan, 23 June 2017 - 14:12. |
#15
Posted 25 June 2017 - 21:29
Sunt de acord. Dulciurile ce se propun sunt un pic diferite: una este tarta „Tatin” și cealaltă este aprope o plăcintă (dulce)
Eu folosesc lămâii ecologice. Am norocul de a avea un copac în grădină. Așa că, sunt liniștită în acest sens. |
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users