Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e
 Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 

Livada mica: pomi si arbusti fructiferi

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#19
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
am terminat de pus agrisii si coacazii, in total 55 de plante.

Attached Files



#20
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Bun, pentru ca nu se vede in poze  iti reamintesc o treaba:
Ai grija ca punctul de altoire la pomi sa fie deasuora nivelului solului.
Si a doua problema, daca acolo ai doar livada si nu vrei sa pui morcovi pe sub pomi, iei frumos o foarfeca, faci o cruce mare, inchizi ochii si mergi asa pe langa pomi...cand ai ajuns langa pom, incerci foarfeca sa vezi daca taie...la nivelul genunchiului, ca sa nu zic nitel mai jos.
Incerci foarfeca la toti toti...daca vrei sa ierti ceva, asa ca sa nu oboseasca mana prea rau...te faci si tu ca uiti sa treci pe langa merii pe m9, parca ai florina pe acolo, si romus, astea cred ca le-ai primit pe portul asta, si conference-ul pe ba 29...posibil si abatele sa fie tot asa, daca nu e musai harst si lui.
La astia pe porturile mentionate dacaii vrei mai supli le poti ciupi doar varfurile si in anii urmatori eventual le umpli spatiul cu altii de teapa lor...atentie ca asa vor musai sustinere.
Te loti juca adica, la restul nu te uiti ca sunt frumosi ca sunt orati ca sunt grosi sau verzi in cap, tai ca orbu cel mult la nivelul genunchiului.
Daca pe susnumitii ii vrei sa arate ca un pom, cu coroana "clasica" doar ca mai mici( avand port slab), ii tai si pe ei fara mila ca pe restul.
La florina daca are ramurele si decizi ca vrei sa il lasi in pace cum ti-am zis(si cum cred ca ar fi bine, doar ciupesti putin la varf), iei matale frumos vreo 4-5 tarusi, ii bati in pamant in jurul lui si tragi in jos, mai jos de orizontala, fiecare ramurica din cele peste 15 cm. Si nu te mai atingi de ele, eventual le elimini varful pana la primul mugure viu, e posibil ca unele varfuri sa fie uscate, probabil au gresit putin cu fertilizarile in vara trecuta si nu s-a maturat lemnul..nu e ideal, acolo in mod normal trebuia sa fie mugure de floare si marul lasat tragea singur ramura dar cum nu cred ca e cazul trebuie trase si legate.

Atat. Baga foarfeca in ei ca de aia ai dat bani pe ea.



#21
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
punctul de altoire e deasupra pamanului si orientat spre nord. am taiat varful la toti pomi si doar piersicii au mai ramas cu cateva ramuri. deci sa intru si mai tare in ei? un cires l-am lasat mai lung putin pentru ca n-avea prea multi muguri dar l-am copartit si pe ala. deci zici sa-i tai pe toti pe la 70 de cm? chiar daca nu au muguri la nivelul acela? nu stiu ce portaltoi au deoarece nu scria pe hartie. doar soiul era trecut. practic cam toti au venit doar cu tija si numai la caisi si piersici avea ceva coroana. daca pun ceva poze individuale cu ei o sa se vada bine.  am zis sa nu-i chelesc de tot ca sa mai ramana  ceva muguri.  mersi pentru sfaturi si recomandari!

#22
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Interesul tau e sa plece coroana cat mai jos, sa poti lucra lejer la ei...cu cat tai mai jos cu atat coroana va pleca mai de jos( mugurii pleaca in general cam 6-8 mai puternic, vreo 15 cm sub taietura din acei muguri cei selecta ramurile de schelet ale viitoarei coroane..2-3 muguri pleaca vertical, concureaza sa inlocuiasca axul lipsa, opresti doar unul daca vrei cu ax sau ii elimini mai tarziu, ceilalti 4-5 pleaca mai oblic, aia devin ramurile de schelet.)
Cei 20-30 cm in plus  de trunchi nu te ajuta decat atunci cand sub coroana vrei sa faci lucrari sau sa cultivi diverse, sa cosesti samd...sau cand erbicidezi cu utilaje mai mari, substanta sa nu ajunga pe frunza pomului...dar acasa problema e doar daca vrei sa intri "pe sub ei"...
Nu e cazul la tine si talia joasa te ajuta sa lucrezi mai usor in ei, plus ca unii suntnsi vigurosi deci oricum se duc foarte mult in sus...cu cat mai scurt trunchiul cu atat mai bine.

Deci aia 70 cm pot fi lejer 40-max 50.


Daca ai ceva ramurele pe piersic le loti lasa dar doar daca iti convin ca inaltime de la care pleaca si doar daca unghiul de insertie nu e prea ascutit....

Chiar daca nu ai muguri sub taietura exista muguri latenti, inca nedezvoltati, la baza mugurilor lipsa. In lipsa mugurilor dezvoltati, acestia se vor activa si vor creste, singura diferenta este ca dureaza lutin mai mult insa de crescut vor creste.
De asemenea, e bine de stiut ca e de preferat in multe situatii ori sa ai destui muguri ori sa nu ai deloc in sensul ca daca ai spre exemplu un singur mugure
..ala va deveni ax...si iti creste prajina cheala in sus tot anul sau ramifica undeva sus, dula un timp sau daca il ciupesti...in jos mugurii latenti pot ramane inactivi.
E preferabil sa nu ai deloc mugure care sa preia cresterea, in felul asta se activeaza mugurii de avarie , nu unul ci multi, cam cum ziceam mai sus de sub taietura referitor la mugurii formati.
Astfel poti avea la toamna cresteri ale ramurilor in mod echilibrat in toate directiile.
Daca ai 2 sau 3..ai un ax sau 2, concurenti, si o ramjra de schelet si ea viguroasa...ca sa faci restul de 3 -4 ramuri de schelet va trebui ori sa.le favi mai sus, prin taieri, ori sa crestezi trunchiul daca vrei activarea selectiva a mugurilor...( in principiu crestarea merge bine cand e facuta inainte de pornirea in vegetatie)..
Deci , in opinia mea, cand ai muguri prea sus sau ai muguri rupti si ai 3 pe o parte si in rest chelie...mai bine rupi tot ca sa genereze altii pe toate partile si sa plece / creasca cat sepoate de echilibrat.




#23
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
asta cu mugurii latenti n-am stiut-o. o sa merg atunci maine sa-i mai chelesc. la ciresi mi-a fost frica sa-i tai mai jos pt ca nu erau multi muguri. deci sa rup mugurii ca sa porneasca cei de rezerva? cam in cat timp apar?

#24
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Uita-te cum se trezesc mugurii aia...nu sta sa comentez fiecare poza ca-s pe telefon dar poti vedea unul sau doi muguri, diferentele exista doar din cauza diferentelor de perioada in care au fost plantati, taiate varfurile, eventual rupti mugurii sau tepusele la baza carora au aparut noii muguri...
Attached File  20170410_121538.jpg   62.7K   67 downloadsAttached File  20170410_121604.jpg   50.25K   68 downloadsAttached File  20170410_121636.jpg   62.97K   67 downloads

Si diferenta intre muguri existenti dar mici, dorminzi, care au plecat si ei, fata de muguri activati la baza tepuselor/pintenilor rupti/degerati/taiati.
In una din poze, spre varf, se vede liosa ditamai mugurelui, probabil umflat, plecase deja putin, a fost rupt la transport....au aparut altii...

Si la final o poza dinspre baza unui pom , diferenta dintre un mugure existent dar care daca era varf sus nu pleca si cei aparuti de langa alti muguri care erau rupti deja...totul s-a activat simultan odata cu taierea varfului...
Adica poti vedea diferenta dintre un mugure totusi inactiv initial, care nu pleca, si unii care nici nu existau...o diferenta putin mai mica dar oarecum similara ar fi fost si intre acest mugure si cei din partea superioara, bine dezvoltati.

Attached File  20170410_121713.jpg   44.86K   63 downloadsAttached File  20170410_121756.jpg   36.99K   55 downloadsAttached File  20170410_121803.jpg   38.7K   50 downloadsAttached File  20170410_121835.jpg   46.75K   47 downloads

Iata asadar toata plaja de situatii, de la muguri formati si bine dezvoltati, care ar fi plecat tare, cei din partea superioara...cei formati dar slabi din partea inferioara ...si cei latenti care apar doar daca mugurele/ ramura mama sunt afectate, back-up-ul..
De fapt despre asta e vorba, pomul vrea da traiasca, are mecanisme pt regenerare pregatite in caxul unui accident..sa nu crezi ca daca in natura vine caprioara si mananca un lastar sau vrabia se aseaza si il rupe, pomul/copacul sta si plange deznadajduit...daca era asa, in milioane de ani nu aveam pomi.

Deci fara mila si fara maini tremurande, foarfeca e cel mai tare hormon de crestere. De aia iti si spuneam sa inchizi ochii si sa tai, prea multa gandeala in acest stadiu mai mult strica decat ajuta.


Ps. Am uitat sa iti spun 2 mici observatii.

Punctul de altoire.
Am mai zis.
Intotdeauna spre miazazi sau putin mai spre apus.
Ideea e ca ai cioata, lemnul expus al portaltoiului, intre soare si pom.
Acolo ai o zona sensibila cativa ani pana cand pomul imbraca rana aia, exista riscul ca umezeaza sa lucreze.
Fiind intotdeauna la lumina si caldura, mai ales in perioada rece cand umezeala e mare ai zapada samd..
Acolo va fi cel mai uscat posibil in acele conditii...
Cu cat zapada se topeste mai repede si lemnul se usuca mai repede e mai bine.

Merge oricum dar e " mai bine" asa.

Argumentul 2. Vantul. Vantul puternic bate in general din partra opusa...e discutabil pe zone si miceoclimate dar vorbim de vanturile tari deci e oarecum valabil cam peste tot.
Una e ca pomul sa traga de portaltoi si alta e ca vantul sa il impinga " peste" portaltoi.
Ia o ramura de ceva si incearca sa rupi o ramurica de pe ea.
Ia cezi cum se rule mai usor, incercand sa apropii coarnele y-ului sai sa le departezi?
Evident ca se despica usor cand le indepartezi.
Acelasi lucru si aici, sudura cu portul e fragila o vreme..sau, asa cum o sa vezi mai tarziu, poate fi si defect la altoire, poate.
E bine ca vantul, care bate dinspre miazanoapte sau putin mai dinspre rasarit, adica fix directia opusa celei din care soarele imcalzeste mai tare, sa nu "despice" pomul de port ci sa " apropie coarnele y-ului"....

In aceeasi logica, daca pui tutore...il pui intre sursa vantului si pom nu lateral nu pomul intre vant si arac.
Pomul se ancoreaza cu siret de arac si e ajutat de aceasta sustinere sa nu forteze imbinarea cu portul...
Daca aracul e spre soare, pomul va fi impins de vant spre arac, va freca si se va rani.



#25
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Asa cim spuneam, iata si buba la punctul de altoire, in acest caz e vorba de o desprindere partiala a altoiului cauzata, probabil, la smulgerea aiurea din lada de nisip cand l-am luat de la pepiniera( eu mi-i iau singur de regula dar obisnuiesc sa ii prind de port din zona punctului de altoire...p'asta nu stiu daca eu l-am luat sau nea omu de acolo,  nici nu mai conteaza dealtfel, da fie invatatura de minte)
Eu am facut doar tampenia sa aplic un mastic care, din motive inca neelucidate(poate fi contaminat sau oi fi facut eu vreun exleriment tampit adaugand cine stie ce, nu mai tin minte), provoaca niste reactii urate total contrare celor dorite.
Acuma l-am curatat/crestat si am aplicat mastic proaspat pt a stimula depunerea de calus, voi repeta zgarierea si aplicarea de mastiv pana cand calusul va fi destul incat sa umple bine spatiul ala si ulterior voi zgaria si il voi lega fortat sa intre in contact cele doua parti in asa fel incat sa se refaca vascularizarea...daca nu reusesc ii fac o punte la primavara si tot il dreg.
Attached File  20170410_131151.jpg   59.76K   65 downloads

#26
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
O sa fac niște poze după ce ajung la plantație.  Eu am pus partea portaltoiului spre soare și partea cu umflătura spre nord. O sa studiez bine pozele când ajung acasă deoarece pe telefon nu se vad prea bine detaliile. Iti rămân îndatorat pentru explicațiile acestea clare de tot. Deci deseara tai fara mila!

#27
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
am ajuns la plantatie si am udat tot ce era pe acolo. am avut noroc ca am mai avut o groapa plina cu apa si namol deoarece azi mi-au sapat fantana de 125mm.  ziceau ca are un debit de 40mc/h si ca e buna de baut. acum nu stiu cine o sa-i creada dar baltea pamantul de apa in zona unde au lucrat. am chelit si copacii fara mila iar, la un cires, am rupt mugurii deoarece nu erau dupa sfaturile parintelui. majoritatea aveau muguri bine dispusi pe tulpina si nu a fost nevoie sa-i rup. mai jos sunt si cateva poze.

multam tare mult pentru sfaturi parinte!

Attached Files



#28
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
De ce nu le-ai pus tutori ?

#29
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Bun, dar la caisul ala ce i-ai lasat cracanul ala acolo, vrei sa faci pom sau prastie?


Ps. Eu nu vad punctul de altoire deasupra nivelului solului la unii din pomi dar te cred pe cuvant, cred ca nu te referi la pamantul din gaurile alea cand spui ca e deasupra ci la nivelul pamantului adica al terenului, ala pe care creste frumusetea aia de iarba :D
Cred ca iti dai seama ca gaurile alea se vor umple in timp, nu?
Ps2. M-am mai gandit si cred ca nu crei sa faci cracan din cais asa ca mai indura-te odata de foarfeca aia si taie unul din cei 2 craci.normal il poti lasa pe ala viguros dar eu l-as lasa pe ala mai subtire, in dreapta cum se vede in poza, si pe ala mai gros din stanga l-as face direct cep scurt, taiat cu foarfeca pusa orizontal sa iasa ceva de genul asta....sler ca vezi...la baza cioatei vor aparea 1 sau 2 lastari cu unghi mai mare fata de ax, adica o sarpanta/ramura de coroana. Mai alegi vreo 2-3 din mugurii de mai sus de pe cel ramas ax si in lrimavara urmatoare ai deja baza coroanei  formata.

Attached File  20170327_193527.jpg   73.18K   60 downloads

#30
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
cand i-am pus erau toti deasupra pamantului. mai dau o tura maine dar nu stiu ce as putea sa fac,  vreo 2-3 bucati parca s-au lasat. sa-i ud si sa incerc sa-i ridic? o sa tai si prastia daca zici ca asa e mai bine iar zilele umratoareo sa le pun si niste tututori, nu am avut momentan dar o sa dau o fuga pe la magazinele de bricolaj. mai urmeaza sa cumpar si o motocoasa, cred ca o sa merg pe ceva rusesc.

interesanta cultura la ghiveci. ce vrei sa faci cu ei? sunt de rezerva?

Edited by bilti, 11 April 2017 - 05:42.


#31
Pelasg

Pelasg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 15.04.2007

View Postbilti, on 10 aprilie 2017 - 21:01, said:

azi mi-au sapat fantana de 125mm.  ziceau ca are un debit de 40mc/h si ca e buna de baut.

La ce adancime ai sapat, cu ce costuri?

#32
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 14.11.2006
La 10 m cu 850 de lei.

#33
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
Cu ce scoti apa? Cu submersibila sau hidrofor ?


#34
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
1. Tutorii sunt sa spunem optionali(parere personala, desigur, daca  stai cu ochii pe ei poti interveni cand si daca e cazul, punctual). Nu mai cauta ca dai pe ei la magazin cat ai dat pe...tot gardul :D  :D
2. Normal ca pamantul afanat in care ai bagat radacinile cand se compacteaza ajutat de apa, se si lasa.
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa stai cu ochii pe ei sa urmaresti daca o iau la vale?  :D  :D
Probabil ca scrie, cu toate astea toti o patim la primii pomi, eu o mai patesc si acum uneori.

Solutia e sa uzi "namol" la plantare, de cateva ori, inclusiv 1-2 zile dupa...si usor usor, apucand pomul de PORT/imbinarea port/altoi, adica de port cu degetele si nodul punctului de altoire in palma, sa tragi usor in sus...
Oricum plantezi initial cu punctul de altoire cat mai sus tocmai ot ca "stii" ca o sa se lase
Poti sa faci si o jmecherie, adica sa folosesti scandurele mai lungi decat e groapa de lata...pe astea le lui peste gura gropii, pe sol.
De ele, cu o sfoara groasa ori, mai practic, cu o banda izolier, legi pomul..de fapt portul..punctul de altoire sa fie drasupra, PE scandurica...
Pamantul se va lasa dar pomul nu...urmaresti si completezi cu pamant si tii oricum pamantul din groapa cum ziceam, namol pt cateva zile...

Cand s-a stabilizat, tai legatura, arunci platicul si scandura o folosesti tu la altceva, la gratar sau sa faci cotet cainelui/soacrei. ;)

Ce e de facut acuma?
N-ai fi primul care ii lasa asa...si eu am pomi pusi asa pe
care nu i-am mai ridicat... :D  :D
Nu e bine insa, trebuie ridicati.
Ideea e ca soiul/altoiul va emite si el radacini si te pomenesti cu ditai gloaba, cel mai adesea porturile folosite tocmai si pt vigoare sunt alese, vigoare mai slaba.


Procedura e " simpla" si de acum incolo vei tine minte sa fii mai atent la aspectul asta.
Uzi namol, uzi de 2-3 ori la saturatie..incerci sa tragi la mana...e cam tarziu si e posibil sa nu mearga sai sa lezezi radacinile tinere deja aparute...nu e ideal dar nici grav nu e..e grav daca faci asta dupa mai mult timp pt ca atunci sunt deja multe radacini care se pot rupe.

Daca vrei sa eviti treaba asta iei cazmaua, de jur imprejur o infigi cat mai adanc si incerci sa ridici un balot imaginar de pamant care cuprinde radacinile..cate lutin de jur imprejur.
In acest timpcu furtunul speli marginea gropii sa curga pamant/noroi sub balot..

E bine sa ai un ajutor si apa la furtun, merge si fara dar e mai mult chin, de aia ziceam ca e o lectie in urma careia nu vei mai uita veci sa fii antent in viitor.

Tu uda bine de tot si incearca sa tragi la mana, cu rabdare vei reusi cat de cat.



Ps. Si baga la cap...la orice pom, orice ramura inserata pe ax cu unghi ascutit rau, asta insemnand un 45 de grade sa zicem, cade obligatoriu sub foarfeca...poate sa fie ruda cu johannis ramura aia, sa faca dudele din aur, nu are ce cauta pe pom.
Bine e sa fie 60° dar nah, zicem un 45 ca sa nu creaza pomul ca esti om rau.
Ce e ascutit rau, se taie. Ce e ascutit dar acceptabil, SE TRAGE si se leaga cu o sfoara de un tarus batut in pamant.

Motivul principal pt care procedezi astfel, dincolo de " detalii" multe si marunte care exista , este ca acele ramuri cand vor fi mari si pline de rod se vor despica si nu doar ca le pierzi oricum dar iti strica si trunchiul.
Mai ales la cais asta e " boala" nr1.












#35
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
Debitul e umflat rau tare ..600 l/minut ?! ..nici pompierii nu scot asa ceva dintr.un rau . Ai scapat probabil un 0 in plus



#36
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
parintele,in leg cu despr altoiului de la #25,din experienta:intre port si altoi trebuie sa ramina o zona maronie ,insa acolo e cam intinsa;cred ca altoirea nu a fost reusita ,de aceea s-a desprins la minuire.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate