Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Studiu de caz: samuraiul Yamaha/ ...

Unde poti arunca pamant curat

Recomandare monitor pentru citit ...
 Economie gaz ca urmare a automati...

Romania vs Schengen

recomandare leptop

Probleme la browsing pe chrome
 conectare 2 monitoare

Intel management engine

Cum pot sa scot dintr-o mufa mama...

Sotie ce refuza sa-si ingrijeasca...
 Electrician in Canada

spațiu transfer

Reclamatie produs neconform

La Multi Ani Aether(Nicu)!
 

Recomandare router pentru un hotel

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Va rog sa ma ajutati cu o recomandare de router pentru un hotel de 100 camere.
Internetul va veni dela T, probabil prin fibra optica + modemul lor, si routerul ar trebui, cred eu, sa imparta de la bun inceput reteaua in doua parti, complet separate:
O sectiune pentru administratie (receptie, telefonia, restaurant, conta etc) si alta doar ca sa ofere net in camere + spatii comune (atat prin LAN, cat si wireless).

Poate aveti exemple similare...

Mulțumesc mult pentru orice sfat/sugestie.

#2
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,442
  • Înscris: 05.08.2002
wireless-ul unui router nu poate acoperi 100 de camere
acolo ai nevoie de retea serioasa de accespoint-uri

#3
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,690
  • Înscris: 22.05.2003
Problema e intai sa stii ce vrei.


1. NU vorbim de WIFI, ci de clase diferite de IP-uri (VLAN).
De obicei asta se face la hoteluri, asfel incat nu exista riscul ca un vizitator sa intre in reteaua de adminsitratie.

2. o clasa poate avea maxim 255 IP, ceea ce teoretic poti sa atingi la "full occupancuy"

Pe scurt, nu e de dorit sa lucrezi cu solutii HOME User la asemenea nivel.

Contacteaza o firma de retele pt asta.
Nu e ceva f greu, dar nu e ieftin.

#4
diZy

diZy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,603
  • Înscris: 12.06.2006
O clasa poate avea un nr. mai mare de ip-uri de 255 care sunt 253 in total.

#5
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,074
  • Înscris: 08.12.2008
http://routerboard.com/CCR1036-12G-4S

si ca ap poti folosi http://routerboard.com/RBcAP2n

#6
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!
Cladirea are 6 etaje, deci probabil va fi necesar cate un AP, ca cel indicat de Carmen, pe fiecare nivel (etaj), sau chiar doua, astfel încât sa acopere cu semnal bun toate camerele, nu?

Merci!

#7
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View PostAdm, on 20 martie 2015 - 13:44, said:

1. NU vorbim de WIFI, ci de clase diferite de IP-uri (VLAN).
De obicei asta se face la hoteluri, asfel incat nu exista riscul ca un vizitator sa intre in reteaua de adminsitratie.
Separarea VLAN nu se face la nivel IP, ci la nivel hardware (emulat) - OSI Layer 2. Altfel, daca stii IPurile din clasa "cealalta" ai putea obtine acces.

View PostAdm, on 20 martie 2015 - 13:44, said:

2. o clasa poate avea maxim 255 IP, ceea ce teoretic poti sa atingi la "full occupancuy"
O "clasa" oarecare (nestandardizata) poate avea atatea IPuri cate ii calculezi tu din network + netmask (in limita bunului simt de IPv4).
In cazul de fata, discutand de IPuri private, oricum poti sari de 253 (255-network+broadcast).

#8
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,690
  • Înscris: 22.05.2003
Recunosc ca ma depaseste prb, totusi nu inteleg dc ap-urile astea nu sunt gigabit!?

#9
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,074
  • Înscris: 08.12.2008
pentru ca 2.4ghz si 1 singur radio nu au nevoie de mai mult de fast ethernet in majoritatea cazurilor.

Edited by carmenclara1, 20 March 2015 - 14:29.


#10
joseph_lacroix

joseph_lacroix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,299
  • Înscris: 17.09.2013
eu la iun hotel in sibiu am vazut  doua din astea unul era la etajul 1  iar celalalt la 3 oarecum pe diagonala.

#11
pu5htiu

pu5htiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 30.05.2005

View PostAdm, on 20 martie 2015 - 14:15, said:

Recunosc ca ma depaseste prb, totusi nu inteleg dc ap-urile astea nu sunt gigabit!?
pentru că au PoE (http://en.wikipedia....r_over_Ethernet)
gigabit folosește toate cele 8 fire de pe cablul de rețea, în schimb la PoE 2 sau 4 fire sunt folosite pentru alimentare, iar 4 pentru rx/tx,
dacă nu înțelegi nici asta, contactează pe cineva care se pricepe.

#12
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,885
  • Înscris: 21.04.2005

View Postjoseph_lacroix, on 20 martie 2015 - 14:31, said:

eu la iun hotel in sibiu am vazut  doua din astea unul era la etajul 1  iar celalalt la 3 oarecum pe diagonala.

Aia este o solutie de 2 lei care i-au costat de 10x mai mult decat face.
Nu se poate numi solutie profesionala .

Oricum , ca sa poti capata un raspuns cat de cat la obiect ar trebui macar sa atasezi planul unui etaj,sa ne dam seama despre ce e vorba acolo.
Ai cablu tras intre etaje ?
Cate etaje sunt ?
Apoi pune o valoare de buget estimativa .
Cine va implementa proiectul ?

#13
joseph_lacroix

joseph_lacroix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,299
  • Înscris: 17.09.2013
nu stiu de cati lei este solutia sau daca este profesionala sau nu, dar noua(am avut o conferinta acolo) imprastiati pe 3 etaje ne functiona netul brici.

#14
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Cum spuneam, cladirea are 6 etaje, cu camerele impartite pe doua coridoare paralele. Coridoarele au aprox 50 m lungime, sunt cablate structurat toate camerele + capetele holurilor.
La parter sunt 3 restaurante, unde ar fi necesar deasemenea net prin wi-fi.
Buget, cateva mii de lei, totusi nu se doreste un nod de torenti, ba chiar cred ca ar fi utila o anumita limitare a vitezei pentru oaspeti.
Implementarea cred ca va fi facuta in-house, probabil de viitorul IT admin.

#15
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,885
  • Înscris: 21.04.2005
Initial as fi mers pe recomandarea facuta de @carmenclara1 , dar dupa ce ai anuntat bugetul nu cred ca se mai potriveste .
Salveaza mult faptul ca sunt cabluri trase intre etaje.
Ca si router central se poate folosti un  RB1100AHx2 -LM ,care e la sfert de pret fata de CCR1036 si isi face treaba foarte bine
Pentru AP-uri pe etaje poti pune 2-3buc  Nanostation Loco M2 plus 1buc switch 5 porturi pentru insumarea AP-urilor pe etaj.
Pentru restaurante , aceeasi configuratie . Depinde si de suprafata si de nr de locuri.
Managementul traficului se face pe fiecare retea in parte din routeruul central.
Reteaua publica se poate face gen hotspot cu captive portal .Mai face si putina reclama locului prin pagina de login !! Daca se vrea , bineinteles .
Restul ,se pot crea  cite  retele private se doreste , cu acces prin parola , pentru angajati.
Per total rezulta o solutie foarte profi cu management total .

#16
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006
Salutare,

Cum am mai spus si in alte topicuri, la partea de wireless, fara o simulare pe o schita aproximativa ( daca e exacta la masuratori ar fi perfecta ) nu m-as apuca sa investesc in echipamente .
Pe piata sunt destui producatori de echipamente care ofera solutii de la home la business, pentru home eu m-as orienta la zona de mijloc - "small-office" .
Nu recomanda sa te astepti ca cineva de pe forum sa vina si sa iti spuna ca pui x AP-uri din modelul asta si Y din modelul astalalt fara informatii clare - vezi mai sus .
Ca si "best practice" - eu unul dat fiind faptul ca ai spus ca sunt 2 holuri paralele, as merge pe un minim 3 AP-uri per etaj, alternand pozitia .... vezi poza atasata .

O serie de informatii lipseste, spui ca vrei sa asiguri conectivitate si pe LAN si pe Wi-Fi - dar cladirea e cablata ??? vrei sa oferi LAN si in camere, cate porturi pe camera, cate camere pe etaj, insumezi, pui un TVA ( un procent de nr de porturi in plus ) si cauti switch-uri sa acoperi si partea asta, altfel daca e sa cablezi doar pentru AP-uri, as merge pe un minim 6 porturi pe etaj ( 2 de fiecare AP - am vazut cablaje cu probleme dupa un timp si e mai usor sa ai deja un fir extra cablat ).

Daca e sa luati un IT admin, eu unul as incepe discutia cu el, cu ocazia asta se vad si "competentele".

Si ca litera de lege, zona de administrare eu recomand sa fie total separata de cea de "hotel - clienti" - ca se face cu VLAN-uri ( cel mai elegant ) sau cu echipamente separate - sa fie separate ... punct .
Ca ajungem la un router, care sa dea la toti, sa iei in calcul impartirea de banda intre Vlan-uri, astfel pentru administratie un 75% si pentru restu' un 25% - 50% ( eu unul asa as pune ) - functie de linia care iti intra.
Ca vrei sa limitezi si ce anume trafic se face din partea de "hotel" e o alta discutie .

Si nu pun problema de redundanta, securitate si alte prostii ... cum iti asterni de la inceput asa dormi mai tarziu .

Stima,

PS1: pentru moment se poate incepe simplu cu cateva zone dedicate cu acoperire WiFi - si apoi pe parcurs sa se extinda acoperirea in tot hotelul - eu unu nu as fi deranjat sa trebuiasca sa imi citesc mailurile din
PS2: pentru cel care scria mai sus ca POE si Gigabit nu se pupa ..... mai citeste putin, nu de alta dar nu pricep cum cei din departamentu financiar de la mine cand au inchiderea de luna se conecteaza pe N la Wi-Fi ( peste 100Mbps ) si sunt vre-o 20 . Si nu au nici o problema sa lucreze cu SAP-ul prin AP-ul care ii deserveste conectat pe Gbit si alimentat POE din switch .

#17
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postpu5htiu, on 20 martie 2015 - 14:34, said:

pentru că au PoE (http://en.wikipedia....r_over_Ethernet)
gigabit folosește toate cele 8 fire de pe cablul de rețea, în schimb la PoE 2 sau 4 fire sunt folosite pentru alimentare, iar 4 pentru rx/tx,
dacă nu înțelegi nici asta, contactează pe cineva care se pricepe.
Ai fi putut macar sa citesti ce scrie acolo si te-ai fi prins ca, daca discutam de standardizare, exista A si B pentru PoE, iar A (sau phantom mode) permite Gigabit+PoE.
Desigur, nu la noi, unde tot electricianul este "specialist" in retele/echipamente si face el alimentare PoE d'aia d'a lui (alias pasiva), pe perechile "ramase" de la 100BASE-TX. Ca, deh, producatorii e fraieri cand implementeaza ei diverse standarde si cer bani pe asa ceva...

P.S. Eu zic ca nu e de joaca nici nu securitatea, astfel incat ar trebui izolati clientii intre ei si izolata si toata partea de administrare. Macar VLANuri + Captiv + Firewall, daca nu ceva mai dur (autentificare, tunel etc)

#18
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006
Scuze ca am uitat schita, sper sa prindeti ideea ....
Totul depinde de dimensiunile etajului, astfel ca AP-urile de la X+1 acopera zonele cu semnal slab de la X si invers.
In caz de probleme cu un AP, celelalte 2 preiau zona de acoperire.
Attached File  wiFi.png   82.65K   53 downloads

Edited by gogy, 21 March 2015 - 09:14.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate