Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Ultimul "tun" P(SD)onta.

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
13 replies to this topic

#1
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006
Guvernul vrea sa inlocuiasca redeventele petroliere cu o taxa pe profitul obtinut din exploatare

Actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, lucru prevazut si in Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom. Chiar daca termenul prevazut de lege expira luna viitoare, Guvernul a dat dovada de o totala lipsa de transparenta, evitand sa puna in dezbatere publica un proiect privind noul sistem de redevente petroliere. Asta nu inseamna ca nu s-a lucrat la un proiect si ca nu au avut loc negocieri cu reprezentantii companiilor petroliere. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in luna decembrie, cu putin timp inainte de aplicare, va fi aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obtinut din exploatare, in loc de redevente. Practic, OMV Petrom, de exemplu, ar urma sa nu mai plateasca redevente, ci o taxa pe profitul din exploatare. In plus, Guvernul va renunta la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.
Mai exact, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa speciala de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunta la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Trebuie precizat ca procesul de liberalizare a ajuns la final doar in cazul consumatorilor noncasnici, insa pentru cei casnici continua pana in 2021.
Companiile petroliere vor mai fi exceptate si de la plata taxei 1% din valoarea constructiilor speciale aplicate in cazul sondelor din Marea Neagra. Anul acesta, taxa pe constructii speciale a fost de 1,5%, insa de la anul se reduce la 1%, existand si niste exceptii. Pe lista exceptiilor au fost trecute constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.
Ramane de vazut cum isi va fundamenta Guvernul proiectul de OUG care prevede aplicarea unei taxe pe profitul din exploatare, in locul unui nou sistem de redevente. Ramane de vazut daca Guvernul va lua in calcul pericolul declararii de catre companii a unor profituri mai mici decat cele reale. Metode de declarare a unor profituri mai mici exista, mai ales in cadrul unor grupuri mai mari. In plus, ramane de vazut care companii vor fi taxate in acest mod si pentru ce fel de zacaminte de petrol si gaze. O alta intrebare este daca actualul sistem de redevente poate fi aplicat in continuare in cazul acordurilor petroliere in vigoare sau va exista posibilitatea ca o companie petroliera sa opteze pentru taxarea pe profitul din exploatare si pentru acestea. Altfel spus, noul sistem de taxare va fi aplicat doar pentru acordurile viitoare sau va putea fi valabil si in cazul celor actuale.
Un alt aspect care ar putea starni controverse este faptul ca acest sistem de taxare este reglementat prin Ordonanta de Urgenta si nu prin proiect de Lege care sa fie dezbatut in Parlament. Si Ordonanta de Urgenta va trebui sa se transforme in Lege, la un moment dat, insa pot trece si ani, asa cum s-a mai intamplat si in alte cazuri.
Initiatorul proiectului de Ordonanta de Urgenta este Ministerul Finantelor, fiind elaborat de un grup de lucru interministerial.
Guvernul a tot amanat sa puna in dezbatere publica, inainte de alegerile prezidentiale, un proiect privind noul sistem de redevente petroliere care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Este un subiect sensibil avand in vedere ca timp de 10 ani, autoritatile statului au fost acuzate ca favorizeaza companiile petroliere care exploateaza resursele din subsolul romanesc prin aplicarea unor redevente prea mici.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Actualele cote sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, regasindu-se si in contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Cotele au fost stabilite, initial, in 2002 prin OUG 47/2002, dupa care, in 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004.
Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom prevede clar la articolul 15 ca actualele cote vor fi mentinute doar pana in decembrie:
"(1) Pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii vor fi mentinute nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul al redeventelor datorate de societate conform contractelor individuale de concesiune incheiate de aceasta, aplicabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Pana la data de 31 decembrie 2014, prevederile alin. (1) se aplica, la cerere, tuturor titularilor de acorduri individuale de concesiune in domeniul explorarii si exploatarii zacamintelor de petrol si gaze naturale, incheiate cu ANRM".
Pentru bugetul statului, redeventele sunt foarte importante. Chiar asa mici cum erau considerate, se tranformau in venituri la buget de circa 1 miliard de lei anual. Principalii producatori de gaze si petrol din Romania sunt OMV Petrom si Romgaz, cu o cota de peste 95%.

http://economie.hotn...-exploatare.htm

Opinie personala, "tunul" era incarcat in data de 16 noiembrie, plagiatore-presidente puie monta urma sa aprinda fitilul dupa ce se muta in cartier Cotroceni.
Sunt curios insa sa vad daca are tupeu sa emita ordonanta respectiva ca prim ministru.Adica tine mortis sa plece din palatul Victoria fugarit de multime.

#2
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Şi companiile pot declara un profit mai mic şi gata   :naughty:

#3
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006

 djl, on 21 noiembrie 2014 - 13:41, said:

Şi companiile pot declara un profit mai mic şi gata   Posted Image

Economia este altceva decat istoria.
O companie plateste redevente pentru exploatarea resurselor minerale.
Ca sunt mici( negociate de nastase-bulangiul la privatizarea pretrom) sau mai mari(cum tipa cei "de stanga" in regimul Basescu, ca vor face "kakatul praf") se platesc direct proportional cu cantitatea-volumul exploatat.
Indiferent daca compania respectiva face profit sau nu.
Daca nu mai platesc nici o redeventa si fac un profit mai mic cei castigati sunt actionari companiei respective, nu cetatenii sau bugetul national.

#4
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,130
  • Înscris: 04.02.2011
Neapărat dați de veste oamenilor, se aproprie momentul în care trebuie să ieșim din nou în stradă. În liniștea de după alegeri, pregătește echipa pontaurici carici ultimele detalii. Vor pune țara la cale, calea exportului pe de-a moaka.

#5
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Se vorbeste de rezultatul din exploatare(care-i mai greu de cosmetizat); nu de rezultatul brut.

S-ar putea sa fi castigat mai mult din forma asta de taxare; doar asa-mi explic scutirea pentru celelalte taxe.

#6
gdans

gdans

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,379
  • Înscris: 20.05.2005
Profitul companiilor de exploatare poate fi ajustat oricat de mic, se numeste optimizare fiscala.
Mecanismul este facturarea unor servicii (cu tarife astronomice) catre subsidiare ale aceleasi companii inregistrate offshore, profitul fiind virat la compania mama,
astfel incat profitul companiei din Romania tinde spre zero. .

Cu alte cuvinte, adio bani pentru pensii si salarii bugetare, electoratul pesedist va trai cu satisfactia ca sefii PSD in frunte cu Ponta se imbogatesc
din "comisioanele" primite de la companii.
O sa traiasca bine prin reprezentanti ca in Coreea de Nord.

Probabil ca de vina nu o sa mai fie Basescu ci Iohannis.
.

Edited by gdans, 21 November 2014 - 14:52.


#7
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Ce spui tu intra sub incidenta a doua articole din CF referitoare la persoanele afiliate: art. 7, alin. 1, pct. 21, lit. c si art. 11, alin. 2. Pe langa articolele respective mai apar preturile de transfer si dubla impunere si acorduri intre state si tot soiul de complicatii. Sunt de acord cu optimizarea fiscala, dar ea se face respectand legile in vigoare.

Ce zici tu acolo nu e tocmai legal si statul poate veni si-ti ajusteaza preturile de achizitie in jos(in cazul exemplului tau) si-ti aduce profitul intr-o forma apropiata realitatii apoi te impoziteaza in consecinta. Si ai pus-o de o mare varza :D

In fine... nu despre asta-i vorba aici. Ramane sa vedem si o forma mai concreta a proiectului asta.

#8
hunab

hunab

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,802
  • Înscris: 23.12.2011

 benis, on 21 noiembrie 2014 - 14:21, said:

Neapărat dați de veste oamenilor, se aproprie momentul în care trebuie să ieșim din nou în stradă.

Pe frigu` asta sa iesim? Putem sa asteptam pana la primavara? Eu sunt putin cam racit.....

#9
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 31.05.2006

 Alecsandru010, on 21 noiembrie 2014 - 14:29, said:

Se vorbeste de rezultatul din exploatare(care-i mai greu de cosmetizat); nu de rezultatul brut.

S-ar putea sa fi castigat mai mult din forma asta de taxare; doar asa-mi explic scutirea pentru celelalte taxe.

Partial ai dreptate.....dar daca colegul Djl s-a prins "rapid" si am incercat sa-i arat ca totul nu se rezuma numai la impozitul pe profit, nu conteaza ca e mic sau mare, in cazul de fata avem o propunere de ordonanta care in opinia mea e "jaf national".
In textul de mai sus apar urmatoarele
1." ci o taxa pe profitul din exploatare".
Nu "rezultat de exploatare".
2."Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi."
La un 110 dolari pret baril petrol extras de Petrom in visteria statului intra automat 14.85 dolari.
Proiectul de ordonanta face referire la, repet,"taxa pe profitul din exploatare".
Petrom poate declara ca STRICT costurile de extractie sunt de 50 dolari/baril petrol.Si are destule motive, zacamintele terestre sunt vechi, aproape epuizate si productivitate redusa.
Exploatarea viitoarelor zacaminte din Marea Neagra impune insa investitii foarte mari.Petrom si ceilalti aici vor sa fie "bataia pestelui".
Costurile de exploatare maritime sunt mult mai mari dar ca la orice investitie de mare anvergura, sau care necesita bani multi, totul se rezuma la amortizarea investiei intr-un timp foarte scurt.
3."Anul acesta, taxa pe constructii speciale a fost de 1,5%, insa de la anul se reduce la 1%, existand si niste exceptii. Pe lista exceptiilor au fost trecute constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra."
Care e smecheria?
OMV sau alte firme vor achizitiona platformele de foraj-exploatare.Aceste vor fi inchiriate la niste "tarife bune" pentru unii celor care au licente de exploatare.
Daca costul de extractie baril petrol dintr-un zacamant terestru este de 50 dolari si avem un "profit din exploatare" de 60 dolari baril in cazul unui zacamant maritim costurile de exploatare vor fi de 100 euro baril si profit de numai 10 dolari/baril.
Puie monta a declarat ca "taxa unica de impozitare" nu se schimba.
16% din o suma oarecare suna mult mai bine decat o taxa fixa.
Ce repede s-a uitat (inclusiv de catre basisti) IMPOZITUL FORFETAR.

Edited by danutzu22, 21 November 2014 - 15:33.


#10
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,130
  • Înscris: 04.02.2011
Nu a uitat nimeni de impozitul forfetar, din cauza acestuia guvernu Boc a făcut poc, a trădat mediul de afaceri, singurii susţinători.

#11
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,130
  • Înscris: 04.02.2011
Eu unul sunt deacord că exploatarea de la Marea Neagră are costuri mari însă aș prefera să se amâne cu un an și să încasăm în schimb redevențe corecte pe termen lung (se estimează costuri ale petrolului și de 200 de dolari).

#12
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,080
  • Înscris: 20.12.2007

 benis, on 21 noiembrie 2014 - 17:14, said:

Eu unul sunt deacord că exploatarea de la Marea Neagră are costuri mari însă aș prefera să se amâne cu un an și să încasăm în schimb redevențe corecte pe termen lung (se estimează costuri ale petrolului și de 200 de dolari).
Unde-s bre estimarile astea ?... deocamdata rusii isi plang in pumni din cauza pretului petrolului.

#13
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
bă, voi trăiţi pă Terra?
e 80 dolari barilu azi!
ce dracu aberaţi pe aici???? rom mania nu e pă terra, d-aia-i 130!

dacă guvernu a decis ce şi cît să ia şpagă pentru anumite taxe, nu e treaba votantului!
el să-şi plătească taxele şi ciocu mic! Sau valea! că de acolo se aleg preşedinţii... ce pun guverne şi justiţii independente să ară grije dă tăntălăi.
...că numai la tăntălăi accizu e calculat cu valoarea ioroiului de acu 2 ani...

 danutzu22, on 21 noiembrie 2014 - 13:38, said:

Guvernul vrea
un rezumat?
- cît e şpaga
- la cîţi se-mparte
= pe cît timp
- cine va fi arestat

Edited by sarac.lipit, 21 November 2014 - 17:49.


#14
tenzen

tenzen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,797
  • Înscris: 28.06.2007
Ati uitat Chevron.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate