Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Recomandari dezvoltare graduala sistem audio

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 708
  • Înscris: 28.05.2008
Lucrez intr-un mediu stresant si - pe langa familie - am doua hobby-uri care imi permit sa "evadez" si sa ma reechilibrez fizic/psihic : ciclism + muzica.
Daca in materie de ciclism ma declar multumit, a venit vremea sa ma ocup de partea audio si aici apelez la dvs. Doresc sa dezvolt gradual un sistem audio decent, pornind de la urmatoarele ipoteze de lucru :
- locatie : sufragerie de bloc, 18 mp
- dotari actuale : neglijabile, le mentionez doar pt. impresia generala, consider o viitoare investitie greenfield (cateva scule Philips vechi - receiver audio FR 986 + HT cu SW woox 986 + 5 miniboxe, pick-up Pioneer PL-990, mediaplayer eGreat R6A, minisistem audio Kenwood HM-331, casti Sony)
- nu sunt interesat de echipamente SH
- nu iau in considerare PC/laptop/tableta/telefon ca sursa audio, nu ma intereseaza eventuale facilitati de streaming/AirPlay, nici alte briz-brizuri
- finalitate : placerea de a asculta muzica (80% clasica, restul pop-rock) stand pe canapea in sufragerie
- material audio : am un amic care imi poate furniza muzica clasica sub forma unei cantitati apreciabile de fisiere in format .flac (am citit discutiile de pe aici si am priceput cum e cu lossless/jitter/zgomote etc.; omul asta are propria colectie de CD/SACD originale si s-a preocupat de conversie cu multa migala utilizand niste "scule" daneze high-end). Ideea e de a utiliza in proportie mare aceste fisiere .flac, fara a mai fi necesare alte surse (vinil/CD etc.)
- buget existent : 3.000 lei + extensie pana in decembrie la 12-15.000 lei.

M-am gandit sa abordez proiectul investitional in 3 etape :
- etapa 1 : achizitie DAC portabil cu amplificator casti (gen Denon DA-10) + casti (gen Focal Spirit Classic, Sennheiser Momentum); ma gandesc ca bugetul existent ar fi acoperitor
  Scop : auditie imediata, fara limitari orare impuse de existenta vecinilor
- etapa 2 : achizitie amplificator/receiver + boxe fata (a se intelege desigur incinte acustice) in proportie valorica 1:2
  Scop : extinderea auditiei catre ceilalti membri ai familiei
- etapa 3 (potentiala) : fineturi gen cabluri de calitate superioara

Iata acum intrebarile/rugamintea privind sfaturile :
- vi se pare rezonabila abordarea expusa mai sus ? am omis ceva important ?
- am inteles ca la acele DAC-uri portabile se pot bransa direct ultralaudatele smart phones (nu ma intereseaza aspectul); in cazul meu (stick USB/HDD extern cu fisiere .flac) am nevoie de intermedierea unui media player ?
- data fiind dimensiunea camerei, sa ma limitez la boxe de raft (chiar daca adaugand suporturile ajung probabil la pretul boxelor de podea) ?
- ce pereche amplificator/receiver + boxe as putea avea in vedere pentru a ma bucura de (sa zicem) un Concert nr. 1 de Ceaikovski, un Vals nr. 2 de Sostakovici sau un brandemburgic de Bach ?


Evident, voi merge la auditie inainte de achizitie, va cer sfatul pt. a restrange aria cautarilor.

Va multumesc anticipat.

#2
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Frumos proiectul avut in vedere de tine, sdrc, drept pentru care eu iti felicit initiativa !

Se pare ca ai idee si despre "abc"-ul din acest domeniu, hmm, ai inceput cu dreptul...

Problema ta, insa, are o rezolvare mai simpla decat crezi:
Nu stiu unde anume locuiesti (raportat la Bucuresti), insa data fiind pasiunea si seriozitatea ta de-a accede in cadrul acestui fenomen, si adaugand si bugetul "frumusel" pus la bataie, neaparat hotararea in ceea ce priveste achizitionarea unei configuratii va trebui sa-ti apartina tie si numai tie. Din acest motiv, te rog sa iei aminte la lista de magazine de profil de aici si sa mergi la auditii in showroom-urile puse la dispozitie de unele dintre ele. Nu conteaza ca locuiesti in celalalt capat al tarii, crede-ma ca merita o vizita pentru niste auditii...
Doar ascultand cu urechile tale vei avea certitudinea ca vei pleca acasa exact cu acea configuratie care ti-a placut cel mai mult.

Acest lucru e valabil inclusiv in ceea ce priveste primul pas, acela de-a alege un headset, cat si in ceea ce priveste pasul urmator.

Lasand asta la o parte, in ceea ce priveste headset-ul, daca spui ca primeaza muzica clasica, atunci lasa la o parte castile mentionate si indreapta-te spre unele deschise (nu inchise) care vor oferi un soundstage-ul mult mai larg, in toate directiile, un sunet mai holografic, ma rog, per total, sunt mai predispuse la ascultat muzica clasica.

Eu in locul tau as achizitiona un Fiio X5 care nu numai ca-mi ofera avantajul portabilitatii, insa poate fi folosit si ca DAC standalone, conectand la el, mai departe, un amplificator, apoi niste boxe. Iti recomand aceasta varianta intrucat Fiio X5 are un DAC foarte bun, ma-ndoiesc ca acel Denon este la acelasi nivel. Daca mai pui la socoteala ca vei avea, in acest fel, o sursa deconectata complet de la retea (aia de curent electric), cu toate neajunsurile ei, avantajele devin si mai mari... Oricum, poate fi conectat si la o alta sursa (PC, laptop), prin USB-ul asincron, din dotare.

Mai departe, cand vin la rand amplificatorul si boxele, nu omite din vedere faptul ca o camera are nevoie de tratamente acustice, uneori substantiale, pentru a pune la adevarata valoare sistemul achizitionat, inclusiv cand vorbim despre clasa entry-level.

Da, niste boxe de raft pot fi arhisuficiente in ceea ce priveste basii, chiar daca au mid-woofere de "doar" 13cm diametru, mai ales ca la tine nu este cazul de basi ultraadanci.

#3
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,156
  • Înscris: 16.10.2008

Quote

etapa 2 : achizitie amplificator/receiver + boxe fata (a se intelege desigur incinte acustice) in proportie valorica 1:2
etapa 3 (potentiala) : fineturi gen cabluri de calitate superioara
Raportul optim e 2/3 la 1/3 in favoarea boxelor.
Cabluri: Nu trebuie exagerat ,sunt multe gogorite de marketing cu preturi umflate. Recomand cel mult Wireworld Luna 7 sau Kimber Cable similar pt. boxe.
Amplificator ,vezi Rotel RA 11/12 sau Marantz PM 6005. Au DAC integrat si sunt si OK pe partea de sunet. Noile Yamaha au si ele DAC integrat ,nu recomand ,nu am ascultat.
Fa cum ti s-a zis ,cauta un showroom si asculta.
Vezi poate ai nevoie doar de un preamplif/amplif de casti de casti ,nu neaparat DAC daca esti multumit de cele continute in amplificatoare.
As recomanda o pereche de B&W 685 si un Rotel RA11. Ideal pt. clasica. Putin cam scump ,dar merita macar de ascultat

Edited by edigee, 27 April 2015 - 20:29.


#4
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 708
  • Înscris: 28.05.2008
Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat; apreciez opiniile si sfaturile dvs.
Voi vizita cateva showrooms (sunt bucurestean, am uitat sa precizez de la bun inceput) - lista aceea e deosebit de utila.
Am inceput sa studiez despre castile deschise; evident, reliefarea soundstage-ului e esentiala.
Dupa ce termin cu etapa 1 probabil ca voi mai apela la bunavointa dvs. (mai mult ca sigur ca voi avea noi intrebari). A propos de acele B&W 685 : S2 e o evolutie ? Intreb pt. ca nu intotdeauna mai nou inseamna mai bun.
Sa aveti o zi excelenta !

#5
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,156
  • Înscris: 16.10.2008

 sdrc, on 28 aprilie 2015 - 08:33, said:

A propos de acele B&W 685 : S2 e o evolutie ? Intreb pt. ca nu intotdeauna mai nou inseamna mai bun.

Teoretic si in review-uri da. Daca ma intrebi personal nu sunt de acord cu pastrarea doar a doua variante de finisaj la noile S2. Daca cumva ,pe undeva gasesti S1 la un pret foarte avantajos( prin toamna/iarna inca erau -cu discounturi masive) nu sta pe ganduri.

#6
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 708
  • Înscris: 28.05.2008
Am facut prima achizitie : FiiO X5 - multumesc mult pentru sfat, Protopopeus, e intr-adevar un player de inalta calitate si se comporta foarte bine si ca DAC extern.
Pentru casti m-am oprit la Sennheiser HD 598; intr-adevar, castile deschise suna mai bine, cel putin in cazul muzicii clasice. Am testat si HD 650 (de acord, suna mai bine, dar si diferenta de pret este semnificativa; daca nu ar conta, sunt convins ca HD 800 m-ar satisfice pe deplin) + 2 modele Audio Technica (bine construite, sunet precis, dar prefer tonalitatea Sennheiser).
Comparativ, am testat si casti de tip inchis - printre altele Sennheiser Momentum (bine construite, sunet precis, dar fara spatialitatea oferita de HD 598 sau mai ales HD 650) si superbele P7 de la B&W (aspect foarte stilat, materiale de foarte buna calitate, sunet detaliat, sistem ingenios de fixare pad-uri).
Pentru sistemul stereo am fost la doua auditii; edigee, multumesc frumos, mi-au placut modelele de la B&W combinate cu amplificatoare Rotel (iau in considerare 685 S2 + RA-11/12). Am ascultat si CM5 "propulsate" de un "monstru" Classe Audio ... alt nivel, alti bani ...
Pana la completarea bugetului, am timp destul sa includ si alte modele; bucurestenii sunt chiar rasfatati cu atatea showrooms (excelenta idea lui bibiaudiofil cu acel topic - lista actualizata a dealer-ilor).

#7
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

 sdrc, on 27 aprilie 2015 - 16:25, said:

sa ma limitez la boxe de raft (chiar daca adaugand suporturile ajung probabil la pretul boxelor de podea)

Daca ai ceva scule prin casa (sau ti le poate imprumuta un prieten), poti sa le manufacturezi singur, chiar in 150 - 200 lei !

Uite un proiect care m-a costat 150 lei, au iesit foarte solide, cca 30kg / bucata.
Intre timp le-am schimbat placa de jos cu PAL de 3cm, am scris acolo mai jos, dar n-am mai adaugat poze.
Fara falsa modestie, la 150-200 lei mi se par alternative excelente la unele de 500-700 lei din comert!

Pot sa ti le fac si pe comanda, nu cer mult pe manopera, detalii pe PM. Posted Image Intai te invit sa le vezi pe alea (sunt la frate-miu) si daca iti plac, iti fac unele identice, sau pe specificatiile tale. Nu sunt strain de lucrul cu lemnul (si nu numai), uite cateva proiecte: ex1, ex2, ex3, ex4, ex5...

Edited by motanu44, 04 June 2015 - 12:09.


#8
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 708
  • Înscris: 28.05.2008
Revin cu cateva actualizari :
- etapa 1 a fost finalizata cu succes, sunt foarte multumit de headset-ul format din Fiio X5 + Sennheiser HD 598 (dupa ceva rodaj, se aud si mai bine); ambele sfaturi primite de la Protopopeus au fost deosebit de utile
- expectatiile mele privind bugetul disponibil au fost prea optimiste, asa incat am continuat achizitiile, insa pe un palier inferior
- pentru sistemul stereo am luat in considerare mai intai boxele; dupa mai multe modele de boxe de raft, am zis sa ascult si cateva modele de boxe de podea -  mi-a fost util testul binecunoscut (boxe sub 2.000 lei) si am ramas impresionat de Heco Victa Prime 502 (mi-au placut si modelele KEF si Monitor Audio, dar pana la urma Heco a fost mai aproape de gustul meu). A scris cineva ca boxele model 502 suna mai bine decat 702 si ii dau dreptate
- cu ocazia recentelor reduceri, am avut placuta surpriza sa vad o oferta foarte buna pentru Heco Music Style 900 (le ascultasem, mi-au placut mult, dar erau cam scumpe pentru mine), asa ca la 2.000 lei nu am mai stat pe ganduri (am ales varianta espresso, in ton cu mobilierul din sufragerie, spre incantarea sotiei)
- dupa o prima saptamana de auditii acasa, ma declar multumit de achizitie : in primul rand, am fost bucuros sa constat ca vechiul meu receiver audio (Philips FR 986) se comporta foarte bine, conduce cu usurinta aceste boxe impresionante prin dimensiuni si finisaj; boxele se comporta foarte bine pentru gustul meu, sunetul e echilibrat si suficient de neutru, basi sunt din belsug - puternici si dinamici (nu am simtit nevoia unui subwoofer), am remarcat surprinzator de multe detalii ... ce mai, am ascultat cateva concerte care m-au facut sa ma simt ... "acolo" !
Evident, testez in continuare si sper sa am ocazia sa aduc in camera si alte amplificatoare pentru comparatii.

Va multumesc inca o data tuturor, atat pentru sfaturile directe, cat si pentru celelalte postari - am avut rabdare, am citit destul de mult si am avut multe de invatat.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate