Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 

Profilul psihologic al românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
50 replies to this topic

#1
Dares

Dares

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,920
  • Înscris: 04.07.2010
Un studiu interesant asupra profilului psihologic al romanilor:

Neîncrederea în oameni este trăsătura de bază a românilor, sentiment care s-a adâncit în perioada de criză financiară. Asta se desprinde din studiul „Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor”, cea mai importantă cercetare de acest gen din ultimii 100 de ani, coordonată de psihologul Daniel David, profesor în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj.

Studiul, care va fi publicat cel mai probabil în luna iunie și va face obiectul unei cărți, a analizat îndeaproape profilul psihologic a peste 50.000 de oameni.

„Românii și-au format autostereotipuri pentru că ei nu s-au comparat niciodată cu alte popoare. Ei se consideră ospitalieri, prietenoși, dar în realitate nu sunt așa. Neîncrederea poporului român s-a dezvoltat ca un mecanism de apărare. Dacă ești mereu atacat și ești în vizorul puștii, așa se întâmplă”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Daniel David.

Românii au o atitudine defensivă: „Potențialul ridicat pentru inteligență cognitivă, emoțională, creativitate și învățare nu este valorificat, Structura de personalitate este adesea defensivă, susține unoeri prea multe aspecte negative, iar comportamentul este unul care nu se supune normelor și regulilor”, atrage atenția Daniel David

Preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei : „Românii au scoruri mai mici la valori ca universalism (preocuparea pentru binele general), benevolență, hedonism, stimulare și autodeterminare, dar aparent, pentru a face o impresie bună, se pot prezenta ca acordând importanță acestor valori”, scoate la iveală studiul.

Mai exact, preocuparea pentru binele altora nu depășește la români zona familiei și ajunge maxim până la personele pe care le cunosc.

Reputatul psiholog Daniel David precizeaza că, „pentru a înțelege corect profilul psihologic al românilor, am analizat toate studiile de specialitate publicate până în ianuarie 2015 pe această temă și am demarat o serie de studii proprii. Totalul subiecților care au intrat în studiile analizate/derulate de noi depășește 50.000 de români, din diverse zone ale țării, cu vârste de la 2 ani la +80”, a conchis David.


sursa: B1TV

Ce ziceti de concluziile acestu studiu care demonteaza cam tot ne placea sa credem despre noi, ca popor?

#2
Moftangiu

Moftangiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 16.03.2010
Manipularea - "specialistilor" vrea sa scoata in evidenta ca individul este in centrul problemei si ca nu se poate face nimic.
Prin asta cultiva sentimentul fatalist si apatia sociala.

Redefinirea apatiei – Dave Meslin  (TED video)

Quote

De cate ori auzim ca oamenilor pur si simplu nu le pasa?
De cate ori vi s-a spus ca o schimbare adevarata, substantiala, nu este posibila, pentru ca majoritatea oamenilor sunt prea egoisiti, prea prosti sau prea lenesi ca sa incerce sa-si ajute comunitatea? Vreau sa va spun ca apatia nu exista cu adevarat si ca oamenilor le pasa, numai ca traim intr-o lume care descurajeaza implicarea, punand obstacole si bariere in fata noastra.
..
Mass-media joaca un rol important in dezvoltarea relatiei noastre cu schimbarea politica, in principal prin ignorarea politicii si centrand atentia pe celebritati si scandaluri.
Dar chiar si atunci cand se vorbeste despre subiecte politice importante, se face in asa fel incat sa descurajeze implicarea.
...
Cum putem incuraja oamenii sa voteze daca voturile nu conteaza in Canada? Daca le punem pe toate cap la cap, normal ca oamenii sunt apatici. E ca si cum ai incerca sa dai cu capul intr-un zid. Nu incerc sa fie pesimist vorbind despre toate aceste obstacole si explicand ce piedici avem. Dimpotriva. Cred ca oamenii sunt minunati si inteligenti si ca le pasa. Dar, dupa cum am spus, traim in acest mediu in care ne sunt puse in fata o multime de obstacole.
Cata vreme credem ca oamenii, vecinii nostri, sunt egoisiti, prosti sau lenesi, nu exista nici o raza de speranta.
Dar putem schimba toate aceste lucruri pe care le-am mentionat. Putem sa deschidem primaria. Putem sa reformam sistemul electoral. Putem sa democratizam spatiul public.
Mesajul meu principal este, daca putem sa redefinim apatia, nu ca un fel de sindrom intern, ci ca o retea complexa de bariere culturale care sustin neimplicarea si daca putem sa definim si sa identificam acele obstacole, atunci putem sa lucram impreuna pentru a trecem peste ele si atunci totul este posibil.

In realitate  problema este de cultura civica si ea a fost dinamitata sistematic de media in slujba puterii.

Edited by Moftangiu, 01 April 2015 - 11:25.


#3
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,920
  • Înscris: 01.01.2010
Deci, 50 000 (cica) romani ar avea gripa=>22 000 000 romani au gripa. Corect!

#4
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Aha.. se cheama extrapolarea datelor; iar esantionul asta este suficient de mare pentru extrapolare.

#5
Moftangiu

Moftangiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 16.03.2010
Mai bine facea un profil psihologic al politicienilor!
Ar fi fost mult mai util pentru romani. Posted Image

#6
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View PostMoftangiu, on 01 aprilie 2015 - 11:31, said:

Mai bine facea un profil psihologic al politicienilor!
Ar fi fost mult mai util pentru romani. Posted Image
De parcă nu e destul de evident și fără. Ar fi fost o pierdere reală de timp și de bani.

#7
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,920
  • Înscris: 01.01.2010

View PostAlecsandru010, on 01 aprilie 2015 - 11:27, said:

Aha.. se cheama extrapolarea datelor; iar esantionul asta este suficient de mare pentru extrapolare.
Prietene, imi plac cuvintele astea: extrapolare, aiureala etc.
Statistic, jumatate plus 1 trebuie sa fie X, astfel incat, populatia respectiva sa fie catalogata ca X. Nu poti crea profile psihologice asa de complexe, pe care sa le publici prin carti, pe baza a cat, 0.2% din populatie?!

#8
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
Rentabil dacă ar fi fost făcut cu banii lor proprii, furați de pe unde a apucat fiecare.

#9
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007
"Din psihologia poporului roman" - Dumitru Draghicescu ( 1907 )
"Psihologia poporului roman" - Constantin Radulescu Motru ( 1937 )

Aceste scrieri sunt mai actuale decat oricand.

Cateva cuvinte, care " ne doare, "  din aceste lucrari:


...Nimic din ceea ce s-a început vreodată pe acest petec de pământ numit România, n-a fost dus la capăt, desăvârşit cu temeinicie: „Ceea ce săvârşeşte românul, spune D. Drăghicescu, niciodată nu este desăvârşit. Neobicinuiţi cu încordările lungi, cu sforţările continui aproape nimic nu se face la noi, fundamental. Totul se face ca şi cum ar fi pentru ochii unor drumeţi, cari n-au de gând să vie de două ori pe acelaşi drum. Totul nu este să fie ceva, ci să pară că este. Lumea se mulţumeşte cu aparenţa. Sub aparenţă prea puţini îndrăznesc să scoboare. De aci goana după expediente...

...românii sunt o rasă occidentală cu obiceiuri orientale, deoarece au „o inteligenţă şi o închipuire vioaie, isteaţă, dar un caracter slab, moale, schimbător”. Motivul: „Românii au împrunutat moravurile şi viciile popoarelor care i-au guvernat şi protejat… de la greci lipsa lor de bună-credinţă în afaceri; de la principii fanarioţi amestecul lor de josnicie şi vanitate… de la ruşi desfrâul lor, de la turci lenevia; polonezii i-au înzestrat cu divorţul lor.”...

...„Istoria lor îngăduie românilor, cel mult, să facă planuri vagi, ceva mai puţin să le facă lămurite, precise, şi mai puţin să le înceapă a pune în practică, prea puţin sau deloc ca să le săvârşească şi niciodată ca să le desăvârşească. De aceea, în ziua de azi încă, noi plănuim foarte multe lucruri, din grabă, planurile noastre sunt totdeauna ceţoase, nelămurite. Cu cât însă plănuim mai multe lucruri, cu atât începem mai puţine. Cu toate astea românii încep foarte multe lucruri. Dar ce nu s-a început la noi? Şi totuşi, cu cât începem mai multe lucruri, cu atât mai puţine putem urmări în realizarea lor. De aci proverbul batjocoritor: „Românului îi e greu să înceapă ceva, că de lăsat se lasă el uşor.”...

...„Lipsa de energie şi voinţă activă, spune D. Drăghicescu,  pasivitatea defensivă şi resemnată în faptă a românului, au lăsat însă loc la protestarea verbală, fie prin batjocură şi sarcasme, fie prin plângeri şi critici adresate, în proză şi în vesuri către şi în contra asupritorilor. Întreaga noastră literatură populară este predominată de o notă plângătoare.”...


Ce ar mai fi de spus in plus ?!
Nu are rost sa spunem mai spunem mai multe, ca si asa ne ia durerea de cap.

Edited by sylvius, 01 April 2015 - 11:52.


#10
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011

View Postsylvius, on 01 aprilie 2015 - 11:50, said:

...românii sunt o rasă occidentală cu obiceiuri orientale;

Cu asta am spus tot;

#11
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Posted Image
Topic despre un studiu care zice ca romanii n-au incredere in oameni.
Primele commenturi: Specialistii manipuleaza si studiul minte cu siguranta.
Dar da, 50000 de oameni e prea putin sa....
Never change.

#12
stormwatch

stormwatch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,772
  • Înscris: 18.04.2010

View PostAlecsandru010, on 01 aprilie 2015 - 11:59, said:

Cu asta am spus tot;
Actually, primarele din Giurgiuleşti (R. Moldova) a caracterizat cel mai bine românii (fără să fi citit cel mai probabil pe vreunul din „gînditorii” ăia): „Bă, voi (românii) vreţi să fiţi ca europenii, dar n-o să fiţi niciodată ca ei.” Omul a avut perfectă dreptate: românii doar vor, şi numai din gură, pentru că atunci cînd e şi de făcut ceva la nivel de comportament, obiceiuri, năravuri ca să semene cu occidentalii, imediat ţi i-ai făcut duşmani (gen, „ce-ai cu noi mă, pentru ce să dăm cu var ?”).

Cît despre tipul ăsta cu studiul de acuma, l-am văzut ieri la Sabin Gherman, pe Look Plus, pare un om cinstit şi pregătit, dar nu ştiu ce speră de la lucrarea asta a lui, în afară să mai bifeze o carte scrisă. În orice caz n-o să fie vreo carte de căpătîi, decît pentru specialişti. Românii ştiu cum sînt (în sinea lor, pentru că n-ar recunoaşte în veci şi în pururi cu voce tare), nu e nevoie să le spună nimeni, de-aia se feresc ca de dracul unii de alţii în străinătate, dacă nu sînt din grupul lor de cunoscuţi.

Singura problemă care se pune e că „ştim, şi la ce ne foloseşte că ştim”.

#13
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Cam da.. stim, da' cam atat. Tarele unui popor nu le schimbi de azi pe maine.. tre' sa treaca cateva generatii educate(fie vorba intre noi, educatia s-a cam dus pe copca) intr-un anume fel. Pana una alta, las-o ba, ca merge asa!

Dovada fiind insusi existenta noastra pe aceste meleaguri mirifice.

Edited by Alecsandru010, 01 April 2015 - 12:45.


#14
stormwatch

stormwatch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,772
  • Înscris: 18.04.2010

View PostAlecsandru010, on 01 aprilie 2015 - 12:36, said:

Tarele unui popor nu le schimbi de azi pe maine.. tre' sa treaca cateva generatii
De unde azi pe mîine ? Românii ştiu chestiile astea de sute de ani (cel puţin de la Dimitrie Cantemir, dar vorbesc şi cronicarii despre ele) şi n-au făcut nimic să se schimbe. Paşoptiştii au fost o excepţie (erau toţi masoni) şi au fost doar o generaţie. După ei au intrat din nou apele în matcă, aşa cum le ştiam şi le ştiau toţi.

Explicaţia e una singură: Românilor le convine aşa. Nu că le-ar plăcea, dar consideră că e prea mare efortul şi bătaia de cap să fie altfel (nu „se” merită, vorba de căpătîi a românului). Plus, peste fondul ăsta cultural vine şi biserica ortodoxă care le spune că e bine aşa, că de ce să te zbaţi, că doar nu iei nimic în groapă, că doar o viaţă ai, aşa că ia şi bea, mănîncă şi f*te tot ceea ce munceşti, iar copiii să-şi facă singuri, că nici ţie nu ţi-a dat nimeni nimic.

Şi iac-aşa, românii o tot iau de la început, cu fiecare generaţie, că doar o viaţă au şi nu iau nimic în groapă.

Edited by stormwatch, 01 April 2015 - 12:57.


#15
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View PostMoftangiu, on 01 aprilie 2015 - 11:31, said:

Mai bine facea un profil psihologic al politicienilor!
Ar fi fost mult mai util pentru romani. Posted Image


View Postsylvius, on 01 aprilie 2015 - 11:50, said:

...pasivitatea defensivă şi resemnată în faptă a românului, au lăsat însă loc la protestarea verbală, fie prin batjocură şi sarcasme, fie prin plângeri şi critici adresate, în proză şi în vesuri către şi în contra asupritorilor.

Posted Image Posted Image Posted Image

#16
magic-gabi

magic-gabi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,925
  • Înscris: 04.07.2006
Ma intreb cum ar iesi studiile astea aplicate in Coreea de Nord si Coreea de Sud. Desi sunt acelasi popor, ma astept la diferente extraordinari de mari din cauza formelor de guvernare total diferite.

Quote

Ei se consideră ospitalieri, prietenoşi, dar în realitate nu sunt aşa.
Adica romanii sunt neospitalieri si neprietenosi? Cum poti sa spui asa ceva despre un popor? Numai clisee nefondate.

#17
wattu

wattu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,782
  • Înscris: 30.03.2014
Eu cred ca profilul romanilor este evidentiat de cei care ne conduc si cam asa si este.

#18
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
In primul rand ca psihologia nu prea e o stiinta exacta, unii spun chiar ca e cam pseudo-stiinta de fapt (deci nu ca nu am incredere in omul propriuzis, ci in uneltele lui). Iar cu cat cobori mai mult in trecut cu atat e mai putin probabil sa gasesti ceva solid in astfel de studii
E greu de facut un profil psihologic 100% corect si unei singure persoane, daramite unui intreg popor (destul de marisor de altfel, la scara europeana).

Sigur, aici sunt amestecate cred si lucruri corecte dar si stereotipuri, si chestii ce tin de conjuncturi si de situatia societatii in ansamblu, de educatie etc. Eu sincer nu cred ca astfel de studii sunt foarte realiste (nu zic nici ca sunt 100% inventii, dar totusi)

Edited by lupu2, 01 April 2015 - 13:32.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate