Tomatele
Last Updated: Jul 02 2019 22:28, Started by
mirceabadea2010
, Apr 30 2010 21:25
·
0
#4609
Posted 05 August 2014 - 23:27
Happygarden, multumesc de incurajari!
Woper e de la mama parkseed. De big beef am auzit in treacat pe acest topic (parca), iar de Veloz de la Morami, uitandu-ma dupa niste hibrizi tip san marzano mai rezistenti (anu' asta Caspar & Perfect Peel au cazut pe camp, la datorie, nu prea am ce baga in uscatoru' solar). As fi tare bucuros daca mi-ai recomanda ceva P.S. totalmente de acord, producatori ca laum sunt "rara avis" , exceptiile ce confirma "regula" |
#4611
Posted 06 August 2014 - 00:01
Am un prieten care a pus roșii și în solar și afară... dintre toate Primadonna a rezistat cel mai bine, restul zici ca sunt date cu acid. La mine au fost puse cam la umbră, așa că nu s-au dezvoltat foarte spectaculos dar nici nu au cedat la atacul bolilor. Gustul mi s-a părut mai bun decât la celelalte pe care le am.
|
#4612
Posted 06 August 2014 - 00:02
qwerty, fa-ne si noua o recapitulare a lucrurilor importante, sa ramana treaba clara:
1. asadar caspar si perfect peel, care speram sa fie mai jmechere decat marzano clasice, si-au dat obstescul pe tarla? in ce conditii, tot asa "eco" fara nimic sau "in ciuda unui minim de tratamente"? nu de alta dar e important si acest detaliu, ca unii dintre noi am ajuns la stadiul la care esti tu acum demult, si ma refer, desigur, la treaba aia cu "mi-am bagat piciorul in el de bio, ma multumesc sa bag eu, macar sa stiu ce bag si cand culeg"... 2. e bine ca ai deshidrator..solar.... si nu zici nimic. Chiar azi am primit o vizita fulger de la un coleg care ma intreba daca stiu ceva de acest subiect..gand la gand cu bucurie, duminica eu tocmai am facut cutia, luni am cumparat plasa pentru rame si urmeaza in zilele ce vin sa ii dau drumul de proba... Da-ne si tu feedback, ce model, ala cu rampa de aer incalzit prin efect de sera, convectie de sus in jos si evacuare de jos in sis prin canal lateral ? sau cum? Merge, nu merge, cu ce randament, cum usuci, pana la ce stadiu, cum pastrezi, in ulei sau uscat, aplici fumigare cu sulf inainte de uscare (presupun ca nici nu se pune problema la ce tinte de bio ai ), etcetc... Hai sa discutam putin aici, intre gradinari, ca oricum e strans legat de tomate, n-as prea vrea sa ne bagam pe alte sectiuni gen "gastronomicus" pentru ca n-am chef si vreme sa discut aberatii cu toate gospodinele de pe forum ....cu tot respectul pt oamenii de pe sectiunile alea, nu imi plac abordarile. Ca idee, eu vreau sa fac ceva simplu si ieftin... O cutie de OSB, pentru ventilatie se poate folosi o mica aeroterma care costa 20 de lei, vara se poate folosi doar ventilatorul fara rezistenta si pentru caldura se poate incalzi toata incinta la soare, eu vreau s-o vopsesc in negru... |
#4613
Posted 06 August 2014 - 00:41
Pentru dehidrator eu m-am dotat cu un Ezidri1000....adica un ventilator+o rezistenta de 1000W+tavi de uscare...
Orice 'minitehnicus' cred ca poate face ceva asemanator... |
#4614
Posted 06 August 2014 - 06:58
danutz_2009, on 05 august 2014 - 22:44, said:
Care-i soiul `cela? Din pacate nu stiu. Au fost cumparate ca rasad din piata - la hurta (in primavara imi mai trebuiau vreu 20 de rasaduri si am luat din piata ce ma gasit printre care s-au nimerit si acestea). Dintre cei care au reusit sa stopeze mana imi poate spune cineva daca faptul ca frunzele afectate se usuca pe zona cu pata inseamna ca fungicidul si-a facut efectul? Edited by vdingo11, 06 August 2014 - 07:10. |
#4615
Posted 06 August 2014 - 07:09
Dragilor, multumesc pentru aprecieri!
V-am cucerit si asta ma bucura ! In acest fel am castigat clienti fideli, am vrut concurenta loiala si am reusit! Am auzit deseori : esti producator, ar trebui sa ai preturi mai mici fata de restul pietii... Sotul meu este o fire calmasi le-a explicat tuturor de ce marfa noastra este de cele mai multe ori mai scumpa ( cel mult 1 leu/kg ) fata de ceea ce este pe piata. Unii au inteles, altii nu! Important este ca au priceput suficient de multi, incat sa ne fie si noua bine. Desi s-a creat un brand in piata: baiatul de la Borzesti sau marfa de la Borzesti, mai sunt si clienti care il privesc lung pe sotul meu, dupa ce acesta le confirma ca este producator, si ii arunca un : mira-m-as in graba Eu am uscat rosii la cuptorul electric, are functie pentru uscare fructe-legume. Dupa uscare le pastrez in ulei de masline, pe iarna-s un deliciu. Le-am pus in 2 variante: 1. am zdrobit 2-3 catei de usturoi, am adaugat o lingurita de otet, o jumatate pahar cu apa, sare dupa gust si oregano. Am trecut fiecare felie de rosie prin aceasta mixtura, le-am asezat in borcan, am mai adaugat si rondele de ardei iute si am cuprins cu ulei de masline 2 se aseaza in borcan feliile de rosii uscate, usturoi taiat felii, rondele de ardei iute, totul cuprins cu ulei de masline. Noi preferam prina varianta Inainte de uscare se presara pe feliile de rosie sare, piper si oregano / ori dupa preferinta Attached FilesEdited by laum, 06 August 2014 - 07:16. |
#4616
Posted 06 August 2014 - 07:51
In solar au inceput sa imi apara pe frunze aceste pete brune. Ce este (mi se pare asemanatoare cu patarea cafenie sau alba dar nu reusesc sa fac distictia)
Attached Files |
#4617
Posted 06 August 2014 - 08:08
#4618
Posted 06 August 2014 - 08:52
@laum, rezista rosiile uscate in ulei de masline afara din frigider? eu le-am tinut in frigider de frica si s-a intarit uleiul...
|
|
#4619
Posted 06 August 2014 - 08:58
@laum, de unde clienti fideli, ca sintem si noi producatori!
bine, cel mai corect e ce a spus happy, daca nu esti de pe aici sigur faci tratamente dupa ureche si nu respecti nimic, ce mai, e litera de lege. @vdingo, la tine banuiesc ceva umiditate in exces plus lipsa de aerisire si de aici rezulta mana, plus varsta inaintata a tomatelor, tratamente inadecvate. nici acea chirchicire nu-i normala, nu asa tre sa arate o planta de tomata, ceva virusul mozaicului. |
#4620
Posted 06 August 2014 - 09:00
vdingo11, on 06 august 2014 - 06:58, said:
imi poate spune cineva daca faptul ca frunzele afectate se usuca pe zona cu pata inseamna ca fungicidul si-a facut efectul? Efectul de stopare a atacului il vezi dupa ce apar cresteri noi, verzi si sanatoase. Daca folosesti schema de tratament indicata posibil sa stopezi. Daca te rezumi la Champ, Bravo sau ce aveai in casa, 100% o sa ramai fara plante. |
#4621
Posted 06 August 2014 - 09:09
Excelent Road. Nici mi e nu imi arata a boala ci a carenta - mai precis Magneziu din ce vad eu dar mai lipseste ceva si pe langa ala - parca vad si un pic de cloroza.. Dar e foarte greu sa-ti dai seama din cateva fotografii.
Dupa cum discutam chiar ieri cu un bun prieten, pe aceste temperaturi chiar daca planta are ce ii trebuie in sol poate avea probleme de absorbtie. Cate ceva micro-macro elemente foliar in vremurile astea nu are ce sa strice. @Qwerty- nu am mare experienta cu tomatele pentru procesare. Nu pun mai mult de 50 de fire si majoritatea sint complet uitate si chinuite fiindca dau importanta mai mare celor pentru consum in stare proaspata unde am mai multe decat pot face eu fata. La fel de bine nu am pus hibrizi pentru procesare - cum nu interesa "subiectul" nu am investit in ei. Din ce am avut s-au comportat impecabil Roma si niste tomate numite Eskort despre care nu stiu nici in ziua de azi daca sint hibrid sau soi. Anul asta am uitat complet de ele ca sint puse si separat si am avut destul de furca cu restul. Surpriza mare este ca in timp ce multe din tomatele din restul gradinii care au suferit avarii consistente chiar cu tratamente facute, pe astea din urma nu le-a atins absolut nimic. Sint verzi si pline de fructe. Trebuie mentionat ca la cele pentru procesare nu am facut niciodata rasad ci semanare directa in camp dupa 15-20 aprilie. @Virg - nu judec pe nimeni si nu trag concluzii pripite - la fel de bine nu merg sa fac contrareclama nimanui pentru ca ce am eu de vandut se vinde oricum. Forta de munca mai multa de as avea. Din pacare pe tomatele din piata se vad din plin urmele "abuzurilor" asa ca nu trebuie sa mai intreb pe nimeni. Si sa stii ca chiar daca produc de cate ori sint in piata si vad niste rosioare care imi fac pofta cumpar din pura curiozitate. Din pacate mi se intamplla din ce in ce mai rar. Anul asta am avut chiar neplacuta surpriza ca tomatele din import aparute prin martie- aprilie sa fie mult mai gustoase decat ce a aparut ulterior la noi pe piata. Si in ca o povestioara "de duh" - am fost acum ceva vreme in piata sa cumpar diverse. Printre tarabe vad niste cornisoni frumosi si imi aduc aminte ca eu sint pe timp de pauza la ai mei si ramasesem fara. In prostia mea iau doua Kg si "nenea" imi zice - o sa mai vii ca o sa-ti placa (intamplator omul era producator ca il auzisem vorbind cu unii la care le mai dadea la en-gross). Ii povstesc motivul pentru care am cumparat de la el. Am crezut ca lesina de ras. Mai avea nitel si ii chema pe toti tarabagii de acolo sa ma arate cu degetul. Replica lui exacta: "pai ce bre, si eu stropii nitel de dimineata; speli oleaca si mananaci ca nu o sa mori". Fara suparare Virg, dar nu este genul de atitudine care sa ma incurajeze sa cumpar din piata. Cat despre Laum, nu il cunosc personal, nu am vorbit vreodata si nu am vreun interes sa ii promovez marfurile. Am gasit utile postarile lui, mi se pare un om responsabil asa "prin monitor" si vad si o scanteie de pasiune in activitatea lui - nu doar dorinta de a supravietui din vanzarea legumelor. Zi faina! Edited by Hapygarden, 06 August 2014 - 09:20. |
#4622
Posted 06 August 2014 - 09:41
qwertysecret, on 05 august 2014 - 23:27, said:
......, nu prea am ce baga in uscatoru' solar). As fi tare bucuros daca mi-ai recomanda ceva parintele, on 06 august 2014 - 00:02, said:
qwerty, fa-ne si noua o recapitulare a lucrurilor importante, sa ramana treaba clara: 1. asadar caspar si perfect peel, care speram sa fie mai jmechere decat marzano clasice, si-au dat obstescul pe tarla? in ce conditii, tot asa "eco" fara nimic sau "in ciuda unui minim de tratamente"? nu de alta dar e important si acest detaliu, ca unii dintre noi am ajuns la stadiul la care esti tu acum demult, si ma refer, desigur, la treaba aia cu "mi-am bagat piciorul in el de bio, ma multumesc sa bag eu, macar sa stiu ce bag si cand culeg"... 2. e bine ca ai deshidrator..solar.... si nu zici nimic. Chiar azi am primit o vizita fulger de la un coleg care ma intreba daca stiu ceva de acest subiect..gand la gand cu bucurie, duminica eu tocmai am facut cutia, luni am cumparat plasa pentru rame si urmeaza in zilele ce vin sa ii dau drumul de proba... Da-ne si tu feedback, ce model, ala cu rampa de aer incalzit prin efect de sera, convectie de sus in jos si evacuare de jos in sis prin canal lateral ? sau cum? Merge, nu merge, cu ce randament, cum usuci, pana la ce stadiu, cum pastrezi, in ulei sau uscat, aplici fumigare cu sulf inainte de uscare (presupun ca nici nu se pune problema la ce tinte de bio ai ), etcetc... Hai sa discutam putin aici, intre gradinari, ca oricum e strans legat de tomate, n-as prea vrea sa ne bagam pe alte sectiuni gen "gastronomicus" pentru ca n-am chef si vreme sa discut aberatii cu toate gospodinele de pe forum ....cu tot respectul pt oamenii de pe sectiunile alea, nu imi plac abordarile. Ca idee, eu vreau sa fac ceva simplu si ieftin... O cutie de OSB, pentru ventilatie se poate folosi o mica aeroterma care costa 20 de lei, vara se poate folosi doar ventilatorul fara rezistenta si pentru caldura se poate incalzi toata incinta la soare, eu vreau s-o vopsesc in negru... Daca tot a-ti dat-o in public si ,simtimdu-ma cu musca pe "solar" vin cu niste completari pe care as vrea sa le iau in calcul: Dezavantajul la unul solar ar fi temperatura care nu stiu cum ar putea fi controlata,probabil prin ventilatie suplimentara,tinand cont ca n-ar fi de preferat sa sara peste 57 grade la zarzaverze http://www.beorganic...i-si-timer.html aici detalii despre temperaturile din "mercedezu american " Veganii convinsi "zice " ca peste 40 grade se pierd din proprietati, ar fi de tinut minte si aspectul asta Ezidri-ul pare accesibil pe langa "excaliburu" astronomic ca pret pentru niste buzunare amarate de gradinari....merita copiata ideea cu fluxul de aer orizontal(din excalibur) care pare a fi mai eficient decat cel vertical ,cum se foloseste la majoritatea uscatoarelor Un alt topic inceput pe sp, dar neterminat aici : http://forum.softped...rator-electric/ si un altul, la repezeala ,pentru "necredinciosi " http://www.seraecoso...e_de_legume.pdf Pentru ai mai bricolatori dintre noi nu cred ca ar fi o problema ! Acu ' intrebarea : Ar merge oare o struto-camila tipic romaneasca , o combinata solar/electric ?! Ziua pe solar noaptea pe electric ?! Anul trecut le-am deshidratat "babeste" ( pe tomate) pe o tava acoperite cu o plasa sa nu dea musca in ele...puse in ulei de oliva....mai am si acum in beci,fara probleme( pentru ankinic !) Ma gandesc ca majoritatea avem un excedent de legume/ fructe la un moment dat si ar fi pacat sa nu ne bucuram de ele ulterior( in extrasezon) ..si,decat sa cumparam d-alea cu sulfiti si alte alea.....din tari indepartate.... Stiu ca s-a mai discutat anul trecut....reluam initiativa sau dam cu cardul fara mila ?! O zi buna tuturor ! |
#4623
Posted 06 August 2014 - 09:43
adilie2003, on 06 august 2014 - 00:01, said:
Am un prieten care a pus roșii și în solar și afară... dintre toate Primadonna a rezistat cel mai bine, restul zici ca sunt date cu acid. La mine au fost puse cam la umbră, așa că nu s-au dezvoltat foarte spectaculos dar nici nu au cedat la atacul bolilor. Gustul mi s-a părut mai bun decât la celelalte pe care le am. |
|
#4624
Posted 06 August 2014 - 12:29
parintele, on 06 august 2014 - 00:02, said:
qwerty, fa-ne si noua o recapitulare a lucrurilor importante, sa ramana treaba clara: 1. asadar caspar si perfect peel, care speram sa fie mai jmechere decat marzano clasice, si-au dat obstescul pe tarla? in ce conditii, tot asa "eco" fara nimic sau "in ciuda unui minim de tratamente"? nu de alta dar e important si acest detaliu, ca unii dintre noi am ajuns la stadiul la care esti tu acum demult, si ma refer, desigur, la treaba aia cu "mi-am bagat piciorul in el de bio, ma multumesc sa bag eu, macar sa stiu ce bag si cand culeg"... Quote
2. e bine ca ai deshidrator..solar.... si nu zici nimic. Chiar azi am primit o vizita fulger de la un coleg care ma intreba daca stiu ceva de acest subiect..gand la gand cu bucurie, duminica eu tocmai am facut cutia, luni am cumparat plasa pentru rame si urmeaza in zilele ce vin sa ii dau drumul de proba... Da-ne si tu feedback, ce model, ala cu rampa de aer incalzit prin efect de sera, convectie de sus in jos si evacuare de jos in sis prin canal lateral ? sau cum? Merge, nu merge, cu ce randament, cum usuci, pana la ce stadiu, cum pastrezi, in ulei sau uscat, aplici fumigare cu sulf inainte de uscare (presupun ca nici nu se pune problema la ce tinte de bio ai ), etcetc... Quote
Ca idee, eu vreau sa fac ceva simplu si ieftin... O cutie de OSB, pentru ventilatie se poate folosi o mica aeroterma care costa 20 de lei, vara se poate folosi doar ventilatorul fara rezistenta si pentru caldura se poate incalzi toata incinta la soare, eu vreau s-o vopsesc in negru... Zilele astea intentionez sa-l finisez (altfel raman si fara bruma de "prunisoare") & voi reveni cu poz(n)e (sper eu) mai explicite roadmaster969, on 06 august 2014 - 09:41, said:
Dezavantajul la unul solar ar fi temperatura care nu stiu cum ar putea fi controlata,probabil prin ventilatie suplimentara,tinand cont ca n-ar fi de preferat sa sara peste 57 grade la zarzaverze http://www.beorganic...i-si-timer.html aici detalii despre temperaturile din "mercedezu american " Veganii convinsi "zice " ca peste 40 grade se pierd din proprietati, ar fi de tinut minte si aspectul asta Anyway, cum uscatorul meu are mai multe coloane de bere decat cel prezentat de ungurenii (deh, sunt un bautor mai mare , intentionez sa reglez temperatura din interior prin obturarea sau dez-obturarea unor coloane) Edited by qwertysecret, 06 August 2014 - 12:33. |
#4625
Posted 06 August 2014 - 12:45
Deci ideea e ca merge uscatorul...ai masurat si matale ceva temperaturi, de curiozitate ?
Eu in prima faza ii pun vent/aeroterma si mau vad dupa aia... |
#4626
Posted 06 August 2014 - 12:59
qwertysecret, on 06 august 2014 - 12:29, said:
... Nimic mai fals! Licopenul (principala "bunatate" din tomate) nu numai ca nu dispare odata cu cresterea temperaturii, ci se si inmulteste (pe masura ce apa iese prin fierbere/evapurare) .. ma rog, nu se inmulteste la propriu, dar ii creste procentajul. Si asta nu o spun eu, ci Menci, in care am mare incredere (in ceea ce spune, nu si in ceea ce face .. pe langa ...) Anyway, cum uscatorul meu are mai multe coloane de bere decat cel prezentat de ungurenii (deh, sunt un bautor mai mare , intentionez sa reglez temperatura din interior prin obturarea sau dez-obturarea unor coloane) Eu am citit la vegani, acu' cu licopenu'..nush ce sa zic ,ma gandeam ca mai bagam si alte alea.....in afara de tomate ! In rest,e ok ! Da-mi si mie pe pm placaju".....sa nu ma formaldehidez prea mult ! |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users