Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hyundai elantra 2024 Highway, 6MT.

Interpretare XML

PPCEnergy - Emiterea facturii in ...

Telefon Nou de la Digi
 La multi ani @creativestar!

La multi ani @Nimcid25!

"Spionul" nostru cel de t...

Care aplicatie are cele mai ok co...
 Parere antrenament incepator

Dilema sursa

Ajutor Android Redmi10

Poti sa conduci o masina cu putin...
 Ce inseamna "izdavoi" ?

Poco X6 Pro vs OnePlus Nord 3

Lirapay

Durata maxima video in Google Pho...
 

(Semi)jurnal de casa

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
94 răspunsuri în acest subiect

#37
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.155
  • Înscris: 16.06.2009

View PostKiddo, on 5th October 2009, 18:18, said:

Am niste nelamuriri si din explicatiile specialistilor nu am prea inteles mare lucru:
1. Ce e cu puterea alocata casei? Noi avem 18 kw, ceea ce respectivilor specialisti li s-a parut f. putin, iar habarnistii (?) care s-au mai bagat in vorba (in zona se construiesc multe case si mereu vine cate cineva sa ne intrebe/sa vada cum progresam) au opinat ca n-are nicio importanta, imi dimensionez reteaua interna cum vreau si Electrica da curent dupa necesitati.
nu-i putin deloc. e foarte bine.
sau cel putin, macar e de 3 ori cat am eu, si toti cei ce stau la bloc.

View PostKiddo, on 5th October 2009, 18:18, said:

2. Care e faza cu trifazicul? Nu pot detalia intrebarea, ca mi-e teama ca ma fac de ras rau de tot. Deci, daca se poate explica asa, in cuvinte simple si frumoase, sau daca nu e cazul, macar sa mi se spuna sa nu-mi bat capul.
nu-ti bate capul. e de bine. te ajuta sa traiesti mai bine, dpdv al electricii.
daca iti doreai un logan, ti-au dat un volvo. cam asta e.
idem si pentru pct. 1.

View PostKiddo, on 5th October 2009, 18:18, said:

In rest, ce-am mai facut: pai, nu mare lucru, s-a tencuit si interior (instalatia electrica se realizeaza dupa ce se tencuieste, ca sa se faca santurile la adancimea potrivita, sa nu fie nevoie apoi sa se incarce prea mult cu tencuiala), .....
trebuia sa faci instalatiile (electrica si sanitara) inainte de tencuiere si sapa.
nu e o drama internationala nici asa cum ai facut, dar te-ai scarpinat dea-ndoaselea.

eu zic sa mergi intre dozele de legaturi, la prize, cu 4mm, si sa "cobori" de la doza, la fiecare post (de priza) cu 2,5mm.
la lumini, la fel, mai gros intre doze, cu 2,5mm, si de la doza (intrerupator) la lustra, cu 1,5.
eu unul as merge chiar cu 2,5mm si la lumini, peste tot, si as "desfiinta" 1,5mm.
si ma mai repet inca o data, opinia mea si a normativului - cositorirea legaturilor.
your choise!

Editat de casuta_papusilor, 05 octombrie 2009 - 22:49.


#38
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.315
  • Înscris: 17.03.2009
[quote name='Kiddo' date='5th October 2009, 21:04' post='7152118']
Alta problema: mi-a sosit calculul cantitatilor de materiale (cabluri) pentru instalatia electrica si curentii slabi. Mi se pare enorm: cu atatia km de cabluri inconjori casa de sute de ori. Suprafata utila este de aprox 300 mp (nu mai mult): parter, etaj, mansarda. Sunt realiste cantitatile?






Necesarul de materiale este dat in baza unui proiect,ar fi bine sa postezi schemele, pentru a-ti  face un calcul rapid,si a depista eventualele ,,umflari" .Cat priveste faptul ca au alocat 18 kw este  foarte bine,asta implica trifazat ,care este la fel un lucru foarte bun, si daca electricianul iti face un sistem in care daca ti-a cazut o faza (de la retea)sa poti compesa imediat cu alta,plus(daca ti-ai propus asta) o alimentare de rezerva de la un generator,esti acoperit  in orice situatie.Astept desenele.Si apropo nu accepta solutia cu cablu,fa instalatia electrica  cu conductori Fy,mai ieftini ,mai fiabili,de exemplu in loc de cablu Cyy de 4 foloseste conductori  de 4 ,si asa mai departe.

Editat de anaki, 06 octombrie 2009 - 00:19.


#39
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.155
  • Înscris: 16.06.2009

View Postanaki, on 6th October 2009, 01:12, said:

Cat priveste faptul ca au alocat 18 kw este  foarte bine,asta implica trifazat ,care este la fel un lucru foarte bun, si daca electricianul iti face un sistem in care daca ti-a cazut o faza (de la retea)sa poti compesa imediat cu alta,plus(daca ti-ai propus asta) o alimentare de rezerva de la un generator,esti acoperit  in orice situatie.
ti-am zis eu ca te-ai capatat cu-n volvo?
nici nu stiai ce pot ai ridicat de pe masa!

View Postanaki, on 6th October 2009, 01:12, said:

Si apropo nu accepta solutia cu cablu, fa instalatia electrica  cu conductori Fy, mai ieftini ,mai fiabili, de exemplu in loc de cablu Cyy de 4 foloseste conductori  de 4 ,si asa mai departe.
suptscriu aprobator din cap!  ;)
de fapt, ce ti-a zis aici cu cablurile si firele, nenea anaki, e mai mult decat un sfat!
te scuteste de bani cam multicei acum, e mai usor de lucrat, si mai ales de inlocuit pe viitor!!!
posibilitatea inlocuirii, usurinta efectuarii acesteia ulterior, e un must!
si cum zice nea raduk, "nu voi mai insista pe viitor, dar te sfatuiesc sa iei serios in considerare aceasta optiune a inlocuirii cablurilor cu fire singulare."
lipsesc diacriticile, office-ul meu e de ciordeala si a venit doar cu litere greco-arabe si danezo-finlandeze!  :lol:

Editat de casuta_papusilor, 06 octombrie 2009 - 07:26.


#40
Alezandru

Alezandru

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 363
  • Înscris: 17.03.2004
Mult prea mult cablu, eu am avut la casa mea, P+1+M 110mp construiti, cam 1500 ml de cablu pt. toata instalatia (1,5+2,5x3 fire, eu am rigips si am luat cablu special pt case din lemn, cu protectie la incendiu si nu a mai fost nevoie de copex), e drept ca nu am facut si mansarda(decat traseul vertical principal), si asta cu cablu pt. fiecare priza din tabloul de sigurante (si am pus destule priza-n fiecare camera, inclusiv pt aerul conditionat), plus ca am mai avut si cablu pt. ventiloconvectori si termostate (care a fost destul de mult), pt. mai multe intrerupatoare gen cap cruce si cap scara, tot din cei 1500 ml.

Daca nu pui rigips in casa nu vad de ce sa folosesti cablu de 3oriX si nu conductor cum ti-a zis si Anaki , plus ca nu vad de ce s-ar chinui sa bage cablul respectiv prin copex daca-l bagi prin tencuieala, pt ca daca o sa vrei sa-l inlocuiesti o sa intampini mari dificultati, pe cand cu conductorul se lucreaza muult ami usor si este muult mai ieftin.
Copexul ignigug este pt mansarda cred si este ok, dar cei 3500 ml de copex de pvc, nu vad unde ar intra (in casa ta  :D ) nici daca ai trage din tablou fiecare priza si ai pune 5 posturi de iluminat cu 3 intrerupatoare fiecare pe camera  :lol:  .

Cablu de alarma, eu cred ca am bagat cam 500-600 ml parca, nu mai stiu sigur ca am luat de mai multe ori, pune cablu de retea pt calculator, ca nu se stie la ce-ti poate folosi, eu am pus si acum o sa bag si camerele video pe el pana la tv-uri sau o sa folosesc reteaua tv, o sa mai vad asta.

Am pus si wireless dar nu am un semnal foarte bun pe parter, merge dar e cam slab plus ca la desktop prefer cablu nu wireless.
Cablu audio este bine sa pui mai ales daca vrei un sistem 5.1 sau 6.1 in living sau alte camere, eu am pus si nu se vede nici un fir care duce la boxe, totul este prin perete, nu mai vreau fire sa atarne prin casa.

Am pus cablu audio si in bai,  :D  pt. difuzor, pe care l-am dus la tv, (am vazut asta la hoteluri) sa mai ascult o stire sau o muzica cand e cazul  :coolspeak:
Vezi cu cablurile de alarma, eu am dus pt. tastaturi la fiecare usa de intrare in casa (3 usi) si una la etaj, pt a putea sa armez noaptea parterul daca vreau, am dus un fir de alarma si unul de 220v, afara la Mansarda unde o sa fie sirena exterioara.
Am tras cabluri si pe afara pa parter, de alarma tot pe la usi (pe terasa si la usa de la intrare), de retea pe terasa, de tv, tot pe terasa si de 220 (o priza) tot pe terasa.

Mi-am tras un cablu de cupru de 5x10 pt. generator, pe care l-am ingropat si l-am tras unde o sa fie o magazie, unde o sa fie montat si generatorul, iar in casa este tras in doza unde intra si cablul de curent de la retea.

Pt. alarma sa alegi un loc mai dosit  :D , unde sa duci toate firele si unde o sa fie cutia metalica cu centrala, sa nu fie la vedere si sa fie cat mai departe de intrarea in casa.

Eu mi-am mai facut o cutie din rigips la etaj, cu o usa metalica cam de 30x50 cm, unde am toate echipamentele pt. retea si tv, switchul, routerul wireless si amplificatorul pt semnalul TV pt. toata casa, totul este inchis si nu se vede nimic din afara.O sa fac o poza cu cutia sa o pun sa vezi cum arata.

#41
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.315
  • Înscris: 17.03.2009

View PostAlezandru, on 6th October 2009, 09:04, said:

Mi-am tras un cablu de cupru de 5x10 pt. generator, pe care l-am ingropat si l-am tras unde o sa fie o magazie, unde o sa fie montat si generatorul, iar in casa este tras in doza unde intra si cablul de curent de la retea.
Am observat ca ati tras decat cablul de forta pentru generator,dar daca doriti sa porneasca automat generatorul trageti si comanda intre tablou si generator,un cablu de 3x1,5.Sper ca nu am fost inoportun!

#42
Alezandru

Alezandru

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 363
  • Înscris: 17.03.2004

View Postanaki, on 6th October 2009, 09:39, said:

Am observat ca ati tras decat cablul de forta pentru generator,dar daca doriti sa porneasca automat generatorul trageti si comanda intre tablou si generator,un cablu de 3x1,5.Sper ca nu am fost inoportun!
Nu ai fost inoportun, multumesc pt. info, dar uite cum este situatia acum.

Nu mai este nevoie acum, pt. ca am constatat ca, cablul care a fost tras de la stalp pana in casa in perioada constructiei a fost din al de 4x3 si aveam probleme cu tensiunea, pana la stalp am 2x15 al.
Cum nu mai puteam sa inlocuiesc cablul vechi din cauza trotoarului mai lat in zona de intrare (cablul find ingropat direct in pamant), am fost nevoit sa sap alt sanat si sa pun un alt cablu de 4x15 (pt. eventualitatea ca voi trage 380v) de al, de la stalp pana la locul unde am dus cablul de cu pt generator si acolo am facut legatura acolo intr-o cutie speciala cu un heblu manual, cutia am ales-o mai mare (asa s-a nimerit sa o gasesc la o cunostinta  :D ) pt. a putea instala si automatizarea generatorului si eventual alte automatizari daca o sa pun 380v in viitor (ceva cu relee care daca pica o faza sa comute automat pe o alta faza cu tensiune pe ea).
Asa ca acum am alimentarea de la retea cu casa chiar langa generator.

Editat de Alezandru, 06 octombrie 2009 - 08:55.


#43
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.315
  • Înscris: 17.03.2009

View PostAlezandru, on 6th October 2009, 09:54, said:

Nu ai fost inoportun, multumesc pt. info, dar uite cum este situatia acum.

pt. a putea instala si automatizarea generatorului si eventual alte automatizari daca o sa pun 380v in viitor (ceva cu relee care daca pica o faza sa comute automat pe o alta faza cu tensiune pe ea).
Asa ca acum am alimentarea de la retea cu casa chiar langa generator.


Toate astea se numesc AAR(aclansare automata de rezerva) :)

#44
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006
[trebuia sa faci instalatiile (electrica si sanitara) inainte de tencuiere si sapa.
nu e o drama internationala nici asa cum ai facut, dar te-ai scarpinat dea-ndoaselea.]

Sapa nu e turnata, va fi dupa finalizarea instalatiilor. Au fost tencuiti doar peretii si am dat si explicatia constructorului. Pare ca face sens.

#45
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.315
  • Înscris: 17.03.2009

View PostKiddo, on 6th October 2009, 12:02, said:

[trebuia sa faci instalatiile (electrica si sanitara) inainte de tencuiere si sapa.
nu e o drama internationala nici asa cum ai facut, dar te-ai scarpinat dea-ndoaselea.]

Sapa nu e turnata, va fi dupa finalizarea instalatiilor. Au fost tencuiti doar peretii si am dat si explicatia constructorului. Pare ca face sens.
Spune-i constructorului ca indiferent de grosimea tencuielii ,instalatia  ingropata  sa fie la minim 1cm sub fata caramizii,ce bine e sa fii constructor si sa dai explicatii dastea,si minunat beneficiarul sa le si accepte :rolleyes:

#46
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006
Dupa ce am vizionat diverse poze cu centrale "murale" instalate in bucatarie si am vazut la o prietena cum centrala + ditamai cazanul ocupa 1/2 din spatiul respectivei incaperi, am decis sa cautam o solutie mai eleganta pentru adapostirea agregatelor de incalzire.
Prin urmare, vrem sa acoperim terasa din spatele casei (vezi foto) cu o structura pe lemn si acoperis cu tigle si, sub acest acoperis, pe o suprafata de 1/3 din terasa, perete in perete cu bucataria, sa construim o incapere din OSB, cu acces dinspre terasa, in care sa fie instalata centrala. Am vazut asa ceva la un vecin, nu e cea mai eleganta solutie, dar e functionala, cel putin la prima vedere. Oare trebuie instalat si un calorifer in camera centralei, sa stea la "caldurica"?

Fișiere atașate


Editat de Kiddo, 19 octombrie 2009 - 08:38.


#47
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.155
  • Înscris: 16.06.2009

View PostKiddo, on 19th October 2009, 09:37, said:

.... am decis sa cautam o solutie mai eleganta pentru adapostirea agregatelor de incalzire.
dar nu-i nici o incapere mai mica si mai dosita care sa adaposteasca centrala?
o camara, o subscara cu aerisire, ceva ...

#48
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006

View Postcasuta_papusilor, on 19th October 2009, 10:13, said:

dar nu-i nici o incapere mai mica si mai dosita care sa adaposteasca centrala?
o camara, o subscara cu aerisire, ceva ...

Nu am camara, iar subscara, organizata sub forma de debara, nu are aerisire. Ma gandesc ca incaperea suplimentara pentru centrala va fi utila si pentru depozitarea a oarece unelte de gradina etc. Am vazut o constructie asemanatoare la o casa vecina, daca se opreste ploaia si se usuca putin fac poze.

#49
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.155
  • Înscris: 16.06.2009

View PostKiddo, on 19th October 2009, 12:08, said:

... iar subscara, organizata sub forma de debara, nu are aerisire. ...
pentru anumite nevointe exista pick-hammer, ciocan rotopercutacios!
si astfel iti faci o aerisire in caramida, cat o usa dubla, daca vrei!
dar probabil ca deja ai luat o hotarare in privinta camarutei externalizate.
termoizoleaz-o la greu, ca ingheata apa potabila in ea. agentul termic are antigel in el, dar apa calda pentru chiuvete si cada/dus face turturi iarna.
eu zic ca macar centrala las-o in casa!

Editat de casuta_papusilor, 19 octombrie 2009 - 11:36.


#50
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006

View Postcasuta_papusilor, on 19th October 2009, 12:36, said:

termoizoleaz-o la greu, ca ingheata apa potabila in ea. agentul termic are antigel in el, dar apa calda pentru chiuvete si cada/dus face turturi iarna.
eu zic ca macar centrala las-o in casa!


Un calorifer mic instalat in cosmelia cu pricina? Daca se potoleste ploaia si se usuca putin, fac sambata poze cu terasa vecinului (e vecin, dar sunt vreo 300-400 m de noroi intre noi) spre exemplificare.
Acum ma bantuie alte nelinisti: dupa ce se toarna sapele si se monteaza rigipsul pe tavane, raman aproximativ 2,70 m inaltime a camerelor. Nu e prea putin? Oare am gresit optand pentru dublarea tavanelor cu rigips ?

#51
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.155
  • Înscris: 16.06.2009

View PostKiddo, on 20th October 2009, 13:10, said:

Acum ma bantuie alte nelinisti: dupa ce se toarna sapele si se monteaza rigipsul pe tavane, raman aproximativ 2,70 m inaltime a camerelor. Nu e prea putin? Oare am gresit optand pentru dublarea tavanelor cu rigips ?
pai eu am 2,45 cm la bloc, e drept ca si camerele sunt mai mici.
nu-ti trebuie nici mare inaltime ca ramane toata caldura in treimea de sus si tu stai in jumatea de josa camerei.
baga ceva de izolare la etaj in tavanul de rigips, ca prin tavane se pierde cea mai multa caldura.

#52
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006

View Postcasuta_papusilor, on 20th October 2009, 13:42, said:

pai eu am 2,45 cm la bloc, e drept ca si camerele sunt mai mici.
nu-ti trebuie nici mare inaltime ca ramane toata caldura in treimea de sus si tu stai in jumatea de josa camerei.
baga ceva de izolare la etaj in tavanul de rigips, ca prin tavane se pierde cea mai multa caldura.

Deasupra etajului am mansarda locuibila, iar acoperisul va fi izolat corespunzator.

#53
CRG

CRG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.969
  • Înscris: 30.08.2005
Daca tot de apuci de o astfel de modificare, baga si un calorifer acolo, e cea mai mica problema dpmdv. Si izoleaza binisor, ca sa nu zic excelent. Vata e ieftina ;)

#54
Kiddo

Kiddo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 215
  • Înscris: 13.04.2006
Revin, cu pozele terasei acoperite. In primele doua este casa mea, iar in urmatoarele, o casa cu o terasa asemanatoare, dar acoperita si cu inca o incapere din OSB construita. Asa ceva vrem si noi sa facem, iar in acea camera, sa instalam centrala termica.

Fișiere atașate



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate