Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Boxe wifi

Modem WiFi Huawei

Recomandare scaun de birou
 E mai bine sa te dai de alta nati...

Cosmin Seleși, la Pro TV, di...

The Men Who Sold the World Cup (2...

La multi ani @WestPoint!
 Problema joc de pe Steam

Inteligența artificiala la l...

La multi ani Finlanda !

Servicii de streaming cu accent p...
 R.I.P. Kirstie Alley

Ce lupa de cap cu lumina si lenti...

Card cumparaturi venituri alte su...

Cot PPR in loc de cot PT tub rigid?
 

Ajutor alimentare plita inductie

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#37
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,930
  • Înscris: 29.03.2006

 a_r_C, on 04 iulie 2022 - 15:27, said:



Se gaseste de 8mmp in RO. A aparut chiar la primul rezultat de google, 27 lei/ml litat.

Apoi se gaseste foarte lejer de 10mmp, si evident ca ala e bun daca nu ai de 8 pt 32 A.

Omul a si scris ca la plita lui care face subiectul acestui thred de aici, in modul de conectare la monofazat in specificatii se cere folosirea cablului de trifazat de 5 x 4mm conectand faza si nulul fiecare din ele pe cate doua conductoare de 4mm in paralel deci 8mmp pe faza si 8mmp pe nul, plus impamantarea pe al cincilea.

Evident ca in majoritatea cazurilor nu iese bine indiferent de cabluri, pt. ca majoritatea, mai ales la bloc dar nu numai, au generala de 25A sau 32A in tabloul de pe casa scarilor, si cabluri prin pereti de 2,5mmp.
Deranjul are rost daca ai conexiune la furnizor pe 40A sau 80A, si apoi restul.

Cablul se incalzeste peste 4A/mmp. E un fapt usor de verificat.
Imbecilii pot sa lege si pe 1,5, treaba lor si a fraierilor care accepta.
Apropo, am intalnit dorei care la renovari puneau de 2,5 si sustineau ca tine 25KW, dar la ei acasa isi puneau plita la trifazat cu 5 x 6mmp, conectat monofazat ochiul mare la o faza, ochiul mediu si mic impreuna la alta faza si al doilea ochi mediu la a 3-a faza.

Multe plite cu inductie detecteaza limitarile de alimentare, fie din caderea de tensiune, fie din cum sunt conectate, fie din plafonarea curentului si puterii sub setarea reglata din potentiometre, si atunci switchuiesc puterea disponibila intre ochiuri, unele se si aud cum tacane, zgomotul poate exista si la switchuri pur electronice cu IGBTuri - sunetul poate fi generat electronic intentionat tocmai ca sa atraga atentia ca plita switchuieste in disperare intre ochiuri...

Edited by loock, 06 July 2022 - 19:22.


#38
a_r_C

a_r_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 09.07.2019

 loock, on 06 iulie 2022 - 19:12, said:



Se gaseste de 8mmp in RO. A aparut chiar la primul rezultat de google, 27 lei/ml litat.

Apoi se gaseste foarte lejer de 10mmp, si evident ca ala e bun daca nu ai de 8 pt 32 A.

La mine n-a apărut nici la al doilea rezultat. Poate ai tu vreun google mai special. Înțelege că 8mmp nu e o mărime standardizată pentru conductoare. Pune link sau doesn't exist.

 loock, on 06 iulie 2022 - 19:12, said:

Omul a si scris ca la plita lui care face subiectul acestui thred de aici, in modul de conectare la monofazat in specificatii se cere folosirea cablului de trifazat de 5 x 4mm conectand faza si nulul fiecare din ele pe cate doua conductoare de 4mm in paralel deci 8mmp pe faza si 8mmp pe nul, plus impamantarea pe al cincilea.

Unde a scris că cere în specificații așa ceva? Nici nu avea cum să scrie, pentru că producatorii indică amperajul maxim al protecției. De regulă, la plitele actuale 16A pt. conectare bifazică și 32A pe monofazic. Mai departe e treaba electricianului/proiectantului să dimensioneze secțiunea conductoarelor circuitului respectiv, funcție de lungime, mod de pozare, izolația cablului, temperatură etc.


 loock, on 06 iulie 2022 - 19:12, said:

Cablul se incalzeste peste 4A/mmp. E un fapt usor de verificat.

Care cablu?? Eu am verificat și nu se încălzește.

 loock, on 06 iulie 2022 - 19:12, said:

Imbecilii pot sa lege si pe 1,5, treaba lor si a fraierilor care accepta.

Dacă normativele sunt făcute de imbecili, așa o fi. După normative, un receptor trifazic de 7KW are nevoie, la un cos fi de 0.9, de un cablu/conductoare de cupru, cu secțiunea minimă 5x1,5mmp.

 loock, on 06 iulie 2022 - 19:12, said:

Apropo, am intalnit dorei care la renovari puneau de 2,5 si sustineau ca tine 25KW, dar la ei acasa isi puneau plita la trifazat cu 5 x 6mmp, conectat monofazat ochiul mare la o faza, ochiul mediu si mic impreuna la alta faza si al doilea ochi mediu la a 3-a faza.

Bănuiesc că ai vrut să scrii 25A, nu 25KW... Și cam au dreptate. În sistem monofazic, un conductor de 2,5 mmp are capacitatea maximă de peste 25A. Verifică anexele din normativ. Doar că trebuie protejat cu siguranță de max 16A, din alte motive.

Cel mai simplu e să te uiți pe fișele plitelor și te dumirești, poate scapi de ideea asta fixă cu 4A pe mmp.
Majoritatea plitelor electrice de la noi, au în jur de 7kW,  vin cu cablu de 5x2,5 (blasfemie!! nu sunt 4A pe mmp) și se conectează fie bifazic - cu protecție de max 16A, fie monofazic cu protecție  de 32 A. Așadar circuitul îl cablezi fie cu 5x2,5 mmp, fie cu 3x6 mmp. Că vrei tu să i pui 10 sau 16 mmp, nu strică, dar nici nu ajută.



#39
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,138
  • Înscris: 03.12.2014

 a_r_C, on 06 iulie 2022 - 22:17, said:


Dacă normativele sunt făcute de imbecili, așa o fi.
dar noi suntem români deștepți și n-avem nevoie de normative.
Că vrem o țară ca afară.
Și avem speranța de viață cu zece ani mai mică ca restul Europei.

#40
plimbaretul

plimbaretul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,574
  • Înscris: 12.05.2006
Bine ca am ramas pe gaz...

#41
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,261
  • Înscris: 21.01.2009
Am rabdat vreo 5 minute.  Greu de gasit o asemenea  exprimare cu asa putine cunostinte .
Ai postat video-ul sa il faci de ras ?

#42
a_r_C

a_r_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 09.07.2019

 ggelu, on 09 iulie 2022 - 15:48, said:

Am rabdat vreo 5 minute.  Greu de gasit o asemenea  exprimare cu asa putine cunostinte .
Ai postat video-ul sa il faci de ras ?

La ce video te referi ?

#43
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,715
  • Înscris: 17.03.2009
La unul fara importanta si cu scop de reclama.Posted Image

#44
a_r_C

a_r_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 313
  • Înscris: 09.07.2019
Înțeleg acum că e unul șters. Eram contrariat, pentru că singurul video pe care-l găsisem în discuția asta era de vreo 3 minute și părea în regulă.

#45
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,138
  • Înscris: 03.12.2014
nu înțeleg de ce a fost șters videoul pe care l-am postat, era fix pe subiectul discuției:

o plită supradimensionată pentru circuitul existent, protecții necorespunzătoare și un pic scrum, din fericire numai un pic.

Omul care a inițiat discuția tocmai ne-a spus că un Dorel a înghesuit trei perechi de fire (șase adică) de 4mm2 într-un ștecher de 3 lei 16A din care alimentează o plită care suge 32A. Dacă priza în care intră zisul ștecher e undeva acoperită de vreun dulap e numai bine.

Edited by DaculScoril0, 11 July 2022 - 15:40.


#46
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,715
  • Înscris: 17.03.2009
O explicatie o ai de la @ggelu,eu il consider si un fel de reclama si nu e prima data,nu persevera.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate