Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 

Comportament ciudat centrala termica Vaillant cu termostat wireless wifi

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Se da o centrala termica Vaillant, pe gaz, model vechi.

De aproape doua luni (inca neimplinite), centrala este comandata printr-un termostat wireless cu conexiune le internet, marva PNI, model CT36. Inainte era comandata printr-unul doar wireless, Computherm 097RF.

Toate bune si frumoase, de functionat functioneaza (aplicatia Tuya pentru Android), histeris setat la 0.2 grade Celsius insa supun atentiei voastre urmatorul comportament pe care l-am observat, acum in perioada acestor zile geroase, mai ales ca ma aflu si la locatie.

Am setat temperatura la 22.5. In camera imi arata 22.1.

Centrala functioneaza (ledul verde si toate cele 5 leduri galbene fiind aprinse) fix 25 de minute. Dupa care se opreste, dar mai ramane aprinse doar ledul galben (de la calorifer) si cel verde, INSA se mai aude un zgomot ca de ventilator asa sa zic (in genul celui de la cuptoarele electrice casnice) timp de 2 minute.

Dupa aceste 2 minute, zgomotul dispare complet (ca si cum ventilatorul s-ar fi oprit, insa ledul galben de la calorifer ramane aprins (ca si cel verde). Si sta in starea asta 3 minute.
Temperatura in camera este inca sub cea setata (nu ajunge nici macar la 22.3 sa zici ca ar avea legatura cu acea valoare de 0.2 setara la histerezis) si displayul (ca si aplicatia de pe telefon) arata ca centrala merge, incalzeste.

Dupa cele 2 + 3 = 5 min, centrala porneste iar (toate ledurile se aprind etc) timp de... alte 25 minute urmate de alte 2 + 3 = 5 min de pauza si tot asa. Acest ciclu se tot repeta...

De mentionat si ca:
- bateriile termostatului le-am schimbat azi (sunt noi noute, bune, cu termen ok de garantie) dupa ce am observat feomenul. Si face la fel si inainte si dupa schimbarea bateriilor.
- distanta dintre termostat si receiver (conectat la centrala) este in parametri, conform instructiuni, 5m, vizibilitate directa, fara obstacole sau pereti beton, metal etc.
- termostatul este amplasat pe un congelator (tot acolo statea si celelalt termostat). Nu cred sa fie interferente, pentru ca atunci de ce ar merge cele 25 min sau in cicluri de 25 min?
- se mai aud niste zgomote in centrala, ca si cum ar trepida capac metalic frontal, dar daca pun mana pe el nu se simte nimic la mana (nici o vibratie) si nici nu se opreste (ca si cum s-ar amortiza de la mana). Sau ca si cum ar bate vantul (desi nu bate) si ar vrea sa stinga flacara (cunoasteti probabil acel zgomot).

Exista vreo protectie a centralei sau vreun parametru care se poate seta?

E vreun semn ca ceva nu mai functioneaza cum trebuie si ca va ceda in curand sau e semn de vreo defectiune (desi centrala este la zi cu toate verificarile periodice)?

Ce as mai putea testa, incerca sau face, pentru a remedia problema, mai ales ca sunt la locatie pana duminica seara? Eu m-as astepta ca ea sa mearga in continuu pana se atinge temperatura setata (cont tinand de histereziz) si nu cu sincope.

Multumesc

PS. Fisierul audio este in format m4a (inregistrat cu telefonul), dar oentru ca nu m-a lasat sa-l atasez in acest format, l-am redenumit in mp3

Attached Files



#2
alincar

alincar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 03.03.2013
Nu cunosc modelul acesta de centrala dar in principiu toate functioneaza aproximativ asa :
- pompa de circulatie apa in calorifere merge permanent;
- flacara in cazan este aprinsa si modulata ca si intensitate
- temperatura apei la iesire din centrala spre calorifere este masurata si comparata cu o valoare reglata prin cursorul din dreptul simbolului de calorifer si separat cu o valoare fixa maxim admisa - protectie impotriva fierberii apei.
- ventilatorul de evacuare gaze merge permanent

cand utilizezi un termostat de camera si temperatura este sub pragul setat , centrala porneste ( intai pompa, apoi flacara si ventilatorul) si functioneaza continuu pana cand temperatura in camera ajunge la valoarea setata.
Daca in acest timp temperatura apei ajunge la valoarea limita pusa prin cursorul termostatului, se reduce flacara la minim, pompa continua sa mearga, ventilatorul de evacuare gaze la fel si ramane asa pana cand temperatura apei scade sub pragul de comutare al termostatului intern al centralei ; apoi ciclul este reluat - se intensifica flacara, se incalzeste apa etc

Cand temperatura in camera trece de valoarea setata , se stinge flacara, ventilatorul inca mai functioneaza ca sa se evacueze complet gazele fierbinti din cazan si se opreste pompa de circulatie apa.
Din ce relatati dumneavoastra rezulta ca functionarea este normala ... incercati sa cresteti pragul la termostatul centralei si veti vedea ca fenomenul descris va apare mai rar . In perioada in care este mai frig, in casa temperatura creste mai greu si se ajunge ca apa din calorifere sa depaseasca pragul setat la termostatul centralei.

De regula , este indicat ca atunci cand se utilizeaza termostat de camera sa se regleze termostatul centralei la valori mai mari - la inceputul ultimei treimi din scala .

#3
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Pana acum, totul pare normal. Centrala se va opri cand in camera vor fi 22.7 grade, pana atunci se comporta ca si cand ar fi pornita fara termostat de ambient.
Daca nu ajungi la temperatura respectiva in camera, mareste temperatura agentului termic. Caloriferele s-ar putea sa fie prea mici.

#4
dcr

dcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,020
  • Înscris: 01.05.2004
E normal cum funcționează. Mai mărește puțin temperatura agentului termic din butonul de jos că ai termostat.

#5
fastcojo

fastcojo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 12.05.2006
Presiunea apei in instalatia de calorifere este normala (2 bar) sau a scazut spre 1?

Daca a scazut, trebuie incarcata cu apa instalatia pana la presiunea corecta.

Edited by florin71_skoda, 14 February 2021 - 10:19.


#6
Fluk3

Fluk3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,630
  • Înscris: 22.03.2019
Pune temperatura de la calorifere mai sus, acu iti e pusa (in imagine) undeva pe la 50-60C, pune in dreapta cum ar veni la ora 3 si vezi daca tot asa face.

#7
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008

Quote

Nu cunosc modelul acesta de centrala dar in principiu toate functioneaza aproximativ asa......
Multumesc pentru raspunsul detaliat. Chiar nu stiam.

Quote

Presiunea apei in instalatia de calorifere este normala (2 bar) sau a scazut spre 1?

Daca a scazut, trebuie incarcata cu apa instalatia pana la presiunea corecta.
O singura data am gasit-o pe la vreo 0.3 (nu am locuit si nu mai fusesem de foarte mult timp), dar stiu de faza asta. Si mi s-a intamplat sa fie nevoie sa mai umblu la robinet ca sa bag aoa in ea de la retra astfel incat sa creasca presiunea (in repaus, la rexe fireste).

Altfel in repaus, de la bun inceput a fost (si a tinuta) pe la 0.7 (pana la 0.9), iar in regim de functionare intre 1.3-1.5

Quote

Pune temperatura de la calorifere mai sus, acu iti e pusa (in imagine) undeva pe la 50-60C, pune in dreapta cum ar veni la ora 3 si vezi daca tot asa face.
Am pus si problema s-a remediat. A mers dincolo de cele 25 min, pana cand temperatura a ajuns la cat o setasem (23 chiar).
Insa, presiunea s-a dus cam in 2.2... Acum oricum am plecat de la locatie si nu stiu cand voi mai reveni.

Multumesc tuturor celor care au citit si mi-au oferit un sfat si un raspuns.
Consider problema rezolvata, desi se poate inchide!

Edited by colombo2003, 14 February 2021 - 22:34.


#8
Fluk3

Fluk3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,630
  • Înscris: 22.03.2019
Evident ca is presiunea a urcat mai sus daca agentul termic a ajuns la o temperatura mai mare. Pana in 2.8 Bari esti ok. Presiunea la rece, ar trebui sa fie undeva pe la 1.3-1.5 Bari.
O verificare a presiunii din vasul de expansiune nu ar strica... dar asta o faci doar cand poti opri instalatia si goli doar centrala, ar trebui sa fie si acolo macar 1-1.2 bari.
Daca la rece pui cum ti-am zis si-ti arunca afara atunci inseamna ca trebuie verificat vasul de expansiune si pana il verifici cobori presiunea instalatiei dar nu sub 1 Bar.

Multi am vazut ca pun ca si tine temperatura centralei cat mai jos si pe urma se plang ca centrala merge prea mult (pt ca nu reuseste sa aduca temperatura camerei la temp setata pe termostatul de ambient) Ideea e sa mearga la capacitate mare si sa faca repede temperatura ceruta pe urma sa se opreasca... altfel ea tot incearca.

#9
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 colombo2003, on 14 februarie 2021 - 22:31, said:

O singura data am gasit-o pe la vreo 0.3
pe forumuri se scrie deobicei la 0 bar: hey guys, am 0 bar in centrala... e vreo problema ?? Posted Image

#10
suport_PNI

suport_PNI

    Active Member

  • Grup: Helper
  • Posts: 1,827
  • Înscris: 21.01.2013
colombo2003: Ma bucur ca s-a rezolvat. Au fost cativa factori care au fost punctati foarte bine de colegi si care au rezolvat situatia.
- Agent termic setat la temperatura prea mica, calorifere usor subdimensionate pentru aceasta temperatura.
- Centrala munceste, duce agentul termic la temperatura setata (55 grade sa zicem) si la un momenta dat considera ca se supraincalzeste ( cele 25 minute) si face o pauza de protectie/racire ( 2+3 ).
- Centralele Vaillant noi ( poate si a ta are acel 2+ 3 minute) au inclusiv un parametru de timp reglabil care interzice pornirea caldurii mai devreme de x minute ( default am gasit si 10 minute) tocmai pentur a proteja centrala de porniri reperate si pentru a-i prelungi durata de viata.
- Cresterea temperaturii agentului termic a scazut timpul de incalzire al casei sub cele 25 minute deci ai scapat de situatia neplacuta.  

Cu un vas de expansiune functional presiunea nu trebuie sa fluctueze prea mult : Pentru unele centrale o fluctuatie de 1 bar nu e mare, dar se recomanda consultarea documentatiei centralei pentru a vedea exact care sunt minimile si maximele presiunii normale.
In general presiunea necesara la o centrale de apartament este undeva intre 1 si 1.5 bari dar poate ajunge si la 1.8 - 2 bari. Exista centrale care intra in eroare sub anumite nivele: 0.8, 0.9, 1 bar , si unele care nu intra in eroare. Deci DOCUMENTATIA e sfanta.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate