Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dilema sursa

Ajutor Android Redmi10

Poti sa conduci o masina cu putin...

Ce inseamna "izdavoi" ?
 Poco X6 Pro vs OnePlus Nord 3

Lirapay

Durata maxima video in Google Pho...

Deschidere fisiere docx si poze s...
 Motivare hotarare

Router wireless ZTE ZXHN H3601P

Server local disponibil pe re5...

Vizualizare site-uri in cache
 Toate site-urile PROTV down

Obtinere gratuitati Legea 189/2000

La mulți ani @BlueKing-69!

suspectez un switch ca are probleme
 

Lista recomandari scule electrice incepatori/regim hobby

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,140
  • Înscris: 23.09.2005

View PostPhobos, on 01 mai 2020 - 09:54, said:

Daca ai de facut doar cateva gauri in lemn nu prea groase, nu te mai In rest, sculeobosi sa cumperi burghie de lemn, cele pentru metal merg cateodata chiar mai bine.

Aici nu stiu ce am gresit, ca nu mai pot edita. Am vrut sa spun:


Daca ai de facut doar cateva gauri in lemn nu prea groase, nu te mai obosi sa cumperi burghie de lemn, cele pentru metal merg cateodata chiar mai bine.

A, si inca ceva: bormasina ar fi bine sa fie cu mandrina interschimbabila, adica la care poti schimba mandrina cu una pentru burghie pentru metal.

Se schimba usor, din doua miscari. Pac-pac. :)

[ https://webshop.mam-bricolaj.ro/wp-content/uploads/2019/12/Bormasina-cu-percutie-Bosch-GBH-2-.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Phobos, 01 May 2020 - 11:08.


#20
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postclaz, on 01 mai 2020 - 10:56, said:

O sa aiba saptamana viitoare la Lidl masina de gaurit cu acumulatori.

Pe asta o recomand si eu.
Numai ca pe linga asta, nu strica sa ai si una mai micuta strict pentru infiletat holsuruburi in lemn. Aia de la Lidl este prea "puternica" (si cam grea) pentru un incepator. Este super buna la dat gauri. Deaia am recomandat si acel Panzer de la dedeman

Edited by florin71_skoda, 01 May 2020 - 11:02.


#21
andromedavenus

andromedavenus

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 05.02.2019
Va mulțumesc mult tuturor celor care si-au luat din timp sa-mi scrie sfaturile lor aici.

Am înțeles ca flexul nu este cea mai buna idee in mainile unui începător.
Nici noi nu dorim sa ne accidentam deci vom renunța la ideea de a-l cumpara.. Din cate am înțeles, acesta ar fi cel mai periculos.

Știu ca toate sunt periculoase în natura lor dar nu vreau nici sa dau în cealalta extrema, de frica sa nu ma lovesc, nu mai pun mana pe nimic. 😅
Fiecare dintre noi a inceput de undeva.

Vom începe și noi cu lucruri ușoare, de dat câteva gauri si alte lucruri am mai făcut. Am taiat si bucati de lemn nu foarte mari cu un fierastrau micut de mana, insarcinata in luna a 8a pt diferite activitati de bricolaj. Un exercitiu fizic usor, de maxim 15 - 20 minute.

In legatura cu firmele care ne pot face piesele de mobilier.. Din pacate, pentru un dulap si cateva bancute am primit 3 oferte de pret similare, care ne costa cat o mana si un picior..mult peste bugetul nostru si de vreo 3.. Chiar 4 ori mai mare decat bugetul alocat sculelor. 😑

Am uitat sa precizez ca nu dorim nimic cu acumulator.

Recapitulam ce avem nevoie:

-Ciocan rotopercutor (doar pt gaurele pt dibluri, nu de strapungere)

-masina gaurit/infiletat

- fierastrau... Pendular? Nu-mi e clar ce ar fi mai bun. Vom avea de făcut atat taie turi drepte cât și curbe.

-Slefuitor orbital

-banc de lucru

-alte accesorii (unele mentionate de voi le avem deja pe acasa)

Voi studia toate sugestiile voastre și revin cu întrebări, dacă este cazul!

#22
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,683
  • Înscris: 29.03.2006
Ne-ai spus ce el e arhitect, dar nu ne-ai spus despre tine.
Esti cumva sculptor (care vrea sa treaca la metal), sau altfel de unde nevoia de flex???

Apropo, sculptorita sau sculptorel...

Flexul e o scula naspa, care face o galagie infernala, apoi arunca jeturi dense de scantei care ard si pateaza cu puncte arse perdele, parchet, covoare, gresie, faianta, geamuri si toc si sticla, faine, piele, etc., etc., apoi are viteza tangentiala foarte mare si la diferente de densitate sau si presiune poate da un recul foarte puternic care poate taia si maini dar si gatul, artere, capete, picioare, piept, etc.
Pt. slefuiri e mai bun un slefuitor orbital, pt. taieri metal exista multe alte scule, bomfaier manual eventual si menghina, fierastrau cu banda care exista si de bsnc dar si compact portabil, sunt si pe cablu cat si pe acumulatori, apoi fierastrau pt debitat metal cu rabatere care e un circular special dedicat doar pt asta cu panza cu dinti dedicati, turatie dedicata, viteza tangentiala dedicata si cuplu dedicat, apoi pendular cu panza speciala de metal, apoi til dabie, spoi multicutter cu oscilatii fie cu panza dedicata de metal cu dinti mici din otel , fie multimaterial cu rugozitate din carburi, apoi se poatr taia metal si cu pile, foarfeci de metal, ghilotine, alte debitoare, freze dedicate, strung, etc., pt. debavuare exista scule dedicate de debavurate, si de interior si de exterior, si manuale, si de pus pe bormasina, plus diverse pile de la fine diamantate si pana la pile mari, slefuitor orbital am scris deja, etc.

Da, cu 1200 nu poti lua Makita profesionale ( si nici neprofesionale).
Chiar daca iei o bormasina Makita DDF 453 cu 185 lei scula, pt. ea ai nevoie de incarcator 18SD de 2,6 A pe la 165 lei (RC e msi scump si e bun pt acumulatori mari si grei), apoi 2 acumulatori de Makita BL 1820 sau BL1820B, care la oferta daca prinzi sunt 200 bucata deci 400, si eventual si valiza profesionala dedicata pt scula de la Makita care costa si ea ceva dar merita si pt depozitare/ organizare, si transport, dar e buna si de suport pt montat mobila, etc. Deci te duci peste 800 lei doar pt. ea, fara lumina integrata (se poate tuna), cam maricica, si acceptabila la greutate doar cu acumulatorii compacti de 2Ah, altfel cu cei de 3,4,5,6 devine prea grea pt utilizare generala.
La putere are 27 Nm soft si 45 sau ceva de genul  hard.  27 Nm in T1 e aproape dublu fata de un 15 Nm care era deja suficient pt multe lucruri, mai ales cu ambreiaj cu autoblocare care-ti permite sa atrangi manual si mai mult rotind scula cu mana. Inca e o performanta medie, deci pt. insurubari foarte grele si carotari mari e nevoie de alta scula, de genul DDF 458 care e grea si cere obligatoriu acumulatori mari pt. a putea trage la nevoie si 40 amperi ( de 3, 4, 5 , 6 Ah, cu doua randuri de celule 18650, inca nu se gasesc cu 21700 pt makita de 18V care ar fi fost OK si cu un rand.)
DDF si DHP 458 e pe la +/- 500 lei, dar acumulatorii mari sunt mai scumpi, cei de 3ah se gasesc si cu 200-210, dar de 4 si 5Ah sunt la oferta 240-280 si la pret de catalog se duc peste 400 bucata, normsl se iau 2, apoi incarcatorul RC ca sa incarce mai rapid, apoi, alta valiza, etc. Ar fi cu putere 30 Nm soft si 54 hard si DDF 482 pe la 280 lei la oferta, dar cere acumulatori mari si grei, si pt 3Nm in plus fata de 453 nu prea are rost chiar dacz are lumina.
Toate astea de mai sus au motoare cu perii, cu piese mai accesibile fata de cele brushless care nu merita reparate. Si sunt si mai putin zgomotoase. Cele brushless au diametru mai mare si viteza tangentiala a ventilatorului face galagie f. mare, deci nu recomand, oricum sunt si mai scumpe sculele, nu doar piesele.

Recomand Bosch GSR 12V-15 cu 2 acumulatori de 2Ah, incarcatorul de 3A, si vsliza daca intra in oferta pe la 500 lei.
Are lumina, e compacta, are 960 gtame cu tot cu acumulator, ard doua trepte mecanice, e destul de puternica cu 15Nm soft si 30 hard.
Cuplul hard se ignora, nu e in T1 ci inertia de rotatie in T2 la viteza maxima, asa e la toate...
Cu 15 Nm strangi holsuruburi de 6x60, chiar si 6x80, si are ambreiaj cu autoblocare care-ti permite la nevoie sa termini manual rotind scula si pt strangeri mai grele strans mai mult 6x80, 6x100, etc. Da gauri oficial pana la 25mm diametru, dar poate da si cu freza de 35mm de balamale, chiar daca e un abuz... Scula e oficial specificata  heavy duty la fiabilitate pt clasa ei de cuplu. Din 2010 de cand a aparut prima dats denumita GSR 10,8 2 Li, cat si redenumita 12V-15 cate are in plus doar retardator pt lumina, e folosita si apreciata  in toata lumea. Bosch a facut si inainte alte 3-4 modele de 10,8V, care erau insa mai slabe la cuplu, insa asta e foarte faina.
Exists si varianta FC (flexiclick) care are capete interschimbabile, cap la 90 de grade, cap excentric, etc.  dar e mai scumoa, mai ales cu acele capete incluse. Unii o iau separat in plus pe langa cea normala, si e utila.

La rotopercutanta o makita buna pe cablu e pe la 600 lei plus minus in f de oferta.
Modelele actuale si Makita si Bosch albastru au insa in cvasitotalitate un schimbator de directie neergonomic, cu exceptia HR 2640/41 care e insa prea puternica, mai scumpa si mai grea.
Inainte erau faine HR 2450 dar nu cred ca mai gasesti originale (China).
Au existat si fakeuri poloneze sau/si chinezesti nefacute de Makita.

Pe acumulatori e faina DHR 241, pe la 500 si ceva doar scula fara altceva, dar cere zcumulstori mari pt suficienti amperi, plus incarcator, valiza, etc.
In kit e peste 1200 cu 2 x 3Ah si era fain cu 2 x 4 sau 5 Ah...
Acumulatorii mari si incarcatorul RC ( sau SD) se pot utiliza si la alte scule Makita, dar pt 453 recomsndam de 2Ah ca sa fie mai usoara, deci trebuie altii.
Daca pui de 2Ah la DHR241  DDF 482, 458, circulare, pendulare, polizoare unghiulare, etc., merge mai slab si ii face praf repede, pt. ca scula trage curent maxim si tot nu ajunge la cat are nevoie, dar ii abuzeaza si distruge prematur.
La HR 2450 si altele si la DHR 241, ai schimbator cu 3 pozitii, rotatie only, rotatie cu percutie, si daltuire only, turatia e moderata pe la 1100 rpm, deci ai cuplu si pt alte gauriri, bs chiar si insurubari si carotari. Insa la sarcini foarte grele, chiar daca functioneaza e un zbuz pt motor si electronica, deci trebuie masura. Sunt slte modele care au mzndrinz interschimbabila intre SDS si prindere cu falci, dsr sunt mai scumpe. Pt. cele cu fixa SDS, exista adaptoare SDS la mandrina normala, ch dezavantajum ca se fac si mai lungi si su joc de la SDS. Si exista si burghie cu SDS pt metal, lemn, chiar si biti, dar ramane jocul din toleranta SDS.

Pendular pe cablu vezi Bosch GST 90E cu grip pe corp.
Exista si 90CE cu maner D dar controlul e mai bun pe corp -cel putin cand nu e gros, si la 90E e OK.
La Makita sunt cateva bunicele dar mai scumpe ceva cele bune.
















#23
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postandromedavenus, on 01 mai 2020 - 11:15, said:

Am uitat sa precizez ca nu dorim nimic cu acumulator.

Masina de gaurit, adica aia cu care dai gauri cu burghiul in lemn si masina de insurubat, adica aia cu care "insurubezi" holsuruburiele in lemne, este de preferat sa fie cu acumulatori. La gaurit poate ca te descurci totusi si cu una cu fir, chiar daca te chinui un pic, insa la insurubat ma indoiesc ca o sa te descurci cu aia cu fir. Fie o sa-ti strice capul la holsurub, fie o sa-ti strice bitul, fie o sa-ti crape lemnul, fie o sa-ti "rupa" mina.

#24
andbozo

andbozo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,313
  • Înscris: 25.06.2006
Va rog eu, nu mai puneti flex/polizor unghiular si lemn in aceeasi propozitie, decat daca exista un mare NU intre. Cunosc minim doi care s-au accidentat in felul acesta, si ambii erau meseriasi cu experienta.
Iar cine recomanda mobila facuta cu rotopercutorul, e nebun sau ideea lui de mobila e gresita.

@andromedavenus
- Flex doar daca o sa aveti nevoie de taiat metal, placi ceramice..altfel nu aveti nevoie.
- Luati bormasina cu acumulator, chiar daca dupa cativa ani se strica acumulatorii si poate nu o sa se mai gaseasca..pana atunci isi scoate banii.

Edited by andbozo, 01 May 2020 - 11:56.


#25
andromedavenus

andromedavenus

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 05.02.2019
Masina de gaurit poate fi una si aceeași cu cea de înșurubat? Sau trebuie sa cumparam doua, una pentru fiecare operațiune?
Cu acumulatori, am înțeles! ☺️✌️

@andbozo
Am renunțat la ideea de flex dupa primele raspunsuri la postare.
O sa avem de taiat si putin metal dar cred ca ne descurcam cu variantele oferite aici.

@loock
Am citit zeci de răspunsuri de-ale dvs pe forum. 🙇🏻‍♀️👏 Foarte informative și tehnice.
Nu, nu sunt sculptor.
Lista inițială era consultativa in functie de topicurile citite aici.. "Ce-ti trebuie pt x, y etc" si flexul era mentionat de mai multe ori. Insa am punctat ca nu stiu multe despre aceasta scula.

#26
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 15.03.2009
Am fost si eu in situatia ta acum vreo 10 ani asa ca am ceva experienta:
,,-Ciocan rotopercutor (doar pt gaurele pt dibluri, nu de strapungere)''  - ia cel mai ieftin si USOR rotopercutor SDS mai ,,de firma ''  Posted Image  : Panzer , Dexter , Erbauer., la care sa montezi niste burghie de calitate. Apesi moderat pe el la gaurire si o sa te tine suficient incat sa nu-ti para rau de banii dati .In cazul tau , diferenta intre o astfel de scula si una scumpa , pro , ar fi putea fi precizia gaurii- dar nu-i pb. pt ca exista burghie de 5 , 7 sau 9mm. Sau retur...

- ,,masina gaurit/infiletat''  la fel ca mai sus , cea mai mica si mai usoara - daca poti sa mergi in magazin sa o probezi sa nu aiba bataie excentrica la mandrina.

-,,- fierastrau... Pendular? Nu-mi e clar ce ar fi mai bun. Vom avea de făcut atat taieturi drepte cât și curbe.''
   - aici e o pb . Scoate-ti din cap ideea ca o sa faci mobila cu pendularul - se poate, dar un pendular bun la asa ceva costa doar el mai mult decat tot bugetul vostru +accesorii speciale +  experienta . Deci, nu .
Faci proiectul de mobila si te duci cu cotele de debitare  la un magazin care vinde PAL. Acolo se si poate cantui .Acasa , le asamblezi cu ,,filetanta ''.Daca apar ceva greseli de proiectare sau e nevoie de ,,customizare'' deschizi topic separat si intrebi de pendular .

Slefuitor nu stiu la ce ti-ar trebui - nu prea ai ce sa slefuiesti la PAL , sau poate vrei sa-ti faci mobila din lemn masiv ?
Flex - NU
Ti-as mai recomanda sa iei 4 menghine pt asamblare la 90* - costa cam 6-7 lei bun si sunt f utile.Attached File  Untitled.png   399.06K   21 downloads

#27
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postandbozo, on 01 mai 2020 - 11:54, said:

... Cunosc minim doi care s-au accidentat in felul acesta, si ambii erau meseriasi cu experienta...

Si eu stiu unul. Pe mine :D

Eu am taiat cu flexul "lemne pentru gratar", cu pinza de lemn, si m-am trezit cu el intre degetele de la picioare. Cum eram la "iarba verde" si aveam in picoare slapi de plaja, a muscat destul de serios dintr-un deget. Noroc ca sa infipt pinza in pamint si sa oprit. De atunci nu mai am voie sa tai ceva cu flexul cind este nevasta prin zona :D Face ca polizorul cind ma vede cu polizorul unghiular in mina. Cam 2-3 ani si pe mine ma traumatizat un pic intimplarea si ma cam temeam cind mai taiam cu flexul. Acum m-am mai linistit si nu ma mai sperie. Lucrez cu el foarte lejer.

#28
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,683
  • Înscris: 29.03.2006
Bormasinile pe cablu sunt de multe feluri, dar cele care au cuplu bun sunt grele si scumpe.
Uzual fara cutie cu trepte mecanice, sau fara angrenaj reductor special, la 2500-3000 RPM au cuplu mai modest pe la 8 -10Nm, si chiar daca unele din ele, in special cele profesionale pot dezvolta fortat in sarcina si cuplu msi mare decat cel specificat, si pot asa abuzate sa faca insurubari grele, asta e un abuz care uzeaza scula prematur, nu doar carbuni, dar si variatorul electronic din tragaci cat si motorul rotor si stator, bs chiar si angrenajul. Plus ca sunt grele, incomode, dezechilibrate front heavy, etc.
Chiar si cu angrenaj reductor special cum e Makita DP 4700 scumpa si grea, sau altele cu doua trepte de viteza si peste 700W, care ar fi mai bune la cuplu pe turatia mica, tot nerecomandate sunt pt uz general datoarita greutatii si mai mari.
Exista si Duss speciale cu un cuplu foarte mare si pret porcos pe masura, dar tot mai bine cu altele pe acumulatori.

E un masochism sa te chinui in 2020 fara scule pe acumulatori, mai ales cz xcum se gasrsc toste tipurile de scule cu acumulatori, si circulate de putere mare si imersare, si freze, chiar si drujbe si demolatoare  de mii de wati, ba chiar au depasit recent semnificativ la performanta de viteza de lucru si sculele cu motor cu benzina...

E comparabil cu a prefera in loc de smartphone, un telefon cu manivela.

Edited by loock, 01 May 2020 - 12:33.


#29
L0RELYAN

L0RELYAN

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 720
  • Înscris: 30.04.2020
Un cutit in mana unui bucatar poate face minuni gastronomice.
Un cutit in mana unui medic poate face minuni anatomice.

Un flex (polizor unghiular) poate face minuni . Ii sta foarte bine in apropiere o bormasina !

#30
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postandromedavenus, on 01 mai 2020 - 12:20, said:

Masina de gaurit poate fi una si aceeași cu cea de înșurubat? Sau trebuie sa cumparam doua, una pentru fiecare operațiune?
Da, poate fi una si aceasi, atita timp cit dai gauri in lemn. Problema apare cind vrei sa gauresti metal si ai nevoie de o masina mai "puternica".

Eu am de 5-6 ani un Panzercumparat de la Dedeman la reducere (cam 180 lei) pe care l-am folosit atit la gaurit cu burghiul, cit si la "insurubat" holsuruburi. Cum a imbatrinit, un acumulator ma tine acum maxim 2-3 ore, insa cum am 2 nu-i o problema. Insa la gaurit metal deja cam face figuri ca se descarca repede acumulatori.
Cam de 1-2 ani am cumparat una mai puternica, un Parksidede la Lidl, ca sa am cu ce sa gauresc, iar Panzer-ul il folosesc doar la insurubat.
Se poate insuruba si cu Parkside-ul daca ai grija si depinde ce. Trebuie sa-i setezi corect cuplul la care sa se opreasca mandrina, ca altfel este prea puternica. Dar de putut se poate insuruba si cu ea, dupa ce te inveti cu ea.
Eu prefer totusi sa le folosesc pe amindoua. Panzer-ul este mult mai usor si mai comod la insurubat si are putere mai mica. Parkside-ul este greu si incomod de folosit la insurubat, insa se descurca foarte bine la dat gauri. Poti da cu el gauri si in BCA sau caramida si mai greu in beton, pentru ca are si functie de percutie, insa este slaba rau de tot. Cu Parkside-ul am dat si "gauri" cu freza de metal in tabla de masina (autoturism).

Edited by florin71_skoda, 01 May 2020 - 12:47.


#31
andromedavenus

andromedavenus

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 05.02.2019
@loock

Recomandarea ta pt bormasina ar fi:
Bosch GSR 12V-15 cu 2 acumulatori de 2Ah, incarcatorul de 3A si valiză
In regula, rămân la acumulatori.
Comparatia cu smartphone ul a fost de ajuns.

La rotopercutor ai mentionat "makita buna pe cablu e pe la 600 lei plus minus in f de oferta". Vreun model anume?

@tine231

Minunate sfaturi, multumesc!
Menghinele acelea par exact ce ne-ar trebui!
Vom lua în considerare și sugestia ta si voi cauta si magazine care vand PAL. Eventual caut in topicuri cu sugestii pt pendular pt usoare "customizari", fie ca le facem noi, sau apelam la rude mai "pricepute".



#32
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016

View Postflorin71_skoda, on 01 mai 2020 - 11:51, said:



Masina de gaurit, adica aia cu care dai gauri cu burghiul in lemn si masina de insurubat, adica aia cu care "insurubezi" holsuruburiele in lemne, este de preferat sa fie cu acumulatori. La gaurit poate ca te descurci totusi si cu una cu fir, chiar daca te chinui un pic, insa la insurubat ma indoiesc ca o sa te descurci cu aia cu fir. Fie o sa-ti strice capul la holsurub, fie o sa-ti strice bitul, fie o sa-ti crape lemnul, fie o sa-ti "rupa" mina.

Sunt și filetante cu fir.

#33
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 15.03.2009
Nu cred ca ai avea nevoie de un rotopercutor pro . Eu am un Budget de acum 12 ani - am facut termoizolatie pe interior in tot apartamentul + 2 gauri de hota in beton vibrat (placa) + usi si ferestre  termopan. Are bataie la ax din cauza daltuirii , dar functioneaza ok. a costat 150 de lei -era cel mai ieftin la acea vreme.
Pentru mici customizari de genul decupaje pt tevi merge cam orice pendular din marcile enumerate de mine ; daca vrei sa tai PAL-ul cat de cat drept pe o lungime mai mare, se schimba treaba; trebuie ceva mai scump , minim 6-700 de lei.

Edited by tinel231, 01 May 2020 - 13:34.


#34
andromedavenus

andromedavenus

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 05.02.2019

View Posttinel231, on 01 mai 2020 - 13:34, said:

Nu cred ca ai avea nevoie de un rotopercutor pro . Eu am un Budget de acum 12 ani - am facut termoizolatie pe interior in tot apartamentul + 2 gauri de hota in beton vibrat (placa) + usi si ferestre  termopan. Are bataie la ax din cauza daltuirii , dar functioneaza ok. a costat 150 de lei -era cel mai ieftin la acea vreme.
Pentru mici customizari de genul decupaje pt tevi merge cam orice pendular din marcile enumerate de mine ; daca vrei sa tai PAL-ul cat de cat drept pe o lungime mai mare, se schimba treaba; trebuie ceva mai scump , minim 6-700 de lei.

Ce rotopercutor recomanzi pt ceea ce avem noi de facut?

Pt a taia PAL ul drept, pe o lungime mai mare, ce anume se folosește?
Marca, model?
Mai este varianta unui "cadou" pentru fratele meu (care are ceva experienta in constructii), pe care il pot "ruga" sa ne taie diverse..😂

#35
andbozo

andbozo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,313
  • Înscris: 25.06.2006
Nu exista nici o varianta pentru a taia PAL acasa fara ciobire.
Eu mai tai din cand in cand cu un fierastrau circular la care am pus o panza cu dinti mai multi, dar acolo unde lama iese din material tot rupe un pic.
Ca masuri suplimentare se poate folosi banda pe fata care se ciobeste sau inca o bucata de material de sacrificiu. Chiar si asa, tot nu iese cum ar trebui.

Recomand sa comandati palul gata debitat si cantuit dupa proiectul sotului. Oricum nu e practic sa duci in apartament o coală de ~2x2,80. Iar cu cele de dimensiuni mai mici din magazinele de bricolaj nu mai economisesti mare lucru. Nu mai zic de calitatea cantului montat la un utilaj profesional fata de cel montat acasa cu fierul de calcat.

#36
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,683
  • Înscris: 29.03.2006
Makita HR 2450 nu cred ca mai gasesti noua.
Se poate face din piese noi dar are complexitate mare...
La fel, nu cred ca mai gasesti HR2440, 2442, 2445, 2455  si probabil nici macar hr 2432.
Aveau schimbator de sens ekectronic cu parghie langa tragaci.

HR 2630 e 525 lei la oferta acum, vezi shopexpert si altii.
Ca majoritatea celor contemporane, inclusiv cele Bosch albastru, are schimbator de sens neergonomic cu rotatie mecanica a placutei de perii, cu manipulare mai greoaie cu alta mana sau cu mana luata de pe tragaci.
Altfel e foarte buna.

Exista si:
- 2630T cu mandrina interschimbabila pe la 699 parca, vezi acolo.
- 2631F cu AVT si LED.
- 2631FT care are si AVT si LED si mandrina interschimbabila dar e mai scumpa pe la 800-1010.
Si 2470 e buna dar are pret similar cu 2630 care e superioara la fiabilitate.
2470T posibil sa coste sub 2630T

2640 are schimbator electronic ergonomic, insa cu maner D, dar e mai grea putin, si prea puternica, si mai scumpa.
Si cu celelalte de 2,4 - 2,4J e tendinta sa iasa gaurile mai largi si trebuie dibluri mai bune si mai groase, sau dat in doua etape cu percutie cu diametru mai mic, si apoi marit fara percutie cu burghiul de diametrul dorit, de ex 5 la 6, apoi 6 la 8, apoi 8 la 10, etc.
HR 2640 are 2,8J, e si mai puternica.
Acum la Bosch sunt si de 3,1J uzual, deci nu e i catastrofa nici 2,8, dar e overkill si la pret si greutate.
Exista si 2641  2641F, 2641FT, mai scumpe si mai greu de gasit.

Eu am HR 2450 luata in 2007, dar am si DHR 241 cu acumulatori de 18V, de 4 si 5Ah.
DHR 241 dezvolta 2J care e chiar mai bine pt gauri (Hilti inca are si de 1,8J) si are si xchimbator de sens electronic langa tragaci, nu cu parghie ca la 2450, ci cu buton crosbolt ca la bormasinile normale cu acumulatori.
Am dat 500 lei pe ea la oferta, dar aveam acumulatori si incarcator de 4 si 5Ah pt. DDF 458 si alte scule.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate