Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri scule INCGO

Model similar de aplicație f...

Amplificator CATV XI-CAB HA 8626 ...

Unde pot asculta muzica anilor 90...
 Nu cred ca voi mai plati pentru a...

Cumparare masina

cum influenteaza numarul ETF-uril...

roADN.ro Ce medicamente sunt bune...
 Proiect canalizare in comuna Berc...

Cand ati observat ca aveti nevoie...

Chestionar Medicina Alimentaț...

RCA 2024: ieftin sau scump?
 Se mai achita taxe de reziliere?

Probleme retea, router?

Burete dur pentru perna scaun rul...

RCA firma
 

Romanii si cititul

* * * * - 3 votes
  • This topic is locked This topic is locked
241 replies to this topic

Poll: Chestionar cititori carti (beletristica) (135 member(s) have cast votes)

Cand ati citit ultima carte?

  1. Citesc constant (106 votes [78.52%])

    Percentage of vote: 78.52%

  2. Acum o luna (12 votes [8.89%])

    Percentage of vote: 8.89%

  3. Acum un an (4 votes [2.96%])

    Percentage of vote: 2.96%

  4. Am terminat scoala, am scapat! (10 votes [7.41%])

    Percentage of vote: 7.41%

  5. Nu am citit nicio carte (3 votes [2.22%])

    Percentage of vote: 2.22%

Vote Guests cannot vote

#109
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,498
  • Înscris: 06.01.2007

View Postlupini, on 19 noiembrie 2018 - 12:03, said:

Ca şi mine. Posted Image Ultimele cărţi de beletristică au fost cele de lectură obligatorie, din liceu, care...ăhăăă, a fost tocmai în urmă cu 25 de ani.
Well, eu de-atunci am mai citit vreo 20 de carti. Adica neglijabil totusi. Mai ales ca nu pot spune ca m-au dat pe spate niciuna.
Pana a pleca la liceu am citit toata biblioteca mamei mele. Avea putine carti totusi, le lasase la taica-miu dupa ce au divortat, tot timpul isi reprosa chestia asta, in fine.
Si.. cu bani putini, mai cumpara si ea cate o carte la nustiu-cata vreme. Stiu ca ani de zile si-a dorit sa aiba Istoria literaturii Romane a lui Calinescu, si-a permis-o doar dupa revolutie.

Dar inainte de revolutie, cand cumparai o carte buna, ti se baga pe gat si o alta carte de .. sa zicem.. prelucrare prin aschiere. hahahah
Aveam cateva carti din astea, cu diverse procese industriale sau carti grele despre stiinta materialelor, pline de matematici greoaie. Well le aveam in casa. De citit am citit si eu tot ce avea prin biblioteca si am trecut si la alea tehnologice, desi nu pricepeam mare lucru din ele, erau cateva greoaie. Mi s-a parut fascinante unele insa. Desi imi placea electronica, nu aveam niciuna de electronica din pacate. Diagrama fier-carbon explicata foarte bine, o aveam intr-o carte. Nu mai stiu ce carte era pentru ca de prost ce sunt, le-am dat foc la revolutie, era o moda sa dai foc la carti, toata lumea ardea carti in centrul satului si.. am ars si eu, sa nu fiu mai prost, eram totusi fiu de profesoara, ar fi fost rusinos sa nu dau si eu foc la niste carti.
Asa am ars colectia de Albina, colectia de Cutezatorii, mai era o revista de soimi ai patriei. Si ca boul, am dat foc si la colectia de reviste tehnium. Aveam cateva, aveam insa si o revista Radio ruseasca, aveam si ceva unguresc... parca. Aratau mai bine, erau foarte concentrate ca si informatie(adica scheme electronice, ca aia ma interesa).
Nu au trecut nici cateva zile si mi-a parut rau de ele, nu stiu ce a fost in capul meu pentru ca iubeam acele reviste. Dar era un moment de euforie generala, chestia asta cu libertatea(pe care nu o intelegeam), ne lua mintile zilele alea, nu-mi explic cum.
Am dat foc tot atunci si la o mica colectie de doar cateva cartulii mici, format mai mic de A5, aveau niste cercuri concentrice pe coperta, erau de la aceiasi editura. Una dintre ele era cu explicarea functionarii laserului, alta cu principiile holografiei, alta cu aparitia vietii pe pamant, alta cu planete, supernove, quasari.. chesti de cosmologie. si mai aveam cateva, de acelasi tip.
Arse au fost toate. S-au dus dracului.
Mama nu si-a dat insa cartile ei sa le ardem, doar cateva cu congresul PCR&shit. Mai scapasera si 2 din astea tehnologice.

In fine, ideea e ca am prins gustul literaturii tehnice. Cand am ajuns la liceu, ceream colegilor de la liceele industriale sa-mi aduca manualele si tot ce mai gasesc de la biblioteca. Am citit tot ce mi-a picat in mana. De la chestii de metalurgie, la ceramica, zidarii, constructia de furnale, etc.. Daca as mai sti 5% din ce am citit prin cartile alea ar fi excelent.

La facultate insa aveam o biblioteca tehnica fenomenala. Erau mii de carti, nu stiam pe care sa pun mana mai intai. Mergeam si-mi scoteam titlurile pe un caiet mare, le rasfoiam, incercam sa-mi fac un plan cu ordinea in care sa le citesc. Erau o multime de lucruri pe care voiam sa le stiu si stiam ca stau in cartile alea. Insa erau greoaie majoritatea. Unele erau teze de doctorat, altele erau carti editate de profesorii de pe-acolo. Mai slabe calitativ, cam butaforii totusi, insa gaseam carti vechi, de prin 1960-1980 excelente ca si continut si prezentare. Ofcourse, cu tehnologii vechi, dar erau excelente.
Aveam momente cand citeam saptamani intregi fara intrerupere, aveam si momsnte in care nu citeam deloc. Cartile de electronica erau preferatele mele, am luat tot ce exista in acea biblioteca sa le rasfoiesc macar. Am dat si de gustul programarii calculatoarelor, existau destule carti despre programarea cu cartele, despre calculatorul cu tuburi, apoi cu tranzistori, ala romanesc, Romania a fost printre putinele tari care au avut asa ceva la un moment dat. Putine carti am citit din scoarta in scoarta, nu erau toate interesante sau nu erau la nivelul meu de pregatire. Dar unele mi-au deschis niste orizonturi, mi-au dat o anumita anvergura gandurilor. Eu zic ca m-au facut om, sa ma simt bine in pielea mea, sa am gandurile ocupate seara inainte de a adormi.

Stiinta este o lume foarte frumoasa. Pentru ca nedreptatile, lumea, mizeria, saracia, napasta, pot fi tinute departe macar in ganduri. Nimic din toate astea nu interfereaza cu lumea stiintei. E perfecta, simetrica, cu esenta, cinstita, corecta. Si pe scheletul ei poti construi, poti vedea si alte lucruri altfel inaccesibile din mizeria sociala inconjuratoare, poti intelege lumea asa cum e ea, limitarile stiintei, odata percepute, te ajuta si la crearea unor modele sociale, psihologice, patternuri, stereotipii.. toto lucruri observabile, dar de natura umana.
Altfel nu cred ca as fi putut gusta calitatea de om, as fi privit-o cu mult naduf. Dar am ajuns la niste lucruri, plecasem prost in viata, am facut de toate, as fi putut sa fiu exact ca orice aurolac sau cersetor pe care-l vad. Pe mine dragostea fata de stiinta m-a scos din mizerie, de aia am un respect pentru ea.

Insa, din pacate, la capitolul beletristica stau foarte slab, am citit prea putin. Din moment ce exista oameni carora le place cartarescu, oameni pe care-i apreciez, atunci e clar ca in acel Cartarescu exista acel ceva care rezoneaza cu acesti tip de oameni. E tot o observatie asupra lumiii inconjuratoare, Dar din pacate nu ma simt in stare sa accesez zona asta de cultura. De cate ori am incercat, am esuat. Prietenii culti pe care-i amimi zic ca trebuie sa-mi formez o cultura, o rutina de gandire pentru a accepta, literatura de calitate. Dar nu mai am rabdare.
E clar ca pe Cartarescu l-am privit plecand din start de la prezumtia de absurd, disonant. Dar, probabi ca tocmai acolo, in locurile necultivate, exista acea componenta unde se creeaza legatura, armonia, consonanta, contrapunctul.
Poate ca nevoia naturala de a diversifica experienta literara te duce si in zona lui Cartarescu. De aia pastrez totusi o fascinatie si pentru chestiile astea. Si de-asta am incercat si eu sa citesc, nu din snobism. Si chiar daca eu nu sunt unul dintre ei, am apreciere si respect pentru cei care au citit si au rezonat cu marile idei, cu marile carti ale omenirii. Eu cred ca e de datoria noastra ca oameni sa incercam sa intelegem, capatul lantului trofic ne arata si niste responsabilitati, niste datorii in fata lucrurilor pe care nu le cunoastem, in fata CreatoruL-ui, fie el material sau metafizic sau.. cum o fi.

View Postchique, on 19 noiembrie 2018 - 12:15, said:

Tibuleac, da hahahah
O poveste plangaciasa, feminista, imaginata din fapte reale, ceva ce mie nu mi-a placut, oricum.
Dar nevasta-mea a fost incantata, nici de mancare nu mai voia sa faca, devenise personaj din carte, nu mai avea rost sa faca de mancare cat timp lupta cu cancerul. Legit!~~~!!
:D

#110
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 10:11, said:

i-ai luat frica. Este?
hahahah


Sa stii !... Posted Image

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 10:11, said:

Daca o citesti, sa mi-o povestesti si mie. Eu n-am inteles nimic.
hahahah

Sunt convins ca nu ti-ar placea sa iti fie povestita. S-ar duce tot farmecul lecturii.
Dealtfel, cred ca e imposibil sa povestesti o asemenea carte. Posted Image


View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 10:23, said:

Stateau, citeau(Cartarescu sa zicem..) si beau ceai de ghimbir. Eu nu stiam ce-i ala ghimbir, credeam ca-i vreun drog, ceva, care sa-i faca sa aiba afinitate pentru Cartarescu. Atunci l-am rasfoit prima data, de curiozitate, impins de ei, sa avem un subiect de discutie, ma gandeam eu in sinea mea. Dar sinea mea se gandea si ea in sinea ei, oare la ce bun toata asta?
Mai tarziu am citit si eu cap-coada una dintre carti din trilogie, prima. Dar se pare ca nu bausem suficient ceai de ghimbir.
Insa de la ei am luat microbul cu muzica simfonica, am inteles logica ei. Nu era nevoie de ceai de ghimbir, mergea si o vodka proasta. Jazzul l-am inteles mai tarziu, dar Beethoven si Bach atunci mi-au intrat pe sub piele.
Silviule, iti place ceaiul de ghimbir? Eu asa mi te inchipui.

Posted Image

Sa stii ca nu cred ca am baut vreodata ceai de ghimbir. Nu-mi prea place ghimbirul, nici in mancare, nici in ceai. Nu-mi place iuteala lui si nici dupa aroma nu ma prea omor.
De fapt, nici nu prea beau ceai, decat cand sunt racit. In rest, prefer "ceaiul" de hamei  ! Posted Image

Merge si la Cartarescu si la altele... Posted Image


Si acum ontopic, sa nu ne articuleze: uite ca mi-am amintit inca o carte misto, citita recent,:

Ozana-Cucu Oancea - Marea scriitorilor. Intre Olimp si zidul puterii.


https://www.cotidian...-zidul-puterii/

...

Cred ca e greu sa mai citim azi, ca pe vremuri.
Viata e agitata, totul e pe fuga, suntem tracasati de probleme si mai mereu ocupati, TV-ul sau netul ne ocupa mult din timp si exista si alte mijloace tentante de a-ti petrece putinul timp liber disponibil.

Din pacate...

Sigur, daca vrei, iti poti face timp sa citesti. Insa pentru asta, in opinia mea, iti trebuie si o anumita stare sufleteasca.

Edited by sylvius, 19 November 2018 - 12:55.


#111
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,500
  • Înscris: 29.12.2006

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 12:48, said:

Pana a pleca la liceu am citit toata biblioteca mamei mele.

Eu în copilărie citisem majoritatea cărţilor cu Poveşti, din superba colecţie Biblioteca Pentru Toţi.

Eu aşa spun că ar fi bine să înceapă fiecare copil: cu cititul poveştilor, după ce i s-a format acest gust de către părinţii care i le citeau când copilul era şi mai mic. Povestirile cu "zmei", "palate", "alte tărâmuri", au darul de a dezvolta mult imaginaţia, fantezia.

#112
chique

chique

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,839
  • Înscris: 28.07.2013

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 12:52, said:

Tibuleac, da hahahah
O poveste plangaciasa, feminista, imaginata din fapte reale, ceva ce mie nu mi-a placut, oricum.
Dar nevasta-mea a fost incantata, nici de mancare nu mai voia sa faca, devenise personaj din carte, nu mai avea rost sa faca de mancare cat timp lupta cu cancerul. Legit!~~~!!
Posted Image

Posted Image. ah, nu stiam ca e cu cancer, nu-mi plac temele astea mari, implacabile. O s-o mai aman, atunci.

Edited by chique, 19 November 2018 - 13:03.


#113
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,498
  • Înscris: 06.01.2007
Daaaa. Jules Verne!, mi-aduc aminte si acum cotorul acelor carti, am citit tot ce-am gasit pe la biblioteca.
Desi nu mai tin minte mare lucru, cred ca mi-au stimulat imaginatia in perioada aia.

View Postchique, on 19 noiembrie 2018 - 13:02, said:

Posted Image. ah, nu stiam ca e cu cancer, nu-mi plac temele astea mari, implacabile. O s-o mai aman, atunci.
Una din carti, or mai fi si altele.
hahaha

#114
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View Postchique, on 19 noiembrie 2018 - 12:15, said:

Ai citit nuvelele de tinerete ale lui Cartarescu? Au aparut intr-un volum cu titlul "Nostalgia" si sunt extraordinare. Mult mai bune decat orice a scris dupa.

Subscriu - sunt excelente !
Mie mi-a placut mult, Ruletistul.

Si romanul Travesti mi s-a parut misto !...

Edited by sylvius, 19 November 2018 - 13:07.


#115
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,498
  • Înscris: 06.01.2007
Bre, care din voi mai mergeti cu metroul?
Mi se pare ireal sa vezi 90% dintre oameni frecand maciuca pe feisbuc si whazap.

Bre, deci mi se pare ireal. Toti stau cu nasul in telefon. Macar de s-ar juca un joc, ceva, dar majoritatea nici nu se joaca, ci stau si freaca maciuca pe feisbuc, mi se pare incredibil unde s-a ajuns.
Cumnata-mea, profesoara de franceza (je suis tres belle), zice ca cel mai mare dusman al invatamantului romanesc, nu e nici Androneasca, nici Liviu Pup, ci smartfonul. La ore toti stau cu smartfonul, ridica pretentii cum ca e dreptul lor& shit, si culmea, pe unii profesori ii mai pacalesc. Ea le confisca temporar telefoanele sau ii da afara din clasa, dar deja e considerata o practica barbara, la limita legalitatii, pe undeva asemuita cu statul in genunchi pe coji de nuci (de catre progresisti).
In conditiile astea, eu cred ca ar trebui sa dea astia o lege prin care sa interzica smartfonul in scoli, asa cum au interzis fumatul si la locurile de fumat.
Ar fi cea ma tare lege.
E o iluzie grosolana ca accesul la internet, tableta si smartfonul ajuta. Scoala devine o cheltuiala inutila de resurse din partea statului. In loc de 30 de insi in clasa ar trebi sa fie doar 6. Altfel s-ar ocupa profesorii de 6 insi care merita decat de 30 sa-i faca pe toti o maioneza.
Restul sa invete de pe google. A pune intrebarile potrivite e si asta un lucru mare. Google ofera raspunsuri, dar intrebarile.. tot trebuie sa inveti sa le pui.

Nu-i chiar offtopic, are legatura si cu cititul. Unii chiar cred ca Google le poate inlocui creierul. In contrabalans, unii profesori vor sa transforme elevii in mici googles.
E jale. am si eu 2 copii, nu stiu ce-o sa ma fac cu ei. Om vedea... dar nu sunt de acord cu opinia si preocuparile progresiste devenite deja mainstream.
S-au proliferat tot felul de idei, o intreaga cultura, cu care nu pot fi de-acord.  Stiinta amestecata cu religie inca de la clasele mici, e o chestie care mi se pare absurda.

Edited by maccip, 19 November 2018 - 13:17.


#116
chique

chique

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,839
  • Înscris: 28.07.2013

View Postsylvius, on 19 noiembrie 2018 - 13:06, said:

Subscriu - sunt excelente !
Mie mi-a placut mult, Ruletistul.

Si romanul Travesti mi s-a parut misto !...

preferatele mele sunt REM si Nostalgia :)

#117
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View Postlupini, on 19 noiembrie 2018 - 12:56, said:


Eu în copilărie citisem majoritatea cărţilor cu Poveşti, din superba colecţie Biblioteca Pentru Toţi.

Eu aşa spun că ar fi bine să înceapă fiecare copil: cu cititul poveştilor, după ce i s-a format acest gust de către părinţii care i le citeau când copilul era şi mai mic. Povestirile cu "zmei", "palate", "alte tărâmuri", au darul de a dezvolta mult imaginaţia, fantezia.

mie mi-a citit bunica capra cu trei iezi :)) si punguta cu doi bani :| :))...pe astea mi le aduc aminte :))

#118
chique

chique

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,839
  • Înscris: 28.07.2013

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 13:13, said:

Bre, care din voi mai mergeti cu metroul?
Mi se pare ireal sa vezi 90% dintre oameni frecand maciuca pe feisbuc si whazap.

Bre, deci mi se pare ireal. Toti stau cu nasul in telefon. Macar de s-ar juca un joc, ceva, dar majoritatea nici nu se joaca, ci stau si freaca maciuca pe feisbuc, mi se pare incredibil unde s-a ajuns.
Cumnata-mea, profesoara de franceza (je suis tres belle), zice ca cel mai mare dusman al invatamantului romanesc, nu e nici Androneasca, nici Liviu Pup, ci smartfonul. La ore toti stau cu smartfonul, ridica pretentii cum ca e dreptul lor& shit, si culmea, pe unii profesori ii mai pacalesc. Ea le confisca temporar telefoanele sau ii da afara din clasa, dar deja e considerata o practica barbara, la limita legalitatii, pe undeva asemuita cu statul in genunchi pe coji de nuci (de catre progresisti).
In conditiile astea, eu cred ca ar trebui sa dea astia o lege prin care sa interzica smartfonul in scoli, asa cum au interzis fumatul si la locurile de fumat.
Ar fi cea ma tare lege.

o, da! s-au facut studii care arata clar ca utilizarea ecranelor de orice fel de la varste mici, modifica felul in care se dezvolta creierul copilului. si nu in sens bun. submineaza grav capacitatea de concentrare si invatare logica, pur si simplu creierul capata o alta geografie. telefoanele ar trebui clar interzise in scoli, cand ii vad pe-astia din ministerul invatamantului ca fac nu-sh ce proiecte de "invatare digitala", "o tableta ptr fiecare copil" si alte kkturi, mi se ridica parul in cap.

#119
flyinsane

flyinsane

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 483
  • Înscris: 31.08.2009

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 12:06, said:

Eu ti-as recomanda sa nu mai citesti carti de popularizare a stiintei, am vazut ca ai o atractie catre stiinta.
Exista cursuri pe internet pentru oameni mai in varsta(deci nu din alea pentru studenti, full de matematica greoaie), care te pot face sa intelegi bine modelele de prin fizica.
Eu de pe youtub am invatat multe, in scoala nu am facut mare lucru. Fizica cuantica am inteles-o corect(la nivel de principiu, nu de fizician), abia dupa ce am urmarit un curs din asta, daca te intereseaza ti-l pot recomanda.
Recomanda Posted Image

#120
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,500
  • Înscris: 29.12.2006

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 13:13, said:

Mi se pare ireal sa vezi 90% dintre oameni frecand maciuca pe feisbuc si whazap.

O carte cere o săptămână, citită seara sau când are omul timp, pentru a-i fi parcursă ideea. Facebook cât cere pentru a citi o idee ? Un minut, sau nici atât.

De asta spun eu că supravieţuirea cărţilor va consta în adaptarea la viteza cu care omul vrea să acumuleze idei. Cartea va trebuie să fie simplă, clară şi frumos scrisă. Adică marile idei vor trebui enunţate prin cuvinte şi pe pagini puţine.

Eu mi-am făcut obişnuinţa ca în fiecare dimineaţă să citesc câteva proverbe şi cugetări. Acestea cuprind într-o singură frază sau propoziţie, înţelepciune adunată vreme de generaţii.

Edited by lupini, 19 November 2018 - 13:27.


#121
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 113,024
  • Înscris: 13.06.2004
Smartphoneul (telefonul inteligent), una dintre cele mai enervante invenţii     :whip:
La un moment dat mă gândeam să fac şi masterul la Istorie. Nu cred că mă bag, că nu aş suporta să-i văd pe colegi cum stau aproape non-stop cu ochii în ecranul telefonului. Măcar pe vremuri se mai discuta despre ce se mai scrie pe internet, când mai era ceva interesant la televizor se discuta şi despre asta, dar acum, penis  :disgust:

#122
Epdm

Epdm

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,990
  • Înscris: 15.01.2017

View Postchique, on 19 noiembrie 2018 - 13:22, said:



....telefoanele ar trebui clar interzise in scoli, cand ii vad pe-astia din ministerul invatamantului ca fac nu-sh ce proiecte de "invatare digitala", "o tableta ptr fiecare copil" si alte kkturi, mi se ridica parul in cap.
Degeabaar  interzice statul tabketele ai telefianele mobile in scoli daca parintii sunt imbecili si considera filmele si jocurile drept cultura.

Am auzit frecvent teoria cum ca oamenii ar fi saraci si astfel nu au bani pentru carti. O idiotenie si minciuna pe deasupra. Nu stiu cum se face dar pentru tigari au bani. Multe carti au au acelasi pret precum un pachet de tigari.....

View Postlupini, on 19 noiembrie 2018 - 13:24, said:






De asta spun eu că supravieţuirea cărţilor va consta ĂŽn adaptarea la viteza cu care omul vrea să acumuleze idei. Cartea va trebuie să fie simplă, clară şi frumos scrisă. Adică marile idei vor trebui enunţate prin cuvinte şi pe pagini puţine.





Hahhaha, sa nu oboseasca neuronul singuratic. Lasa ca si prostii au utilitatea lor pe lume.

#123
chique

chique

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,839
  • Înscris: 28.07.2013

View PostEpdm, on 19 noiembrie 2018 - 13:36, said:

Degeabaar  interzice statul tabketele ai telefianele mobile in scoli daca parintii sunt imbecili si considera filmele si jocurile drept cultura.

Am auzit frecvent teoria cum ca oamenii ar fi saraci si astfel nu au bani pentru carti. O idiotenie si minciuna pe deasupra. Nu stiu cum se face dar pentru tigari au bani. Multe carti au au acelasi pret precum un pachet de tigari.....

Da, de acord, vina cea mai mare apartine parintilor. Nu vreau sa dau cu parul, pentru ca stiu ca e greu sa inoti contra curentului. Cand toti copiii au mobile de la 2 ani, e greu sa-l tii pe al tau fara. O sa am curand un bebelus si chiar ma gandesc cum o sa gestionez chestiunea ecranelor si internetului. Barbatu-meu e IT-ist si avem foarte multa tehnologie in casa, efectiv  nu stiu cum o sa fac.

Am simtit insa dependenta de ecrane si internet pe pielea mea: la un moment dat, dupa cateva luni se stat foarte mult pe internet, la stiri la TV si cu ochii in ecrane, efectiv nu mai eram in stare sa ma uit la un film cap-coada sau sa citesc cateva pagini neintrerupt. Aveam continuu o stare de agitatie si trebuia sa ma intrerup din orice faceam la fiecare 10-15 minute, ca sa verific mailul sau Fb-ul sau siteurile de stiri.

#124
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,498
  • Înscris: 06.01.2007

View Postchique, on 19 noiembrie 2018 - 13:22, said:

o, da! s-au facut studii care arata clar ca utilizarea ecranelor de orice fel de la varste mici, modifica felul in care se dezvolta creierul copilului. si nu in sens bun. submineaza grav capacitatea de concentrare si invatare logica, pur si simplu creierul capata o alta geografie. telefoanele ar trebui clar interzise in scoli, cand ii vad pe-astia din ministerul invatamantului ca fac nu-sh ce proiecte de "invatare digitala", "o tableta ptr fiecare copil" si alte kkturi, mi se ridica parul in cap.
Eu n-am incredere in astfel de studii. Suna.... progresit.
Insa mi se pare de bun simt sa gandesti asa. Chiar si fara studii, poti intrevedea faptul ca nu e OK sa stai atat de mult in fata unui ecran.
Ai mei au acces cu portia. Ii las, nu-i vorba ca le interzic, dar.. cand consider eu ca-i prea mult zic STOP. S-a invatat si-l lasa de buna voie, in speranta ca nu zic STOP, altfel stiu ca au interdictie pe termen mai lung.
Asta micu e smecher. Vine cu leptopul deschis la mine, ii da sleep si-mi zice, "gata, tati, cred ca m-am jucat prea mult" hahaha
E smecher, s-ar juca nonstop daca n-as fi eu, dar stie ca daca face gestul asta, per total obtine accesul mai mult timp.

View Postflyinsane, on 19 noiembrie 2018 - 13:23, said:

Recomanda Posted Image
Aici. Incepi fain frumos cu fizica clasica.
Pe vremea cand am invatat eu, era alte cursuri, erau in alta ordine, acum sunt bagate la arhiva, dar banuiesc ca astea sunt mai updatate.
General Relativity e greoi, cu mai multa matematica.
Ala de cosmologie nu l-am parcurs, mi s-a parut mai nestiintific. Am suplinit cu seria asta, mi s-a parut mai mult stiintific.
Ala de mecanica statistica mi se pare foarte interesant, dar nu l-am parcurs inca, m-am hotarat sa invat mai multa statistica pana a-l parcurge. Nu ca ar fi inaccesibil, dar statistica e o stiinta cu multe paradigme care se invelesc una pe alta, ca foitele de ceapa. E un instrument formal care opereaza intrinsec cu un sistem fizic care genereaza evenimentele din spatiul de evenimente. Sunt niste paradoxuri subtile in statistica care cred eu ca trebuiesc parcurse si intelese pe deplin inainte de a intelege comportamentul statistic al obiectelor fizice. Statistica e un instrument formal foarte alunecacios, cand crezi ca l-ai inteles mai bine, apare un alt paradox care te obliga sa reconsideri. Nu ma intereseaza foarte mult aspectele pur matematice, metodele, ci mai ales natura rezultatelor, interpretarea lor, povestea din spatele aspectelor formale.

#125
moftware

moftware

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,402
  • Înscris: 08.05.2008

View PostAdm, on 19 noiembrie 2018 - 08:21, said:

[...]
Pasiunea pentru citit se face de cand esti mic, dar se face indreptand micul om sa citeasca lecturi care lui ii plac, cu ale caror problematici si personaje el se identifica.

Programa romaneasca este inca inlemnita in anii 50, cu materie "traditionala", precum Basmele Romanesti (care nu contin roboti), Amintiri din Copilarie (sunt SF plictisitoare pt copiii actuali), Domnul Trandafir, Poezii romanesti(!!!)

In general, cautam sa moralizam/responsabilizam FORTAT copiii, iar ei raspund (normal) cu frustrari, care mai tarziu se transforma intr-o oroare cand e vorba de a citi ceva.
[...]
Voi cititi? Va indemnati copiii sa citeasca beletristica?
Au trecut deja doua generatii de cand nu se mai scrie cu adevarat istorie sau religie pentru copii, la care putem adauga ceva zoologie, geografie s.a.

Eu am avut norocul sa descopar, in podul unui unchi, imediat dupa anii in care imi citea mama si cu ceva timp inainte de inceperea scolii, niste carti jerpelite, fara coperti, din categoriile mentionate. Asa mi-am facut ucenicia, dupa care povestile nemuritoare au devenit depasite, plictisitoare si naive.

In timpul comunismului, s-au mai editat ceva povestioare moraliste sau eroice, mai ales pe teme de razboi, insa n-aveau acelasi farmec. In schimb, am gasit un set de carti de joc cu animale, fiecare avand explicatii pe care am ajuns sa le invat pe dinafara. Mai tarziu, pentru cei de varsta mea, tranzitia spre lumea de azi a fost initiata de surprizele din guma de mestecat Posted Image

Cititul clasic inseamna concentrare indelungata asupra unui subiect, ceea ce in prezent a ajuns sa fie o exceptie, la fel ca in majoritatea celorlalte sfere de ocupatie. De exemplu, nici cea mai pretentioasa grafica nu se compara cu simplitatea si claritatea celei din anii '50. Societatea informationala, pe care am sustinut-o din tinerete, ne-a oferit doar cantitate in detrimentul calitatii, iar scaderea interesului pentru lectura e consecinta acestui fapt.

In realitate, romanii de azi citesc mult multe... subtitrari, reclame, ghiduri, facturi, felurite acte si formulare, tabloide, bloguri... forumuri. Multe, dar...

P.S. Ca sa nu credeti ca sunt mai breaz, pe langa deficitul de lectura autentica, scrisul meu de mana seamana tot mai mult cu al unui semi-analfabet, dupa ce fusese remarcat in anii de scoala, iar despre ortografie... am observat chiar pe SP cum s-a degradat de-a lungul timpului.

P.P.S. Si nici cartile tehnice nu mai sunt cum erau chiar in urma cu doua decenii. Sau... acum ar fi trebuit sa le numesc sursele tehnice.

LE: scrisesem "coperte" Posted Image
LE2: de fapt, asa era mai bine, dar... nu mai sunt sigur de nimic Posted Image
LE3: in loc de explicatii, va dau un link, fireste: http://www.romania-a...u_coperti-12667

Edited by moftware, 19 November 2018 - 14:20.


#126
Endgegner

Endgegner

    razes conservator, dacopat si homofob

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,317
  • Înscris: 22.10.2015

View Postmaccip, on 19 noiembrie 2018 - 13:13, said:

  Stiinta amestecata cu religie inca de la clasele mici, e o chestie care mi se pare absurda.

Pentru ca ai impresia ca se contrazic. Ori ai alt motiv?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate