Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Cresterea pasarilor la modul general - numai aici (!)

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
3636 replies to this topic

#3223
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Incerc sa-ti raspund eu, insa nu lua tot ce spun de bun, am experienta minima in crescutul pasarilor. Iti spun din ce am mai citit:

1. Pasarile (gaini si curcani) ar sta in permanenta pe beton, mai putin noaptea cand ar sta in cotet pe stinghii de lemn. ESTE POSIBIL SA LE AFECTEZE SANATATEA si implicit productia de oua, CONTACTUL CU BETONUL, circa 12-14 ore/zi  ? Da, este foarte posibil sa le afecteze picioarele fiind in contact aproape permanent cu betonul.

2. CARE AR FI NUMARUL MAXIM DE GAINI CARE AS PUTEA SA LE CRESC (fara sa se "streseze" prea tare ) PE ACESTA SUPRAFATA ? Aici chiar nu stiu. Eu am crescut 30 de pasari in cateva sute de metri. Nu as creste mai mult de 10 si asa mi se pare prea putin spatiu.

3. In eventualitatea in care as scoate pui la incubator, i-as creste in custi fara probleme dar la un moment dat va trebui sa le dau drumul in "curte" pe beton. CARE AR FI VARSTA SIGURA DE LA CARE L II POT CRESTE IN CURTICICA ? Varsta trebuie corelata si cu anotimpul. Cat sunt mici se cresc sub bec, iar din luna mai pot fi lasati fara bec sau tinut doar noaptea daca mai sunt nopti reci.

4. Tinand cont ca s-ar putea sa tin la comun cu gainile si curcani (2-3-4ca numar)  Pot sa le dau la comun uruiala sau trebuie sa dau hrana specifica fiecarei rase ? Trebuie hraniti separat si oricum nu se recomanda cresterea gainilor si a altor pasari impreuna.

Eu cred ca oricum va mirosi mai putin daca vei avea sol care absoarbe o parte din dejectii, insa pe de alta parte spatiul fiind atat de mic si faptul ca nu stiu daca ai verdeata acolo....
Trebuie sa te interesezi mai mult, sa citesti acest topic de la cap si vei descoperi foarte multe lucruri interesante, inclusiv tot ceea ce intrebi.

Edited by anasstasia, 29 March 2016 - 18:54.


#3224
Bonzorv

Bonzorv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 15.12.2008
Multumesc Anasstasia Posted Image

#3225
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
In 30mp poti creste de la 1 la 100 de pasari, depinde cat si cum.
adica, in aceeasi suprafata am avut si 100 si ceva de pasari in toamna...multe pt confortul lor si al tau dar se poate.
ca sa stea lejer poti tine pana la 50 peste iarna dar cu niste conditii, sa faci mai des curat, sa nu ai pasari agresive, sa ai putini cocosi, sa fie sanatoaae si bine ingrijite si hranite...

Daca vrei sa tii 100 si sa tai pt ca in iarna sa ramai cu 40 se poate fara probleme, dar si in cazul asta trebuie curatenie...des, cu cat mai multe cu atat mai des.

poti si mai mult de 100 daca sunt broileri o parte din  ei si ii tai, apoi mixte si tai treptat...

Ideea e sa nu prea amesteci varste foarte diferite...atat dpdv al sanatatii cat si al faptului ca se mai bat, unii raman nemancati samd...deci daca vrei 100, iei 100 dar nu mai imprastiati de 2, maxim 3 saptamani distanta.

Beton...betonul e ....beton ....problema cu bolile se rezuma la infectiile talpilor...in rest nu sunt probleme, poti igieniza mult mai usor , nu ai prafil sau noroiul date de pamant, nu ai gropi, soareci si alte magarii.
conditia e sa asiguri insa zone de confort, adica nu sa iti doarma puii pe beton...eu nu sunt adeptul stinghiilor si al altor magarii, cel mult paleti pt dormit DAR pe jos e bine sa ai zon3 uscate si calde...paie sau si mai bine talas..schimbat cat de des trebuie, functie de nr de pasari...poate fi saptamanal, la 5 zile sau la o luna...
cand e cald, asta doar unde dorm, in rest imprastii nisip...e bun si pt ele si pt curatenie, iei gainatul mai usor.


Pasarea trebuie sa doarma si sa aiba unde sta cand e urat afara...pe uscat...adica poti face zone de uscat cu talas si in rest nisip.

Cu canalizarea e discutabil...delimitezi bine zonele cu scanduri sa nu imprastie talasul si nisipul, intai cureti apoi speli....in general vara trebuie spalat , in rest nici nu se usuca  asa ca nu e cazul...vara merge sa doarma pe stinghii sau paleti si sa stea pe nisip....cureti nisipul si apoi speli...


Mancare..nu curci cu gaini..teoretic merge, o vreme..dar din multe motive mai bine nu, pt 5 curci ai doar batai de cap.
una la mana ca trebuie mancare separata daca vrei sa creasca acele curci, astea merg prost rau cu mancare slaba...puii cu mancare de curci ii faci zdrente de regula...
apoi cand mai cresc sa zicem ca le dai o mancare mai slaba tuturor chiar dacaerg prost curcii dar devin paguba ca aoa crapa in ei ca spartii si nu pun insa apar problemele...curcii sunt mai curiosi si ciupesc, sau bat puii, ii calca si ii ologesc si multe alte prostii d'astea..
apoi sanatatea..curcii aproape invariabil au probleme cu histomonas...cam trebuie tratati preventiv daca vrei sa nu ai belele....ei bine, necazul e ca boala o fac si puii si tu o sa constati asta mult prea tarziu...sa vindeci pasarile e utopic, mai ales cand ai multe...avand multe unele mereu vor fi afectate, oricum nu poti trata eficient pt a le mentine in regula pe toate, inclusiv gainile...e si mult, mult prea scump, eficient e individual....
deci belele cam mari si cam asa e la multe alte afectiuni, care apar intamplator, nu in fiecare an....

Oer total nu e o idee buna, se poate dar nu cu rezultate bune si necesita multa, multa experienta sa stii ce si cand sa faci, nu e cazul tau.

Mai bine iei 5 curci si le favi un tarc di  4 panouri de plasa apoi ii lasi liveri cand si unde poti, apoi ii tai...sau si mai bine uiti, 15 broileri crescuti bine sunt acelasi drac cu infinit mai putine riscuri si batai de cap.

Eu am avut si pui de n feluri, si rate o droaie, si curci si pe dracu ghem...ca sunt n3bun...dar nu sfatuiesc p3 nim3ni sa faca asa ceva, e dileala maxima.
ps. Anul asta iminiau si gaste...asta doar ca sa mi se para mai simplu la anul cand renunt la ele :D  :D


#3226
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012

 parintele, on 29 martie 2016 - 19:53, said:

...eu nu sunt adeptul stinghiilor si al altor magarii,

Ce ai impotriva stinghiilor? Gainile mele adora sa doarma pe stinghii, nici prin cap nu le trece sa doarma direct pe podeaua cotetului!  A, cu exceptia a doua frizate, alea nu reusesc sa urce desi stinghia e doar la 20 de cm inaltime si cea de-a 3-a reuseste sa se catere, am pus stinghia special asa jos ca sa poata si ele sa se urce.
Mie mi se pare mult mai ok sa doarma pe stinghii, nu vreau sa le vad dormind pe jos, in gainat! Chiar daca au talas sau paie, mie mi se pare ca tot in gainat stau. Asa ca le pun pat gros de paie doar iarna, sa tina mai cald si  sa curat un pic mai rar, o dat ape saptamana, dar vara am pe podeaua cotetului un linoleum pe care-l curat zilnic, scos gainatul si dat cu mopul...

#3227
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Pai daca ai 10 gaini merge sa le si parfumezi.
daca ai 110 si spatiu limitat...elimini tot ce ingreuneaza curatenia, circulatia pasarilor, dezinsectia, etc ele ar sta cocotate dar si cand gainateaza pe si sub scanduri si trebuie facuta curatenie, cand unele stau sus si altele cad de acolo si raman dedesubt, cand cocosii patruleaza pe jos si ele nu coboara sa mai manance, cand trebuie scoase toate scandurile, scandurelele, paturile..care libere se mai darama iar montate nu au loc pe usa....cand isi prind ghearele printre scanduri samd....
crede-ma ca niste pseudopaleti, adica niste platforme usoare si foarte joase, sau patul de talas de 15cm, sau mormanul de paie pe care si-l imprastie singure samd..devin solutia optima.
Cand ai de curatat la o saptamana roabe de asternut....nu mai e amuzant.



#3228
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,651
  • Înscris: 13.06.2011
ce talas folositi pentru pui? Cel ca la hamster mai fin sau cel ca rumegusul de la taietor?

Eu am renuntat anul trecut la talas ca il ciuguleau puii.

#3229
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,651
  • Înscris: 13.06.2011
Intreb si pe topicul asta: are cineva gaini herminat inchis si vrea sa faca schimb cu potarnichiu?

#3230
anasstasia

anasstasia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,278
  • Înscris: 30.07.2013
Ai mei ciugule si la cel mare, asa ca l-am pus ca substrat si deasupra ziare absorbante pe care le schimb de enspe mii de ori pe zi..

#3231
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Talas inseamna fasii subtiri de lemn rezultate un urma rindeluirii...nu rumegus sub forma de aschii de la debitat.
si la rindeluire pe abric rezulta bucati mai fine insa mult mai putine si alea oricum cad printre cele mari, chiar daca pasarile mai scurma si mai siugulesc nu e o problema.


Animalul, ca e catel sau pasare, nu are alt mijloc de a palpa pediul inconjurator asa ca gura sau ciocul sunt singurele mijloace prin care puiul exploreaza mediul in afara de vaz si auz....
e normal sa ciugule cum e normal ca un catel sa muste la fel cum si copii, chiar avand maini, baga aproape orice in gura. .
asta nu inseamna ca se hranesc cu pietre, lemne sau talas...accidente pot aparea dar nu e cazul sa va panicati, animalele sunt mai destepte dexat ne place noua sa credem.


#3232
urmaritul

urmaritul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 13.08.2012
va salut.am si eu o gaina care face oul fara coaje,pur si simplu face galbenusul si albusul fara macar o pielita.imi poate spune cineva care este fenomenul?va multumesc

#3233
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Voi de unde faceti rost de talas, rumegus ?
Cautati pe la atelierele de tamplarie ?

#3234
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,651
  • Înscris: 13.06.2011
La o fabrica de cherestea se gaseste.

#3235
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
La atelierele care au cheestea si o prelucreaza..garduri, banci, foisoare samd...astia au cantitati mai mari dar poti fasi la orice atelier care lucreaza lemn natur...

#3236
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012

 urmaritul, on 31 martie 2016 - 15:12, said:

va salut.am si eu o gaina care face oul fara coaje,pur si simplu face galbenusul si albusul fara macar o pielita.imi poate spune cineva care este fenomenul?va multumesc
Ca sa afli de ce fac gainile ouale fara coaja poti cauta pe net.

#3237
AdrianEne

AdrianEne

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.04.2016
Salutare! Nu stiu daca am găsit locul potrivit de a-mi atașa întrebarea,deoarece sunt nou. Am achiziționat o pasăre de companie,un papagal ,o nimfa. Problema e ca nici vânzătorul de la zoo center nu știa exact cât are. După ce-mi dau eu seama ce vârstă are?

#3238
danutzablondutza

danutzablondutza

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 02.10.2010
Salutare! Pentru ca m-am mutat la tara, as vrea sa incerc sa cresc cateva gaini! ar fi prima data in viata mea...deci habar nu am de unde sa incep! As fi recunoscatoare daca m-ati ajuta putin, orice parere e binevenita! Deci variante ar fi pui Kabir vreo 10, pui ross 308 pentru carne vreo 30, si as mai vrea niste puicute ouatoare....vreo 10! Poate niste rate...dar nu prea multe! In afara de puicutele ouatoare puii vor fi de o zi! Nelamuriri:
1. Ce la dau de mancare?
2. Trebuie vaccinati?
3. Spatiul necesar optim?
4. Curtea lor sa fie betonata, cu nisip, cu pietris, pamant?
5. Alte aspecte de care eu nu am habar?
6. Imi mai puteti recomanda si alte rase?
7. Ratele trebuiesc tinute seaparat?
Multumesc frumos!

#3239
un_dac

un_dac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,651
  • Înscris: 13.06.2011
Incerc sa-ti raspund din experienta mea de amator:

 danutzablondutza, on 27 aprilie 2016 - 13:14, said:

Salutare! Pentru ca m-am mutat la tara, as vrea sa incerc sa cresc cateva gaini! ar fi prima data in viata mea...deci habar nu am de unde sa incep! As fi recunoscatoare daca m-ati ajuta putin, orice parere e binevenita! Deci variante ar fi pui Kabir vreo 10, pui ross 308 pentru carne vreo 30, si as mai vrea niste puicute ouatoare....vreo 10! Poate niste rate...dar nu prea multe! In afara de puicutele ouatoare puii vor fi de o zi! Nelamuriri:

1. Ce la dau de mancare?
Ai doua optiuni: cea mai simpla, cumperi furaj starter pentru pui de o zi si ala contine tot ce le trebuie. Gasesti la agroland, farmavet etc. Daca nu vrei sa le dai furaj, poti sa le faci tu furajul din cereale + sroturi de soia si floarea soarelui, dar trebuie tinut cont de un nivel minim de proteina de 17-18% pentru pui + 1% calciu vitaminizat. Vezi topicul de nutritie pentru mai multe detalii. In orice caz, nu mege doar malai si atat.

2. Trebuie vaccinati? Dupa mine, pentru puii de carne nu merita ca oricum traiesc cateva luni pana ajung friptura. Ar fi recomandat un coccidiostatic preventiv in furaj daca ii scoti afara la iarba.

3. Spatiul necesar optim? Primele saptamani cativa m2 tinuti la interior cu respectarea graficului de temperatura in functie de varsta. Ti-ar trebui un bec cu infrarosu.

4. Curtea lor sa fie betonata, cu nisip, cu pietris, pamant?
Afara i-as scoate dupa aproape o luna, daca e vremea frumoasa si sa aiba acces la iarba si ceva nisip. Cam 50-100mp ajung sa-si faca de cap la inceput, prea mult si e mai greu sa-i supraveghezi/prinzi. Bobocii de rata poti sa-i scoti afara din prima zi ca sunt mai rezistenti.

5. Alte aspecte de care eu nu am habar?
Sunt multe, mai rasfoieste topicurile de aici, o sa gasesti raspunsuri la intrebari care nici nu te gandeai sa ti le pui.

6. Imi mai puteti recomanda si alte rase?
Plymouth Rock sau metisii din ele.

7. Ratele trebuiesc tinute seaparat?
DA! In primul rand hrana difera, deci trebuiesc separate din pricina asta. In al doilea rand, ratele au nevoie de multa apa sa se balaceasca iar puii de gaina nu prea le prinde bine daca sunt uzi.
De exemplu, am crescut pui de curca cu bobocii de rata in ideea ca ratele sunt mai calice la mancare si asa ii ademeneste si pe curcani care sunt mai mofturosi. Pe langa faptul ca puii de curca ramaneau fara mancare ca nu aveau loc de rate, bobocii au inceput sa ia in greutate repede, furajul fiind pentru curcani adica bogat in proteina.

Multumesc frumos!


#3240
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Terminati cu pkymouth rock, nu stiti ce e ala...hibrizii sunt una, rasa pr cu totul alta manxare de peste...iar rasa nu e pt incepatori.
puii se dau afara la max 2 saptamani cand e soare, belea e cand e frig si ei au 2 saptamani ca vor inauntru sau stau ca boii un frig si i-ai facut varza.



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate