Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Masina paine

* * * * * 11 votes
  • Please log in to reply
12955 replies to this topic

#7831
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009

View Postrodica_c, on 16 august 2016 - 15:16, said:

Eu zic sa inlocuiesti si painea tot cu pepene, ca vad ca ai din belsug!
Nu lăcomesc. Unul pe zi, ajunge.

Am verificat rezistențele. Au cîte un ohm fiecare (toate 4). Dacă avea vreuna altă valoare, merita să încerc să o schimb, dar așa ...
Un integrat arată urit, dar ... tare mă îndoiesc că luîndul de la cealaltă ar avea aceleași valori. Sînt producători diferiți. Asta e ! A ieșit din garanție (cred). Am s-o folosesc doar la frămîntat, pînă voi strînge bani să iau alta.
Am găsit un Silver la un coleg de aici. Dar nu am bani să o iau. Așa că, stau pe burtă că apa-i mică .
Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ?

#7832
rodica_c

rodica_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 07.05.2007

View Postmcjohn, on 17 august 2016 - 11:38, said:

Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ?

Da, tot cam asa, in jur de o ora daca are cam 1 kg. vreo 30 min nu deschizi cuptorul ca sa nu cada painea. Mai apoi ca sa-ti dai seama daca-i coapta infigi o scobitoare si daca iese curata si uscata inseamna ca e gata.

#7833
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009
Puțin offtopic, dar pînă intru în posesia noii MP , mă descurc și eu cum pot.
Deci prima producție la cuptorul pe gaz. Deși rețeta folosită a fost identică cu cea de la MP, rezultatul nu prea.
Am folosit doar prima frămîntare, după care am mutat coca în cuva cealaltă si i-am mai dat o tură.
La prima pîine am folosit 340 g apă, la cea de a doua 335 g întrucît am obsedat  că prima cocă arăta cam moale.
Am băgat-o la cuptor ... și cînd a crescut cît tava, i-am dat foc.
Prima pîine a colapsat, dar cealaltă a crescut frumos.
Mulțumesc pe această cale d-nei Rodica care m-a consiliat de aprope. (Prietenul la nevoie se cunoaște.)
Poze :
Attached File  uploadfromtaptalk1471733239437.jpg   64.26K   27 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733262942.jpg   105.88K   28 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733282005.jpg   62.73K   28 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733294923.jpg   70.05K   26 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733305673.jpg   50.7K   27 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733316262.jpg   50.38K   31 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733334822.jpg   97.54K   38 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733375203.jpg   53.7K   49 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1471733413273.jpg   73.89K   49 downloads

#7834
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Ti-am zis ca o sa reusesti! ��

#7835
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,493
  • Înscris: 15.09.2010
Scoate aluatul din cuva si pune-l intr-o tava obisnuita si painea va iesi mult mai buna. Cata faina ai pus pentru 335ml de apa? Daca e vorba de 500g, e apa prea multa. Eu pun proportia de 10/6 adica la 500g faina - 300ml apa.

Edited by Freddy12, 21 August 2016 - 18:12.


#7836
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009

View PostFreddy12, on 21 august 2016 - 18:08, said:

Scoate aluatul din cuva si pune-l într-o tava obișnuită si pâinea va ieși mult mai buna. Câtă faina ai pus ?
Azi m-i s-a mai reproșat odată, despre tavă ...
Păi rețeta am postat-o de zece ori ... la 600g făină băgam 330 g apă. Dar de cînd adaug "mix" mai pun și puțină apă. Am început cu 360  g , după care am scăzut pînă la 340. Dar acum tot a fost mult. La MP ieșea bine, dar la cuptor, n-a ieșit.
Iar acum, ptr că o țin mult (pîinea), am băgat 3 Lg ulei (măsline).
+3 Lg zahăr
+ una sare și 50 g mix de semințe și atît.
Una o bag la cutie, alta în pungă la frigider. Azi am scos-o pe a ll-a, de la frigider. S-a păstrat bine.
Și, probabil pînă duminică nu mai fac alta. Probabil voi pleca de acasă și ptr o zi/săptămână care o voi sta acasă... am să o cumpăr.

#7837
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,986
  • Înscris: 15.04.2010

View PostFreddy12, on 21 august 2016 - 18:08, said:

Daca e vorba de 500g, e apa prea multa. Eu pun proportia de 10/6 adica la 500g faina - 300ml apa.
Depinde de tehnica de frământare. Eu mă duc cu hidratarea la 70-75%, adică 350-375 ml apă la 500g făină. Vorbesc de pâinea făcută în cuptorul de la aragaz. La mașina
de pâine nu merge.

#7838
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009

View PostSylexMM, on 22 august 2016 - 06:47, said:

Eu mă duc cu hidratarea la 70-75%,
Eu nu știu cum poate ați iasă ție pîinea  cu atîta  apă.

#7839
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,986
  • Înscris: 15.04.2010

View Postmcjohn, on 22 august 2016 - 11:01, said:

Eu nu știu cum poate ați iasă ție pîinea  cu atîta  apă.
Ciabata se face cu hidratare de 80% iar baghetele cu 70-75%. Franzela sau pâinea franțuzească se face cu o hidratare de 65%. Procentele sunt raportate la cantitatea de
făină. la hidratări așa de mari nu poți folosi mașina de pâine. Consistența finală a aluatului rezultă din tehnica de frământare-întindere-dospire. De asemenea, este importantă
autoliza, care trebuie să dureze minimum 25 de minute. Autoliza este un proces de înmuiere a glutenului din făină, și constă în amestecarea omogenă a făinii cu apa și sarea,
fără drojdie! după care se lasă 25-30 de minute în repaos. Glutenul se hidratează mai greu decât amidonul. Dacă punem drojdia de la început în aluat, expandarea cauzată de
fermentare va îndepărta microgranulele de gluten unele de altele și nu vor putea fuziona pentru formarea rețelei de gluten.Asta ar implica o frământare îndelungată (peste 30 min.)
pentru a obține o fermitate corespunzătoare a aluatului. După cele 25-30 min. de autoliză, se amestecă drojdia activată, și se frământă aproximativ 6-7 min. pentru omogenizare.
În această fază, aluatul este moale și lipicios. Se unge planșeta cu ulei, se răstoarnă aluatul pe planșetă și se face prima întindere (strech and fold). Urmează prima dospire de
30 min. - a doua întindere - a doua dospire 30-35 min.- formarea pâinii - a treia dospire 20 min - crestarea pâinii și pulverizarea fină cu apă - introducerea în cuptorul preâncălzit
la 220-230 grade - coacere15 min. - reducerea temperaturii la 200 grade și coacere 25-30min.Pentru cei care au cuptor electric, este importantă menținerea umidității ridicate a
aerului din cuptor.Cuptorul meu are 5 nivele pentru tăvi. Când temperatura cuptorului ajunge la 220 grade, introduc pe nivelul de sus o tavă în care pun 300 ml de apă. Când
apa începe să fiarbă, pun pâinea pe tava de la nivelul cel mai de jos al cuptorului . După 12-15 min, scot tava de sus, reduc temperatura la 200 de grade, dau drumul la ventilator
pentru o rumenire uniformă. Pentru tehnica strech and fold, sunt o mulțime de filmulețe pe You Tube.
Reteta mea de aluat este: făină 650 - 600 g......apă - 420-450 ml.....sare - 15-20 g.....drojdie proaspătă - 15 g.....zahăr pentru activarea drojdiei 1/2 linguriță.

Edited by SylexMM, 23 August 2016 - 13:29.


#7840
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Care este rolul celei de-a 3 dospiri?
Masina mea de paine pe programul lung are 3 dospiri iar pe programul scurt doar 2 si economisesc 1 ora. Diferente nu vad la final.
Merci

#7841
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,986
  • Înscris: 15.04.2010

View PostGEORGE1976, on 25 august 2016 - 06:21, said:

După a doua dospire urmează formarea pâini. După formare, rămâne o ”cusătură” care trebuie să ajungă pe partea dinspre tavă . A treia dospire elimină aproape complet
cusătura. A treia dospire se face în baneton ( dacă avem, eu încă nu am reușit să-mi procur ), caz în care dospirea se face cu cusătura în sus. Dacă nu avem baneton,
a treia dospire se face pe o hârtie de copt, cu cusătura în jos. În această situație pâinea se pune în cuptor cu hârtia de copt, trăgând hârtia cu pâinea de pe planșetă
direct pe tava fierbinte din cuptor.
Subliniez din nou, că procedura descrisă de mine se aplică la pâinea frământată manual sau cu robotul, și coaptă în cuptorul de la aragaz.
În cazul mașinii de pâine, a treia dospire presupun că se aplică la aluaturile cu maia, care au nevoie de un timp total de dospire mai lung.

#7842
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Nu am observat diferente notabile intre a 2a si a 3a dospire. Mie mi se par ca sunt la fel si din cauza asta las masina pe programul scurt de 2h35 si nu pe 3h25 cu 3 dospiri.

#7843
rodica_c

rodica_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 07.05.2007
Am mai brutarit si eu cateva painici la MP in ultima vreme...Intr-o noua vizita la Lidl am reusit sa gasesc premix-urilePosted Image. Am luat unul pt painea fermierului si am facut de doua ori, a iesit binisor dar nu prea mi-a placut  plus ca au in compozitie o gramada de aditiviPosted Image , atat doar ca se lucreaza mai usor cu ele. Prefer mix-urile facute de mine din diverse tipuri de faina, chiar am inceput sa ma obisnuiesc cu procedeul de lucru si am capatat rapiditate. La inceput pierdeam o gramada de vreme cu pregatitul si cantaritul ingredientelor plus buchisitul retetelorPosted Image si si asta ma enerva tare.
In continuare, insa, nu pot sa zic ca-mi place painea la MP. Imi place mai mult cea facuta manual si coapta in cuptor dar acum mi-e lene sa mai fac asa. Ce ti-e si cu tehnica asta...!Posted Image
In poze : mix lidl( stanga) vs mix personalPosted Image (120 gr faina integrala+ 120 gr faina neagra+250 gr faina ungureasca 550 Hajdu)

Attached Files


Edited by rodica_c, 28 August 2016 - 23:40.


#7844
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009
Pozele, par făcute în aceeași încăpere. Pîinea cu fața de masă, este mai apetisantă. Să-mi trimiți o felie s-o gust. :)
Și eu am făcut pâini, însă m-am ferit să mai postez, să nu se zică că sînt off.
N-am mai făcut de mult pâine cu ceapă, de aceea m-am gîndit săptămâna trecută să mai fac una. Dar am folosit prea puțină ceapă (70 g). Nu mai am poze, deoarece aseară am resetat telefonul. Oricum, au ieșit frumoase.

Și culoarea pâinilor tale, nu mai este așa blondină!

Succes în bucătărie!

#7845
rodica_c

rodica_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 07.05.2007
Pozele sunt facute in zile si momente diferite, depinde cum cade lumina asa ca senzatia de "apetisant" e relativa!Posted Image  Oricum, amandoua painile sunt mancate de mult!Posted Image

Culoarea painilor a virat spre saten din cauza fainii integrale si a celei negre. Si mix-ul de la lidl e mai brunetel iar painea are o nuanta ciudata in sectiune. Am uitat sa mai fac poze cand le-am taiat.Posted Image

#7846
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009
Nu mi s-a mai întîmplat niciodată, dar ieri am făcut pîine "cu tunel" !
Attached File  uploadfromtaptalk1473229019976.jpg   75.45K   22 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1473228384976.jpg   135.53K   26 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1473228395786.jpg   70.43K   26 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1473228406747.jpg   59.44K   23 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1473228416849.jpg   62.18K   29 downloads Attached File  IMG_20160906_214342.jpg   174.86K   27 downloads
Am pus la frămîntat una fără zahăr, iar cealaltă, cu.
Prima (fără zahăr) a stat la dospit 45-60 min.
Am băgat-o la mașină pe cea de a doua (cu zahăr) . A stat și ea la dospit 20-30 min (cît este programul mașinii), apoi am amestecat cele două coci. Au rămas împreună pînă la frămîntarea dinaintea coacerii, apoi le-am separat. Au mai stat în cuptor cam o oră pînă s-au umflat. N-am știut că toarta aceea poate juca un rol în procesul de coacere.
Și gata.

Edited by mcjohn, 07 September 2016 - 08:25.


#7847
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,755
  • Înscris: 12.08.2008
Drept sa spun nu am inteles nimic Posted Image  Toarta n'are nici o vina!

View Postmcjohn, on 17 august 2016 - 11:38, said:

Nu lăcomesc. Unul pe zi, ajunge.

Am verificat rezistențele. Au cîte un ohm fiecare (toate 4). Dacă avea vreuna altă valoare, merita să încerc să o schimb, dar așa ...
Un integrat arată urit, dar ... tare mă îndoiesc că luîndul de la cealaltă ar avea aceleași valori. Sînt producători diferiți. Asta e ! A ieșit din garanție (cred). Am s-o folosesc doar la frămîntat, pînă voi strînge bani să iau alta.
Am găsit un Silver la un coleg de aici. Dar nu am bani să o iau. Așa că, stau pe burtă că apa-i mică .
Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ?

Schimba "onstromentul" de masura ... nu de alta dar la 12kW consumati iti sareau toate sig... si de la vecini Posted Image

Edited by mihaiC1, 07 September 2016 - 14:33.


#7848
rodica_c

rodica_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 07.05.2007

View PostmihaiC1, on 07 septembrie 2016 - 14:30, said:

Drept sa spun nu am inteles nimic Posted Image  Toarta n'are nici o vina!

Cred ca se refera la painea coapta din prima poza care are un "sant" pe mijloc parand ca e o umbra a tortii cuvei dupa cum apare in poza din interiorul cuptorului. Si in cuptor cuva din dreapta are toarta ridicata si pare proiectata pe painePosted Image.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate