Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Masina paine
Last Updated: Apr 25 2024 16:34, Started by
RADU_
, Oct 21 2007 08:54
·
57
#7831
Posted 17 August 2016 - 11:38
rodica_c, on 16 august 2016 - 15:16, said:
Eu zic sa inlocuiesti si painea tot cu pepene, ca vad ca ai din belsug! Am verificat rezistențele. Au cîte un ohm fiecare (toate 4). Dacă avea vreuna altă valoare, merita să încerc să o schimb, dar așa ... Un integrat arată urit, dar ... tare mă îndoiesc că luîndul de la cealaltă ar avea aceleași valori. Sînt producători diferiți. Asta e ! A ieșit din garanție (cred). Am s-o folosesc doar la frămîntat, pînă voi strînge bani să iau alta. Am găsit un Silver la un coleg de aici. Dar nu am bani să o iau. Așa că, stau pe burtă că apa-i mică . Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ? |
#7832
Posted 17 August 2016 - 22:46
mcjohn, on 17 august 2016 - 11:38, said:
Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ? Da, tot cam asa, in jur de o ora daca are cam 1 kg. vreo 30 min nu deschizi cuptorul ca sa nu cada painea. Mai apoi ca sa-ti dai seama daca-i coapta infigi o scobitoare si daca iese curata si uscata inseamna ca e gata. |
#7833
Posted 21 August 2016 - 00:51
Puțin offtopic, dar pînă intru în posesia noii MP , mă descurc și eu cum pot.
Deci prima producție la cuptorul pe gaz. Deși rețeta folosită a fost identică cu cea de la MP, rezultatul nu prea. Am folosit doar prima frămîntare, după care am mutat coca în cuva cealaltă si i-am mai dat o tură. La prima pîine am folosit 340 g apă, la cea de a doua 335 g întrucît am obsedat că prima cocă arăta cam moale. Am băgat-o la cuptor ... și cînd a crescut cît tava, i-am dat foc. Prima pîine a colapsat, dar cealaltă a crescut frumos. Mulțumesc pe această cale d-nei Rodica care m-a consiliat de aprope. (Prietenul la nevoie se cunoaște.) Poze : uploadfromtaptalk1471733239437.jpg 64.26K 27 downloads uploadfromtaptalk1471733262942.jpg 105.88K 28 downloads uploadfromtaptalk1471733282005.jpg 62.73K 28 downloads uploadfromtaptalk1471733294923.jpg 70.05K 26 downloads uploadfromtaptalk1471733305673.jpg 50.7K 27 downloads uploadfromtaptalk1471733316262.jpg 50.38K 31 downloads uploadfromtaptalk1471733334822.jpg 97.54K 38 downloads uploadfromtaptalk1471733375203.jpg 53.7K 49 downloads uploadfromtaptalk1471733413273.jpg 73.89K 49 downloads |
#7835
Posted 21 August 2016 - 18:08
Scoate aluatul din cuva si pune-l intr-o tava obisnuita si painea va iesi mult mai buna. Cata faina ai pus pentru 335ml de apa? Daca e vorba de 500g, e apa prea multa. Eu pun proportia de 10/6 adica la 500g faina - 300ml apa.
Edited by Freddy12, 21 August 2016 - 18:12. |
#7836
Posted 21 August 2016 - 21:16
Freddy12, on 21 august 2016 - 18:08, said: Scoate aluatul din cuva si pune-l într-o tava obișnuită si pâinea va ieși mult mai buna. Câtă faina ai pus ? Păi rețeta am postat-o de zece ori ... la 600g făină băgam 330 g apă. Dar de cînd adaug "mix" mai pun și puțină apă. Am început cu 360 g , după care am scăzut pînă la 340. Dar acum tot a fost mult. La MP ieșea bine, dar la cuptor, n-a ieșit. Iar acum, ptr că o țin mult (pîinea), am băgat 3 Lg ulei (măsline). +3 Lg zahăr + una sare și 50 g mix de semințe și atît. Una o bag la cutie, alta în pungă la frigider. Azi am scos-o pe a ll-a, de la frigider. S-a păstrat bine. Și, probabil pînă duminică nu mai fac alta. Probabil voi pleca de acasă și ptr o zi/săptămână care o voi sta acasă... am să o cumpăr. |
#7837
Posted 22 August 2016 - 06:47
Freddy12, on 21 august 2016 - 18:08, said:
Daca e vorba de 500g, e apa prea multa. Eu pun proportia de 10/6 adica la 500g faina - 300ml apa. de pâine nu merge. |
#7838
Posted 22 August 2016 - 11:01
#7839
Posted 23 August 2016 - 13:05
mcjohn, on 22 august 2016 - 11:01, said:
Eu nu știu cum poate ați iasă ție pîinea cu atîta apă. făină. la hidratări așa de mari nu poți folosi mașina de pâine. Consistența finală a aluatului rezultă din tehnica de frământare-întindere-dospire. De asemenea, este importantă autoliza, care trebuie să dureze minimum 25 de minute. Autoliza este un proces de înmuiere a glutenului din făină, și constă în amestecarea omogenă a făinii cu apa și sarea, fără drojdie! după care se lasă 25-30 de minute în repaos. Glutenul se hidratează mai greu decât amidonul. Dacă punem drojdia de la început în aluat, expandarea cauzată de fermentare va îndepărta microgranulele de gluten unele de altele și nu vor putea fuziona pentru formarea rețelei de gluten.Asta ar implica o frământare îndelungată (peste 30 min.) pentru a obține o fermitate corespunzătoare a aluatului. După cele 25-30 min. de autoliză, se amestecă drojdia activată, și se frământă aproximativ 6-7 min. pentru omogenizare. În această fază, aluatul este moale și lipicios. Se unge planșeta cu ulei, se răstoarnă aluatul pe planșetă și se face prima întindere (strech and fold). Urmează prima dospire de 30 min. - a doua întindere - a doua dospire 30-35 min.- formarea pâinii - a treia dospire 20 min - crestarea pâinii și pulverizarea fină cu apă - introducerea în cuptorul preâncălzit la 220-230 grade - coacere15 min. - reducerea temperaturii la 200 grade și coacere 25-30min.Pentru cei care au cuptor electric, este importantă menținerea umidității ridicate a aerului din cuptor.Cuptorul meu are 5 nivele pentru tăvi. Când temperatura cuptorului ajunge la 220 grade, introduc pe nivelul de sus o tavă în care pun 300 ml de apă. Când apa începe să fiarbă, pun pâinea pe tava de la nivelul cel mai de jos al cuptorului . După 12-15 min, scot tava de sus, reduc temperatura la 200 de grade, dau drumul la ventilator pentru o rumenire uniformă. Pentru tehnica strech and fold, sunt o mulțime de filmulețe pe You Tube. Reteta mea de aluat este: făină 650 - 600 g......apă - 420-450 ml.....sare - 15-20 g.....drojdie proaspătă - 15 g.....zahăr pentru activarea drojdiei 1/2 linguriță. Edited by SylexMM, 23 August 2016 - 13:29. |
#7840
Posted 25 August 2016 - 06:21
Care este rolul celei de-a 3 dospiri?
Masina mea de paine pe programul lung are 3 dospiri iar pe programul scurt doar 2 si economisesc 1 ora. Diferente nu vad la final. Merci |
|
#7841
Posted 25 August 2016 - 09:14
GEORGE1976, on 25 august 2016 - 06:21, said:
După a doua dospire urmează formarea pâini. După formare, rămâne o ”cusătură” care trebuie să ajungă pe partea dinspre tavă . A treia dospire elimină aproape complet cusătura. A treia dospire se face în baneton ( dacă avem, eu încă nu am reușit să-mi procur ), caz în care dospirea se face cu cusătura în sus. Dacă nu avem baneton, a treia dospire se face pe o hârtie de copt, cu cusătura în jos. În această situație pâinea se pune în cuptor cu hârtia de copt, trăgând hârtia cu pâinea de pe planșetă direct pe tava fierbinte din cuptor. Subliniez din nou, că procedura descrisă de mine se aplică la pâinea frământată manual sau cu robotul, și coaptă în cuptorul de la aragaz. În cazul mașinii de pâine, a treia dospire presupun că se aplică la aluaturile cu maia, care au nevoie de un timp total de dospire mai lung. |
#7842
Posted 28 August 2016 - 22:54
Nu am observat diferente notabile intre a 2a si a 3a dospire. Mie mi se par ca sunt la fel si din cauza asta las masina pe programul scurt de 2h35 si nu pe 3h25 cu 3 dospiri.
|
#7843
Posted 28 August 2016 - 23:31
Am mai brutarit si eu cateva painici la MP in ultima vreme...Intr-o noua vizita la Lidl am reusit sa gasesc premix-urile. Am luat unul pt painea fermierului si am facut de doua ori, a iesit binisor dar nu prea mi-a placut plus ca au in compozitie o gramada de aditivi , atat doar ca se lucreaza mai usor cu ele. Prefer mix-urile facute de mine din diverse tipuri de faina, chiar am inceput sa ma obisnuiesc cu procedeul de lucru si am capatat rapiditate. La inceput pierdeam o gramada de vreme cu pregatitul si cantaritul ingredientelor plus buchisitul retetelor si si asta ma enerva tare.
In continuare, insa, nu pot sa zic ca-mi place painea la MP. Imi place mai mult cea facuta manual si coapta in cuptor dar acum mi-e lene sa mai fac asa. Ce ti-e si cu tehnica asta...! In poze : mix lidl( stanga) vs mix personal (120 gr faina integrala+ 120 gr faina neagra+250 gr faina ungureasca 550 Hajdu) Attached FilesEdited by rodica_c, 28 August 2016 - 23:40. |
#7844
Posted 29 August 2016 - 10:43
Pozele, par făcute în aceeași încăpere. Pîinea cu fața de masă, este mai apetisantă. Să-mi trimiți o felie s-o gust.
Și eu am făcut pâini, însă m-am ferit să mai postez, să nu se zică că sînt off. N-am mai făcut de mult pâine cu ceapă, de aceea m-am gîndit săptămâna trecută să mai fac una. Dar am folosit prea puțină ceapă (70 g). Nu mai am poze, deoarece aseară am resetat telefonul. Oricum, au ieșit frumoase. Și culoarea pâinilor tale, nu mai este așa blondină! Succes în bucătărie! |
#7845
Posted 30 August 2016 - 20:55
Pozele sunt facute in zile si momente diferite, depinde cum cade lumina asa ca senzatia de "apetisant" e relativa! Oricum, amandoua painile sunt mancate de mult!
Culoarea painilor a virat spre saten din cauza fainii integrale si a celei negre. Si mix-ul de la lidl e mai brunetel iar painea are o nuanta ciudata in sectiune. Am uitat sa mai fac poze cand le-am taiat. |
|
#7846
Posted 07 September 2016 - 08:17
Nu mi s-a mai întîmplat niciodată, dar ieri am făcut pîine "cu tunel" !
uploadfromtaptalk1473229019976.jpg 75.45K 22 downloads uploadfromtaptalk1473228384976.jpg 135.53K 26 downloads uploadfromtaptalk1473228395786.jpg 70.43K 26 downloads uploadfromtaptalk1473228406747.jpg 59.44K 23 downloads uploadfromtaptalk1473228416849.jpg 62.18K 29 downloads IMG_20160906_214342.jpg 174.86K 27 downloads Am pus la frămîntat una fără zahăr, iar cealaltă, cu. Prima (fără zahăr) a stat la dospit 45-60 min. Am băgat-o la mașină pe cea de a doua (cu zahăr) . A stat și ea la dospit 20-30 min (cît este programul mașinii), apoi am amestecat cele două coci. Au rămas împreună pînă la frămîntarea dinaintea coacerii, apoi le-am separat. Au mai stat în cuptor cam o oră pînă s-au umflat. N-am știut că toarta aceea poate juca un rol în procesul de coacere. Și gata. Edited by mcjohn, 07 September 2016 - 08:25. |
#7847
Posted 07 September 2016 - 14:30
Drept sa spun nu am inteles nimic Toarta n'are nici o vina!
mcjohn, on 17 august 2016 - 11:38, said:
Nu lăcomesc. Unul pe zi, ajunge. Am verificat rezistențele. Au cîte un ohm fiecare (toate 4). Dacă avea vreuna altă valoare, merita să încerc să o schimb, dar așa ... Un integrat arată urit, dar ... tare mă îndoiesc că luîndul de la cealaltă ar avea aceleași valori. Sînt producători diferiți. Asta e ! A ieșit din garanție (cred). Am s-o folosesc doar la frămîntat, pînă voi strînge bani să iau alta. Am găsit un Silver la un coleg de aici. Dar nu am bani să o iau. Așa că, stau pe burtă că apa-i mică . Întrebare ptr cei ce au copt pîinea în cuptorul pe gaz, cam cît să o las ? Tot așa ? 45-60min ? Sau o ard ? Schimba "onstromentul" de masura ... nu de alta dar la 12kW consumati iti sareau toate sig... si de la vecini Edited by mihaiC1, 07 September 2016 - 14:33. |
#7848
Posted 09 September 2016 - 16:40
mihaiC1, on 07 septembrie 2016 - 14:30, said:
Drept sa spun nu am inteles nimic Toarta n'are nici o vina! Cred ca se refera la painea coapta din prima poza care are un "sant" pe mijloc parand ca e o umbra a tortii cuvei dupa cum apare in poza din interiorul cuptorului. Si in cuptor cuva din dreapta are toarta ridicata si pare proiectata pe paine. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users