Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 

Suma restanta

- - - - -
  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
kidanu

kidanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 09.07.2013
Salutare. Astazi tata s-a dus la BRD pentru a face niste acte pentru un imprumut. A ajuns la ghiseu, a depus actele, iar casierita i-a spus ca nu ii poate acorda imprumutul pentru ca el are deja de plata 1800 RON. A intrebat de unde aceasta suma imensa si i s-a spus ca este un rest de plata tocmai din anul 2009. Ma gandesc ca am uitat sa punem banii inapoi si s-a adunat dobanda.
Nu i-au spus toate detaliile inca, dar va merge maine sa ia desfasuratorul de la banca. Dar sigur pe desfasurator va fi o suma de bani scoasa, iar apoi dobanda peste dobanda.

Dar intrebarea mea este urmatoarea. Sa zicem ca au fost scosi de pe card 100-200 lei si nu au mai fost pusi inapoi. Ma gandesc ca banca, dupa 2-3 luni ar fi trimis acasa o scrisoare, ceva, prin care sa anunte ca este de platit suma de + dobanda.
Ipotetic, sa zicem ca o scrisoare sau 2 nu au ajuns. S-a mai intamplat sa nu vina facturi de la lumina / gaz uneori, dar nu toate lipseau. De ex, de la Europe bank primesc scrisori si dupa o luna in caz ca se intarzie plata. Deci din cauza postasului nu cred ca e.
Cred ca in 6 ani de zile banca sta pe capul tau, nu gluma. Tot trebuia sa fie o somatie prin care sa te trimita in judecata, sa te execute silit sa platesti. Inteleg ca e in avantajul lor sa se adune cat mai multa dobanda, dar ma gandesc ca nici chiar asa de mult, fara sa te anunte deloc.

Acum eu ma intreb, este legal ? Gen ca la facturi. Daca nu se ia nici o masura impotriva ta, sa fii dat in judecata sau firma respectiva sa nu intreprinde nici o actiune impotriva ta sa te faca sa platesti, atunci factura se rescrie, dupa 3 ani.
Sau se poate face ceva in privinta asta ? Nu neaparat sa vreau sa scap de plata, dar ma gandesc sa nu fie vreo greseala.

Niste detalii m-ar ajuta enorm. De exemplu, daca a mai patit cineva sa fie restant, dupa cat timp a fost somat sa plateasca sau a primit scrisoare cu somatie ca va fi dat in judecata. Sau orice alt detaliu ce m-ar putea ajuta.

Va multumesc mult si scuzati-am daca nu m-am exprimat corect, ori m-am repetat.

Acum am vazut ca am scris suba. Voiam sa scriu suma. Ma scuzati.

Edited by kidanu, 03 March 2015 - 21:51.


#2
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,337
  • Înscris: 24.05.2010
din 2009  a cam expirat datoria.... evident ca daca plateste si 1 ban din datorie acum o recunoaste si o va plati pe toata

Edited by MooF2010, 03 March 2015 - 22:09.


#3
kidanu

kidanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 09.07.2013
A expirat ? in ce sens a expirat ? Este posibil asa ceva ?
Nici eu nu stiu toate detaliile. Maine o sa revin cu detalii. Nu a putut lua desfasurator sau mai multe detalii deoarece era aproape de ora inchiderii.
Ei spun ca au trimis plicuri, dar sa fim seriosi.. in 6 ani deja iti vine plic de la tribunal precum ca nu te-ai prezentat la proces. Nu sta banca 6 ani dupa tine.. zic eu.
Acum nu stiu ce sa mai cred.. sper totusi sa fie o greseala.


LE: Dupa ceva cautari am gasit urmatorul citat dintr-un articol de pe un site de specialitate (avocatura):

"Cum este calculat termenul de prescriptie

Avocatul Claudiu Lascoschi a explicat pentru Avocat***.*** ca termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
“Spre exemplu, in ipoteza in care termenul de prescriptie a executarii silite incepe sa curga de la data de 20 iunie 2007, termenul se va implini la data de 20 iunie 2010”, a ilustrat avocatul.
Acesta a aratat ca in conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.
“In ipoteza in care ultima rata catre banca a fost, sa spunem, in anul 2007 dreptul bancii de a cere executarea silita in anul 2010 s-a prescris, aceasta nemaiavand dreptul recunoscut de lege de a mai proceda la executarea silita a debitorului sau”, a exemplificat Lascoschi."

Edited by kidanu, 04 March 2015 - 00:26.


#4
alexei

alexei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,073
  • Înscris: 11.06.2005
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.

Prescriptia intervine in termen de 3 ani, respectiv creditorul are acest termen pentru a initia o actiune in recuperarea creantei sale. Adica daca in ultimi 3 ani nu v-a cautat creditorul pentru a va determina sa platiti (inclusiv prin notificari), debitul s-a prescris.

In situatia in care ai achitat o datorie care s-a prescris, plata este considerata valabila si nu mai beneficiezi de dreptul de restituire.

LE:
Daca au trimis plicuri, sa faca dovada.
Dar dupa 2 ani in care nu dai nici un semn, garantat datoria aia era ori vanduta la firmele de recuperare, ori erai cu proces la tribunal.
Daca e vorba de card de credit, atunci nu mai stiu...

Edited by alexei, 04 March 2015 - 00:11.


#5
kidanu

kidanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 09.07.2013
Va multumesc amandurora pentru raspuns.

Acum intrebarea mea este urmatoarea: din 2009 pana in 2012 banca avea tot dreptul sa ma dea in judecata, sa ma execute silit sa platesc suma datorata. Sa spunem ca n-am primit citatiile de judecata, procesul intre timp s-a desfasurat.
Ar fi trebuit sa-mi vina recomandata acasa cum ca trebuie sa platesc cheltuielile de judecata, suma respectiva si o amenda penala, nu ? (corectati-ma daca gresesc) si sa fiu si executat silit. (e doar un exemplu, de asta vorbesc la persoana I )

Iar daca datoria s-a vandut unei firme specializate in recuperari, banuiesc ca dreptul de executare silita s-a pastrat, iar data la care inceteaza acest drept este tot in anul 2012.

Nu cred ca e vorba de card de credit. Din ce am inteles de la ei, e vorba de un card unde banca iti punea 3 salarii. Tu luai de acolo cat aveai nevoie si in functie de suma retrasa trebuia sa pui o anumita parte din bani + dobanda aferenta in fiecare luna pana se acoperea retragerea.
Dar conteaza mai putin asta. Important este ca tot datorie se considera.
Doar la creditul ipotecar datoria se prescrie dupa 10 ani, iar datoriile datorate catre stat se prescriu la 5 ani.

LE: Am gasit si raspunsul, cred Posted Image)
Pe diferite forumuri (de avocatura), am gasit cam acelasi raspuns.
Daca banca procedeaza la executarea silita, instanta va incuviinta acest fapt, iar apoi executorii se vor ocupa de tine. Daca nu au ce sa-ti ia, vor astepta pana o sa ai un venit sau bunuri pe numele tau.
Tatal meu are masina, apartamentul, diferite bunuri din casa pe numele sau, deci putea fi executat silit.
Rezulta de aici ca datoria s-a prescris si nu mai trebuie platita.

Acum va rog sa ma corectati daca gresesc, eventual sa adaugati unele aspecte.

Edited by kidanu, 04 March 2015 - 00:51.


#6
Kobra2602

Kobra2602

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 09.11.2006
Mergi la banca cu tupeu si zi sa iti arate de unde provine acea suma. Sotia mea cand a vrut sa ia un credit "Prima Casa" in 2010 a aflat ca are o datorie de 250 RON la ING, am mers la banca si am intrebat de unde e acea suma si au zis ca e de la un comision administrare card facut fara acordul ei (toti angajatii de unde lucra ea aveau card facut acolo). Dupa cateva discutii avute cu un sef din sucursala au ajuns si ei la concluzia ca acei bani nu mai trebuie dati si se sterge datoria. Se pare ca sa sters ca nu mai apare cu niciun ban de datorat la ING.

#7
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,759
  • Înscris: 18.04.2007
1. Lămurește-te ce reprezintă datoria invocată.

2. Dacă nu e reală (o greșeală a băncii de ex), încearcă să clarifici cu ei (ca să nu rămâi pe lista neagră).

3. Dacă ei susțin că datoria e reală, nu pot face nimic ca să te oblige să o plătești, fiindcă „a expirat” - s-a prescris (presupunem că în anii ăștia nu au făcut demersuri de recuperare).

4. Chiar dacă nu te pot obliga să plătești o datorie veche, nimeni nu-i obligă să dea un credit la momentul actual (unuia de pe propria „listă neagră”).

5. Nu știu ce se întâmplă cu „cazierul” de la biroul de credite în cazul ăsta; s-ar putea să rămână pătat, cu consecința neplăcute pentru alte credite, indifferent la care altă bancă.

6. Faptul că au trimis sau nu notificări de plată e cam irelevant; de regulă prin contracte scrie că lipsa notificării nu e motiv de neplată.

#8
kidanu

kidanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 09.07.2013
Am obtinut mai mutle detalii.
Cardul, dupa cum v-am spus, era cu o suma de bani (3 salarii) de unde scoateai cat aveai nevoie si apoi puneai la loc. puteai sa-l inchizi doar cand puneai toata suma la loc.
Cei de la banca i-au spus in felul urmator: cardul a fost blocat in anul 2007, iar in 2009 ei zic ca au fost scosi 1800 RON, iar acum are de plata 1800 RON + dobanzi etc.
Dar lucrurile se bat cap in cap. Daca a fost blocat cardul in 2007, cum era posibil sa scoti bani de pe el in 2009 ?

Nu au incercat sa recupereze datoria. Nu a venit nici un executor judecatoresc sa prezinte situatia, nu au pus sechestru pe bunuri, iar din venituri nu i s-a oprit nimic in toti acesti ani.

Edited by kidanu, 04 March 2015 - 13:14.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate