Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
lentile de contact vs ochelari d...

Eroare zoom la Lumix FZ82

kia optima vs vw passat

Scoala de soferi pe cutie automat...
 ANCOM: Localizarea apelantului la...

Marirea numarului de echipe calif...

Prosumatorii peste 10.2 kW obliga...

Cazier judiciar politia de sector?
 Curatare bord auto

Google Pixel 9 & 9 Pro

Cine livreaza in RO pachete trimi...

[CHESTIONAR] Cat de des va reinst...
 Configurare Rufus-4.5

Card edenred G pay ajutor!

Alternativa la manea

Taxarea vacilor in Danemarca si..
 

Mihai Eminescu

- - - - -
  • Please log in to reply
301 replies to this topic

#253
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postabbulafia, on 28 ianuarie 2013 - 20:45, said:

Exact cefele groase ce le-a pomenit Maria Sa Eminescu...
Adica bulgarii? Ei sunt de vina?

#254
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Nu....nu bulgarii! Spune dumneaei clar: cefele groase ar fi legionarii, rasiştii, xenofobii,inculţii...adică ăia care vrea ea. E nervoasă tare şi nu ştie pe moment cine era cu ceafă groasă şi în ce poezie.Ea e venită aici să atace pe cineva.Nu ai văzut că pe alte topice e într-o ceartă fără de sfîrşit cu oricine îi ripostează la aiurelile pe care le debitează? dacă pe mine acum mă numeşte sifilitic cred că îţi dai seama cu cine ai de a face.

#255
abbulafia

abbulafia

    mafiotul gandacos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,549
  • Înscris: 18.02.2010

Eminescu nu a fost xenofob sau antisemit.

Eminescu a fost poet,publicist,prozator,journalist,observator ascutit si acid al realitatilor vremii lui.

Eminescu a avut dragoste de trecutulul tarii si pasiune pentru istoria ei, speranta pentru viitorul ei.

Eminescu a fost romantic,indragostit fericit si nefericit in egala masura.

Eminescu ne-a fost un dar prea frumos, primit de unii cu recunostiinta, de altii ca un instrument de a-si demonstra peste timpuri, abjectiile.


Eminescu nu a fost antisemit.

Caci in egala masura s-a plans de lacustele grecesti,rusesti,bulgaresti ce napadeau tara.

Nu a scris numai de jidani.

Eminescu nu a fost nici xenofob.

Eminescu nu a apartinut nici politicii chiar daca poate fi alaturat unui partid sau altul.

Eminescu a fost in primul rand poet,cristalizator al limbii romanesti ,ecoul scris al dragostei si romanticii milioanelor de tineri indragostiti, fericiti sau mai putin, a fost poetul naturii desavarsite, a fost oglinda sociala a vremurilor lui, a avut o parere personala despre acele vremuri si a rastalmaci si folosi cate un rand sau o strofa din scrierile lui pentru a fi unora parghie  in a demonstra convingerile lor politice DE AZI este nu numai o impietate este o ticalosie.



Jos labele de pe Eminescu !


Edited by lucifer76, 29 January 2013 - 11:05.


#256
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Mersi, dar nu e necesar să ne dai tu lecţii despre Eminescu.A avut el sifilis?

#257
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

Quote

Povestea sanatoriului Mărcuţa: ultima oprire a pacientului Eminescu

[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/01/17/50f7cb2edc344dc20246b27e/646x404.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ultimul potret al luiMihai Eminescu, realizat în 1888, cu un an înainte de internarea finală FOTO: HISTORIA
Spitalul unde poetul a fost internat până în ultimele săptămâni ale vieţii se transformă în „Complex de Activităţi Recreative şi Educative“. Întreaga sa istorie a fost ignorată şi, în final, ştearsă cu buretele

În Pantelimon, zonă care ar putea oricând, fără prea mare efort, să-şi adjudece titlul neoficial de „cel mai urât cartier al Bucureştiului“, există urmele ultimei treceri prin viaţă a lui Mihai Eminescu. Sunt deghizate, înconjurate de blocuri înalte şi acoperite de lupta infernală din traficul rutier, ce se duce la numai câteva zeci de metri distanţă.
Aici s-a aflat, cândva, sanatoriul Mărcuţa, locul în care cel considerat a fi poetul naţional al românilor
şi-a petrecut cea mai bună parte din ultimul an de viaţă. Povestea Mărcuţei, istoria acestui loc, a suferit, de-a lungul timpului, două mari acoperiri. Odată sosiţi la putere, comuniştii l-au trasformat în şcoală de reeducare, iar ultimele semne ale „pacientului Eminescu“ (poezii scrise pe pereţii camerei) au fost şterse printr-un văruit ca la carte. Ceva mai spre modernitatea imediată, locul a fost transformat de „capitalişti“ într-un alt centru de reeducare, cu un nume însă ceva mai prietenos: „Complex de Activităţi Recreative şi Educative“.
Mărturiile trecerii lui Eminescu pe aici, în cea mai dureroasă perioadă a vieţii, mai sunt disponibile doar din cărţi, şi acestea foarte puţine însă. Din aceste mărturii, vagi şi incomplete, putem reconstrui, chiar şi parţial, calvarul prin care a trecut un om care-şi pierduse întregul univers.
Din mănăstire, la ospiciu
Mihai Eminescu a fost internat la sanatoriul Mărcuţa, din Capitală, pe 3 februarie 1889. La momentul luării acestei decizii de către doctorii care-l examinaseră, poetul se afla la finalul unui drum dureros, de şase ani, început „într-o zi toridă“ de vară, a anului 1883, când boala a izbucnit brusc, în timp ce Eminescu mergea pe stradă. A urmat un diagnostic de „psihoză maniaco-depresivă“ şi multe încercări de tratament: la Liman, lângă Odessa (trimis acasă din cauza lipsei banilor necesari plătirii taxei), la Botoşani, Viena şi Mănăstirea Neamţ.
În momentul internării la Mărcuţa, psihiatria din România se afla în plină deschidere practică, în fapt, o încercare de aliniere la metodele de tratament din restul Europei. Până la acel moment, cei care sufereau de diferite afecţiuni psihice erau, în general, găzduiţi de mânăstirile din zonă, iar tratamentul se făcea direct cu „rugăciuni şi apă sfinţită“. La momentul internării, Eminescu este examinat de o comisie medicală, alcătuită din doctorii Zaharia Petrescu şi Alexandru Şuţu. Verdictul acestora avea să vină pe 20 martie 1889: „Domnul Mihail Eminescu este atins de alienaţie mintală în formă de demenţă, stare care reclamă şederea sa într-un institut“.
Din viaţa „smintiţilor“
În acea perioadă, sanatoriul Mărcuţa devenise un centru medical extrem de respectat în ţară, ba chiar reuşise să ajungă, ce-i drept rar şi prezentat, mai degrabă, ca o curiozitate medicală, şi prin revistele de specialitate străine. Iată cum îl descria, într-o publicaţie vieneză, doctorul S.H. Scheiber, în 1868: „În satul Mărcuţa, lângă Bucureşti, există un spital pentru nebuni. Acesta are 170 de paturi, atât pentru bolnavi psihici, cât şi pentru bolnavi incurabili. Un zid înalt înconjoară spitalul. Îngrijirea este, în general, umană“.
Unitatea medicală fusese printre primele din ţară care adoptase un regulament de ordine interioară, în 1864, denumit „Regulament al serviciului ospiciului Mărcuţa“. În acesta se preciza că bolnavii sunt trataţi cu bani proveniţi din partea Guvernului. Tot acesta analiza şi capacitatea de tratare, regimul alimentar, „primirea şi ieşirea smintiţilor din ospiciu“ şi descria „aşternutul, îmbrăcămintea şi măsurile de curăţenie“.
La capitolul VII al Regulamentului, intitulat „Despre diferite ocupaţiuni şi repause“, erau descrise mijloacele de ocupare a timpului de către pacienţi, constituite ca o formă de tratament a acestora. Enumerarea acestora oferă o bună imagine asupra modului în care Eminescu, în calitate de pacient al amplasamentului, avea să-şi petreacă timpul la Mărcuţa: „Printre ocupaţiunile la care sunt supuşi smintiţii se numără participarea la serviciul infirmierilor, lucru la gospodărie, la grădinărie, agricultură. Ocupaţiunile sunt destinate a da impresia alienatului că nu este total rupt de societate, ci, dimpotrivă, se integrează laolaltă cu ceilalţi (...). Smintiţii nu au voie să fumeze decât în cele trei intervale de repaos. Niciun smintit nu va avea la dispoziţia sa mijlocul de a-şi aprinde pipa sau ţigara“.
[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/01/17/50f7cb81dc344dc20246b4f7/300x194.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Sanatoriul Mărcuţa, la începutul secolului XX
La 1876, stupiditatea ucidea
O altă sursă importantă pentru a descrie atmosfera din interiorul sanatoriului şi mai ales pacienţii internaţi acolo, dar şi afecţiunile acestora sau modul în care se manifestau, îl constituie o fişă de internare-externare din 1876. Departe de analizele psihiatrice de la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, bolile erau numite, în acea vreme, folosind o serie de termeni care astăzi sunt pomeniţi, mai degrabă, în sens de glumă proastă. Bunăoară, una dintre bolile acelui moment, teoretizată ca maladie de sine-stătătoare, cu simptome şi tratament de rigoare, era „stupiditatea“. Mai mult, potrivit fişei citate, în anul respectiv, existase chiar o persoană decedată de pe urma afecţiunii. Alte boli incluse în listă erau: „Manie melancolică“, „Simplicitate“ sau „Stupiditate cum epylepsia“.
Însă cele mai importante documente rămase datează chiar din perioada internării lui Mihai Eminescu. Mai întâi, câteva cuvinte despre modul în care acesta a fost perceput. Adus în februarie 1889, poetul „mâzgălea zidurile şi ulucile cu bucăţi din poeziile sale şi cu contabilitatea comorilor presupuse ce avea, pentru a cumpăra moşii, cât mai multe moşii, Ipoteştii, lumea întreagă şi chiar institutul Caritatea, al cărui proprietar se credea. Se socotea Matei Basarab reîncărnat. Poetul spune că are în capul său o mulţime de diamante, din care cauză îi atârnă greu şi atunci când se va însănătoşi va face botanică, zoologie, mineralogie, gramatică chinezească, evreiască, italienească şi sanscrită. Ştie 64 de limbi“, este citat un document intern al sanatoriului, în lucrarea „Mărcuţa, de la ospiciul smintiţilor, la institutul de alienaţi“, scrisă de doctorul Pantelimon Miloşescu.


Mărcuţa are 170 de paturi, atât pentru bolnavi psihici, cât şi pentru bolnavi incurabili. Un zid înalt înconjoară spitalul. Îngrijirea este, în general, umană.

S.H. Scheiber, doctor austriac


Ocupaţiunile sunt destinate a da impresia alienatului că nu este total rupt de societate.

extras din regulamentul sanatoriului Mărcuţa
[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/01/17/50f7cbbfdc344dc20246b791/400x200.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Aşa arăta sanatoriul pe vremea când Eminescu era pacient aici
Externarea forţată şi moartea în singurătate
Nimeni nu mai ştie care a fost camera în care Eminescu a fost găzduit la Mărcuţa. O teorie din epocă, susţinută de-a lungul anilor, este cea potrivit căreia poetul ar fi stat în penultima cameră a sanatoriului. Teoria nu este însă susţinută de nicio sursă bibliografică riguroasă.
Momentul internării lui Eminescu aici a fost şters definitiv, la fel ca şi pereţii (despre care ultimii vizitatori ai poetului afirmau că ar fi fost plini cu ultimele poezii ale acestuia), care au fost văruiţi.
Este greu de intuit ce a văzut Eminescu aici, însă, pornind de la mărturiile din epocă, portretul general al pacienţilor internaţi la Mărcuţa este unul extrem de sumbru. După ce a vizitat locul, în 1916, Nicolae Iorga scria: „O învăţătoare ţupăie ca o vrabie, mlădiindu-se pe şolduri; un ofiţer palid comentează cu glas puternic şi rar ştirile… De peste zid răsună cântecul de patimă strajnică, sălbatic, ascuţit, ce pare desprins cu silinţi uriaşe dintr-un gâtlej sângerat al unei femei...“.
Un alt document, de data aceasta redactat chiar în perioada internării poetului, descrie modul de manifestare a trei pacienţi. Primul, „suferind de manie periodică“, scria: „Amorlu şi iubirea de Argint ale omenilor sunt aquelle singure isvore alle Nenorocirei lor. Omenii vor să le aibe pe tote şi se fac nenorociţi prin dorinza prisosului. De s-ar mulţumi pe puţin am vedea pretutindeni pace, uneori şi abundenzia. Onor, doctor“.
O altă pacientă, „cu delir de persecuţiuni“, scria în versuri: „Perfidia iezuită / Şi din dreptul meu plătită / Acum este desnădăjduită / Căci orice planuri ovreieşti / Traduse în nemţeşte şi traduse în bulgăreşte / După lupta din Mărcuţa / Cu orice preţ vor întâlni / Parchetul şi cabinuţa“.
În fine, un al treilea pacient, suferind de „schizofrenie paranoică“, lăsa în urmă aceste cuvinte: „Struna umple pasagii receptând / Mustăţi neatomizate şi umflate în rând / Şterse glume tremurau în frig / Balasând frazeologie şi Grig / Maşinal observator tare înciudat / Dresând cazanul murăturilor dat“.
Concluziile ultimei comisii
Pe 8 aprilie 1889, conducerea sanatoriului Mărcuţa anunţa că nu-l mai putea ţine internat pe Eminescu. Nimeni nu-i plătise întreţinerea. Poetul este plasat în grija doctorului Şuţu, cel care şi condusese comisia ce-l examinase pe pacient, cu o lună în urmă. Raportul medical redactat la acea vreme demonstra starea extrem de gravă în care se afla cel internat.
„Plimbându-se prin grădină culege fel de fel de obiecte de pe jos, pietricele, bucăţi de lemn, de hârtie, ce le pune în buzunar, crezând că aceste obiecte sunt o valoare, dar şi strică cu mâinile sau rupe tot ce găseşte, aşternutul său, într-un mod neconştient, ca o trebuinţă de a-şi exersa activitatea. Răspunsurile sale sunt automatice şi maşinale. Se observă pareză vezicală şi rectală“.
Ştirea morţii: „Eminescu nu mai este“
Ştirea externării lui Eminescu, din lipsa banilor, este preluată imediat de „Curierul român“ din Botoşani. „Nu se poate ţine-n căutare pe nenorocitul nostru de poet Eminescu, pe motivul că ospiciul nu poate hrăni decât bolnavii a căror întreţinere e plătită de primăria capitalei.“
Eminescu este preluat de doctorul Şuţu şi dus la casa sa de sănătate, situată pe Strada Plantelor, din Bucureşti. Pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, după o perioadă în care boala sa devenise tot mai violentă, Eminescu moare, singur în camera sa. A doua zi, ziarul „Românul“ anunţa scurt: „Eminescu nu mai este“.


Se socotea Matei Basarab reîncărnat. Poetul spune că are în capul său o mulţime de diamante, din care cauză îi atârnă greu.

comisia de examinare a pacientului Eminescu


O învăţătoare ţupăie ca o vrabie, mlădiindu-se pe şolduri; un ofiţer palid comentează cu glas puternic şi rar ştirile… De peste zid răsună cântecul (...), ce pare desprins cu silinţi uriaşe dintr-un gâtlej sângerat al unei femei…

Nicolae Iorga, istoric


Balasând frazeologie şi Grig / Maşinal observator tare înciudat / Dresând cazanul murăturilor dat.

un fost pacient interna la sanatoriul Mărcuţa

Mărcuţa astăzi. „Locul a fost demolat şi construit de la capăt! Am văzut eu!“
[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/01/17/50f7cbe3dc344dc20246b8b5/646x404.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Intrarea de astăzi în fostul sanatoriu Mărcuţa
În faţa clădirii pe care stă lipită o plăcuţă nouă, unde scrie cu litere aurite „Recepţie“, cinci bărbaţi, trecuţi de 50 de ani, aşteaptă cu buletinul în mână. Din când în când, privesc dincolo de fereastra clădirii D, unde două doamne fac exerciţii la aparatele de fitness.
După blocurile gri care se înalţă pe Şoseaua Pantelimon, lângă Mănăstirea Mărcuţa, un complex de clădiri noi, moderne, vopsite în galben, ia ochii trecătorilor obişnuiţi cu un altfel de decor.
„Trebuiau să păstreze capela şi basorelieful“
„Complexul de activităţi Recreative şi Educative «Sfântul Pantelimon»“ a fost inau­gurat anul trecut, ca parte a programelor sociale derulate de Primăria Sectorului 2 din Capitală şi finanţat din programul Phare.
Întins pe o suprafaţă de 14.000 de mp, cu cinci corpuri şi o grădină interioară – de unde se vede, printre plopi, crucea Mănăstirii „Mărcuţa“ –, centrul le oferă locuitorilor cursuri gratui­te educative şi recreere, după cum sunt anunţaţi oficial. Seminariile de arte plastice, karate, dansuri moderne, informatică, iniţiate de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, umplu timpul liber al copiilor şi al bătrânilor din sector.
Însă despre locul „Mărcuţa“ sau despre activităţile din cadrul complexului, coordonatorii proiectului s-au arătat reticenţi în a face declaraţii, declarând că informaţiile „se găsesc pe internet“ ori că „este nevoie de autorizaţie de la Primăria Sectorului 2“. „Originile“ clădirilor parcă rămân misterioase.
Primăria Sectorului 2 susţine că locul a fost reconstruit şi modernizat şi că o parte din clădiri au aparţinut ospiciului, dar nu şi acelea în care a fost internat poetul Mihai Eminescu.
Ioana Dumitriu, care locuieşte în apropiere, dezminte: „Locul a fost demolat şi construit de la capăt! Am văzut eu! Au arătat şi la televizor, într-un reportaj, un om care ţinea scândura în mână, cum spunea că nu a mai rămas nimic. După ospiciul Mărcuţa, locul a funcţionat ca Spitalul «Ilie Pintilie» şi apoi ca spital de recuperare. Acum, puteţi uita! Este frumos, nu spun «Nu!», însă ar fi trebuit să păstreze capela şi basorelieful lui Mihai Eminescu, care erau foarte frumoase“.


#258
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postabbulafia, on 29 ianuarie 2013 - 11:01, said:

Jos labele de pe Eminescu !

O singura intrebare: l-ai citit cap-coada?

#259
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Ei, l-a citit! E un troll.

#260
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/i3OXbfw9Lzo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#261
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Roncea ne spune ca inclusiv Caragiale ii fotografia masuscrise si facea note informative despre Eminescu. E foarte grav. Noua ni s-a spus ca a fost o mare prietenie intre eminescu si IL Caragiale.Si cind colo nenea Iancu Caragiale a fost un turnator imputit.Multumesc jazzu pt contributia ta exceptionala la acest topic.

#262
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Mulţumesc şi eu!

Sper, doar, să se facă lumină în acest caz.

#263
teddyd

teddyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 870
  • Înscris: 18.04.2007
Cu Eminescu e greu, foarte greu.
Cu el am trecut prin toate stările ... l-am persiflat la adolescență, l-am urât visceral în liceu, l-am socotit "cadavrul din dulap" la "maturitate" ...  l-am redescoperit prin Noica și am sfârșit prin a-l iubi necondiționat.
Da, acum pentru mine este un geniu, un mare geniu ... dacă geniu poate avea grad de comparație.

În completarea filmulețului pus de @jazzu vă recomand o căutare pe youtube după Constantin Barbu și codul uciderii lui Mihai Eminescu.
Da, știu o sa-mi spuneți că Barbu este țăcănit, nebun etc ... într-un fel este dar a trecut prin Păltiniș, a trecut prin școala lui Noica și este probabil cel mai mare eminescolog în viață ...  cu zeci de ani de Eminescu în spate. Este nebunul care a reușit să ducă visul lui Noica până la capăt .. facsimilarea tuturor manuscriselor eminesciene.

Hai să depășim anatema de sifilitic ... moartea lui nu poate fi scoasă din contextul politico-istoric!
Este primul patriot jertfit, pentru activitatea jurnalistică și gura lui mare, în numele altui ideal patriotic ... așa cum acest alt ideal era înțeles de Maiorescu.

Celebra butadă a lui Carp „Mai potoliţi-l pe Eminescu!" este cu atât mai actuală în contextul deznaționalizării și volatilizării în marea familie europeană.
Eminescu trebuie strivit, marginalizat, persiflat, ridiculizat, etc.

PS I-am citit toate poeziile, mare parte din gazetărie, am aproximativ 2 metrii de Eminescu în bibliotecă și i-am ascultat poeziile de sute de ori pe mp3 player.

Edited by teddyd, 30 April 2013 - 12:40.


#264
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Păi, cine să depășească „anatema de sifilitic”? Unul ca mojo-jojo, iaricamari, egozenovius? Ei știu că Eminescu a scris că în Romînia totul trebuie dacizat. Ei care urăsc pe daci urăsc și pe Eminescu.

#265
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Noi nu avem capacitatea să cuprindem universul eminescian. Fiecare s-a regăsit într-o mulţime foarte mică din acel univers. Era o tanti, pe nume Diana, p-aici pe forum, care spunea despre publicistica lui Eminescu că e nu ştiu cum. şi că - vai! - "Ce ne închinăm atâta la Eminescu?". Are dreptate, duduie ţara de oameni care se închină la Eminescu şi de locaşe pentru dânsul.

Eu nu mă închin la el, am preluat convingerea lui Vieru : "Ştiu că frate-mi eşti şi-mi eşti părinte, acum nimeni nu mă poate minte." - Punctum!

Cât despre persoanele cărora le-a fost impregnată prisma cu care se uită la opera lui Eminescu, impregnare făcută de falşii intelectuali ce, cum ajung pe la radio, se laudă cu premii şi talentul lor incredibil - VAX! Sper doar ca acele persoane să nu predea mai departe opera lui Eminescu.

Poftim cultură:

Quote

Eminescu a fost curvar(nu zic aici numai de mersul la prostituate, dar era şi cam infidel de felul lui), antisemit şi alienat mental. Asta e realitatea. Nu văd de ce se crede că jigneşti şi demolezi pe cineva dacă spui cum a fost.

Edited by jazzu, 30 April 2013 - 21:06.


#266
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

View Postjazzu, on 30 aprilie 2013 - 21:05, said:

Poftim cultură:
Pai si noi daca am spune ca Diana a cam luat-o razna, inseamna ca nu e nicio jignire.

#267
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View PostCr1spy, on 30 aprilie 2013 - 21:22, said:

Pai si noi daca am spune ca Diana a cam luat-o razna, inseamna ca nu e nicio jignire.
O fi mers omu' dar nu demonii geniilor sunt importanţi, la naiba!

#268
teddyd

teddyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 870
  • Înscris: 18.04.2007
Normal când iți formezi cultura și convingerile la școala și blogurile GDS'ului ... Eminescu este “poetul național antisemit”, "cadavrul din dulap" ... Cioran și Eliade “antisemiții de credință” etc.

NU, NU am nevoie de Pleșu, de Liiceanu sau Cărtărescu pentru a-mi face "cultura" eminesciană!!!

Îl citesc eu, îl înțeleg eu ... atât cât pot eu înțelege din Eminescu!

Vreau să-mi aduc amine de perioada în care alergam ca un disperat din anticariat în anticariat să fac rost ediția din 1964 îngrijită de Perpessicius Eminescu - Opere alese ... să-mi aduc aminte că m-a costat jumătate din salariu ... să-mi aduc aminte de nopțile în care mă chinuiam să-l înțeleg  și ma culcam cu Memento mori în căști în speranța că mai deslușesc un vers ...


Nu ma pricep la muzică, aș sta să fac socoteala pe degete ca să știu unde-l pun pe fa în portativ ... dar simt că Mozart e genial ... simt că Salieri este un compozitor bun dar nu genial ....

Nu pot să-i demonstrez genialitatea lui Eminescu ... o simt și gata! Eminescu se simte sau nu ... și "Punctum!"

Edited by teddyd, 30 April 2013 - 22:54.


#269
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

View Postflorincroitoru, on 30 aprilie 2013 - 20:32, said:

Păi, cine să depășească „anatema de sifilitic”? Unul ca mojo-jojo, iaricamari, egozenovius? Ei știu că Eminescu a scris că în Romînia totul trebuie dacizat. Ei care urăsc pe daci urăsc și pe Eminescu.
Florin, daca ai timp, spune-mi si mie in doua fraze ce zic ei despre daci...

#270
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Ei afirmă că: dacii erau niște barbari dobitoci; de ex își omorau copiii aruncîndu-i în sulițe.Dacii au fost omorîți în mare parte de romani sau au fugit. Au venit numeroși coloniști romani. Noi ne tragem din coloniștii aceia așa că nu ne tragem din daci, deci dacii au dispărut și deci a dispărut și limba dacilor.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate