Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Model similar de aplicație f...

Amplificator CATV XI-CAB HA 8626 ...

Unde pot asculta muzica anilor 90...

Nu cred ca voi mai plati pentru a...
 Cumparare masina

cum influenteaza numarul ETF-uril...

roADN.ro Ce medicamente sunt bune...

Proiect canalizare in comuna Berc...
 Cand ati observat ca aveti nevoie...

Chestionar Medicina Alimentaț...

RCA 2024: ieftin sau scump?

Se mai achita taxe de reziliere?
 Probleme retea, router?

Burete dur pentru perna scaun rul...

RCA firma

Conditii minimale router FiberLin...
 

Universul s-a creat din nimic

- - - - -
  • Please log in to reply
333 replies to this topic

#91
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postthevoid, on 18th December 2010, 01:03, said:

Ipoteza unui Dumnezeu creator nu mai tine de ceva vreme. Si argumentele sunt simple:

1. Daca vorbim de dumnezeul cu barba care ne contabilizeaza erorile, nu pot decat sa zambesc.

Un Dumnezeu cu barba n-a intrat in discutie in topicul de fata, in concluzie contraargumentele nu sunt necesare. Totusi nu te opreste nimeni sa te distrezi


2. Daca vorbim despre creatorul a tot ce exista, atunci contraargumentul e simplu. Atributul lui Dumnezeu este atotputernicia. Daca acel Dumnezeu nu are capacitatea de a se anula pe sine insusi si sa ramana Dumnezeu in acelasi timp, atunci nu este Dumnezeu. Daca are capacitatea asta, atunci fie ca-l numesti Dumnezeu sau superpozitie cuantica e tot aia.

Ar fi bine sa explici ideea asta mai pe larg. Argumentatia ta se bazeaza pe o gramada de premise. Corecte oare? In ultima propozitie dupa spagatul premiselor anterioare concluzionezi de fapt, ca Dumnezeu poate fi denumit altfel, fara a-ti sustine/argumenta lipsa lui in ecuatie, asa cum lasi sa se-nteleaga din prima propozitie din deschiderea pledoariei.

3. Dumnezeu este in afara spatiului, a timpului si a materiei. In acest caz este doar ceea ce Einstein numea "hidden variable".

Ma rog, variabla ascunsa pentru un anumit nivel de cunosatere dat. In afara de asta lipseste certitudinea afirmatiei. Este Dumnezeu in afara spatiului, timpului si a materiei? Stim cu certitudine cum stau treburile?

Despre ceva necunoscut nu putem vorbi,

De ce? Nu putem inca, aici as fi de-acord cu tine


si in acest caz nu putem vorbi nici despre atributele unui astfel de Dumnezeu

Ba se poate. Toate teoriile au inceput cu una sau mai multe idei


fara a ajunge la o serie de paradoxuri (cand timpul nu exista, toate evenimentele se petrec in acelasi timp, si chiar si aceasta exprimare este eronata, pentru ca am folosit cuvantele timp si eveniment in conditiile in care timpul nu exista)

Problema pleaca de la baza teoretica. Daca insa se constata ca premisa era falsa, atunci si concluzia intra sub semnul intrebarii. Mai putem discuta despre paradoxon in acest caz?


4. Dumnezeu nu poate fi inteles de mintea umana. Pai daca nu poate fi inteles, nici nu are rost sa mai discutam despre atributele lui, nu?

Daca cineva afirma ca Dumnezeu nu poate fi inteles, asta nu exclude existenta lui. Exista 3 posibilitati:
1) Nu dispunem inca de instrumentariul necesar
2) Nu vom dispune niciodata de instrumentariul necesar
2) Afirmatia este falsa
Observa ca ai dreptate numai in cazul celei de-a doua variante, care la rindul ei este speculativa. Ai insa dreptate numai partial in ceea ce priveste discutia despre Dumnezeu si atributele sale. Nedispunind insa de instrumentariul necesar nu poti nici sa infirmi existenta lui Dumnezeu


Nu-i chiar asa. Cand vorbim despre crearea universului nu putem vorbi de spatiu, pentru ca spatiul a fost creat odata cu universul.

Notiunea de spatiu este chiar o problema, inca nerezolvata


1. Universul actual a luat nastere avand la baza fluctuatiile altor universuri.

Este o teorie nedemonstrata deocamdata

2. Fluctuatii cuantice ca unde de probabilitate in cazul unei prime cauze a tot ce exista. Iar unda de probabilitate e ceva la fel de abstract ca si spinul unui electron. Riscam s-o dam in chestii metafizice.

Stop! Chiar tu ai adus in discuitie superpozita cuantica. Exista un experiment cunoscut pe tema asta

Supozitiile sunt o problema, iar existenta lui Dumnezeu in sine alta problema. In principiu faptul ca nu poti accepta modul in care formuleaza Biserica existenta lui Dumnezeu nu inseamna ca-l poti exclude total din ecuatie. Deocamdata nicio teorie nu demonstreza nici existenta, dar nici inexistenta. Momentan putem sa discutam despre litera/functia cu care notam necunoscuta. Cert este ca daca am fi stiut, discutia nu ar fi avut rost

View Postthevoid, on 18th December 2010, 12:15, said:

Argumentele prin lipsa nu sunt considerate argumente viabile. Dumnezeu nu este decat un omagiu adresat necunoscutului, din pacate este un omagiu adus fricii de necunoscut mai exact.
Totdeauna sediul zeilor/dumnezeilor a fost plasat acolo unde omul nu poate ajunge.

Repet si vezi mai sus, formularea poate fi gresita, dar suntem inca departe de adevarul absolut


Si de aici 2 erori fundamentale:

1. Daca omul nu poate ajunge acolo, nu poate spune nimic despre natura/originea/atributele acelui zeu.

Vezi cele trei posibilitati de mai sus

Dar dupa cum vad, creationistii stiu exact despre ce e vorba, fara sa ajunga acolo.

Nici ei nu stiu, dar cam aici se opreste afirmatia

Imaginatia bogata combinata cu frica si speranta au capatat denumirea eufemistica de revelatie.

Imaginatia, frica si speranta tin de natura omului, dar revelatia? Nu sunt sigur daca este generata de cele 3 caracteristici enuntate de tine. Asta miroase a cunoastere, ori dupa cum spuneam, suntem inca departe

2. Faptul ca nici un fizician nu a reusit sa explice "originea vidului cuantic" nu implica deloc existenta unui dumnezeu creator.

Dar nici nu o exclude


Si crezi ca NUMAI Pamantul are aceasta pozitie privilegiata? Ai idee cate milioane de planete indeplinesc conditiile aparitiei vietii? Chiar crezi ca viata pe baza de carbon este singura posibila?

Sa fim cinstiti, daca (prin absurd) omul ar avea viata eterna, credeti ca v-ar mai pasa de existenta unui dumnezeu? Eu nu cred.

Daca, daca, daca...Si chiar si daca, esti sigur? Argumente

Dumnezeu provine din neacceptarea conditiei umane, atata tot. Cand veti intelege ca moartea este o necesitate, o transformare, cand veti accepta asta si veti incerca sa va gasiti locul si sensul in acest univers imens fara vreun ajutor ipotetic, conflictul va disparea.

Speculezi, la fel ca toata lumea. Este ok atit timp cit nu vei avea senzatia, ca esti in posesia adevarului absolut. Daca insa se va intimpla sa stii mai multe, te vom audia cu placere. In fond vrem sa stim..nu?

Ce imi poate face un dumnezeu creator in afara de faptul ca ipotetic poate sa-mi ia viata?

Daca cineva ar sti, cu siguranta ti-ar raspunde la intrebare. Dupa cum vezi insa nu prea stim

Daca sunt dispus sa i-o dau, prin acceptare a propriei conditii, ce mi-ar mai putea face? Cum m-ar putea obliga sa-l servesc, si mai ales, de ce as face-o?

Se pune problema de a-l servi? Si asta este numai o afirmatie, care nu trebuie sa fie obligatoriu corecta


#92
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005

View Postthevoid, on 18th December 2010, 13:48, said:

Imagineaza-ti un pahar cu apa asupra caruia actioneaza o unda sonora. Suprafata apei incepe sa se miste in functie de proprietatile undei (amplitudine, frecventa, perioada, viteza si lungime de unda). Mai aplicam o unda sonora iar suprafata apei se va conforma rezultantei celor doua forte. Ce se intampla inca daca aplicam N unde sonore cu rezultanta 0? Nu se va intampla aparent nimic. Suprafata apei ramane clara si plata desi asupra ei actioneaza N forte.
Nimicul nu este chiar nimic, ci contine in el o infinitate de forte cu rezultanta 0.

As merge mai departe si as explica crearea universurilor astfel: Datorita interactiunilor multiple rezultantele sunt diferite. Fiecare rezultanta reprezinta un univers. Din cand in cand rezultanta este 0 (punctul primordial), dar nu poate ramane asa datorita inertiei (ca sa fac o analogie, cand schimbi vitezele la autoturism treci prin punctul mort, dar nu ramai acolo).

Exprimarea e cam aiurea, dar nu vreau sa complic, oricum cand vorbim de cuantica bunul simt nu isi mai are rostul, iar reprezentarea imagistica este doar un reper care nu este conform cu realitatea.


Unul din cele mai constructive mesaje de aici.
Orice continuare este benefica (eu nu gasesc, de exemplu, nici macar ipoteze despre "energia neagra")

(:thumbup: Ma bucur ca ai revenit acasa, ca ai timp liber si ca poti rupe din el pentru noi, aici. Sarbatori fericite!)

#93
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostCelest, on 18th December 2010, 11:58, said:

Nu-s nicio autoritate pe forum, am o pozitie pe care o folosesc atunci cand lucrurile sar calul si trebuie puse la punct dar atat.
Vezi tu, inclusiv asta este o prostie spusa, pentru ca discut aici ca un user oarecare cu voi insa tu nu esti in stare sa ma percepi asa.

Asa cum lista aia de erori pe care o pomenesti este doar in mintea ta pentru ca nu esti in stare sa intelegi ce ti-am explicat acolo.

N-ai autoritate pe domeniile stiintelor, nu ca n-ai avea pe forum prin chiar pozitia care ti s-a conferit si de care abuzezi, chipurile  ca sa pui lucrurile la punct, cand de fapt procedezi intr-un mod despotic: ...ceea ce  nu intelegi si nu se potriveste cu ideile tale personale despre lume, trebuie eliminat, exact asa cum au procedat toti tiranii.

Sigur ca da, draga, la fel si m3th0dman, a avut "halucinatii"...
Stii, unii dintre noi nu consideram ca oamenii ar trebui sa se organizeze in "haite" ca sa puna la punct, fie si ideologic pe cineva care impartaseste alta opinie, asa cum se pare ca incerci sa faci tu si cu "dinozaurii" tai.  :)

#94
thevoid

thevoid

    Sociopat

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,850
  • Înscris: 26.12.2009

Quote

2. Daca vorbim despre creatorul a tot ce exista, atunci contraargumentul e simplu. Atributul lui Dumnezeu este atotputernicia. Daca acel Dumnezeu nu are capacitatea de a se anula pe sine insusi si sa ramana Dumnezeu in acelasi timp, atunci nu este Dumnezeu. Daca are capacitatea asta, atunci fie ca-l numesti Dumnezeu sau superpozitie cuantica e tot aia.

Ar fi bine sa explici ideea asta mai pe larg. Argumentatia ta se bazeaza pe o gramada de premise. Corecte oare? In ultima propozitie dupa spagatul premiselor anterioare concluzionezi de fapt, ca Dumnezeu poate fi denumit altfel, fara a-ti sustine/argumenta lipsa lui in ecuatie, asa cum lasi sa se-nteleaga din prima propozitie din deschiderea pledoariei.

Atributul lui Dumnezeu este atotputernicia - am plecat de la premisa creationista, nu a mea. Demonstratia se numeste "reducere la absurd". Metoda reducerii la absurd se invata prin clasa a 5-a (pe vremea mea cel putin) si consta in demontarea unei afirmatii pornind chiar de la acea afirmatie. O aplicam, si vedem ca este gresita in toate aspectele ei.

Daca acel Dumnezeu nu are capacitatea de a se anula pe sine insusi si sa ramana Dumnezeu in acelasi timp, atunci nu este Dumnezeu - corect, este o concluzie a premisei creationiste. Tocmai am demonstrat ca premisa voastra este gresita pornind chiar de la ea.

Daca are capacitatea asta, atunci fie ca-l numesti Dumnezeu sau superpozitie cuantica e tot aia - nu il exclud din ecuatia, dar ii iau toate atributele personale pe care voi i le atribuiti. Ceva personal nu poate sta intr-o superpozitie. E ca si cum ai spune "cerc patrat".

Asa ca nu am plecat de la o gramada de premise, ci doar de la una, acea a voastra.


Da, cunoasterea este incompleta si nu cred ca va fi vreodata completa. Chestia cu "nu avem sau nu vom avea instrumentele necesare pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu" nu tine. La fel, in loc de Dumnezeu pune orice afirmatie fantezista doresti. De exemplu "nu avem sau nu vom avea instrumentele necesare pentru a demonstra existenta caprei cu trei iezi care graviteaza in jurul unei stele de marime mijlocie din constelatia Orion, dar totusi ea e posibil sa existe".

La fel, eu scriu, si presupui ca sunt om doar pe baza faptului ca esti obisnuit ca numai oamenii sa scrie pe forum. Eu de fapt sunt zeul Apollo coborat printre muritori. Nu ma vezi, deci nu poti demonstra asta. Nu poti demonstra niciodata clar si concret ca cel care semneaza thevoid e om si nu zeu, pt ca nu ma vezi, vezi doar efectele actiunilor mele. Dar logica elementara iti spune foarte clar ca sunt om si nu Apollo.


Gata, ma bag si eu la niste filme. :)

Edited by thevoid, 18 December 2010 - 15:41.


#95
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

View PostAlexxandra87, on 17th December 2010, 16:00, said:

noi putem concepe un univers si fara dar si cu un creator in spate,
Nu, nu poti concepe. Pentru ca asta ar implica existenta cuiva/ceva superior tie si vanitatea ta de "fiinta umana" nu poate accepta asta. Chiar daca personal nu ai nici o realizare "stiintifica", esti doar un spectator de pe canapea la un meci de fotbal international si "tii" cu echipa ta din vanitate. Te face sa ai o parere mai buna despre tine daca echipa Romaniei "bate" echipa Sloveniei, desi tu ca persoana nu ai absolut nici o contributie in acel meci.

View Postthevoid, on 18th December 2010, 08:24, said:

Atributul lui Dumnezeu este atotputernicia - am plecat de la premisa creationista, nu a mea. Demonstratia se numeste "reducere la absurd". Metoda reducerii la absurd se invata prin clasa a 5-a (pe vremea mea cel putin) si consta in demontarea unei afirmatii pornind chiar de la acea afirmatie. O aplicam, si vedem ca este gresita in toate aspectele ei.
Daca acel Dumnezeu nu are capacitatea de a se anula pe sine insusi si sa ramana Dumnezeu in acelasi timp, atunci nu este Dumnezeu - corect, este o concluzie a premisei creationiste. Tocmai am demonstrat ca premisa voastra este gresita pornind chiar de la ea.
Pentru ca esti TU limitat in intelegere si imaginatie, nu insemna ca ai si dreptate. Reducerea la absurd PRESUPUNE ca legile cauzalitatii sunt valabile peste tot.
Apoi, Creatia nu este EGALA cu Dumnezeul evreu. Acel Dumnezeu este o explicatie umana de acum 2000 de ani a fenomenului, nu este realitatea pe care poti construi esafodaje "logice".
Creatorul este ATOTPUTERNIC in acest Univers - pentru ca a creeat acest Univers. Nu putem extrapola insa legile acestui Univers (cauzalitea de exemplu) pentru EL, pentru ca EL nu este parte din acest Univers.
Este o copilarie sa crezi ca sofismul ala poate dovedi inexistenta  unui Creator. Poate dovedi mai mult elucruri:
1. Este Atotputernic in acest Univers. O fi limitat in Lumea lui si de aia nu se poate anula, dar pentru noi nu are relevanta... Sau se poate anula, dar nu poate anula efectele creatiei lui.
2. In Lumea lui cauzalitatea nu este o lege, pentru ca este o lege care guverneaza materia din Universul nostru. Poate simultan sa EXISTE si sa NU EXISTE. Daca este prea greu pentru tine - imagineaza-ti un program de calculator. Nu exista si exista in acelasi timp. Suportul fizic nu insemna nimic, bitii pe HDD sau in memoria RAM nu reprezinta programul in sine, doar proiectia gandirii umane in "Universul" intern, limitat fizic al PC.

Edited by SuperDuper, 18 December 2010 - 15:53.


#96
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View Postkaruna, on 18th December 2010, 15:02, said:

N-ai autoritate pe domeniile stiintelor, nu ca n-ai avea pe forum prin chiar pozitia care ti s-a conferit si de care abuzezi, chipurile  ca sa pui lucrurile la punct, cand de fapt procedezi intr-un mod despotic: ...ceea ce  nu intelegi si nu se potriveste cu ideile tale personale despre lume, trebuie eliminat, exact asa cum au procedat toti tiranii.
Incep sa cred ca numai jignirile directe va aduc cu picioarele pe pamant, pe unii dintre voi. Nu, n-am autoritate, ca daca aveam acum eram la vreo academie insa si fara autoritatea aia (de care nu am nevoie), stiu mult mai multe decat tine, care esti doar indoctrinata si cam atat.
In rest, doar faptul ca postezi tampenii pe banda fara sa patesti nimic, demonstreaza falsitatea a ceea ce aberezi tu p'aci cu tiranii & co.

#97
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postthevoid, on 18th December 2010, 15:24, said:

Premisele sunt corecte:

Atributul lui Dumnezeu este atotputernicia - am plecat de la premisa creationista, nu a mea. Demonstratia se numeste "reducere la absurd". Metoda reducerii la absurd se invata prin clasa a 5-a (pe vremea mea cel putin) si consta in demontarea unei afirmatii pornind chiar de la acea afirmatie. O aplicam, si vedem ca este gresita in toate aspectele ei.

Urme de aroganta?

Daca acel Dumnezeu nu are capacitatea de a se anula pe sine insusi si sa ramana Dumnezeu in acelasi timp, atunci nu este Dumnezeu - corect, este o concluzie a premisei creationiste. Tocmai am demonstrat ca premisa voastra este gresita pornind chiar de la ea.

N-ai demonstrat nimic inca. Ce intelegi tu prin "a se anula pe sine insusi"?

Daca are capacitatea asta, atunci fie ca-l numesti Dumnezeu sau superpozitie cuantica e tot aia - nu il exclud din ecuatia, dar ii iau toate atributele personale pe care voi i le atribuiti. Ceva personal nu poate sta intr-o superpozitie. E ca si cum ai spune "cerc patrat".

Superpozitia defineste altceva.


Asa ca nu am plecat de la o gramada de premise, ci doar de la una, acea a voastra.


Da, cunoasterea este incompleta si nu cred ca va fi vreodata completa. Chestia cu "nu avem sau nu vom avea instrumentele necesare pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu" nu tine.

Argumente, de ce nu tine.

La fel, in loc de Dumnezeu pune orice afirmatie fantezista doresti. De exemplu "nu avem sau nu vom avea instrumentele necesare pentru a demonstra existenta caprei cu trei iezi care graviteaza in jurul unei stele de marime mijlocie din constelatia Orion, dar totusi ea e posibil sa existe".

Esti in continuare arogant. Probabil ca am comis greseala initiala de a te baga in seama. Poate ca nu ne intelegem pe romaneste. Incercam in alta limba?


La fel, eu scriu, si presupui ca sunt om doar pe baza faptului ca esti obisnuit ca numai oamenii sa scrie pe forum. Eu de fapt sunt zeul Apollo coborat printre muritori. Nu ma vezi, deci nu poti demonstra asta. Nu poti demonstra niciodata clar si concret ca cel care semneaza thevoid e om si nu zeu, pt ca nu ma vezi, vezi doar efectele actiunilor mele. Dar logica elementara iti spune foarte clar ca sunt om si nu Apollo.

Iar arogant. Discutia cu tine se incheie aici. Ai inceput promitator si termini lamentabil. In principiu argumentele s-au terminat. Daca ai fi continuat discutia cu seriozitate si ceva modestie as fi fost la rindul meu dispus sa concep texte mai lungi decit imi permite lenea. Alternativa este bascalia


Gata, ma bag si eu la niste filme. :)


#98
genius

genius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,514
  • Înscris: 23.11.2004

View PostSuperDuper, on 18th December 2010, 15:37, said:

Nu, nu poti concepe. Pentru ca asta ar implica existenta cuiva/ceva superior tie si vanitatea ta de "fiinta umana" nu poate accepta asta. Chiar daca personal nu ai nici o realizare "stiintifica", esti doar un spectator de pe canapea la un meci de fotbal international si "tii" cu echipa ta din vanitate. Te face sa ai o parere mai buna despre tine daca echipa Romaniei "bate" echipa Sloveniei, desi tu ca persoana nu ai absolut nici o contributie in acel meci.

Pentru ca esti TU limitat in intelegere si imaginatie, nu insemna ca ai si dreptate. Reducerea la absurd PRESUPUNE ca legile cauzalitatii sunt valabile peste tot.
Apoi, Creatia nu este EGALA cu Dumnezeul evreu. Acel Dumnezeu este o explicatie umana de acum 2000 de ani a fenomenului, nu este realitatea pe care poti construi esafodaje "logice".
Creatorul este ATOTPUTERNIC in acest Univers - pentru ca a creeat acest Univers. Nu putem extrapola insa legile acestui Univers (cauzalitea de exemplu) pentru EL, pentru ca EL nu este parte din acest Univers.
Este o copilarie sa crezi ca sofismul ala poate dovedi inexistenta  unui Creator. Poate dovedi mai mult elucruri:
1. Este Atotputernic in acest Univers. O fi limitat in Lumea lui si de aia nu se poate anula, dar pentru noi nu are relevanta... Sau se poate anula, dar nu poate anula efectele creatiei lui.
2. In Lumea lui cauzalitatea nu este o lege, pentru ca este o lege care guverneaza materia din Universul nostru. Poate simultan sa EXISTE si sa NU EXISTE. Daca este prea greu pentru tine - imagineaza-ti un program de calculator. Nu exista si exista in acelasi timp. Suportul fizic nu insemna nimic, bitii pe HDD sau in memoria RAM nu reprezinta programul in sine, doar proiectia gandirii umane in "Universul" intern, limitat fizic al PC.
Si daca dumnezeu a creat universul , pe el cine l-a creat ?

#99
karuna

karuna

    landeza zburatoare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,204
  • Înscris: 07.08.2009

View PostCelest, on 18th December 2010, 15:37, said:

Incep sa cred ca numai jignirile directe va aduc cu picioarele pe pamant, pe unii dintre voi.


Nu, n-am autoritate, ca daca aveam acum eram la vreo academie

insa si fara autoritatea aia (de care nu am nevoie), stiu mult mai multe decat tine, care esti doar indoctrinata si cam atat.


In rest, doar faptul ca postezi tampenii pe banda fara sa patesti nimic, demonstreaza falsitatea a ceea ce aberezi tu p'aci cu tiranii & co.

Jignirile directe nu aduc pe nimeni cu picioarele pe pamant, ci doar vorbesc despre caracterul persoanei care procedeaza in consecinta, eventual nu pot sa arate decat neargumentat ca persoana care jigneste nu poate impartasi opinia celei pe care o ataca in mod mizerabil.

:console:  ... n-ai avut noroc, imi pare.

Pai, tre' sa fii indoctrinat ca sa stii ceva, draga... In fine, pe langa lipsa de noroc evidenta, mai esti si victima nevinovata a unui paradox: cunosti foarte multe, fara sa fi invatat nimic...

Sau poate ca ma incadrez in conditiile puse in regulamentul forumului, pana cand acelea nu se vor dovedi a fi decat "momeala care prinde mustele naive"...

#100
Alexxandra87

Alexxandra87

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 530
  • Înscris: 19.09.2010
omul  -_-

#101
Handicarpati

Handicarpati

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,597
  • Înscris: 11.06.2010

View Postgenius, on 18th December 2010, 16:23, said:

Si daca dumnezeu a creat universul , pe el cine l-a creat ?
Xenu.

#102
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postgenius, on 18th December 2010, 17:23, said:

Si daca dumnezeu a creat universul , pe el cine l-a creat ?

Dar Dumnezeu a fost creat? Ce te faci cu intrebarea daca trebuie sa introduci conceptul inexistentei timpului in dimensiunea/dimensiunile existentei lui Dumnezeu?

#103
Letitia_Ducu

Letitia_Ducu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,145
  • Înscris: 22.06.2008

View PostCelest, on 18th December 2010, 11:58, said:

am mai pomenit pe aici prin topic: Copernic.
Acum doar 500 de ani, toata lumea credea ca Pamantul este in centru, soarele se invarte in jurul lui, etc ... fix sistemul lui Ptolomeu. Cu tupeu, stiind ca incalca doctrina oficiala a bisericii catolice, a publicat niste lucrari dintre care cea mai importanta in sensul asta "De Revolutionibus Orbium Coelestium" care descria sistemul solar, miscarea de rotatie si de revolutie. Ipoteza lui a fost sustinuta de Galilei care a fost alergat de biserica tot restul vietii sale (mentiune pentru Karuna: prin alergat nu ma refer la alergare!), fortat si amenintat sa nu mai predice astronomia lui Copernic. Dupa cum stiti, a fost judecat si excomunicat de draga noastra biserica :death: si a murit, orb si inchis la domiciliu, in 1642.
Ceva mai recent, ipocrita biserica a admis cu juma de gura prin cateva declaratii a unor recenti papi ca au cam gresit desi actualul papa, pe vremea cand era doar cardinal, zicea ca verdictul impotriva lui Galilei a fost corect si rational.

Dupa asta, au mai trecut niste ani, pana la Newton care si-a publicat lucrarea despre legea atractiei universale, implicit mecanica clasica, punand astfel bazele a ceea ce azi, consideram normal si firesc.

Asa ca vedeti voi, a fost nevoie de aproape 200 de ani, ca stiinta sa treaca de biserica si acolitii ei batuti in cap, ca sa demonstreze ceva ce acum oricine poate vedea cu ochii lui folosind un telescop de buzunar si sunt doar vreo 300 de cand nu mai avem Pamantul in centru. Din pacate insa, desi toata lumea stie asta, inca mai sunt unii care cred ca este unic, in vreun fel oarecare, ales de vreun zeu creator, bla, bla, etcaetera..

Astea sunt descrieri neadevarate mentinute prin cine stie ce carti, menite sa intretina conflictul artificial dintre stiinta si religie. Pentru Aristotel spre exemplu, Pamantul era mai degraba pe "fundul" universului, nicidecum in centru.

Cat despre Galilei, adevarata cauza a problemelor lui a fost ca l-a injosit pe papa. Situatia lui Giordano Bruno a fost tragica intr-adevar, desi din cate am citit parerile lui copernicane au contat prea putin. Cocheta cu panteismul deci a fost executat din cauza conceptiilor cu privire la Trinitate.

View PostCelest, on 18th December 2010, 11:58, said:

Ai citit insa n-ai inteles cat de imens este universul. Daca intelegeai asta, nu spuneai ca asta este locul cel mai favorabil vietii ci ai fi inteles ca locuri favorabile vietii pot exista peste tot in univers si doar pentru ca noi suntem incapabili sa le gasim, nu inseamna ca nu exista. Pamantul nu exista in acest loc din vreun motiv anume dar este singurul loc unde momentan stim ca exista viata.

Nici chiar peste tot! Subiectul e complex, insa daca ar fi sa luam in discutie galaxia noastra, stelele din roiurile globulare sunt atat de batrane incat sunt alcatuite aproape in intregime din hidrogen si heliu. Deci in contrast cu Pamantul!

View PostCelest, on 18th December 2010, 11:58, said:

Inca.
Recent s-a inteles ca cea mai mare parte a masei universului nu este in galaxii ci in spatiul (aparent gol) dintre ele. Recent s-au prins ca exista o varietate exotica de materie precum si una de energie (dark matter/dark energy) care impreuna inseamna vreo 99% din masa universului si ca tot ceea ce exista in univers, toate miliardele de galaxii, inclusiv a noastra, reprezinta o parte infima din el, fara de care, nimic esential nu s-ar schimba daca ar disparea peste noapte. Sau cum spunea Krauss in conferinta de mai sus "a bit of pollution".

Evident spatiul, asa gol cum il vedem, nu este deloc gol doar pentru ca in ignoranta noastra am crezut ca ochii pot vedea tot, urechile pot auzi tot, etc. Insa am incredere ca peste niste ani (multi), pe masura ce tehnologia va evolua, vom cunoaste mult mai multe decat azi si vom reusi eventual sa plecam hai hui prin galaxie si sa colonizam alte planete.

Iar daca se va intampla asta, se va intampla datorita stiintei si nu religiei, pentru ca ceea ce impinge spre stele este cunoasterea in timp ce religia, ne tine legati de pamant.

Cu ce te tine legat de pamant religia? Esti foarte pornit ... :)

View Postthevoid, on 18th December 2010, 12:15, said:

Argumentele prin lipsa nu sunt considerate argumente viabile. Dumnezeu nu este decat un omagiu adresat necunoscutului, din pacate este un omagiu adus fricii de necunoscut mai exact.

Raspunsul meu avea legatura cu "nimicul". Ce apare din nimic sau fara o cauza?

#104
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View PostLetitia_Ducu, on 18th December 2010, 18:15, said:

Astea sunt descrieri neadevarate mentinute prin cine stie ce carti, menite sa intretina conflictul artificial dintre stiinta si religie.
:roflmao: alea sunt descrieri neadevarate??? nu este adevarat ca pana la Newton, omenirea credea ca pamantul e in centrul a tot ce exista?
ok, las-o moarta, mai citeste niste carti. Chiar nu are sens discutia daca dupa toata explicatia aia, universal cunoscuta, tu imi spui mie, ca la prosti, ca nu e adevarat. Si soarele e verde si iarba albastra si marmota..


View PostLetitia_Ducu, on 18th December 2010, 18:15, said:

Nici chiar peste tot! Subiectul e complex, insa daca ar fi sa luam in discutie galaxia noastra, stelele din roiurile globulare sunt atat de batrane incat sunt alcatuite aproape in intregime din hidrogen si heliu. Deci in contrast cu Pamantul!
in contrast cu ce? cu pamantul care ce? de ce abordezi subiecte despre care ai cunostinte minimale? Stelele sunt alcatuite aproape in intregime din hidrogen si heliu. Ceea ce vrei sa spui este ca stelele din clusterele globulare, au o concentratie de elemente grele mai mica decat cele care exista in stelele din galaxie. Corect, insa numai partial pentru ca varsta lor este similara iar diferenta este numai fata de stelele aflate in bratele galaxiei. Ca si compozitie sunt foarte asemanatoare cu cele aflate in partea centrala a galaxiei.

View PostLetitia_Ducu, on 18th December 2010, 18:15, said:

Raspunsul meu avea legatura cu "nimicul". Ce apare din nimic sau fara o cauza?
fluctuatii cuantice

#105
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005
Termenul "fluctuatie cuantica" se vrea cumva pacificator. Nu prea mai ai ce sa intrebi (tot imi sta in minte comparatia cu suprafata apei de mai sus).
Insa o cauzalitate tot trebuie cautata. Niste conditii prea au fost speciale pentru a avea loc Big Bang-ul. Altfel, fluctuatii cuantice tot au fost in cele aproape 14 miliarde de ani, dar alte universuri, aici, nu au mai aparut.

Teoria M duce Universul in plural dar aceleasi intrebari tot raman.

Nu stiu, cum nimeni nu stie, dar senzatia mea este ca trebuie sa fie ceva foarte simplu.

#106
Letitia_Ducu

Letitia_Ducu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,145
  • Înscris: 22.06.2008

View PostCelest, on 18th December 2010, 18:50, said:

:roflmao: alea sunt descrieri neadevarate??? nu este adevarat ca pana la Newton, omenirea credea ca pamantul e in centrul a tot ce exista?
ok, las-o moarta, mai citeste niste carti. Chiar nu are sens discutia daca dupa toata explicatia aia, universal cunoscuta, tu imi spui mie, ca la prosti, ca nu e adevarat. Si soarele e verde si iarba albastra si marmota..


Observ ca te distreaza ...
Din omenire facea parte si Dante, cu Divina lui Comedie si cu Pamantul descris ca o cloaca de pe "fundul" universului! Nicidecum in centru!

View PostCelest, on 18th December 2010, 18:50, said:

in contrast cu ce? cu pamantul care ce? de ce abordezi subiecte despre care ai cunostinte minimale? Stelele sunt alcatuite aproape in intregime din hidrogen si heliu. Ceea ce vrei sa spui este ca stelele din clusterele globulare, au o concentratie de elemente grele mai mica decat cele care exista in stelele din galaxie. Corect, insa numai partial pentru ca varsta lor este similara iar diferenta este numai fata de stelele aflate in bratele galaxiei. Ca si compozitie sunt foarte asemanatoare cu cele aflate in partea centrala a galaxiei.

In contrast cu Pamantul compus din fier, magneziu, sulf, etc.

View PostCelest, on 18th December 2010, 18:50, said:

fluctuatii cuantice

Sa inteleg ca principiul cauzalitatii inceteaza la nivelul subatomic al realitatii?

#107
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View PostCelest, on 18th December 2010, 19:50, said:

fluctuatii cuantice

Vezi ca in postul 34 a pomenit cineva de lungimea Planck. Se considera raza Schwarzschild si principiul incertitudinii al lui Heisenberg si se defineste lungimea Planck. Cam asta este granita informatiei pina la care functioneaza descrierea universului pe baza de cauzalitate. De asta se poate pleca numai de la existenta universului care are deja o oarecare vechime data de lungimea Planck impartita la viteza luminii -->  10 la -43 secunde.

Te cam grabesti cu nimicul ;)

Quote

Sa inteleg ca principiul cauzalitatii inceteaza la nivelul subatomic al realitatii?

Cam da si tocmai din cauza asta incetarea principiului cauzalitatii nu-l contrazice pe Celest, dar nici nu-l confirma

Edited by vata_pa_batz, 18 December 2010 - 19:48.


#108
thevoid

thevoid

    Sociopat

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,850
  • Înscris: 26.12.2009

View Postcuculili, on 18th December 2010, 19:24, said:

Insa o cauzalitate tot trebuie cautata. Niste conditii prea au fost speciale pentru a avea loc Big Bang-ul.

Nu sunt conditii speciale, sunt speciale pentru noi. Cine stie cate miliarde de universuri ratate or fi fost si nimeni nu le poate tine socoteala. Iti dau un exemplu: iei un zar cu N fete (caz ipotetic) si il arunci in sus. Dupa un numar foarte mare de incercari nereusite, va cadea o anume fata. Daca nu iei in considerare faptul ca inainte au fost o groaza de tentative nereusite, vei fi tentat sa spui "wow, a cazut tocmai fata care o voiam!"


Una din axiomele logicii moderne suna asa: "Luam doua stari sau evenimente, X si Y. Daca X este conditie logic suficienta pentru Y, atunci X nu poate fi cauza lui Y."

Exemplu: Ai o bila in miscare. A fi in miscare este o conditie logic suficienta pentru faptul ca bila in miscare ocupa un spatiu, dar a fi in miscare nu este cauza pentru care bila ocupa acel spatiu.

Daca Dumnezeu este omnipotent, atunci nu exista lucru pe care el sa-l doreasca si sa nu se poata produce. Totusi, el nu poate desfiinta raul (Satana). Exista argumentul conform caruia el nici nu vrea sa desfiinteze raul, tocmai pentru a demonstra fiintelor create ca principiul binelui este cel "bun". Dar cum nu exista ceva ce Dumnezeu sa nu poata face, nu exista nici risc de nereusita, caz in care fiintele create nu mai pot avea vointa libera, de a alege intre bine si rau. Daca nu au vointa libera, atunci demersul lui Dumnezeu este inutil (e ca si cum incerci sa demonstrezi ceva masinii de spalat).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate