Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
UST.FR vs NQSE.DE (ETF pe Nasdaq)

Autoturismele BMW nu semnalizeaza...

Reparatie VFD

ETF termen lung VWCE vs VUAA.
 Doua cabluri, o priza

Cele mai verzi zone din Capitala ...

Igienizare instalatie climatizare

Topologie retea si alegere echipa...
 UI aer conditionat porneste si se...

Vodafone Tv+

Bataie ritmica la viteza resimtit...

Poza necunoscuta.
 panou de sigurante la casa

Comanda online, compania nu vrea ...

Reduceri mincinoase Makita

Ccleaner
 

Dacii, obiceiuri si traditii

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
11018 replies to this topic

#1531
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

 raman, on 16th February 2011, 22:28, said:

1) Fac apel la colegii care stiu ceva toponime germanice din zonele hispano-galo-italo-balcanice

Tu ce nu intelegi? Ti-am spus ca exista cateva si ti le-am si enumerat, atat toponime cat si antroponime. Nu sunt foarte multe pentru ca germanicii de acolo s-au romanizat de mult, in trecut erau mai multe toponime germanice, in evul mediu partea de sud a Frantei se numea Gotia de exemplu.

 raman, on 16th February 2011, 22:28, said:

2)Nu dau o ceapa degerata pe scrieri "gotice" gasite-n Germania

Normal ca nu dai pentru ca nu intelegi nimic, nu faci diferenta dintre niste kistchuri ordinare ca placutele de la sinaia si manuscrise autentice unde se vede vechimea limbii si structura specifica, stilul de scris specifice sec. VI si restul elementelor de autenticitate. Dar tu nu intelegi acest limbaj, e prea complicat pentru tine cum nu intelegi nici faptul ca sunt surse diferite, manuscrise din italia, germania, o inscriptie din Romania si 2-3 notari antice despre limba gotilor (de exemplu "drincam" adica "de baut", ca in engleza "drink"), toate in aceeasi limba.

#1532
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 01.11.2007

 turcoctonul, on 16th February 2011, 22:31, said:

Irelevant, nici tablele lui Moise nu mai exista, nici prima carte a Bibliei nu mai exista in original. Ce relevanta are din moment ce avem atatea copii?

E o copie, nu o presupusa copie. Ca tu sau florin croitoru aveti obiectii nu ma intereseaza. Limba de acolo e clar limba gotilor pentru ca are niste trasaturi arhaice proprii, nici vorba sa fie scris intr-un dialect tarziu, medieval, asa cum eronat incercati voi sa sugerati. Plus de asta sunt si alte copii gasite in alte codexuri, plus cateva inscriptii, toate spun aceeasi poveste, limba gotilor era o limba germanica, cu trasaturi specifice si bine definite.

Aha, a vazut cineva biblia lui Ulfila, stie ce scria acolo, cu ce cuvinte etc? Nu. Presuspusa copie e datata in sec VI. La acea data gotii parasisera de vreo 2 secole Dacia, probabil buna parte din daci au ramas aici, iar apoi gotii se romanizeaza, scriu doar in latina. Istoria lor, teoretic cea mai importanat carte, e scrisa in latina

 turcoctonul, on 16th February 2011, 22:31, said:

Pai gandeste-te, cu ce germanici se puteau amesteca in asa hal incat sa isi piarda identitatea "dacica"? Oare era plin de germanici in Balcani sau Italia? Nu e mai simplu sa admiti ca erau germanici ei insisi de moment ce avem si povestirile lui iordanesc dar si cea a lui Tacitus, toponimia scandinava, inscriptia runica cu "gutani hailag" de la Pietroasa. Nu ai impresia ca te pisi contra vantului tinand mortis sa demonstrezi ca erau daci cand e limpede ca erau nemti?
Si apoi de cand au dacii vocatie de migratori? Cand si unde au mai migrat dacii, ca de migratori germanici e plina istoria....

Germanici cu care se puteau amesteca gotii erau destui, marcomani, suebi, heruli, vandali, quazi, sciri etc. Gotii au fost ei insisi un amestec de populatii, in a carui formare dacii (in special tiragetii zic eu) au avut un rol major.
Eu nu am spus ca limba din Codex Argenteus e daca, asta ai inventat-o tu ca sa te poti lupta si tu mai cu succes, chiar daca inamicul e imaginar.
Eu am spus doar ca acel codex e dubios, nu se stie in nici un caz daca e o copie a vreunei biblii a lui Ulfila (care nu a fost gasita, iar pe Codex nu scrie nicaieri ca e copie dupa Ulfila, asta e o presupunere moderna), sau daca chiar e din sec VI (si cum a ajuns el de la ostrogotii din Italia direct la o manastire din Germania, si unde a stat timp de un mileniu cel putin?)

 turcoctonul, on 16th February 2011, 22:52, said:

Tu ce nu intelegi? Ti-am spus ca exista cateva si ti le-am si enumerat, atat toponime cat si antroponime. Nu sunt foarte multe pentru ca germanicii de acolo s-au romanizat de mult, in trecut erau mai multe toponime germanice, in evul mediu partea de sud a Frantei se numea Gotia de exemplu.

Ete fleosc, s-au romanizat de nu mai lasau urme germanice, in schimb scriau biblii in germanica? Si de ce vizigotii nu au si ei o biblie precum Codex Argenteus? Pastrata prin Spania eventual? Sau astia nu-l aveau la inima pe Ulfila?

 turcoctonul, on 16th February 2011, 22:43, said:

Da se prea poate sa fi venit separati din Suedia si nu la 1500 (nu stiu unde ai vazut ca as fi zis eu asa ceva) ci prin sec. I d. Hs., erau separati in multe triburi, cele mai cunoscute sunt gepizii, taifalii, victofalii, visigotii si ostrogotii. Cum astia din urma au corespondent si in vechea lor patrie, in Gotland, e posibil sa fie o despartire veche sau pur si simplu una bazata pe pozitia lor geografica, in acest ultim caz nu e musai sa fi venit separati. Dar ce importanta are cum au venit, cand au venit si cat erau de multi, nu vezi padurea din cauza copacilor?

Problema e ca tu nu vezi mai nimic cu ochelarii aia de cal la ochi. Presupusa migratie din Scandinavia are loc pe la 1500 i.H. conform lui Iordanes, singurul care vorbeste despre asa ceva. Vizi-goti e un nume inventat de Cassiodorus (asta e roman, de la Roma, deci nu got) prin sec V iar despre ostro-goti tot cam de pe atunci putem vorbi. Cu alte cuvinte nu au venit in nici un caz cu numele astea din Suedia (unde numele astea sunt date in evul mediu), si cu atat mai mult nu exista dovezi arheologice ale unei migratii de acolo, nici la 1500 i.H. si cu atat mai mult in sec I.d.H.

Edited by lupu2, 16 February 2011 - 23:09.


#1533
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 turcoctonul, on 16th February 2011, 22:52, said:

1)Ti-am spus ca exista cateva si ti le-am si enumerat, atat toponime cat si antroponime. Nu sunt foarte multe pentru ca germanicii de acolo s-au romanizat de mult, in trecut erau mai multe toponime germanice,  


2)manuscrise autentice unde se vede vechimea limbii si structura specifica, stilul de scris specifice sec. VI si restul elementelor de autenticitate.

3) Dar tu nu intelegi acest limbaj, e prea complicat pentru tine cum nu intelegi nici faptul ca sunt surse diferite,

Mi-ai spus ca sunt multe. Vrei sa-ti caut din urma?? Acum spui ca sunt cateva. Si spui ca germanicii s-au romanizat ca principal argument al disparitiei toponimelor. Nu stii nici untoponim germanic pentru ca nu exista. Pentru ca Gotii nu erau germanici.

2)3) Lingvistule. Ne-ai umplut de respect. Tu stii care este "structura specifica" draga??
Autenticitate la ce?? la o copie din sec XVI?? Ai luat-o razna.


Hai sa-ti mai dau una sa dormi bine:
Prudentius (348 – către 405) în “Divinitatea lui Christos”,  nu-i ascultă pe istoricii moderni și scrie geți unde aceștia ar fi așteptat goți, iar pe Alaric îl numește “tiranul get”.

#1534
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

Aha, a vazut cineva biblia lui Ulfila, stie ce scria acolo, cu ce cuvinte etc? Nu. Presuspusa copie e datata in sec VI.

Da, cu siguranta cineva a vazut-o pentru ca ne spune ca scria in limba gotilor. :rolleyes:

 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

La acea data gotii parasisera de vreo 2 secole Dacia, probabil buna parte din daci au ramas aici

Ha ha ha, nice try, faina incercare de a iesi din mocirla in care singur ai intrat. Pai daca gotii au plecat si "dacii" au ramas, inseamna ca ramane cum am stabilit, gotii nu erau daci, dacii nu erau goti, gotii erau germanici. Ai ajuns de unde ai plecat, asa cum ti se explica prin clasa a V a cum a stat treaba cu migratorii.  :thumbup:

 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

, iar apoi gotii se romanizeaza, scriu doar in latina. Istoria lor, teoretic cea mai importanat carte, e scrisa in latina

Dar uite ca pe la 500 si ceva inca mai scriau si in limba lor, destul cat sa ramana pana la noi cate ceva.


 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

Eu am spus doar ca acel codex e dubios, nu se stie in nici un caz daca e o copie a vreunei biblii a lui Ulfila

In afara de biblia lui Ulfila mai stii tu de vreo traducere in vremea aia a Bibliei intr-o limba germanica? Daca nu e gota si aia nu e biblia lui ulfila, atunci ce limba e (vezi si contextul, Italia sec. VI) si ce traducerea a bibliei e aia, cine e autorul traducerii? Traducerile astea nu erau usor de facut, Ulfila pentru goti, Chiril&Metodiu pentru slavi, abia tarziu vor aparea mai multe, in rest latina si greaca erau versiunile cele mai utilizate. Ridici niste probleme care daca ne luam dupa ele ridica la randul lor probleme si mai mari si e greu de crezut ca in sec. VI mai exista si o alta traducere, in alta limba germanica (in care?) decat cea facuta de Ulfila.

 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

Ete fleosc, s-au romanizat de nu mai lasau urme germanice, in schimb scriau biblii in germanica? Si de ce vizigotii nu au si ei o biblie precum Codex Argenteus? Pastrata prin Spania eventual? Sau astia nu-l aveau la inima pe Ulfila?

Dar au lasat, eu ca strain de locurile alea stiu doar de Andaluzia de la vandali, Lombardia de la lombarzi si in trecut Gotia pentru sudul Frantei si sa nu uit, Burgundia. Astea ce au de nu iti convin? Ce vrei sa ma apuc sa iti caut altele ca tie ti-e lene?
De ce nu aveam Codex Argenteus in Spania? Din acelasi motiv din care nu avem o scrisoare in limba romana mai veche de cea a lui Neacsu sau din ciclul de ce n-are ursul coada.
Poate ca a fost dar nu s-a pastrat, in spania au navalit arabii, cine stie ce s-a intamplat cu atatea docuemente medievale care nu au mai ajuns pana la noi.....


 lupu2, on 16th February 2011, 23:05, said:

Problema e ca......

Problema e ca iti place sa te auzi vorbind. Totul e limpede, gotii au venit din Scandinavia, au poposit o vreme in polonia de azi, au coborat in ucraina si romania iar apoi se stie ce drum au apucat. Polologhia si obiectiile tale pur si simplu nu stau in picioare, avem si atestare arheologica si tot tacamul.

The earliest material culture associated with the Goths on the southern coast of the Baltic Sea is the Wielbark Culture,[23] centered around the modern region of Pomerania in northern Poland. This culture replaced the local Oksywie or Oxhöft culture in the 1st century, when a Scandinavian settlement was established in a buffer zone between the Oksywie culture and the Przeworsk culture.


The Polish archaeologist Tomasz Skorupka argues that a migration from Scandinavia took place: "despite many controversial hypotheses regarding the location of Scandia… the fact that the Goths arrived on today's Polish land from the North after crossing the Baltic Sea by boats is certain."

http://en.wikipedia.org/wiki/Goths







 raman, on 16th February 2011, 23:34, said:

Nu stii nici untoponim germanic pentru ca nu exista.

Esti obositor, ti-am raspuns la toate obiectiile, nu le mai repet ca esti mai incuiat decat un animal de companie.

#1535
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 01.11.2007

 turcoctonul, on 16th February 2011, 23:43, said:

blablabla

Repetand papagaliceste aceleasi raspunsuri tampitele sau chestii depasite nu o sa le faci sa para adevaruri, poate doar in mintea, destul de inchistata de altfel.

Nici macar nu esti in stare sa citesti pana in josul paginii surselor pe care chiar tu le postezi (chiar si wikipedia), darami-te sa indraznesti sa privesti la alternativa, te incadrezi doar in sabloane (chit ca multe sunt depasite bine)

#1536
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

 raman, on 16th February 2011, 22:07, said:

Da-mi toponime germanice din zonele de ocupatie Gota/Geta. Bitte schon!!

Exista. Intreaba-l pe Marcuzzo ce sens avea "Fara" pentru germanicii din Italia si daca exista astfel de toponime in Italia. Sau poate iti iecsplica de unde vine "Marengo".

Nu-i buna Italia? Vrei din Spania?

Ce parere ai de antroponimele hispanice incepand cu secolul al VI-lea? Crezi ca Fernando a fost preluat prin contaminare culturala de la ... a propos, de la cine? De la obscurii suevi? Asta daca le acorzi realitate istorica astora si identitate germanica. De la tine ma astept la orice. Sau de la Gaetes? Pai, n-am auzit de niciun spaniol pe care sa-l cheme Boirebistas, Deciobala sau Omielcusz.

Nu-i buna antroponimia? Chiar vrei toponimie germanica in Iberia?

- Téifaros (sat, Navia, Asturias)

- (Santa Maria de) Godos (sat, Caldas de Reis, Pontevedra)

- Valdegodos (sat, Vilamartín de Valdeorras, Ourense)

- Revillagodos (sat, Burgos)

- Godos (sat, Teruel)

- Godos (sat, Oviedo, Asturias)

+++

Aham, los godos sunt, de fapt, aia imbracati in piei de urs din clipul ala youtube, getii...

+++

De fapt, tu pretinzi ca nu exista toponime germanice nici in Gallia...

+++

Uite ce spune un vandal al iInternetului;

Quote

Uandaliscus = 'Vandal-ish' during the C9th and C10th in Galicia and Asturias. It's an interesting name, since it probably shows that some Vandals just stayed in the Iberia Peninsula among the Sueves, where they were probably known as Vandaliscos, as Moors were later named Mauriscos by Galicians. This same personal name, Uandaliscus, also generated the toponym Gondarisco (Vigo, Pontevedra)

Edited by Mount_Yermom, 17 February 2011 - 02:30.


#1537
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Fara vine de la longobarzi.
Exista multe sate si localitati ce amintesc de longobarzi.
Fara in limba germana se presupune sa fi insemnat "comunitate/nucleu/familie".
Existand aceste toponime in tot spatiul Italiei intelegem ca de la inceput pana in prima jumatate a secolului VII,longobarzii (pe vremea acea crestini arieni) au facut o politica de apartheid netraind ei impreuna cu italicii si neamestecandu-se cu mediul din jur.
Pe viitor gratie politicii unor regi longobarzi si actiunii bisericii catolice (au trecut la catolicism abia in a doua jumatate a secolului VII), ei s-au lasat romanizat,ajungand sa vorbeasca limba vulgara sau protoitaliana.

Ia uita-te:

http://it.wikipedia....ra_(Longobardi)

    * Fara, località nel comune di Gallarate (Va)
    * Fara Basiliana, antico nome di Basiano (Mi)
    * Fara Filiorum Petri (Ch)
    * Fara Gera d'Adda (Bg)
    * Fara in Sabina (Ri)
    * Fara Novarese (No)
    * Fara Olivana con Sola (Bg)
    * Faraone, frazione di Sant'Egidio alla Vibrata (Te)
    * Fara San Martino (Ch)
    * Fara Vetula, antico nome di Fallavecchia, località nel comune di Morimondo (Mi)
    * Fara Vicentino (Vi)
    * Farra, già frazione di Feltre (Bl) posta sulla strada per Pedavena, ora inglobata nella città.
    * Farra, frazione di Mel (Bl).
    * Farra d'Alpago (Bl).
    * Farra d'Isonzo (Go).
    * Farra di Soligo (Tv).
    * Faruciola (piccola fara), località nel comune di Morimondo (Mi)
    * Leofara, frazione di Valle Castellana (Te)
    * Fragneto Monforte (Fara di Gnito) (Bn)
    * Piana La Fara, frazione del comune di Atessa (Ch), situata in val di Sangro
    * Piano della Fara o anche Piano Fara, frazione del comune di Rosciano (Pe)
    * Faraclovus (anche Faraclonus o Faradomus), nel territorio dell'attuale comune di San Giovanni in Fiore (Cs), dove Gioacchino da Fiore fondò nel 1195 l'abbazia Florense che diede origine poi all'attuale comune.

#1538
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 Mount_Yermom, on 17th February 2011, 02:14, said:

Exista. Intreaba-l pe Marcuzzo ce sens avea "Fara"

Tu te agati de singura reala sursa germanica de toponime sud-alpine care provine de la adevarati germanici, numiti Longobarzi.
Noi vorbim despre Goti/Geti.
Putinele exemple iberice pe care mi le-ai dat sunt derizorii. "Burgo" poate veni de la franci sau chiar de la greci antici. "Goto" poate fi la fel de nereprezentativ cum sunt si acele toponime care fac trimitere la geti, cum ar fi:
Gets (Les), Bihorel, Pays de Dax, Dace, Daci (după numele unei populații din Aquitania) sau cele care suna al naibii de romaneste, Corn, Curtille, Cuc, Cuccu,Albia, Arc, Ara, Arga, Araca, Avara, Baia sau Ger mare, Nor mare, Rou mare, Ronde mare, Bordel, Boii, Bran. Iar in Spania se gaseste de 5 ori Deva sau de 6 ori radacina Mold sau 12 toponime cu sufix Fag, Faget. La Isidor apar toponime ce azi nu mai exista si care de asemenea pot fi cu origini Carpatice, Gaia, Kalata, Simla, Balch, Om, Baia.
Toate acestea pot fi trecute la categoria speculatii ca si palidele tale exemple "germanice".

#1539
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Dincolo de toponime,insasi limba franceza este un exemplu de cum a actionat limba germana pe care o vorbeau francii asupra lexicului si foneticii. Franceza este limba neolatina care se desparte cel mai mult de latina vulgara vorbita.

#1540
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 marcuzzzo, on 17th February 2011, 11:49, said:

Dincolo de toponime,

Pe tine cine te-a bagat in seama??

#1541
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 mirceavoda, on 16th February 2011, 17:23, said:

Unde sînt numele astea? Mi le arăți pe pietre de mormînt gotice? Mi le arăți prin Scandinavia, locul presupus de unde vin goții?
Arată-le și în țara de unde vin goții, Scandinavia.Dacă sînt și acolo te cred.
Te rog fără povești de cum umblau ei să se romanizeze.Aici nu se visează.
Numele sunt prin cronicile unde se vorbeste de istoria veche, din alea de care noi nu avem. Ca pot fi contestate, fara indoiala. Dar nu e mai de incredere cel care vine totusi cu ceva cat de cat pe tema respectiva decat ala care vine doar cu indicii disparate si foarte discutabile?
Ma mai insel si eu, dar ideea ca germanicii vroiau sa pastreze cat mai mult din cultura romana nu e nici un vis. Au cucerit dar n-au vrut sa germanizeze, nici nu prea aveau cum, limba lor bunaoara nici nu fusese codificata inca intr-o gramatica, precum latina si greaca. Celelalte aspecte culturale la fel, n-aveau pur si simplu cu ce inlocui ceea ce ar fi respins.
Au respins doar lucrurile considerate daunatoare precum jocurile de circ, pederastia etc.
Gotii nu cred ca vin din Scandinavia, o parte din ei au ajuns pe acolo, dupa Snorri si alte cronici germanicii vin dintre M.Neagra si Caspica, de acolo raspandindu-se prin Europa.

Edited by searcher-star, 17 February 2011 - 12:13.


#1542
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Domnule aici nu esti in casa dumitale sa hotarasti tu cine vorbeste si cine nu.
Mai degraba o va hotari moderatorul.
Deci lasa-ti deoparte apucatura ta de mahala daca vrei sa discuti aici.

#1543
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

 searcher-star, on 17th February 2011, 12:11, said:

1) limba lor bunaoara nici nu fusese codificata inca intr-o gramatica, precum latina si greaca.

2)dupa Snorri si alte cronici germanicii vin dintre M.Neagra si Caspica, de acolo raspandindu-se prin Europa.

1)Si care-ar fi fost utilitatea bibliei lui Ulfila??

2)Si de ce nu sunt pomeniti langa Roxolani sau lianga Sciti inainte de secolul III??

Edited by raman, 17 February 2011 - 12:19.


#1544
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

 ego_zenovius, on 16th February 2011, 22:42, said:

Ti-a explicat doamna Aurora in interviu cum devine cazul cu analizele de la Londra.
Daca matale ai fost in stare sa descifrezi, cineva va fi fost in stare sa incifreze.
parca ziceai ca nu e vorba de ideograme chinezesti si semne mayase?
Pai in interviu zice ca la Institut s-ar afla vreo 30 si ceva. De unde 200?
cei de la Londra au spus clar: dacă scoaba e originală și placa e originală. Scoaba e din sit arheologic, deci originală.
Folosesc cuvîntul "descifrat" pe forum pt că acesta e folosit îndeobște. Este greșit însă. Plăcile nu au texte cifrate.Sînt dcrise în clar. Eu am folosit des și termenul de "despărțire"
Nu sînt semne chinezești sau mayașe.Ar fi pus cineva astfel de semne acolo? Cei care afirmă că sîn chinezești sau mayașe să arate semnele acestea pe texte chinezești sau mayașe.
Au fost multe plăci după mărturia lui Romalo. Acestea au dispărut aproape toate și s-au mai întors atîtea cîte mai sînt acolo.

#1545
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

 raman, on 17th February 2011, 11:37, said:

Putinele exemple iberice pe care mi le-ai dat sunt derizorii. "Burgo" poate veni de la franci sau chiar de la greci antici. "Goto" poate fi la fel de nereprezentativ cum sunt si acele toponime care fac trimitere la geti, cum ar fi:
Gets (Les), Bihorel, Pays de Dax, Dace, Daci (după numele unei populații din Aquitania) sau cele care suna al naibii de romaneste, Corn, Curtille, Cuc, Cuccu,Albia, Arc, Ara, Arga, Araca, Avara, Baia sau Ger mare, Nor mare, Rou mare, Ronde mare, Bordel, Boii, Bran. Iar in Spania se gaseste de 5 ori Deva sau de 6 ori radacina Mold sau 12 toponime cu sufix Fag, Faget. La Isidor apar toponime ce azi nu mai exista si care de asemenea pot fi cu origini Carpatice, Gaia, Kalata, Simla, Balch, Om, Baia.
Toate acestea pot fi trecute la categoria speculatii ca si palidele tale exemple "germanice".

Cand cauti "deva spain" pe google, in prima poza din rezultate gasim, cam tot pe unde umbla cantabrii din Silio cu ursul la "vijanera", Deva, Mutriku (~Admutrium/Motru), Getaria, Aizarna (~Dierna/Cerna?!) Azkizu (ca si in "inde Berzobis deinde Azisis processimus"??!?) Si inca o chestie, Guernica se scrie de fapt in basca "Gernika" adica destul de asemanator cu "Cernica"!
Alte asocieri din astea pot fi Ariege ~ Arieș, Garrone ~ Gărâna, Pyrenees - Pirin (Bulgaria) - Părân'gu? Avem apoi in S Frantei Alba-la-Romaine - Alba (Iulia)
Ardeche ~ Ardessus - Argeș?

Attached File  euskal_herria.jpg   284.51K   6 downloads

#1546
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

 Mount_Yermom, on 17th February 2011, 03:14, said:

Exista. Intreaba-l pe Marcuzzo ce sens avea "Fara" pentru germanicii din Italia si daca exista astfel de toponime in Italia. Sau poate iti iecsplica de unde vine "Marengo".

Nu-i buna Italia? Vrei din Spania?

Ce parere ai de antroponimele hispanice incepand cu secolul al VI-lea? Crezi ca Fernando a fost preluat prin contaminare culturala de la ... a propos, de la cine? De la obscurii suevi? Asta daca le acorzi realitate istorica astora si identitate germanica. De la tine ma astept la orice. Sau de la Gaetes? Pai, n-am auzit de niciun spaniol pe care sa-l cheme Boirebistas, Deciobala sau Omielcusz.

Nu-i buna antroponimia? Chiar vrei toponimie germanica in Iberia?

- Téifaros (sat, Navia, Asturias)

- (Santa Maria de) Godos (sat, Caldas de Reis, Pontevedra)

- Valdegodos (sat, Vilamartín de Valdeorras, Ourense)

- Revillagodos (sat, Burgos)

- Godos (sat, Teruel)

- Godos (sat, Oviedo, Asturias)

+++
Asta e doar o presupunere. GODAS seamănă cu cuvîntul GOT și gata e de la goți. Or fi zis goții așa?
ca să demonstrezi că GODA e de origine gotică mi-l arăți în țara de unde vin Goții, adică Scandinavia.Dar nu îmi arăți Gottland si Goeteborg; îmi arăți GODAS, eventual GODA.
Acel GODOS înseamnă ceva în spaniolă și e dat de spanioli. Tu îl potrivești urechist cu goții. Cu metoda asta o să găsești nume gotice și prin Africa; GADAFI de ex.

#1547
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Au ajuns si in spania! incredibil...asemanarile dupa ureche pot fi multe la dacomani. :rolleyes:

Asa ca informatie,Guernica isi trace numele de la simbolul sacru al bascilor, "stejarul" care se traduce in limba euskadi "Gernikako Arbola"

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Gernika-Lumo_flag-2.svg/697px-Gernika-Lumo_flag-2.svg.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

http://fr.wikipedia.org/wiki/Guernica

#1548
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 leogoto, on 17th February 2011, 12:31, said:

Azkizu (ca si in "inde Berzobis deinde Azisis processimus"??!?) Si inca o chestie, Guernica se scrie de fapt in basca "Gernika" adica destul de asemanator cu "Cernica"!
Alte asocieri din astea pot fi Ariege ~ Arieș, Garrone ~ Gărâna, Pyrenees - Pirin (Bulgaria) - Părân'gu? Avem apoi in S Frantei Alba-la-Romaine - Alba (Iulia)
Ardeche ~ Ardessus - Argeș?
Basca clar nu seamana deloc cu romana, de fapt e simplu, nu seamana decat foarte palid cu georgiana si... apasha.
Celelalte...
Azisis sa dea azkizu? Nu-mi prea suna. Si pe mine m-au luat unii ca iau de bune asemanari intamplatoare, pentru cuvinte mult mai apropiate ca si structura.
Ariege & co?
Sigur nu pot fi celte, la o adica? Vezi ca si britonii isi ziceau albani. Iar britona se cunoaste, inca se vorbesc variante in Wales sau Bretagne.

Edited by searcher-star, 17 February 2011 - 12:57.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate