Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La mulți ani @A_Stere!

Vrabia a infundat cosul centralei

Lipsa semnal decodor Kaon NA1000B

Recomandare sursa!
 Avanti Delta Vox

20 de miliarde de euro ingropati ...

Costuri PUZ

Varsta Biologica vs Varsta Fizica
 Disjunctor maxilar - lipsa aparit...

Mutare sediu PFA

Recomandare clinica/medic pentru ...

Imbatranire prematura
 Ranjetul la oameni

recomandare AC 2 dormitoare mici

Ce femeie are si zahar si miere

Vas wc care nu inchide
 

cum reusesti?

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004

View Postandrei_0, on 8th October 2009, 17:50, said:

Ha ha ha, mi-a placut asta cu profesionala!
intre noi fie vorba, la sf lu a 8-a la ceva de genu am vrut sa merg :D nu stiu cum m-au convins colegii sa dau la liceu

#20
florin_pch

florin_pch

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 06.05.2006
N-as baga mana in foc dar cred ca un angajator se gandeste la facultate ca la o institutie care te pregateste intr-un anumit domeniu, nu neaparat ceva ce-ti dezvolta facultatile mintale. Pe alea ti le dezvolti in liceu unde faci totul buluc. La facultate ti-ai ales deja o specializare. Sunt de acord ca facultatea e optionala dar cred ca ar trebui sa te sustina in formarea profesionala. Nu vreau sa invat grafica in assembler. Prefer laboratoare practice de orice e actual. De ce sa nu te propulseze facultatea in cariera? De ce sa inveti doar gandirea algoritmica? Practice makes perfect asa ca mai bine trimiti studentii in laborator sa scrie cod, daca asta ii intereseaza. De'asta sunt cursuri, laboratoare si seminarii. Teorie, practica si aplicare. Un sistem mai echilibrat dar mai ales actualizat la cerintele cotidiene ar produce tineri mei bine pregatiti profesional decat sistemul asta in care toti fac facultatea "ca asa trebuie" si invata ce ii intereseaza pe la colturi. Si daca o companie sau alta te plateste pentru ceva ce nu inveti la facultate, unde mai e motivatia sa te tii de ea? Sa iti dezvolti facultatile mintale cum spuneti? Perfect de acord. Realitatea insa nu e asa...

l.e.: putin mai jos pe pagina de Programming era un tip care intreba daca se lase de facultate sau nu pentru ca nu se descurca la Matematica dar il intereseaza programarea. Nu e universal valabil dar e un exemplu.

Edited by florin_pch, 08 October 2009 - 17:22.


#21
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postflorin_pch, on 8th October 2009, 17:18, said:

Realitatea insa nu e asa...
Asa este, realitatea nu este deloc asa. Facultatea are un caracter stiintific. Poate nu fiecare absolvent va face cercetare sau ceva revolutionar in domeniu, dar daca (utopic vorbind) este pus in fata situatiei, trebuie sa stie sa se descurce.

Asta e facultatea, chiar daca majoritatea o fac din motivele gresite.

O fi adevarat ca nu se face destula practica in facultate in Romania (din motive pur logistice, nu cunosc situatia), dar si practica aia, chiar daca ai face-o, ar fi o pierdere de timp in domeniul informaticii care e foarte dinamic, evolueaza repede, tehnologii apar si dispar. Cum te-ai putea descurca cu noile tehnologii fara teorie, daca cele vechi dispar (si stim ca dispar la un moment dat)?

Da, practica e buna, dar e o infima parte. Mai bine putin mai multa teorie, ca sa nu stai (teoretic) degeaba prin facultate si intregul studiu sa-ti ramana pe viata util (read: future-oriented).

My 2?

Edited by OriginalCopy, 08 October 2009 - 17:31.


#22
ciuly

ciuly

    dus cu pluta pe apa sambetei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,848
  • Înscris: 17.03.2004
ia-l pe taica-tu si pe bunicu-tu de mana sa iti povesteasca pt cine era facultatea si pt cine liceul si cum se faceau.
crede-ma, la ce liceu se facea odinioara, nu treceai primul trimestru. iar facultatea ... pai daca n-aveai cap, nu intrai.
acuma, in general, la liceu se duc sa predea aceia care nu sunt suficient de buni ca sa prinda un job mai bine platit. mai sunt aia care sunt comozi, si altii care au diverse alte motive. si un numar extrem de mic aceia care au cap, ar putea altceva, dar vor ei sa predea din placerea sau fixismul personal. asta la nivel liceu. la nivel facultate, treaba sta altfel. trebuie sa faci masteru si doctoratu obligatoriu, sa scrii nu stiu ce prostii si abea apoi poti sa vizezi sa ajungi profesor doctor.
la liceu (si mai jos) ajung deci in general profesori care abea reuseau sa isi ia examenele in facultate si care evident nu au chef de invatatura. lucru evident in rezultatele de la examenele de titularizare, deci cine se simte cumva atins in orgoliu, sa-si traga caciula pe o ureche. exceptii cunosc personal, dar regula generala ramane valabila.
la faculta, de bine de rau, sistemul nu permite decat pe cei care au totusi ceva in cap.
deci, cu asa profesori in scoli, la ce soi de studenti te astepti sa ajunga la facultate? si cum vrei tot sistemul asta sa formeze profesional niste oameni care nu vor sau nu pot sa invete? e un cerc vicios.

revenind la formarea profesionala. tu realizezi cat de schimbator este acest domeniu? ia toate celelalte domenii in care oameniii se formeaza profesional si o sa vezi ca schimbarile si evolutia uneltelor, teoriei, practicii samd folosite la nivel general (nu in cercetare, varfurile domeniului, samd) sunt relativ pe o panta mica.
dar in IT&C panta schimbarilor este similara cu o curba exponentiala. explica-mi si mie cum vrei ca azi sa faci o programa scolara care sa formeze profesional un om pt a putea munci pe ceea ce este folosit azi in piata muncii cand peste 4 ani cand el termina programa ta scoala, s-a schimbat sistemul de operare, limbajul, mediul de dezvoltare, suportul hard, samd? adica tot ce l-ai invatat tu in facultate sa foloseasca este "obsolete". bine, am exagerat un pic, dar doar un pic. o data la 3-4 ani ar trebui sa schimbi programa, cursurile (!!!) samd. ca sa fi relativ "la zi". ce facultate ar supravietuii psihic la atatea schimbari radicale?

asta e doar un punct de a privi lucrurile. dar hai sa ne uitam din alt punct. hai sa incercam sa facem acea programa. ce limbaje bagam in ea? ce medii de dezvoltare? ce alte scule? pe ce criterii?
dintre cele multe zeci de limbaje si alte seci de tehnologii si sute de frameworkuri, FOLOSITE la noi pe piata, pe care vrei sa le bagi in programa? cum le alegi? de ce sa fie obligat studentul sa invete anumite limbaje dar nu altele? de ce il formezi pe o anumita directie? vrei sa controlezi piata muncii, sa dictezi prin programa scolara ce se lucreaza si ce nu? iti arat numai la ce aberatii se ajunge.

logica iti spune sa formezi omul prin cimentarea bazelor strict necesare, familiarizarea cu cateva limbaje si medii de dezvoltare folosite cel mai des ca si suport pt a putea pune in practica notiunile invatate si in final studentul sa fie capabil sa asimileze restul de cunostiinte de care are nevoie pe cont propriu.

nu este o gluma sau ceva absurd: daca ai trecut bine prin facultate, invatarea unui limbaj de programare iti ia cateva saptamani. 2, 3 sau 4. invatarea unui framework iti ia poate 1 luna. evident vorbim de nivelul la care sa il poti utiliza sa fi productiv. iar cu timpul, pe parcursul muncii inveti si restul chichitelor si detaliilor. daca esti foarte bun, intr-o luna poti fi productiv in orice limbaj cu orice tehnologie.

dar, trebuie sa ai cap si mai trebuie sa vrei (eu as spune pasiune pe termen lung)

rezumand: facultatea te invata sa programezi. mai departe e treaba ta personala cu(in) CE programezi.
asta este realitatea si altfel eu personal nu vad cum ar putea fi (mai bine, ca mai rau ...)

#23
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
adevarul e undeva la mijloc. sunt anul 3 la o facultate de calculatoare de la noi, destul de buna as putea spune. Din pacate, nu sunt suficienti bani pt a oferi studentilor sansa de a alege o directie specifica la inceputul facultatii ci doar in anul 4. Probabil ca aici este o combinatie nefericita de profesori titrati care si-ar pierde studentii (ma refer in special la materiile care au o puternica componenta hardware: fizica, electronica etc) si o lipsa de bani si disponibilitate in a face aceasta schimbare.

Totusi, eu nu ma plang. Am invatat sa invat, iar asta este de multe ori mai important decat cateva ore de practica intr-un laborator. Pe langa asta, am mai inceput sa lucrez si la diverse proiecte pe rent a coder care mi-au adus un plus de experienta practica pe care recunosc ca n-as fi putut sa o obtin in laboratoarele facultatii. Totusi, convingerea mea este ca pt foarte multi programatori (am spus programatori, nu code monkeys) facultatea este o perioada absolut obligatorie. Nu cunosc prea multe persoane care la prima vedere spre un domeniu nou sa poata intui ce merita citit/invatat si cu ce ar trebui sa porneasca. Facultatea iti ofera aceste lucruri si pt mine a fost f important acest aspect.

#24
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 12.09.2003

View Postflorin_pch, on 8th October 2009, 18:18, said:

N-as baga mana in foc dar cred ca un angajator se gandeste la facultate ca la o institutie care te pregateste intr-un anumit domeniu, nu neaparat ceva ce-ti dezvolta facultatile mintale.
Nici un angajator care cunoaste cat de cat realitatile din sistemul de invatamant nu gandeste asa..
Oricine care a trecut printr-o facultate si stie sa faca o analogie, isi da seama ca echivalentul unui programator simplu , in sistemul de meserii clasice, e in primul rand cel de maistru/strungar/sudor dintr-o fabrica obisnuita (chiar daca deseori e pus sa faca si ce facea un inginer sau proiectant dintr-o intreprindere clasica) - problema apare din faptul ca nu exista cu adevarat la noi o "scoala de maistrii" sau "scoala de meserii" pentru programatori, unde sa invete temeinic partea practica, iar facultatea nu are (prin definitie) cum sa suplineasca rolul asta..

#25
flrp7487

flrp7487

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 25.12.2007
da hai sa privim lucrurile si din alt punct de vedere...am lucrat 2 ani pana sa ma apuc de facultate la o firma care se ocupa de retelistica mai mult configurare fizica ...adica cablaje, sertizari in patch paneluri, switch-uri , media convertoare si implicit fibra optica...asadar am fost nevoit sa ma sui si pe stalpi si sa sertizam cate 10 patch paneluri intr-o zi ceea ce era o munca stresanta(cine stie despre ce e vorba isi da seama)...toate bune si frumoase ...noi, muncitorii sau tehnicienii cum ni se spunea in cartea de munca trebuia sa avem materialele pregatite cu o zi inainte de catre un inginer IT proaspat iesit din facultate de la Poli.A doua zi pana  sa ne deplasam pe teren am verificat  materialele solicitate...surpiza aproape jumate din ce noi cerusem lipsea...desi materialele erau pe stoc in magazie.Cand am mers sa intrebam pe  inginer de ce lipsesc...ne-a spus ca el nu cunoaste denumirile componentelor de retea....majoritatea colegilor mei au inceput sa barfeasca sa rada ca are facultate in domeniu si nu stie....
Asadar ... ce sa mai zici?Spunea cineva mai sus ca facultatea e pentru cei ce gandesc si nu se compara cu un muncitor care el doar executa ca un robot fara sa gandeasca dc e bine sau nu...sau ce se intampla daca da 5 ciocane si nu 4....lucrurile nu stau chiar asa...de multe ori un tehnician era mult mai bine pregatit de cat un inginer....oare de ce?fiinda tehnicianul a practicat meseria luni sau anii intregi ...pe cand un inginer a stat si si-a tocit coatele pe bancile facultatii invatand teorie si prea putina practica...si exemple sunt multe de genul acesta.
oricum...ne-am abatut prea mult de la subiectul principal...eu am cerut cateva sfaturi cum as putea incepe in domeniul acesta...si dc as putea reusi fara sa am faculate pe domeniu...bafta!

#26
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postflrp7487, on 8th October 2009, 22:33, said:

eu am cerut cateva sfaturi cum as putea incepe in domeniul acesta...si dc as putea reusi fara sa am faculate pe domeniu...bafta!
... Si ti-ai si raspuns singur :-)

#27
florin_pch

florin_pch

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 109
  • Înscris: 06.05.2006
Sunt pareri si pareri. Eu fac la facultate Advanced Computer Graphics care inseamna grafica in assembler cum spuneam ceva mai sus...Asta demonstreaza ca nu e asa simplu sa schimbi programa la cativa ani, nu? Dar e ok? Deloc. Sunt atatea aplciatii CAD pe piata. In fine, n-are rost sa particularizam. Probabil sunt multi aici care au muncit mult individual, fara ajutor si au fost autodidacti. Eu sunt la inceput de drum si poate de'asta nu mi se pare normala situatia. Cat despre angajatori si cum privesc ei facultatea, am inceput fiecare propozitie cu "poate", "n-as baga mana in foc", etc din cauza lipsei de experienta cand vine vorba de asa ceva.
Oricum, overall si eu cred ca ti-ai raspuns singur, flrp7487 chiar daca nu sunt neaparat de acord cu raspunsul :)

Numai bine!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate