Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Companie din USA care livreaza in...

Recomandare saltea latex natural

ETF crestere LYMS vs QDVE vs VVSM.

Sfat achiziție motor pe benz...
 Chist operat

Port blocat dupa portare Orange c...

Șomer cu venituri prin parti...

Consum RAM Mac OS
 Insignia 2018-2020 Sport Tourer d...

Recomandari proteza auditiva

Oameni care traiesc pe bune

Sony Xperia 1 VI
 Eroare E-15, msv Bosch Silence Pl...

La Anmgd Cluj se face master dupa...

Prezentatori TV cu telefoanele in...

AC Mobil fara evacuare?
 

Țuica de prune

  • Please log in to reply
2255 replies to this topic

#2197
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,352
  • Înscris: 26.02.2006
Ați vopsit doar placa colectoare sau și tija aia verticală cu filet?

#2198
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 10.01.2019
Am vopsit si tija (partea nefiletata, adica putin mai jos de buza cosului) dar acolo au mai aparut deteriorari ca s-a mai fecat placa presoare de tija

#2199
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,352
  • Înscris: 26.02.2006
Asa am sa fac și eu, multumesc

#2200
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Salut tuturor,
Sunt din Bihor si am cam 1000 de litri de mere de calitate macinate la care am adaugat imediat dupa macinare cate 10kg zahar dizolvat in 30 l apa la fiecare 100 litri borhot /plamada.
   Am citit mult timp forumul dar tot nu stiu cum sa scot o palinca de mere de calitate ,adica sa pastreze aroma de mar ,sa fie fina , ma rog ,baubila.
      Am acces la un cazan de Cu de 250 l pentru obtinerea votcii si altul de 100 l pentru distilarea  a doua .
  As solicita ajutorul vostru atat pentru partea de distilare cat si (sau mai ales ) pentru cea de maturare

#2201
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 08.09.2010
Salut.
La Bihor se face tuica serios, acolo sunt multe surse de inspiratie. Posted Image
Si mie imi place tuica din mere si conteaza enorm produsul din care faci (calitatea merelor).
La tot ce ai facut pana acum nu pot decat sa-ti recomand sa tii butoaiele la fermentat la o temperatura buna (18-23 grade) si sa ai cat mai putin loc deasupra intre plamada si capac. La inceputul fermentatiei nu este atat de grav dar spre final, daca vrei sa o tii mai mult la fermentat ca sa-si traga alcoolul gust placut (daca merele au aroma placuta) este bine sa fie o temperatura mai aproape de 16-18 grade si sa fie cat mai etans si mai putin aer deasupra (risti sa mucegaiasca dopul sau sa-ti porneasca in fermentatie acetica).

Din ce am observat eu, merele, fata de prune spre exemplu, au nevoie de o perioada mai lunga de fermentatie, este bine de folosit (chiar daca nu e obligatoriu) drojdii si activatori de fermentatie (drojdii selectionate si hrana pentru ele) ca sa ai o fermentatie mai rapida si mai "curata".

Si merele trage-le de 2 ori, chiar daca folosesti apa sa le aduci la gradele dorite, dar vei obtine o palinca mult mai fina si o aroma tot mai fina la final.

Stima.

#2202
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 10.01.2019

View Postnickbiro14, on 06 noiembrie 2023 - 08:31, said:

Salut tuturor,
Sunt din Bihor si am cam 1000 de litri de mere de calitate macinate la care am adaugat imediat dupa macinare cate 10kg zahar dizolvat in 30 l apa la fiecare 100 litri borhot /plamada.
   Am citit mult timp forumul dar tot nu stiu cum sa scot o palinca de mere de calitate ,adica sa pastreze aroma de mar ,sa fie fina , ma rog ,baubila.
  Am acces la un cazan de Cu de 250 l pentru obtinerea votcii si altul de 100 l pentru distilarea  a doua .
  As solicita ajutorul vostru atat pentru partea de distilare cat si (sau mai ales ) pentru cea de maturare

Cele mai importante la o tuica sunt calitatea fructelor si fermentarea, apoi sunt distilarea si maturarea. Nu stiu in ce faza esti tu, de faza fructelor si pusul la fermentat ai trecut, zic eu cu bine. Probabil esti in faza de fermentare. Poti sa o faci natural sau cu drojdii selectionate, dar cel mai important lucru acum este sa asiguri o temperatura minima de 15-16 gr ca altfel, proportional cu scaderea temperaturii, fermentarea dureaza din ce in ce mai mult si chiar se poate opri. La mere e problema ca se culeg tarziu si daca nu ai macar un beci ai sanse minime sa-ti fermenteze bine chiar daca acum nu e inca foarte frig. Daca nu ai temperatura necesara nu o scoti la capat nici cu drojdii selectionate pt temperaturi scazute, ca alea doar asigura ca fermentarea sa nu se opreasca cat timp asiguri temperatura minima, dar tot mult dureaza. De distilat le distili mai tarziu, dupa fermentare, cand le cade caciula si apare lichidul deasupra.

#2203
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Salut
Da Sebybastian , asa este  , in zona se face preponderent palinca de prune , de aceea experienta  privind cea de mere  este aproape nula.
  Cat priveste partea de fermentare , din pacate nu am nici o posibilitate de a controla temperatura de fermentare , butoaiele fiind in aer liber.
Acum trei zile cand m-am uitat la ele ,erau asaltate de musculite, deci presupun ca fermenteaza , dar vremea se raceste si nu-mi pot da seama cat ar mai trebui sa fermenteze.
Ba chiar ar mai fi de macinat cam doua sute de kg dar stau sa ma gandesc daca sa le mai fac, tinanad cont ca astea ar incepe fermentarea la temperaturi mult mai scazute si nu cred ca as putea sa le distilez deodata cu primele.
AlexD2, intradevar ma lovesc de lipsa unui spatiu adecvat pentru fermentare, mai ales ca in zona prognoza arata pe urmatoarele 14 zile mxime de 10-12 gr Celsius si minime de 3-4 gr Celsius , de aici si retinerea de a mai pregati ultimul lot.
Asa ca nu stiu ce variante am privind fermentarea .
Multumesc pentru ajutor.

#2204
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Buna ,
Revin cu o intrebare .
Tinand seama de conditiile din postarea mea anterioara , credeti ca as putea gasi o drojdie care sa lucreze la temperaturi scazute ?
Eventual in combinatie cu pectine ?

#2205
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Scuze pentru revenire , am recitit postarea ta AlexD2 si am inteles

#2206
cata222

cata222

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.07.2008
Salut.
M-am inspirat din acest topic (pe langa alte surse) pentru a face tuica pentru prima data si vreau sa impartasesc experienta cat mai complet, pentru cei care au nevoie.
Voi incerca sa sintetizez diferitele faze.
Productivitate (un aspect care ma framanta mult, inainte sa fac tuica)
La aproximativ 710 de kg (sau 64-65 de galeti de 10 litri de borhot) de prune grase culese aproape de momentul optim (prunele originare din Buzau, puse in butoi pe 3 octombrie, inceputa distilarea pe 29 octombrie), cu zaharuri naturale de 210 gr/litru, masurata cu refractometru (ca o comparatie la struguri am avut 225-230 gr/litru), fermentate in 3 saptamani si jumatate (am pus in fiecare butoi drojdia ramasa dupa ce am tras vinul, drojdie naturala), in butoaie de plastic de 220 l acoperite cu capac cu cerc de fier, am obtinut cam 3.5-4 litri de frunte (cam 300-400 de ml la un cazan de 6.5 galeti) 128 de litri de tuica (o damigeana de 50 de litri la 44-45 de grade si restul de tuica cam la o medie de 41-42). 6-7 litri i-am pierdut pentru ca o sarja s-a afumat pe jumatate. Distilarea am taiat-o la o tarie ce curgea pe teava alambicului, la o medie de 17-18 grade (5 cazane la 20 de grade, 5 cazane in jur de 16-17 grade).
La un cazan de 6.5 galeti am scos cam 12.5-14 litri de tuica.
Daca as fi lasat sa curga pana la 15 grade, impreuna cu cei 6-7 litri afumati in mod sigur faceam 142-145 de litri, cu o tarie de minimum 40 de grade, adica un randament teoretic de 20%.
Mi-a iesit un randament de 18-19 %, unul foarte bun as zice.
Calitate
Am gustat impreuna cu altii si feed-backul a fost pozitiv. Aromata, se simte pruna. Ce nu imi place din punct de vedere vizual, e foarte putin tulbure, si cred ca se trage de la ultima parte a distilarii, de la un 30 de grade pana unde am oprit fierberea.
Alambic
Fara sa fac reclama, alambic Perfect Home de 92 de litri, cu incarcatura utila de 65 de litri, inox, fund dublu, cupola si serpentina de cupru, termometru si supapa de siguranta. Foarte multumit de cazan.
Distilarea
Am facut-o la arzator cu butelie. Un cazan a durat in medie cam 5 ore. Dureaza aproximativ 1 ora si jumatate pana incepe sa curga fruntea. La acest cazan am observat ca fruntea curge dupa 70 de grade temperatura, nu imediat cum ajunge la 68 de grade cand apare metilul, probabil este si o inertie termica. Am oprit fruntea cand temperatura pe termometru era aproape 90 de grade, ceea ce echivala cu aproximativ 350-400 ml. Tot in cazul fruntii, am reusit sa masor cu alcoolmetrul un 71-72 de grade, nu mai mult, alcoolmetrul fiind din acela rusesc.
Am “reusit” sa afum o incarcatura din care am luat cam 7 litri ok, restul i-am pierdut pentru ca am oprit fierberea. Norocul a fost ca distilatul curgea in borcan de 720 ml. pe care il varsam la umplere intr-un bidon, asa am putut sa observ problema de la inceput si de aceea nu am stricat toata sarja.
Afumarea a avut loc din cauza samburilor de pe fundul butoiului. L-a urmatoarele butoaie, la ultimele 3-4 galeti am avut grija sa separ samburii si nu au mai fost probleme.
Am mai observant ca indiferent ca am dat focul mai mic sau la maxim toata sarja, temperatura creste la fel de incet. Pe la 93-94 de grade incepe si curge firul de distilat fara intrerupere.
Pe masura ce se evapora alcoolul, temperatura de fierbere creste inspre 100 de grade.
La acest cazan este greu sa faci fierberea la 80-82 de grade, distilatul nu ar curge continuu si ar dura foarte mult o sarja.
Nu vad o problema ca am facut la temperatura mai mare, tuica a iesit aromata.
Mult succes!

#2207
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 10.01.2019

View Postnickbiro14, on 08 noiembrie 2023 - 08:09, said:

Scuze pentru revenire , am recitit postarea ta AlexD2 si am inteles
Eu drojdia asta am folosit-o pt temperaturi mai scazute. se vinde si la 20 gr si la 500 gr. Oricum e bine sa folosesti o drojdie selectionata ca ai sanse mai mari ca fermentatia sa avanseze mai mult pana vine frigul. Daca sunt afara e bine ca macar ziua sa fie expuse la soare

#2208
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 10.01.2019

View Postcata222, on 08 noiembrie 2023 - 14:52, said:

....
Nu ai agitare la cazan ? Cred ca nu ca de asta s-a prins. In general cu prunele nu sunt probleme de afumare, merele sunt mult mai sensibile.
In legatura cu tulbureala. Se poate filtra, dar daca e doar slaba poate sa si dispara cam dupa o luna. E posibil atunci sa se si depuna ceva pe fundul ambalajului.
In legatura cu temperatura. La prima distilare, materialul fiind slab alcoolic si vascos, daca nu ai nici agitare, inertia termica e destul de mare si reactia temperaturii la puterea focului e lenta. Oricum la un cazan de 90 litri cu butelia esti cam la minim cu focul. Merge foarte bine dupa ce incepe distilarea, dar pana incepe sa fiarba si sa distile, dureaza foarte mult.

#2209
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023

View PostAlexD2, on 08 noiembrie 2023 - 17:51, said:

Eu drojdia asta am folosit-o pt temperaturi mai scazute. se vinde si la 20 gr si la 500 gr. Oricum e bine sa folosesti o drojdie selectionata ca ai sanse mai mari ca fermentatia sa avanseze mai mult pana vine frigul. Daca sunt afara e bine ca macar ziua sa fie expuse la soare
Pai n-ar fi mai bine , pentru ca se raceste vremea sub 10 grade , sa le macin acum si sa pun drojdia la incalzirea vremii , chiar daca asta e prin martie ?

#2210
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 10.01.2019
Daca le macini oricum incep sa fermenteze, cu sau fara drojdii in momentul cat cat de cat e cald, doar ca fermentatia aia nu va tine mult si nu va fi completa. Asta se intampla mai ales la vasele mari unde prin mijlocul vasului exista suficienta "izolatie" pt ca caldura produsa de fermentatie sa o mentina o perioada in functiune

#2211
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 08.09.2010

View Postnickbiro14, on 08 noiembrie 2023 - 21:16, said:

Pai n-ar fi mai bine , pentru ca se raceste vremea sub 10 grade , sa le macin acum si sa pun drojdia la incalzirea vremii , chiar daca asta e prin martie ?

Daca nu ai incotro macina-le, pune apa calda/fierbinte ca sa mai castigi ceva temperatura 2 zile si activeaza drojdiile, dar atentie cu drojdiile ca daca nu le aduci sub 7-8grade la temperatura apropiata cu plamada le omori prin soc termin la adaugare in butoaie.
Pune niste paturi sau ceva mai gros sa protejezi cat de cat de frig (desi e cam putin).
Oricum daca lasi merele se strica...deci tot aia e...
Eu folosesc paturi electrice cand sunt nevoit sau duc butoaiele intr-un spatiu unde pot face foc in soba.

Asta e nasol toamna tarziu/iarna, necesita ceva costuri cu incalzirea spatiilor.

Stima.

#2212
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Mersi Seby, asa am sa fac.
Vreau sa cumpar un refractometru , sper sa ma ajute sa-mi fac o parere  despre ce se intampla in butoaie .
Am tocat ieri ultimul butoi.
Mi-au mai ramas ceva mere cu care as experimenta cidru si mai apoi Calvados .

#2213
nickbiro14

nickbiro14

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 23.01.2023
Sunt curios daca a procedat cineva -in cazul merelor- la stoarcerea plamadei si distilarea doar a partii lichide astfel obtinute si daca se poate aprecia cam care e pierderea cantitativa fata de distilarea intregii plamade , dar mai ales daca are calitatea de suferit si ma refer la arome ,gust.

#2214
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 08.09.2010

View Postnickbiro14, on 16 noiembrie 2023 - 05:37, said:

Sunt curios daca a procedat cineva -in cazul merelor- la stoarcerea plamadei si distilarea doar a partii lichide astfel obtinute si daca se poate aprecia cam care e pierderea cantitativa fata de distilarea intregii plamade , dar mai ales daca are calitatea de suferit si ma refer la arome ,gust.

Da, eu mai procedez asa atunci cand am multe de facut si vreau sa scap mai repede de distilat, sau nu am cantitatea suficienta si folosesc un cazan mic direct pe aragaz (fara amestecator).
Nici nu trebuie sa storci, e suficient sa las la scurs plamada de seara pana dimineata... sigur la stors scoti mai mult, dar nu e o problema cand ai multa plamada, pierderea e nesemnificativa...

Ca si gust: in primul rand cred ca scapi in mare masura de arsurile provocate cu prinderea de fundul cazanului (de fapt cred ca asta e si ideea cu storsul), merele dar mai ales perele se prind usor si poti afuma tuica, mai ales acolo unde folosesti suprafata mare de vaporizare (cazane cu fundul lat si lemne de foc). In ceea ce priveste gustul, nu am sesizat ca ar fi ceva mult deosebit, dar oricum nu mai ai aceeasi aroma/gust cu/fara fruct la fiert. Dar aici se poate rezolva cu un pat de fructe puse pe o sita/tifon inainte de aplicarea capacului pe cazan.
Ca si pierderi de alcool...mi-e greu sa apreciez ce si cat, dar sigur este infim, repet, mai ales la cantitate mare de fructe, alcoolul este in stare lichida in borhot si ramane putin in reziduul solid la stoarcere.

Stima.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate