Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O femeie sustine ca este propriet...

Damsel (2024)

Cum schimb parola la un ZTE F6605R?

5 mituri comuniste demontate
 Pet Shop Boys - It's not a cr...

Tigla metalica

Recomandari Termopan + Velux

Sfaturi amplificator + bose
 Voi intelegeti ce va zic animalut...

Router nou fara port pentru fibra...

Cum mai stam cu asigurarile de ri...

Cer autorizatie, modific fara aut...
 Beko masina de spalat rufe WUE 77...

Aer conditionat Multisplit / case...

e-TVA din August 2024

Ventilatorul centralei nu se opre...
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#811
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Nu am spus eu nimic referitor la mitologia lupului la daci sau la romani.
Aici e vorba de limbă.Înrudirile în acest caz nu contează.Ne ocupăm de limbă.
Nu ieste alfabetul neogrec pe plachete.
Nu ieste nici o scriere dintre cele enumerate.Aceste scrieri sînt f bine cunoscute, dacă ar fi fost cunoscătorii le-ar fi citit.(arabă,egipteană,chinezească,maya)
1. Nu e nici o limbă păsărească;gramatica ei pe placheta despărțită de mine e f clară.Este gramatica limbii romîne.
2.Un text continuu poate avea o brumă de înțeles în diferite limbi; despărțit corect(cînd se vede gramatica unei limbi) nu poate fi decît într-una.
Eu nu modific literele de pe inel,dar nu le citesc așa ca grecii.De unde e legea asta ? Dacă ați văzut litere grecești trebuie să le citești neapărat ca grecii ? E limba greacă acolo? Și grecii au avut variație în folosirea alfabetului.Cînd citești texte cu caractere latine în diverse limbi le citești ca latinii?De ex:
-Juan Carlos (HUAN CARLOS)
-Johan (IOHAN)
Jean-Paul Belmondo (JEAN)
-John Lenon (GION)
Sînt 4 forme de citire a aceleiași litere.Despre cum citesc englezii caracterele latine nu mai dau exemple că sînt prea cunoscute.Cîte sînt citite de englezi ca latinii ? De ce trebuia să fi citit tracii exact ca grecii cînd grecii înșiși nu au avut un standard.?
Tracii nefiind greci au scris și citit unele litere puțin altfel.Eu am găsit cum.Dacă "specialiștii" autodecretați ar fi fost mai puțin dogmatici și ar fi încercat măcar,poate ar fi reușit iei.
Marcus Ulpius Eu nu știu ce perioadă putea ocupa.Aceasta e o speculație care se bazează pe formele literelor.Este logică,dar are o hibă.Observați că sînt scrieri romînești din aceeași perioadă de ex 1950-1990 scrise cu două forme de alfabet; cele din Rep Moldova au fost scrise cu alfabet chirilic.Deci existü posibilitatea teoreticü ca plachete cu scris diferit sü fie totuöi contemporane.Eu zic cü trebuie lucrat nedogmatic la descifrare.
Eu cred că trebuie deslușite mai multe texte. Nu e sigur că acelea sînt nume: Burebista etc.Pe placheta descifrată de mine DACEBALO nu este nume,ci subst comun.
D-ra Pețan nu are nici o despărțire de text,iar cele ale d-lui Romalo sînt greșite.Se vede aceasta din analiza gramaticală ale textelor sale.
Cum să vorbim despre stilul plachetelor cînd nu sînt descifrate ? Iar despre reprezentările grafice nu prea avem ce spune pt că nu avem cu ce să comparăm.
După de am descifrat acestă plachetă eu sînt sigur că nu există un falsificator.Acesta ar fi folosit ceea ce se știa atunci.Adică DACEBALO ar fi fost un nume de rege, nu ar fi folosit scrieri diferite unele f complicate,nu ar fi avut aceste cuvinte pt noi ciudate dar care se încadrează în spiritul limbii:sarmigetausa,care pe plachetă nu e numele capitalei ci subst comun (cetate), mucioială,ladu, (iei) adesă- de la care dv cunoșteți precis perfectul simplu sau compus pt că s-a păstrat în romînă- iei adăstară sau iei au adăstat.
Surse grecești și romane dau diverse nume de oameni și de locuri.Aflăm de acolo că se numește Sarmisegetuza capitala,că ei ,romanii ,s-au bătut cu dacii etc.E cam greu să pui bază pe aceste surse în privința pronunțării cuvintelor dace pt că aceștia nu erau daci și era normal să stîlcească cuvintele dacice..Se știe f bine și puteți citi aceasta și pe saitul celui care a făcut critica acestor plachete,Sorin Olteanu, că grecii și romanii distorsionau puternic toate numele străine.
Cum se numește capitala noastră ? București ? Conform surselor rusești,franceze ,engleze se numește altfel.
Placheta a cărei poză ați pus-o mai sus e una din cele 4 cumpărate de dl dr. Napoleon Săvescu.Provin din Bulgaria. Din păcate nu scrie nimic pe ele.

#812
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postflorincroitoru, on Apr 12 2008, 22:10, said:

Cum să vorbim despre stilul plachetelor cînd nu sînt descifrate
Domnule Croitoru,
Eu ma refeream la stilul artistic si tehnic.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost relativa unitate a stilului artistic: Avem incadrari asemanatoare, personaje asemanatoare, arhitectura asemanatoare, motive artistice asemanatoare.

Apoi unitatea stilului tehnic: dimensiuni asemanatoare, proportii asemanatoare, adancimea reliefului asemanatoare,

Edited by Marcus_Ulpius, 12 April 2008 - 21:34.


#813
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Nu ieste alfabetul neogrec pe plachete.

Ba da si inca este o litera din alfabetul chirilic, chiar in numele lui Decebal. Este vorbea de "ci" slavon, litera care in antichitate nu se citea ci reprezenta cifra 90.

Quote

Aceste scrieri sînt f bine cunoscute, dacă ar fi fost cunoscătorii le-ar fi citit.(arabă,egipteană,chinezească,maya)

Tu nu intelegi ca sunt semne care imita acele litere/alfabete? Nu sunt litere adevarate ci niste semne artificiale dar care sunt inspirate vizibil din alfabetele alea mai sus mentionate.
Cum de nu s-a gasit nicio alta scriere cu asa ceva din moment ce dacii ar fi fost atat de culti incat ar fi inventat alfabete si ar fi avut o literatura? Unde sunt alte scrieri? Popoarele care au scris si mai ales care au avut alfabete proprii au lasat mii de scrieri.

Quote

Eu nu modific literele de pe inel,dar nu le citesc așa ca grecii.

Atunci de unde stii sa le citesti daca nu le citesti ca grecii ca doar e alfabet grec.  :w00t: Nu-ti dai seama cat de ridicol esti? Te intreb ceva simplu, daca prima litera o citesti p, de ce citesti p si de pe penultimul rand unde clar e un "p" grec (deci e corect p) si mai ales de ce odata asazisul "pazea/pacea" e scris cu litera P latin si odata cu P grec? Daca tracii ar fi modificat alfabetul grec il modificau dupa o anume regula nu folosesti litere diferite pentru acelasi cuvant si mai ales in acelasi text. E o aiureala totala nu doar "traducerea" dar chiar si citirea pe care o faceti pentru ca nu sunt literele alea acolo ci le bagati din burta pe motiv ca asa scriau tracii de fapt pentru ca asa vrei dumneata. Ori nu asa se face istoria....


Quote

Eu ma refeream la stilul artistic si tehnic.

Si stii ce e hazliu ca pe acele placute nu se regaseste nicaieri stilul dacic de pe ceramica, acele figuri geometrice dragi dacilor (nu prea le placeau gravurile zoomorfe ci cele vegetale si geometrice, ca pe portile maramuresene).

Quote

Avem incadrari asemanatoare, personaje asemanatoare, arhitectura asemanatoare, motive artistice asemanatoare.

Normal, doar sunt facute cu aceeasi stampila cum a aratat si Sorin Olteanu la imaginea sarmisegetuzei de pe placute, cea din vremea lui Burebista si cea din cea a lui Decebal, sunt identice, facute cu aceeasi stampila. O fi trait dacul ala 120 de ani....

#814
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Posttihomir, on Apr 12 2008, 22:41, said:

Normal, doar sunt facute cu aceeasi stampila cum a aratat si Sorin Olteanu la imaginea sarmisegetuzei de pe placute, cea din vremea lui Burebista si cea din cea a lui Decebal, sunt identice, facute cu aceeasi stampila. O fi trait dacul ala 120 de ani....
Eu nu zic ca toate sunt falsuri. Se pare ca printre ele sunt si unele autentice. Ar trebui mai intai stabilita cu precizie autenticitatea fiecareia dintre placute. Ori, autenticitatea unei piese antice se poate stabili si fara inscrisuri, asa cum se poate pentru orice alt artefact.

Exista o mare problema pe care am enuntat-o deja in topicul care s-a inchis. Specialistii care au analizat genul asta de placute spun ca unele din ele ar fi false, altele nu. Daca legam informatia asta cu faptul ca anumite persoane ar fi putut sa fie interesate sa "compromită" intreg lotul de piese, atunci o sa realizam ca orice analiza pe acest lot devine o munca extraordinara de investigatie.

Deci, dupa parerea mea, lucrurile nu sunt deloc tranșate.

#815
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Specialistii care au analizat genul asta de placute spun ca unele din ele ar fi false, altele nu.

Care sunt alea autentice, care sunt specialistii care spun ca unele sunt false si unele adevarate? Sunt autentice alea nedescifrate scrise in klingoniana? Ce alte inscriptii cu "alfabetele" alea s-au mai descoperit?
E opinia ta si ai dreptul la opinie, opinia mea e ca sunt niste facaturi ordinare. Cei care vor sa le venereze nu au decat....

#816
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Posttihomir, on Apr 12 2008, 23:08, said:

Ce alte inscriptii cu "alfabetele" alea s-au mai descoperit?
Domnule tihomir,
dar câte inscripții s-au descoperit a fi fost scrise in limba in care a fost inscriptionat inelul de Ezerovo ?

Edited by Marcus_Ulpius, 12 April 2008 - 22:19.


#817
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Domnule tihomor,
dar câte inscripții s-au descoperit a fi fost scrise in limba in care a fost inscriptionat inelul de Ezerovo ?

Vreo cateva dar in alfabetul acela s-au descoperit zeci de mii. Deci?

Avem o lista de plante in limba daca, pe baza ei putem trage concluzia ca dacii spuneau "din" la urzica, "dama" la limba, "bu" la vaca si alte cateva cuvinte. Majoritatea acestor cuvinte nu se mai regasesc in limba romana ci au fost inlocuite cu alte cuvinte din limba latina (si limba si urzica si vaca vin din latina), asa s-a intamplat cu majoritatea cuvintelor din daca, doar o mica parte s-au mai pastrat in romana.

Ca un fapt de inedit  "bu" din daca e similar cu termenii din latina si celta care desemneaza acelasi animal. Putem spune ca daca a pastrat forma indo-europeana arhaica derivata poate chiar din sunetul pe care il face animalul respectiv.

Edited by tihomir, 12 April 2008 - 22:26.


#818
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005
Într-o carte a lui Paul Lazăr Tonciulescu, dacomană, se demonstra asemănarea uimitoare dintre limba occitană (vorbită încă în sud-estul Franței, la Marea Mediterană) și limba română. Acolo au trăit volcii despre care Iulius Caesar spune că înțeleg latinește în jurul anul -50. Volcii coborâseră cu câteva sute de ani în urmă din nordul Alpilor de pe Dunărea Superioară. În jurul anul -300 tot de acolo au năvălit pe Dunăre atacându-i pe greci inclusiv în Asia Mică. Aceștia ar fi cei numiți de grecii care i-au respins "celți" adică "săritori din întuneric". Acele triburi vor fi prinse de cucerirea romană în partea dreaptă a Dunării de Mijloc și de Jos (mult mai prielnică omului decât Câmpia Tisei sau Bărăganul) și, deși oamenii și-au păstrat obiceiurile (îmbrăcămintea, decorarea mormintelor) și sub romani, în Pannonia se vorbea și se scria în jurul anului 1 o latină mai corectă decât chiar la Roma. Cam asta a fost istoria limbii române în date de care am auzit eu până la Nașterea lui Cristos.

S-a demonstrat paleolingvistic, pe cu totul alte căi, că limba română preroamnă sau prelatină era foarte asemănătoare cu limba de azi, deci foarte asemănătoare cu latina. Este clar vorba de limba acelor celți dunăreni, care este prea puțin probabil să fi fost aceeași cu limba lui Decebal. Pentru mine rămâne însă un  mister de ce strămoșii noștri au înființa Dacia Aureliană, s-au considerat "daci după daci" și s-au mândrit cu trecutul dac. Strabon spune, lucru confirmat arhelogic, că acei celți trăiau foarte amestecați cu traco-geto-dacii în regiunea respectivă. În vestul ei baștinașii de la sosirea celților erau iliri cu care celții erau, se pare, "frați". Cred că există totuși izvoare din acele timpuri (în jurul anului 300, în aceeași perioadă când are loc și creștinarea strămoșilor noștri) care ar putea elucida de ce ne plăcea să ne autodenumim romani daci, în perioada lui Galeriu. Ar trebui lămurit deci sensul cuvântului dac în diferite perioade și culturi. Dacă nu o vor face și vor continua să se complacă în elogii adresate unei fictive multimilenare națiuni dace acești dacomani  se vor compromite definitiv. Plăcuțele acelea, pe care pretinde Florin Croitoru că le poate descifra, ar putea fi într-o limbă română veche tocmai din perioada când ridicam osanale dacilor.

Eu rămân la convingerea că nici traco-geto-dacii preromani, nici anții, nici gepizii nu au vorbit limbi asemănătoare cu româna de azi, că nici poporul român, nici limba lui nu se trag de la aceste triburi sau popoare.

Edited by Diogene, 12 April 2008 - 23:09.


#819
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostMarcus_Ulpius, on Apr 12 2008, 21:32, said:

Domnule Croitoru,
Eu ma refeream la stilul artistic si tehnic.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost relativa unitate a stilului artistic: Avem incadrari asemanatoare, personaje asemanatoare, arhitectura asemanatoare, motive artistice asemanatoare.

Apoi unitatea stilului tehnic: dimensiuni asemanatoare, proportii asemanatoare, adancimea reliefului asemanatoare,
Aici ieu nu vă pot ajuta .M-a preocupat descifrarea mai precis metoda de descifrare.Am observat însă cu atenție și alte amănunte de autenticitate, de pildă urmele care au rezultat de la scoaterea placilor din pereți și faptul că prinderea lor nu a fost la fel; unele au fost prinse pe mijloc altele pe colțuri.

View Posttihomir, on Apr 12 2008, 21:41, said:

Ba da si inca este o litera din alfabetul chirilic, chiar in numele lui Decebal. Este vorbea de "ci" slavon, litera care in antichitate nu se citea ci reprezenta cifra 90.
(vorbiți prostii și am mai arătat că litera aceea putea însemna ceva într-o parte și altceva în altă parte,așa cum și azi în alfabetul latin sînt litere care se citesc diferit -vezi litera J în Franța,Germ,Spania-)


Tu nu intelegi ca sunt semne care imita acele litere/alfabete? Nu sunt litere adevarate ci niste semne artificiale dar care sunt inspirate vizibil din alfabetele alea mai sus mentionate.
Cum de nu s-a gasit nicio alta scriere cu asa ceva din moment ce dacii ar fi fost atat de culti incat ar fi inventat alfabete si ar fi avut o literatura? Unde sunt alte scrieri? Popoarele care au scris si mai ales care au avut alfabete proprii au lasat mii de scrieri.(să susții că dacii nu au cunoscut scrierea nu se poate; ea a fost cunoscută și de neamuri mai puțin civilizate.În contact cu sudul continentului nu se putea să nu o cunoască)



Atunci de unde stii sa le citesti daca nu le citesti ca grecii ca doar e alfabet grec.  :w00t: Nu-ti dai seama cat de ridicol esti? (ați lucrat pe texte cifrate ?Am impresia că vă pricepeți la asta ca musca la arat)Te intreb ceva simplu, daca prima litera o citesti p, de ce citesti p si de pe penultimul rand unde clar e un "p" grec (deci e corect p) si mai ales de ce odata asazisul "pazea/pacea" e scris cu litera P latin si odata cu P grec? (vorbiți prostii;PACEA e scris de 2 ori cu P latin pe inel.Prima oară pe rîndul 4 primele 5 litere și a 2 oară pe ultimul rînd sînt 3 litere)Daca tracii ar fi modificat alfabetul grec il modificau dupa o anume regula nu folosesti litere diferite pentru acelasi cuvant si mai ales in acelasi text. E o aiureala totala nu doar "traducerea" dar chiar si citirea pe care o faceti pentru ca nu sunt literele alea acolo ci le bagati din burta pe motiv ca asa scriau tracii de fapt pentru ca asa vrei dumneata. Ori nu asa se face istoria....(cred că nu v-ați concentrat mai mult de un sfert de ceas să înțelegeți metoda de descifrare de pe inel)



Si stii ce e hazliu ca pe acele placute nu se regaseste nicaieri stilul dacic de pe ceramica, acele figuri geometrice dragi dacilor (nu prea le placeau gravurile zoomorfe ci cele vegetale si geometrice, ca pe portile maramuresene). (da e al dreacu dă hazliu; un eventual falsificator nu ar fi scăpat așa ceva)


Normal, doar sunt facute cu aceeasi stampila cum a aratat si Sorin Olteanu la imaginea sarmisegetuzei de pe placute, cea din vremea lui Burebista si cea din cea a lui Decebal, sunt identice, facute cu aceeasi stampila. O fi trait dacul ala 120 de ani....(Olteanu mai are puțin și învață să numere; atunci va număra crenelurile de pe ștampile și va observa diferența)


View PostDiogene, on Apr 12 2008, 22:49, said:

Într-o carte a lui Paul Lazăr Tonciulescu, dacomană, se demonstra asemănarea uimitoare dintre limba occitană (vorbită încă în sud-estul Franței, la Marea Mediterană) și limba română. Acolo au trăit volcii despre care Iulius Caesar spune că înțeleg latinește în jurul anul -50.(păi asta zic și ieu ca nea Cezărică; limbile zise romanice s-au răspîndit mai demult iar latina a fost doar un dialect italic la început după aia s-a transformat dat celorlalte dialecte italice) Volcii coborâseră cu câteva sute de ani în urmă din nordul Alpilor de pe Dunărea Superioară. În jurul anul -300 tot de acolo au năvălit pe Dunăre atacându-i pe greci inclusiv în Asia Mică. Aceștia ar fi cei numiți de grecii care i-au respins "celți" adică "săritori din întuneric". Acele triburi vor fi prinse de cucerirea romană în partea dreaptă a Dunării de Mijloc și de Jos (mult mai prielnică omului decât Câmpia Tisei sau Bărăganul) și, deși oamenii și-au păstrat obiceiurile (îmbrăcămintea, decorarea mormintelor) și sub romani, în Pannonia se vorbea și se scria în jurul anului 1 o latină mai corectă decât chiar la Roma.(la roma se vorbea o limbă populară rezultată din amestec de dialecte italice) Cam asta a fost istoria limbii române în date de care am auzit eu până la Nașterea lui Cristos.

S-a demonstrat paleolingvistic, pe cu totul alte căi, că limba română preroamnă sau prelatină era foarte asemănătoare cu limba de azi,(păi, asta demonstrează și textul meu) deci foarte asemănătoare cu latina. Este clar vorba de limba acelor celți dunăreni, care este prea puțin probabil să fi fost aceeași cu limba lui Decebal. Pentru mine rămâne însă un  mister de ce strămoșii noștri au înființa Dacia Aureliană,(romanii au înființat Dacia Aureliană, nu strămoșii noștri) s-au considerat "daci după daci" și s-au mândrit cu trecutul dac. Strabon spune, lucru confirmat arhelogic, că acei celți trăiau foarte amestecați cu traco-geto-dacii în regiunea respectivă. În vestul ei baștinașii de la sosirea celților erau iliri cu care celții erau, se pare, "frați". Cred că există totuși izvoare din acele timpuri (în jurul anului 300, în aceeași perioadă când are loc și creștinarea strămoșilor noștri) care ar putea elucida de ce ne plăcea să ne autodenumim romani daci, în perioada lui Galeriu. Ar trebui lămurit deci sensul cuvântului dac în diferite perioade și culturi.( e cam greu; în orice caz pe placheta aceasta dac nu e în sens etnic ci social) Dacă nu o vor face și vor continua să se complacă în elogii adresate unei fictive multimilenare națiuni dace acești dacomani  se vor compromite definitiv. Plăcuțele acelea, pe care pretinde Florin Croitoru că le poate descifra,( numai una am reușit) ar putea fi într-o limbă română veche tocmai din perioada când ridicam osanale dacilor.

Eu rămân la convingerea că nici traco-geto-dacii preromani, nici anții, nici gepizii nu au vorbit limbi asemănătoare cu româna de azi, că nici poporul român, nici limba lui nu se trag de la aceste triburi sau popoare.(mai vedeți testele alea genetice; ale noastre ,ale ungurilor,ale bulgarilor,ale italienilor, iar limba de pe plachetă este limba romînă, scrisul și vocabularul arată perioada dacă)

Edited by florincroitoru, 13 April 2008 - 00:31.


#820
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Posttihomir, on Apr 12 2008, 18:11, said:

Referitor la placute si "alfabetele" de pe ele, afara de cel neogrec mai apar niste pseudo-alfabete de genul asta :

"Arabic"

[ http://soltdm.com/reviews/imags/arab.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

"Hieroglife egiptene"

[ http://soltdm.com/reviews/imags/egipt.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

"Pictograme chinezesti"

[ http://antiquity.ac.uk/ProjGall/petan/images/fig1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Niciunul din aceste presupuse "alfabete" nu sunt atestate in aria locuita de daci, ori este imposibil ca un popor care folosea scrisul si cunostea nu unul ci mai multe tipuri de alfabet, sa nu fi lasat nicio  urma din acele scrieri cu exceptia placutelor etc.

"Pictogramele chinezesti" par a fi tamga - simboluri magice
[ http://www.mindrut.com/dacian/tabletdacian_tamgasarmatian.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sarmatian tamgas - http://w3.iac.net/~m...TP/Polish1.html
sarmatian kings tamgas - http://mysite.wanado...tion/Tamga.html
russian tamgas - http://www.goldschp....usheraldry.html
poti vedea o colectie de Tamga sarmate, unguresti, kabardine, ossetine(avare), old-turkish, aici
http://www.kroraina..../olhovskij.html

"Hieroglifele egiptene" sunt un detaliu scos din context.
[ http://www.mindrut.com/dacian/dacian_tablet_db_0201.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

"Arabicele" sunt iar un detaliu scos din context, taiat dintr-o poza de prea slaba rezolutie ca sa vezi ca e vorba iar de tamgas.
[ http://www.mindrut.com/dacian/dacian_sarmatian_tamgas.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by criztu, 13 April 2008 - 03:54.


#821
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005

View Postflorincroitoru, on Apr 13 2008, 00:27, said:

S-a demonstrat paleolingvistic, pe cu totul alte căi, că limba română preroamnă sau prelatină era foarte asemănătoare cu limba de azi,(păi, asta demonstrează și textul meu)

Este vorba doar de inelul de la Ezerovo (50 km est de Plovdiv), nu și de plăcuțele de plumb de la Sinaia.

View Postflorincroitoru, on Apr 13 2008, 00:27, said:

Pentru mine rămâne însă un mister de ce strămoșii noștri au înființa Dacia Aureliană,(romanii au înființat Dacia Aureliană, nu strămoșii noștri)

Împărații romani Aurelian și Galeriu și Dioclețian și Constantin etc erau romani daci. Nucleul armatei lui Galeriu era constituit din "daci". Imperiul Roman era condus și apărat de provincialii din Dacia Aureliană, din Illyria de unde se va trage și Iustinian I. Deci, se putea spune că nimeni nu era mai roman ca dacii.

View Postflorincroitoru, on Apr 13 2008, 00:27, said:

(mai vedeți testele alea genetice; ale noastre ,ale ungurilor,ale bulgarilor,ale italienilor, iar limba de pe plachetă este limba romînă, scrisul și vocabularul arată perioada dacă)

Genetica încă nu are protocoalele de teste suficient de elocvente, sau sunt foarte scumpe. Eșantioanele de populații din perioada veche și din cea contemporană sunt încă nesemnificative. Genetica și-a demonstrat doar potențialul, nu are realizări ferme decât pentru ignoranți sau șarlatani. Și înainte de genetică s-au făcut comparații, care rămân deocamdată mai elocvente, între înfățișările fizice ale diferitelor popoare. Este clar că, dacă există ceva specific românesc în genetica poporului român contemporan, acesta nu privește decât vreo cinicime din populație. Vezi Joseph Denniker. Granițele genetice dintre populații sunt foarte diferite față de cele lingvistice, deși au fost cândva similare. Ar cam trebui puse la păstrare celulele pe regiuni, pentru că azi populațiile se mișcă tot mai amețitor. Cei din Brașov sau București, de exemplu,  au cei mai mulți bunici printre moldoveni.

Edited by Diogene, 13 April 2008 - 07:34.


#822
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Posttihomir, on Apr 12 2008, 23:24, said:

Vreo cateva dar in alfabetul acela s-au descoperit zeci de mii. Deci?

Avem o lista de plante in limba daca, pe baza ei putem trage concluzia ca dacii spuneau "din" la urzica, "dama" la limba, "bu" la vaca si alte cateva cuvinte. Majoritatea acestor cuvinte nu se mai regasesc in limba romana ci au fost inlocuite cu alte cuvinte din limba latina (si limba si urzica si vaca vin din latina), asa s-a intamplat cu majoritatea cuvintelor din daca, doar o mica parte s-au mai pastrat in romana.

Ca un fapt de inedit  "bu" din daca e similar cu termenii din latina si celta care desemneaza acelasi animal. Putem spune ca daca a pastrat forma indo-europeana arhaica derivata poate chiar din sunetul pe care il face animalul respectiv.
Domnule tihomir,
avem deci 4 inscriptii in limba traca, doua pe inele, una in piatra si una pe vase de argint.

Sa le sistematizam:

[ http://img134.imageshack.us/img134/3708/traccn0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Nu sunt mai mult de 50 de cuvinte, Restul sunt toponimie si onomastica din diferite texte grecesti si latinesti, dar si multe presupuneri care se bazeaza pe pe asemanarile de vocabular.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Dumneavoastra sunteti sigur ca Dacii vorbeau limba tracă ? Exista vreo descoperire in Dacia care sa confirme acest fapt ?

Edited by Marcus_Ulpius, 13 April 2008 - 08:50.


#823
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postcriztu, on Apr 13 2008, 03:34, said:

"Pictogramele chinezesti" "Hieroglifele egiptene" sunt un detaliu scos din context.
"Arabicele" sunt iar un detaliu scos din context, taiat dintr-o poza de prea slaba rezolutie ca sa vezi ca e vorba iar de tamgas.
Toate aceste scrieri se cunosc bine.Ce scrie acolo ?
Nu există nici o listă de plante în limba dacă:Aceea prezentată e poate in indo- cucurbaneza veche.
Inscripțiile prezentate:
-prima e prea scurtă ca să se poată sigur despărți corect textul.Da, d-ale me; în sensul "da,de ale mele" mi se pare forțat ți neveridic. Dada Leme, adică dada (sau doda se mai spune) Leme, acesta fiind un nume,ar mai merge.Sigur ar fi dacă Leme ar fi undeva atestat ca nume de femeie.
- a doua este incompletă.Literele sînt tocite.Poate vreun specialist de la fizică atomică ar găsi un procedeu să vadă literele care nu se mai văd acum cu ochiul liber.
-a treia e depărțită absolut urechește.Același rezultat s-ar obține dacă cineva încearcă citirea unui text scris cu litere latine în vreo limbă, făcînd aceasta conform regulilor ce citit în scrierea latinească; nu merge să citești ca latinii texte în engleză,poloneză,maghiară,franceză pe motiv că alfabetul e latin.Tot așa în tracă nu se poate citi ca în greacă.Ținînd cont că alfabetul și deci scrierea nu putea fi standardizată la traci (cum nu a fost nici la greci) e de așteptat o variație destul de mare a valorii fonetice a literelor ,dar și o diferență față de modul lor de folosire de către greci.
Pe inelul de la Iezerovo ultimele 4 litere sînt pe muche scrise; numai 2 se văd bine TA.Textul dv e transcris puțin greșit; ultima literă de pe rîndul 5 nu e Y ci V. Lîngă T de pe rîndurile 2 și 5 se află o mică liniuță care este evident pusă înadins acolo pt determinarea valorii fonetice a literei,deci acela nu e T. Ea nu există pe rîndurile 1 3  și 5 la litera T.

#824
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View PostMarcus_Ulpius, on Apr 13 2008, 09:43, said:

Domnule tihomir,
avem deci 4 inscriptii in limba traca, doua pe inele, una in piatra si una pe vase de argint.

Sa le sistematizam:

[ http://img134.imageshack.us/img134/3708/traccn0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Nu sunt mai mult de 50 de cuvinte, Restul sunt toponimie si onomastica din diferite texte grecesti si latinesti, dar si multe presupuneri care se bazeaza pe pe asemanarile de vocabular.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Dumneavoastra sunteti sigur ca Dacii vorbeau limba tracă ? Exista vreo descoperire in Dacia care sa confirme acest fapt ?

Scrierea din insula lemnos a fost decodificata si se pare ca are inteles doar in romana !  B)

Greek alphabet

Αα  Alpha
Νν  Nu
Ββ  Beta
Ξξ   Xi
Γγ  Gamma
Οο  Omicron
Δδ  Delta
Ππ  Pi
Εε  Epsilon
Ρρ  Rho
Ζζ  Zeta
Σσς  Sigma
Ηη   Eta
Ττ   Tau
Θθ  Theta
Υυ   Upsilon
Ιι   Iota
Φφ   Phi
Κκ   Kappa
Χχ   Chi
Λλ   Lambda
Ψψ   Psi
Μμ   Mu
Ωω   Omega

Digamma  Qoppa
San  Sampi

Edited by Cyber-sapiens, 13 April 2008 - 09:54.


#825
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostDiogene, on Apr 13 2008, 07:32, said:

Este vorba doar de inelul de la Ezerovo (50 km est de Plovdiv), nu și de plăcuțele de plumb de la Sinaia.(inelul e tot în limba dacă; am dat despărțirea)

Împărații romani Aurelian și Galeriu și Dioclețian și Constantin etc erau romani daci. Nucleul armatei lui Galeriu era constituit din "daci". Imperiul Roman era condus și apărat de provincialii din Dacia Aureliană, din Illyria de unde se va trage și Iustinian I. Deci, se putea spune că nimeni nu era mai roman ca dacii.(e greșit; dacă unii daci au ajuns împărați romani asta înseamnă că iei i-au făcut pe toți daci sau că iei s-au romanizat ?Hohenzollern s-a romînizat ?Dar fanarioții ?



[color="#4169E1"]Genetica încă nu are protocoalele de teste suficient de elocvente, sau sunt foarte scumpe. Eșantioanele de populații din perioada veche și din cea contemporană sunt încă nesemnificative. Genetica și-a demonstrat doar potențialul, nu are realizări ferme decât pentru ignoranți sau șarlatani.(zise specialistu în genetică mai ales că genetica îi încurcă visările istorice) Și înainte de genetică s-au făcut comparații, care rămân deocamdată mai elocvente, între înfățișările fizice ale diferitelor popoare. Este clar că, dacă există ceva specific românesc în genetica poporului român contemporan, acesta nu privește decât vreo cinicime din populație. Vezi Joseph Denniker(aha, Deniker marele specialist în chestili poporului romîn.....). Granițele genetice dintre populații sunt foarte diferite față de cele lingvistice(ați descoperit America !), deși au fost cândva similare(da????? Cam cînd?). Ar cam trebui puse la păstrare celulele pe regiuni, pentru că azi populațiile se mișcă tot mai amețitor. Cei din Brașov sau București, de exemplu,  au cei mai mulți bunici printre moldoveni(ei și ? Sînt iei diferiți genetic de Olteni ?.[/color]


D-le Cyber Sapiens, aveți o adresă pt scrierea din Lemnos și descifrare conf limbii romîne ? au mai afirmat și alții că au descifrat textul inelului de la Iezerovo conf limbii romîne; Morar,Vartic....Este o minciună sfruntată.Se vede imediat citind textele despărțite de iei.

#826
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View Postflorincroitoru, on Apr 13 2008, 10:54, said:

D-le Cyber Sapiens, aveți o adresă pt scrierea din Lemnos și descifrare conf limbii romîne ? au mai afirmat și alții că au descifrat textul inelului de la Iezerovo conf limbii romîne; Morar,Vartic....Este o minciună sfruntată.Se vede imediat citind textele despărțite de iei.

Nu am, parca am vazut asta in "Scrierea sacra- Barsan I.", ori Istoria incepe in Carpati- I.vol", insa eu am reusit sa traduc si mai bine aceasta scriere dupa umila mea parere !!!

#827
Murtaugh

Murtaugh

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 13.04.2008
Dacii și romanii vorbeau o limbă asemănătoare. Ce păcat că nu doare.

#828
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005
Domnule Florin Croitoru, nevastă-mea și-a luat titlul de  doctor (după studii prin Touluse) în biochimie și genetică. Prietena și asociata ei este specialistă (cu burse prin S.U.A.) în genetică umană. Așa că las-o moartă cu războiul meu contra protocoalele genetice... Eu sunt foarte deschis spre nou și nu am prejudecăți de istorie.  Apropo, am un văr care se ocupă de spectrofotometrie și studiul chimiei materialelor cu ajutorul rezonanței magneto-nucleare, a lucrat mai mult prin Anglia. Și mai un prieten care a avut astfel de preocupări (acum s-a lăsat pur și simplu de meserie). Oare nu au fi de folos în studiul plumbului din plăcuțe?

Iar despre caracterul etno-cultrual și social-economic populației de rând pe vremea împăraților iliri din regiunea în care aceștia s-au născut nu v-ar strica niște lecturi. Din păcate pentru voi dacomanii,  adevărul istoric este bine documentat (și studiat de cercetători locali ai perioade romane a locului) și este acela descris de mine. Ultimii care și-au revendicat ascendanța dacă și au glorificat trecutul dac au fost romanii "foarte romani" din Illyria. Voi sunteți niște epigoni lamentabili cu romanofobia voastră. "Ultimii daci" erau foarte mândri de Imperiul Roman (carpodacii nu e sigur că erau chiar daci, oricum au ieșit din istorie după relații  bune cu Imperiul Roman).

Vă rog să aveți amabilitatea să nu mai îmi răspundeți în interiorul  citatelor din mesajele mele cu speranța ticăloasă că așa veți avea ultimul cuvânt.

Edited by Diogene, 13 April 2008 - 11:57.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate