Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Semnalizare incarcare Pachet acum...

Implantologie & Cityscape (re...

Scurta sinteza a atacurilor posib...

Cel mai bun antivirus / firewall ...
 Honor 200 si 200 Pro

Sfat inchidere spatiu intre cada ...

ANCPI: Scaderi pe piata imobiliara

Dac+Amp sau DAC/AMP combo pentru ...
 Camera cu panou solar 180° field ...

Eroare F16 msh Whirlpool 6 sense

Toyota - inconveniente minore poa...

Cadere frunze la lamai
 Releu protectie tensiune

Sfat achizitie masina noua

Numere inmatriculare inundatie

Adaptor mandrina la paleta
 

Posesorii de caini de lupta, arme albe sau altele...

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
162 replies to this topic

#55
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Ah, deci sunt periculosi acum si trebuie tinuti departe de orice fiinta, ca sa nu o anihileze. Pana adineauri erau niste dragalasi. Hai, ca deja o dam din gard in gard...

Plecam de la premisa ca de fapt nu sunt periculosi, ca merge sa-i lasi cu copiii si daca ii dresezi bine, nu se intampla nimic.
Dupa ce omoara copilul, nu e vina cainelui, de fapt nu se lasa cainele in apropierea niciunei fiinte, ca de fapt sunt periculosi.
Si de ce doar copil de 2 ani? Un adult crezi ca nu ar fi mutilat? S-a nimerit sa fie copii, a cautat el pe google in mod special, dar sunt si stiri cu adulti facuti terci degeaba. Deci de la "nu lasam cu copiii" se ajunge la "nu lasam cu nimeni", deci pana al urma, la ce dracu mai folosesc cainii aia decat la a fi niste bombe cu ceas?
Va suciti in pe toate partile pentru ca nu aveti dreptate, ba nu sunt periculosi si poti lasa copiii cu ei, ba sunt periculosi si e vina oamenilor ca lasa copiii cu ei, hotarati-va

Edited by VarfulOmu2505, 18 July 2023 - 19:24.


#56
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,232
  • Înscris: 23.09.2005
Exista si stapani normali si cu scaun la cap ai cainilor periculosi, insa realitatea este ca daca faci o statistica mare ca sa ai imaginea de ansamblu si iei in calcul toti stapanii cainilor de rasa periculoasa din Romania si-i compari cu restul stapanilor de caini de caini de rase nepericuloase gen soricari, tekkel, caini de companie, etc, , o sa vezi ca multimea stapanilor de caini periculosi gazduieste un procent mult mai mare de indivizi de-astia mai aparte, gen baieti macho, "descurcareti", genul ala de mascul alfa asa mai din topor, genul ala care nu se-mpiedica in legi sau in reguli de politete cand vrea sa obtina ceva.

Deci pana la urma e despre stapani, nu despre cainii in sine.

Nu am date oficiale in ce spun e doar o banuiala.

Evident ca interzicerea detinerii raselor de caini periculoase ar afecta si stapanii normali, ca nu toti sunt asa cum i-am descris mai sus, insa asta chiar ar fi o solutie eficienta si rapida, sau mai degraba poate singura solutie cu adevarat eficienta.

Mie imi displac foarte tare interdictiile cam de orice fel caci in general nu au adus prea multe plusuri in societate ci mai mult minusuri, insa aici chiar nu vad alta solutie eficienta.

Edited by Phobos, 18 July 2023 - 19:25.


#57
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020
Hai sa va zic eu o presupunere mega on-topic ce cred eu ca s-a intamplat si e valabil peste 90% !!!
Stapanul cocalar avea ''dujmani'' ! Si-a luat el un caine ''de lupta'' , nu de paza ! L-a facut el sa fie ''rau''...ca a auzit el de la alti interlopi cum se face Posted Image .
Si cand il deranjeaza vreun ''jmecher'' baga el cainele in fata ! In timp cainele ''s-a facut rau'' dar nu il mai asculta nici pe cocalar .
Atunci ''Rambo'' a inceput sa-l bata cu batul/parul , cainele probabil a vrut sa-l muste si atunci ''Rambo'' s-a suparat si i-a facut padoc...sa stea inchis ! Cam asta e soarta la marea majoritate a cainilor distrusi de niste stapani cretini si iresponsabili !
Cand a plecat in ''strainezia'' i-a zis vecinului ''ba nu-i dai drumul aluia ca e tampit si te musca'' ! Asta , victima , dupa ani de ingrijire s-a crezut prieten cu catelul...ca il mangaia prin gard si nu il latra deloc ! I-a dat drumul de mai multe ori si a inceput sa se dea autoritar la caine . La un moment dat...nu o fi vrut cainele sa intre in padoc si asta a apucat vreun bat/lemn sa-l ameninte . Atunci cainele a atacat , am unul care e mega calm dar daca vine unul cu un bat/bata sare direct ! La fel la aia care arunca petarde !
Cam asta imi permit sa estimez , povestea e destul de generala , se intampla des ! Iar copiii daca vad la parinti sau nu , daca se duc cu bat sa loveasca un caine , ala se va apara !!!

Edited by Alltrack, 18 July 2023 - 19:38.


#58
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,232
  • Înscris: 23.09.2005
Ha, am banuit ca daca o sa caut in engleza o sa gasesc ceva pe tema asta:

Iaca un articol tradus cu Google Translate:

Personalitatea și caracteristicile comportamentale ale proprietarilor de rase de câini periculoase


Există un număr mic, dar în creștere, de cercetări care examinează personalitatea și caracteristicile comportamentale ale proprietarilor de câini și în special ale persoanelor care dețin rase „cu risc ridicat” cunoscute pentru rănirea gravă a ființelor umane (pitbull, Akita, Rottweiler, Chow-Chow și caine lup). Asemănarea dintre câini și stăpânii lor poate fi observată în fiecare zi, dar a fost studiată științific pentru prima dată în 1997. Cercetătorii de la acea vreme au arătat că proprietarii de cocker spaniel „înalte” agresivi erau semnificativ mai tensionați, timizi, indisciplinați și mai puțin stabili din punct de vedere emoțional decât proprietarii de Cocker Spaniels cu agresivitate „scăzută”. Cu toate acestea, abia în 2006, atenția s-a concentrat pe stilul personalității umane și comportamentele antisociale ale proprietarilor de rase de câini vicioase. Aceste studii au stabilit că decizia unei persoane de a deține o rasă vicioasă de câini sugerează caracteristici antisociale și deviante.

Un studiu publicat în Journal of Interpersonal Violence a arătat o legătură între deținerea unor rase de câini cu risc ridicat și comportamentele deviante, crimele împotriva copiilor și violența domestică. Cercetătorii au examinat antecedentele penale ale a 355 de proprietari de câini din Ohio care aveau fie un câine „cu risc ridicat”, fie un câine fără licență. Câinii cu risc ridicat au inclus toți pitbulls (fie că au rănit o persoană sau nu) și alți câini care au rănit de fapt o persoană. Studiul a constatat că toți proprietarii de câini cu risc ridicat au avut cel puțin o condamnare penală sau o citare de circulație, în timp ce doar 27% dintre ceilalți proprietari de câini aveau una sau alta.

Mai semnificativ, 30% dintre proprietarii de câini cu risc ridicat au avut 5 sau mai multe condamnări penale sau citații de trafic, iar acești proprietari au avut semnificativ mai multe citații penale și de trafic în fiecare categorie decât cei care dețineau câini cu risc scăzut, licențiați. În comparație cu proprietarii de câini cu risc scăzut, licențiați, cei care dețineau câini cu risc ridicat, citați, aveau de 9 ori mai multe șanse să fi fost condamnați pentru o infracțiune care implică copii, de 3 ori mai multe șanse să fi fost condamnați pentru violență domestică, și de 14 ori mai probabil să fi fost condamnat pentru infracțiuni care implică alcool. Jaclyn E. Barnes, Barbara W. Boat, Frank W. Putnam, Harold F. Dates și Andrew R. Mahlman, Ownership of High-Risk ("Vicious") Dogs As a Marker for Deviant Behaviors, J. Interpersonal Violence, Volume 21 Numărul 12, decembrie 2006 1616-1634.

Un alt studiu a concluzionat că „deținerea vicioasă a câinilor poate fi un simplu marker al devianței sociale mai ample”. Studiul a comparat proprietarii care nu sunt câini și proprietarii de câini vicioși, mari și mici cu privire la angajarea în comportamentul criminal, trăsăturile generale de personalitate (adică căutarea de senzații impulsive, nevrotism-anxietate, agresivitate-ostilitate, activitate și sociabilitate), psihopatie și atitudine față de maltratarea animalelor.

O diferență semnificativă în comportamentul criminal a fost găsită pe baza tipului de deținere a câinilor. Proprietarii de câini vicioși au fost semnificativ mai predispuși să admită comportamente criminale violente, în comparație cu proprietarii de câini mari, proprietarii de câini mici și controale. Eșantionul de proprietar de câine vicios s-a implicat, de asemenea, în mai multe tipuri (de exemplu, violent, proprietate, droguri și statut) de comportament criminal în comparație cu toate celelalte grupuri de participanți. Au fost examinate trăsăturile de personalitate, iar proprietarii de câini vicioși au fost semnificativ mai mari decât cei de control asupra căutării impulsive a senzațiilor. Examinând trăsăturile psihopatice, proprietarii de câini cu risc ridicat au susținut semnificativ mai multe caracteristici ale psihopatiei primare (de exemplu, nepăsare, egoism și tendințe manipulative) decât proprietarii de câini de talie mică.

Studiul a arătat că proprietarii de câini vicioși au raportat mult mai multe comportamente criminale decât alți proprietari de câini și au fost mai mari în căutarea de senzații și psihopatie primară. Pe scurt, a sugerat că deținerea de câini vicioasă poate fi un simplu marker al devianței sociale mai ample. Laurie Ragatz M.A., William Fremouw Ph.D., Tracy Thomas M.A., Katrina McCoy B.S., Vicious Dogs: The Antisocial Behaviors and Psychological Characteristics of Owners, Journal of Forensic Sciences, volumul 54, numărul 3, paginile 699–703, mai 2009. Citiți rezumatul: http://onlinelibrary...1001.x/abstract


Un al treilea studiu a stabilit că proprietarii de rase de câini cu risc ridicat au prezentat mai multe stiluri de gândire antisocială, au un istoric de arestare semnificativ mai mare decât proprietarii altor câini și se angajează în lupte într-un grad semnificativ mai mare decât alți proprietari de câini. Ei au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de tipare generale de gândire criminală, care să corespundă comportamentului criminal real. O altă constatare importantă a venit din acest studiu: rasele vicioase au mușcat cel mai mult, chiar dacă au fost tratate la fel ca rasele nevicioase. Proprietarii de câini vicioși nu diferă de proprietarii altor câini în modul în care erau tratați câinii. Toți câinii au avut aceeași cantitate de timp de interacțiune jucăușă cu stăpânii lor, participarea la cursul de antrenament și durata de timp înlănțuită afară. În ciuda acestui fapt, totuși, rasele cu risc ridicat au fost cel mai probabil să fi mușcat pe cineva (11,5%), urmate de câini de talie mică (9,3%) și câinii mari (3,3%).

Niciuna dintre aceste cercetări nu dovedește că proprietarul cuiva, în special pitbull, Akita, Rottweiler, Chow-Chow sau câine-lup este un psihopat, criminal sau orice altceva. Niciun studiu științific de această natură nu poate înlocui o analiză adecvată și detaliată a psihicului unei persoane și a istoriei comportamentale reale. Cercetarea stabilește, totuși, că orice proprietar special al unei rase de câini cu risc ridicat este statistic mai probabil să aibă trăsăturile și să se angajeze în comportamentul descris în studii.

https://dogbitelaw.c...-vicious-breeds

Edited by Phobos, 18 July 2023 - 19:42.


#59
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020

View PostVarfulOmu2505, on 18 iulie 2023 - 19:20, said:


Tu stii sa citesti sau te alinti ? Totul pleaca de la stapani , ce e greu de inteles ! La stapan tampit iese un caine tampit !
Si daca il formezi agresiv , va fi agresiv ! Hai ca incep sa consum cuvinte degeaba !

#60
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,839
  • Înscris: 08.10.2004
eu o observatie am, de cele mai multe ori asa cum se comporta cainele asa e si stapanul....daca ma duc la cineva in curte si cainele e prietenos..stiu cum e si familia, daca e agresiv...ati prins ideea...

#61
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,232
  • Înscris: 23.09.2005
Sau alt articol tot cu Google Translate, din care am extras esentialul, pentru cine n-a avut chef sa citeasca carnatul de mai sus:

În 2006, Jaclyn Barnes a condus o echipă de cercetători din Cincinnati care a analizat comportamentele proprietarilor de rase de câini cu risc ridicat de agresiune. Mai exact, au colectat date de la grefierul tribunalelor din comitatul Hamilton din Ohio, în căutarea dovezilor privind condamnările penale.

Un total de 166 de proprietari de câini cu risc ridicat au fost comparați cu 189 deținători de câini cu risc scăzut. Proprietarii de câini cu risc ridicat au avut de aproape 10 ori mai multe condamnări penale decât alți proprietari de câini. Defalcând datele pe categorii de comportament infracțional, ei au constatat că proprietarii de câini cu risc înalt aveau șanse de 6,8 ori mai mari să fie condamnați pentru o infracțiune agresivă, de 2,8 ori mai multe șanse să fi comis o infracțiune care implică copii, de 2,4 ori mai multe șanse să aibă violență domestică comisă și de 5,4 ori mai multe șanse de a avea o condamnare legată de alcool în comparație cu proprietarii de câini cu risc scăzut.

...

Primul lucru de remarcat este că această cercetare recentă pare să confirme studiul anterior al echipei din Cincinnati. O diferență semnificativă în comportamentul criminal a fost găsită pe baza tipului de deținere a câinilor. Proprietarii de rase de câini cu risc ridicat au fost semnificativ mai predispuși să admită un comportament criminal violent, în comparație cu proprietarii de câini mari, proprietarii de câini mici și persoanele care nu dețin câini. Eșantionul de proprietari de rase de câini cu risc ridicat a raportat, de asemenea, că s-au implicat în mai multe tipuri de comportament criminal în comparație cu toate celelalte grupuri de participanți de comportament criminal (adică, violent, proprietate, drog și statut).

Adăugarea interesantă la cunoștințele noastre pe care le oferă acest studiu are de-a face cu caracteristicile de personalitate ale proprietarilor de câini cu risc ridicat. În general, proprietarii de rase de câini cu risc ridicat au fost semnificativ mai predispuși să se angajeze în căutarea de senzații și comportamente riscante. Ca grup, erau, de asemenea, mai neglijenți, egoiști și aveau tendințe de manipulare mai puternice. De asemenea, păreau să se angajeze în mai multe comportamente de auto-înfrângere decât proprietarii de câini cu risc scăzut.

O ultimă descoperire supărătoare sugerează că riscul ridicat pentru proprietarii de rase de câini agresivi nu pare să fie atât de bine atașați de câinii lor ca și celelalte grupuri de proprietari de câini. Această concluzie provine din faptul că atitudinile lor au fost mult mai acceptatoare față de maltratarea sau abuzul asupra animalelor decât s-a constatat pentru proprietarii de rase de câini cu risc scăzut de a fi agresivi.

https://www.psycholo...sive-dog-breeds

Deci, ceea ce spun si unii useri aici, e pana la urma adevarat: cum e cainele asa e si stapanul (bineinteles e o generalizare dar in general se adevereste).

Edited by Phobos, 18 July 2023 - 19:52.


#62
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,085
  • Înscris: 11.03.2006

View PostTipiric, on 18 iulie 2023 - 13:12, said:

Nu exista caini de lupta, sunt caini si atat. Asa cum nu exista nici arme albe.

Adanc. Un caucazian e totuna cu un pekinez.

Cocalarul trebuie bagat la puscarie, si politistul de acolo, dat afara. Exista o lege si trebuia aplicata. Cainele declarat la politie, castrat. Ala lasa cainele singur cu lunile si dupa aia se intreaba toti de ce a inebunit.
Un exemplu din asta si toata lumea o sa fie mai atenta. La noi nu se ia niciodata nici o masura, cred si eu ca fiecare face ce are chef.
Tara de manelisti.

Edited by cumparator, 18 July 2023 - 19:54.


#63
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostAlltrack, on 18 iulie 2023 - 19:42, said:

Tu stii sa citesti sau te alinti ? Totul pleaca de la stapani , ce e greu de inteles ! La stapan tampit iese un caine tampit !
Si daca il formezi agresiv , va fi agresiv ! Hai ca incep sa consum cuvinte degeaba !
Cainii nu sunt roboti. Au personalitatea lor data de bagajul genetic.
Nu neaga nimeni influenta stapanului asupra comportamentului, dar ADN-ul e cel care dicteaza in final.

#64
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

View PostBogotta, on 18 iulie 2023 - 13:22, said:

Eu am o pisica de lupta. Are 8 Kg. Il pot inscrie la sumo pentru pisici   :)
O indopi?

#65
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 73,515
  • Înscris: 15.06.2007

View PostPhobos, on 18 iulie 2023 - 16:27, said:

Da, cam asta ar fi solutia, chiar daca nu ar fi pe placul detinatorilor.
las ca sunt destui interlopi care nu au caine ci tigru, leu si tot felul de salbaticiuni.

#66
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Asta e ilegal. Detinerea cainilor, nu e.

#67
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 73,515
  • Înscris: 15.06.2007

View Postpasilla, on 18 iulie 2023 - 20:00, said:


Cainii nu sunt roboti. Au personalitatea lor data de bagajul genetic.
Nu neaga nimeni influenta stapanului asupra comportamentului, dar ADN-ul e cel care dicteaza in final.
o fi ceva si cu ADN ul dar sa nu uitam cat timp a trecut de la domesticirea cainilor. Cainele este oglinda stapanului.

#68
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,839
  • Înscris: 08.10.2004

View Posttfmercedez, on 18 iulie 2023 - 20:43, said:

Cainele este oglinda stapanului.

yeap, my point too...

#69
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

View PostAlltrack, on 18 iulie 2023 - 14:50, said:

Ba chiar exista ! Am o gramada de prieteni care detin rase socotite periculoase si se fac petreceri cu multa lume la ei , nici o problema ! Dar asa au crescut de mici in conditii de socializare ! Desigur daca ii tii in lant sau inchisi , nu mai sunt prietenosi . Am si prieteni la care NU ma duc la cainele lor care desigur e tinut in tarc separat !
La oameni daca esti mai solid esti criminal sau in general niste distrusi si frustrati ? Sunt si oameni ok si dilii , asa e si la caini . Tocmai ce ti-a spus un coleg pe pagina cealalta ca au sarit la el labradori , eu am fost muscat de 2 pekinezi , un maidanez si un pomeranianPosted Image !
In general rasele socotite periculoase sunt agresive cu alte animale , aici e necesar un dresaj special .
Problema e tot la stapani , stii ca nu ii stapanesti , nu ii scoti in public si nu lasi pe nimeni la ei !


Aici e problema mea ! Detin 2 ciobanesti germani care NU sunt din categoria cainilor periculosi dar din cauza unor imbecili care nu au grija de cainii lor se creaza isterii de tipa toti pe strada ''mi-e fricaaa...de ce nu au botnita...de ce...bla...bla'' !
Si problema noastra cu generalizarea a TOT si NU insistarea pe cazul respectiv , cu niste reporteri cretini care cauta doar SENZATIONALUL...CUTREMURATORUL...SOCANTUL , in loc sa se descopere ce si cum !!!

Imi pare rau ca a murit un om , Dumnezeu sa-l ierte dar daca eram in locul lui si vecinul/stapanul ma ruga sa-i hranesc cainele periculos REFUZAM sau conditionam asta de un sistem de hranire/hidratare care sa nu ma puna in pericol ! Sunt foarte curios ce va spune legea , pentru ca vecinul decedat a intrat la caine intr-o curte privata pe propria raspundere ! Semnul de caine periculos era pe poarta !!!
Nu intamplator te-au muscat pechinezii pe tine...


#70
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,237
  • Înscris: 07.02.2003

View PostTipiric, on 18 iulie 2023 - 13:12, said:

Nu exista caini de lupta, sunt caini si atat. Asa cum nu exista nici arme albe.
Gresesti... exista, cauta "fight dog" Posted Image Nu te lua dupa propaganda de spalare a unor posesori. Cainii de lupta sunt rase special create genetic prin incrucisari si au caracteristici fizice unice, labe groase, muscularura serioasa in special la gat si trunchiul superior, deasemenea dentitie mai capabila. Prin aceste incrucisari s-au modificat si caracteristicile comportamentale. Diferenata principala intre un caine de lupta si unul obisnuit este ca cel de lupta niciodata nu va renunta, nici daca-l lovesti cu ranga nu va fugi, va lupta pana la moarte... adica ce se si observa in tot felul de filmulete de pe net. Nu o sa vezi asa ceva la un labrador.

Deci nu are nicio importanta ca-l ai de mic, ca-l inveti tu sa fie nustiu cum, imediat cum il sacaie ceva intra in mod auto-rage, isi omoara fara menajamente si stapanul.

Edited by andreic, 18 July 2023 - 21:10.


#71
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Posttfmercedez, on 18 iulie 2023 - 20:43, said:

o fi ceva si cu ADN ul dar sa nu uitam cat timp a trecut de la domesticirea cainilor.
Mai curand ma refeream la varietatea genetica, decat la ADN-ul ancestral.

#72
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,495
  • Înscris: 15.09.2010

View Postradunic, on 18 iulie 2023 - 16:53, said:

Indiferent de rasă, cîinele îl ai cum îl crești. Mai degrabă îmi e frică de ăia mici crescuți isterici decît de un bull terrier educat cum trebuie.
Aia mici sunt fricoși și de aceea sunt mult mai dispuși să muste . Dar una e sa muste unul de 4-5 kile și alta e sa te muste unul de 30 de kile. Cred ca victima i-a făcut ceva de a fost atacat. Ori era băut. Câinii nu suporta persoanele amețite de băutura.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate