Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Butasi smochin
Last Updated: May 13 2024 16:50, Started by
chipuc
, Jun 03 2023 09:00
·
12
#37
Posted 12 September 2023 - 16:56
subway_guru, on 12 septembrie 2023 - 13:09, said:
Am uitat sa mai intreb ceva care sa ne lamureasca si anume cate smochine COAPTE ati putut culege ca in fond pentru asta se cultiva smochinii, nu ca sa faca umbra pamantului!!! Cate au lasat graurii. Anu asta smochinii au rodit in prostie. Dar de vre-o saptamana au aparut graurii; pana acum au fost plecati. Am cules cca un kg intr-o zi, si mai era pe atat dar semicoapte. a doua zi nu mai era nimic. Acum ma duc in fiecare dimineata si culeg 2-300g chiar si semicoapte. vreau sa-i dezobisnuiesc de smochine:) |
#38
Posted 12 September 2023 - 17:10
As mai face niste precizari, plantele sensibile pe timpul iernii trebuie ferite de vanturile reci, de umiditate excesiva si de variatiile puternice de temperatura si insolatie pe parcursul aceleiasi zile.
Dar problema nu e asta…invelind putem atenua. Smochinul produce doua recolte, prima numita breba pe ramurile lemnificate din anul precedent, ce se coace cam la sfarsit de august si a doua pe ramurile din anul curent, fructificare ce pentru a ajunge la maturitatea de consum necesita vreme calda si frumoasa pana pe la sfarsit de noiembrie (loterie curata!) Va dau dreptate ca e mai usor sa invelesti si sa dezvelesti decat sa depui efort fizic sa culci la pamant, sa recepezi, sa bilonezi si sa dezbilonezi dar inclin sa le dau dreptate celor de la horticultura si sa am trei-patru ramuri de rod bogat si nu sa ma aleg cu niste smochinute necoapte, insipide si practic necomestibile, ca frunze moarte si lemnisoare pentru compost am destule. Macar de ar fi smochinul o planta decorativa ce iese in evidenta prin ceva dar nu e! Asta si in conditiile revenirii lui El Nino si avertismentelor meteorologilor ca ne asteapta episoade climatice atipice cu secete prelungi, ploi si inundatii grave iar pe timpul iernii viscole, zapezi ori geruri arctice. In conditiile astea incerte ar fi si o cale de mijloc, de imbinare a celor doua metode dar inseamna munca dubla cu rezultate pe jumatate… Pana la urma e vorba de a pastra nedegerati mugurii floriferi de breba ca sa te dedulcesti cu smochine coapte. Edited by subway_guru, 12 September 2023 - 17:13. |
#39
Posted 12 September 2023 - 17:35
Eu am incercat cu coceni. Facuta gluga serioasa ca mai aveam animale pe atunci si nu rezistau, in majoritatea anilor porneau sa dea de la nivelul solului. Timpul s-a schimbat si de vre-o cinci ani incepand cu sfarsitul lui iulie am smochine coapte pana da bruma (anul acesta de la sfarsitul lui august). in februarie am bagat drujba in majoritatea pentru ca au scapat de sub control si s-au dezvoltat prea mult (peste 7m), nu mai puteam culege. Am lasat cativa mai micuti pe care in iarna aceata o sa ii retez pentru ca au recuperat .
Primavara atipica de anul acesta si-a spus cuvantul, inmuguririrea s-a amanat cu un interval de doua saptamani intre cele doua locuri unde am smochine, iar distanta nu este decat de 1Km (curentii de aer) toti fiind din acelasi drajon. In concluzie eu am renuntat sa ii mai protejez avand acelasi rezultat protejati sau nu. Drajonul poate sa rodeasca din primul an si in al doilea an ai o tufa serioasa daca nu este afectat de iarna. |
#40
Posted 12 September 2023 - 17:53
Deci voi ziceti ca preferati sa-i inveliti ori sa-i lasati in voia mamei natura sa se descurce singuri?
Eu mi-am procurat cateva soiuri diferite pe care sa le plantez in aceasta toamna si am de gand sa testez mai intai metoda lenesului do-nothing sa-i vad cum se comporta la microclimatul meu si apoi mai vedem. Locul destinat lor e insorit si irigat, nu-mi fac probleme de supravieture a radacinilor, am in curte unul plantat acum mai bine de douazeci de ani, lasat in voia soartei, nici udat nici protejat, in loc puternic umbrit, a supravietuit cu bravura dar nici smochine nu am mancat de la el si as vrea totusi sa gust niste smochine din propria-mi curte. Edited by subway_guru, 12 September 2023 - 18:07. |
#41
Posted 12 September 2023 - 18:12
Am un vecin in apropiere care are cativa smochini in curte. El merge pe metoda invelit si se lauda ca mananca smochine…ceea ce m-a incurajat sa incerc si eu!!!…dar o iau usor, ca nu am nimic de pierdut. Singurul dezavantaj al locului ales de mine e ca nu e protejat de vant.
Edited by subway_guru, 12 September 2023 - 18:16. |
#42
Posted 12 September 2023 - 18:28
#43
Posted 12 September 2023 - 20:11
Langa Timisoara merg neinveliti. Singuru lucru care-l fac e sa le limitez cresterea.
De inghetat nu ingheata sa moara planta. Dar pot ingheta lastarii tineri, caz in care fac o singura recolta pe an in septembrie. lafel si daca sunt taiati de tot. vor emite lastari de 2m si fac smochine pe ei. Daca scapa lastarii de inghet, fac doua recolte: una vara si una toamna. Bineinteles,vorbim de soiuri adaptate la noi. sunt si soiuri care nu cresc la noi. |
#44
Posted 13 September 2023 - 06:34
Asta este discutabil cumva. Nu vreau sa polemizez cu Padre...
De ex. exista smochinul Bornholm. Isi ia numele de la insula daneza cu acelasi nume si este soiul de smochin care creste si este cultivat in Danemarca. Cica rezista la -30 de grade. Numai ca el este la origine soiul Black Turkey originar din Turcia. Gurile rele zic ca este identic. Danezii nu neaga, dar zic ca l-au selectionat, aclimatizat si de asta l-au renumit. |
#45
Posted 13 September 2023 - 07:19
Subway_guru, in ce zona stai?
Eu stau 20 km nord de Bucuresti. Am pana acum 8 smochini, diverse soiuri, 5 pe rod, soiuri diferite, cel mai batran este din 2017, plantat in gradina in 2019, primul rod in 2020. Toti tunsi anual, niciunul protejat iarna, de la sfarsitul lui iulie culeg din ei. Desi pomii sunt tineri, culeg cam 500 - 600 grame din fiecare la 2 zile, undeva la 2,5-3 kg la fiecare 2 zile. Tinand cont ca pomii rodesc incepand cu jumatatea lunii iulie si pana tarziu in octombrie, cu un varf de sezon (maxim de productie) din August si pana in Septembrie, eu zic ca productivitatea este foarte buna. UIte-l pe cel mai batran dintre ei, impreuna cu productia lui la 2 zile: Dotatto.jpg 279.24K 21 downloads IMG_20230912_172646.jpg 440.83K 17 downloads IMG_20230912_173159.jpg 95.65K 13 downloads Si productia din cei 5 (unul din ei are 50 cm inaltime, 4 sarpante si produce), la fel la 2 zile: IMG_20230912_173315.jpg 115.4K 14 downloads Edited by MirceaDWC, 13 September 2023 - 07:24. |
#47
Posted 13 September 2023 - 07:25
Mananc! Nu e zi sa nu mananc cel putin 600-700 de grame! Fac si gem/dulceata, usuc pentru iarna. Am ce face cu ele
|
#48
Posted 13 September 2023 - 08:53
De locuit locuiesc la Bucuresti dar gradina e la jumatatea distantei Bucuresti-Ploiesti langa garlele Snagovului.
Am spus ca intai incep cu neprotejat, n-am temeri ca ar putea ingheta radacina, e verificata treaba. Singura grija e ca terenul nu e protejat de vanturile reci dar si asta se poate rezolva cu o mica perdea de gard verde, am destula experienta cu plantele mai sensibile la frig si sunt pregatit cu un plan B pentru orice situatie. Am procurat mai multe soiuri ca sa vad ce soiuri se aclimatizeaza mai bine la conditiile mele. O sa vad la vara rezultatele ca sa pot trage primele concluzii… Edited by subway_guru, 13 September 2023 - 09:08. |
#49
Posted 13 September 2023 - 09:52
Dulceata e preferata mea!!! Poate nu am eu soiul care trebuie dar la mine in familie nu se omoara nimeni cu fructele proaspete. Poti sa ne spui cum le usuci te rog? Ai masinarie de-aia de uscat sau cu metode traditionale la soare?
|
#50
Posted 13 September 2023 - 10:01
Tare-s curios...
La noi sunt rafturi intregi cu dulceata din ultimii 4 ani. Kinderii nu se dau in vant, iar baby kinder este prea mic. Poate dulceata de smochine sa aibe un succes mai mare? Acelasi lucru nu se poate spune insa despre afinata, visinata, coacazata si... ultima venita, murata! SI nu inteleg ca trebuie sa astepte... Se poate face ceva tare din smochine? Eu acum mananc 2-3 mere si 1-2 pere pe zi. Plus ca incep sa se coaca piersicile... si prunele! Unde sa mai bag in mine si smochine? Usuci, usuci, dar cum le pastrezi uscate? Edited by adip1962, 13 September 2023 - 10:11. |
#51
Posted 13 September 2023 - 10:22
Subway_guru - Merge fara frica! Sunt si mai la nord livezi de smochini. Atat sa ai grija ca fiind in camp mai ai si iepuri si alte lighioane, deci trebuie ingrijire specifica de livada. Atentie la soiuri, multe sunt f pretentioase, au nevoie de multa apa, rodesc tarziu, avorteaza fructele la cea mai mica carenta samd
Adi & Gabi - uscator de fructe gorenje (dar e gama larga de asa ceva), dureaza cam 18-20 ore sa le usuci, dupa aia in pungi cu zip lock si in dulap pana cand se halesc. Se pot usca si in cuptor electric, cca 6-0-70 grade temperatura, cu ventilatie, dureaza cam 8-9 ore minim. Evident ca se poate prepara si rachiu de smochine, se poate si distila de doua ori sa obtii ceva mai tare, insa nu sunt fan. Le prefer proaspete. Tin si in congelator bine, pentru salatele de fructe. |
|
#52
Posted 13 September 2023 - 10:45
Butasii pe care-i am au 30-60cm si au fructe destul de bine dezvoltate. Daca toamna asta e o vara indiana prelungita fara episoade iernatice subite s-ar putea sa am fructe complet coapte crescute la ghiveci!
Edited by subway_guru, 13 September 2023 - 10:46. |
#53
Posted 13 September 2023 - 11:27
Daca la inceput de august fructele erau de marimea unei cirese, se vor coace. Fiind vorba de butasi, presupun ca sunt in ghivece, deci trebuie hraniti, sa nu pierzi asta din vedere. Si sa nu lasi mai mult de 2 fructe, ca interesul tau este sa dezvolti maxim radacinile.
|
#54
Posted 13 September 2023 - 11:34
Deocamdata nu le-am facut nimic in afara de a-i scoate la soare si a-i uda. Am de gand sa-i plantez ceva mai adanc si eventual sa-i bilonez un pic, n-are ce sa le strice, smochinii dau usor radacini adventive din tulpina.
Cum am spus, sunt pregatit cu solutii pentru orice situatie de urgenta! Multumesc pentru incurajari, inseamna ca sunt pe drumul cel bun! De fertilizat nu-i voi fertiliza, nu vreau sa incurajez cresteri tardive de toamna… Edited by subway_guru, 13 September 2023 - 11:41. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users