Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Completare formular Detalii Tehni...

Investitie intro firma

Buget de vis: ce caravana sa aleg...

Caut un VPN gratuit si un Antivir...
 ajutor VPN

Sfaturi montaj folie antivapori l...

Sistem audio recomandat

Borseta barbateasca
 Ce este cu declaratiile cerute ce...

Focul bacterian,basicarea,mucegai...

infectie zona inghinala

Dua Lipa - Training Season
 Informatii complete despre servic...

tema circuite

Voua va merge sa va logati pe git...

Fara curent casetofon Dacia Dokker
 

Butasi smochin

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
156 replies to this topic

#73
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,078
  • Înscris: 28.02.2006
Nu am Simian. In rest le am asa:
1 Brunswick
1 Dotatto
2 Svinita
1 Miciurinskaya 10
Astia pe rod.
Nu au rodit inca:
1 Soi necunoscut din Grecia
1 Soi necunoscut din Croatia
1 Soi necunoscut din Italia
1 Ice Cristal (plantat acum 2 ani)


Toti, la 20 km nord de Bucuresti ierneaza neinveliti de cel putin 3 ani (Dotatto de 4 ani). Fructele le am aici ca sa le vezi dimensiunea. Svinita si Miciurinskaya nu se preteaza grozav la uscat pentru ca au semintele foarte tari. Ca si dulceata (la coacere finala vorbim), din ce a rodit pana acum, ordinea ar fi Dotatto, Brunswick, Svinita, Miciurinskaya. Ca si gust, aroma ordinea ar fi Dotatto, Svinita, Miciurinskaya, Brunswick. La conservare se preteaza toti, cu un plus pentru Miciurinskaya si Svinita, unde fructele sunt ceva mai mici si se aseaza frumos in borcan. Toate, fara exceptie, se preteaza la congelare si merg super fain in salata de fructe, tarte, iaurt etc.

Edited by MirceaDWC, 20 September 2023 - 15:18.


#74
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
La mine smochinul continua sa coaca fructele la foc continuu, scot zilnic aproape 1 kg din el. Smochinul are putere mare de regenerare si aceasta proprietate a lui trebuie exploatata in cresterea eficientei productiei cu ajutorul taierilor severe, care sa genereze lastari de regenerare, care vor creste mult timp pana spre toamna si care vor forma la baza fiecarei frunze cate 1 smochina, uneori si 2. Lasat netaiat smochinul produce rapid rod, dar treptat cu timpul cresterile devin din ce in ce mai mici si productia se concentreaza intr-o perioada tot mai scurta, pe cand prin taieri se pot obtine smochine coapte si pe parcursul a 3 luni de zile.
Asta al meu se poate vedea ca mai are destule fructe de maturat pana in varful lastarilor, deci se vor mai coace si prin octombrie, mai ales ca vremea pare sa se mentine in continuare calda si favorabila coacerii.
Cresterile s-au oprit de ceva vreme, pentru ca de la jumatatea lui iulie l-am udat mult mai putin, din cauza ca pana atunci il udasem mai mult si din cate am vazut soiul asta al meu pe care-l am mostenire de la vechii proprietari, pare ca nu prea suporta bine udarile si apar mai frecvent decolorari/cloroze pe frunze si pe fructe.
De fapt nu e chiar adevarat ca smochinii n-ar avea boli sau daunatori, anul asta aparand chiar si niste omizi fara par, care se hranesc cu frunzele de smochin, insa daunarile nu sunt majore, dar se pare ca exista si niste acarieni si virusul mozaicul smochinului care afecteaza smochinii din intreaga lume, iar rezultatul afectarii de catre virus ar fi chiar acea clorozare care apare in diferite forme pe frunzele si fructele smochinilor. Acarienii ar ajuta la raspandirea virusului de la zonele infectate spre cele sanatoase.
In afara de astea, am mai vazut in unele smochine si niste viermi, dar fiind larve de betive, care ataca fructele foarte coapte si trebuie atentie la ele sa nu fie lasate prea mult sa se strice prin pom, altfel devine atractie la betive.
Mai mult, betivele am vazut ca ataca masiv la mine in zona si zmeura, deci imediat cum boabele de zmeura se coc mai bine incep sa se inmoaie, se umplu cu zeama si cu viermi inauntru, nu doar unul, ci fara numar in fiecare boaba de zmeura.
Inca nu pun la socoteala musca neagra a smochinului, care aia este un daunator specific smochinului si duce la viermuirea fructelor, ca deocamdata nu stiu daca a ajuns si la mine in zona, dar pare sa promita mult si asta odata cu incalzirea climatica si transformarea zonelor de campie intr-un habitat foarte favorabil acestui pom de origine mediteraneana.
Ce am observat la smochinul meu este faptul ca singurul element care limiteaza supravietuirea partii aeriene este temperatura minima absoluta inregistrata pe parcursul iernii, smochinul meu nerezistand la temperaturi mai coborate de -14 grade. In urma cu 20 de ani sau si mai mult inveleam smochinul cu coceni, pe atunci ii puneam si plastic in cap si cand il dezveleam primavara avea deja smochine si apoi vara le cocea foarte bine, deci trecea in felul ala cu bine peste iarna, cu toate ca nu era bine din cauza plasticului care inauntru provoca umezeala.
Insa in ultimii ani ca urmare a incalzirii climei si a imblanzirii iernilor nu am mai avut temperaturi mai coborate de -12 grade si datorita acestui fapt toata partea aeriana a supravietuit in ultimii ani si nu am avut degeraturi nici macar la varful ramurilor, iar smochinii nu i-am mai invelit deloc.
Nu am observat sa fie afectat smochinul de variatiile de temperatura, ci doar de temperaturile minime inregistrate. Ca exemplu, desi luna martie a fost calda in ansamblu si cu temperaturi de 20 de grade spre final de luna, totusi la finalul lunii a fost un val de aer rece, iar pe 30 martie am avut -6 grade, caisii erau infloriti total si au pierdut rodul, piersicii au pierdut rodul unii aproape total, altii doar partial in functie de cat erau infloriti, iar ciresii, visinii, merii, perii desi nu erau infloriti au pierdut si ei o buna parte din mugurii de rod din cauza evolutiei inaintate la care ajunsesera, insa am constatat o sensibilitate crescuta la speciile care infloresc mai tarziu, asta din cauza ca acele specii sunt surprinse de valuri reci problematice in stadii avansate mult mai rar decat speciile care infloresc foarte devreme.
Smochinul insa nu poate fi surprins de aceste raciri tarzii de primavara, deoarece el pleaca greu in vegetatie si nu se pune problema sa se compromita in felul asta, deci anul asta smochinul a compensat "saracia" provocata de acea racire de la finalul lunii martie.
Fluctuatiile de temperatura care pun probleme pomilor fructiferi in general sunt referitoare la comparatia intre minimele termice inregistrate de-a lungul unei perioade, nu in functie de oscilatia de temperatura zi-noapte.
De exemplu, considerand ca suntem in repausul vegetativ din timpul iernii si mugurii inca n-au inceput sa se umfle, atunci rezistenta pomilor la temperaturi foarte scazute poate sa scada daca apare o perioada cu temperaturi foarte ridicate si apoi vine o racire brusca, insa pentru asta ar trebui sa avem de exemplu azi o minima de +5 grade, iar maine direct -20 sau pe aproape, altfel daca avem azi +5, maine -8, poimaine -20 ca temperaturi minime, atunci s-ar putea ca pierderile sa fie mult mai mici.
Oricum, pierderile majore de recolta se produc intotdeauna numai din cauza temperaturilor scazute de la inflorire sau din preajma acelei perioada, pentru ca in acel stadiu exista niste limite foarte sensibile si daca temperaturile scad mai multe grade sub zero, atunci florile sunt compromise invariabil si nu exista nicio posibilitate de adaptare la temperaturi mai scazute.
Pierderile din cauza fluctuatiilor masive ale temperaturilor minime din perioada de repaus vegetativ cand mugurii nu au inceput sa se umfle sunt mai mult de cercetat prin stabilirea viabilitatii mugurilor de rod, dar ele in general nu afecteaza productia.

[ https://i.postimg.cc/pWKmTBq9/DSC07336.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://i.postimg.cc/Pdqv4Yrc/DSC07335.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ https://i.postimg.cc/3r7dDDct/DSC07337.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


View Postsubway_guru, on 12 septembrie 2023 - 17:10, said:

As mai face niste precizari, plantele sensibile pe timpul iernii trebuie ferite de vanturile reci, de umiditate excesiva si de variatiile puternice de temperatura si insolatie pe parcursul aceleiasi zile.
Dar problema nu e asta…invelind putem atenua.
Smochinul produce doua recolte, prima numita breba pe ramurile lemnificate din anul precedent, ce se coace cam la sfarsit de august si a doua pe ramurile din anul curent, fructificare ce pentru a ajunge la maturitatea de consum necesita vreme calda si frumoasa pana pe la sfarsit de noiembrie (loterie curata!)
Va dau dreptate ca e mai usor sa invelesti si sa dezvelesti decat sa depui efort fizic sa culci la pamant, sa recepezi, sa bilonezi si sa dezbilonezi dar inclin sa le dau dreptate celor de la horticultura si sa am trei-patru ramuri de rod bogat si nu sa ma aleg cu niste smochinute necoapte, insipide si practic necomestibile, ca frunze moarte si lemnisoare pentru compost am destule. Macar de ar fi smochinul o planta decorativa ce iese in evidenta prin ceva dar nu e!
Asta si in conditiile revenirii lui El Nino si avertismentelor meteorologilor ca ne asteapta episoade climatice atipice cu secete prelungi, ploi si inundatii grave iar pe timpul iernii viscole, zapezi ori geruri arctice.
In conditiile astea incerte ar fi si o cale de mijloc, de imbinare a celor doua metode dar inseamna munca dubla cu rezultate pe jumatate…
Pana la urma e vorba de a pastra nedegerati mugurii floriferi de breba ca sa te dedulcesti cu smochine coapte.
Smochinele breba incep la al meu sa se coaca de obicei pe la inceput de iulie, iar cele de pe cresterile anului curent incep pe la inceput de august, anul asta incepand ceva mai tarziu, cele de pe lastarii in crestere au inceput spre jumatatea lui august, dar de atunci incontinuu am smochine.
La al meu, care nu stiu ce soi este, dar probabil ceva clasic romanesc de prin zona, ceva derivat din vreun dotatto productia breba este foarte mica, doar simbolica, de cateva smochine, insa alte soiuri am vazut ca fructifica foarte bine la breba.
Am mai luat si eu in ultimii 1-2 ani mai multe soiuri de smochin, pentru ca am vazut ca smochinul a devenit o cultura foarte interesanta in conditiile disparitiei iernilor din tara noastra, mai ales de aici din sud.
Ca idee insa, cel mai bun loc pentru un smochin ar fi langa peretele unei case pe partea insorita a casei, evident, pentru ca acolo sa fie niste temperaturi mai ridicate cat de cat daca e sa apara niste nopti mai reci.
Insa in general temperaturile cele mai scazute se inregistreaza pe cer senin si calm atmosferic, deci intr-o noapte rece ar trebui sa te rogi sa bata vantul mai tare, pentru ca altfel calmul atmosferic produce inversiunea termica la sol si scaderea accentuata a temperaturii, iar vantul amesteca straturile atmosferice si nu lasa sa scada temperatura foarte mult.
Exista si masini speciale de facut vant in livezi, care sunt folosite in caz de brume la inflorire, curentul de aer in miscare impiedicand supraracirea si inversiunea termica a aerului din apropierea solului in caz de calm atmosferic. Deci tot ce nu-ti doresti intr-o noapte de iarna rece este sa fie cer senin, calm atmosferic si strat de zapada consistent, pentru ca asta determina scaderea temperaturii cu mult mai mult decat in lipsa zapezii, asta in caz ca smochinul este neinvelit.
Poate zapada consistenta aruncata morman la baza smochinului ar putea sa protejeze contra degerarii acelei parti bazale, care apoi sa produca lastari de regenerare si sa nu mai fie nevoie de invelire, dar asta nu este o certitudine ca ar functiona, ca eu nu am vazut in vreo iarna rece din trecut sa scape in felul asta partea acoperita cu zapada, dar poate nici n-am dat atentie prea mare acestei metode de protectie.
https://agrobiznes.m...tru-livezi.html

Edited by Vincentiu_1981, 23 September 2023 - 01:38.


#75
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,488
  • Înscris: 27.01.2012
Pentru un microclimat urban bucurestean sunt de acord cu tine dar gradina mea e ceva mai spre nord, în camp deschis expus la crivăț si in apropiere de o vale cu un iaz ce iarna devine frigider.
Am avut uneori surpriza să-mi piara degerate plante autohtone extrem de rezistente gen lemn câinesc!

Edited by subway_guru, 23 September 2023 - 12:10.


#76
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Sunt si eu de acord cu tine ca in zona Bucurestiului e mai cald decat in camp deschis, insa principiile pe care le-am spus cu realizarea conditiilor de temperaturi scazute sunt general valabile, adica e mai cald atunci cand bate vantul decat cand este calm atmosferic si cer senin pe timp de noapte, iar pentru limitarea scaderii temperaturii intr-un anumit loc nu trebuie blocat vantul, pentru ca asta va avea efect de scadere a temperaturii de fapt, ci trebuie blocata radiatia terestra de pe timp de noapte, care este cea raspunzatoare cu racirea aerului din apropierea solului, iar asta se face fie prin construirea unui adapost, deci un plafon deasupra mai limiteaza din scaderea temperaturii, fie plantarea langa o casa, dar numai pe expunerea sudica spre soare, care si ea blocheaza partial pierderea de caldura de la suprafata solului pe timp de noapte, pentru ca langa cladiri o parte a cerului este obturata.
In vai intotdeuna este mai rece decat mai sus pe un deal, unul din motive fiind si calmul atmosferic care se instaleaza in vale si acumularea aerului rece in zona de jos a vaii, insa daca bate vantul cat de cat, atunci inversiunea termica la sol nu se va putea forma.
Iar eu la mine in gradina am constatat ca in sezonul rece atunci cand adie vantul usor pe timp de noapte dinspre casa si e cer senin, adica dinspre vest sau sud-vest, temperaturile minime sunt mai scazute prin raportare la statia Baneasa, decat daca adie dinspre nord-est, adica dinspre spatiul mai liber si asta probabil tocmai din cauza blocarii partiale a vantului de catre casa si a acumularii mai mari de aer rece in spatele casei, acea zona fiind umbrita la mine si din cauza asta pierd rodul la caisi frecvent primavara la inflorire.
Deci cine are posibilitatea sa planteze plante sensibile la baza unui deal sau in jumatatea superioara ar trebui sa planteze mai sus, pentru ca acolo circulatia aerului este mai intensa si temperatura nu scade atat de mult, asta fiind si motivul pentru care vita de vie care este sensibila la ger merge bine pe dealuri.
Oricum, ce spuneam de smochin este general valabil pentru tot sudul tarii, pentru ca-n ultimii ani temperaturile minime nu au mai scazut in general sub -14 grade, poate doar izolat s-a intamplat asta si ca urmare toti smochinii din sudul tarii au supravietuit neinveliti indiferent de locatia lor, poate doar izolat sa fi aparut prin unele zone probleme.

#77
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View PostVincentiu_1981, on 23 septembrie 2023 - 15:19, said:

....In vai intotdeuna este mai rece decat mai sus pe un deal, unul din motive fiind si calmul atmosferic care se instaleaza in vale si acumularea aerului rece in zona de jos a vaii, insa daca bate vantul cat de cat, atunci inversiunea termica la sol nu se va putea forma........
Daca le spui asta vecinilor mei de la tara, aia care-s de-ai locului si nu bucuresteni, mananci bataie!
Proprietatea mea e in partea de sus a dealului, jos este un rau si o vale care se prelungeste in nord si sud urmand albia raului. Acum 3 ani, cand prunii erau in floare, a venit un ger, tot ce-a fost pe deal a murit. Astia de sus, fara-o pruna-n pomi, ne uitam ca prostii la curtile celor din vale. Trebuiau sa sustina crengile sa nu se rupa de la cat de multe prune aveau. Sti cum este la tara, cerealele, legumele etc. pot sa nu se faca, dar daca tuica nu e... e jale!
Asa ca teoria nu e mereu valabila.

Edited by adip1962, 23 September 2023 - 15:39.


#78
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,488
  • Înscris: 27.01.2012
In realitate e vorba de inertia termica si de pierderile de caldura, restul e vorbarie…

#79
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,671
  • Înscris: 30.08.2006
Cele mai reci zone din tara sunt la Intorsura Buzaului si Miercurea Ciuc. Ambele localitati sunt intr-o vale inconjurata de munti. Primavara cele mai ridicate temperaturi se gasesc in zonele de deal si Dobrogea. Aerul cald desloca cu greutate aerul rece care se acumuleaza in depresiuni. In cazul deplasarii rapide a unei mase de aer rece, zonele cele mai inalte sunt  primele afectate urmand ca aerul mai cald captiv in vale sa se raceasca treptat. Dupa o saptamana calda e normal ca racirea brusca sa afecteze rapid zona inalta.

Edited by Leo2006, 23 September 2023 - 18:42.


#80
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

View Postadip1962, on 23 septembrie 2023 - 15:33, said:

Daca le spui asta vecinilor mei de la tara, aia care-s de-ai locului si nu bucuresteni, mananci bataie!
Proprietatea mea e in partea de sus a dealului, jos este un rau si o vale care se prelungeste in nord si sud urmand albia raului. Acum 3 ani, cand prunii erau in floare, a venit un ger, tot ce-a fost pe deal a murit. Astia de sus, fara-o pruna-n pomi, ne uitam ca prostii la curtile celor din vale. Trebuiau sa sustina crengile sa nu se rupa de la cat de multe prune aveau. Sti cum este la tara, cerealele, legumele etc. pot sa nu se faca, dar daca tuica nu e... e jale!
Asa ca teoria nu e mereu valabila.
Corect ce spui, se poate intampla si asta, atunci cand masa de aer rece care vine se manifesta mai ales la altitudine, iar asta se intampla la inceputul racirii, numai ca dupa aceea daca masa rece se stabilizeaza, temperaturile care se inregistreaza in zonele din vai sunt cu mult mai coborate decat cele de pe deal, iar ca regula generala intr-un sezon rece daca compari temperaturile minime absolute inregistrate in zona de sus a unui deal cu cele care se inregistreaza spre baza dealului sau in vale, vei constata intotdeauna temperaturi mult mai coborate jos in vale.
Cand s-a intamplat fenomenul despre care spui cu compromiterea pomilor sus a fost vorba despre trecerea rapida a unei mase de aer rece, iar stabilizarea masei reci nu s-a produs, pentru ca in zilele urmatoare acelei raciri nu au mai fost conditii de temperaturi scazute, altfel aia de jos o incasau si mai rau.
La racirile de primavara problematica poat fi si zona dealurilor pentru pomii fructiferi care infloresc, numai ca daca discutam despre smochin, atunci plantarea lui in partea de sus a unui deal va fi cu mult mai avantajoasa decat plantarea in partea de jos, in vale, pentru ca jos se vor atinge temperaturi minime pe parcursul iernii mult mai coborate decat sus, in timp ce sus daca mai apar raciri pasagere primavara smochinii nu vor fi afectati, pentru ca ei pleaca tarziu in vegetatie.

Edited by Vincentiu_1981, 23 September 2023 - 19:40.


#81
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,089
  • Înscris: 19.01.2004
Au inceput sa cinte gugustiucii a off-topic.
Boala grea, pare-se.

#82
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,488
  • Înscris: 27.01.2012
Am o dilema cu smochinii la ghiveci, sa-i plantez acum sau sa mai astept până-si pierd frunzele?
Ce mă sfatuiti?

#83
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,078
  • Înscris: 28.02.2006
In teorie, daca planytezi cu tot pamantul din ghiveci o poti face oricand. Eu am plantat unul saptamana trecuta, la fel, cu pamant cu tot.

#84
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,028
  • Înscris: 17.03.2005

View PostMirceaDWC, on 25 septembrie 2023 - 09:41, said:

In teorie, daca planytezi cu tot pamantul din ghiveci o poti face oricand. Eu am plantat unul saptamana trecuta, la fel, cu pamant cu tot.
Teoria e ca hârtia, suporta orice.
Practica e nițel mai complicata.
În principiu când plantezi din ghiveci ar trebui sa fii foarte atent la rădăcini și sa rupi ghemul de rădăcini incalcite/peruca aflate la baza ba lotului și uneori și pe laterale.
Dacă nu faci asta e cam problematica treaba.... Depinde și cst au stat pomii în vase și cât de viguroși sunt ca specie/portaltoi.

Ca fapt divers sunt specii mai la extremitatea spectrului și care te învață importanta orientării corecte, naturale, a rădăcinilor. Căpșunile e un exemplu bun în acest sens.

Așadar, umblând la rădăcină, în funcție și de starea balotului, provoci un stres plantei, dacă plantezi varaspre exemplu e foarte posibil sa ainvlceva probleme cu pomii și în general prinderea nu e chiar o chestie facila și fără hopuri.

Lăsând partea asta l o parte, având în vedere ca deja e toamna și stresul indus de vreme e minim, as spune ca e ideal pt plantat ghivece pt simplul motiv ca solul e cald iar căldură este principalul factor care favorizează activitatea rădăcinii.
Prindere înseamnă în primul rand acest lucru, nu rădăcina plantei se adaptează și se ancorează în substrat, începe sa crească și practic "planta se ia de pământ" cum se zice la tara.




#85
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Daca ai tinut pomul in ghiveci si nu l-ai fertilizat, nu exista riscul sa nu aibe resurse suficiente pentru iarna si intrarea in vegetatie la primavara?

#86
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,488
  • Înscris: 27.01.2012
Fertilizarea a făcut-o pepinieristul, sunt achizitionati de curand. Fertilizarea toamna în vegetatie e contraindicata, nu lasa planta sa intre în repaosul normal la timp.

Edited by subway_guru, 25 September 2023 - 11:30.


#87
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,078
  • Înscris: 28.02.2006
Eu cand plantez din ghiveci fac groapa, evident mai mare si mai adanca, apoi adaug pe fund pamant afanat (la smochini pun pietre :) ) umplu groapa cu apa, apoi scot cu grija planta noua din ghiveci (ud pe marginea ghiveciului cu multa apa sa alunece usor afara) o asez si o centrez in groapa plina de apa si adaug pamant pe margine pana cand e gata. N-am dat gres cu niciunul facand asa. Iar smochinul e destul de tare la capitolul asta, si 3-4 mustati daca are si tot se prinde.

View Postadip1962, on 25 septembrie 2023 - 10:58, said:

Daca ai tinut pomul in ghiveci si nu l-ai fertilizat, nu exista riscul sa nu aibe resurse suficiente pentru iarna si intrarea in vegetatie la primavara?
Nu.

#88
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,488
  • Înscris: 27.01.2012
Terenul meu are suficienti nutrienti, n-am de ce sa mai adaug, ce e prea mult strica mai ales la smochini!

#89
chipuc

chipuc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 318
  • Înscris: 16.10.2010
Butasii de smochin de i-am prins in vara vad ca au inceput sa rodeasca: las fructele sa creasca sau e mai bine sa le tai?
Nu i-am pus in pamant, o voi face in primavara, acum sunt toti in ghivece.

Attached Files



#90
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,457
  • Înscris: 28.12.2010
Eu le-as taia.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate