![]() |
Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Butasi smochin
Last Updated: Nov 02 2023 14:27, Started by
chipuc
, Jun 03 2023 09:00
·
10

Posted 03 June 2023 - 09:00

Buna ziua!
E bine de stiut de la bun inceput ca nu sunt un cunoscator in domeniul propagarii plantelor. ![]() Zilele trecute ma plimbam printr-un catier din Bucuresti si am taiat o mica crenguta de smochin ce atarna peste un gard. Era destul de subtire si nu f lunga, am incercat sa fac din ea doi butasi, aprox. 10 cm si cu cate doua noduri pe fiecare. In partea de jos, sub nod, am curatat usor scoarta pana am ajuns la cambiu dupa care i-am introdus in stimulator de inradacinare iar sus, la taiatura, am folosit o solutie de protectie a ranilor. Intr-un final, i-am pus in pastile de turba umezite si i-am asezat intr-un pet. Asta a fost pe 26 mai, acum unul dintre ei are deja niste mustati la nodul de sus. Initial am crezut ca sunt viitoare frunze dar am impresia ca sunt radacini si ma asteptam ca acestea (radacinile) sa apara in pastila de turba, la baza, nu in nodul de sus. Sau poate sunt muguri de frunza si asa arata pt inceput si nu-mi dau eu seama... Nu stiu daca e in regula sa-l las asa sau daca este nevoie sa mai intervin cu ceva. Multumesc pt orice sugestie! Attached Files |
Posted 03 June 2023 - 11:21

Mai mult ca sigur sunt rădăcini, Când am tuns smochinii, anul trecut, am uitat coardele pe pământ care au făcut rădăcini după o ploaie. Oricum, smochinul mi se pare cel mai ușor de prins și, o dată prins, cu greu te mai scapi de el.
|
Posted 03 June 2023 - 11:50

Pai și în cazul asta ce sa fac, sa umplu cu substrat de inradacinare până acolo?
|
Posted 03 June 2023 - 12:35

1. Smochinul nu este floare sau leguma, ci pom. Asta sectiune... Iar acolo vei gasi meseriasi care te pot indruma.
2. Daca tot ti-au iesit radacinile acopera-le cat mai repede cu pamant. Scoate totul din pet si pune intr-un ghiveci. 3. Il pastrezi in ghiveci cat doresti, pana la ce marime doresti, dupa cre trebuie sa-l plantezi. 4. Nu uita iarna sa-l protejezi daca-l lasi afara. Eu am gresit, in baza prognozelor si le-am scos hainele in aprilie. Si? Si abia acum incep, timid, sa reintre, din nou, in vegetatie (fiind plantati de un an). |
Posted 03 June 2023 - 12:56

Ooops, scuze pentru secțiune, nu am fost atent. Daca poate muta cineva postarea acolo unde-i este locul.
Mulțumesc tuturor pt sfaturi! |
Posted 03 June 2023 - 13:08

adip1962, on 03 iunie 2023 - 12:35, said:
1. Smochinul nu este floare sau leguma, ci pom. Asta sectiune... Iar acolo vei gasi meseriasi care te pot indruma. 2. Daca tot ti-au iesit radacinile acopera-le cat mai repede cu pamant. Scoate totul din pet si pune intr-un ghiveci. 3. Il pastrezi in ghiveci cat doresti, pana la ce marime doresti, dupa cre trebuie sa-l plantezi. 4. Nu uita iarna sa-l protejezi daca-l lasi afara. Eu am gresit, in baza prognozelor si le-am scos hainele in aprilie. Si? Si abia acum incep, timid, sa reintre, din nou, in vegetatie (fiind plantati de un an). PS2. Poti sa-i cresti ca tufa sau ca pom. In acest ultim caz trebuie sa suprimi toti drajonii care vor iesi pe langa el in primii ani. Edited by adip1962, 03 June 2023 - 13:12. |
Posted 03 June 2023 - 14:13

Butasii de smochini pot fi pastrati peste iarna si la interior.
Ideea e ca pe masura ce se maturizeaza rezistenta lor la frig creste. Esential e sa aiba radacini bine dezvoltate care sa nu degere complet peste iarna. Edited by subway_guru, 03 June 2023 - 14:17. |
Posted 03 June 2023 - 14:19

Rata de inradacinare a lastarilor de smochin e 100%. Verifica daca smochinul din care ai taiat lastarul are smochine mici. In mod normal un smochin face 2 recolte, in iunie si septembrie. Pastrezi lastarul doar daca e un soi producator.
|
|
Posted 03 June 2023 - 15:10

Daca autorul vrea cateva crengute de smochin, care are acum vreo 7 ani si nu a fost protejat nicioadata pe perioada rece si acum are smochine sa ma contacteze.
|
Posted 03 June 2023 - 15:36

Chestia cu smochinii ar avea locul la pomicultura nu aici ca nu sunt legume…
Vadca cineva a luat masurile necesare de punere in ordine. Edited by subway_guru, 03 June 2023 - 15:37. |
Posted 03 June 2023 - 15:56

subway_guru, on 03 iunie 2023 - 14:13, said:
........ Ideea e ca pe masura ce se maturizeaza rezistenta lor la frig creste........ Ideea este ca pe masura ce cresc, protejarea smochinilor devine anevoioasa. Ce faci, te urci in pom sa infasori ramurile? Nu merge. Si atunci iti asumi ca in fiecare an sa tai primavara ramurile degerate si sa lasi loc celor noi. Dar asta se va intampla peste ani de zile. Cat inca il mai poti baga intr-un sac... ai grija cand anume il scoti la lumina. |
Posted 03 June 2023 - 16:00

Leo2006, on 03 iunie 2023 - 14:19, said: Rata de inradacinare a lastarilor de smochin e 100%. Verifica daca smochinul din care ai taiat lastarul are smochine mici. In mod normal un smochin face 2 recolte, in iunie si septembrie. Pastrezi lastarul doar daca e un soi producator. al bundy ro, on 03 iunie 2023 - 15:10, said: Daca autorul vrea cateva crengute de smochin, care are acum vreo 7 ani si nu a fost protejat nicioadata pe perioada rece si acum are smochine sa ma contacteze. Oricum, mersi mult pt propunere, iti spun daca o sa am nevoie! Edited by chipuc, 03 June 2023 - 16:01. |
Posted 04 June 2023 - 12:20

Cand se planteaza si unde gasesc smochin ok, ca sa-l cumpar si sa-l plantez? O sa reziste daca il iau mai mic pe ger la iarna? As vrea sa-l pun direct in pamant.
|
|
Posted 04 June 2023 - 13:14

E mai usor de protejat cand e mic. Iarna ii pui un pet peste el.
![]() Inca nu cunosti cat de rapid creste. |
Posted 04 June 2023 - 14:36

adip1962, on 03 iunie 2023 - 15:56, said:
Rezistenta la frig creste odata cu ingrosarea lemnului. Poti sa nu mai protejezi lemnul peste 4 cm diametru, ideal 5 cm. Nu mai ingheata. Restul insa... Ideea este ca pe masura ce cresc, protejarea smochinilor devine anevoioasa. Ce faci, te urci in pom sa infasori ramurile? Nu merge. Si atunci iti asumi ca in fiecare an sa tai primavara ramurile degerate si sa lasi loc celor noi. Dar asta se va intampla peste ani de zile. Cat inca il mai poti baga intr-un sac... ai grija cand anume il scoti la lumina. ![]() ![]() ![]() |
Posted 07 August 2023 - 00:06

Daca autorul vrea cateva crengute de smochin, care are acum vreo 7 ani si nu a fost protejat nicioadata pe perioada rece si acum are smochine sa ma contacteze. ![]() |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users