Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Apa la sticla din sticla

Întrebuințare telefoane vechi...

Dacia Lodgy sau Dacia Docker ?

Valeriu Nicolae
 Exista vreun dezavantaj la constr...

Problema martori semnalizare dire...

Umplere gol tamplarie-glaf

Produse inapoiate cu zgarieturi
 Recomandare laptop cu specificati...

Pareri? Este fiabil?Aer condition...

1 zi/noapte Gura Portitei

Samsung Galaxy S23 Plus
 Recomandare TV Samsung QLED

Cat ar trebui sa ma coste o incar...

UBB camin

Boxe active pentru terasa
 

Parlamentarii lovesc dur miile de mici prosumatori de energie electrică

* * * - - 4 voturi
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
255 răspunsuri în acest subiect

#145
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 29.164
  • Înscris: 04.02.2011
Păi rezolvarea e simplă, includerea subvenției pentru baterii la prosumatori.
Și chiar dacă într-adevăr aceștia adaugă costuri pentru rețea, beneficiul economic în a avea zute de mii de prosumatori în locul unor corporații este imens pentru puterea de cumpărare din țara noastră și, implicit, pentru economie.

#146
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.594
  • Înscris: 23.10.2006
transmite-le la guvern sa faca asta

#147
Rav_885

Rav_885

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.805
  • Înscris: 17.09.2021
Ideea că există un excedent de energie pe timpul zilei care nu are unde sa fie folosit e desigur una imbecilă.
Se poate pompa, de plilda apa din Dunăre în canalele de irigații mai ales primăvara când sunt debite mari astfel încât acestea să fie menținute mereu pline ochi.
Cei care fac agricultura pe suprafețe mari ar fi dispuși să plătească pentru așa ceva.

Soluții sunt dar, într-un stat impotent și puturos, politicienii se gândesc numai la taxe și la propria îmbogățire.

#148
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.185
  • Înscris: 05.09.2007
M-am uitat la statisticile de pe sistemulenergetic.ro . Se vede clar ca in momentul cand nu producem suficient importam iar cand productia e mai mare decat comsumul exportam energie. Consumul instantaneu noaptea e in jur de 6500 MW iar ziua pana la 9000.
Interesant e ca eolianul produce mai mult decat nucleara !

@Rav, ziua exista excedent si e exportat ( 300- 2000 MW !).

Editat de csi1, 18 decembrie 2021 - 19:17.


#149
Rav_885

Rav_885

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.805
  • Înscris: 17.09.2021

View Postcsi1, on 18 decembrie 2021 - 19:16, said:


@Rav, ziua exista excedent si e exportat ( 300- 2000 MW !).

Exista pentru că nu avem industrie

#150
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.774
  • Înscris: 15.11.2009

View Post_bcristian_, on 18 decembrie 2021 - 14:08, said:

Dar chiar si in cazurile in care exista un beneficiu pentru restul societatii, ramane intrebarea daca acesta este proportional cu subventiile primite.

Nu ignora faptul că cineva trebuie să plătească pentru dezvoltarea tehnologiilor moderne din domeniul energiei...

Faptul că Statul îi subvenționează pe early adopters este un lucru pozitiv deoarece accelerează adoptarea în masă și automat scade prețul noii tehnologii, ceea ce este în beneficiul tuturor, chiar dacă nu este ceva ușor de cuantificat.

#151
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.594
  • Înscris: 23.10.2006
sa nu batem campii, ce draq de tehnologie dezvolta prosumatorii astia? Sunt panouri solare importate din china facute cu aceeasi tehnologie ca acum 15 ani doar ca la un pret mai mic datorita productiei la scara mare. invertoarele nu sunt vreo tehnologie noua, sunt cunoscute de multi ani.
E foarte simplu pana la urma, prosumatorii sunt niste mici producatori care nu au grid storage ca daca ar avea ar fi independenti. pentru ca acest grid storage nu exista nici pentru cei cu parcuri solare mari asta e calcaiul lui ahile al energiei solare. Variantele cu pumped storage sunt insuficiente si accesibile doar in anumite tari, sunt scumpe, se construiesc in multi ani si restul sunt vraiste. Daca aveau vreo modalitate comerciala de a face grid storage la scara industriala energia solara era pe noi, nu mai investea nimeni in gaz sau carbune. De ce sa faci termocentrale cand poti sa pui panouri mult mai usor de instalat si intretinut? Toti spun ca energia solara e cea mai ieftina. Asa e dupa pretul panourilor. Cand adaugi insa grid storage ai belit tot calculul si devine cea mai scumpa... Cand o sa fie ieftin grid storage-ul o sa se inchida imediat termocentralele pentru ca vor fi nerentabile.

#152
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.774
  • Înscris: 15.11.2009

View Postchilly willy, on 18 decembrie 2021 - 21:06, said:

sa nu batem campii, ce draq de tehnologie dezvolta prosumatorii astia? Sunt panouri solare importate din china facute cu aceeasi tehnologie ca acum 15 ani doar ca la un pret mai mic datorita productiei la scara mare.

Prosumatorii nu dezvoltă nimic în mod direct, evident... dar ei se află printre primii adoptatori, adică cei care de fapt indirect finanțează dezvoltarea tehnologiilor, de la panouri la invertoare și tot ce mai vrei, inclusiv baterii. Fără cererea lor solvabilă nu prea ar exista ofertă...

Acea producție la scară mare în China nu a apărut din neant, ci pentru că cineva a cumpărat primele serii mici și scumpe, apoi altcineva a inventat/inovat și a redus costurile de producție, într-un lung șir de iterații.

Din acest motiv sunt adeptul încurajării prosumatorilor în România pentru că fără ei, cei care „destabilizează sistemul”, nu va exista vreun mare progres în domeniu, ci doar se va stagna, urmând cu voinicie cărările deja bătătorite.

Este nevoie de ei ca să forțeze reforma sistemului energetic...

Când prosumatorii vor însuma 1000-2000 MWp va fi nevoie de reforme serioase, pe care nimeni nu vrea să le facă momentan deoarece nu există suficienți prosumatori. Este un fel de cerc vicios.

Smart grid-ul nu se va realiza în România până când nu ne va arde buza pentru așa ceva, ca să folosesc o expresie mai puțin protocolară, dar extrem de plastică.

Editat de subss, 18 decembrie 2021 - 21:45.


#153
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.580
  • Înscris: 31.12.2006
Umbla vorba ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune.
Iar asa cum se merge acum in Europa si USA e tare asemanator cu scenariul pe care l-am prezentat mai devreme, in care se iau decizii fara a urmari impactul pe termen lung, dupa care se iau alte masuri proaste, facute necesare de alea de mai inainte, la care insa nu se mai poate renunta, si tot asa.
Rezultand o situatie cu mult mai proasta decat daca lucrurile se faceau cu cap de la inceput.

De exemplu centralele cu turbine pe gaz. Da, pot urma cererea mult mai repede decat termocentralele. Doar ca sunt si scumpe, si la constructie si la consum, si folosesc o resursa epuizabila de care avem mare nevoie si in alte sectoare ale economiei. Asta in timp ce avem material fisionabil pentru mii de ani, luand in calcul doar ce stim ca exista si cum sa exploatam/folsim in momentul de fata.

#154
FatCat33

FatCat33

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 812
  • Înscris: 16.10.2017

View Postsparkyson, on 18 decembrie 2021 - 10:50, said:

Este anul 2030 in tinutul imaginar al Verdetiei, tara care a inceput sa investeasca in energie verde (fotovoltaice, eoliene, energia valurilor, geotermale) si electrificarea transportului si consumului.
Verdetia mai are multe lucruri de rezolvat, cum ar fi problema traficului, dar a facut progrese semnificative in reducerea poluarii si a costurilor cu energia.

R, un verdetian dintr-un oras estic, incepe dimineata, si, coborand din bloc, descuie cu telefonul in masina electrica pre-climatizata pe care i-a selectat-o serviciul de inchiriere functie de specificatiile si timpul de plecare setate de el.
In acelasi timp, in partea vestica a tarii, G, mutat de ceva vreme din oras, se urca in masina proprie, deschide usa garajului si isi incepe si el ziua cu masina deja incalzita pentru plecare.

Ambele masini, fiind incarcata pana la un nivel optim (50-80%), au autonomie suficienta pentru a merge pe distante scurte, dar, daca vor sa plece la drum lung, pot sa incarce in 10-15 minute la una dintre multele statii rapide aparute in locul benzinariilor sau sa programeze masinile sa incarce pana la 100% inainde de ora 7 dimineata.

Amandoi ajung la destinatie si parcheaza pe locurile special concepute, unele avand inca statii de incarcare cu cablu, dar multe avand deja incarcare inductiva. Masina este acum o baterie disponibila in retea pe timpul zilei.

Cand ajung din nou acasa, reconecteaza masina la statia de acasa, devenind baterii pentru noapte. G are si un sistem fotovoltaic mic, de 5 kW, de mult amortizat, prin care primeste bani pentru energia injectata in retea. Ca sa monetizeze una dintre cele mai mari cheltuieli ale unui verdetian obisnuit, multi posesori de masini electrice pun masina la dispozitie pentru stocarea surplusului de energie in baterie sau le pun la dispozitie pentru inchiriere.

Verdetia este auto-suficenta energetic. Exporta energie si catre tari sarace, care nu s-au dezvoltat, datorita, in primul rand, coruptiei, nu pentru ca nu aveau tehnologia, resursele si capacitatea. Spre deosebire de Verdetia, programele guvernamentale din fondurile de mediu au fost capusate, facute doar scriptic sau de mantuiala, desi, cum se spune in regiune, spun ca au facut tot ce a fost romaneste posibil.

Text plagiat din revista "Start spre viitor" din 1984.
Ai uitat sa pomenesti si de deserturile transformate in gradini infloritoare - asta era prin SF-urile progresiste de prin anii 50 de la rusi.
De-abia astept sa-i vad pe ingineriii din Sahel cum pun mana pe tarnacop.
Imediat cum termina bataia cu ISIS.

View Poststdalionutpwr, on 18 decembrie 2021 - 18:26, said:

Cati din ramania i-si permit o masina de 6000 eur?

Daca ar fi atitea sisteme cat masini de 6keur altfel ar sta treaba.

Aia cu masini de 6k stau la bloc.
Unde pui la bloc panourile?
Iarasi o intrebare la care nu s-a dat raspuns.

Editat de FatCat33, 18 decembrie 2021 - 22:43.


#155
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.774
  • Înscris: 15.11.2009

View PostFatCat33, on 18 decembrie 2021 - 22:46, said:

Unde pui la bloc panourile?
Iarasi o intrebare la care nu s-a dat raspuns.

Comunitățile de energie ar putea fi soluția... adică cei care locuiesc la bloc și-ar putea instala panourile undeva lângă oraș, într-o locație comună, la maxim 30 de kilometri distanță (ca să introducem în ecuație și noile reglementări nZEB privind eficiența energetică a clădirilor, care te obligă să-ți obții 30% din energie în mod regenerabil, ori local, ori de la maxim 30 km).

#156
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.580
  • Înscris: 31.12.2006
Exista o forma mult mai simpla si logica a chestiei respective: participatia intr-o firma care se ocupa cu asta.
Dar na, de ce sa facem lucrurile simple, ieftine, si predictibile, daca se poate scump, complicat, si haotic.

Cateva motive pentru care CAP-ul de panouri e o idee proasta fata de un parc PV (care in sine e o idee proasta, cata vreme apare doar pentru ca trebuie sa fie cate unul la 30 de km, si in Italia si in Finlanda):
  • Preturi mai mari la componente: nu-i tot aia sa cumperi ceva cu camionul sau 100 de oameni sa cumpere fiecare cu roaba, de la diversi vanzatori.
  • Complexitate si costuri mai mari de operare, pentru ca fiecare vine cu echipamentul lui, care difera de la carcasa, la voltaje, la comunicatii, etc.
  • Complexitate si costuri mai mari pentru paza, ca nu vrei sa vina Gigel cu o baterie si sa plece cu a vecinului.
  • Cine raspunde daca invertorul lui Gigel nu se intelege perfect cu al lui Ionel, si dau foc bateriei lui Vasilica?
Oarecum similar, vezi cat costa (TCO) sa inchiriezi un server dedicat intr-un data center, si cat costa sa il duci pe al tau. Si cate accepta sa il duci pe al tau, de altfel.


A, si o chestie pe care am tot uitat sa o zic: in articolul citat la inceputul topicului, care e prima grija:

Quote

În primul rând, scade pragul de putere de la 200 la 100 kW
Sigur, mici prosumatori. Pentru ca 100 kW este o putere rezonabila pentru un om mediu, cand ii ramane cate 1 milion sau 2 de euro prin buzunar, rest de la tigari. Ca necesita traf dedicat de MT/JT (si deci nu alimenteaza direct pe nimeni din zona) e de asemenea un detaliu neimportant.

Editat de _bcristian_, 19 decembrie 2021 - 00:26.


#157
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.774
  • Înscris: 15.11.2009

View Post_bcristian_, on 19 decembrie 2021 - 00:15, said:

Exista o forma mult mai simpla si logica a chestiei respective: participatia intr-o firma care se ocupa cu asta.

Întotdeauna există alternative, numai că tu, drept prosumator, exact cum se întâmplă și acum, s-ar putea să ai un regim fiscal mult mai favorabil atunci când te asociezi cu alți prosumatori, în baza unei legi dedicate... decât are o firmă specializată în care doar ești acționar.

Quote

Dar na, de ce sa facem lucrurile simple, ieftine, si predictibile, daca se poate scump, complicat, si haotic.

Nimic nu împiedică o comunitate de consumatori să acționeze cât se poate de eficient și predictibil... Toate problemele enumerate de tine sunt rezolvabile, haide să nu ajungem precum în povestea cu drobul de sare Posted Image

Cel mai probabil, în forma cea mai simplă și fără bătăi de cap, vei contribui doar cu bani în cadrul comunității de energie, care se va ocupa de tot, de la achiziții la administrare.

Dar cine dorește și are plăcerea să meșterească la panouri, să testeze diverse configurații, să vină cu panourile proprii mega ieftine pe care le-a cumpărat second hand de la retehnologizarea unui CEF din Germania sau să petreacă timp în aer liber sub pretextul curățării panourilor, se poate înscrie într-o comunitate care permite acest lucru.

Nu toată lumea vrea și/sau trebuie să intre perfect într-un singur tipar...

Editat de subss, 19 decembrie 2021 - 01:11.


#158
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.418
  • Înscris: 08.04.2020
Am planificat cu cineva un sistem de 40 kwp cu injectie direct in medie, din fericire linia e peste drum, omul isi pune in curte o boxa cu transformator, dar inca nu rezolvase nimic cu contractul desi sistemul era pe paleti in curte.

Cat despre blocuri, ele sunt emulatia mastodontilor energetici, intai s-au facut fabricile de energie apoi blocurile, fabricile astea sunt poluante.
Nucleara e minunata, daca ignori problema deseurilor, altfel e mizerabila, ce putem face? oameni modificati prin inginerie genetica rezistenti la poluare radioactiva?!

Este foarte buna solutia naturala sa fie curent cu program asa cum este apa calda si caldura, cine vrea nonstop isi ia baterii la bloc, in felul asta vor sti cat costa in realitate, vor plati pretul corect, cumpara enegie cand e soare si e ieftina.

#159
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 29.164
  • Înscris: 04.02.2011
Sunt deacord la partea de consum însă o industrie nu o poți ține așa. Problema deșeurilor nucleare este una falsă, întreținută de zvonuri sponsorizate de big oil. În America s-a găsit un loc de depozitate care a fost abandonat strict din motive politice.

#160
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.207
  • Înscris: 11.01.2009

View Postchilly willy, on 18 decembrie 2021 - 18:48, said:

Cat despre masinile din verdetia care stau cuplate pe post de baterii de grid storage asta ar fi worst choice. La prima vedere ar parea o solutie la indemana insa in realitate nu ar face decat sa distruga rapid bateria. Bateriile astea cu litiu au un numar de cicluri undeva pe la 1000. Daca le folosesti pe post de grid storage le vei manca cate 1 ciclu/zi. In 3 ani sunt gata.
Bateriile auto nu sunt optimizate pentru grid storage ci ca sa fie cat mai usoare si sa dea curenti cat mai mari asta in detrimentul numarului de cicluri si a duratei de viata.

Sunt convins ca si tu te-ai gandit, dar nu ai mentionat ca sa nu iti slabesti argumentul, faptul ca exista mai multe tipuri de baterii auto (gen LiFePO4), pana in 2030 tehnologia si pretul bateriilor se va imbunatati, nu trebuie sa pui la dispozitie intreaga capacitate daca sunt multe masini intre care sa se imparta capacitatea, etc.

View Postchilly willy, on 18 decembrie 2021 - 18:48, said:

Mai mult de atata o buna parte din masini sunt pe strada chiar atunci cand e multa energie disponibila in verdetia si stau parcate atunci cand nu este si vor sa fie incarcate atunci cand e intuneric.

Iarasi, un argument care nu reflecta realitatea empirica: multe masini sunt pe strazi dimineata si seara si stau parcate ziua si noaptea.
Sunt convins ca ai fi de acord daca nu ai fi nevoit sa protejezi argumentul de mai sus.

View Postchilly willy, on 18 decembrie 2021 - 18:48, said:

Planurile astea verdetiene sunt facute de oameni care nu inteleg fenomenele fizice, ingineria etc, sunt tot felul de neaveniti ca profesori de franceza, jurnalisti si alte meserii paralele cu tehnica.

Sigur nu sunt facute de specialisti de forum.

#161
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.580
  • Înscris: 31.12.2006
Toate tipurile cunoscute de acumulatori, rezonabil de folosit in autovehicule, au durata de viata limitata in principal de numarul de incarcari.
De ce crezi ca vor fi amatori de a consuma din viata bateriei pentru a le folosi ca grid storage?
Ii platesti pentru asta? Pai pretul va fi automat cu mult mai mare decat folosirea de solutii dedicate, care si ele sunt prea scumpe.

Lantul de solutii proaste care genereaza alte probleme complet evitabile.

View Postsubss, on 19 decembrie 2021 - 01:11, said:

Întotdeauna există alternative, numai că tu, drept prosumator, exact cum se întâmplă și acum, s-ar putea să ai un regim fiscal mult mai favorabil atunci când te asociezi cu alți prosumatori, în baza unei legi dedicate... decât are o firmă specializată în care doar ești acționar.

Asta suna de parca ai vrea ca prosumatorii sa aiba toate drepturile producatorilor normali, de fapt chiar unele in plus, dar fara responsabilitatile lor, inclusiv cele fiscale.

#162
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.594
  • Înscris: 23.10.2006

View Postsparkyson, on 19 decembrie 2021 - 10:40, said:

Sunt convins ca si tu te-ai gandit, dar nu ai mentionat ca sa nu iti slabesti argumentul, faptul ca exista mai multe tipuri de baterii auto (gen LiFePO4), pana in 2030 tehnologia si pretul bateriilor se va imbunatati, nu trebuie sa pui la dispozitie intreaga capacitate daca sunt multe masini intre care sa se imparta capacitatea, etc.



Iarasi, un argument care nu reflecta realitatea empirica: multe masini sunt pe strazi dimineata si seara si stau parcate ziua si noaptea.
Sunt convins ca ai fi de acord daca nu ai fi nevoit sa protejezi argumentul de mai sus.



Sigur nu sunt facute de specialisti de forum.

LiFePO4 nu sunt de masini, sunt de grid storage. Cat despre potentialele imbunatatiri pana in 2030 sau de scaderea pretului ar fi mai bine sa asteptam sa le vedem ca sunt reale inainte sa facem planuri fara substrat.
Tu pretinzi ca masinile stau pe strada dimineata si seara dar ziua la pranz nu e cam nimeni pe strada. Nu stiu ce sa zic dar mie nu mi se pare ca ar fi goale strazile. Sigur ca inainte de ora 8 si pe la 17 e congestie dar traficul tot e vreo 60-70% din acele valori si la pranz.
Asa e, sunt facute de specialisti care au terminat tot felul de facultati ecologiste cu specializari ca integrare europeana, relatii internationale, protectia mediului si altele la recomandarea unora ca timmermans care e profesor de franceza si de prea multa vreme la ue in comisia aia in care mai sunt jurnalisti, conti, mai e si tanti aia care tricota in penul parlamentului, numai oameni care inteleg fizica si ingineria. Probabil ca tanti aia sta pe vreun forum de tricotat. Daca ar sta pe un forum de inginerie electrica ar avea alte opinii.

View Postsubss, on 18 decembrie 2021 - 21:39, said:

Prosumatorii nu dezvoltă nimic în mod direct, evident... dar ei se află printre primii adoptatori, adică cei care de fapt indirect finanțează dezvoltarea tehnologiilor, de la panouri la invertoare și tot ce mai vrei, inclusiv baterii. Fără cererea lor solvabilă nu prea ar exista ofertă...
Acea producție la scară mare în China nu a apărut din neant, ci pentru că cineva a cumpărat primele serii mici și scumpe, apoi altcineva a inventat/inovat și a redus costurile de producție, într-un lung șir de iterații.

nu finanteaza absolut nimic, cum ar veni ei sunt niste amatori. Marea industrie finanteaza dezvoltarea tehnologiilor. Chinezii au facut fabrici mai pentru ca germania a avut un plan dovedit ulterior nefunctional de instalare de panouri peste tot si chinezii nu puteau scapa ocazia de a le lua niste miliarde. Tehnologia din aceste panouri nu e noua, sunt vechile panouri standard pentru ca cele cu randament foarte mare cu 3 straturi si alte figuri sunt prea scumpe si necesita tot felul de elemente rare.  Nemtii ar fi putut face si ei fabricile alea dar de ce sa le faca? Ma bine sa le faca prietenii nostri chinezi. Puteau sa le faca si in europa de est ca aici e mai ieftina munca de asasmblare dar de ce sa pastram banii si locurile de munca aici? Mai bine sa-i ajutam pe prietenii chinezi. Tarile astea esuate ca Romania ar fi putut investi intr-o fabrica in loc sa arunce banii pe cacaturi ca tehnologia e cam aceeasi cu care facea iprs baneasa semiconductori acum 30 de ani dar nu ai cu cine, noi facem borduri.

Editat de chilly willy, 19 decembrie 2021 - 12:40.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 2

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate