Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Interviu viza turist SUA

medicament melatonina

La mulți ani @A_Stere!

Vrabia a infundat cosul centralei
 Lipsa semnal decodor Kaon NA1000B

Recomandare sursa!

Avanti Delta Vox

20 de miliarde de euro ingropati ...
 Costuri PUZ

Varsta Biologica vs Varsta Fizica

Disjunctor maxilar - lipsa aparit...

Mutare sediu PFA
 Recomandare clinica/medic pentru ...

Imbatranire prematura

Ranjetul la oameni

recomandare AC 2 dormitoare mici
 

Contract comodat auto

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
eu suspectez totusi ca in spatele contractului si vehementei se afla o frauda!!!

daca s-ar da liber la niste hartii fara valoare dar semnate in fata unui functionar dupa verificarea identitatii semnatarilor (lucru ilegal din start), initiatorul ar veni cu alte mofturi! (ca asa se numesc)
ba ca proprietarul nu e in tara, ba ca e netransportabil,... motive căcălău... discriminare!!!

Edited by Nero-d, 07 March 2016 - 19:08.


#20
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009

 Nero-d, on 07 martie 2016 - 19:07, said:

daca s-ar da liber la niste hartii fara valoare dar semnate in fata unui functionar dupa verificarea identitatii semnatarilor (lucru ilegal din start)
nero, nu e ilegal ca funcționarul să verifice identitatea părților... de ce zici asta, pe ce te bazezi? Ți-am zis că la Evidență așa se face în exact aceeași situație (comodat neautentificat) și nu vorbesc din auzite.

#21
nikk

nikk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.05.2008
Cu contributia @althea , careia ii multumesc, discutia capata valente logice si legale . Un mic efort de a citi numai Imprumutul de folosinta din Codul civil ar lamuri forma ceruta de lege pentru acest contract . In momentul in care prezinta contractul de comodat , comodatarul prezinta si actele masinii - pe care le-a primit la transmiterea bunului de la proprietar . Ecusonul contine nr de inmatriculare al masinii , deci nu poate fi "folosit" la alta masina . Asadar pentru a "beneficia" de parcare de resedinta nerezervata ( adica daca ai noroc sa fie un loc liber) trebuie sa detii fizic masina in folosinta , sa ai contract de comodat sub semnatura privata (zic eu) si actele masinii respective , documente cu care poti obtine contracost ecusonul de parcare .
@nero-d , care sa fie frauda ? "Hartiile fara valoare" de care faceti vorbire , sub forma inscrisului sub semnatura privata ( eventual cu data certa) sunt prevazute in Codul civil  la capitolul mentionat anterior.

#22
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009
Apropo de asta, că acum am văzut ce ai completat:

 Nero-d, on 07 martie 2016 - 15:39, said:

sa ne gandim si la bugetul local totusi!, nu?
primaria vrea sa beneficieze cei ce platesc impozite si taxe locale la bugetul ei, nu in alta parte!
N-are nicio legătură taxa de autentificare a comodatului cu taxele și impozitele locale. Banii ăia merg din buzunarul omului în cel al notarului, nimic la bugetul local. Mai departe, cel care folosește locul plătește exact atât cât plătește un proprietar de mașină.

 Nero-d, on 07 martie 2016 - 15:39, said:

si ca o divagatie!!!... in afara de iesirea din taea... unde nici acolo nu se mai solicita!!!... la ce mai foloseste un contract de comodat???
Folosește la multe, printre altele la evaziunea fiscală în imobiliare. Sau, dacă e făcut pe bune (deci fără plata vreunui preț) la stabilirea unor drepturi și obligații ale părților. Și să știi că în caz de hărmălaie are valoare în instanță. Dacă aș crede că ești cu adevărat interesat aș cauta niște modele de contracte de comodat ca să te lămurești dar mie că nu le citești și îmi pierd timpul :)

#23
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
inteleg ca e vorba de locuri de parcare neplatite (de asta am spus ca e un privilegiu, nu un drept)

este vorba si de impozitul pe auto care merge la bugetul local... la alt buget local

nu te face ca nu intelegi!
oricand pot produce o hartie si sa bag semnaturi pe ea...
sau pot semna si sa nu mai recunosc ca am facut-o!!! (nu-mi aduc aminte)

deci care e valoarea acestei hartii? dpdv juridic? zero!
falsul, abuzul e necontrolabil...
exceptie facand cazul in care comodantul si comodatarul sunt una si aceeasi persoana.

primaria nu vrea sa-si bata capul (si pe buna dreptate) cu valabilitatea unui astfel de "contract"

altfel n-ar mai exista nici declaratii pe proprie raspundere date la notariat!!!... te-ar crede pe cuvant!!! nu?

Edited by Nero-d, 07 March 2016 - 20:56.


#24
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009
Ce să nu mă fac că nu-nțeleg? N-am zis să meargă omul singur cu contractul. Am spus că pot fi prezente amândouă părțile la primărie în momentul în care se depun actele și ar fi suficient dar dacă tu nu faci un minim efort să te informezi despre valoarea juridică a unui contract de comodat discuția asta chiar n-are sens. Nu-s mai tare-n gură decât tine și tastatura mea nu poate bate atâtea semne de exclamare ca a ta deci gata, I'm out.  

Singurul lucru cu care sunt de acord din ce ai scris e ăsta:

Quote

primaria nu vrea sa-si bata capul (si pe buna dreptate) cu valabilitatea unui astfel de "contract"
Da, nu vor să-și bată capul pentru că îl au plin de ifose de atotștiutori și nu-i doare din păcate nici măcar în cur de simplificarea procedurilor.

#25
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
functionara aia de la primarie n-are atributii si competente in identificarea contractantilor, nu are competenta de martor...
nu vrea si pe buna dreptate sa-si asume responsabilitatea validarii acelui contract... in domeniul meu de activitate, se numeste deparire de competenta!
depui la registratura dosarul cu actele cerute si gata!!!... nu sta nimeni sa sociazlizeze cu tine! Posted Image

tu cauti sa ma lamuresti ca un contract de comodat sub semnatura privata neverificabil are aceeasi valoare cu unul autentificat de notar?!? ca nu prea inteleg Posted Image

nu-i vorba de cine-i mai tare in gura... la avocatie valabila asta cu intimidarea... stii ca iti respect parerea si o apreciez! :)

Edited by Nero-d, 08 March 2016 - 00:11.


#26
nikk

nikk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.05.2008
@nero-d , va rog sa explicati , in logica dvs. de ce credeti ca cumpararea unui autoturism sh de la o persoana fizica se face pe un contract sub semnatura privata cu care se inscrie proprietatea la Finante , se inmatriculeaza la Politie , etc. ? De ce nu se pretinde inscris autentic ca se transfera definitiv proprietatea , nu numai temporar dreptul de folosinta ca in cazul comodatului ? Raspunsul , cred eu , este simplu : legea - Codul civil - nu pretinde forma autentica pentru acest inscris . Ori legi in tara asta face Parlamentul nu un Consiliu de primarie oras/comuna . Ei emit hotarari care trebuie sa respecte cadrul legal existent . De exemplu pot mari taxele locale cu cat vor/decid  ei, pentru ca le da voie legea , dar in limita a 20% , limita impusa de lege , Codul fiscal .

#27
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009

 Nero-d, on 08 martie 2016 - 00:10, said:

tu cauti sa ma lamuresti ca un contract de comodat sub semnatura privata neverificabil are aceeasi valoare cu unul autentificat de notar?!? ca nu prea inteleg
Daaa... și aș fi bucuroasă dacă aș reuși. Încerc să scriu puțin dar fără textul din codul civil nu pot, așa că îmi cer scuze de pe-acum, sper să nu te plictisesc. Și dacă totuși o fac, te rog să ții cont că e 8 Martie :P

Ca să fie valabil, orice contract trebuie să îndeplinească în primul rând 4 condiții care nu sunt de formă  - adică legea nu impune să arate într-un anume fel, să aibă ștampila unui notar în orice situație.

Quote

(1) Condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract sunt:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimţământul părţilor;
3. un obiect determinat şi licit;
4. o cauză licită şi morală.
Abia apoi vine precizarea asta:
(2) În măsura în care legea prevede o anumită formă a contractului (deci nu e cazul la comodat ) aceasta trebuie respectată, sub sancţiunea prevăzută de dispoziţiile legale aplicabile.
Așadar, dacă ești cu toate țiglele pe casă poți să vinzi un bun mobil (cum e mașina) fără să treci pe la notar.  E suficient să existe acordul părților și s-a făcut transferul de proprietate. Nu ți se pare logic ca și împrumutul de folosință, cum e comodatul, să fie valabil în orice situație fără autentificare? Cred și sper că da.  

În plus, cei de la primărie nu ar avea nicio răspundere în caz că într-adevăr s-ar duce cineva cu un contract de comodat fals pentru că legea îl recunoaște ca fiind valabil sub semnătură privată. Răspunderea ar fi exclusiv a celui care l-a făcut.  Deci nu e treaba lor să îl verifice, asta nu vrei să înțelegi.

De curiozitate, am cautat pe site-urile mai multor primării ca să văd dacă toate pretind așa. La București nu am găsit contract de comodat autentificat ci doar contract de comodat (unde este cazul):
http://www.sector5.ro/node/542
http://www.adp2-bucu...ul-parcari.html
http://www.ps4.ro/pa...ii-parcari.html

La Brașov sunt tot de-ăștia ca ai lui nikk, dar și ăia cu o excepție: contract de comodat in forma autentica cu exceptia rudelor de gradul I
https://extranet.bra...alii.aspx?n=302

Ce concluzie tragi? Primăriile, stat în stat. Să nu-mi spui că o hotărâre de consiliul local poate bate codul civil că mor dracu' în fața monitorului. După cum vezi, unele primării au juriști deștepți și nu impun autentificarea comodatului în astfel de cazuri.

#28
nikk

nikk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.05.2008
Multumesc @althea . E clar ca este un abuz , dupa parerea mea . Ce pot face in continuare ?
Eu am identificat urmatorii pasi :
- sesizarea Prefectului sa atace HCL pentru nelegalitate in contencios administrativ si eliminarea conditionarii formei autentice a contractului de comodat ,
- sesizarea Avocatului poporului ,
- solicitarea ecusonului de parcare prezentand inscrisurile solicitate in forma prevazuta de Codul civil si actiune in instanta in cazul refuzului .
Ce parere ai ?

Multumesc tuturor .

#29
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
succesuri!

mi s-a atras atentia ce este 8 martie si nu polemizam azi
plus ca nu merita sa moara o colega asa valoroasa in fata monitorului tocmai azi!  Posted Image

si daca tot m-am bagat aiurea in seama...
un coleg, pe un alt topic a facut o remarca uluitoare pe care am s-o sdezvolt

un contract de comodat sub semnatura privata va priveste doar pe voi si reglementeaza relatiile doar intre voi
statul n-are nici o treaba, nici un amestec...
in momentul in care vrei sa implici statul... pai statul cere si pretinde pe buna dreptate inscrisuri oficiale!

si-o amarata de declaratie trebuie oficializata la notar... semnatura nefiind suficienta... asta in relatia cu alte institutii... in relatia privata... nu e necesar nimic!

Edited by Nero-d, 08 March 2016 - 14:03.


#30
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009
@nikk
În locul tău aș începe cu sesizarea prefectului. Pe lângă argumentul juridic al valabilității sub semnătură privată scrie și de costuri și dă-i și exemplele altor primării. Sper ca prefectul să nu fie din același partid cu primarul :)
Nici sesizarea Avocatului Poporului nu e o idee rea deloc. Dacă le scrii acum lor nu știu ce rost ar avea tot în momentul ăsta și o acțiune în instanță dar desigur tu faci cum crezi.

@nero-d
Atât:  Posted Image

#31
nikk

nikk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.05.2008
@nero-d : forma actelor juridice aflate in circuitul civil este atributul exclusiv al legiuitorului  si se regasesc in Codul civil , Codul de procedura civila .
Daca faci un mic efort si citesti art 278(1) si (1).2 NCPC ai sa vezi ca inscrisul sub semnatura privata este opozabil tertilor din momentul in care data lui este certa .
Ti-am dat exemplul contractului de vanzare -cumparare auto , inscris sub semnatura privata , cu care esti inscris  in evidenta fiscala, inscrii auto  in circulatie, etc.
@althea : cele trei posibilitati identificate se parcurg succesiv , evident .

#32
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
la V C auto e mai complicat de atat... n-are rost sa dezvolt tema! cu toate ca ar ajuta putin... (iti spun doar atat... V Cul ala auto e fix nimic. hartia aia singura n-are nici o valoare)
te intreb pentru ultima oara, dupa care ma retrag... la ce folosesc dupa aprerea ta si legal vorbind contractele de comodat autentificate???

Edited by Nero-d, 08 March 2016 - 17:01.


#33
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009

 Nero-d, on 08 martie 2016 - 16:58, said:

la ce folosesc dupa aprerea ta si legal vorbind contractele de comodat autentificate???
La nimic mai mult decât folosesc cele neautentificate: arată că cineva a dat cuiva gratis drept de folosință a unui bun pentru o perioadă de timp, după care va reintra în posesia lui. Așa sună art. din codul civil:

Quote



Împrumutul de folosinţă este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părţi, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligaţia de a-l restitui după un anumit timp.
Ștampila și chitanța de la notar nu îi dau mai multă valoare decât are. Că are, stabilește niște obligații mai ales pentru cel care folosește bunul. Deci dacă apar stricăciuni, distrugeri etc. folosește în instanță sub semnătură privată. Pârâtul nu va susține că n-a semnat dacă a făcut-o, te asigur.  

Să știi că și când împrumuți unui vecin o damigeană tot comodat este, chiar dacă nu l-ai pus să scrie pe hârtie când ți-l aduce înapoi :)

#34
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
eu nu imprumut din principiu nimic (nici-nici) !!!... daca e? le dau cado'... sa-l umilesc!

asteptam parerea initiatorului... ca el e pornit sa se bata cu morile de apa

#35
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,661
  • Înscris: 30.10.2009
Dacă ești de acord, pariez cu tine pe o cafea virtuală că dacă face tot ce a zis o să reușească ce și-a propus :)

#36
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
tin pariul!
vezi ca la cafea sunt foarte pretentios Posted Image i mean it!
eu sunt pentru victoria omului asupra sistemului... tutusi nu dubestimez nici sistemul!

Edited by Nero-d, 08 March 2016 - 19:40.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate