Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Semnalizare incarcare Pachet acum...

Implantologie & Cityscape (re...

Scurta sinteza a atacurilor posib...

Cel mai bun antivirus / firewall ...
 Honor 200 si 200 Pro

Sfat inchidere spatiu intre cada ...

ANCPI: Scaderi pe piata imobiliara

Dac+Amp sau DAC/AMP combo pentru ...
 Camera cu panou solar 180° field ...

Eroare F16 msh Whirlpool 6 sense

Toyota - inconveniente minore poa...

Cadere frunze la lamai
 Releu protectie tensiune

Sfat achizitie masina noua

Numere inmatriculare inundatie

Adaptor mandrina la paleta
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
7433 răspunsuri în acest subiect

#91
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.824
  • Înscris: 25.07.2006
Salutare tuturor,


Sa luam cazul meu ca exemplu, poate mai sunt si altii cu situatii similare si astfel isi fac si ei o idee.
Ce pot face eu, care chiar daca sunt foarte incantat de ideea unei asociatii nu dispun de foarte multi bani, defapt dispun de foarte putini. :(

Din pacate nu am reusit mai mult, de ani buni de zile visez la a avea o afacere in agricultura, si asta pentru ca ma pasioneza, nu pentru ca m-as imbogati. Sunt poate printre putinii tineri din Bucuresti care cauta sa-si faca un rost la tara.

Eu nu dispun de bani, am reusit insa sa achizitionez un teren intravilan de aprox 1800mp langa Slobozia (Com. Suditi), incerc acolo sa aduc imbunatariri cat pot, am pus apa, gard etc.

Acum intrebarea: Pot fi eu de folos unei asociatii (cooperativa sau s.a.) de genul acesta, daca dispun doar de un teren la aprox. 200 km de Tecuci ?
Mai trebuie spus ca am un SRL, un turism, iar terenul in cauza poate fi exploatat, are paza asigurata etc.

Este greu, pentru mine, si poate pentru multi altii ca mine. Eu personal ma simt cam legat de maini, este clar ca fara bani nu prea poti face mare lucru, si este clar si ca fara vreo mostenire sau "loto" nu poti face in romania 100.000 de Euro in cativa ani de tinerete.

Multumesc mult tuturor, sper sa nu agasez pe nimeni, pur si simplu intreb ca sa invat. :)

#92
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Fiecare are o situatie particulara, care poate prin asociere s-ar plia pe cerintele ansamblului. Finantarea initiala cred ca s-ar putea rezolva printr-o prima de instalare a tinerilor fermieri, importanta e obtinerea calificarii necesare, si respectarea dimensiunii economice (numarul UDE). Sunt sigur ca ar fi oameni destul de interesati care s-ar asocia in acest domeniu, si chiar daca exploatatiile sunt rasfirate, fiecare ar trebui sa se orienteze pe piata cea mai apropiata (la inceput Slobozia, apoi Bucuresti, Calarasi si Constanta in exemplul lui @tavktm). Pentru a fi competitiv, cheltuielile de transport ar trebui reduse la minim, deci e cel mai bine de activat pe plan local.

Pe de alta parte, o asemenea activitate ofera cam putina flexibilitate producatorului, sunt destule exemple post-decembriste de mici producatori prinsi la inghesuiala, si apoi cazuti victime samsarilor sau procesatorilor lipsiti de scrupule. Asta tot prin asociere in grup de producatori s-ar rezolva, obtinandu-se si facilitatile de finantare pentru grup. Poate ar fi o idee si achizitia de catre fiecare fermier a unor utilaje de procesat laptele de capacitate mica, pe masura efectivului de animale initial, iar in timp sa se mareasca aceasta capacitate. Produsele fermierilor s-ar vinde sub un brand, cineva ocupandu-se exclusiv de respectarea retetei si calitatii. Poate dintre colegii de pe acest topic e cineva care ne poate spune cum decurge o zi de munca la o asemenea ferma, dupa cum spuneam cred ca ar fi mai multa lume interesata de bugetul de timp necesar.

#93
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.824
  • Înscris: 25.07.2006
Da, ar fi ceva variante de discutat si dezvoltat:

Eu cu locatia mea as putea fi de exemplu o zona tampon intre Tecuci Calarasi si Constanta sau alte zone.
As putea sa depozitez diferite materiale, furaje etc.
As pute sa si cresc ceva capre, as pute fi azil pentru tapi, sau orice altceva. Nu sunt prea in domeniu, dar prbabil ca s-ar gasi ceva de facut. Acum depinde cati membri vor fi si din ce zone.

Cadrul juridic expus de Horia suna bine, si oricum in mod normal se gasesc variante pentru orice, deja un S.A. poate fi condus si gestionat fara probleme indiferent de cati asociati sunt, pot fi si 100.

Important este de mentionat, ca in cazul meu cel putin, nu ma astept si nu am pretentii fianciare imediate.
Dau un exemplu pur ipotetic, daca ar fi eficient sa depozitez eu sa zicem 1000 de baloti de fan, as face-o fara sa am pretentii financiare. Asta pentru ca ar fi in folosul si ajutorul grupului, iar perspectiva unui castig colectiv si pe termen lung ma pasioneza mai mult, si cred eu ca este si mai sanatoasa.

Asadar, imi permit, cu scuzele de rigoare, sa-i invit pe toti cei care cred ca pot pune umarul la o astfel de afacere, o putem chiar numi.

Si ca intrebare: Dejectiile de la capre se pot folosi cumva ?

Editat de tavktm, 19 iunie 2009 - 12:49.


#94
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 tavktm, on 19th June 2009, 13:48, said:

....deja un S.A. poate fi condus si gestionat fara probleme indiferent de cati asociati sunt, pot fi si 100.

Important este de mentionat, ca in cazul meu cel putin, nu ma astept si nu am pretentii fianciare imediate.
Dau un exemplu pur ipotetic, daca ar fi eficient sa depozitez eu sa zicem 1000 de baloti de fan, as face-o fara sa am pretentii financiare. Asta pentru ca ar fi in folosul si ajutorul grupului, iar perspectiva unui castig colectiv si pe termen lung ma pasioneza mai mult, si cred eu ca este si mai sanatoasa.

Parerea mea: orice efort depus trebuie platit. Inteleg si apreciez entuziasmul, dar cel mai sanatos lucru in formarea unei noi afaceri, sau a unei asociatii, este sa procedam nemteste: fara munca patriotica, totul se plateste ...
Daca vei vrea sa te implici in aceasta asociatie sau chiar sa intri in S.A., stai linistit, pentru oamenii muncitori si entuziasti se va gasi mereu de lucru ... Si intr-o astfel de afcere este nevoie de multa forta de munca ... S-o vedem noi pusa pe picioare si n-o sa te vaiti ca ai prea mult timp liber ... Si nu pe gratis.

Quote

Si ca intrebare: Dejectiile de la capre se pot folosi cumva ?
Sunt un foarte bun ingrasamant ecologic. Multe miristi din zona de deal erau "ingrasate" prin transhumanta ciobanilor cu oile, primavara catre munte, toamna la vale catre deal, sau ses. Metoda de ingrasare in felul acesta a pamantului se numeste "ta^rlire". Numai ca nu prea mai isi gaseste locul in agricultura performanta de azi (performanta la altii, nu la noi ...)

#95
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 95
  • Înscris: 18.03.2009
domnilor, recunosc ca am fost dezamagit ca nu si-au manifestat foarte multi interesul pentru cooperativa,deocamdata la stadiul virtual, pe care am propus sa o dezvoltam! in schimb vad ca spiritele s-au cam incins si asta nu poate decit sa ma bucure , inseamna ca interes exista.
   vreau sa va spun ca indiferent de distanta care ne separa toti putem sa punem umarul si sa fim partasi la acest bussiness. dar mai ales toti putem fi folositori!!! opinia mea este ca acoperirea zonala , regionala sau chiar nationala la un astfel de bussiness este f. importanta. termenii si conditiile in care s-ar realiza acest lucru ramine de discutat , dar cu siguranta s-ar realiza in timp, cu pasi foarte bine studiati si stabiliti de la bun inceput in functie de piata , de marimea acesteia , de cerere , de oferta , taxe si impozite locale etc.
   fitness are mare dreptate cind spune "prin asociere in grup de producatori s-ar rezolva, obtinandu-se si facilitatile de finantare pentru grup. Poate ar fi o idee si achizitia de catre fiecare fermier a unor utilaje de procesat laptele de capacitate mica, pe masura efectivului de animale initial, iar in timp sa se mareasca aceasta capacitate. Produsele fermierilor s-ar vinde sub un brand, cineva ocupandu-se exclusiv de respectarea retetei si calitatii". brand-ul fratilor e foarte important!!! cind eram prin facultate '93-'94 aparuse brenac-ul. fiind mare consumator de brinzeturi si lactate eram innebunit dupa brenac!!! si nu numai eu ! nu avea concurenta pe piata atunci . nu exista pe piata acum un brand puternic de brinzeturi din lapte de capra , sint sigur ca ati observat asta!!! fundamentul si targetul acestei afaceri sta in brand si in acoperirea pietii!!!

   timp liber in aceasta afacere?! glumiti?! foarte putin sau chiar deloc! numai in cazul in care ai oameni foarte buni , fara probleme cu alcoolul ai putea ipotetic vorbind de timp liber!!! important ca in orice afacere este structura organizatorica , care in timp ,daca te dezvolti , o creezi si atunci ai putea avea si timp liber. haideti sa va spun "orarul meu de ferma" , recunosc e aproape zilnic , mai am si alte activitati pe care le desfasor , dar in general e zilnic cu mici exceptii :
   - 05.30 - 07.00 - asist la muls , notez cantitatea de lapte obtinuta , discut cu ciobanii daca au aparut probleme medicale la capre , incheg laptele , furajare cu tarite inainte de trimite caprele la pasune , schimbat apa in adapatori pentru prinz
   - 12.00 - 14.00 - bis fara furajare cu tarite
   - 19.00 - 21.00 - bis ca la prinz
   - in orele nebifate mai rezolvi mincarea ciobanilor , mai au nevoie de o tigara , seara le mai duci tu o bere ca altfel isi iau singuri o cisterna de bere sau vin si atunci... sa-i vezi dimineata!!! daca apar probleme sau simptome de vreo boala sau in cazul in care e doar o impresie de a ta , cum a fost si este foarte frecvent cazul meu ca nu-s in domeniu , streseaza tehnicianul si du-l la ferma sa vada ce si cum . tot in orele nebifate vinzi casul si cauti noi clienti , cazul meu vecini , prieteni , cunostinte , deocamdata nu fac fata sa satisfac toata lumea ca s-a dat sfoara in zona!asa ca luati-va adio de la timp liber , concedii , week-end-uri la mare munte pentru vreun an pina organizati foarte bine afacerea!!! e multa munca dar si satisfactii pe masura!!! si seara cind ajungi acasa  :wacko: si probabil ca am mai omis cite ceva !!! la o ferma intotdeauna ai cite ceva de facut !!! dar , satisfactii fara munca , rare cazuri!!!

#96
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 fitness4mind, on 19th June 2009, 13:15, said:

....Pe de alta parte, o asemenea activitate ofera cam putina flexibilitate producatorului, sunt destule exemple post-decembriste de mici producatori prinsi la inghesuiala, si apoi cazuti victime samsarilor sau procesatorilor lipsiti de scrupule.
Aici intervine avantajul de a face parte dintr-o asociatie sau cooperativa (stiu ca acest cuvant zgarie urechile, ale mele ma dor efectiv ...). Pretul laptelui va fi "batut in cuie", pe perioade lungi de timp.

Quote

... Poate ar fi o idee si achizitia de catre fiecare fermier a unor utilaje de procesat laptele de capacitate mica, pe masura efectivului de animale initial, iar in timp sa se mareasca aceasta capacitate.
Este scump un sistem de pasteurizare si toate "bondanoasele" care-ti trebuiesc ca sa faci branza. Pentru ca de la capre nu prea poti sa vinzi la consumatori laptele ca atare. Asta merge la cel de vaca. Nu sunt multi cei care beau cu placere lapte de capra (eu unul beau, dar daca e sa aleg, il prefer pe cel de oaie sau vaca ...bine, eu sunt un caz aparte, cred ca as bea orice fel de lapte ...), asa ca riscul de a ramane cu el nevandut este mare. Deci, ii musai sa-l faci branza. De aceea ziceam eu ca o eventuala cooperativa ar avea ea utilajele de preparare a branzeturilor, crescatorii livrand doar laptele, zilnic.

Quote

... Poate dintre colegii de pe acest topic e cineva care ne poate spune cum decurge o zi de munca la o asemenea ferma, dupa cum spuneam cred ca ar fi mai multa lume interesata de bugetul de timp necesar.

Pai, cum sa fie:
- scularea pe la ora 4.30-5.00. Se serveste un capuccino cu croissant "beurre, pas sucre", se imbraca salopeta si se incalta cizmele de cauciuc (dolce & gabana) si te duci in grajd.
- Se scot capritele din grajd si se mana catre strunga (sau, daca ai sala de muls, catre sala de muls). In timp ce se mulg (manual sau, de preferinta mecanizat) si tu urmaresti ultimele stiri pe Euronews sau TV5 (cotatiile petrolului, cursul Euro, ce-a mai facut Obama sau Angela Merkel), un baiat "spirt" se misca cu talent si le administreaza concentrate (tarate simple sau in amestec cu malai, srot fl. soarelui, vitamine si minerale).
- Dupa muls (si spalat musai toate echipamentele de muls),  se orienteaza "septelul" catre pasune sau catre padoc (in cazul ca se furajeaza cu masa verde, la padoc). Te duci in pridvorul conacului si te apuci de citit revistele : Capital, Business Magazin, Bursa etc, in timp ce baiatul ala spirt se apuca sa faca curat in adaposturi, scoate balegarul si resturile de fan, spala adapatorile, completeaza fanul din jgheaburi cu altul proaspat.
- Program de voie pana dupa-amiaza: jogging, fitness, yahting, alpinism, scuba-diving, .... golf (!), o bere cu prietenii la umbra etc...
- Pe la vreo 5 dupa-amiaza se intorc capritele de la pasune (cu tot cu ciobani, musai sa numarati ciobanii ...) si se baga din nou la muls. In cazul ca sunt furajate cu masa verde la padoc, doar se deschid portitele padocului, ca sa intre la muls (in sala sau la mana ...)
- Dupa muls, inapoi in adaposturi, la papica (fan) si nanica ... In timp ce tu poti sa-ti dai jos cizmele (si sa faci un dus) si sa te pregatesti pentru o cina romantica, cu icre de Manciuria si sampanie rose, urmata de o partida de jacuzzi cu un martini savurat cu gandul la litrii de lapte de capra care se transforma in branza, care se vinde, care se transforma in bani, care se transforma in ... excursii la Paris, in Ibiza si Tenerife, in .... Scularea !!! E 4.30 si urmeaza o noua zi de munca !!!

Deci, de furajat, de muls, de ... visat, am stabilit. Ce faceti cu laptele ? Laptele, cel mai bine e sa fie stocat intr-un tanc cu racire (un fel de bazin de inox, de capacitate variabila, cu instalatie de refrigerare), pana cand vine masina sa-l ia la fabrica ... Sau, puteti sa va apucati sa va faceti singuri branza ... Spor la treaba !

Variatii la programul de mai sus: te duci sa cumperi tarate, premixuri vitamino-minerale, in perioada de fatari te scoli de 2-3 ori pe noapte, te duci in grajd sa vezi ce fac ... verifici instalatiile de apa (iarna, cand ingheata, e o placere...) mai completezi drobii de sare care au fost consumati (in grajd si, daca se poate, in locuri adapostite, la pasune ...), organizezi monta (eeee, aici e-aici...)... dar intram in amanunte pe parcurs.

#97
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 95
  • Înscris: 18.03.2009

 horia66, on 20th June 2009, 01:35, said:

Pai, cum sa fie:
- scularea pe la ora 4.30-5.00. Se serveste un capuccino cu croissant "beurre, pas sucre", se imbraca salopeta si se incalta cizmele de cauciuc (dolce & gabana) si te duci in grajd.
- Se scot capritele din grajd si se mana catre strunga (sau, daca ai sala de muls, catre sala de muls). In timp ce se mulg (manual sau, de preferinta mecanizat) si tu urmaresti ultimele stiri pe Euronews sau TV5 (cotatiile petrolului, cursul Euro, ce-a mai facut Obama sau Angela Merkel), un baiat "spirt" se misca cu talent si le administreaza concentrate (tarate simple sau in amestec cu malai, srot fl. soarelui, vitamine si minerale).
- Dupa muls (si spalat musai toate echipamentele de muls),  se orienteaza "septelul" catre pasune sau catre padoc (in cazul ca se furajeaza cu masa verde, la padoc). Te duci in pridvorul conacului si te apuci de citit revistele : Capital, Business Magazin, Bursa etc, in timp ce baiatul ala spirt se apuca sa faca curat in adaposturi, scoate balegarul si resturile de fan, spala adapatorile, completeaza fanul din jgheaburi cu altul proaspat.
- Program de voie pana dupa-amiaza: jogging, fitness, yahting, alpinism, scuba-diving, .... golf (!), o bere cu prietenii la umbra etc...
- Pe la vreo 5 dupa-amiaza se intorc capritele de la pasune (cu tot cu ciobani, musai sa numarati ciobanii ...) si se baga din nou la muls. In cazul ca sunt furajate cu masa verde la padoc, doar se deschid portitele padocului, ca sa intre la muls (in sala sau la mana ...)
- Dupa muls, inapoi in adaposturi, la papica (fan) si nanica ... In timp ce tu poti sa-ti dai jos cizmele (si sa faci un dus) si sa te pregatesti pentru o cina romantica, cu icre de Manciuria si sampanie rose, urmata de o partida de jacuzzi cu un martini savurat cu gandul la litrii de lapte de capra care se transforma in branza, care se vinde, care se transforma in bani, care se transforma in ... excursii la Paris, in Ibiza si Tenerife, in .... Scularea !!! E 4.30 si urmeaza o noua zi de munca !!!

Deci, de furajat, de muls, de ... visat, am stabilit. Ce faceti cu laptele ? Laptele, cel mai bine e sa fie stocat intr-un tanc cu racire (un fel de bazin de inox, de capacitate variabila, cu instalatie de refrigerare), pana cand vine masina sa-l ia la fabrica ... Sau, puteti sa va apucati sa va faceti singuri branza ... Spor la treaba !

Variatii la programul de mai sus: te duci sa cumperi tarate, premixuri vitamino-minerale, in perioada de fatari te scoli de 2-3 ori pe noapte, te duci in grajd sa vezi ce fac ... verifici instalatiile de apa (iarna, cand ingheata, e o placere...) mai completezi drobii de sare care au fost consumati (in grajd si, daca se poate, in locuri adapostite, la pasune ...), organizezi monta (eeee, aici e-aici...)... dar intram in amanunte pe parcurs.

:clapping:

 fms74, on 20th June 2009, 01:42, said:

:clapping:
:coolspeak:

#98
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Dragi prieteni, in nici un caz nu sunt interesat de bugetul de timp pentru a-mi face rost de timp liber, ci pentru a putea impaca si capra, si varza :), dpdv al activitatii mele actuale. Nu vreau sa fug dupa 2 iepuri, asa ca am sa incep cu 2 capre, sa vad cum e, si in timp m-oi mai pricopsi eu cu cateva. Am inteles care e programul, si cu mici modificari cred ca m-as putea plia pe schema lui. Din fericire lucrez acasa, si am totul la indemana, nu trebuie sa ma deplasez departe ca sa ajung la ferma. Ramane totusi de construit un adapost usor, am ceva experienta la asa ceva, si de rezolvat toate celelalte aspecte. Am sa merg la OJCA luni sa iau documentul tehnico-organizatoric de care spunea @fms74, sa ma documentez mai in detaliu.

Multumim Horia pentru zugravirea comica in culori idilice a vietii de cioban la capre :D, din fericire sunt golan obisnuit cu munca grea, n-am pretentii cand e vorba de munca. Apropo, care ar fi, ipotetic vorbind, avantajul in cazul unei vanzari viitoare a brandului catre un mare producator? Perceptia mea e ca s-ar pierde tocmai obiectul muncii, ar ramane numai componenta de productie primara, si vanzarea s-ar justifica doar in caz de oferta ostila din partea vreunui mare producator. Ar fi foarte neplacut acest lucru, fermierii ar ajunge cu adevarat la discretia procesatorului. Eu asa vad treaba, poate ma insel, si daca aveti alta parere, va rog sa o spuneti, mai multe capete ajung la concluzii mai bune :).

Editat de fitness4mind, 20 iunie 2009 - 15:19.


#99
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 95
  • Înscris: 18.03.2009

 fitness4mind, on 20th June 2009, 16:18, said:

Dragi prieteni, in nici un caz nu sunt interesat de bugetul de timp pentru a-mi face rost de timp liber, ci pentru a putea impaca si capra, si varza :), dpdv al activitatii mele actuale....  Am sa merg la OJCA luni sa iau documentul tehnico-organizatoric de care spunea @fms74, sa ma documentez mai in detaliu.

Nicidecum nu am avut intentia de a ridiculiza intrebarea ta! Am dorit doar sa stii ca nu prea ai timp de asa ceva la inceput. Stii foarte bine ca sint incepator in acest domeniu dar am constatat cu stupoare ca iti ocupa aproape tot timpul!!! E o chestiune pe care la momentul hotaririi de a intra in hora nu am luat-o in calcul.
daca nu te descurci la ojca sa obtii proiectul da-mi pm si-ti trimit o copie! cam greu mi-a fost pus la dispozitie exemplarul respectiv , dupa 50000 intrebari , de ce cum si in ce fel am ajuns la ei , ca au putine exemplare etc. abia dupa ce le-am povestit ca am un srl , ca m-am inscris la registrul fermelor au fost de acord sa mi-l dea!

#100
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 426
  • Înscris: 16.08.2007

 fms74, on 20th June 2009, 18:31, said:

Nicidecum nu am avut intentia de a ridiculiza intrebarea ta! Am dorit doar sa stii ca nu prea ai timp de asa ceva la inceput. Stii foarte bine ca sint incepator in acest domeniu dar am constatat cu stupoare ca iti ocupa aproape tot timpul!!! E o chestiune pe care la momentul hotaririi de a intra in hora nu am luat-o in calcul.
daca nu te descurci la ojca sa obtii proiectul da-mi pm si-ti trimit o copie! cam greu mi-a fost pus la dispozitie exemplarul respectiv , dupa 50000 intrebari , de ce cum si in ce fel am ajuns la ei , ca au putine exemplare etc. abia dupa ce le-am povestit ca am un srl , ca m-am inscris la registrul fermelor au fost de acord sa mi-l dea!

Stai linistit man ca am glumit doar :). Sincer cam la asta ma astept dpdv al timpului, am lucrat mult cu animale de-a lungul vremii, dar ma gandesc ca daca tot ma ocup in aceeasi locatie de legumele mele, ma pot ocupa concomitent si de capre. Am sa vad in timp ce presupune asta. Intrebare: cui i-ai cerut documentul? La OJCA trebuie sa stii unde te duci si cui spui saru'mana, daca nu le place de fatza ta, adios. Mai ales femeile alea cu care intri prima data in contact te expediaza imediat. Eu am noroc ca ma inteleg bine cu inginerul Tataru, om din garda veche, dar profesionist desavarsit. Cu ocazia zilei recoltei din toamna, au fost prezenti si au impartit multe materiale, dar nimic despre capre. Sincer, parca n-as vrea sa ma duc sa le cer documentul, ca o sa rada de mine ca ma convertesc la caprarie :). Daca nu e un deranj pentru tine, poate mi-l poti trimite, sa vad totusi daca il pot obtine, ca ultima data am ramas "dator" la inginerul Tataru.

#101
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 fitness4mind, on 20th June 2009, 16:18, said:

.... Apropo, care ar fi, ipotetic vorbind, avantajul in cazul unei vanzari viitoare a brandului catre un mare producator? Perceptia mea e ca s-ar pierde tocmai obiectul muncii, ar ramane numai componenta de productie primara, si vanzarea s-ar justifica doar in caz de oferta ostila din partea vreunui mare producator.

In momentul in care devii foarte apreciat pe piata cu brandul raspectiv, marii procesatori incep sa faca oferte de achizitie ... Nu intotdeauna inseamna ca te cumpara cu totul, pot sa-ti ofere un pachet de actiuni in asa fel incat sa ai un cuvant de spus ... Sa nu intelegeti gresit, membrii consiliului de administratie ar fi incantati ca odata cu brandul sa achizitioneze si niste oameni de valoare care sa continue sa-l dezvolte ...
Intrebarea ar fi: da' de ce sa vinzi ? pentru ca ajungi intr-un punct in care nu-l mai poti dezvolta... Ori daca o afacere nu merge inainte, are toate sansele sa moara ... La un moment dat ai nevoie sa depasesti piata locala, sa te extinzi, sa te adresezi poate unei piete europene sau chiar transcontinentale ... Si nu poti s-o faci decat daca ai puterea finaciara a unui mare procesator.



Quote

Ar fi foarte neplacut acest lucru, fermierii ar ajunge cu adevarat la discretia procesatorului. ...
Nu, n-ar ajunge, pentru ca relatiile comerciale in economia de piata pot fi foarte bine reglementate contractual. Si exista o diferenta clara intre cooperativa crescatorilor de capre si procesatorul de lapte. Este posibil chiar ca acel procesator sa ofere conditii de lucru mai bune acestei cooperative, comparativ cu micul S.A. sau SRL proprietar al micii fabricute de branzeturi.

In definitiv, in economiile bine puse la punct, cooperativele fermierilor au contracte cu marii procesatori. Si interesul unei colaborari stabile si de lunga durata este de ambele parti... Nu-ti poti da seama ce dureri de cap are un mare procesator atunci cand are multi si marunti furnizori de materie prima... De la calitatea laptelui, la probleme de falsificare (ca la 10 caldari de lapte mai pune Nea Ghita si una de apa ...) ... la constanta aprovizionarii etc.

De aceea multi astfel de mari procesatori se orienteaza catre laptele din Ungaria, Slovacia, Slovenia etc. Nu pentru ca vor ei sa-i faca rau fermierului roman, sau sa ingroape agricultura romaneasca ... Astea sunt povesti ... Motivul principal este urmatorul: un mare procesator are nevoie de materie prima de calitate (calitate constanta), cantitate constanta si pretul minim de pe piata. Daca aceste trei conditii se intrunesc, fermierul poate sa fie si patagonez ... nu conteaza.

Am avut ocazia sa lucrez o perioada de timp in domeniul carnii. Porc si vita. Si am vazut ce poate oferi un procesator de carne de porc din Belgia, pentru piata romaneasca. Imaginati-va carcasele de porc atarnate in carlige, toate la aceleasi dimensiuni ... Trageai linie pe la piciorul din fata si la nivelul gatului ... Iar materia prima romaneasca era jalnica: una mare, doua mici, una plina de slanina, doua aschilambice ... Sa stii ca principalul motiv pentru care procesatorii de carne prefera materia prima din import (bine, achizitie intracomunitara ...) este calitatea ...

Noi nici nu aveam un sistem de apreciere al carcaselor pus la punct, pana nu am adoptat sistemul european (EUROP). Acest sistem de clasificare al carcaselor imparte carcasele (dupa mai multe masuratori ale stratului de slanina si de muschi in mai multe puncte si calcularea unui algoritm) in cinci categorii: E, U, R, O si P. Fiecare categorie iti garanteaza o anumita proportie a carnii macre in carcasa respectiva. Carcasele sunt "masurate" pe linia de abatorizare si li se aplica automat o stanta corespunzator categoriei, iar sistemul de gestiune al procesatorului aloca automat categoriile stabilite, lotului de porci achizitionat de la respectivul fermier. Pretul pe kg de carcasa oferit de procesator in functie de categoria in care a fost incadrata este inmultit automat cu greutatea carcasei care atarna pe linie pe un cantar electronic si, la terminarea abatorizarii lotului, sistemul de contabilitate proceseaza automat borderoul de plata pentru fermierul respectiv si completeaza ordinul de plata. In felul acesta fermierul primeste banii in functie de calitatea porcilor livrati.

Am divagat un pic cu ilustrarea procedeului de plata al fermierului de catre abator, pentru a incerca sa argumentez ca un contract intre o cooperativa a unor crescatori de capre si un mare procesator nu inseamna ca este in dezavantajul fermierilor, ba dimpotriva ...

Un alt exemplu l-as putea da cu achizitia laptelui de la micii producatori. Ipoteza de lucru: laptele se plateste in mod legal in functie de continutul acestuia in grasime, exprimat procentual. De exemplu, pretul se stabileste per litru de lapte cu 3,5% grasime (numit si lapte standard dupa terminologia veche).

Ce inseamna acest lucru ? In cazul in care tu, ca fermier, produci lapte cu grasime mai multa, sa zicem 4,2% (si in general vacile produc in mod natural lapte mai gras de 3,5%, in mod obisnuit 4,6-4,8% iarna si 4,0-4,2% vara... bine, si-n functie de rasa ...) procesatorul este obligat (conform contractului) sa recalculeze cantitatea de lapte achizitionata de la tine, astfel: (litrii de lapte x 4,2) impartit la 3,5. Pe hartie vor rezulta astfel mai multi litri de lapte (standard). El este obligat sa plateasca aceasta cantitate recalculata. Ce se intampla in realitate ? Nimeni nu sta sa-i determine grasimea la lapte lui Lelea Floarea. I se iau bidoanele din poarta si se varsa in cisterna ... Si la fabrica (unde se determina grasimea ... ca in felul asta e verificat si soferul ...) se trece pe borderou ca Lelea Floarea a livrat acea cantitate cu 3,5%. Si cat a livrat, atat i se plateste ...

In cazul unei cooperative, se schimba treaba ... Una ca se poate determina grasimea din lapte pentru fiecare fermier in parte, cand i se colecteaza laptele, doi la mana ca se determina grasimea in momentul livrarii catre fabrica, pentru a se plati corect laptele. Iata deci un alt avantaj in cazul colectarii laptelui in mod organizat, printr-o cooperativa ...

Editat de horia66, 21 iunie 2009 - 00:08.


#102
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 95
  • Înscris: 18.03.2009

 fitness4mind, on 20th June 2009, 23:36, said:

Daca nu e un deranj pentru tine, poate mi-l poti trimite, sa vad totusi daca il pot obtine, ca ultima data am ramas "dator" la inginerul Tataru.

ti-l trimit eu . da-mi pm sau mail cu adresa ta si ti-l pun prin posta sau poate ajung eu la galati (?!) si ti-l aduc personal!

 horia66, on 21st June 2009, 01:02, said:

In momentul in care devii foarte apreciat pe piata cu brandul raspectiv, marii procesatori incep sa faca oferte de achizitie ... Nu intotdeauna inseamna ca te cumpara cu totul, pot sa-ti ofere un pachet de actiuni in asa fel incat sa ai un cuvant de spus ... Sa nu intelegeti gresit, membrii consiliului de administratie ar fi incantati ca odata cu brandul sa achizitioneze si niste oameni de valoare care sa continue sa-l dezvolte ...
Intrebarea ar fi: da' de ce sa vinzi ? pentru ca ajungi intr-un punct in care nu-l mai poti dezvolta... Ori daca o afacere nu merge inainte, are toate sansele sa moara ... La un moment dat ai nevoie sa depasesti piata locala, sa te extinzi, sa te adresezi poate unei piete europene sau chiar transcontinentale ... Si nu poti s-o faci decat daca ai puterea finaciara a unui mare procesator.



Nu, n-ar ajunge, pentru ca relatiile comerciale in economia de piata pot fi foarte bine reglementate contractual. Si exista o diferenta clara intre cooperativa crescatorilor de capre si procesatorul de lapte. Este posibil chiar ca acel procesator sa ofere conditii de lucru mai bune acestei cooperative, comparativ cu micul S.A. sau SRL proprietar al micii fabricute de branzeturi.

In definitiv, in economiile bine puse la punct, cooperativele fermierilor au contracte cu marii procesatori. Si interesul unei colaborari stabile si de lunga durata este de ambele parti... Nu-ti poti da seama ce dureri de cap are un mare procesator atunci cand are multi si marunti furnizori de materie prima... De la calitatea laptelui, la probleme de falsificare (ca la 10 caldari de lapte mai pune Nea Ghita si una de apa ...) ... la constanta aprovizionarii etc.

De aceea multi astfel de mari procesatori se orienteaza catre laptele din Ungaria, Slovacia, Slovenia etc. Nu pentru ca vor ei sa-i faca rau fermierului roman, sau sa ingroape agricultura romaneasca ... Astea sunt povesti ... Motivul principal este urmatorul: un mare procesator are nevoie de materie prima de calitate (calitate constanta), cantitate constanta si pretul minim de pe piata. Daca aceste trei conditii se intrunesc, fermierul poate sa fie si patagonez ... nu conteaza.

Am avut ocazia sa lucrez o perioada de timp in domeniul carnii. Porc si vita. Si am vazut ce poate oferi un procesator de carne de porc din Belgia, pentru piata romaneasca. Imaginati-va carcasele de porc atarnate in carlige, toate la aceleasi dimensiuni ... Trageai linie pe la piciorul din fata si la nivelul gatului ... Iar materia prima romaneasca era jalnica: una mare, doua mici, una plina de slanina, doua aschilambice ... Sa stii ca principalul motiv pentru care procesatorii de carne prefera materia prima din import (bine, achizitie intracomunitara ...) este calitatea ...

Noi nici nu aveam un sistem de apreciere al carcaselor pus la punct, pana nu am adoptat sistemul european (EUROP). Acest sistem de clasificare al carcaselor imparte carcasele (dupa mai multe masuratori ale stratului de slanina si de muschi in mai multe puncte si calcularea unui algoritm) in cinci categorii: E, U, R, O si P. Fiecare categorie iti garanteaza o anumita proportie a carnii macre in carcasa respectiva. Carcasele sunt "masurate" pe linia de abatorizare si li se aplica automat o stanta corespunzator categoriei, iar sistemul de gestiune al procesatorului aloca automat categoriile stabilite, lotului de porci achizitionat de la respectivul fermier. Pretul pe kg de carcasa oferit de procesator in functie de categoria in care a fost incadrata este inmultit automat cu greutatea carcasei care atarna pe linie pe un cantar electronic si, la terminarea abatorizarii lotului, sistemul de contabilitate proceseaza automat borderoul de plata pentru fermierul respectiv si completeaza ordinul de plata. In felul acesta fermierul primeste banii in functie de calitatea porcilor livrati.

Am divagat un pic cu ilustrarea procedeului de plata al fermierului de catre abator, pentru a incerca sa argumentez ca un contract intre o cooperativa a unor crescatori de capre si un mare procesator nu inseamna ca este in dezavantajul fermierilor, ba dimpotriva ...

Un alt exemplu l-as putea da cu achizitia laptelui de la micii producatori. Ipoteza de lucru: laptele se plateste in mod legal in functie de continutul acestuia in grasime, exprimat procentual. De exemplu, pretul se stabileste per litru de lapte cu 3,5% grasime (numit si lapte standard dupa terminologia veche).

Ce inseamna acest lucru ? In cazul in care tu, ca fermier, produci lapte cu grasime mai multa, sa zicem 4,2% (si in general vacile produc in mod natural lapte mai gras de 3,5%, in mod obisnuit 4,6-4,8% iarna si 4,0-4,2% vara... bine, si-n functie de rasa ...) procesatorul este obligat (conform contractului) sa recalculeze cantitatea de lapte achizitionata de la tine, astfel: (litrii de lapte x 4,2) impartit la 3,5. Pe hartie vor rezulta astfel mai multi litri de lapte (standard). El este obligat sa plateasca aceasta cantitate recalculata. Ce se intampla in realitate ? Nimeni nu sta sa-i determine grasimea la lapte lui Lelea Floarea. I se iau bidoanele din poarta si se varsa in cisterna ... Si la fabrica (unde se determina grasimea ... ca in felul asta e verificat si soferul ...) se trece pe borderou ca Lelea Floarea a livrat acea cantitate cu 3,5%. Si cat a livrat, atat i se plateste ...

In cazul unei cooperative, se schimba treaba ... Una ca se poate determina grasimea din lapte pentru fiecare fermier in parte, cand i se colecteaza laptele, doi la mana ca se determina grasimea in momentul livrarii catre fabrica, pentru a se plati corect laptele. Iata deci un alt avantaj in cazul colectarii laptelui in mod organizat, printr-o cooperativa ...

   ai mare dreptate in ceea ce spui horia , dar in tarile dezvoltate , oamenii nu au mentalitatea noastra , nu au frica de a se asocia in asa fel incit sa devina o forta pe piata ! constientizeaza faptul ca singuri vor sfirsi printr-un faliment de succes ! nu le e frica sa intre intr-o cooperativa ca se fura intre ei sau ca unul fura mai mult decit celalalt ! totul sta doar in mentalitate si profesionalism! sincer , nu sint fan al epocii apuse ,dar impuscatu nu era prost cind a infiintat cap-urile , prosti am fost noi dupa revolutie ca le-am desfiintat si am distrus tot incepind de la grajduri pina la sisteme de irigatie! dar astea sint probleme de mult apuse si nu mai putem intoarce nimic.
   ce parere ai ? prin prisma cunostintelor ce le am ar exista o posibilitate de concesiune a unei pasuni in zona mea in suprafata de aprox. 120 ha . ai/aveti idee de pretul concesiunilor la astfel de terenuri? as concesiona toata suprafata , ma gindesc pe viitor poate totusi o punem de o cooperativa!

#103
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 fms74, on 22nd June 2009, 15:57, said:

....nu sint fan al epocii apuse ,dar impuscatu nu era prost cind a infiintat cap-urile , prosti am fost noi dupa revolutie ca le-am desfiintat si am distrus tot incepind de la grajduri pina la sisteme de irigatie! dar astea sint probleme de mult apuse si nu mai putem intoarce nimic.
Nu te supara, in privinta CAP-urilor parerea mea e ca (virgula) colectivizarea a fost un fenomen care a distrus sentimentul de proprietate privata al taranului roman ... Dupa ce atatia au murit sau au petrecut ani buni din viata in puscariile comuniste numai pentru ca n-au vrut sa semneze confiscarea pamanturilor la "colectiva" ....
Dupa revolutie, ai dreptate, am incercat sa rezolvam printr-o distrugere totala un sentiment vechi de frustrare ... distrugand efectiv munca unei generatii ... Eu unul consider ca distrugerea CAP-urilor a fost una din politicile bine puse la punct ale lui "iliescu & comp." S-a facut tot posibilul ca romanul sa o duca cat mai prost - muncitorul a fost dat afara din fabrica dusa la faliment de directorul ce era apropiatul regimului, spunandu-i-se "esti liber sa ... mori de foame", taranului i s-a dat inapoi pamantul dar fara cea mai mica posibilitate de a-si achizitiona utilaje (tin inca minte cum banca agricola practica in '93-'94 dobanzi intre 130 si 160% ...).
Si toate astea pentru ca nu a suportat niciodata (si inca isi musca buzele) ca in '90 am strigat "jos comunismul"... Ceea ce nu a fost luat in calcul. Trebuia sa fim "colega de camera" cu republica Belarus, Ucraina si Moldova. Si s-a incercat tot posibilul pentru ca sa regretam perioada ceausista ...
mai tineti minte partidul socialist al muncii ? Cu tov. Verdet in frunte ? A adunat mai multe voturi decat taranistii... dar deja suntem off topic ...
...

Quote

ce parere ai ? prin prisma cunostintelor ce le am ar exista o posibilitate de concesiune a unei pasuni in zona mea in suprafata de aprox. 120 ha . ai/aveti idee de pretul concesiunilor la astfel de terenuri? as concesiona toata suprafata , ma gindesc pe viitor poate totusi o punem de o cooperativa!
Stiu ca la terenul arabil (care ca valoare este mult peste o pasune) se plateau cca. 300 kg de grau la hectar anual... La o pasune ar trebui sa platesti mult mai putin. In orice caz, daca faci contract, fa-l pe cat mai multi ani. O sa ai astfel sansa s-o imbunatatesti (ingrasi, cultivi ...) si sa castigi ceva de pe urma ei... Chiar daca prin absurd nu "punem" de-o cooperativa, tot merita pentru ca sa-ti maresti efectivul.

#104
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 95
  • Înscris: 18.03.2009

 horia66, on 22nd June 2009, 16:31, said:

Nu te supara, in privinta CAP-urilor parerea mea e ca (virgula) colectivizarea a fost un fenomen care a distrus sentimentul de proprietate privata al taranului roman ... Dupa ce atatia au murit sau au petrecut ani buni din viata in puscariile comuniste numai pentru ca n-au vrut sa semneze confiscarea pamanturilor la "colectiva" ....

  ...Stiu ca la terenul arabil (care ca valoare este mult peste o pasune) se plateau cca. 300 kg de grau la hectar anual... La o pasune ar trebui sa platesti mult mai putin. In orice caz, daca faci contract, fa-l pe cat mai multi ani. O sa ai astfel sansa s-o imbunatatesti (ingrasi, cultivi ...) si sa castigi ceva de pe urma ei... Chiar daca prin absurd nu "punem" de-o cooperativa, tot merita pentru ca sa-ti maresti efectivul.

   Inteleg punctul tau de vedere vis a vis de colectivizare, dar dupa revolutie ideea de CAP-uri trebuia adaptata noilor realitati romanesti incercind a se evita distrugerea unui sistem care , la vremea aceea , cu foarte putini bani putea fi transformat in cooperativa de care vorbim noi azi ! Taranul roman , daca era improprietarit si convins sa ramina in sistemul adaptat , sint convins ca alta ar fi fost situatia agriculturii romanesti acum ! Dar vorba romanului "ce a fost nu se mai intoarce"!!!

  Grele negocierile cu autoritatile locale in ziua de azi si pe prafu' asta !!! 300 kg griu la ha la teren agricol neirigat , asta e minimul practicat , am un frate care a lucrat la ADS si stiu ca asta era minimul practicat de ei ! Asta ar insemna 150 ron/ha. Chiar de nu o folosesc toata e bine de luat in cazul in care ma extind. Cam atit vrea si consiliul local de care apartine pasunea respectiva , insa mi se pare prea mult! Mai ales ca trebuie imbunatatita ! Le-am oferit 30 ron/ha/an , reactiile probabil le voi avea zilele urmatoare !

  Incep sa intarc iezii de saptamina viitoare , ma gindesc pentru furajare , lucerna alternata cu tarite ce parere ai?

#105
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 fms74, on 24th June 2009, 10:05, said:

...dupa revolutie ideea de CAP-uri trebuia adaptata noilor realitati romanesti incercind a se evita distrugerea unui sistem care , la vremea aceea , cu foarte putini bani putea fi transformat in cooperativa de care vorbim noi azi ! Taranul roman , daca era improprietarit si convins sa ramina in sistemul adaptat , sint convins ca alta ar fi fost situatia agriculturii romanesti acum !
Perfect de acord cu tine. Daca s-ar fi batut toba ca statul roman garanteaza si apara proprietatea privata si s-ar fi incercat a se populariza ideea de asociere pe structura fostelor CAP, ar fi fost OK ... Asociatiile agricole care au aparut n-au fost altceva decat CAP-uri private ... mai mult sau mai putin organizate si gandite.

Am un prieten, inginer zootehnist. In '90 era sef de ferma la un CAP si a fost pus seful comisiei de lichidare a CAP-ului. In 3 saptamani a lichidat tot - a impartit si caramizile de la grajduri - efectiv s-a ras complet totul. In prima zi lucratoare dupa toata treaba asta s-a dus la directia agricola judeteana si le-a spus ca el a terminat cu lichidarea CAP-ului si i-a intrebat ce mai are de facut. Aia de acolo s-au inchinat si i-au spus ca l-au pus sef de comisie ca sa lungeasca treaba vreo 5 ani, nu s-o faca in trei saptamani. "Si eu acu' ce fac ?" "Intri in somaj, daca ai fost tampit si-ai impartit asa de repede totul la tarani ..." Vezi, asa puneau problema "autoritatzili" ...


Quote

Cam atit vrea si consiliul local de care apartine pasunea respectiva , insa mi se pare prea mult! Mai ales ca trebuie imbunatatita ! Le-am oferit 30 ron/ha/an , reactiile probabil le voi avea zilele urmatoare !
Da-le si tu, 30 in contul primariei si restul pana la 150 in mana ... bonus pentru inceput de afacere ...

Quote

Incep sa intarc iezii de saptamina viitoare , ma gindesc pentru furajare , lucerna alternata cu tarite ce parere ai?
E OK. N-ai vazut, n-au inceput sa bage botul in mancarea mamelor ? Sau la pasune, n-au inceput sa mozoleasca vreun fir de iarba ?

#106
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.824
  • Înscris: 25.07.2006
Eu as propune eventual sa facem un topic nou, in sectiunea afaceri, exclusiv pe tema unei cooperative/asociatii/s.a. sau ceva de genul asta.

   Si incet incet sa ne centralizam, sa ne organizam, si poate sa stabilim ceva, si poate iese ceva  :naughty:

#107
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 15.413
  • Înscris: 23.11.2006

 tavktm, on 25th June 2009, 17:19, said:

...as propune eventual sa facem un topic nou, in sectiunea afaceri, exclusiv pe tema unei cooperative/asociatii/s.a. sau ceva de genul asta.
   ....

Chestia e ca mai intai te apuci de ceva lucrativ in domeniul agricol - sere de legume, cresterea caprelor, iepurilor sau gainilor ouatoare ... vaci cu lapte etc. si, dupa aceea intri intr-o, sau organizezi (infiintezi) o asociatie (cooperativa etc.)

Nu incepi de la coada, cu asociatia, pentru ca treaba asta e foarte concreta, adica oamenii pe care vrei sa-i asociezi vor vrea sa stie, la modul dureros de concret, ce avantaje au ei daca intra in cooperativa si ce dezavantaje daca nu intra.
Fermierul este unul din cei mai pragmatici oameni de pe planeta. Si daca te-au mirosit ca bati campii ... nu te mai ia deloc in seama, indiferent ce "nestemate" iti ies pe gura ... Daca n-ai lucrat in domeniu si te duci sa stai de vorba cu taranii, iti vor pune niste intrebari atat de concrete incat iti va veni extrem de greu sa le raspunzi punctual...

#108
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.824
  • Înscris: 25.07.2006
Da tipic romaneste, "nu angajam decat persoane cu experienta", "bun si eu ce sa fac ? ca sunt tanar in viata si trebuie sa incep de undeva". Cam asa patest cei tineri de la oras.

   Cam asa expui si tu problema in cazul noilor, micilor si neexperimentatilor fermieri.
   Eu sincer nu cred ca ar fi neaparat obligatoriu sa produc ceva anume ca sa fiu afiliat unei asociatii. Pot foarte bine sa fiu in orice asociatie, si sa fur meserie, si eventual sa primesc ajutor si idei, bineinteles care sa fie in folosul general al grupului.

   Cred ca formalizam prea mult, poate exista pur si simplu un grup de agricultori, care se ocupa cu diverse si care poate fi mai mult sau mai putin organizat juridic.

   In fine, oricum nu prea sunt oameni interesati, din cate se vede, asa ca nu voi mai plictisi cu subiectul asta... Pur si simplu asociera romanilor in diverse forme nu prea este pe placul lor
  
     :habarnam:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate