Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Balti de pescuit in Dobrogea - li...

EURO 24 - Meciul 2: Belgia - Roma...

Metru Jysk/Ikea

Camping Franta - Chamonix
 Folie pentru protectie solara

Tur Slovenia.

Dilae din Slatina, cel mai destep...

Nikon Z6III
 Caști bluetooth pentru smart...

Mutare tablou electric exterior

La mulți ani @leomagic44!

Recomanadare viniluri
 Tv ars din cauza la cctv?

Recomandare soundbar pentru telev...

Vecinii din curte au pus monopol ...

La multi ani @MariusEXxTREME!
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#109
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Are dreptate horia, intii te hotarasti ce vrei sa faci (capre,sere,cultura mare,etc) si abia apoi te afiliezi/asociezi/aderi/fondezi la o juridica organizata.  "Un grup de agricultori care sa se ocupe cu diverse"?! Adicatelea sa facem de toate si nimic! Cam asa suna. Chestiuni de genu' asta se faceau cu multi ani inainte cind vindea omu' la butic si salam si brinza si tigari si guma de mestecat !!! In cazul in care nu ai sesizat tavktm piata la noi a evoluat , nu prea mai poti sa intri si sa rezisti, mai ales in conjunctura actuala , facind "de toate". Iar ideea de asociatie sau cooperativa la care ne gindim noi este de forma juridica organizata profesionala , adicatelea un fel de breasla ! Te axezi pe un anume domeniu (unu' da' il faci bine ), il dezvolti , penetrezi hypermarket-uri , exporti si daca dupa un timp te-ai plictisit si vrei altceva iti vinzi bucatica. Iar " mai mult sau mai putin organizat juridic" , te rog frumos!!! Pai asa ma duc la lelea floarea care vinde brinza in piata , zi de zi , stau de vorba cu ea , mai punem la cale pretu' pe ziua respectiva : "sa-l dam cu 12  sau cu 15 lei ca vad ca-i aglomerata piata" si gata : e mai putin organizata juridic da' poa sa functioneze vreo trei luni! Hai sa fim seriosi !
   Eu iti inteleg elanul tineresc , nu gindi ca nu ai de unde sa incepi! Poti adera la o astfel de cooperativa chiar daca nu ai inceput ceva. experienta se capata , iar dorinta ta de a munci e de apreciat . Sistemul la care ne gindim incepe de la crestere animale, productie lapte , procesare lapte ( care implica echipamente , o cladire adecvata ) , mici puncte de desfacere , distributie catre clienti etc. Ia gindeste-te , in tot sistemul asta  nu te regasesti pe undeva ?! Cu siguranta poti contribui cu ceva!!!

#110
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Eu intelg ca aveti dreptatea voastra, insa si eu o am pe-a mea. Sunt poate printre foarte putinii tineri din Bucuresti, care nesiliti de nimeni, au preferat decat sa-si ia un VW Passat sa-si cumpere pamant la tara. Sau cel putin eu astfel de cazuri nu cunosc. Acum si voi trebuie sa intelegeti ca experienta foarte multa nu pot avea, si nici resurse financiare nu prea mai am. Nu cred ca este vreo problema in a ma afilia de exemplu in asociatia crescatorilor de albine, daca produc eu sau nu miere asta este alta treaba.

   Activitatea mea exacta intr-o asociatie nu conteaza foarte mult, mai ales daca intotdeauna castigurile sunt corelate cu aportul fiecaruia.

   Da, la sfarsit de an se trage linie, am produs zero, primesc zero, nu vad nici o problema, intre timp mai invat si eu, si de ce nu, va sustin moral macar  :D

   Nu stiu daca la mine este vorba de "elan tineresc', de felul meu sunt foarte pragmatic, am condus si administrat mici afaceri pana acum, am plecat de la zero in viata si stiu ce inseamna munca grea, si aceea de la tara.
   Eu sincer nu am avut de-a face cu caprele prea mult la viata mea, nu stiu mai nimic despre ele, nu-mi place laptele de la nici un animal si nu cred ca voi bea vreodata (in viata mea cred ca nu am baut 2 litri), iar branza consum ocazional.

   Insa ceea ce este mai importnt este ca, sincer sa fiu, ma imaginez crescand capre si muncind intr-o mini ferma, m-as putea adapta, mi-ar placea, si nu as zice NU.

   Asta este important, ca macar vreau, imi pare rau ca nu pot oferi mai nimic, insa vad ca multi entuziasti nu prea sunt oricum. Insa poate mai recrutam, de pe la forumurile de tuning auto :tomato:

Edited by tavktm, 26 June 2009 - 13:41.


#111
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009

 tavktm, on 26th June 2009, 14:38, said:

...Activitatea mea exacta intr-o asociatie nu conteaza foarte mult, mai ales daca intotdeauna castigurile sunt corelate cu aportul fiecaruia.

   Da, la sfarsit de an se trage linie, am produs zero, primesc zero, nu vad nici o problema, intre timp mai invat si eu, si de ce nu, va sustin moral macar  :D

   Nu stiu daca la mine este vorba de "elan tineresc', de felul meu sunt foarte pragmatic, am condus si administrat mici afaceri pana acum, am plecat de la zero in viata si stiu ce inseamna munca grea, si aceea de la tara.
      Insa ceea ce este mai importnt este ca, sincer sa fiu, ma imaginez crescand capre si muncind intr-o mini ferma, m-as putea adapta, mi-ar placea, si nu as zice NU...

   Faptul ca nu stii nimic despre aceasta afacere nu inseamna ca nu te poti implica. vezi cazul meu , habar nu aveam despre cresterea caprelor , nici acum nu pot sa spun ca stiu prea multe , dar mai intri pe un forum , te mai invata un horia , mai citesti un material , mai afli cite ceva de la ciobani s.a.m.d. Nimeni nu s-a nascut invatat !!! eu zic ca cel mai important lucru pentru a reusi este munca si dorinta de reusi . Eu sint convins ca citind topicu' asta ai invatat macar abecedarul cresterii caprelor , iar horia ne este la toti profesor! Asa ca dragul meu , nu fi dezamagit , daca vrei sa te implici in treaba asta esti binevenit. si stai linistit doritori sint pentru a porni la treaba.

#112
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Nu sunt dezamagit, intre timp incerc sa fac ce pot cu amenajarile, si eventual poate reusesc sa cumpar nistre teren arabil, macar 1-2 ha.

#113
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 fms74, on 26th June 2009, 14:55, said:

...Eu sint convins ca citind topicu' asta ai invatat macar abecedarul cresterii caprelor , iar horia ne este la toti profesor! ....
Profesor ... e prea mult spus. Sunt multi oameni in tara asta muuult mai pregatiti decat mine.
Ce am eu spre deosebire de voi, este o profesie in domeniul agricol.
Si ce m-a incantat pe mine in mod deosebit la voi, a fost entuziasmul si ambitia de a reusi intr-un domeniu unde-i foarte mult de munca, unde in general miroase cam urat (pentru unii ... de ex. pt. mine mirosul dintr-un grajd de vaci este de preferat celui de la ora 18 din intersectie la Razoare ...), unde profitul nu este mare, iar uneori nici macar destul, unde domeniu care nu este "trendy" sau "cool", dar ... un domeniu unde satisfactiile personale pot fi enorme ...

Nu stiu cati dintre voi ati ajutat o femela (vaca, oaie, capra, scroafa...) sa fete, dar eu, de cate ori vad puiul acela in sfarsit in mainile mele, cu ochii umezi, cum da din codita si se indreapta flamand catre mama, dornic sa suga, simt o atat de mare bucurie ... de parca as fi in 7-lea cer ... Credeti-ma, aceste momente sunt o hrana fantastica pentru suflet si minte ...

 tavktm, on 26th June 2009, 14:38, said:

....   Eu sincer nu am avut de-a face cu caprele prea mult la viata mea, nu stiu mai nimic despre ele, nu-mi place laptele de la nici un animal si nu cred ca voi bea vreodata (in viata mea cred ca nu am baut 2 litri), iar branza consum ocazional.

   Insa ceea ce este mai importnt este ca, sincer sa fiu, ma imaginez crescand capre si muncind intr-o mini ferma, m-as putea adapta, mi-ar placea, si nu as zice NU.

Dragul meu, dar nimeni nu te forteaza sa cresti capre daca nu-ti place laptele si... mai ales daca n-ai simtit niciodata pana acum cum miros caprele ...

Daca simti o placere deosebita sa rasadesti legume, sa le vezi cum cresc, cum se pa^rguiesc (nevasta-mea de ex. are o deosebita pasiune in a cultiva flori... eu nici macar nu stiu cum le cheama pe toate ..), de ce nu te specializezi in horticultura / legumicultura >>> sere si solarii ? Ca tot vrei tu sa-ti faci o sera ...
Oricum ramanem prieteni...:cheers: chiar daca nu cresti capre ... :rolleyes:

#114
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Fatat terminat , horia caprele de care-ti spuneam nu au fatat nici acum , domnul tehnician veterinar betivan s-a exprimat la modul ca " e posibil ca sa nu fi fost f---e! ". "Misto" , nu?! Cer parere profesionala , sa pastrez 1-2 tapi si sa-i cresc pentru monta sau mai bine imi cumpar ?! Ceilalti cu siguranta ii voi castra pentru pastrama la toamna ! Clienti ceva?
   In alta ordine de idei , a venit ploaia si sint bucuros ca reimprospateaza pasunea , asa ca aviz amatorilor de asa ceva , atentie la pasune . In ultima vreme se cam uscase si hraneam caprele si cu lucerna seara si tarite dimineata .
   Pe de alta parte , am tot dat anunturi ca ma intereseaza sa cumpar , ce-i drept in rate ca tot romanu , tanc depozitare lapte , crinta inox etc. Surpriza!!! Nici o oferta!!! Tovarasi , sa stiti ca si asta e un motiv pentru care sa aderi la o cooperativa/asociatie ! Cu siguranta daca ai fi un brand sau cit de cit cunoscut pe piata locala ar fi curs ofertele. Am prieteni care sint in asociatii agricole ! Primavara sint asaltati de firme distributie substante si seminte , discounturi , batalie pe ei sa vezi!!!
   Asa ca mai ginditi-va!!! Ma bucur ca s-a creat pe forum acest curent pro-agricultura. Va sustin din tot sufletul!

#115
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 fms74, on 27th June 2009, 16:44, said:

...Cer parere profesionala , sa pastrez 1-2 tapi si sa-i cresc pentru monta sau mai bine imi cumpar ?! ...
Dupa cum ti-am mai spus, o sa ai musai nevoie de tapi pentru ca sa ai iezi si lapte... Acu', nu e nevoie de tapi de rasa daca nu vei pastra pt. prasila iezii ce vor rezulta. Parerea mea: pastraza sau cumpara cativa tapi ieftini dar tineri si vigurosi - pentru ca sa produci iezi si lapte - si cand mai "curge" cash-flow-ul iti iei si tapi meseriasi...pentru ca sa-ti maresti efectivul... Caprele care nu au ramas gestante pune-le bine pe o lista neagra si, daca nu intra in calduri spre toamna si nu raman gestante, sacrifica-le odata cu iezii in primavara si fa-le bani ... Ar trebui sa-ti procuri un aparat de diagnosticat gestatia timpurie (in prima luna) ...ceva cu ultrasunete. O sa caut si eu pe net, sa vad ce gasesc. E foarte practic asa ceva - e un "device" portabil, cu baterii, functioneaza pe principiul ecografului. Crezi ca australienii asteapta sa vada daca le fata toate oile, ca sa le aleaga pe cele sterpe ? Aaa, si pana incepe la tine sezonul de monta o sa-ti caut o schema de sincronizare a caldurilor cu preparate hormonale - se desfasoara cam asa: se injecteaza la toate caprele un produs hormonal in mai multe reprize (o sa te informez exact ...) si dupa ultima repriza se organizeaza monta in harem cu un anumit numar de capre per tap. Ce nu ramane gestanta, nu mai are rost sa te zbati ... o tai de pe lista si pastrama scrie pe ea ...

Quote

In alta ordine de idei , a venit ploaia si sint bucuros ca reimprospateaza pasunea , asa ca aviz amatorilor de asa ceva , atentie la pasune .
Vezi ca daca sunt multe capre pe pasunea uda-uda (baltita), cam deterioreaza stratul germinativ cu picioarele... Sa nu se distruga iarba pe alocuri...

Quote

Pe de alta parte , am tot dat anunturi ca ma intereseaza sa cumpar , ce-i drept in rate ca tot romanu , tanc depozitare lapte , crinta inox etc. Surpriza!!! Nici o oferta!!!
Pai, da ... ca nu te cunoaste niciun distribuitor de echipamente zootehnice ... Daca ar fi stiut de tine, te-ar fi stressat ei cu mail-uri si fax-uri... N-ai ce face, suna-i tu si bate-i la cap ...

#116
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
merci de info, o sa caut si eu aparatul de care faci vorbire. vezi , tocmai despre asta e vb cind spuneam ca garda veche din zootehnie are experienta insa nu prea mai e pusa la punct cu ultimele tehnologii. domnul meu tehnician veterinar betivan parca a auzit ca ar exista asa ceva dar nu e foarte sigur. el stie doar ca la bovine "baga mina in cur la vaca" si constata ce si cum! mai departe...
   pentru pasune nu-mi fac probleme daca vor fi ceva stricaciuni , la numarul de capre si la ha disponibile...
   in schimb sint foarte bucuros ca lumea din zona a inceput sa prinda gustul casului , am deja doua magazine si un restaurant care fac comanda la doua zile , plus clienti particulari care ma suna sa le duc acasa! am casul vindut cu doua zile inainte de    a-l produce! 13 lei/kg , iar cei cu magazinele il vind cu 16 lei/kg. am inteles ca pe alte piete pretul e mai mare , aveti idee de preturi domnilor?

#117
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Am revenit azi de la tara ! Acolo inca nu am conditii pentru internet. Dupa o discutie avuta cu socrul meu se pare ca vom cumpara si noi una sau doua capre. Insa toate la timpul lor, intai sa amenajam un grajd, si ce mai mai trebuie pentru ca totul sa fi ok. In nici un caz nu ne vom bate joc de vreun animal vreodata. Am inteles ca, caprele pot fi date pe perioada verii la o stana din apropiere, acum ramane de vazut.

   Inteleg ca este putin, insa va fi un inceput, voi reveni eventual cu intrebari pentru grajd, alimentatie, monta, rase, etc etc.  :)

#118
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009
Eu un lucru stiu (din auzite de la batrani)... 2 Capre papa cat o vaca. Tratamentele sunt mai multe la capre si le trebuie spatiu mare de pascut. E drept ca papa totul si copaci, rod mai tot timpul.

#119
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 avumit, on 3rd July 2009, 22:38, said:

... 2 Capre papa cat o vaca.
2 capre ... ce rasa ? Papa cat o vaca... ce rasa ? Ca daca ne bagam in vorba, nu merge asa, sa batem apa pe deasupra, luam aer in piept si ne bagam la fund ...

Eu unul, zic ca doua capre din cea mai performanta rasa pe care o vrei tu - hai asa sa zicem Saanen, intr-o doara, cu toate ca mai sunt multe altele - nu papa cat o vaca Simmental performanta, nu mai vorbesc de o Holstein performanta. Adica caprele papa mult mai putin... Eee, daca le comparam cu o Jersey sau o Bruna (Schwitz) mai modesta ca productie, e altceva...

Quote

Tratamentele sunt mai multe la capre si le trebuie spatiu mare de pascut.

Adica...? Care mai multe ? Poti sa detaliezi ce tratamente se fac in plus la capre ?

Eu zic sa nu comparam totusi mere cu pere, nici in ceea ce priveste laptele sau "cota de lapte"...

Si chestia cu spatiul mai mare de pascut ... in ce sens ? Si de ce ? Comparativ cu vaca ? Stii ca vaca face prehensiunea ierbii (la pasunat) cu buzele, iar caprele / oile cu dintii si bureletul gingival ? Si ca in acest fel caprele / oile se pot hrani acolo unde inaltimea ierbii este mai mica ?

Din aceasta cauza, tot batranii nostri ziceau ca "unde vaca flamanzeste, capra se satura"... Si tot din aceasta cauza, oile / caprele valorifica si pasunile de valoare mai scazuta, pe care nu-i rentabila cresterea vacilor.

Cum e ?

#120
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009

 horia66, on 3rd July 2009, 23:14, said:

2 capre ... ce rasa ? Papa cat o vaca... ce rasa ? Ca daca ne bagam in vorba, nu merge asa, sa batem apa pe deasupra, luam aer in piept si ne bagam la fund ...

Eu unul, zic ca doua capre din cea mai performanta rasa pe care o vrei tu - hai asa sa zicem Saanen, intr-o doara, cu toate ca mai sunt multe altele - nu papa cat o vaca Simmental performanta, nu mai vorbesc de o Holstein performanta. Adica caprele papa mult mai putin... Eee, daca le comparam cu o Jersey sau o Bruna (Schwitz) mai modesta ca productie, e altceva...



Adica...? Care mai multe ? Poti sa detaliezi ce tratamente se fac in plus la capre ?

Eu zic sa nu comparam totusi mere cu pere, nici in ceea ce priveste laptele sau "cota de lapte"...

Si chestia cu spatiul mai mare de pascut ... in ce sens ? Si de ce ? Comparativ cu vaca ? Stii ca vaca face prehensiunea ierbii (la pasunat) cu buzele, iar caprele / oile cu dintii si bureletul gingival ? Si ca in acest fel caprele / oile se pot hrani acolo unde inaltimea ierbii este mai mica ?

Din aceasta cauza, tot batranii nostri ziceau ca "unde vaca flamanzeste, capra se satura"... Si tot din aceasta cauza, oile / caprele valorifica si pasunile de valoare mai scazuta, pe care nu-i rentabila cresterea vacilor.

Cum e ?
Sunt un om care spune ca agricultura este o afacere nerentabila. La fel si cresterea animalelor. Am motivele mele. E rentabila daca vinzi totul la negru si lucrezi suprafete f. mari de teren. La fel si la animale. In zona noastra (Campia de Vest) efectivul de animale a scazut simtitor. Si sa-ti spun de ce... O persoana tanara de la sat, castiga mai mult, daca lucreaza oriunde altundeva, raportat la agricultura. Inclusiv efectivele de porcine sunt f. mici. Nu mai tin nici batranii, nici tinerii. Daca era chiar atat de mare aducatoare de venit se investea si aici, dar aproape nimic. Eu iti doresc succes in afacere, dar iti recomand sa faci si un plan de afaceri (gasesti pe net multe modele bune).

#121
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 avumit, on 4th July 2009, 15:07, said:

Sunt un om care spune ca agricultura este o afacere nerentabila. La fel si cresterea animalelor. Am motivele mele. E rentabila daca vinzi totul la negru si lucrezi suprafete f. mari de teren. La fel si la animale.


Cunosc foarte multi oameni care au investit in domenii agricole si o duc foarte bine, fara a vinde neaparat la negru si nu neaparat cu suprafete foarte mari de teren... Acum depinde la ce domeniu agricol te referi ... Daca faci referire la cultura cerealelor, a florii-soarelui, sfeclei de zahar sau rapita pt. biodiesel , da... cu cat sunt mai mari suprafetele, cu atat e mai rentabil.

Quote

In zona noastra (Campia de Vest) efectivul de animale a scazut simtitor.
La ce te referi cand spui "efectiv de animale" ? La 1 sau 2 vaci care le tinea omul pe langa casa, la 3-4 porci ? Astea sincer nu ma intereseaza. ma intereseaza fermele proaspat infiintate ...

Quote

Si sa-ti spun de ce... O persoana tanara de la sat, castiga mai mult, daca lucreaza oriunde altundeva, raportat la agricultura.
Depinde in ce domeniu. Daca va lucra ca broker la bursa, atunci in mod sigur va castiga mai mult. Daca insa va lucra ca ospatar la McDonalds, ma indoiesc... Cunosc (printre altele) o familie de legumicultori din Belint (belintz). Au pornit-o foarte greu, cu solarii, acu' vreo 15 ani. O duc excelent ... Si tot prin Banat sunt si ei ...

Quote

Inclusiv efectivele de porcine sunt f. mici. Nu mai tin nici batranii, nici tinerii. Daca era chiar atat de mare aducatoare de venit se investea si aici, dar aproape nimic. Eu iti doresc succes in afacere, dar iti recomand sa faci si un plan de afaceri (gasesti pe net multe modele bune).
Porcii se cresc in ferme specializate... Smithfield cauta ferme de ingrasare private, mici, cu care sa lucreze in mod integrat. In alte judete au aparut ca ciupercile dupa ploaie ...

Planuri de afaceri se gasesc la ANCA cate vrei ... Nu ma apuc eu sa le fac acum, la cate domenii agricole variate exista.
Apropo, la ce domeniu agricol te pricepi, dar asa, la nivel profesionist ?
Poti sa intri un pic mai concret in problema ? Ca la agricultura, politica si fotbal se pricepe toata lumea in Romania ...

#122
avumit

avumit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 01.01.2009

 horia66, on 4th July 2009, 16:15, said:

Cunosc foarte multi oameni care au investit in domenii agricole si o duc foarte bine, fara a vinde neaparat la negru si nu neaparat cu suprafete foarte mari de teren... Acum depinde la ce domeniu agricol te referi ... Daca faci referire la cultura cerealelor, a florii-soarelui, sfeclei de zahar sau rapita pt. biodiesel , da... cu cat sunt mai mari suprafetele, cu atat e mai rentabil.

La ce te referi cand spui "efectiv de animale" ? La 1 sau 2 vaci care le tinea omul pe langa casa, la 3-4 porci ? Astea sincer nu ma intereseaza. ma intereseaza fermele proaspat infiintate ...

Depinde in ce domeniu. Daca va lucra ca broker la bursa, atunci in mod sigur va castiga mai mult. Daca insa va lucra ca ospatar la McDonalds, ma indoiesc... Cunosc (printre altele) o familie de legumicultori din Belint (belintz). Au pornit-o foarte greu, cu solarii, acu' vreo 15 ani. O duc excelent ... Si tot prin Banat sunt si ei ...


Porcii se cresc in ferme specializate... Smithfield cauta ferme de ingrasare private, mici, cu care sa lucreze in mod integrat. In alte judete au aparut ca ciupercile dupa ploaie ...

Planuri de afaceri se gasesc la ANCA cate vrei ... Nu ma apuc eu sa le fac acum, la cate domenii agricole variate exista.
Apropo, la ce domeniu agricol te pricepi, dar asa, la nivel profesionist ?
Poti sa intri un pic mai concret in problema ? Ca la agricultura, politica si fotbal se pricepe toata lumea in Romania ...
Nu intru in polemici cu tine... Bafta, succes, capre multe, oi si cornute.

#123
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 avumit, on 4th July 2009, 16:46, said:

Nu intru in polemici cu tine...

Dragul meu, dar nu polemizam ... Daca nu discutam, nici unul din noi nu-si argumenteaza punctele de vedere, informatiile raman "ne-circulate" si in felul asta ramanem fiecare "vaduviti" de ce stie celalalt ... Nu mai vorbesc de ceilalti useri, care poate ar fi dorit sa mai afle din discutiile noastre una-alta ... Chiar te rog sa ma contrazici si sa-mi aduci cele mai solide argumente din punctul tau de vedere...

#124
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Rentabilitatea agricola exista, insa ca in orice alt domeniu ea este raportata direct la cerere/oferta.
  Piata libera regleaza automat toate acestea, cred ca este inutil sa afirmam ca nu exista rentabilitate in domeniul agricol.
  Pur si simplu imi vine greu sa cred ca turcul care vinde rosii la noi nu are profit. Din moment ce are profit este rentabil, asta este clar.

  In concluzie, RENTABILITATE EXISTA, daca putem noi sa o obtinem asta este treaba noastra. Eu caut metode de a obtine rentabilitatea despre care vorbeam, raportandu-ma la resursele mele, daca reusesc este ok, daca nu turcul invinge.
  
  Nici macar nu cred ca trebuie cuiva cunostinte economice ca sa deduca asa ceva.
  Cred ca romanului insa nu-i place munca, mai ales cea agricola, Fms a investit zeci de mii de euro intr-o ferma de capre, insa foarte putini sunt dispusi sa investeasca in agricultura timp si bani. Si tocmai de aceea ar fi utile si cooperativele, pentru ca ele ar putea facilita acea rentabilitate.

^_^

Edited by tavktm, 05 July 2009 - 21:19.


#125
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Imi pare rau sa o spun ,  la noi exista acea idee preconceputa ca agricultura nu e profitabila !!! Multi dintre cei care probabil citesc acest topic si altele despre agricultura , observa cu usurinta problemele cu care ne confruntam in domeniu : subventiile se platesc dupa un an , statul ajuta prea putin , munca multa etc... Probabil si de aici aceasta pornire ca agricultura nu e o ramura profitabila . Am mai discutat aici , luam cazul de fata , despre productivitatea raselor de animale , competitivitate etc. Nu putem avea o agricultura profitabila decit daca investim in rase productive (vezi fisa comparativa productie lapte Saanen versus Carpatina noastra si atunci vei realiza despre ce e vorba ) , in echipamente si tehnologii moderne . Parca am mai spus-o , niciodata cel care da cu sapa nu va obtine o productie de porumb mai mare decit fermierul care lucreaza totul mecanizat , fertilizeaza terenul la timp , ierbicideaza , foloseste soiuri imbunatatite cu productivitate mare.
  Probabil multi dintre cei care ar dori sa investeasca in domeniu se gindesc ca e prea multa munca si profit prea mic fata de investitia facuta . Probabil , au dreptate atunci cind se gindesc la profitul obtinut rapid. Dar gindita chestiunea in detaliu si pe termen lung de la cresterea unor rase de capre de lapte cu productivitate ridicata pina la produsul final ce se vinde in magazine , altfel stau lucrurile!!! Studii de fezabilitate si planuri de afaceri gasim peste tot si sincer sa fiu m-am cam saturat de ele , cu totul alta e situatia in teren , si nu numai in acest domeniu! Avumit daca vrei plan de afaceri unde lucrurile stau foarte bine pe hirtie te indemn sa mergi la OJCA si au proiect tip - " cresterea caprelor si 50 ha teren arabil" si vei vedea ce frumos se povesteste si ce profit obtii !!! Pe hirtie! In realitate lucrurile stau altfel , pentru ca romanul nostru e maestrul compromisurilor si poate obtine acelasi rezultat ba uneori chiar mai bun cu cheltuieli mai mici!!! Si ne intilnim cu astfel de cazuri in cotidian. Ai vazut vreodata un neamt sa-si indrepte aripa la mercedes , nu prea , el o schimba si o pune noua. romanu' nostru poate si-a indreptat aripa la dacie de vreo 10 ori in 15 ani!!! Ideea nu e asta , dar un plan de afaceri luat de pe la vecini si adaptat la conditiile noastre ...
   Nu vreau sa polemizez , insa , e usor de spus ca agricultura nu e profitabila ca mi-a spus badea gheorghe , mai greu e de investit si de vazut ca totusi lucrurile nu stau chiar asa!!! Cooperativele ar putea fi un factor de profitabilitate foarte important cum spune tavktm! Chiar daca nu e cooperativa , vezi Asociatia Romana a Producatorilor din Produse din Carne ca toata ziua sint pe ecran si lupta pentru drepturile lor!!! DE INVATAT DE LA EI SI IN AGRICULTURA!!!

#126
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Dragi prieteni, in ultima vreme, interesandu-ma de posibilitatea accesului animalelor pe pasunile din zona mea, am aflat ca sunt cam impartite intre ciobanii locului, si sunt destul de infestate de la oile lor bolnave, asa ca vreau sa va intreb (nu mai retin daca s-a discutat pe topic) cat de rentabila ar fi cresterea caprelor exclusiv prin furajare la grajd, cu lucerna, tarate, concentrate proteice, premix-uri, adica sa nu fie nevoie de umblat cu animalele pe pasune? E nevoie neaparat si de un padoc, sau pot fi tinute inauntru permanent? Daca am omis vreo discutie despre asta, va rog sa folositi gloante de cauciuc :).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate