Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cand ajung banii de la banca dupa...

Divani&Sofa

Caut software antic Kasperski Ant...

Intrebare despre ppc (fostul enel)
 Radiator spart? Pierdere freon - ...

Grafice Tesla model Y LR

Sfat achizitie lumini DSLR

Sfat cumparare moneda de aur
 Daca am un filet stricat la fuzet...

Transferurile de active intre bro...

Solutie amenajare interior apartm...

Probleme priza carlig de remorcare
 UST.FR vs NQSE.DE (ETF pe Nasdaq)

Autoturismele BMW nu semnalizeaza...

Reparatie VFD

ETF termen lung VWCE vs VUAA.
 

8 ore pe zi si 40 ore pe sapt

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
41 răspunsuri în acest subiect

#19
tudor_turcu

tudor_turcu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.377
  • Înscris: 12.09.2003

View PostSuperDuper, on Jun 14 2008, 23:36, said:

Cand s-o reglementa in Romania situatia asta?
Problema nu e lipsa reglementarilor - care exista destule si la noi - ci aplicarea lor efectiva...
Cat timp in multe firme din tara inca se lucreaza partial la negru, fara nici un fel de evidenta a orelor lucrate, cat timp in foarte multe firme se lucreaza sambata fara a se da vreo zi libera ca si compensatie si fara sa se plateasca acele zile de sambata de loc, mai e mult pana la plata suplimentara in astfel de cazuri..

#20
monitort

monitort

    New Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 8
  • Înscris: 16.06.2008
Oameni buni, ce tot discutati voi aici cu probatul lucrului sambata si duminica? Domnul cu problema poate foarte simplu SA REFUZE sa lucreze in zilele astea sau peste program: orele suplimentare nu pot fi efectuate fara acordul angajatului (cu exceptiile legale) iar munca in repaosul saptamanal se face doar daca natura activitatii o impune: de exemplu, celebra situatie cu turnatoria unde nu poti sa apesi simplu pe buton si sa opresti toata activitatea, pentru ca s-ar cauza pierderi uriase. Doar in cazuri dintr-astea se poate pune problema in continuare de sporuri si zile suplimentare. Daca domnul in cauza are contract de munca, iar daca natura activitatii nu este una continua, foarte bine. Sa fie dat afara si sa inceapa scandalul: are dreptul la reintegrare in munca plus despagubiri. Iar daca nu are contract scris, atunci angajatorul e obligat sa intocmeasca contractul in scris ad-probationem, pentru ca altfel este daca nu gresesc contraventie pentru el. Angajatul are si dreptul sa ceara obligarea angajatorului la incheierea contractului. Iar in ce priveste probarea muncii sambata si duminica pentru ca tot veni vorba, e simplu: sa se faca o sesizare la ITM si sa vina ei sa constate.

#21
clara_spiele

clara_spiele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.523
  • Înscris: 04.02.2008
Nu este exegerat sa te cheme la serviciu doua sambete pe luna, daca orele suplimentare sunt platite. La firmele private, sambata libera ioc. Asa ca zici bogdaproste pentru sambetele libere, sau du-te la o firma unde muncesti patru sambete din patru lunar. Si esti chemat eventual si duminica, pentru ca natura activitatii o cere (butic, hotel, supermarket, etc.).

N-are decat sa faca o reclamatie la ITM. Fie are orele suplimentare platite, fie lucreaza la negru, iar firma se va alege cu amenda. Oricum, daca patronul nu vrea sa continuea colaborarea cu salariatul, restructureaza postul, gaseste o modalitate de a scapa de el.

Editat de clara_spiele, 20 iunie 2008 - 17:05.


#22
kiwy

kiwy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.263
  • Înscris: 11.01.2004
Daca iti plateste sambetele ar trebuii sa zici merci ca ai de munca. Daca este asa si nu iti convine, e recomandat sa iti cauti alt loc de munca unde poti sa stai 8 ore de luni pana vineri si apoi sa rupi usa.

#23
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 15.943
  • Înscris: 01.09.2006

View Postmario_hanson, on Jun 2 2008, 20:59, said:

Buna tuturor.

Am si eu o problema am 8 ore pe zi si 40 de ore pe sapt. si patronul ma obliga sa lucrez pe ste ore (adica peste 40 de ore).

Sunt sau nu obligat sa lucrez ?

Am refuzat sa lucrez peste ore si ma ameninta cu concedierea.

As pute sa fac reclamatie la I.T.M. ?

Uite ce scrie prin Legea 53:

Art. 109
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 111
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusive orele suplimentare.
(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana.
Art. 117
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la Art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 119
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de Art. 119 alin.
(1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

#24
Maresalul

Maresalul

    Gata cu joaca, la munca!!!

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.346
  • Înscris: 18.09.2007
Cel mai mult conteaza Contractul Individual de Munca. Daca ai stabilite 40 ore/saptamana nu inseamna ca nu te poate chema sambata la serviciu si sa-ti acorde luni (ca exemplu) liberul cuvenit.
Scrie negru pe alb acolo ca vei avea sambetele si duminicile libere?!
Ma indoiesc..

Si DA, ai dreptul sa sa refuzi sa lucrezi mai mult de 40 ore/saptamana. Dar e foarte adevarat si faptul ca poti ramane pe drumuri.
Nimeni nu e perfect iar motive de concediere se pot gasi usor.

#25
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 15.943
  • Înscris: 01.09.2006

View PostMaresalul, on Jun 23 2008, 10:42, said:

Cel mai mult conteaza Contractul Individual de Munca. Daca ai stabilite 40 ore/saptamana nu inseamna ca nu te poate chema sambata la serviciu si sa-ti acorde luni (ca exemplu) liberul cuvenit.
Scrie negru pe alb acolo ca vei avea sambetele si duminicile libere?!
Ma indoiesc..

Corect, patronul nu este obligat sa-ti dea liber neaparat sambata si duminica - depinde de specificul activitatii firmei:

Art. 110
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Art. 132
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

#26
drq101

drq101

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 496
  • Înscris: 25.03.2007
mai lasati-o incolo de lege, omul cand s-a angajat avea sambata si duminica libere, nu? a lucrat asa o anumita perioada de timp, apoi treaba s-a schimbat. voi nu intelegeti ca exista oameni care chiar nu vor sa lucreze in weekend? mai ales ca recompensele(financiare) pot fi foarte mici, sau inexistente?
cauta-ti alt loc de munca, sau ia-l pe NU VIN in brate cat poti de mult....
cu ITM-ul am avut personal anumite probleme, si stiu din experienta proprie ca nu te poti baza pe ei. sau pe ce zice codul muncii...

#27
clara_spiele

clara_spiele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.523
  • Înscris: 04.02.2008
Asa este, mi se pare absolut normal sa iti doresti week-end-ul liber. Numai ca depinde de pregatire, domeniul de activitate. Na, acum imi permit eu un offtopic, dar, pentru a-ti gasi un serviciu cu sambata si dumnica libera, ai nevoie de o calificare; nuami in IT observ ca nu lucreaza in week-end, insa uneori si acolo te cheama sambata. Din partea mea, succes, insa depinde de domeniul de activitate. Pur si simplu raportul cerere-oferta. In comert, vanzari, turism, call-center n-ai cum sa nu muncesti sambata. La multinationale nu ai o sambata libera si te caciulesti pentru un week-end liber vara. Si la stat mergi la munca sambata si duminca, volens nolens. Acum depinde de retributie, daca vrei un salariu decent nu pretinzi sambata si duminica libere integral.  Pana si profesorii merg sambata la munca - examene, restante, cursuri si paracursuri, corijente-. Daca tii la timpul liber - si sunt de acord, un om tanar trebuie sa aiba viata personala, concediu, timp pentru familie - cauti cu atentie un alt job si, abia dupa ce te vezi cu cioara in mana, dau drumul vrabiei.

Editat de clara_spiele, 25 iunie 2008 - 20:54.


#28
POSTER

POSTER

    New Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 2
  • Înscris: 07.03.2005
Va propun o variatiune pe aceeasi tema-cea enuntata in titlu, legata de timpul de lucru.
Lucrez intr-o multinationala pe un post care presupune deplasari permanente in zona de responsabilitate. Adica nu am un birou in sediul firmei si munca mea se desfasoara exclusiv pe teren in cele 5-10 judete de care ma ocup. La fel ca mine sunt in firma alti vreo 50 de colegi. Problemele apar atunci cand in programul zilnic pe care ni-l propunem includem deplasarea din orasul de domiciliu in orasul pe care il vizitam in ziua respectiva si retur. Adica ni se cere ca munca proprizisa desfasurata la destinatie sa nu fie mai scurta de 7-8 ore/zi. Asta in masura in care distantele de parcurs dus-intors zilnice sunt intre 100 si 500 de Km. Distantele se pot proba si prin faptul ca parcurgem cca 5000 de km pe luna(se vede pe calculatorul de bord al masinilor dar si pe consumul de carburant decontat). Dar cum noi avem autoturisme si nu purtam diagrame, legile din acel domeniu nu ni se aplica. Astfel ajungem sa nu avem zile mai scurte de 10 ore dar sunt si zile ale saptamanii de 12-13 ore.
Pentru aceste deplasari avem dreptul la o diurna care se achita constiincios dar ni se spune ca pt diurna trebuie sa avem minim 12 ore de deplasare pe zi si deci nu are rost sa ne plangem pentru orele suplimentare. Totusi in urma unui calcul, saptamana de lucru nu este niciodata mai scurta de 50 de ore dar sunt si saptamani de 60 ore documentate prin validarea de catre seful de departament a planului saptamanal de activitate dar si prin ordinele de deplasare-delegatie completate cu date si ore de plecare si sosire si decontate de firma.
Poate cineva sa ne lumineze: avem sau nu dreptul la plata orelor suplimentare si cum ar trebui acestea calculate si platite?

PS bineinteles ca nu avem un sindicat si nici contract colectiv de munca ci doar unul individual destul de lapidar.

#29
copjob2000

copjob2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.813
  • Înscris: 26.11.2006
Conform codului muncii, ai dreptul la plata orelor suplimentare conform contractului de muncă...
Pe de altă parte, având în vedere vremurile în care trăim, dacă ceri plata acestor ore, poți avea surpriza neplăcută de a fi trimis la plimbare, înapoi la muncă, sau acasă... definitiv...

#30
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.247
  • Înscris: 24.05.2006
Eu ma mir, sincer ca nu te-a dat afara pana acum. La mine doar daca indrazneste unu' sa deschida gura despre ore suplimentare sau sa spuna ca nu ramane peste program, sau nu vine cand l-am chemat, a si zburat afara. Sa se duca sa ma dea in judecata, daca-i convine. Orele suplimentare si toate sporurile de noapte, vechime, etc, sunt doar vrajeli. Frate, atata timp cat iti dau un salariu foarte bun, te ajut in absolut orice problema, te tratez ca pe un prieten, astept un efort si din partea ta. Banii nu ti se dau numai pentru ca-mi faci prezenta opt ore pe zi, trebuie sa mai si muncesti pentru ei.

#31
dassaev

dassaev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.442
  • Înscris: 06.09.2005
wiseguy de curiozitate in ce domeniu activezi?

#32
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.247
  • Înscris: 24.05.2006

View Postdassaev, on May 15 2009, 13:28, said:

wiseguy de curiozitate in ce domeniu activezi?


Conteaza? Agricultura. Nu te gandi ca am numai angajati redusi mintali sau care n-au unde sa se duca. Sunt oameni cu familii, cu obligatii, care stiu ca trebuie sa munceasca, pentru ca altfel n-am de unde sa-i platesc, si daca nu-i platesc, n-au ce sa puna pe masa. Simplu.

#33
dassaev

dassaev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.442
  • Înscris: 06.09.2005
Eram 100% convins ca despre asta e vorba. Ideea este simpla: munca necalificata. Din cauza asta iti permiti sa dai pe oricine afara atunci cand vrei pentru ca sti ca o sa gasesti tot timpul pe altcineva...

#34
vladc

vladc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.923
  • Înscris: 19.09.2002

View Postdassaev, on May 15 2009, 14:46, said:

Eram 100% convins ca despre asta e vorba. Ideea este simpla: munca necalificata. Din cauza asta iti permiti sa dai pe oricine afara atunci cand vrei pentru ca sti ca o sa gasesti tot timpul pe altcineva...
si uite asa s-a mai inchis o gura...  :coolspeak:

nea' wiseguy76... asa sa te ajute Dumnezeu...  :nonobad:

ideea e ca unii cred ca-s stapani de sclavi.
prin contractul pe care il semnezi, te angajezi sa respecti anumite treburi, dar uiti imediat asta, incepi doar sa ceri si sa ceri... mi se pare atat de josnic totul, doar pentru ca "ai puterea" de a concedia un biet om care isi cere dreptul lui... culmea!!!, cu care ai fost de acord cand ai semnat cu el contractul.

si nu, nu sunt frustrat, eu vin si plec la timp si tot intr-o multinatioanla lucrez... dar se respecta anumite chestii.

numai ca asa e la romani, totul e de kkt.

#35
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 20.120
  • Înscris: 24.02.2006

View Postwiseguy76, on May 15 2009, 13:48, said:

..... Frate.........prieten..........
dar cu conditia sa nu-ti ceri drepturile :(



depinde acum si cum s-a pus problema la angajare. daca i s-a spus viitorului angajat clar care sunt conditiile si ce primeste pentru asta, atunci e ok,  eliber sa aleaga.
dar tare imi e ca subiectul timpului nu s-a discutat la angajare, viitorul angajat crezand ca se respecta normele legale, iar angajatorul mergand pe ideea "daca-i pasa cat timp sa sa trebuiasca sa munceasca, atunci sa intrebe".

#36
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.247
  • Înscris: 24.05.2006

View Postdassaev, on May 15 2009, 14:46, said:

Eram 100% convins ca despre asta e vorba. Ideea este simpla: munca necalificata. Din cauza asta iti permiti sa dai pe oricine afara atunci cand vrei pentru ca sti ca o sa gasesti tot timpul pe altcineva...

Nu e vorba despre asta, ti-am spus. Majoritatea angajatilor sunt meseriasi, chiar foarte bine pregatiti in meseria lor. Nu stiu de ce trebuie sa presupui automat ca, daca este vorba despre agricultura, toti sunt analfabeti si retardati.


View Postvladc, on May 15 2009, 15:08, said:

nea' wiseguy76... asa sa te ajute Dumnezeu...  :nonobad:

ideea e ca unii cred ca-s stapani de sclavi.
prin contractul pe care il semnezi, te angajezi sa respecti anumite treburi, dar uiti imediat asta, incepi doar sa ceri si sa ceri... mi se pare atat de josnic totul, doar pentru ca "ai puterea" de a concedia un biet om care isi cere dreptul lui... culmea!!!, cu care ai fost de acord cand ai semnat cu el contractul.

si nu, nu sunt frustrat, eu vin si plec la timp si tot intr-o multinatioanla lucrez... dar se respecta anumite chestii.

numai ca asa e la romani, totul e de kkt.

Nu sunt stapan de sclavi. Sunt un om constient ca pe data de 10 ale lunii trebuie sa scot 400 de milioane, pentru ca oamenii mei sa aiba cu ce sa se duca acasa la familie. Banii astia nu mi-i da nici statul, nici UE, nimeni, trebuie sa-i castig zi de zi. Daca unul dintre angajatii mei ma impiedica sa fac asta, dispare. Le spun de la inceput lucrul asta, si cei care au ramas sunt constienti ca trebuie sa puna mana la treaba, atunci cand e nevoie.

Editat de wiseguy76, 15 mai 2009 - 17:51.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate