Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat cumparare moneda de aur

Transferurile de active intre bro...

Solutie amenajare interior apartm...

UST.FR vs NQSE.DE (ETF pe Nasdaq)
 Autoturismele BMW nu semnalizeaza...

Reparatie VFD

ETF termen lung VWCE vs VUAA.

Doua cabluri, o priza
 Cele mai verzi zone din Capitala ...

Igienizare instalatie climatizare

Topologie retea si alegere echipa...

UI aer conditionat porneste si se...
 Vodafone Tv+

Variante incalzire pentru un apar...

Bataie ritmica la viteza resimtit...

Poza necunoscuta.
 

Sens giratoriu tamponare

- - - - -
  • Please log in to reply
582 replies to this topic

#541
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,219
  • Înscris: 19.09.2005
hai sa-ti explic mai simplu.
n-s sunt greu de folosit in trafic.
cel mai uzual faci referire la drumul de pe care vi, cu staga dreapa si inainte.
alterbativ poti folosi orele considerand 12 directia inainte a masinii.

#542
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,127
  • Înscris: 28.02.2006

View Posttitoo, on 24 martie 2021 - 21:05, said:

@MireceaDWC
Uite ca instructorii, politistii si judecatorii au luat in calcul tocmai marcajele alea de directie.Sigur ca punctele cardinale nu sunt specificate in legislatia rutiera dar conform lor se ajunge la concluzia schimbarii directiei de mers.
Te sfatuiesc sa dai o tura prin sensurile de pe centura Bucurestiului, pe DN1,pe soseaua Bucuresti Targoviste, etc , la ore foarte aglomerate si sa filmezi cum pui in practica tot ce ai spus aici, cvum schimbi tu banda in sens. Ar fi cel mai elocvent pentru ca vei vedea cum blochezi sensul, cate claxoane iti iei si posibil ca filmarea sa fie buna de pus si in aria de accidente.
Astfel macar vei vedea si le vei putea povesti si altora cum se iese pe ambele benzi pe directia inainte.
Omule, ti-am zis ca trec zilnic prin sensurile de pe centura Bucurestiului nu mi-am luat niciun claxon, intotdeauna intru in sens pe B1 daca ies pe prima sau a doua iesire, respectiv pe B2 pentru urmatoarele si schimb banda inainte de a iesi din sens ( dupa penultima iesire). Chiar si la sensul de la "alveole" sau de la "cracii lui Udrea" intru tot in B1 daca merg pe inainte, ca sa nu ii jenez pe cei care intorc.

#543
andradafoisteanu

andradafoisteanu

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 21.03.2021
Salutare. Nu stiu voi, dar pentru mine prioritatea in sens giratoriu a fost dintotdeauna cel mai aiurea lucru pe care trebuie sa il experimentez ca soferita. Dealungul vremii pe cati am intrebat, fiecare mi-a zis altceva. Cand am iesit din scoala de sofer am plecat cu o lectie care credeam ca e pilon al adevarului si anume:

- cand intri in sens daca vrei sa mergi la dreapta te incadrezi pe banda din dreapta, si cand iesi semnalizezi dreapta si iesi
- cand intri in sens daca vrei sa mergi in fata sau la stanga te incadrezi pe banda de langa axul drumului, si cand iesi semnalizezi dreapta si iesi fara sa dai prioritate nimanui caci tu ai prioritate

Spre norocul meu am fost ferita de accidente in sens pana acum insa am constatat ca atatia oameni atatia pareri. Pe de o parte sunt cei care stiu si aplica aceeasi regula pe care am invatat-o eu in scoala si pe de alta parte sunt ceilalti care zic ca desi te-ai incadrat pe langa axul drumului atunci cand vrei sa iesi din sens automat esti fortat sa treci de pe banda ta pe banda de pe margine ceea ce inseamna ca trebuie sa dai prioritate unei eventuale masini de pe banda respectiva ceea ce inseamna practic ca ramai blocat langa axul drumului daca aceia nu vor sa te lase.

Am incercat sa ma documentez inclusiv de la politisti si pana zilele trecute cand am auzit la radio ca exista legislatie cum intri in sens dar nu si cand iesi din sens.

Eu inca nu stiu cum si daca exista solutie la problema aceasta, daca se planifica o rezolvare a problemei, eu pana una alta ma incadrez tot timpul pe banda de la margine indiferent cum fac sensul si dau prioritate la toata lumea pentru a evita coliziuni.

Voi cum procededati ? Cum credeti ca ar trebui sa se desfasoare traficul intr-un sens giratoriu asa incat sa fie corect, fluent si cat mai bine pt toti ? Credeti ca se va face ceva in sensul asta legal in urmatoarea perioada ?

#544
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006

View Postandradafoisteanu, on 26 martie 2021 - 10:38, said:

Cand am iesit din scoala de sofer am plecat cu o lectie care credeam ca e pilon al adevarului

O dovadă a faptului că școlile de șoferi sunt pline de incompetenti, instructorii sunt adesea oameni de slabă calitate, pe aceeași treaptă cu taximetriștii.

View Postandradafoisteanu, on 26 martie 2021 - 10:38, said:

cand vrei sa iesi din sens automat esti fortat sa treci de pe banda ta pe banda de pe margine ceea ce inseamna ca trebuie sa dai prioritate unei eventuale masini de pe banda respectiva ceea ce inseamna practic ca ramai blocat langa axul drumului daca aceia nu vor sa te lase.

Dacă ai citit legea ai înțeles principiile circulației pe benzi și știi că în orice situație când părăsești banda trebuie sa te asiguri

Nu ramai.blocat, fiindcă sensul gir6 are aceasta minunata proprietate de a fi circular, și deci daca chiar ei banda 1 plina și nu poți să o traversezi spre ieșire fara a incomoda pe alții, mai faci o tură de giratoriu și te incadrezi pe banda 1 înainte să ieși

#545
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009

View Postandradafoisteanu, on 26 martie 2021 - 10:38, said:

- cand intri in sens daca vrei sa mergi la dreapta te incadrezi pe banda din dreapta, si cand iesi semnalizezi dreapta si iesi
- cand intri in sens daca vrei sa mergi in fata sau la stanga te incadrezi pe banda de langa axul drumului, si cand iesi semnalizezi dreapta si iesi fara sa dai prioritate nimanui caci tu ai prioritate
Ambele afirmatii sunt inexacte, iar a doua e de-a dreptul periculoasa, daca nu criminala.
1. Toate iesirile din giratoriu sunt "la dreapta", indiferent unde se gasesc ele pe circumferinta, dar exista giratorii fara iesire "la dreapta" fata de intrarea pe care ai venit ;)
2. Nu ai prioritate la iesirea din sens. Ai prioritate doar cand te rotesti in interiorul sensului, pe oricare dintre benzi, fata de cei care inca nu au intrat in cerc. La schimbarea benzii te asiguri ca banda pe care intri nu e deja ocupata. Daca e, continui rotirea pana cand te poti incadra fara sa te urci pe altul. Pentru iesire, cel mai sanatos e sa te incadrezi pe banda 1 inainte de iesirea dorita, astfel incat poti iesi fara probleme. Iesirea direct de pe B2 e posibila, dar incalci marcajul care separa benzile si, implicit, trebuie sa te asiguri.

Mai e un topic in care se dezbate aceeasi tema: https://forum.softpe...6#entry27684532

As propune continuarea acolo.

#546
andradafoisteanu

andradafoisteanu

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 21.03.2021

View PostSolexics, on 27 februarie 2021 - 20:23, said:

Salutare, o părere despre cine e de vină, cel de CS sau cel de BV? Vina împărțită că nu erau încadrați bine nici unul din ei sau cel de CS avea voie să iasă din sens din moment ce are 3 benzi de ieșire sensul respectiv.

CS are prioritate. Cel de langa ax nu trebe sa dea nimanui prioritate. In sens nu se aplica regula schimbarii benzilor. Spre exemplu in Cluj am sens giratoriu trasat altfel, nu cu cercuri punctate concentrice ci la fiecare iesire  drumurile sunt punctate ca si cum ar iesi din intersectie asa incat cel de langa ax cand vrea sa iasa nu incalca nici o linie punctata ci e chiar invers, cei din dreapta o fac daca vor sa continue sa faca sensul.

Cu alte cuvinte, in momentul de fata legislatia nu prevede cum se procedeaza la iesirea din sens ci doar la intrare, asa ca sensul giratoriu il poti considera o jungla, intra cine vrea iasa cine poate si cum poate. Pe viitor te sfatuiesc sa faci cum fac si eu, Intra pe unde vrei si da prioritate la toata lumea ca sa te asiguri ca nu ai nici un fel de surpriza.

#547
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009

View Postandradafoisteanu, on 26 martie 2021 - 14:41, said:



In sens nu se aplica regula schimbarii benzilor.


Spre exemplu in Cluj am sens giratoriu trasat altfel, nu cu cercuri punctate concentrice ci la fiecare iesire  drumurile sunt punctate ca si cum ar iesi din intersectie asa incat cel de langa ax cand vrea sa iasa nu incalca nici o linie punctata ci e chiar invers, cei din dreapta o fac daca vor sa continue sa faca sensul.


Lesin de curiozitate sa aflu unde scrie gogomania cu neaplicarea regulii de schimbare a benzilor.
Tara, legea, numarul de articol. Nici in Botswana nu cred ca scrie asa ceva.
Ce ai descris mai jos e o turbogiratie si chiar si acolo se aplica aceeasi regula, doar ca cel din exterior e obligat ori sa iasa, ori sa se asigure la trecerea pe B2.

#548
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
Scrie in biblia bombardierilor și B2 loverilor

Sensul giratoriu este singurul care îi încurcă, in rest au cam peste tot prioritate dacă o țin langa șmecherie pe lângă axul drumului. Săracii de pe B1 trebuie sa se ferească din calea lor

Eeee la giratoriu e nasol, benzile alea nemernice incep sa se duca in cerc. Și banda lor.iubita de lângă ax ii trimite în cerc la infinit pe lângă popicele.din mijloc.

Când vor sa iasă din sens, ghinion. Mai e o bandă langa acolo.. îi încurcă. De aceea ai inventat pseudo regula că săracii de pe B1 sunt bogați sa le dea prioritate, sa iasă pe acolo neapărat.

#549
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,288
  • Înscris: 26.06.2009

View Postdanvlas, on 26 martie 2021 - 17:27, said:

Lesin de curiozitate sa aflu unde scrie gogomania cu neaplicarea regulii de schimbare a benzilor.
Tara, legea, numarul de articol. Nici in Botswana nu cred ca scrie asa ceva.
Ce ai descris mai jos e o turbogiratie si chiar si acolo se aplica aceeasi regula, doar ca cel din exterior e obligat ori sa iasa, ori sa se asigure la trecerea pe B2.

...inca va mai invartiti in giratoriu si dupa atatea pagini?

In principiu omul stie bine: regulile de circulatie pe benzi se aplica acolo unde ai benzi (adica pe un drum). In intersectii aplici regulile referiotare la intersectii pentru ca in intersectie, asa cum ii spune numele nu ai un drum ci o intersectie de drumuri si o intersectie de benzi.

Prioritatea o ai in intersectia cu sens giratoriu fata de cei care intra. Daca m-am incadrat corect (b1 pentru prima sau a doua iesire - nu mai zic la dreapta sau in fata ca va isterizati iarasi; b2 pentru celelalte directii) am prioritate pe directia de mers fata de cei care au intrat in intersectie dupa mine.

Ca este dificil de demonstrat ca eu am intrat in intersectie si alta masina dupa mine - este foarte adevarat. Din pacate legea nu clarifica chestia asta. De aia am camera de bord!

Pana o sa se modifice legislatia si sa se “normalizeze” ca in tarile cu apa calda si civilizatie functionala, din pacate, dupa legislatia asta trebuie sa circulam.

Important este sa constientizam confuziile generate de legislatie in acest tip de intersectie si sa circulam responsabil! Asa cum incetinesc la o intersectie unde vin pe drum prioritar, tocmai pentru ca sunt destui “bombardieri” pe drumurile patriei, asa conduc cu atentie si in sensul giratoriu pentru ca ma pot astepta la orice de la anumiti soferi de la noi.

#550
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009

View PostXman_ghio, on 26 martie 2021 - 18:36, said:



Daca m-am incadrat corect (b1 pentru prima sau a doua iesire - nu mai zic la dreapta sau in fata ca va isterizati iarasi; b2 pentru celelalte directii) am prioritate pe directia de mers fata de cei care au intrat in intersectie dupa mine.

Cat timp esti INTRE marcaje, e OK. Cand traversezi un marcaj, ar trebui sa ti se aprinda un bec. Sper sa nu fie ars.

#551
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,288
  • Înscris: 26.06.2009

View Postdanvlas, on 26 martie 2021 - 19:00, said:

Cat timp esti INTRE marcaje, e OK. Cand traversezi un marcaj, ar trebui sa ti se aprinda un bec. Sper sa nu fie ars.
Gresit! Poti sa fii intre marcaje si sa nu ai prioritate (adica sa nu fii OK). Daca virezi la stanga intr-o intersectie, chiar daca esti intre marcajele de ghidare tot trebuie sa dai prioritate celui ce vine din fata.

#552
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
Deci traversezi un marcaj. Ding!
Asta ți-a explicat danvlas

#553
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,288
  • Înscris: 26.06.2009
Uite aici un exemplu: daca vii de pe drumul prioritar (aduca mergi in fata) o sa "traversezi" marcajul celui care vrea sa vireze stanga de pe contrasens. Ce sa vezi? Tot tu ai prioritate sa mergi inainte chiar daca traversezi marcajul lui.

Marcajele de ghidaj sunt obligatorii atunci cand benzile nu sunt coliniare (banda de dinainte de intersectie cu cea de dupa intersectie). Dar marcajele de ghidaj pot fi utilizate in orice intersectie. In cea cu sens giratoriu au marcat ghidajele in sens circular ca sa stie "bombardierii" cum sa circule prin intersectie. Asta nu inseamna ca daca "esti intre marcaje" ai prioritate si esti ok. Prioritatea este definita clar in legislatia acestui tip de intersectie: are prioritate cel din sens fata de cel care intra in sens.

https://www.auto-bil...are-133904.html

#554
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Ala care vireaza la stanga nu are nici un marcaj, ghio. Ala respecta 59(2).
Cat esti intre dungi mergi. Cand dai de o dunga peste care trebuie sa treci, pui mintea la treaba. Chiar daca asta inseamna sa opresti.

#555
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
In sensul giratoriu nu sunt marcaje de ghidare, sunt benzi. marcaje de delimitare a benzilor. Chiar nu vezi diferența între cele două tipuri de marcaje? Unele au linii mici și dese, celelalte au marcaje ca pe orice alt drum unde sunt benzi

Mai departe, prioritatea la intrarea în sens e una, prioritatea la ieșirea din sens e alta. Nu se transferă. În concepția ta, dacă ai intrat cu 1 secundă înaintea altuia în sens, ai voie să îl acroșezi apoi oricând pe parcursul sensului și nu ești vinovat

#556
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,288
  • Înscris: 26.06.2009

View Postdanvlas, on 26 martie 2021 - 20:25, said:

Ala care vireaza la stanga nu are nici un marcaj, ghio. Ala respecta 59(2).
Cat esti intre dungi mergi. Cand dai de o dunga peste care trebuie sa treci, pui mintea la treaba. Chiar daca asta inseamna sa opresti.
Esti sigur ca te-ai uitat la aceeasi poza? :-D Daca mergi inainte de pe incadrarea pe B2 o sa "traversezi" marcajele celui care vine de pe contrasens si face stanga. Tu te opresti in mijlocul intersectiei, chiar daca ai prioritate, doar pentru ca ai "incalecat" marcajul celuilalt?

#557
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,288
  • Înscris: 26.06.2009

View PostFlat, on 26 martie 2021 - 20:28, said:

In sensul giratoriu nu sunt marcaje de ghidare, sunt benzi. marcaje de delimitare a benzilor. Chiar nu vezi diferența între cele două tipuri de marcaje? Unele au linii mici și dese, celelalte au marcaje ca pe orice alt drum unde sunt benzi

Mai departe, prioritatea la intrarea în sens e una, prioritatea la ieșirea din sens e alta. Nu se transferă. În concepția ta, dacă ai intrat cu 1 secundă înaintea altuia în sens, ai voie să îl acroșezi apoi oricând pe parcursul sensului și nu ești vinovat
Can o sa imi arati unde scrie in legislatie despre benzile de circulatie in interiorul intersectiei o sa cadem de acord. Faptul ca administratorul drumului nu stie sa faca diferenta sau ca s-a impamantenit prostia ca "sensul giratoriu este un drum cu sens unic" nu inseamna ca are si suport in legislatie.

De asemenea: unde ai citit tu ca prioritatea se pierde in mijlocul unei intersectii? Adica ai prioritate cand intri in intersectie si in mijlocul ei, subit, prioritatea "se pierde". Unde sa se piarda? Pe drum? :-)

Daca ai prioritate inseamna ca pe directia pe care te-ai incadrat corespunzator benzilor inainte de intersectie ai prioritate fata de cei care urmeaza sa intre dupa tine in sens. Asta nu inseamna ca esti "B2 lover" sau ametit care se razgandeste in intersectie sau poti sa mergi in zig-zag pentru ca tu ai fost primul! Dar inseamna ca pe directia de incadrare trebuie sa ti se acorde prioritate. Daca ai intrat in intersectie si nu esti sigur ce vrea sa faca o masina care deja este in sensul giratoriu, atunci ai obligatia Art 56: "La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa îi permita oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au acest drept."

#558
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
Prioritatea nu se pierde. Ea este a ta pe banda pe care circuli
Dacă schimbi banda.trebuie sa te asiguri


View PostXman_ghio, on 26 martie 2021 - 21:44, said:

Daca ai prioritate inseamna ca pe directia pe care te-ai incadrat corespunzator benzilor inainte de intersectie ai prioritate fata de cei care urmeaza sa intre dupa tine in sens.

Ai deficiențe grave de înțelegere a legilor. Nu exista asemenea interpretare decât în mintea unui.b2 lover care vrea să aibă "unda verde" să facă ce vrea în sens și toată lumea să se ferească din calea lui

Mai am o întrebare dacă tu vii pe B2 și ăla de pe b1 era deja în sens, tu îl ajungi din urmă cum.ar veni, dai peste el?

Atunci nu te încurcă? Că tot o tii cu momentul intrării.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate