Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce poze faceti?

Sticker ciudat pe cutia aerului c...

lentile de contact vs ochelari d...

Eroare zoom la Lumix FZ82
 kia optima vs vw passat

Scoala de soferi pe cutie automat...

ANCOM: Localizarea apelantului la...

Marirea numarului de echipe calif...
 Prosumatorii peste 10.2 kW obliga...

Cazier judiciar politia de sector?

Curatare bord auto

Google Pixel 9 & 9 Pro
 Cine livreaza in RO pachete trimi...

[CHESTIONAR] Cat de des va reinst...

Configurare Rufus-4.5

Card edenred G pay ajutor!
 

Sisteme fotovoltaice Hibride .Prosumatori

- - - - -
  • Please log in to reply
412 replies to this topic

#127
alexalex1989

alexalex1989

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 19.06.2017
Salutare lume,
Am văzut şi eu pe net ştirea cu ajutorul de 20.000 lei pentru astfel de panouri fotovoltaice.

În primul rând, menţionez că n-am absolut nicio legătură cu domeniul ăsta, aşa că tot ceea ce citesc, pentru mine sună ca o limbă străină. Chiar şi aşa am încercat să citesc puţin din acest pdf să văd dacă aş avea cât de cât şanse să întrunesc condiţiile. Pot spune că după o citire pe diagonală a documentului, în afară de faptul că e pur şi simplu horror pentru mine (poate şi pentru că nu am pregătirea necesară), mi-a sărit instant în ochi partea cu extrasul de carte funciară.

Am mai multe imobile, dar locul unde aş fi vrut o astfel de investiţie este o casă la ţară şi acolo pentru ea am doar un act de întreţinere prin care am dobândit-o, pe care l-am încheiat înainte de 89. Deci ei nu cer un act oarecare din care să rezulte calitatea de proprietar, vor neapărat extras de carte funciară. Acum să fac cadastru nu merită, 1 la mână n-am niciun gând să înstrăinez casa în viitorul apropiat, iar 2 la mână şi aşa urmează să se facă cadastru gratuit în toată ţara.

În concluzie mi se pare aiurea cum au ales tocmai varianta asta cu extrasul de carte funciară, de parcă titlurile de proprietate sau orice act notarial din care să rezulte calitatea de proprietar (act donaţie, întreţinere, contract vânzare cumpărare etc) n-ar fi fost suficient.

În fine... trecând peste asta, şi dacă m-aş fi calificat din acest punct de vedere parcă tot nu m-as băga fiindcă am citit la obligaţii câteva lucruri nasoale

1 "să fie singurul răspunzător în faţa AFM pentru implementarea proiectului". Păi asta mi se pare aiurea, deci firma care montează sistemul scapă. Trebuie eventual tu separat să te judeci cu firma respectivă dacă apar nereguli.

2 "să  se  asigure  că  bunurile  achiziţionate  sunt  noi,  sunt  conforme  cu  specificaţiile  tehnice  şi  beneficiază  de condiţii de garanţie conform prevederilor ghidului". Deci e clar că trebuie să fii specialist, sau să închei separat un contract cu un specialist, deci automat cheltuieli în plus

3 "să utilizeze şi conserve bunurile achiziţionate în baza acestui contract cu diligenţele unui bun proprietar şi să le menţină în funcţiune pe o perioadă de 5 ani de la data depunerii la instalatorul validat a certificatului de racordare" Dacă se strică ceva, să zicem imediat după ce iese din garanţie, trebuie să dai de la tine bani să repari instalaţia, altfel eşti răspunzător.

4 "să asigure executarea proiectului cu diligenţa necesară şi eficienţă, în conformitate cu prezentul contract, precum şi cu legislaţia în vigoare şi standardele de mediu aplicabile" Deci trebuie să înveţi cum să le menţii în funcţiune, asta poate n-ar fi o problemă că mă gândesc că n-o fi operaţie pe creier. Dar să stau să învăţ acum toată legislaţia aplicabilă ca nu cumva să mă agaţe cu ceva, mi se pare aiurea.

Astea sunt doar câteva dintre lucrurile ce mi-au atras atenţia. Sunt sigur că sunt o grămadă de alte chestii pe care cineva avizat le vede imediat. Ca o primă constatare trebuie privită toată treaba asta ca un business în toată regula, dacă nu ştii bine cu ce se mănâncă, ai şanse să intri în nişte probleme destul de mari.

Edited by alexalex1989, 22 August 2018 - 23:15.


#128
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Sunt multe necunoscute. In ideea de a pacali Europa si forururile la care Romania a luat parte si a semnat protocoale de reducere a poluarii ( nu mai era cazul deoarece noi suntem exportatori de aer curat - inchiderea industriei ) au venit cu aceasta balarie de lege. Am mai spus si repet, era foarte simplu sa se depuna o cerere prin care solicitantul doreste contor bidirectional. Nu se poate acest lucru deoarece trebuie justificat partenerilor externi care controleaza piata de distributie, de ce trebuie un numar de consumatori sa devina partial sau total independenti. In alta ordine nu se pot face alte legi sau alta lege fara sa nu controlezi banul si sa-l directioneze tot catre acesti parteneri prin montarea de centrale.
Sunt cativa care inca nu isi dau seama ca de fapt n-au realizat nimic, se lauda ca au facut bine, ca au reusit ei sa schimbe in folosul nostru legile. Le aduc l-a cunostinta ca nu au realizat decat un dezechilibru si un mare rau. Au dat putere sporita acelor organe care de la anul ( nu din 2018 ) vor cere sa se alinieze toti cu legea. Daca nu vor or sa gaseasca scuze sa distruga ce este acum in ongrid dar cu limitare sau hibrid care nu vor sa lucreze cu statul ( privat si corupt ). Mai pe inteles, daca ai in privat astfel de sistem este ilegal.
Dupa ce vor monta aceste sisteme se vor gasi multi in sistuatia de a nu stii sau nu cunosc cu ce se mananca. Inevitabil se vor forma in fiecare judet, oras sau regional echipe in cadrul dristibuitorilor de energie care contra cost vor fi solicitati sa intervina in fiecare caz de avarie. Deoarece nimeni nu are inca incheiat un contract de genul, vom afla de la anul ce inseamna de fapt sa deti astfel de sistem. La un mic calcul, babeste, o sa fie mai scump tot ce fac ei, ce vor sa faca si toate aceste hartii si aprobari ca sa poti genera un amarat de 3kwp in zile super insorite.
Parerea mea este ca cineva este prost si cineva este jmecher. In cazul in care multi vor inghitii momeala cu acest sistem se vor linisti repede. Totul este daca renunti ce despagubiri, penalitati sau amenda trebuie sa platesti.
Daca in decursul derularii contractului apar probleme cu sistemul cine face service, cine inlocuieste piese, cine da garantie, cine suporta cheltuielile? De unde cumparam consumabilele, de la cine si cine face manopera? O mica necunoscuta este aceia ca la garantie trebuie mers personal sau vin ei? Deja se vede treaba ca practic nimic nu este moca. Daca doresc sa maresc sistemul ce implica? Daca doresc sa modific sistemul, am voie? Toate acestea sunt marile necunoscute deoarece orice vei vrea sa faci trebuie sa ai aprobarea lor deoarece ei au dat banul, esti al lor, esti sub control monitorizat si verificat.

Edited by deloghi, 23 August 2018 - 01:56.


#129
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Am uitat sa precizez ca eficienta in stocare fata de kw injectat a inceput sa devina aproape rentabil in cazul Li-Ion, in timp ce bateriile VRLA vor trece curand pe locul 2. Iar semnalele in acest sens incep sa fie tot mai vizibile: numele grele din piata de electro-alimentare, precum ABB, Eaton, Vertiv, Schneider Electric, Riello, Toshiba – producatori ale caror solutii se regasesc in portofoliul Tema Energy  – au lansat deja oferte atractive pe piata. Daca vreti sa va convingeti cat de eficiente sunt bateriile Li-Ion, contactati astfel de producatori. La un contract de genul propus de guvern nu-i vad rostul compensari de 3/1. Denota o mare hotie, pe fata si fara pic de rusine.

Edited by deloghi, 23 August 2018 - 02:37.


#130
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Eu consider ca electrica a pierdut mult "teren "  in europa incepand cu circa anul 2010 a fost un buum cu panourile , euforia a prins si la noi insa cu o mica intarziere datorita pretului ridicat la panouri , insa de ceva vreme preturile au scazut si astfel lumea a inceput sa investeasca , astfel  electrica pierde teren , multi dintre noi isi dau si si-au dat seama ca sunt furati la contor , eu m-am apucat din curiozitate dar si pasiune  dar am observat ca eliminand din circuitul casei doar televizorul si becurile led consumul a scazut cu circa o treime , deci orice naiv isi poate da seama ca ceva da cu virgula , aici e doar parerea mea .
Pentru cei care vor sa mearga pe proiectul propus e bine sa caste bine ochii cand semneaza ceva  , eventual sa mai astepte sa ii lase pe altii pentru inceput apoi daca merita investesti.

#131
alexalex1989

alexalex1989

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 19.06.2017

View Postdeloghi, on 23 august 2018 - 01:30, said:

Daca in decursul derularii contractului apar probleme cu sistemul cine face service, cine inlocuieste piese, cine da garantie, cine suporta cheltuielile? De unde cumparam consumabilele, de la cine si cine face manopera?

Păi cum am scris mai sus, e trecut în contract, toate cheltuielile astea cad în sarcina beneficiarului, deci tot omul plăteşte. Acum n-ar fi o problemă prea mare, totuşi ei vin cu 20000 lei, e normal să contribui şi tu cu jumătate măcar, poate chiar mai mult. Corect ar fi fost totuşi să se treacă o menţiune că în cazul în care apare o defecţiune majoră să existe posibilitatea de a renunţa, ei însă vor să continui oricât de costisitor poate deveni, practic dacă eşti ghinionist ajungi să dai faliment dacă tot trebuie să pui bani de la tine pt reparaţii.

Alt lucru care nu-mi place e că tot programul ăsta nu e deloc user-friendly, adică nu e conceput astfel încât orice om care e de bună credinţă să aibă acces la facilitatea asta. Trebuia făcut în aşa fel ca omul de rând să aibă cât mai puţină bătaie de cap, adică nu să te pună pe tine să-ţi baţi capul cu toate lucrurile ce necesită pregătire de specialitate. Trebuia prevăzut şi că firma care montează să fie într-o anumită măsură responsabilă pentru derularea contractului. Aşa cum e acum, tu eşti cu munca, iar statul cu verificarea.

E clar că cine va intra în program trebuie să fie pregătit şi cu bani, dar şi cu cunoştinţe solide despre activitatea asta, astfel încât să-l ducă până la capăt, totuşi 5 ani e o perioadă destul de lungă.

Edited by alexalex1989, 23 August 2018 - 12:20.


#132
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Am intrebat azi un baiat de la ISU care da aprobari in caz de incendiu despre sau daca are cunostinta ce aprobari trebuie luate daca instalez panouri cu invertorul si cablurile aferente. Daca se monteaza in garaj, camera dedicata, subteran-beci sau parcare subterana trebuie sa ai aviz. Daca este in aer liber,ventilat si aerisit nu trebuie.
Mi-a spus ca oricum sunt la misto aceste aprobari. Nu are nimeni calificare de specialitate la ei sa verifice aceste instalatii, asa ceva. In schimb mi-a spus ceva nou. Cica cei care vin sa monteze ar trebui sa aibe hartie si stampila de la ISU. M-a intrebat daca am un contract sau ceva scris care sa faca referire la ei.

Edited by deloghi, 23 August 2018 - 12:39.


#133
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Am avut mai demult incendiu la sistem a pornit de la o priza romineasca in care era dumploadul au ars electronica si bateriile, a fost facut totusi imprpriu, erau o droaie de materiale inflamabile in jur inclusiv polistiren extrudat, oxigen si polistiren = foc.

Din eXperienta, o boxa in care nu sunt alte chestii inflamabile este ideala, sau cel putin o arie de 2m jur imprejur fara materiale inflamabile.

Cat priveste stocarea cred ca LTO este optim, chiar mai ieftin ca la retea si mai are un aspect reteaua este precum calatoria cu autobuzul sau cu trenul, bateria precum propriul autoturism, si cu un avantaj in plus, nu are interdictie la alcool.

Si inca ceva incep sa ma indoiesc de pretul energieiei la retea, cu 60 lei gaz am parcurs 400 km cu solenza cu motorul cam uzat, oare cat as fi facut cu un motor bun, banuiesc ca motorul chinezesc de generator nu are randamentul scontat, papa 20 kg gaz pentru 50 kwh, un motor bun de 1,4 cu cablaje si ECU pe off e ieftin si porneste la buton nu la sfoara.

#134
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Cavit, cum ti se par motoarele clasice de generator si ma refer strict la turatie  3000rpm, mie sincer mi se pare cam sus turatia are un regim de uzura mai ridicat , oare nu se poate reduce turatia la 2000rpm iar din avr sai maresti tensiunea in ciuda faptului ca scade frecventa , eu ma gandesc doar la faptul ca se poate face o adaptare adica iesirea din generator sa fie redresata transformata in curent continuu si pus pe intrarea unui inverter cu mppt , motorul sa fie strict alimentat pe gaz , ce parere ai , crezi ca ar functiona pentru incarcarea bateriilor , sau e prea multa bataie de cap , ma gandesc la adaptarea asta doar pentru a scadea uzura la turatii mari.

#135
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,391
  • Înscris: 02.07.2009

View Postcavit, on 23 august 2018 - 19:57, said:

...Cat priveste stocarea cred ca LTO este optim, chiar mai ieftin ca la retea si mai are un aspect reteaua este precum calatoria cu autobuzul sau cu trenul, bateria precum propriul autoturism, si cu un avantaj in plus, nu are interdictie la alcool...
Ideal este baterii si retea (daca o ai) Posted Image

#136
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Marius,
Ce propui tu e un fel de frectie cu piciorul la ureche - bataie de cap inutila si costisitoare. Daca te deranjeaza turatia de 3.000, poti cauta generatoare sincrone cu turatia de 1.500.
Altfel, ai putea lua un generator inverter, care are turatia variabila in functie de marimea consumatorului. In plus, consumul de carburant e mult mai mic decat la cele sincrone, cat si zgomotul.

#137
zut1

zut1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 18.02.2018
Am un generator cu motor diesel Chinezesc la care am adaptat un generator PMG de 750 rot.min am reglat motoru sa mearga la 800 rot.min motoru merge cu ulei uzat foarte bine la aceasta turatie.

#138
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Vast, iarna cand soarele ne ocoleste frectia cu piciorul la ureche e benefica produce CALDURAAAAA, dat totul depinde de costuri.

Zut , uleiul uzat banuiesc ca e preincalzit cind intra in injector, detaliaza putin , eu foloseam in trecut pe un ford mondeo injectie clasica , ulei de palmier combinat cu motorina , de cand a dat criza nu am mai avut de unde sa iau , la motorul tau racirea e pe aer sau apa. Spor

#139
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
O să distrugeți motorul dacă uleiul nu este filtrat și esterificat de acizi grași, eu la generatorul meu diesel folosesc întradevăr ulei vegetal curat cumpărat când îl găsesc mai ieftin la oferte, dar după ce îl consum (obligatoriu) și motorul se oprește să nu rămână nimic în rezervor, adaug un litru de motorină aditivată și mai las generatorul să meargă minim 5 minute până se curăță uleiul vegetal rămas pe traseu până la injector, astfel când repornesc motorul am garanția că pornește la prima cheie !

Am pățit-o odată până m-am învățat minte de-atunci, vreo 3 ore m-am chinuit cu alcool și benzină în amestec cu motorină să curăț motorul care nu mai pornea cu nici un chip, noroc că are electromotor de pornire pentru că la un moment dat făcusem greșeala să folosesc doar ulei de gătit și nu-l consumam tot din rezervor. Posted Image

Edited by Viorelsolar, 24 August 2018 - 09:53.


#140
uragan

uragan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 19.11.2008
Am un mercedes din '95 , 2.0D IDI si merge de 5 ani pe ulei vegetal bineinteles cu modificari: rezervor, filtru, conducte incalzite, senzori de temp, switch-uri, heat exchanger inainte de injectie etc.
Merge brici, nici o pb, am consumat tone de ulei. Pierzi cam 10% din puterea motorului

Edited by uragan, 24 August 2018 - 10:58.


#141
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Marius, cred ca nu m-am făcut înțeles. De ce să îți bați capul cu un generator sincron de 3000 de ture la care să faci tot felul de artificii complicate, când ai la dispoziție generatoare sincrone care merg la 1500 de ture? Așa ai direct si tensiune și frecvență pentru utilizarea directă, cât și posibilitatea de recuperare căldură cum vrei tu.
Keep it simple and don't fixed if worked !!!

#142
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,559
  • Înscris: 12.04.2007
Eu unul în veac nu m-aș baga la on-grid în condițiile astea stupide. Nici măcar cu ajutorul lour de 20000, care este un praf in ochi ca să "te prindă". Am pus provizoriu direct pe sol 12 panouri (de 230W), am bateriile cu litiu (3kWh) cuplate direct la panouri (sunt panouri de 30Vmp) doar prin releul HVD (deci fără MPPT etc) si in chiar acest moment îmi produc cca 1.6kW direct. Soarele este relativ difuz în acest moment și unghiul de incidenta este acum de cca 60 grd. Cel mai puțin în condiții de nor standard am văzut cca 200W. Mă aștept efectiv ca la iarna să îmi produca minim 500Wh pe zi si in medie 1-1.5 kWh pe zi. Suficient. Nu am nevoie de complicații inutile cu Statul mafiot.

#143
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
vast, tu crezi ca mi-as bate capul cu artificii, orice modificare de la standard  e riscanta si cu pierderi mari , nu am stiut ca sunt generatoare sincrone la 1500rpm din cele uzuale de pe piata nu am vazut sa fie si ma refer strict la cele pe benzina , care ar putea fi modificate pe gaz foarte usor . Recuperarea de caldura e un beneficiu care multi dintre noi il neglijeaza mai ales iarna  , ideal ar fi ca racirea sa fie pe apa .

#144
zut1

zut1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 18.02.2018

View Postmarius_vfp, on 24 august 2018 - 05:56, said:

Vast, iarna cand soarele ne ocoleste frectia cu piciorul la ureche e benefica produce CALDURAAAAA, dat totul depinde de costuri.

Zut , uleiul uzat banuiesc ca e preincalzit cind intra in injector, detaliaza putin , eu foloseam in trecut pe un ford mondeo injectie clasica , ulei de palmier combinat cu motorina , de cand a dat criza nu am mai avut de unde sa iau , la motorul tau racirea e pe aer sau apa. Spor
Uleiu e incalzit si filtrat de doua filtre de tractor, motoru diesel e un motor de turatie mica cu volanta mare                                              

View Postaddysoftware, on 24 august 2018 - 13:03, said:

Eu unul în veac nu m-aș baga la on-grid în condițiile astea stupide. Nici măcar cu ajutorul lour de 20000, care este un praf in ochi ca să "te prindă". Am pus provizoriu direct pe sol 12 panouri (de 230W), am bateriile cu litiu (3kWh) cuplate direct la panouri (sunt panouri de 30Vmp) doar prin releul HVD (deci fără MPPT etc) si in chiar acest moment îmi produc cca 1.6kW direct. Soarele este relativ difuz în acest moment și unghiul de incidenta este acum de cca 60 grd. Cel mai puțin în condiții de nor standard am văzut cca 200W. Mă aștept efectiv ca la iarna să îmi produca minim 500Wh pe zi si in medie 1-1.5 kWh pe zi. Suficient. Nu am nevoie de complicații inutile cu Statul mafiot.
eu am numai panouri monocristaline 14 panouri 2660w, iarna cind e soare produc si 8 Kwh cand e inorat ajuta si zapada din fata panourilor si produc pe zi undeva la 1,3-1,5 Kwh
nu stiu cum se comporta panourile policristaline iarna cind e inorat, stiu doar ca pe caldura vara se comporta mai bine ca monocristalinele.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate